Keresés

Részletes keresés

kismica Creative Commons License 2007.09.12 0 0 82
Még a 4-6 órás állásokhoz: miközben ugye GYES mellett már lehet akár 8 órában is dolgozni, kevesebbe is vissza lehet menni.
Egy munkatársam most akart is 4 órában, munkahely is belemenne, DE csak akkor lehet, ha a 8 órás státuszból 4 órásat csinálnak és a nagyfőnök szerint sem biztos, h majd vissza lehet alakítani az állását 8 órásra (közalkalmazott). Így aztán marad otthon :(
(Korábban simán megosztottak egy státusz 2 db 4 órásra és mikor az egyik 4 órás visszakérte magát teljesre, akkor visszaraktak a saját állására és a másik 4 órásnak kerestek másik fél státuszt...)
Kriza Creative Commons License 2007.09.12 0 0 81
Nem tudom, mit csinál a dolgozó anya edzésileg, és nem kétlem, hogy nehéz neki is megszervezni, de nem azért nehéz, mert nem engedik, hogy valamelyik gyereke intézményben legyen, hanem magából a helyzetből adódóan, hogy dolgozik és nem ér rá. De azért mert neki "rossz", miért kell mást is "büntetni"? Pont ez szokta kiváltani a vitát, hogy felmerül ez a kérdés, hogy bezzeg a dolgozó anya szemben a főállásúval és máris nem a főállás gyakorlati oldaláról beszélünk, hanem arról, hogy "de nekem rosszabb, mert..." És itt mindkét fél képviselői el tudják magukat ragadtatni.
Aki otthon marad főállásban és bevállalja, hogy nem keres gyakorlatilag semmit, kiesik a karrierjéből, a gyakorlatból, nagyjából nem becsülik semmire, mert nem csinál "semmit", épp csak annyit kap, hogy tb szempontból ellátott, nem kell fizetnie az orvosi ellátásért és legalább szolgálatiidőnek számít az idő, amit a gyerekekre fordít - bárki előtt nyitva áll ez a lehetőség, próbálja ki, a többi velejáróval együtt.
Előzmény: tasha (75)
tasha Creative Commons License 2007.09.12 0 0 80
elvekrol beszélunk, de ha vki munkanélkuli, akkor miert lenne egésznapos a gyereke? - kivéve ha intenzíven munkát keres, tréningre jár. A másik kulönbség, hogy aki munkanélkuli, azt nem azért támogatja az állam, hogy gyereket neveljen, hanem hogy legyen jövedelme, amíg állást keres.

Zso, ezt nem tudtam, hát így tényleg semmi értelme a kikötésnek. Max az ovik szempontjából annyi, hogy ha elegendo számu gyereket vitetnek haza ebéd után, kevesebb embert kell tartsanak délutánra, ergo spórolnak valamennyit.

Kismica, igen, abszolut igazad van, az utolsó mondat pedig a kulcs.
Előzmény: piglet (78)
kismica Creative Commons License 2007.09.12 0 0 79
Azért lett vita, mert Tasha az elméletet mondja, a reagálók pedig a saját életük elleni kritikának fogják fel.
Közben pedig csak annyi történik, h a döntéshozók nagyon nagy része férfi, akik alapesetben kevesebbet aggódnak/szaladgálnak a gyerekek után, meghoztak egy döntést, mert eladható szavazás előtt, valahogy nem hiszem el róluk, h a következő nemzedék érdekében van a GYET (annak az érdekében az lenne, ha léteznének igazán 4-6 órás állások). Jól hangzik, h ezzel támogatják a több gyereket, a gyerekes anyákat, val. kevesebbe kerül mint. pl. a 13. havi nyugdíj, aminek szintén kevés nemzedékeken áthidaló hatása van.
Nekem nagyon úgy tűnik, h a GYET csak az éhenhalást nem engedi, de alapvetően távol tart a munkaerőpiactól x anyát, így nem bukik ki, mennyire nem épülnek egymásra a gyermekintézmények+közlekedés+családbarát munkahelyek. Hiszen az anyák otthon maradnak, legyenek csendben, mert pénzt is kapnak, szolgálati időt is, de pl. ki után kapnak majd 8-12 éves otthonlét után...
piglet Creative Commons License 2007.09.12 0 0 78
Igen, és a munkanélküli gyermeke után ugyanúgy jár. Tehát nincs összefüggés a két dolog között.
Előzmény: zso70 (77)
zso70 Creative Commons License 2007.09.12 0 0 77

pontosabban az óvodai ellátás támogatési összege nem függ attól, hogy a gyerek mennyit van ott, ha 4-6-8-10 órát van, akkor is ugyanolyan.

