Keresés

Részletes keresés

garass Creative Commons License 2017.03.17 0 3 61500

A Te konokságodat és tenni akarásodat csak tisztelni tudom, még ha magános farkasnak is tűnsz néha. Amit leírsz, az is tükrözi korábbi tapasztalataidat.

Egy dolgot azért nem fogadnék el. Nevezetesen, mindenki azt fessen, amit akar, engedély nélkül. Ez átláthatatlan káoszt eredményezne, amiből épp most szeretnénk kilábalni. A turistautak regisztrált nyilvántartása elengedhetetlen, ha azokat el akarjuk ismertetni és fenntartatni állami szinten. A mai jogszabályok alapján e nélkül bármely utat lezárathatnak, megszüntethetnek. Ez a turizmus létét is bizonytalanná teheti.

Bizony, kell az engedélyeztetés, kell a felújítás, a felmérés, ami alapján összeállhat az országos regiszter. Mert ez a mi sportpályánk. Ami jelenleg csak mi mondunk és gondolunk, de mások más jogi állásponton vannak.

Előzmény: Güsziológus (61476)
Özvegy Halpakker Dodóné Creative Commons License 2017.03.17 -1 0 61499

Van online pecsételőfüzet. Lehet rá regisztrálni és ott lehet gyűjteni a pecsétet.

Vagy valami ilyesmit láttunk fél -egy éve.

Előzmény: csg65 (61497)
Özvegy Halpakker Dodóné Creative Commons License 2017.03.17 -2 1 61498

Tibi, már megint elhamarkodottan ítélsz.

 

Számos ember volt és van, aki úgy kéktúrázik, hogy nem pecsétel. Hucul is az utolsó X körét úgy csinálta végig, hogy nem pecsételt.

Előzmény: Törölt nick (61492)
csg65 Creative Commons License 2017.03.17 -1 0 61497

Hát, a QR kóddal való igazolás még bizton nem működik. Nem tudja esetleg valaki, hogy a dobozokon lévő kód hova is visz? Én még nem próbáltam.

Előzmény: Özvegy Halpakker Dodóné (61491)
garass Creative Commons License 2017.03.17 0 2 61496

"Nem várható el senkitől, hogy saját szabad idejéből, energiájából ingyen tevékenykedjen." Ezt nem HEV-nek, inkább jzp-nek kellene címezned.

Egy "országos profi gárda" hol tudna évi 4000km utat felújítani? Mert ugye az idei tervekben ezt várják el tőlünk. Ehhez várná el még más, hogy többletmunkával járuljunk hozzá a térképfrissítésekhez is. 

Ezt külső munkásokkal csak főállásban lehetne végezni, annyi pénz meg nem áll rendelkezésre. Már ez is 300 millió, amit a kormány erre szán.

A sokszínűség alatt nem tudom mire gondolsz, de a turistautak jelzése egy rendszer, aminek vannak előírásai. Ezek betartásával igyekszünk az ország útjait rendbe rakni. A térképi ábrázolásuk ma nem tudja ezt még időben követni. Mint alább is olvasható, nem készültek fel ekkora feladatra.

Előzmény: pozo (61474)
osm Creative Commons License 2017.03.17 -1 0 61495

Térkép hiba esetén javasolnám ezt használni:

http://turistautak.openstreetmap.hu/turutszerkeszto.php

Itt rajzolhatsz a térképre és bármilyen új jelzést,hibát jelezhetsz,új jelzést  és visszajelzést is kapsz.
Track és kép nélkül is működik.

Előzmény: garass (61488)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.17 -2 0 61494

 "...Apró példa, korábban több kiadványon keresztül Tardona focipályája nem, vagy hibásan szerepelt a térképeken. Ma is van ilyen, az Ámor-forrás helyén Turista emlékmű megnevezés van már több kiadásban is...."

 

Garass, kezdem utálni magam hogy téged mindig hazai pályán, éppen a Bükkben foglak meg. :-))

Sok mindent lefotózok, mert ki tudja mire lehet még jó... így aztán az Ámor-forrás mellett kialakított turista emléktáblát is lefotóztam.

