Keresés

Részletes keresés

fecsoka75 Creative Commons License 2007.06.15 0 0 1401

A Schiedel honlapján megtalálhatod, hogy folyamatosan szerveznek tanfolyamokat.

 

Fecsoka75

 

 

 

Előzmény: vigusz (1398)
fecsoka75 Creative Commons License 2007.06.15 0 0 1400

Égéstermék elvezető berendezések csoportosítása nyomás szerint:

-huzat vagy szívás hatása alatt álló 8depressziós9

-Túlnyomásos.

 

Ha kondenzációs kazán lehet:

 

-zárt tűzterű (felület égő)

-túlnyomásos tűzterű (blokkégő)

 

Am,it én vennék az atmoszférikus előkeveréses égővel rendelkezik, tehát felületi égő, tehát nincs túlnyomás a kéményben, tehát ráköthető

 

Fecsoka75

 

 

Előzmény: halaloszto (1397)
fecsoka75 Creative Commons License 2007.06.15 0 0 1399

Ez egy idézet a Leier kéményrendszer alkalmazástechnikai útmutatójából. Tudom, hogy én Schiedelt vettem de tök ugyanaz:

" A fűtőkészülékbe beépített ventilátor biztosítja az égéshez szükséges levegő bevezetéséhez és az égésterméknek a kémény csatlakozó ponjáig(bekötésig) való elvezetéséhez szükséges szállító magasságot. Azaz, a kéménybe való csatlakozásnál a belépő égéstermék satikus nyomása pst=0,0 Pa. tehát ettő a ponttól az égéstermék a természetes felhajtóerő(huzat9 hatására távozik a kéményből."

 

Ezért gondolom, hogy be lehet rá kötni. De szerintem ez a kéményrendszer is új, meg a kondenzációs kazán is új, és e kettő együtt tök új a kéményseprőknek.

 

Ami a dimenziókat illeti, nem tünik fől a kéményseprőnek, hogy 250 l/s -os áralás egy "kicsit" sok? Ez azt jeleni, hogy 250 liter levegő áramlik ki 1 másodperc alatt!! Vagy én értelmezem rosszul?

 

 

vigusz Creative Commons License 2007.06.14 0 0 1398
"Schiedel vizsgával rendelkező kőműves" - ez önmagában is érdekes tudniillik én nem hallottam róla, hogy a schiedel cég tartana tanfolyamokat, ahol képesítést lehetne szerezni a kéményeik építéséről.
Előzmény: fecsoka75 (1396)
halaloszto Creative Commons License 2007.06.14 0 0 1397
Siman lehet hogy igaza van!!!

A hagyomanyos (gravitacios) es a turbos-kondenzacios kemenyek kozott alapveto kulonbseg van.

Hagyomanyosan a kemenynek magatol huzata van, benne kisebb a nyomas mint kivul. Ez a kulonbseg viszi ki a fustot. Ha valahol lukas a kemeny, nem nagy baj, mert legfeljebb ott is sziv egy kis levegot, es az is kimegy.

A modern gazkeszulekek viszont ventillatorral tulajdonkeppen kipumpaljak a fustgazt! Tehat a kemenyben nagyobb a nyomas mint kivul. Igy ha valahol van rajta egy kicsi lyuk, akkor ott jon kifele a fustgaz. Es az gaz.


En nagyon nem ertem, hogy a kocsog teglagyarak hogy merhetik ajanlani a habarccsal mifenevel osszeepitett csoveiket ilyen gazkazanokhoz, meg hogy a gazkeszulek gyartok miert nem merik kategorikusan kijelenteni, hogy a kazanjaikhoz ezek marhara nem passzolnak. Egy muszaki embernek nyilvanvalo hogy ezek a kemenyek nagyon mas vilagbol valoak mint egy kondenzacios kazan, de nem mindenki muszaki ember.

vajk
Előzmény: fecsoka75 (1396)
fecsoka75 Creative Commons License 2007.06.14 0 0 1396

Sziasztok,

 

a segítségeteket szeretném kérni. Építkezésben vagyunk a feleségemmel. Vásároltunk két Schiedel kéményt. Az egyiket csserépkályhához a nappaliba, egy másikat pedig a háztartási helységeb. Ez egy dupla kémény, Schiedel Absolut 20/14.

