Keresés

Részletes keresés

gergerg Creative Commons License 2011.02.24 0 0 4884

Én is ilyenre gyanakszom, mi a 3. verzió?

Előzmény: Ali-bá (4883)
Ali-bá Creative Commons License 2011.02.24 0 0 4883

Fordítva is lehet. Őszibe volt oltva a nektarin. Aztán az elpusztult, az őszi meg kihajtott. (Van még egy lehetőség, de az 10 000 : 1-hez,  vagy még több.)

Előzmény: gergerg (4882)
gergerg Creative Commons License 2011.02.24 0 0 4882

Nem oltottam át!

Előzmény: Ali-bá (4879)
Törölt nick Creative Commons License 2011.02.24 0 0 4881

A hasonló korú másik fajták többet teremnek.Már most látszik,hogy az idén sem várható sok virágrügy,ergo termés sem...ha valóban így lesz,akkor jön a nagy átalakítás.Szerencsére most már van miből válogatnom.

Előzmény: Flanell (4876)
Törölt nick Creative Commons License 2011.02.24 0 0 4880

Ne aggódj,tiszteletben tartom a személyiségi jogaidat,nem reklámozlak ! :)))))

Előzmény: gergerg (4877)
Ali-bá Creative Commons License 2011.02.23 0 0 4879

Vicces fiú vagy! Én is oltottam már át nektarint, legutóbb tavasszal Chips szemzéssel éppen Atitól kapott Padanával. Igaz még nem termett, de jövőre már fog.

Előzmény: gergerg (4878)
gergerg Creative Commons License 2011.02.23 0 0 4878

Egy kérdés! Van nekem egy őszim amit nektarinnak vettem, elég érzékeny fajta, és az első termésem az is volt de most már szőrös narancssárga húsút terem. Hogy lehet ez? Nekem van egy tippem de kiváncsi vagyok mit mondotok.

gergerg Creative Commons License 2011.02.23 0 0 4877

Látom rám találtál!:-) Ezentúl álnéven fogok kunyerászni, nehogy a hölgy fórumozók is megtaláljanak, utána meg ostromozzanak a képeim láttán! :-))

Előzmény: Törölt nick (4875)
Flanell Creative Commons License 2011.02.23 0 0 4876

Az Orangeredben miért nem bízol?

(Tavaly szemeztem, most olyan 20 cm-es.)

Előzmény: Törölt nick (4875)
Törölt nick Creative Commons License 2011.02.23 0 0 4875

Néhány saját tapasztalat ezekről:

 

Nálam a Ceglédiek nem bőtermők /szilva alanyon vannak/,kivéve a Ceglédi aranyat.Ez valóban rengeteget terem,de a moniliára  erősen érzékeny /nem biotermesztésre való/.

 

A Pannónia korrekt fajta,ajánlom.

 

A  Bergeron szintén,de korán és drasztikusan kell ritkítani,mert az összes /kismillió /termést kinevelné...de akkor az olyan is /íztelen mogyoró/.

 

A Harmat...hát harmatos libasz.r.....persze korai,meg azért van is rajta,de vízízű.Ha a külföldi korai fajtáim beindulnak ezt valszeg átoltom /legalább is részben/.

 

Harcot...2 éve vágtam ki,rengeteg vékony vesszőt hoz,szóval érdekes a metszése. A termőképessége nálam gyenge volt.A gyümölcse..ízben még csak-csak,de száraz,nem leves.Vmi miatt ezt mindig megkezdték a hangyák...utána pár nap alatt le is rohadt...nem sajnálom.

 

Az újak közül még csak egyszer termett : Hargarnd,Orangered,Sylred / itt a középsőben nem bízok túlságosan,a másik kettő jónak ígérkezik/

 

Szemezetem Göncit,Aurórát ,Big Redet....majd kiderül kihajtanak-e.

 

 

Tavaly tavaszi-Őszi-tavaszi vétel : Pinkcot,Kuresia,Sweet Red,Barbora,Kiotó...a jövő reménységei.