Szóval a lényeg az hogy a térképek bizony helyesek!

 

 

Szöveg:

" A szervezett magyar turisztika megalakulásának 100. évfordulója alkalmából építették a Kazincbarcikai Vegyész természetjárók 1973"

 

Bocsika, nem direkt volt! :-))

 

 

 

Előzmény: garass (61488)
garass Creative Commons License 2017.03.17 0 2 61493

A korrektség kedvéért, ezt írtad: "nem lenne baj ha a jelzésfestők (ellenőrök), ... ...feltennék a térképre"

Én erre válaszoltam, a festőket megvédve, mellesleg Tamással, HEV-vel és másokkal is, - akik ismerik a festési körülményeket - egyetértésben.

Régebben már azt is kifejtettem, hogy a GPS nem annyira elterjedt turista körökben, mint ahogy álmodozunk róla. A mi festőink gyakorlatilag nem rendelkeznek ilyen készülékekkel. Többségük 60 év fölötti. Nem is lesz nekik. Csak tökéletesen ismerik a területet és vállalják  a "koszban, mocsokban" is az első osztályú minőségű jelzésfestést. Önzetlenül, mert nekik aligha kell e jelzésekre támaszkodniuk túra közben. 

Saját példámat is leírom, én már öntöttem le a fényképezőgépemet munka során. De annak is nyoma van rajta, hogy milyen színnel dolgoztam éppen. Ezért ezt és pláne egy más tulajdonát képező GPS-t nem teszek kockára. 

A végeredmény ebből, amit kérsz, az bizony többlet munka, többlet dokumentáció és nem 3 perc, mert a múlt évben 212km lett volna ismételt bejárással. De ugye nyártól őszig festettünk, ősztől télig meg ellenőriztünk (itt a fenti zárójeles idézetre célzok). Mikor is tegyünk fel bármit is a térképekre? Miért ezeknek az embereknek a bőrére játszol? Talán bővíteni kellene a felmérő létszámot és uram bocsá', az éves bejárások nagyságát. Mi már az idén bejártunk ennyi távot, hóban, fagyban, mert az MTSZ felé meg kellett adnunk a telepítendő jelzés-oszlopok listáját.  Ha Ti ennyien térképeztek, ahányat felsoroltál, már most mondom, becsődöl a dolog, ha véghez tudjuk vinni a tervezett ötéves felújítási tervet.

Ezt nem illik azok nyakába terhelni, akik amúgy is keményen ki veszik a részüket a munkából a turista társadalom érdekébe. Talán egymás mellett kellene tenni nem az amúgy is dolgozóról még több bőrt lenyúzni.

A provokatív kérdésed azért sem jó, mert talán én már akkor festettem, amikor Te még csak egy kéjes gondolat voltál. Már akkor önként vállaltam, akkor sem kérdezték meg tőlem, miért. Ezért ez számomra nem is kérdés.

A végére még egy megjegyzés. Ha öt év alatt ennyire jutottatok, akkor az elég szerény eredmény. Talán a módszeren is kellene változtatni.

 

Előzmény: jzp2107 (61470)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.17 -2 1 61492

A bélyegzés körüli nyűgösködésről sokszor esett már szó, ez az utóbbi időben nagy divat lett.

 

Kéktúra Ellenőrök nicknevű társunk (társaink) ide jól illeszkedő hozzászólása:

 

"Alapvetően miért van az, hogy a harminc-negyven éves füzeteket beadók teljesítéseinél nincs semmi problémánk? Miért van az, hogy ők zokszó nélkül kétszer stempliztek mindenhol, ahol kellett? Ők miért nem lazáskodtak? Bizony, nagyot fordult a világ a rendszerváltást követőn. Sajnos, az élet egyre több területén látjuk azt, hogy a szabályok lassan kivesznek a mindennapokból. Kultusz lett a deviancia ünneplése, a bűnösök mentegetése. Nem akarom elvi síkra terelni ezt a beszélgetést, de megfontolandó lenne visszatekinteni az időben, hogyan is változott meg az utóbbi időkben az emberek szabályokhoz való viszonyulása!
Nem sokat tudunk tenni ez ügyben, talán csak annyit, hogy azon a szemétdombon, amit egy kicsit mi is a magunkénak érzünk, próbáljuk betartani és betartatni a szabályokat. Azokat, amiket közmegegyezéssel elfogadtak a kéktúrát járók több mint hatvan éve, és amely szabályok megadták a kereteket ehhez a mozgalomhoz.