Erre egy vegyestűzelésű van tervezve, meg egy kondenzációs kazán, mert ezt ajánlotta a Schiedel területi képviselője.

Schiedel vizsgával rendelkező kőműves rakta nekünk, akit régóta ismertünk, és bízunk a szakértelmében. A gond ott kezdődőtt, hogy kihívtuk a helyi illetékes kéményseprőt, hogy vegye át a kéményeket. A két fatüzelésűvel nem is volt gond, hanem azzal amelyikre a kondenzációsat akarjuk rakni. Már eleve belekötött a szerelt kéményekbe, és mondta, hogy ő már sok ilyen kéményt nem vett át, mert nem volt megfelelő. Tömörségi próbánál meg a megengedett érték közel 80*-át! mérte, és úgy adta meg a szakvéleményt, hogy csak gravitációs rendszerben lehet használni. Erre a Schiedelesek azt mondták, hogy az nagyon jó, akkor rá lehet kötni a kondenzációs kazánt is. A kémény papírforma szerint N1-es, akéményseprő szerint P1-esnek kéne lennie. Utánnanéztem sokmindennek a kondenzációs kazánnal kapcsolatban is, és az lett az ereddmény, hogy szerintem rá lehet kötni. A mérésnél meg szerintem mérési hibát csinált, vagy a dimenziókkal tévedett a kéményseprő.

Mert amíg ez a kérdés nem tisztázódik, addig a gáztervet sem tudom beadni.

 

Mi lesz akkor, ha kijön a gáz MEO?

 

 Ebben kérném valaki segítségét.

 

Üdv,

 

Fecsoka75

 

pjotrkolja Creative Commons License 2007.06.08 0 0 1395
T Axióma!

Ezt így nem állítanám ... bár nem tom hol történt mindez, és hogy ott milyen kéménylobby működik.
Mindazonálltal a kémények bélelését minden falazott, gáztüzelő berendezést kiszolgáló kémény esetén én is csak javasolni tudom. A tömörelenség eshetősége okán.

kolja
Előzmény: Axióma (1392)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.06.08 0 0 1394
T nacky!

Lényegében igen. De ha ilyen nem megfelelőséget észlele a kémnyseprő akkor nem csak "piros cetlit" kéne hagynia, hanem egy korrekt szakvéleményt, négy éves felülvizsgálati jegyzőkönyvet, tanúsítványt amin jelzi, hogy miért is életveszélyes a kéményed.
Leggyakoribb a tartós visszaáramlás (ez max akkor lép fel régi kémény esetén ha a környezete megváltozik, megnőnek a fák pl, vagy valami eltömíti a kürtőt, márha minden más ahogy írod régóta változatlan, illetve a tömörtelenség amit póriasan csak egy füsttömörség próba elvégzésével lehet megállapítani (modern felszerelés híjján)vagyis a kürtőt minden irányból lezárni, a tisztító ajtókat üzemállapotban hagyni és füstképző anyaggal bedurrantani. Ha a kémény nem tömör akkor azt mindenki látni és érezni fogja. Kérdezzed meg hogy mi okból adták a piros fecnit?

kolja
Előzmény: nacky (1393)
nacky Creative Commons License 2007.06.08 0 0 1393

Nem a postaládába dobták, hanem konkrétan kint járt a kéményseprő, körülnézett, és ő hagyta ott a piros cetlit. Sajnos nem én voltam otthon, így nem tudom, konkrétan milyen jogszabályra hivatkozott.

De ha jól értem, nincs konkrét jogszabály, ami előírná, hogy mondjuk idéntől minden kéményt béleltetni kell, tehát amíg nem változtatunk semmit (nincs konvektorcsere, hasonlók), addig jónak kell lennie a béleletlen kéménynek is, kivéve persze, ha tényleg el van tömödve és életveszélyessé válik.

