Keresés

Részletes keresés

fecsoka75 Creative Commons License 2007.06.15 0 0 1413

Szia CsRob1,

 

megkaptad az engedélyt rá? Mennyi lett a tömörségvizsgálat eredménye?

 

Azért kérdezem, mert egy ugyanilyen kéményem van és a kéményseprő kötöszködik, hogy nem lehet rákötni kondezációs, zárt  égésterű kazánt, és csag gravitációs rendszerre adta meg az engedélyt.

Előzmény: CsRob1 (1191)
fecsoka75 Creative Commons License 2007.06.15 0 0 1412

Ja és a második kérdésedre reagálva:

 

Igen vannak saját füstelvezető rendszerek, de ha az a készülékkel együtt van akkor nem tartozik a kéményseprőhőz, és ezt nehezen nyelik be a kéményseprők mert nem kérhetnek érte pénzt.

 

Ez a schiedel kémény a samottcsövön vezeti ki a füstgázt, és mellette szívja be a készülék a friss levegőt, amit a füstgáz felmelegít és így meleg levegő megy az égéshez, ami szintén növeli a hatásfokot

 

Lehet hogy én is hülye voltam és csak akkor kellet volna kihívni, amikor már rá van kötve és akkor lehetett volna koncentrációt is mérni és akkor kiderül, hogy jó a kémény.

Előzmény: halaloszto (1410)
fecsoka75 Creative Commons License 2007.06.15 0 0 1411

Azért döntöttünk ennél a kéménynél, mert (  itt jön a demagóg szöveg:) ):

-Hőszigetelt

-savaknak ellenáll

-bármit ráköthetek

-környezetbarát,

 

Ez nem natúr kémény, hanem habbeton, höszigeteléssel és samottcsővel. Esztétikailag is jobban néz ki, mint egy müanyag vagy korracél kémény és az ára is majdnem annyi mint ezeknek a csőveknek. Meg ez dupla kémény, mert lesz mellette egy vegyestüzelésű kazán is. És az is rossul néz ki, hogy egy fém kéményt összekötök egy rakott v szerelt kéménnyel. Mivel a kondezációs kazánnál van kicsapódás, sima kémény szóba sem jöhet. Mert annyira azért én nem bízok a müagyag csövekben. És ha én kitalálom, hogy le a kazánnal és mást akarok, akkor nem kell új kémény csinálni, erre rá lehet kötni ezt is. Meg ez a kémény típus ráadásul tavalyi fejlesztés, tehát elég modernnek számít.

 

És egyébként sokan csinálják a téglakéményt, és ebbe belerakják a duplacsövet, tehát megint ott tartunk, hogy az a tégla kéményfej majd szétmállik egy pár év múlva...míg a schiedel-é nem. Bocs ezért a demagóg dumáért, de elég sokba került a kémény, így szeretnék benne hinni. Az a baj, hogy nem is egy "olcsó húsnak híg a leve" kéményről van szó, hanem egy német csúcsminőségű termékről, ami ráadásul 2006-ban vagy 2007-ben (már nem emlékszem pontosan) Construma nagy díjas volt. Egyébként vannak olyan találkozók ahol a nves kazán és kéménygyártók ott vannak és ismerik és ajánlják egymás termékét.

Előzmény: halaloszto (1410)
halaloszto Creative Commons License 2007.06.15 0 0 1410
Te is irod, hogy fejlodnek a kazanok es az elvezeto rendszerek.

Nahat ez a fejlodes ott tart, hogy a tegla es hasonlokbol epult kemenyek nem megfeloek a modern kazanokhoz.

Komolyan, gazkazanhoz miert epit valaki ilyen samott kemenyt uj epitesu hazba? Amikor a modern kazanoknak mindnek sajat kemenyszettje van, az tuti jo hozza.

vajk
Előzmény: fecsoka75 (1409)
fecsoka75 Creative Commons License 2007.06.15 0 0 1409

Van benne ventillátor.

 

Szerintem a kéményseprőknek is kéne fejlődniük. Mert mi lenne ha az autószerelő csak benzines meg dieseles autót ismerne? Merrt ezeken belül is van egy csomó más típus.(lehet, hogy hülye példa).