 

Előzmény: piglet (76)
piglet Creative Commons License 2007.09.12 0 0 76
Az óvodai ellátást akkor is támogatják, hogyha te nem dolgozol.
Előzmény: tasha (75)
tasha Creative Commons License 2007.09.12 0 0 75
Két teljesen kulön dologról beszélunk.

A foállású anyaság+4 óra munka+a napközi megvonása teljesen életszerutlen, idáig már zsoval is ejutottunk. Amirol én beszéltem, az az, ha valaki _nem_dolgozik, FOállásu anya, mégis sérelmezi, hogyha nem lehet egésznapos a gyereke. Azóta ezt is felfogtam, a du-i edzésekkel magyarázva. (bár azt azért elmondhatná valaki, mit csinál a napi 8 órát dolgozó anyuka ilyen esetben?)

A dupla juttatást arra értettem, hogy 1. kapsz az államtól pénzt, merthogy otthon vagy a gyerekek miatt (igen, nem sokat) 2. az óvodai ellátást is támogatja az állam (vagyis az adófizetok)

Én azt is természetesnek veszem, hogy a törvényt rugalmasan alkalmazzák. Ha az egyik testvérnek 5 órája van, megvárhassa a napköziben a nagytesót, akinek 6. Ha tartósan beteg gyerekkel, csecsemovel, ikrekkel stbstb van otthon az anya, lehessen kivétel. DE, az alap eset, amire én reagáltam és ami után nekemugrottatok :) az nem ez!

Nem akartam én vitát, csak tényleg nem értem a logikát és a felvetést, de tudjuk be annak, hogy 6 éve nem élek otthon. Písz. :)
Előzmény: piglet (70)
zso70 Creative Commons License 2007.09.12 0 0 74

Elég jó kis vita kerekedett, amíg távol voltam :)

 

Mondhatni szerencsés vagyok, mert nekem a Nagy már valóban nagy, 12 és fél, a kicsik viszont egymáshoz igen közeliek, mégis eltérő programmal bírnak.

Próbáltam 6 órában dolgozni ( akkor még nem mint GYET-es ), utazással együtt frankón 8 óra volt, szusszanyásnyi időm volt bevásárolni.

Aztán tavasszal volt egy nagyon jó állás, 4 óra ( irdatlan nagy fizetésért, talán a bruttó 65000 -t is elérte volna) , DE, a munkaidő 10-2-ig tartott...hmm, és akkor benéz a bagoly az ablakon, mert ez önmagában lótúró, még a GYET-el együtt is ölég karcsúúú. Viszont, hova és hogyna rakom a gyerkőcöket?? a Középsőnek, nagycsoportos lévén kötelező a délelőtti foglalkozás, na de elhozni max 3-kor lehetett volna....

szóval, ahogyan Piglet is írta, életszerűtlen az egész..

Jövőre a helyzet fokozódik:) Nagy  ugye gimis, önjáró, Középső megy iskolába ( remélhetőleg a kiszemeltbe felveszik ) , csak és kizárólag autóval tud majd közlekedni, az iskola napközis, délutáni programokkal, s ugye ott a Kicsi, akit nem tudok elhozni ebéd után, mert nem érek haza és vissza Vele, tehát vagy jönne velem ügyes-bajos dolgokat intézni ( alvásidőben) , vagy marad az oviban....

 

De, bárki ( nem kifejezetten Tashának írom) kipróbálhatja ezt a remek adok is, meg nem is helyzetet.És , ha sikerül logisztikailag úgy megoldani, hogy mindhárom jól járjon , senki ne sérüljön folyamatosan az 5 órás intézméányi ellátás miatt, akkor kérem azonnal írja meg!!!