Mindenesetre lassan letelik a 30 nap, eddig még nem jelentkeztek. Azért egy kicsit aggódom.

Előzmény: Axióma (1392)
Axióma Creative Commons License 2007.06.08 0 0 1392
Magyaran akkor a kerdezonek - aki ha jol ertem csak kapott egy postaladaba dobott cetlit - semmi dolga nincs, csak probalkoznak azok, akik kemenybelelesen akarjak megszedni magukat...
Előzmény: pjotrkolja (1391)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.06.08 0 0 1391
T Axoioma!

A rendszer bármely elemének (új berendezés, bélelés, átépítés, elszívás beépítése, nyílászáró csere.... stb) megváltoztatása esetén az akkor életben lévő szabályzást kell figyelembe venni.

Életveszélyesnek csak mert nincs kibélelve nem lehet egy kéményt nyilvánítani. Ahhoz tartós visszaáramlás, a kémény tömörtelensége (füstnyomáspróba) stb. szükséges.

kolja
Előzmény: Axióma (1390)
Axióma Creative Commons License 2007.06.08 0 0 1390
(termeszetesen ugy ertve, hogy az utolso rakotesnel az akkori szabalyoknak)
Előzmény: Axióma (1389)
Axióma Creative Commons License 2007.06.08 0 0 1389
Van olyan, hogy szabalyos kemenynel is feljelentenek, ahol a szabalyoson az altalatok eddigi ertelemben hasznalatat veszem, vagyis hogy amikor epitettek akkor szabalyos volt?
Előzmény: pjotrkolja (1388)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.06.08 0 0 1388
T nacky!

A legdurvább szankció, hogy 30 nap múlva kimennek hozzátok, leellenőrzik aztán jelentik a (vélt ... valós) életveszélyes helyzetet a helyi gázszolgáltatónál, meg az építésügyi hatóságnál. A kéményseprő nem szankcionálhat de a fent említett két szervezet igen ... gázóra levétel, bírság formájában.

Konkrétan milyen, és mikori előrásokra hivatkoznak?



kolja
Előzmény: nacky (1385)
nacky Creative Commons License 2007.06.07 0 0 1385

Sziasztok!

Nem tudja valaki, mik a jelenleg érvényes előírások már létező kémények bélelésére?

Nálunk (és anyukámnál is) még béleletlen kémények vannak, hagyományos gázkonvektorokkal. Minden évben jönnek a kéményseprők vizsgálódni, eddig nem is volt soha semmi baj, szelel a kémény, minden OK.

Idén mindkét lakás egymástól függetlenül "piros lapot" kapott, azaz egy szép, piros, "életveszély" feliratú nyomtatványt, rajta bekarikázva az "egyéb jogszabályban meghatározottt előírás hiánya miatt nem használható" opciót. Merthogy a kémények nincsenek bélelve. A papiros szerint 30 napon belül megszüntetendő ez az állapot.

Kérdésem, hogy mi lehet ez a bizonyos jogszabály, illetve mi változott tavaly óta? Amennyire tudom, ha eddig jó volt a béleletlen kémény, és nem cserélünk semmit, akkor jó kell lennie ezután is, és van olyan ismerősöm is, akinek idén is rábólintottak a béleletlen kéményeire. Azt se tartom túl valószínűnek, hogy egymástól függetlenül mind az 5-6 kémény mostanra került olyan romos állapotba, hogy bélelni kell - mellesleg ilyet a kéményseprők se állítottak.

Tehát mi ilyenkor a teendő? Milyen szankciókra számíthatok, ha nem béleltetem ki hirtelenjében a kéményeket?

 

 

 

afuchs007 Creative Commons License 2007.06.04 0 0 1384
Köszönöm a válaszod!
Én is erre emlékeztem (mármint, hogy tilos szűkíteni)
Meg oldottuk a problémát!
Elbontottuk a teljes kéményt és egy 160 as bélelt kémény lesz!