 

Én a leiernél találta ezt, de a schiedel is mutat méretezési diagrammokat, ahol ugyanez van leírva. Namost csak van a cég mögött egy szakembergárda, amelyik ezt számolja, teszteli, meg minden. Én is minőségbiztosítási területen dolgozom, és tudom, hogy nem jutalomból osztanak ÉMI, CE, ISO minősítéseket.

 

Meg hát azért a kéményseprők is egy elég korrupt társaság:) Itt utólag is elnézést kérek azoktól, akik nem ilyenek.

 

Tudom hogy más dolog, de hallottam olyan kőművest, aki a PTH N+S es tégla közé is tett habarcsot. Tégla-tégla gondolta, csakhogy azok között is marha nagy eltérések vannak.

 

Visszatérve a kéményhez, olyan ütemben fejlődnek az égéstermék elvezető rendszerek és a fűtőrendszerek, hogy szerintem sokan nem tudnak lépést tartani velük. Mi lett volna, ha hőszivattyút teszek be? Akkor a kéményseprőt meg kell győzni, hogy nincs is kémény ennél a rendszernél?

 

Én úgy olvastam, hogy kondenzációs kazánon belül is vannak altípusok. Ezt akkor kéne tudni egy kéményseprőnek is meg a működési elvet is.

Előzmény: halaloszto (1408)
halaloszto Creative Commons License 2007.06.15 0 0 1408
Nem ebbol elek, de szeretem atlatni az ilyen kerdeseket.

Van a kazanodban ventillator vagy nincs?

Mert a kemenyseproknel tuti nincsenek alosztalyai a zart egesteru kazanoknak. Ami zart az turbos (kond. vagy nem kond. az nem szamit) es akkor tulnyomasos.

Az a leier leiras meg hogy a tubos kazan egestermekenek a nyomasa a kemenycsatlakozasnal 0Pa az nekem viccesen hangzik, mert a leier tudtommal nem gyart kazant. Tehat a mondat csak ugy ertelmes, ha megadja hogy melyik kazane, vagy ugy ha odairja hogy nulla kell legyen.

vajk
Előzmény: fecsoka75 (1400)
fecsoka75 Creative Commons License 2007.06.15 0 0 1407

Köszi a választ.

 

Na valami ere gondoltam én is. a következő leveledre válaszolva Kistarcsán lakom. Ez a kéményseprő állítólag 10 Schiedel Absolut kéményből 9-et nem vett át, tehát nála lehet a bibi.

 És mivel Pest megyének abban a részébe tartozom, ahol Ő fog mindig kijönni, hívhatok-e másik kéményseprőt és kérhetek-e egy mások szakvéleményt?

 

Én is végeztem számításokat, és az jött ki, hogy egy durván 100 literes térfogatú kéményből hogy jön ki az általa mért 250 l/s? Ami szerintem l/perc, és ha elosztom 60-nal(=4.16l/s) akkor jó a kéményem (megengedett kb. 7.5)! Egyébként egy ipari befúvó nyom be ennyi levegőt.

 

Ha a szaki meg 40 Pa-t nyomott bele(állítása szerint, mert én nem voltam ott csak a feleségem meg a kéménykivitelező) , akkor ekkora eresztésnél el sem érhette volna ezt a nyomás értéket, ami mellesleg nanyon kicsi(0.4mbar).

 

 

"Teljesen mindegy, hogy zárt égésterű turbós vagy kondenzációs túlnyomásos berendezésed van é, mivel a schiedel samott béléscsöves kémények egyike sem túlnyomásos P1 nyomásosztályú (tudomásom szerint) de nem is kell annak lennie."

 

Én ettől még ráköthetem a kondenzációs kazánt?

 

 

Megkérdezhetem tőled, hogy szakmabeli vagy-e? Mert sok hozzászolásnál olvastam a nicknevedet és úgy tünt számomra, hogy hozzáértő vagy:)

Előzmény: pjotrkolja (1402)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.15 0 0 1406

Papír nem kell konkrétan semmihez, csak voltak tisztítani a kazánt, és kérdezték, hogy kéményseprő volt-e idén. Mondom itt ugyan nem járt kéményseprő úgy 10éve. Visszaáramlás nincs mert akkor lezárna a kazán, és a kazánosok is azt mondták, hogy rendben van a rendszer, de azért ez nyugtalanít. Ekkor kezdtem utánanézni, és tényleg nem találok a kéményről semmit. Nem is értem, mert az egész rendszert egyben építették ki, a gázbeveztés után. A gázművek akkor tette fel az órát is, volt nyomáspróba meg minden, arról megvan a jegyzőkönyv. De ha nincs kéményes papír, akkor hogy vették ezt így át? Felmerült bennem, hogy talán csak elkavarodott a kéményes papír, de mivel nem jön kéményseprő, valószínű nem ez lesz a probléma.