 

Vaskalaposak-é lennénk emiatt? :-)))"

Én azt gondolom hogy aki a kéktúrázást azzal kezdi hogy nem akar pecsételni az nem is akar igazán kéktúrázni sem. 

(A gyerekek nálam például kifejezetten szerettek pecsételni, általában ők akarták beütni az aktuális bélyegzőt a füzetekbe.)

 

Előzmény: Özvegy Halpakker Dodóné (61491)
Özvegy Halpakker Dodóné Creative Commons License 2017.03.17 -1 0 61491

Nem lenne egyszerűbb a folyamat, ha a térképkészítő az ellenőrtől az elfogadások után kapna egy GPS track-et?

 

Az igazság azonban sajnos az, hogy a sok és folyamatos változást szerintem lassan nem lehet majd lekövetni papír alapú térképekkel és ide is egyre inkább be fog törni az online világ.

 

Amit csináltok, az teljesen rendben van, az elmúlt hetekben néhány szakaszt újra jártam és térkép se kellett, olyan jók voltak a jelzések. És a munkának meg is van az eredménye, mert az erdő mindkét hétvégén tele volt túrázó baráti társaságokkal és családokkal és mindegyiknél ott volt vagy a kéktúra pecsételőfüzet vagy az atlasz, tehát kékeztek.

 

 

Nagyon megérte megcsinálni a projektet.

 

Azonban az online világra kell lassan itt is átállni.

Nagyon sokat árult nekem el az, hogy egy a Getén túrázó család családfője elárulta, hogy a család kékezik, de nem pecsételnek, mert idegesíti őket a pecsételőfüzet. Amikor mondtam, hogy most már telefonnal és QR kóddal is megtehetik ezt, akkor elkerekedett a szeme és máris váltott, hogy akkor ezt viszont mostantól nézni fogja.

 

 

 

Előzmény: garass (61488)
Csuhás Creative Commons License 2017.03.17 -1 4 61490

Gond egy szál se, van a jelvénytablómon néhány jelzéses kitűző amit Tarnai Feri ( Kalandozók klubja ) osztogat a jelzésfestésben résztvevőknek. Volt nálam gps, az új jelzés fel is került a tuhura. Szvsz a kötelességből a rám eső rész ezzel letudva.

 

 

Előzmény: garass (61489)
garass Creative Commons License 2017.03.17 -2 1 61489

Szívem szerint erre a provokatív mondatodra nem is válaszolnék, de HEV is reagált, amivel tökéletesen egyet értek.

Milyen jogon vársz el Te a jelzésfestőtől bármit is? Előbb tisztázd magadban a Te kötelességeidet e téren, azokat teljesítsd és aztán állj elő a jogaiddal.  

Előzmény: Csuhás (61468)
garass Creative Commons License 2017.03.17 0 4 61488

Tamás egy gyakorlott jelzésfestő szemszögéből szólt hozzá. Minden mondatával egyet tudok érteni.

Röviden, hogyan történik a papír alapú térképek hibajavítása. Először is, minden térképen többnyire az impresszumban ott a felhívás, hogy ha bárki hibát észlel, hol, hogy lehet azt jelezni.

Ezen túl a kiadó/szerkesztő, aktuális időpontban megkeresi az illetékes szervezeteket, hogy kérje a térképén észlelt hibák listáját. Február végén kaptuk a kérést, hogy a Gömör–Tornai-karszt és Cserehát (+ Aggtelek, Jósvafő melléktérkép) aktualizálására sor kerül, az esetleges javítanivalókat adjuk meg.  Már jelezték azt is, hogy a közeljövőben Zemplén térkép/kalauz aktualizálások is lesznek. 