Köszi!
Előzmény: pjotrkolja (1383)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.06.01 0 0 1383
T afuchs007!

Sőt rühellik a szűkítést pláne szilárd tüzelőanyagosnál. Oly annyira hogy tilos is.
Nem tom de mintha az SVT Wamstler-nek lenne olyan kandallóbetéte aminek csak DN120 a füstcsőcsonkja .. ha nincs akkor bocs... öntöttvas kandallójuk tutira van ekkora csonkkal.
Esetleg valami zárt rendszerű pellet kandalló (pl.:calimax), mást is tud meg jól is néz ki.
Ennyi a javaslat ... nem szabad szűkíteni.
Ha mégis szűkít, akkor csak a saját felelősségére. Az idom legyen minél hosszabb és kis szögű.

Bár 36kW-os kazán is van DN130 fcscs-vel, de ttől még erősen ellenjavalt a szűkítés. Kérd ki a gyártó hivatalos véleményét.

sok szerecsent ... :)

kolja
Előzmény: afuchs007 (1382)
afuchs007 Creative Commons License 2007.06.01 0 0 1382
Sziasztok! Egy jó ismerősöm szeretne kandallót csináltatni.
Kinézett egy bodok típusu kandallót! 8 kw -os 160 mm füstcső kivezetéssel!
Az a probléma, hogy van egy 140x140 kéménye amit kibéleltet, de a bélelt kéményből csak 130 -as kiállást tud a kéményes.
Milyen javaslatotok van erre a 30 mm áthidalására!
Tudom a szűkítést nem nagyon szeretik a kéményesek!
Van valami ötletetek?
Dunit Creative Commons License 2007.05.30 0 0 1381

 Akkor minden rendben !

 

 Viszont ha bélelve van,  akkor  a felső sorok kivételével felesleges a drága tégla - nem mintha az osztana és szorozna az egyébként magas járulékos költségeken!

 

 D.

Előzmény: mr_qwert (1380)
mr_qwert Creative Commons License 2007.05.29 0 0 1380
Heló

 

A kivitelezést vállalkozó végzi számlával, amiben benne lesz az összes engedélyezés is, a Kéményseprő vállalattól és az Építésügyi hatóságtól is kijöttek amikor elkezdtük a munkát gondolom az átvételkor ismét megjelenek / teljes lakás felújitásról van szó.

Azt hogy én végzem csak jelképes, mert én is ott vagyok, amikor készíti, mert én vagyok a segédje / ezt hozd ide, itt fogd, meg ezt vésd ki, fúrd ki, stb. / szóval a szakmunka az enyém.

Egyébként a Spirálkorcot merevcső is alumínium de nem lesz csak 120 átmérő mert az is 22KW akármi tud  a bojler / kéményes lesz /  3 KW   a konvektor meg 4.5 KW  szóval majdnem 3 szorosa. A kémény és a cső közt meg perlittel lesz kiöntve a pára kicsapódás miatt egyenlőre ennyi remélem holnap már állni fog. A téglát azt hiszem klinkerit vagy valami hasonlónak mondták amikor hozták de az is direkt kéménynek való.

Előzmény: Dunit (1379)
Dunit Creative Commons License 2007.05.29 0 0 1379

 Heló !

 

 Elvileg csak engedélyes kivitelező újithat fel, de ettől most tekintsünk el !

 Első megfelelő tégla  - kéményt tégla - nagyszilárdságu kell, megfelelő habarcs  is szükséges.

 A szelvény  marada  14x14 cm.

 A béléscső ? Hát a  Westerform ha alu - nem jó a friss habarcs tönkre teszi. Ha van más anyagból , miért ne ! /nekem pl. van saválló hajlékony csövem.

 A spirált korcolt merevcsövet nem ismerem, a merev alu cső is jó  - én ugyan befóliáznám kivülről - ne bántsa a mészhabarcs. Az elszineződés viszont komoly korábbi problémára utal.

 És még annyit  - a korábbi állapotot tarts meg  - a bekötés szempontjából  - különben engedélyköteles. Nem árt viszont a légellátást és egyebeket sem tisztázni - ha nem is tereled hivatalos útra.