Előzmény: pjotrkolja (1405)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.06.15 0 0 1405
T FMC!

Hol laksz?
Mihez kell a papír?

kolja
Előzmény: Törölt nick (1404)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.15 0 0 1404

Sziasztok,

 

Egy kérdést szeretnék feltenni, hátha tud valaki segíteni, tanácsot adni.

Van egy szereltkéményem, 11éve épült, gázkazán van rajta. A ház eredetileg nyaraló volt, majd felújítás előtt át lett minősítve családiházzá. A gázbevezetés és a fűtésrendszer az átminősítés után lett kivitelezve, hivatalos kivitelező által, számlával, gépésztervekkel ahogy kell.  

Gondolom a kivitelezéskor kellett készüljön kéményseprő szakvélemény is, különben a gázművek át sem vette volna a rendszert. Ezt viszont nem találom a papírok között. Van itt nyomáspróba jegyzőkönyv, kiviteli tervdokumentáció, EPH jegyzőkönyv meg minden, de a kéményről csak egy számla van, azon kívül semmi. Ami aggaszt, hogy ide kéményseprő még az életben nem jött a kéményt ellenőrizni, pedig úgy tudom, ezt hivatalból is kellene nekik rendszeresen. Van-e valakinek ötlete, hogyan lehet ez? Valószínűsítem, hogy nincs nyilvántartásban a kémény, de azt nem értem, ez hogyan lehet?? A kivitelezőt már nem tudom elérni, de valószínű nem is emlékezne semmire ennyi év elteltével.

pjotrkolja Creative Commons License 2007.06.15 0 0 1403
T fecsoka!

Hol laksz?
Csak tedd fel a kérdést az átvevőnek hogy minek akar megnyomni egy N1 osztályba sorolt égéstermék elvezetőt 200Pa-val? Nem az a kérdés hogy Ő mit gondol, hanem az hogy N1 -re úgy épült e meg a kémény ahogy kellett, ezáltal alkalmas e arra amire kitalálták.

kolja
Előzmény: pjotrkolja (1402)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.06.15 0 0 1402
T fecsoka!

Teljesen mindegy, hogy zárt égésterű turbós vagy kondenzációs túlnyomásos berendezésed van é, mivel a schiedel samott béléscsöves kémények egyike sem túlnyomásos P1 nyomásosztályú (tudomásom szerint) de nem is kell annak lennie. A kivitelezés során ugyanis egy nyomáskiegyenlítő elem kerül a kémény aljára, ami összeköttetést jelent a légelátó oldal és az égéstermék elvezető oldal között, vagyis nem lehet jelentős pl. 200Pa -s (P1) túlnyomást kialakítani.
A szakinak először meg kellett volna néznie az ÉM engedélyét a kéménynek és láthatta volna hogy max 40Pa húzás hatásának kell ellenállnia. Megküldeni 200Pa-val csak a cső a csőben vagy a szétvélasztott rendszerű elvezető csöveket szokták.

ABSOLULT MSZ EN 1443 szerinti besorolása:

T200 N1 W 2 O00 (El090 R40)

vagyis nem túlnyomásos ....

kolja
Előzmény: fecsoka75 (1400)
fecsoka75 Creative Commons License 2007.06.15 0 0 1401

A Schiedel honlapján megtalálhatod, hogy folyamatosan szerveznek tanfolyamokat.

 

Fecsoka75

 

 

 

Előzmény: vigusz (1398)
fecsoka75 Creative Commons License 2007.06.15 0 0 1400

Égéstermék elvezető berendezések csoportosítása nyomás szerint:

-huzat vagy szívás hatása alatt álló 8depressziós9

-Túlnyomásos.