Az első esetében a javítandók, módosítások elküldése a napokban meg is történt. Most csak azért kell izgulni, hogy az idei felújítás során ne álljon elő olyan váratlan helyzet, ami miatt azonnali változást kell eszközölni, mert ha a térkép előbb kerül lezárásra, nyomdába, akkor máris hibás lesz. Ez állt elő tavaly Sátoraljaújhely körzetében és Komlóskán is, amikor a kiadó hamarabb dobta piacra térképét, mint ahogy a festési munkák  elkészültek. Így állt elő, hogy a jelzett területek jelzésváltásai, útvonal módosítások nem kerültek be a friss kiadásba. Tanulság: mindig meg kell várni egy út  tényleges befejezését, csak akkor kerüljön a térképre. A térkép utánkövető, ő a valóság képi mása és nem a tervezeteké.

Ezért javasoltam alább, hogy az idei pályázati útlista alapján lehet tervezni a felméréseket. Ez nyártól már aktualizálható. Nem a festőnek, mert ő még festeni fog őszig. Pláne nem az ellenőrnek, mert ő még ősszel is ellenőrizni fog, akár novemberig is, mint tavaly is.

A leírt oda-vissza kapcsolat a térképszerkesztővel nem mai keletű, már hosszú évek óta fennáll, bár hibák ennek ellenére vannak és lesznek, de a lényeg, ők jelentkeznek a kéréseikkel és nem követelőznek. Ennek fejébe a kiadvány tiszteletpéldányát megkapjuk.

Nem ilyen kedvező a tapasztalat, ha valaki csak úgy bejelent feléjük egy vélt hibát. Apró példa, korábban több kiadványon keresztül Tardona focipályája nem, vagy hibásan szerepelt a térképeken. Ma is van ilyen, az Ámor-forrás helyén Turista emlékmű megnevezés van már több kiadásban is. Sorolhatnám, de vannak pozitív tapasztalatok is.Ezekből lehetne meríteni.

Mi feléjük sem trekket, sem fotót nem küldünk. Ha túl bonyolult a dolog, térkép kivágaton javított változatot adunk. A többi az ő dolguk.

Előzmény: olahtamas (61466)
garass Creative Commons License 2017.03.17 -1 1 61487

Hoppá! Míg én a Dél-Bükköt járom, itt izzik a fórum. Megpróbálom bekapcsolódni, mivel több oldalról is érintett vagyok a témában. De csak a lényeges dolgokra reagálnék, mert ma is volt elegem a térkép, digi térkép hibákból, ami kellően lefárasztott.

 

HEV javaslatát én is támogatni tudom. Majd Tamásnál ki is fejtem kissé. Itt annyit módosítanék a dolgon, hogy nálunk ha valaki bevállalja és becsülettel végig dolgozza az adott útszakasz felújítását, az arányosan meg is kaphatja a felújítási díj ráeső részét. Cserébe színvonalas munkát várunk el.  

Előzmény: HEV (61465)
Özvegy Halpakker Dodóné Creative Commons License 2017.03.17 -1 1 61486

A kéktúra Rozália téglagyár -Kőbérc szakaszának módosításához - azt szeretném kérdezni, hogy aki ezt kitalálta, járt ott nyáron is? Merthogy ott benő mindent minden, azonkívül a gyerekes túrázókat nem kellene ennyire a vasút mellé vinni.

A Csúcshelyről a zöld jelzésen le lehet menni a solymári vár feletti mezőkre, ott meg van egy jelzés nélküli út ami átvisz az Auchan alatt elfutó jelenlegi földútra, ami bevisz a Kőbérces böszmegállóhoz. Nem lett volna ez balesetveszélytelenebb???

 

Azonkívül így még teljesülne az is, hogy a kéktúra érinti az ország történelmi látnivalóit is, mert kilátás lenne a solymári várra....

 

Kinek az ötlete volt vasút mellé vinni az ösvényt?