 

Előzmény: tasha (53)
dalia Creative Commons License 2007.09.12 0 0 73
jó, túloztam, akkor csak 40, nem tudom pontosan. csak érzékeltetni akartam, hogy több mint 20.
Előzmény: piglet (72)
piglet Creative Commons License 2007.09.12 0 0 72
A 25 mitől lenne már 60?
A 65500 forintos minimálbér komplett költsége a munkaadónak mindenestül 89,5 ezer forint.
Előzmény: dalia (71)
dalia Creative Commons License 2007.09.12 0 0 71
ne, ne hagyjuk, szerintem érdemes kibeszélni..
egyrészt az huszonx az inkább 60, ha beleszámítjuk, hoyg be vagy jelentve és ketyeg a nyugdíidőd.

a másik része pedig a dupla jutttatás:
az a lényeg, hoygha 3 vagy több gyereked van, akkor adott esetben valamelyik másik miatt lehet olyan elfoglaltságod ami a pl. oviban nem bentalható kicsi miatt kivitelezhetetlen vagy nagyon megnehezített lesz.

konkrét példával élve én most gyesen vagyok a nagylányommal, mert tartósan beteg, epilepsziás. ugyan csak enyhe mértékben, így járhat oviba, sőt, kifejezetten fontos az ovóda a fejlődéséhez, de nagyon sok fejlesztésre, orvoshoz etc. kell hurcolnom, napközben, délután, nagyon meg lennék lőve, ha emiatt, hogy gyesen vagyok nem alhatna a kicsi az oviban. (tudom, hogy a GYETről van szó, de a helyzet a gyeshez nagyon hasonló)

a konkrét példát Kriza is leírta, oviba az egyikért fél2re, fél4re edzésre vinni a másikat, a kettő között nincs netto 1 óra az utazásokat leszámítva, hát csak ennyi alvás jár egy 2évesnek??? az én kétévesem még simán alszik délután 3 órát...

nem nagy kaland az a havi 60, de nekem pl. igen nagy segítség abban, hogy szabadúszóként kevesebb munkát kell elválljak és így több időm jut a gyerekekre.
Előzmény: tasha (69)
piglet Creative Commons License 2007.09.12 0 0 70
Magyarországon jelenleg a minimálbér 65500 Ft. Ezt mindenkinek, aki 8 órában dolgozik - elvben legalábbis - meg kell kapnia. Főállás az, amit 8 órában végzel (legalább :-D). A főállású anya ehhez képest kap ~ 25 ezer forintot.

Hol van a dupla juttatás?

Ha viszont 4 órásnak tekintjük, mert elvben lehet mellette 4 órát dolgozni, akkor hol van a minimálbér fele?

Hol életszerű az, hogy beadod a gyereket 8-kor, fél 9-re odaérsz dolgozni, fél 1-ig ott vagy, és 1-re érte mész - mindezt már az ovis alvásidőben teszed? Úgy, hogy közben elvárják menj érte ebéd után. 12-negyed 1-re.

Hol életszerű az, hogy ha az egyik gyereknek 5 órája van, a másiknak meg 6, akkor 1 azaz egy órát azzal töltesz, hogy az iskola előtt és környékén várakozol, hogy őt is hazahozd?

Hol életszerű az, hogy teszed mindezt úgy, hogy az ovis korú ott csuklik össze az iskola előtt, mert neki még aludnia kéne, de nem alhat, mert ugye az oviban nem lehet, otthon meg nem tud, mert az anyának az iskolában kell lenni a gyerekekért, akik ugye nem lehetnek napközisek. BÁR!!!!!! törvényadta joguk van hozzá!

Szerintem itt egyikünk sem arról beszél, hogy bent akarná tartani a gyerekeit napi 9-10 órán keresztül az oviban, vagy akárhol. Mindössze az a gondunk, hogy az egész jogalkotás, úgy ahogy van életszerűtlen.
Előzmény: tasha (69)
tasha Creative Commons License 2007.09.12 0 0 69
Én a huszonezer ft-os foállásu anyaságot nem tekintettem magas juttatásnak dalia, ezért nem feltételeztem, hogy ez indok lehet.

Amit nem értettem, az az, hogy ha valaki foállású anya és csak az, akkor miért kellene a gyerekeinek egész nap intézményben lenniuk, hogyan lehet elvárás az államtól a tkp dupla juttatás.