 

Ha kondenzációs kazán lehet:

 

-zárt tűzterű (felület égő)

-túlnyomásos tűzterű (blokkégő)

 

Am,it én vennék az atmoszférikus előkeveréses égővel rendelkezik, tehát felületi égő, tehát nincs túlnyomás a kéményben, tehát ráköthető

 

Fecsoka75

 

 

Előzmény: halaloszto (1397)
fecsoka75 Creative Commons License 2007.06.15 0 0 1399

Ez egy idézet a Leier kéményrendszer alkalmazástechnikai útmutatójából. Tudom, hogy én Schiedelt vettem de tök ugyanaz:

" A fűtőkészülékbe beépített ventilátor biztosítja az égéshez szükséges levegő bevezetéséhez és az égésterméknek a kémény csatlakozó ponjáig(bekötésig) való elvezetéséhez szükséges szállító magasságot. Azaz, a kéménybe való csatlakozásnál a belépő égéstermék satikus nyomása pst=0,0 Pa. tehát ettő a ponttól az égéstermék a természetes felhajtóerő(huzat9 hatására távozik a kéményből."

 

Ezért gondolom, hogy be lehet rá kötni. De szerintem ez a kéményrendszer is új, meg a kondenzációs kazán is új, és e kettő együtt tök új a kéményseprőknek.

 

Ami a dimenziókat illeti, nem tünik fől a kéményseprőnek, hogy 250 l/s -os áralás egy "kicsit" sok? Ez azt jeleni, hogy 250 liter levegő áramlik ki 1 másodperc alatt!! Vagy én értelmezem rosszul?

 

 

vigusz Creative Commons License 2007.06.14 0 0 1398
"Schiedel vizsgával rendelkező kőműves" - ez önmagában is érdekes tudniillik én nem hallottam róla, hogy a schiedel cég tartana tanfolyamokat, ahol képesítést lehetne szerezni a kéményeik építéséről.
Előzmény: fecsoka75 (1396)
halaloszto Creative Commons License 2007.06.14 0 0 1397
Siman lehet hogy igaza van!!!

A hagyomanyos (gravitacios) es a turbos-kondenzacios kemenyek kozott alapveto kulonbseg van.

Hagyomanyosan a kemenynek magatol huzata van, benne kisebb a nyomas mint kivul. Ez a kulonbseg viszi ki a fustot. Ha valahol lukas a kemeny, nem nagy baj, mert legfeljebb ott is sziv egy kis levegot, es az is kimegy.

A modern gazkeszulekek viszont ventillatorral tulajdonkeppen kipumpaljak a fustgazt! Tehat a kemenyben nagyobb a nyomas mint kivul. Igy ha valahol van rajta egy kicsi lyuk, akkor ott jon kifele a fustgaz. Es az gaz.


En nagyon nem ertem, hogy a kocsog teglagyarak hogy merhetik ajanlani a habarccsal mifenevel osszeepitett csoveiket ilyen gazkazanokhoz, meg hogy a gazkeszulek gyartok miert nem merik kategorikusan kijelenteni, hogy a kazanjaikhoz ezek marhara nem passzolnak. Egy muszaki embernek nyilvanvalo hogy ezek a kemenyek nagyon mas vilagbol valoak mint egy kondenzacios kazan, de nem mindenki muszaki ember.

vajk
Előzmény: fecsoka75 (1396)
fecsoka75 Creative Commons License 2007.06.14 0 0 1396

Sziasztok,

 

a segítségeteket szeretném kérni. Építkezésben vagyunk a feleségemmel. Vásároltunk két Schiedel kéményt. Az egyiket csserépkályhához a nappaliba, egy másikat pedig a háztartási helységeb. Ez egy dupla kémény, Schiedel Absolut 20/14.

Erre egy vegyestűzelésű van tervezve, meg egy kondenzációs kazán, mert ezt ajánlotta a Schiedel területi képviselője.

