Csak vakarom, és vakarom ezt a ku...a fazekat, de úgy ráégett a lekvár, hogy csak na... Kár volt beraknom a sütőbe...
Amúgy mi már eljutottunk arra a szintre, hogy a szomszéd már nem is köszön, legalább nem kell koptatnom a hangszálaimat. A múltkor is jó hangosan beszélgettünk kecskés dolgokról, hogy biztosan meghallják, és vegyék a lapot.
Mond meg ennek a bugrisnak, hogy az állataid hangját, már megszoktad. De az övé az nagyon szexi!!!!............Úgy baxa a füledet!
Nem vagyok agresszív de! Hidd el az előbb vagy utóbb meg kell pofozni. Mert ha ráhagyod, a fejedre nő. Mikor Szmiklóson laktam, ott is volt 1ilyen bűbáj. Elment a közeli bögrecsárdába, a 20 Ft-os borból boxolóra itta magát és rögtön ő lett az utca okosa. Na ilyenkor, (csakúgy barátilag) meg kellett pofozni és 1évig kuss volt. Persze 1év múlva be kellett adni neki az ismétlőt feledékenység ellen! Máskor meg a legjobb haverok voltunk. Már meghalt szegény. 1ébbként ő rendes ember volt, csak nem bírta a szeszt........Meg a pofont is nehezen viselte! :-))
Na látod,megy ez. próbáld meg zöldfűszerrel,kaporral,fokhagymával,stb is. Egyik jobb,mint a másik. Crystalheart meg a provánszit emlegeti mindig. Jövőre én is kipróbálom. :-) miért zavarnál? Ez nem egy zártkörű klub, ahogy észrevettem, itt mindenki szívesen látott vendég. (Még én is,pedig bevallom, okoskodó és öntelt majom tudok lenni. :-))))
ja,ezt nem azért írtam,hogy azt bizonygassa bárki hogy nem. Csak tisztában vagyok magammal. :-)
Mi is vidéken élünk. Van a szomszédban 2 kecske is,2 disznó is,meg csirkék tyúkok. Egyszóval sok háziállatot tart a szomszéd. Mondd meg a szomszédodnak,hogy ne füleljen ,és ne nézegessen hozzátok:-)) Keressen valami elfoglaltságot magának. Túlságosan ráér mással foglalkozni. Mi nem is halljuk azt,hogy kecskék vannak meg állatok. Annyira meglehet szokni azt,hogy állatok vannak a közelben,hogy ez már nem is tűnik fel. Ha a kertben vagyunk akkor halljuk mikor etetés van,de nem zavar a dolog. A kertünk felét odaadtuk a szomszédnak.Abban lucernát ültet szinte mindig és kaszál is.Nem tudom hogyan lehet ez zavaró. Szerintem jó sok rosszindulat is van. Kívánom ,hogy változzon meg a szomszédod:-)) Üdv. neked is,és köszönet. MÁJUSKA MARIKA.
Szép estét nektek! Ma próbálkoztam:-) Igaz,hogy gyáva nyúl voltam és csak kb. 6-7 dl tejből merészkedtem csinálni a "sajtnak nevezettemet" Szerintem nagyon finom lett. A hibák:nem elég sós,és szerintem várni kellett volna még vele hamar vettem le a súlyt? Arról nem beszélve,hogy nagyon laposra sikeredett:-) De az enyém:-)) Annyira kíváncsi voltam,hogy a felét megettem mire lefotóztam. A héten nem próbálom újra,de jövőhéten már 2 liter tejjel próbálkozom. Mindenkinek köszönöm a segítséget. Üdv. nektek. MÁJUSKA MARIKA Ha nem zavarok akkor máskor is jönnék majd.
a nagy mákom az hogy a helyi hatósági állatorvos és a megyei fő állatorvos is jár hozzám őket hívtam amikor problémám volt.....