 

 

Előzmény: gergerg (4873)
Ali-bá Creative Commons License 2011.02.22 0 0 4874

Atifocitól kaptam oltóvesszőt tavaly tavasszal, métereseket hajtott őszre : 

"KAJSZI

Név: Hargrand

Érési idő: július közepe

Gyümölcs: nagyon nagy, zamatos, narancssárga húsú, jól tárolható

Növekedés, termőképesség: fája középerős növekedésű. Termőképessége jó

Porzópár: Orangered"

 

(Már enném!)

 

gergerg Creative Commons License 2011.02.22 0 0 4873

Ali-bá kérésére néhány kajszi fajta.

 

Bergeron
Régi francia fajta, virágai öntermékenyek.
Középnagy, kissé megnyúlt gömb alakú, tetszetõs,
élénkpirosra színezõdik, kissé rostos, kemény, kiváló zamatú.
Fagytûrése jó, július 20 után szedhetõ.
Esõs tavaszokon moníliára érzékenyek.
Kései érése, termésbiztonsága és kedvezõ
gyümölcstulajdonságai miatt kedvelt fajta.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Budapest kajszi
Nagyméretû, de kevéssé tetszetõs.
Fája gyenge növekedésû, hasadásra és rákosodásra
hajlamos. Elsõsorban befõtt készítésére ajánlják.
Ez a fajta jelenleg nem szerepel kínálatunkban.
A meglévõ fajtákról, kérjük érdeklõdjön elérhetõségünk  valamelyikén.  
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ceglédi bíborkajszi
A Magyar kajszival egyidõben érik.
Gyümölcse nagy, megnyúlt, oldalról lapított. Héja
narancssárga, melyen élénkpiros fedõszín alakul ki. Húsa narancssárga, bõlevû,
rostos, ízletes.
Fája erõs növekedésû, korán termõre fordul bõtermõ.
A kora tavaszi fagyokra nagyon érzékeny.
Friss fogyasztásra és befõtt készítésre is kiválló.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ceglédi óriás
Nagy gyümölcsû,
kárminpirossal bemosott, bõtermõ, július elején szedhetõ
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Gönci magyar kajszi
Régi, Magyarországon elterjedt, ismert fajta.
Kúpos gömb alakú, középnagy, narancssárga, bõtermõ.
Július második felében szedhetõ.
Az egyik legkedveltebb kajszi, kiváló illatú és zamatú.
Friss fogyasztásra, befõtt készítésére, lekvárnak és
pálinkának is felhasználják.
Mindenhova
javasolható, mert igen jól adaptálható.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Harmat
Közepes méretû gyümölcse erõsen megnyúlt, lapított.
Héja világos narancssárga, ahogyan a húsa is. Magvaváló,
jó ízû. Fája nagy, termõképessége jó, virágai korán nyílnak.
Önmeddõ, porzói:
Magyar kajszi, Pannónia.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Magyar kajszi
Gyümölcse kissé kúpos, gömbölyû
Színe narancssárga, mérete középnagy. Édes-savas, zamatos
ízû. Sárga húsú, rostos, kemény. Július közepén érik. Virágzási idejét tekintve
korai, öntermékeny fajta. Fája középerõs, a korona felfelé törõ.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pannónia
Késõbbi érésû, öntermékeny Magyar kajszi hibrid.
Gyümölcse közepes, gömbölyû, világos narancssárga,
kárminpirossal bemosott. Ízletes, finom rostú, magvaváló. Fája kisméretû. Igen
bõven és rendszeresen terem, korán termõre fordul. Öntermékeny, július
közepétõl érik.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mandula kajszi
Július közepén, végén érõ fajta.
Gyümölcse nagy, erõsen megnyúlt, oldalról lapított,
mandula alakú. Héja világos narancssárga a napos oldalon kis mértékben pirossal
fedett. Húsa sárga, közepesen kemény, lédús, ízletes. fája közepes, felfelé
törõ, jó termõképességû.
Pollenadóval (magyar kajszi, pannónia) biztonságosabban
termeszthetõ.
Sarka vírusra, moníliára fogékony.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Korai zamatos
Közepes méretû a gyümölcse, alapszíne aranysárga.
Húsa narancssárga, szilárd, lédús, rostos, íze jó. Nem
magvaváló. Fája erõs növekedésû, ritka ágrendszerû. Korán termõre fordul, bõven
terem. Téli lehûlésekkel szemben ellenálló
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Harcot
Korai érésû, Kanadából érkezett fajta.
Középnagy, megnyúlt, sötét narancssárga gyümölcsei
tömörek, megfelelõ ízûek. Elég korán virágzik, mégis jó termésbiztonságú. Korán
termõre fordul.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ceglédi piroska
Gömbölyû, középnagy gyümölcsû.
Narancssárga, fényes, kárminpirossal bemosott. Húsa
narancssárga, íze jó, kissé savas. Fája kisméretû, szétterülõ koronát nevel.
Korán termõre fordul, igen bõven terem.
Július elején érik. Önmeddõ, porzói: Pannónia, Magyar
kajszi
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ceglédi kedves
Kissé megnyúlt gömb alakú, közepes méretû a gyümölcse.
Színe világos narancssárga, kárminpirossal bemosott.
Magvaváló, nem túl lédús.
Fája középnagy, kissé lapított koronát nevel.
Igen bõven terem, korán fordul termõre.
Július közepétõl végéig érik.
Csak kismértékben öntermékeny, porzói: Pannónia.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ceglédi arany
Öntermékeny, nagy gyümölcsû, jól szállítható.  
Narancssárga héjú, napos oldalon kárminpirossal bemosott.
Húsa narancssárga színû, jellegzetes kajszi ízû. Fája erõs, termésbiztonsága
kiemelkedõ, termõképessége jó.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Boris-féle kései rózsa kajszi
Magyar fajta. Gyümölcse kicsi, kissé megnyúlt, oldalról lapított.
Narancssárga héjú. Húsa sötét narancssárga, kemény,
rostos.
Nagy méretû fát nevel. Hátrányosabb tulajdonságai miatt
egyre kevesebb található belõle a kertekben.