 Vagy marad a szabályszerű előirásos kémény bélelés annak költségeivel.

 És a megfelelő óvatosság  az üzembehelyezéskor nem árt !!

Előzmény: mr_qwert (1378)
mr_qwert Creative Commons License 2007.05.29 0 0 1378
Kérdéssel fordulok hozzátok ami egyből 2

Kémény felújítás közben vagyok ami abból áll, hogy vissza bontottam a tetőn belűre a kéményt mert a fürdőszoba konvektora és a vízmelegítő csak úgy bele volt csatlakoztatva és az idő vasfoga megette a kémény tetejét  a további rész jó megnéztem és ebbe szeretnék valami köpeny csövet belehúzni

A kéménybe 130-as cső belefér  láttam árlistákban, hogy van

Spirálkorcolt merevcső

Westerform hajlékony lemezcső

Ki melyiket ajánlja és miért?

 A kéménybe csak egy konvektor lenne bele csatlakozva mert a vízmelegítő kémény nélküli lesz de ezt is bele akarom csatlakozatom a kéménybe mert a bojler fölött elszíneződik a mennyezet

Törölt nick Creative Commons License 2007.05.26 0 0 1377

Az, hogy évente 30baleset esik x százezer -vagy millió??- üzemelő kéményre, az pontosan azt bizonyítja, hogy a kémények szerepe az ilyen balesetekben alapvetően kicsi, és hogy a kémények tulajdonképpen jól működnek. És ahogy írtad, nagyrészt az a 30 eset sem a kémény hibájából történik, hanem valamilyen más okból (pl. elszívó visszaszívja a CO-t az egyébként tökéletesen üzemelő kéményen, hibás kazántól, szerelési vagy kivitelezési hibából stb.).

 

Ez most olyan, hogy évente magától kigyullad a világon mondjuk 50autó. Tehát ilyen alapon, holnaptól minden létező autótulajdonost kötelezzenek arra, hogy "kigyulladástesztet" végeztessen évente egyszer a közeli márkaszervízben, természetesen kötelező díj befizetésének terhe mellett. 

Előzmény: Törölt nick (1376)
kisrobert Creative Commons License 2007.05.24 0 0 1375
Ha valaki ezt minden paragrafust betartva akarja végigvinni, az nem olcsó mulatság (tervező->engedélyes terv->illetékek->szakhatósági papírok:100-200000Ft), és rengeteg idő (fél-egy év) és utánajárás - és még így nagyon valószínű, hogy egy hivatalnok azt mondja, hogy nem szabad.
Ha ehhez van egy olyan közös képviselő, aki ezt nem hagyja, akkor semmit nem tehetsz.
Viszont amennyiben jóban vagy a szomszédokkal (legalább annyira, hogy fel ne jelentsenek), akkor simán ki kell dugni az a csövet a falon és csendben maradni. Senkinek nem terjeszteni, hogy ott van - azt meg pláne nem, hogy engedélyköteles.

A hivatalos út sajnos ilyen esetben nem nagyon járható, a nem hivatalos pedig az esetek 99,9%-ban bejön.
Előzmény: pjotrkolja (1374)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.05.24 0 0 1374

T zszucs!

 

Azt, hogy holmi ÁNTSZ papírokat beszerezz azt nem a gázszolgáltató vagy a kéményseprő közszolgáltató, hanem az önkormányzat építésügyi osztálya kérheti. Siess a dologgal mert ha megváltozik a jelenlegi rendelet (törvény) akkor lehet hogy kéményseprőt is be kell vonnod, még a fali kivezetéshez is. hogy mi mennyibe kerül az helyi sajátosság a gázszolgáltatónál, az építésügynél meg fogalmam sincs ... őket kérdezd.

 

sok szerencsét

 

kolja

Előzmény: zszucs (1370)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.05.24 0 0 1373

T hormoSapi!