Mi ugye nem rég óta (8éve ) lakunk ebben a faluban...állatartással komolyabban 3éve foglalkozom.....pechemre két lesoványodott az előző helyen kínzott éheztetett lovat hoztam ide...
Gondoltam én kis naív hogy a falusi gazdák segítségével tanácsaival rendbehozom őket....
ehelyett megkaptam hogy ÉN..egy szemét állatkínzó vagyok..szó szerint értsétek leköpködtek a traktorról.....és hetente feljelentettek a hatósági dokinál....
magyarul totálisan meghurcoltak...
amikor a Hatósági doki kiverte a balhét hogy nem nálam fogytak le a lovak hanem pont azon vagyok hogy gyógyítsam őket akkor le szemét .k..váztak azért hogy miért nem a vágóba adom le a szerencsétleneket....
Az utolsó delikvenst nem tagadom de meghajtottam vasvillával......
Megcsináltam a lovak rendbejöttek szépen két éves kőkemény munkám eredménye képpen.....közbe lettek a tehenek és a borjak, disznók....
Azóta is feljelentgetnek a hatósági dokinál hogy tudja e hogy nálam disznók vannak meghogy borjú bőg...
csak éppen a hatósági állatorvos azt mondja nekik a hogy igen lehet hozzám jönni normális állattartást tanulni...DDDDDDD...
Hát mit ne mondjak nem lettem túl népszerű azóta sem, bár a vasvillás ügy óta nem nagyon mernek dumálni..DDDD
A röhej hogy olyan "gazda" járt feljelentgetni aki jobban tenné ha a sajtát udvarán sepregetne mert éppenséggel lenne mit rendbetenni nála.....
Nálam nem sántít a tehén mert keresztbe nő már szerencsétlen nek....:(:(...
Elvileg egy üveg ecettől sem lesz ecetízű, ha a savó leöntése után hideg vízzel átmossuk a sajtanyagot.
Egyébként a szomszéd megint beszólt, miközben a túloldalt mellettük lévő telken kaszáltam szénát a baknak este 6-kor. Először azzal volt baja, hogy miért nem hajnalban kaszálok, és este szedem össze, mint a rendes parasztok. (Ha hajnalban kaszálnék, akkor meg az lenne a baja, hogy felverem.) Meg hogy miért bőg egy gida egyfolytában... (Választás volt, melyik gida nem sír olyankor?) Meg akkor már a bak is miért mekeg? (Mert nem lehet kivinni legelni, hiszen folyton kakaskodna velünk, meg a lányokat is befedezné, de ha nem mehet a lányokkal, akkor meg panaszkodik. Ráfogják arra, hogy 12 m2-en van tartva, szerintük az kicsi neki.) Meg miért van fél méter trágya az állatok alatt, hát lusták vagyunk kitrágyázni? (Mélyalom.) Meg a kéményünk miért nem magasabb? (Az erdő miatt kavarog a levegő és lenyomja a füstöt. Hozzánk is, meg a szomszédét is...) Meg ő ugyan nem paraszt, de hogy ezt nem így kell csinálni, az szerinte biztos. :) A gond csak az, hogy bármennyire is jóban vagyok a művházzal meg az önkormányzattal, ebből még a végén balhé lesz. Hogyan hallgattathatnám el a bakkecskét? Nonstop van előtte étel, csak a lányok után sír. Szerinte a megoldás: "Az ne tartson állatot, aki nem tudja gondozni! Egyedül laksz? Nem, ugye? Itt emberek élnek!" Hát köszönöm szépen...