zoltan84 Creative Commons License 2011.02.18 0 0 4872

A legöregebb kajszi, amit eddig láttam. A nagyszüleim ültették, majdnem 50 éves. Metszőollót soha nem látott, se permetet. Terem, de rendszertelenül.

Ali-bá Creative Commons License 2011.02.12 0 0 4871

Írtam emailt.

Előzmény: james69 (4870)
james69 Creative Commons License 2011.02.11 0 0 4870

Ali-bá sajnos még itt repkednek a mínuszok nem felejtettem el a szőlő  vesszőt csak nem tudom hogy mibe tegyem ,hogy birja a szállítás gyötrelmeit még lenne egy kérdésem a vesszőket hogy vágjam meg, mert én úgy csinálom 20-30cm -est vágok alul 2 felül 2 szemet hagyok a közte levőket kitöröm az alsókból lessz a gyökérzet a felsőkböl fog hajtani és el -ültetem és nem kell oltani.Nem tudom pontosan ,mert sajna nem jegyeztem fel vettem olyan fajtát ,amit még soha sem hallottam Svájcból lett hozva és fene mód hosszú a neve, csemege szőlő a másik baj ,hogy nem tudom maradt -e belőle nekem mert ültetés után sokat elloptak több más oltvánnyal eggyüt direkt össze -vissza ültettem hátha marad belöle ,most lenne 3 éves de tavaly  tövig lerágta a nyúl még megállapítani se tudom a fajtákat.A jó hír ,hogy van 1 jó ismerősöm aki oltványokkal foglakozik rengeteg fajta szőlője van nála is megvan ez a fajta ha érdekli meg tudom venni.Egy ÉRDEKESSÉG Magyar nemesítőnek tudható az eggyik fajta aminek nevet nem tudott adni mert nem érte meg és tíszteletböl az ő nevét adták ez a fajta is szerepel nála.Amit tudok össze szedek majd csak legyen már jó idő.A COLLINST nagyon várom. A szőlős topicban nem jó a légkör ,ezért írtam ide megszokásból.

