"A PU minősége azonban folyamatosan romlik. A tankból csapolt még elmegy, de a többi..."
- kezdesz azokra az autós topicosokra hasonlítani, akik szerint régen minden mennyivel jobb volt, akkor még tettek anyagot az autókba, nem úgy mint most, azok voltak az igazi autók, nem úgy mint a maiak . . .
És eközben a Fekete Ökörben.... Egy tapasztalt Prága-járó ismerősön múlt heti élményei. Változtatás nélkül beemelve ide:
"Ja, amúgy történt még velünk egy-két érdekes dolog. Például a Fekete Ökörben többször kicsesztek velünk. A nagydarab ürge volt a pincér, aki régebben mindig csapos volt, erre az egyik körben az egyik fekete Kozel helyett egy félig átlátszó, ihatatlan korsót hozott ki a faterom haverjának. Az megkérdezte, hogy ezt mégis hogy gondolta, erre az üvöltöző pincér majdnem kidobta. Egyébként megkóstoltam, tényleg ihatatlan volt, valószínűleg vizezve hozta ki. De előtte és utána rendes fekete Kozeleket ittunk. Fater másnap is az Ökörben kezdte az ivást, csak a haverjának ment el a kedve tőle, így állva meg akart inni egy sima Kozelt, így végignézte a csapolást. A szeme előtt engedett bele a korsóba 1-1,5 dl vizet a csapos, mielőtt a sört csapolta volna bele. Persze meg se tudta inni, mert elég szar íze volt. De azért mi még betértünk utána is, egy nappal később már volt egy új pincér, aki a fülünk hallatára négy nyelven beszélt! Minket le se szart, akik csak sört ittunk (volt, hogy majdnem 10 percet vártam a sörömre), hanem a német és olasz turistákat beszélte rá az egytálételekre!!!, mert már az is van az Ökörben Nagy változások vannak... "
Igen, akár át is eshettem... Bár annak a lónak Csehországban egészen az utóbbi 3-5 évig leginkább csak egy oldala volt.
Azt meg soha nem tagadtam, hogy valamiért mindig is jobban szerettem a jóval változatosabb felsőerjesztésű vonalat, mint a lágereket. Azzal együtt, hogy a lágerekben a cseheket tartom a világon a legjobbnak.
A PU minősége azonban folyamatosan romlik. A tankból csapolt még elmegy, de a többi...
Ugyanabban a műfajban van számos jobb regionális, vagy akár kisüzemi főzet is -- szerintem.
De az IPA divatvonatra sem szálltam fel, annyi sörtípus van még.
Ma már 10-12 sörnél többet nem bírok meginni egy nap, ezért igyekszem olyanokat inni, amit eddig még nem, vagy különösen ízlettek. A PU nem tartozik ezek közzé.
De lehet, hogy igazad van, és tényleg igazságtalan vagyok azzal a világmárkával szemben. Majd egy sör mellett folytatjuk.
Úgy érzem, kezdesz átesni a sörgyári ló túloldalára... Az ízlések természetesen különbözőek, de azért a PU-t legagyizni szerintem igen méltánytalan, még ha kiolvasom a szándékos túlzást is a soraidból. Számos igen jó kisüzemi sört főznek Csehországban, én is szívesen szűröm ezeket, de be kell vallanom, hogy az eddig általam kóstolt néhány tucat közül igen kevésre tudtam azt mondani, hogy ez igen, simán veri a PU-t. A "nagyüzemi" jelzőt magam is szitokszóként használom, ha a piaci magatartásról beszélünk, de nem, ha a sörről. A fél világra szállítani folyamatosan azonos minőségű lét legalább akkora teljesítmény, mint félévente főzni a sufniban száz liter jól sikerült IPÁt. A sörfogyasztás örömét szerintem a változatosság és az állandóság egyaránt szolgálja. Ehhez pedig ugyanúgy kellenek a kísérletező műhelyek, mint a megbízható nagy márkák.
Az az igazság, a történetben most a sör csak mellékszál volt, így valamivel visszafogottabb volt a lendület.
A Pegas és a Pivárium kötelező jelleggel megvolt persze, plusz a Magisr, meg az U Richarda belvárosi fakultása az Údolní elején, az egyetem épületénél.
Plusz elnéztünk a sörgyárhoz egy gulat enni, és ott ittam egy Kruovice Malvázt, ami viszonylag még szokott ízleni, de most az egyik leggyengébb pont volt. Csak egy vészhelyzetben kikért Staropramen múlta alul.
A Szt. Jakab-templom farával szemben van egy (számomra) új hely, a Víčep na Stojáka. Ötféle csapolt sör változó felállásban, viszont csak könyöklők vannak a teraszon és a földszinten. Az emeletre meg nem merészkedtem fel, mert hát az én koromban már megfontolt az ilyesmivel az ember. (A wc is lent volt...)
A náměstí Svobodyn a Č. Horai söröző tényleg bezárt, valami építkezés folyik, de hogy mi lesz ott.
Másfél-két hónapja nyithatott viszont a Charlie's Square a Frantikánskán. Full amerikás dizájn, de van saját sörük, amit itt főznek. Az itallapon kétféle volt, de amikor ott jártunk, csak egyfélét tudtak adni. Van még valami nagyipari gagyi is, talán PU, kisüzemiek üvegesben, Lucky Bastardot is láttam.
Viszont nagyon tetsző hely volt a Biskupská aljában, ott, ahol a Denis-ligetbe lehet behatolni, egy Kocour-os sörölde, négy csappal. Három (változó) Kocour, és PU. (Ez utóbbit nem is értettem, miért...)
Ezeken kívül, ha jól emlékszem csak a szállásközeli külsőbb helyek estek meg, de azért ott is poličkai, louny-i meg Chotěboř sörök csapolódtak.
A Zöldségpiac tér viszont szét van bombázva, januárra készül el. A kofák a Moravsé naměstíre költöztek addig.
Valami fesztiválféle volt a hétvégén, mindenféle morva enni-innivalóval. Vagy egy tucatnyi morva kis főzde is kitolta magát, köztük ők is, így megtörtént a nagy találkozás.
Botrányosan jó volt mindkettő.
A Fest Ale sokáig a nap söre volt, de azután egyszer csak jött ez:
Matuka Summer Ale, de egyébként sem volt gyenge a mezőny:
Persze, nem is erről van szó, de inkább azt a régi házsort nézegetném a mai helyett, ha nem dózerolják el. A hangulatos sörözések meg maradjanak csak meg.