A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Nézd meg a Westendben lévő MediaMarkt üzletet, ott jó eséllyel találhatsz minőségi, gyári őrlésű kávét (Molinari Espresso, Oro; Illy). Az Általad említett két helyen kívül tamperre nincs ötletem.
Sziasztok, Sokat olvasva a topikot sikerült elég sokmindent megtudnom, így nemsokára majd egy Saeco Crema is gazdagítja konyhát,ahogy sikerült kivennem, kezdésnek neem ez pont jó lesz) viszont azért lenne még pár kérdésem amire eddig nem nagyon találtam választ. A kávét hol szerzitek be, sajnos csak ritkán járok pestre (havi 1-2) alkalommal, ezért nem tudnátok valami tippet adni, hogy a nyugati körül hol találni olyan boltot ahol úgynevzett prémium örölt kávékat be tudnék szerezni? Egyenlőre marad a gyárilag darált tégla , darálóra majd csak később jut, bár ha volna egy SID- féle jóárasított darab az bizony nem volna baj. Szükségmegoldásként még szemezgettem a delonghy kg59-cel de ahogy olvastam az nem darál elég finomra, szóval annak se lenne sok értelme. Esetleg tampert az expolygon és a rezső téren kivül valahol lehet venni?Előre is köszönöm, üdv.: SP
Én még nem hajtottam meg a Gaggiát, lévén nem kaptam az Expolygonnál az alkatrészt. Holnapra lesz esztergálva egy műanyag cucc. SiD! Az esztergályos akinél csináltattad mennyi idő alatt készítette el?
Baj van, bizony - de csak nálam: megmértem, és VALÓBAN a 10 másodperc a fűtési idő, a 4 perc pedig a szünet...Bocss, el...rtam. Megtévesztett a kontrollámpa, ezexerint ha világít, akkor van a szünet...
OK, nade ~ 4 perc fűtés és 10-15 másodperc visszahűlés, az szerintem nagyon nem kerek, főleg végtelen ciklusban. Mert mondjuk első 15-30 percben még elnézhető, lévén a környezet hűti, nade....
Egyébként felfűtött állapotban a fűtési ciklus alatt hallgató hangos sercegés utalhat szivárgásra. Potenciális szivárgási helyek a boiler és a fej illesztése és a boiler és a gőzcsap illesztése, avagy a tegnap is tárgyalt visszafolyóág, mely a gőzcsapra van szerelve.
A Baby Gaggia ugyanezt csinálja (mértem az időt) 5-6 perces ciklussal.
Vagy a thermosztát érzékenyebb, mint más gyártó gépeinél vagy az aluminium boilernek nagyobb a hővesztesége és ezért kapcsolja rá a fűtést ilyen gyakorisággal.
Egy kis Gaggia (Classic) - mélylélektan: a gépem "üzemmeleg" állapotban (kb.20 perces előmelegítést követően) ~4 perc felfűtés (kontrollámpa világít)~10 másodperc szünet (kontrollámpa elalszik) ciklusokat produkál. Kíváncsian várom a Te, illetve más Gaggia-tulajok - Luigi, a Tiéd szinte ugyanaz, mint a Classic, csak nincs benne 3 utas szelep - ezirányú tapasztalatait.
2-es minta: 1/3 - tegnapi 1eshez jó örlésfinomság, ennek kicsit durva még. Kemény, markánsan "kesernyés" íz, nem savas, de savat keltős. Bujkálva grillázsíz játszik utóéletében. Nejnek "KESERŰŰŰŰ", szal Ő nem fogja szeretni.
Finomítottam Iberen ~1,5-et, holnap reggel tesztelem. Bővebben majd holnap délelött.
Nagyon jó kis gép. Főleg olyanoknak ideális, akik inkább cappuccinót fogyasztanak, ugyanis a twin elnevezés arra utal, hogy kettős melegítőrendszere van a gépnek:
külön kazán a víznek és egy külön melegítő a gőznek. Ennek köszönhetően gőzölés után azonnal lehet eszpresszót készíteni, nem kell arra várni, hogy visszahüljön a készülék.
A hétvégén kísérletezésképpen vettem kétféle szemeskávét (2x125g) a Tchibo boltban. Olyan fantázianevekre hallgatnak, mint "Brazil Mild" vagy "Volcano Coffee". Ez utóbbi 1:1-ben Tchibo EGO, csak ez most nem olyan savanyú, mint amivel anno szembesültem. Összességében nem ajánlom. Mennek szépen a "cappuccino alapanyag" feliratú edénybe. :)