De hagyjuk tényleg, ez a topik a gyakorlati tanácsoké.
Előzmény: dalia (68)
dalia Creative Commons License 2007.09.12 0 0 68
írd be a keresőbe, hogy családtámogatás, gyermekvállalás közgazdaság és tanulmányok tucatjait dobja ki melyek ezt a kérdést taglalják. A fő állítást, hoyg a családtámogatás magas anyagi mértéke az ösztönzi a gyermekvállalást egyik sem kérdőjelzi meg. Ezt tetted te:)
Előzmény: dalia (67)
dalia Creative Commons License 2007.09.12 0 0 67
de, azt gondolom, hogy van aki a főállású anyaság miatt szülne. vagy anblock a juttatásokért. vagyishogy persze nem csak, de mindenképpen ösztönzi a gyerekvállalást a támogatások mértéke. erre írtam, hogy nem most találták ki, hanem száz éve...
Előzmény: tasha (56)
rozália Creative Commons License 2007.09.12 0 0 66
Ááá, köszi, Muzsi, ezt a paragrafust keresem másfél órája!:)
Előzmény: Muzsi (30)
Kriza Creative Commons License 2007.09.12 0 0 65
Jól összefoglaltad :-) Legfőképpen az 5 perc nyugira vágyást :-))
Az idei év még okés, mert gyes-en vagyok a kicsivel, tehát a középső szabályosan bent aludhat, majd a szabadságomat töltöm, majd jön a nyár, mikor úgyse mennek egy napot se sose.
Inkább jövőre lesz érdekes, ha lesz 2 iskolásom, és szeretném, ha a kicsi bent alhatna, hogy ne kelljen neki az edzéseket végigjárni velünk, és 2 edzés között valamikor felkapom őt is, úgy fél4-4h felé. De elvileg ezt nem tehetem meg, hacsak nem változik valami addig. Akkor is megoldom, jön a szitter/viszem magammal, nem is arról van szó, hogy meg tudom-e oldani, hanem miért kell erre kényszeríteni, miért nem maradhat bent törvényesen a gyerek. Hiszen nem csak vele vagyok otthon, hanem az összes többivel együtt, csak akkor jár a főállású anyaság, ha 3+ gyerekem van.

Na megyek, ébred a kicsi, szaladunk az oviba a középsőért, aztán vele edzésre, aztán a suliba a nagyért, aztán vissza a középsőért, aztan haza mindenkivel :-)) Azt hiszem, a kicsit focira vagy úszásra iratom, akármit akar is csinálni majd, még egy újabb helyszín-új sport és megbolondulok - ja, a kislányok nem szoktak focizni? A miénk fog :-))
Előzmény: Muzsi (64)
Muzsi Creative Commons License 2007.09.12 0 0 64
Milyen egy ősz ez?! Minden topikon feszültség, vita…

Segítsünk Krizának: adva van egy törvény és hozzá a végrehajtási rendelet a maga előnyeivel és hibáival. És van ugye egy/sok anyuka a gyerekeivel, aki nem fér bele a törvény szabta időkeretbe. Hogy oldja meg a törvénytisztelő kérdező, hogy ne szegjen szabályt de ne is rokkanjon bele.

(És bocs, hogy belebeszélek, pedig nem is vagyok gyet-en. Tapasztalt gyet-esek, hol vagytok?)