Sanyi apó Creative Commons License 2011.02.09 0 0 4869

Tehát akkor ez lenne a szektoriális kettős " becsapása " az ágon növő hajtásoknak?

Előzmény: Ali-bá (4868)
Ali-bá Creative Commons License 2011.02.09 0 0 4868

Ha egy 45 fokos szögben felfele emelkedő hajtásra gondolsz, akkor egy felső rügy (felfele néző) felett vágod el. A visszább lévő rügy általában lefele néz. Mindkettő kihajt. A felső meredeken felfele. Az alsó vizszinteshez közeli hajtást. Ha megfásodott az alsó, a felsőt levághatod. Az alsó vizszintes marad. Így lehet lekötözés helyett ollóval vízszintesre nevelni a hajtást, ágat. (Az asztalkoronánál gyakran alkalmazom.)

Előzmény: Sanyi apó (4867)
Sanyi apó Creative Commons License 2011.02.09 0 0 4867

Ali-bá!

Hogyan értsem a " felsőrügyes metszéssel " visszavágott vázágakon a végálló rügy elhelyezkedését ? A fa tengelyvonala felé, vagy kifelé álló legyen?

Előzmény: Ali-bá (4860)
Ali-bá Creative Commons License 2011.02.07 0 0 4866

Az első metszés ültetés után azért kell, hogy meglegyen az egyensúly a sérült gyökérzet és a fa koronája között.

Előzmény: kzdeb (4865)
kzdeb Creative Commons License 2011.02.07 0 0 4865

Akkor, ha jól értem:

 

először metszeni 1X (még ujjnyi vastagságukban) a vázágaknak valót, viszont azután már ezeket békénhagyni.

 

Köszönöm szépen

Előzmény: Ali-bá (4864)
Ali-bá Creative Commons License 2011.02.07 0 0 4864

Igazad van, ez valóban ellentmondás! Vedd úgy, hogy ez a rövíd vázágrész (3-4 rügy=5-10 cm, vagy a felére metszésnél 30-50 cm) a végső vázágnak 200-500 cm csak a legtöve. A nemmetszés az ebből kiágazó részekre vonatkozik. Így már jó. (Nem tudom honnan idéztem.)

 

Előzmény: kzdeb (4863)
kzdeb Creative Commons License 2011.02.06 0 0 4863

Bár őszis topik, de itt kérdezem: Valamit nem értek:

 

 

 

"1.) Válasszunk ki három-négy – lehetőleg egyforma fejlettségű, ceruzavastag – hajtást: ezek lesznek a leendő korona vázágai!

2.) Erős hajtások esetén felsőrügyes metszéssel fele hosszúságra vágjuk vissza őket, gyenge hajtások esetén 3-4 rügyre!"

 

vagyis, az én olvasatomban, a leendő vázágakat legalább feesre, vagy 1/3-ra metszük.

azután pedig:

 

"A vázágakat érdemes visszametszés, illetve elágaztatás nélkül kinevelni,"

 

Bocvsi az értetlenkedésért. Csak kedvencem a sárga (friss, leki, pálinka)

Előzmény: Ali-bá (4860)
Deryan Creative Commons License 2011.02.06 0 0 4862

Érdekes és elgondolkodtató, amit a bitumenről írsz.

Előzmény: Vebber (4856)
Vebber Creative Commons License 2011.02.05 0 0 4861

Ha nem számít az ecetes olló, már érthető :)

Előzmény: Flanell (4857)
Ali-bá Creative Commons License 2011.02.05 0 0 4860

KAJSZI  METSZÉS :

 

"A kajszibarack metszése ültetés után:

A fiatal kajszibarack az ültetés utáni évben általában gyengén növekszik, ezért erős metszésre van szüksége a későbbi erős vázágakhoz.