Schiedel vizsgával rendelkező kőműves rakta nekünk, akit régóta ismertünk, és bízunk a szakértelmében. A gond ott kezdődőtt, hogy kihívtuk a helyi illetékes kéményseprőt, hogy vegye át a kéményeket. A két fatüzelésűvel nem is volt gond, hanem azzal amelyikre a kondenzációsat akarjuk rakni. Már eleve belekötött a szerelt kéményekbe, és mondta, hogy ő már sok ilyen kéményt nem vett át, mert nem volt megfelelő. Tömörségi próbánál meg a megengedett érték közel 80*-át! mérte, és úgy adta meg a szakvéleményt, hogy csak gravitációs rendszerben lehet használni. Erre a Schiedelesek azt mondták, hogy az nagyon jó, akkor rá lehet kötni a kondenzációs kazánt is. A kémény papírforma szerint N1-es, akéményseprő szerint P1-esnek kéne lennie. Utánnanéztem sokmindennek a kondenzációs kazánnal kapcsolatban is, és az lett az ereddmény, hogy szerintem rá lehet kötni. A mérésnél meg szerintem mérési hibát csinált, vagy a dimenziókkal tévedett a kéményseprő.

Mert amíg ez a kérdés nem tisztázódik, addig a gáztervet sem tudom beadni.

 

Mi lesz akkor, ha kijön a gáz MEO?

 

 Ebben kérném valaki segítségét.

 

Üdv,

 

Fecsoka75

 

pjotrkolja Creative Commons License 2007.06.08 0 0 1395
T Axióma!

Ezt így nem állítanám ... bár nem tom hol történt mindez, és hogy ott milyen kéménylobby működik.
Mindazonálltal a kémények bélelését minden falazott, gáztüzelő berendezést kiszolgáló kémény esetén én is csak javasolni tudom. A tömörelenség eshetősége okán.

kolja
Előzmény: Axióma (1392)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.06.08 0 0 1394
T nacky!

Lényegében igen. De ha ilyen nem megfelelőséget észlele a kémnyseprő akkor nem csak "piros cetlit" kéne hagynia, hanem egy korrekt szakvéleményt, négy éves felülvizsgálati jegyzőkönyvet, tanúsítványt amin jelzi, hogy miért is életveszélyes a kéményed.
Leggyakoribb a tartós visszaáramlás (ez max akkor lép fel régi kémény esetén ha a környezete megváltozik, megnőnek a fák pl, vagy valami eltömíti a kürtőt, márha minden más ahogy írod régóta változatlan, illetve a tömörtelenség amit póriasan csak egy füsttömörség próba elvégzésével lehet megállapítani (modern felszerelés híjján)vagyis a kürtőt minden irányból lezárni, a tisztító ajtókat üzemállapotban hagyni és füstképző anyaggal bedurrantani. Ha a kémény nem tömör akkor azt mindenki látni és érezni fogja. Kérdezzed meg hogy mi okból adták a piros fecnit?

kolja
Előzmény: nacky (1393)
nacky Creative Commons License 2007.06.08 0 0 1393

Nem a postaládába dobták, hanem konkrétan kint járt a kéményseprő, körülnézett, és ő hagyta ott a piros cetlit. Sajnos nem én voltam otthon, így nem tudom, konkrétan milyen jogszabályra hivatkozott.

De ha jól értem, nincs konkrét jogszabály, ami előírná, hogy mondjuk idéntől minden kéményt béleltetni kell, tehát amíg nem változtatunk semmit (nincs konvektorcsere, hasonlók), addig jónak kell lennie a béleletlen kéménynek is, kivéve persze, ha tényleg el van tömödve és életveszélyessé válik.

Mindenesetre lassan letelik a 30 nap, eddig még nem jelentkeztek. Azért egy kicsit aggódom.

Előzmény: Axióma (1392)
Axióma Creative Commons License 2007.06.08 0 0 1392
Magyaran akkor a kerdezonek - aki ha jol ertem csak kapott egy postaladaba dobott cetlit - semmi dolga nincs, csak probalkoznak azok, akik kemenybelelesen akarjak megszedni magukat...
Előzmény: pjotrkolja (1391)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.06.08 0 0 1391
T Axoioma!

A rendszer bármely elemének (új berendezés, bélelés, átépítés, elszívás beépítése, nyílászáró csere.... stb) megváltoztatása esetén az akkor életben lévő szabályzást kell figyelembe venni.

Életveszélyesnek csak mert nincs kibélelve nem lehet egy kéményt nyilvánítani. Ahhoz tartós visszaáramlás, a kémény tömörtelensége (füstnyomáspróba) stb. szükséges.

kolja
Előzmény: Axióma (1390)
Axióma Creative Commons License 2007.06.08 0 0 1390
(termeszetesen ugy ertve, hogy az utolso rakotesnel az akkori szabalyoknak)
Előzmény: Axióma (1389)
Axióma Creative Commons License 2007.06.08 0 0 1389
Van olyan, hogy szabalyos kemenynel is feljelentenek, ahol a szabalyoson az altalatok eddigi ertelemben hasznalatat veszem, vagyis hogy amikor epitettek akkor szabalyos volt?
Előzmény: pjotrkolja (1388)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.06.08 0 0 1388
T nacky!