Ha jól értem, a nagy már nem lesz napközis, a kicsi pedig majd ovis lesz jövőre. A két ovist elhozod egyszerre, a nagy hazajön egyedül. Megpróbálsz altatni, tanulni velük és nagyon várod haza a párod, hogy végre 5 percre nyugtod legyen. (legalábbis én ezt csinálnám) Ezt a tanévet pedig kihúzzátok úgy, mint eddig, reméljük az óvoda segít benne, ha ellenőrzés van majd azt mondják, hogy 10-re jár a gyerek és alvás után viszed el, de ők javasolták, hogy uzsonnázzon is meg.
Előzmény: tasha (60)
Muzsi Creative Commons License 2007.09.12 0 0 63
Erre a törvényalkotó azt mondja, hogy megpróbáljuk a sokgyerekesek elhelyezkedési nehézségeit áthidalni egy minimális ellátással. Ebből nem fog házat építeni, de legalább nem lesz kiégett munkanélküli, mire megint gőzerővel tudna dolgozni, mert a gyerekek kezét már nem kell olyan szorosan fogni. Sok megvonás mellett vannak olyan törekvések, hogy a gyermekvállalás miatt kiesett nőket visszasegítsék a munka világába. Ez persze nem azt jelenti, hogy keresnek neki egy munkahelyet és feneke alá tolják a párnázott irodai széket igazgatói fizetéssel.
Nekünk meg nem marad más, mint megoldásokat keresni (óvodavezetőt felkeresni, bébisintért fogadni, cipelni mindenhova a gyerekhadat..) és kihasználni a lehetőségeinket (tanulni, dolgozni, önmegvalósítani a műkörmösnél…). Illetve van még egy megoldás, de az kicsit lassú: felkeresni a körzet parlamenti képviselőjét fogadóóráján és megkérni, nézze át a törvényt, mert nem túl jó a szabályozás, ilyen-olyan élethelyzetben nem lehet betartani.
Előzmény: Kriza (62)
Kriza Creative Commons License 2007.09.12 0 0 62
Főzés közben gondolkodtam: mikor dolgozol és elnyúlik a munkaidőd vagy csak simán 4/5/6h-ig tart és utána mész a gyerekért, az oké. Ha én későn megyek, illetve ott akarom hagyni ebéd után, mert a másik gyerekkel van dolgom (edzésre viszem, tanulok vele, orvoshoz viszem stb.), tehát a munkámat végzem, csak éppen egy másikkal az alomból, akkor nem hagyhatom ott a másik kettőt intézményben. Pedig nem műkörmöshöz/fodrászhoz megyek, hanem effektíve dolgozom (mellesleg a dolgozó anya nyugodtan mehet akár műkörmöshöz is, nem kérdezik, hogy munka vagy szórakozás okán ment akkor a gyerekért, amikor).
kismica Creative Commons License 2007.09.12 0 0 61
(Szvsz pedig nem az anyaságért fizetnek, hanem ezzel lehet javítani a munkanélküliségi statisztikán, mert így nem rugdossák ki a gyerekek okán a mamát, hiszen otthon van. Tehát minden szuper: anyák kapnak pénzt+szolgálati időt, gyerekért tud menni, és nem jön ki mennyire nincs köszönő viszonyban egy-egy országrész munkaerőkínálata a munkalehetőségekkel...
És sajnos sok helyen kb. ennyi a környéken a munkalehetőség nagy családosnak (és nem nagy családosnak is), mert utazni kellene, ovi/suli nem örül az 5-6 körül gyerekért jövőnek, bölcsi esetleg nincs is...)
Előzmény: piglet (59)
tasha Creative Commons License 2007.09.12 0 0 60
Nem vitának szántam, de ugorj, hajrá a gyakorlati tanácsokért.
Előzmény: Kriza (58)
piglet Creative Commons License 2007.09.12 0 0 59
Erre csak annyit írok, hogy azon túlmenően, hogy nincs 4 meg 6 órás állás igazán, sőt normális távmunka sem, a munkahelyek rugalmassága vetekszik az acélsodronyéval. Ergo ha találsz is valamit, akkor a második betegségnél, ami három gyereknél ugye matematikailag is gyakoribb, már repülsz is, mondjuk valami mondvacsinált indokkal, ha már nem vagy próbaidős, mert valami csoda folytán kihúztad odáig.