Koronás oltvány esetén a katlan koronaforma kialakítása a következő lépésekből áll:

1.) Válasszunk ki három-négy – lehetőleg egyforma fejlettségű, ceruzavastag – hajtást: ezek lesznek a leendő korona vázágai!

2.) Erős hajtások esetén felsőrügyes metszéssel fele hosszúságra vágjuk vissza őket, gyenge hajtások esetén 3-4 rügyre!

3.) A megmaradt vesszőket (a törzsön előtörőket is) tőből távolítsuk el!

4.) Metsszük ki a központi sudarat!

Az idősebb kajszi metszése során érdemes minden évben fiatalítanunk a fát. A melegigényes kajszi számára a sudárág nélküli, nyitott, katlan vagy váza korona az optimális koronaforma, ami biztosítja a kellő menynyiségű napfény bejutását a lombkorona belsejébe. A katlan korona nyitott, sudár nélküli, a vázágak (3-4) szögállása 30-45°. A váza korona nyitott, sudár nélküli, a vázágak (3-4) szögállása 60-70°.

A vázágakat érdemes visszametszés, illetve elágaztatás nélkül kinevelni, hogy erőteljes hajtásnövekedés helyett inkább termőrészeket fejleszszen. A visszametszetlen részek gyengén növekednek, dárda és termőnyárs fejlődik rajtuk, amelyek a kajszibarack fő termőrészei.

A kajszi metszésekor vegyük figyelembe:

• A termő kajszi minden évben metszést igényel.

• A kajszibarack metszésével érdemes megvárnunk a pirosbimbós állapotot, így csökkenthetjük a betegségek terjedését.

• A fő terméshozó zónában vannak a két-hároméves termőrészek (dárda és termőnyárs).

• Gyengén ritkítsuk: távolítsunk el minden olyan gallyat, ágat, amely a korona közepe felé nő, beteg vagy törött.

• A nagyobb sebek kezeléséről se feledkezzünk meg a különösen érzékeny kajszifáknál.

• A koronának ritkának és szellősnek kell lennie, mert a sűrű koronában gyümölcs nem terem, viszont elszaporodhatnak benne gombabetegségek és különféle kártékony rovarok."

Ali-bá Creative Commons License 2011.02.05 0 0 4859

A lyukasztós módszer bevált, csavaranya alátéten. Köszi. (Meg se kellett melegíteni - igaz nem szép kerek lett a lyuk, de a nyél miatt ugysem látszik.)

Előzmény: james69 (4833)
Flanell Creative Commons License 2011.02.04 0 0 4858

Szerintem ennyire fekete nem lett volna a sebkezelő anyag, ha nem szerepel benne legalább összetevőként a szurok.

Flanell Creative Commons License 2011.02.04 0 0 4857

Pont az volt a cél, hogy tartson, a fűző és a cipő beitta.

8 méter magas ugrásokat csinált gördeszkával, és fontos volt neki, hogy a cipőfűző minden centije úgy álljon, ahogy ő beállította.

Profi volt, nem hobbideszkás, futotta rá.  :)

Előzmény: Vebber (4855)
Vebber Creative Commons License 2011.02.03 0 0 4856

A bitumen egyébként savas, nem szeretik a növények.

Régebben autók "alvázvédelmére" is használták. Ilyenkor az alváz a bitumen alatt rohadni kezdett, ha közvetlen a fémmel érintkezett (mert pl. frissen javították).

Előzmény: Deryan (4849)
Vebber Creative Commons License 2011.02.03 0 0 4855

Szerintem max mint összetevő szepelt benne a bitumen.

Azzal ha bekened a cipőt nem jön le többet csak oldószerrel.

Előzmény: Flanell (4848)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!