A legdurvább szankció, hogy 30 nap múlva kimennek hozzátok, leellenőrzik aztán jelentik a (vélt ... valós) életveszélyes helyzetet a helyi gázszolgáltatónál, meg az építésügyi hatóságnál. A kéményseprő nem szankcionálhat de a fent említett két szervezet igen ... gázóra levétel, bírság formájában.

Konkrétan milyen, és mikori előrásokra hivatkoznak?



kolja
Előzmény: nacky (1385)
nacky Creative Commons License 2007.06.07 0 0 1385

Sziasztok!

Nem tudja valaki, mik a jelenleg érvényes előírások már létező kémények bélelésére?

Nálunk (és anyukámnál is) még béleletlen kémények vannak, hagyományos gázkonvektorokkal. Minden évben jönnek a kéményseprők vizsgálódni, eddig nem is volt soha semmi baj, szelel a kémény, minden OK.

Idén mindkét lakás egymástól függetlenül "piros lapot" kapott, azaz egy szép, piros, "életveszély" feliratú nyomtatványt, rajta bekarikázva az "egyéb jogszabályban meghatározottt előírás hiánya miatt nem használható" opciót. Merthogy a kémények nincsenek bélelve. A papiros szerint 30 napon belül megszüntetendő ez az állapot.

Kérdésem, hogy mi lehet ez a bizonyos jogszabály, illetve mi változott tavaly óta? Amennyire tudom, ha eddig jó volt a béleletlen kémény, és nem cserélünk semmit, akkor jó kell lennie ezután is, és van olyan ismerősöm is, akinek idén is rábólintottak a béleletlen kéményeire. Azt se tartom túl valószínűnek, hogy egymástól függetlenül mind az 5-6 kémény mostanra került olyan romos állapotba, hogy bélelni kell - mellesleg ilyet a kéményseprők se állítottak.

Tehát mi ilyenkor a teendő? Milyen szankciókra számíthatok, ha nem béleltetem ki hirtelenjében a kéményeket?

 

 

 

afuchs007 Creative Commons License 2007.06.04 0 0 1384
Köszönöm a válaszod!
Én is erre emlékeztem (mármint, hogy tilos szűkíteni)
Meg oldottuk a problémát!
Elbontottuk a teljes kéményt és egy 160 as bélelt kémény lesz!

Köszi!
Előzmény: pjotrkolja (1383)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.06.01 0 0 1383
T afuchs007!

Sőt rühellik a szűkítést pláne szilárd tüzelőanyagosnál. Oly annyira hogy tilos is.
Nem tom de mintha az SVT Wamstler-nek lenne olyan kandallóbetéte aminek csak DN120 a füstcsőcsonkja .. ha nincs akkor bocs... öntöttvas kandallójuk tutira van ekkora csonkkal.
Esetleg valami zárt rendszerű pellet kandalló (pl.:calimax), mást is tud meg jól is néz ki.
Ennyi a javaslat ... nem szabad szűkíteni.
Ha mégis szűkít, akkor csak a saját felelősségére. Az idom legyen minél hosszabb és kis szögű.

Bár 36kW-os kazán is van DN130 fcscs-vel, de ttől még erősen ellenjavalt a szűkítés. Kérd ki a gyártó hivatalos véleményét.

sok szerecsent ... :)

kolja
Előzmény: afuchs007 (1382)
afuchs007 Creative Commons License 2007.06.01 0 0 1382
Sziasztok! Egy jó ismerősöm szeretne kandallót csináltatni.
Kinézett egy bodok típusu kandallót! 8 kw -os 160 mm füstcső kivezetéssel!
Az a probléma, hogy van egy 140x140 kéménye amit kibéleltet, de a bélelt kéményből csak 130 -as kiállást tud a kéményes.
Milyen javaslatotok van erre a 30 mm áthidalására!
Tudom a szűkítést nem nagyon szeretik a kéményesek!
Van valami ötletetek?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!