Szóval a 3 evőkanál só szerintem marha sok. Bár ízlések, és pofonok, mondjuk ha én eceteset csinálok, és sok benne a só, akkor nem kapja össze az ecet a tejet. Amúgy én úgy csinálom, hogy kb. 4 liter tejet felforralok, 1-2 jó erős teáskanál sóval. Egy kis mércébe öntök ki 20%- os ecetet, azért nem írok mennyiséget, mert nem szoktam lemérni. Szóval finoman egy kicsit csurgatsz a tejbe, jól összekevered, ha nem áll össze kis göböcskékbe, akkor még egy kicsit csurgatsz bele, megint jól összekutyulod, ha már jó göböcskés ne tegyél bele többet, mert ecet ízű lesz. Vagy ha úgy látod, hogy még nem kapta össze a tejet az ecet, akkor ezt addig ismétled, míg jó nem lesz. Az első ecetesemet én is recept alapján csináltam, és nagyon ecetes íze lett, ehetetlen volt. Én szoktam vele addig várni, míg olyan kéz melegre hül, leszűröd, én ekkor dolgoznám bele a lila hagymát, aztán öntsd bele egy gézkendőbe, én van amikor kinyomkodom, van, hogy felakasztom csöpörészni, de közben forgasd a gézkendőben a "sajtot".
Ez az én személyes tapasztalatom, biztos, hogy más másképp csinálja. De próbálkozz, és rá fogsz jönni, hogyan is kell csinálni, és miből mennyi kell bele.
Tegnap vettünk egy kecsit, a bak gidájával együtt, mert csak így adták oda. Nagyon szép az a bak . Az anyukája is tök édi, neve még nincs. Majd kunyizok gépet, és teszek fel képet.... (Juj, de rímes vagyok, akár verset is írhatok.))))
A 4-7 fok csak arra vonatkozik, ha tárolni akarod a tejet. Hogy minél kevesebb idő legyen a baciknak szaporodni. Amúgy 65 fokról az oltási hőmérsékletre, pl 30 percre (XDDDD) kell csak visszahűteni, aztán mehet is bele az oltó.
Persze, a 30 perc pillanatok alatt megvan, no de a sajtkeszites.hu-n a termizálásnál 4-7 fokot írnak, ami még jégakkukkal is hosszadalmas. Vagy hogy mennyire hűtjük vissza, az már lényegében mindegy?
Érik a vörösboros sajt, 5 napig ázott benne, ettől kicsit kiszáradt a széle, gondolom, az alkohol kioldotta a zsírt. Tesztként kicsit megváégtam, nem ment bele...
A hűtő sztem a létező legrosszabb megoldás. Egyrész a levegő lassabban hűti a tejet,mint a folyadék,vagy a jég. Nemtom megmagyarázni hogy miért,a fizika nem az erősségem,de így van. Valami összefügges van a részecskesűrűséggel. Ráadásul nem tesz jót a hűtőnek és felnyomja a villanyszámlát.
Én csak beleteszem a fazekat a mosogatóba,sima hideg vízbe. Egyszer leengedem ha már felmelegedett,akkor még egy adag hideg víz,aztán már meg is van a harmincnéhány fok(kb 15 perc). Igaz, nálunk nyáron is hideg a víz. (én meg sem iszom,csak ha teszek hozzá meleget.) de ha nálatok nem elég hideg a víz,tegyél bele jégakkut,vagy jégkockát. Jégakkut a tejbe is tehetsz. Vagy sima ásványvizes palackot,lefagyasztva. (Bár ezeket a forró tejbe nem tenném,csak ha már hűlt egy kicsit.)
Ejh, a link kimaradt, rossz gombra kattintottam. Tehát itt van egy részletesebb leírás, amiben mindent elmondanak a panírsajtról.
Ha lilahagymásat akarsz, azt bizony oltóval kell. De mindenek előtt olvass szakirodalmat, hogy ne kelljen mindent elmagyarázni, mondjuk a sajtkeszites.hu kézikönyvében leírják nagy vonalakban a dolgot.
elefada: Tényleg, termizálásnál hogyan hűtöd vissza hirtelen 4-7 fokra, ahogy írják? Ha a 65 fokos tejet a hűtőbe is teszem, még akkor sem túl hirtelen a visszahűtés; olyan hideg víz meg csak télen jön a csapból.