Én azt gondolom, és ezt már egyszer azt hiszem leírtam, hogy:
Nem feltétlen azt fizetik meg ezzel a fenemód hatalmas összeggel, hogy te otthon dekkolsz és max 5 óra után elviszed a gyereket, hanem azt is, hogy egy csomó lehetőségtől elesel emiatt.
Előzmény: tasha (53)
Kriza Creative Commons License 2007.09.12 0 0 58
Ööööö.... erre írtam valamit, de kitöröltem. Lehetne inkább arról beszélni, amiért a topicot nyitottam, és nem elmenni egy csúnyán végződő vitába? Olyanra már volt példa, engem most a puszta lehetőségek érdekelnének a főállás ügyében. Köszi!
Előzmény: tasha (56)
Kriza Creative Commons License 2007.09.12 0 0 57
Nekem pl. nehezemre esik hazahozni őket, akárhova is járnak. Van autóm, közel van az ovi és iskola is, de:
az oviból 1h-kor, a suliból fél 2h-kor lehet elhozni a gyereket, a kettő között 5 perc út van, azaz várni kell. A kicsit muszáj ebédeltetnem délben és lefektetnem fél 1h-kor, hogy tudjon aludni, mert délután edzésre viszem a nagyokat (mindkettő heti 3x jár valamilyen sportra), azaz fél 3h-kor fel kell ébresztenem a kicsit, aki mellesleg magától 3-4 órát is aludna, ha békén hagynám, de a 2 óra az muszáj neki, ha nem akarok egész délután egy üvöltő 2,5 évessel járni edzésről edzésre. Tehát nem tudok elmenni 1h-kor és fél 2h-kor a nagyokért. Így nehezemre esik elhozni őket. Plusz a nagy tavaly szeretett napközis lenni, a középső pedig itthon nem aludt el, mire hazaértünk, bent viszont nagy eséllyel aludt és ez nagyban segített a délután zökkenőmentes eltöltésében.
Az idén különben jövő héttől a nagy egyedül fog ebéd után hazajárni, harmadikos, és már jöhet, plusz idéntől a napközi 40! fős, 2 évfolyam egyben, és az elmúlt 6 nap alatt 3x nézték meg a Tokiói hajsza c. műalkotást, amin teljesen fel vagyok háborodva és csak azért nem megyek be miatta a suliba, mert hétfőtől az én fiam nem ezen fog művelődni. Mellesleg elsőre ő nem is nézte, mert inkább rajztol, de aztán már nem tudott mit kitalálni x. alkalomra szerencsétlen gyerek..., a középső viszont továbbra is bent fog aludni.
Elég kimerítő voltam? :-)
Előzmény: Muzsi (47)
tasha Creative Commons License 2007.09.12 0 0 56
ez így van, bár azt nem hiszem, hogy bárki is a foállásu anyaságért szulne. Vagy?
Előzmény: dalia (55)
dalia Creative Commons License 2007.09.12 0 0 55
tasha, de ha jók a juttatások az emberek bátrabban vállalnak gyereket! ezt mondjuk a mult század elején állapították meg a közgazdászok, nem tegnap:)
Előzmény: tasha (53)
Kriza Creative Commons License 2007.09.12 0 0 54
Nem, nem az oviról írtam, bár abban igazad van, hogy nem kezdtem új bekezdést és korábban oviról írtam ott :-) Amúgy a "broker vagy és kész" vagy hasonló korábbi hsz-edre írtam. De lényegtelen, szóval a lényeg, hogy a bölcsi igenis kérhet és kér is a felvételhez munkáltatóit, más intézmény tudomásom szerint nem. Rendben vagyunk így? :-)
Előzmény: onobody (45)
tasha Creative Commons License 2007.09.12 0 0 53
Ha valaki tényleg dolgozik a 4 órában és nem otthon teszi ezt, akkor teljesen jogos amit mondasz! Én nem erre írtam, amit.

A befektetés dolgot is értem én, de ez csak abban az esetben igaz, ha tényleg az anya van a gyerekkel, legalább napközi helyett. Vagy hogy érted? Mert ha nem, akkor mitol lenne befektetés? Az a 3 gyerek akit szultél, az akkor is termelni fog az államnak felnott korában, ha az anyukája nem volt otthon, hanem o is dolgozott, nem?

4-6 órás munka: hát igen. Viszont azt egyik EU-s kimutatás sem propagálja, hogy mennyi pluszórát gyujt egy 6 órás mondjuk. Én csináltam pár hónapig, 6 órában próbáltam 8 órányi melót megcsinálni, nem ment.
Ami szerintem egy kisgyerekes anyukának extrém fontos az a rugalmasság. Ha kell leléphessek, ne legyen probléma, mert tudják úgyis, hogy akkor otthonról befejezem. Ha a gyerek beteg is, rá tudok kapcsolódni a céges rendszerre és csinálom amit tudok. Oda-vissza muködik a dolog, a munkáltató tudja, hogy a feladat be lesz fejezve, én tudom, hogy ha azt mondom a fonökömnek, hogy nyáron péntekenként otthonról szeretnék melózni, nem lesz akadálya. De ez már jócskán offtopik..
Előzmény: zso70 (50)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!