 

Legjobb ha elsőkézból a gyártót kérdezed:

 

KOMPOZITOR KFT

 

Valszeg azt fogják mondani megbontod és berax egy furanfix bcs idomot.   Nem tom ..

Ők tutira ajánlanak neked mindenféle lehetőséget ... bár más szabályozások akkoris keresztbe tehetnek neked mégha sikerül is flottul kialakítani a bekötést.

 

kolja

Előzmény: hormoSapi (1369)
Dunit Creative Commons License 2007.05.23 0 0 1372

 Emlékeztek vagy húsz éve  a világ összeomlását jósolták, hogy némely panellakó berácsozta az erkélyét nehogy kizuhanjon a gyereke , ma már a kutya sem figyel oda.

De nem ez a baj : a IX kerületben  az Üllői át 108 alatt vagy 15 éve kivésték az utcai homlokzatot  villanyvezetéknek - jó görbe  - azóta is úgy van, pedig még  létráról is elérhető lenne. Ugyanakkor az én  Pilisalsólaposi családiházamnál féltik a homlokzatot holmi cső csönk kinyúlásáért !

 Az ablak mázolásról : egyszer egy  ürge bemázolta a  utcai ablakit szép kékre - a többi barna volt. Azt mondta neki az tetszik - a megoldás : kapott a postaládájába 

 - ismeretlenül - 

egy szer  -kétszer felszólítás  - "ki lesznek  tépve a tökei."

 A harmadik felszólítás után egyszer csak  elő az ecset és lettekaz ő ablakai szép barnák -

Hiába a tökeit félti mindenki !

Előzmény: kisrobert (1371)
kisrobert Creative Commons License 2007.05.23 0 0 1371
A helyi önkörmányzattal nem lesz könnyű dolgod. A társasháznak építési engedélyt kell kérni (amihez tervező, terv szükséges) homlokzaton parapet elhelyezésére.
Ezt helyből el szokták utasítani, mivel "árt a városképnek".
(- a törvényalkotó szándékának teljes félremagyarázása miatt. A parapeteket azért tették engedélykötelessé, mert pl. azon régi házakon, amelyeket híres építész tervezett, szép kőfaragott fejek vannak rajta, ne a fej közepén jöjjön ki a parapet.)

Fordítva sokkal könnyebb:
A szerelő kidugja a csövet a falon (lehetőleg hasonló színe legyen, mint a háznak), te pedig nem kérdezel semmit az állami hivataloktól.

Nem nagyon hallani arról, hogy valaki ablakcserekor (más színű vagy kiosztású ablak esetén) vagy légkondihoz engedélyt kérne. Pedig ezek is elvileg engedélykötelesek lennének, hiszen megváltoztatja a ház homlokzatát - sokkal jobban mint egy parapet.
Előzmény: zszucs (1370)
zszucs Creative Commons License 2007.05.23 0 0 1370
Kedves kolja!

A vonatkozó szabályok szerint (amennyire laikusként meg tudom ítélni) kivitelezhető lenne az oldalfali megoldás, de változatlanul tanácstalan vagyok a "hogyantovábbot" illetően. Ezek szerint építési engedéllyel a helyi önkormányzathoz kell fordulnom, és nem is kell semmiféle ÁNTSZ engedély, amiről a kéményes cégektől hallottam? A felmerülő adminisztratív költségekről (illetékek, engedélyek) tud vki tájékoztatást adni?

zszucs


Előzmény: pjotrkolja (1368)
hormoSapi Creative Commons License 2007.05.23 0 0 1369
Kedves pjotrkolja

Az nem volna gond, hacsak ennyi korlátozás vonatkozna rám. ezt még túlélném.

Kérdésedre: a második emeleten van lakásom. Alattam is fölöttem is egy-egy lakás rá lett kötve a kéményre.

Ha, nem lett előkészítve - és úgy tudom - akkor a későbiekben hogyan lehet rácsatlakozni, figyelembe véve, hogy nem akarok partizán módszerekhez folyamadni. Van rá technikai megoldás a kémény visszabontásán kívül?

köszönöm



Előzmény: pjotrkolja (1367)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!