Törölt nick Creative Commons License 2017.03.17 -1 4 61485

...és eköré szépen felépítettek egy egész iparágat: GPS-es okosórák, telefonos applikációk, egybőlfészbúkonmegosztós gombok. A kényszeres önigazolást akkor piedesztálra emelték, hogy rossz nézni néha. :D

Előzmény: Törölt nick (61484)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.17 -1 3 61484

"...gondolom neked is félreállt volna kicsit, ha a kohász kék nem lett volna rajta, vagy a 12 évvel ezelőtti vonalvezetéssel, a -most a példa miatt feltételezett- tereléstől meg bolyonghattál volna a semmiben..."

És akkor mi van? De tényleg? Az égvilágon semmi, egy kis kaland, és kész. Nem állt volna félre semmim...

Jól jött az a vonal, mert így pontosan be tudtam járni, de gondolod ha nincsen akkor még most is ott lennék? Csak lesétálok a legmeredekebb részen és ott a tó. Max ennyi történt volna. Józan ész, meg a  tájékozódó képesség manapság kiment a divatból?

Szerinted a GPS előtti időkben nem túrázott senki? Ugyan már. Megint túl van lihegve ez a dolog. 

 

Részemről -bár szeretem- nem nélkülözhetetlen eszköz a GPS.

Az első kéktúránk jó részét még enélkül teljesítettük, és ha visszagondolok arra az időre emlékszem legszívesebben. Volt benne kaland is, ami utólag megszépült.

Manapság meg mindenki mindent percre és méterre pontosan tudni akar, már nem is igazi túra egy túra, mert jól ki van herélve az egész ezzel a "felmérekmegméreklemérekidőtszámolok", "sírokha100méterreltöbbjujjitt10méterrelodébbvanazösvény" hisztivel.

 

Előzmény: jzp2107 (61483)
jzp2107 Creative Commons License 2017.03.17 -1 2 61483

a költő itt arra gondolt, szerintem, hogy van olyan jelzés ami bár fent van a tuhun, a valóságban nem létezik

illetve olyan is van sok, ami mondjuk az osm-en vagy a tuhun nincs fent pedig ki van jelezve

ugye egyik sem jó

 

gondolom neked is félreállt volna kicsit, ha a kohász kék nem lett volna rajta, vagy a 12 évvel ezelőtti vonalvezetéssel, a -most a példa miatt feltételezett- tereléstől meg bolyonghattál volna a semmiben

az lenne az ideális állapot, ha kisalföldtől kiskunságig minden klappolna, nem csak a sűrűn járt "főútvonalak"

na ezt most én jelenleg egyik térkép esetében sem merem kijelenteni

 

(az "aki fényképezőt tud a kezébe fogni ecsetet is foghat" marhaságra kár időt vesztegetni, átgondolatlan fantazmagória

elképzelem ahogy mindenki festene, mi lenne abból

de benyögni kéthavonta jó, lehet min csámcsogni

 

Előzmény: Törölt nick (61480)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.17 -1 1 61482

 

Az ilyen hírek hallatán szoktam lehuppanni, és szélesen mosolyogni...

Egy kéktúrázó fijjatalembör is szerepel a "Kincsem" című új magyar filmben, az unokaöcsém! :-)) 

De miért is titkolta idáig?? :-))

 

Konfár Erik - IMDb

 

Színész lesz belőle! - Ismerjék meg Konfár Eriket

 

 

 2009-ben Csókakőn

 A Sirok feletti Törökasztalnál. 

 

 

HEV Creative Commons License 2017.03.17 0 1 61481

Ez a fajta sokszínűség pedig ami mostanában van ez már inkább zavaró mint kívánatos, és ennek elsősorban a tanösvények és a zarándokutak az okozói.

 

Szerintem az un. Tematikus utakat is nyugodtan hozzá lehet csapni. Semmi értelme nincs.

Előzmény: Törölt nick (61480)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.17 -1 1 61480

"...Rendíthetetlenül hiszem, hogy ha lenne egy honlap, ahol bárki megnézhetné, azokat a turistautakat, melyeket bejártunk, és állapotukat rögzítettük (mondjuk 2016 elejétől), akkor lenne vállalkozó arra, hogy bekapcsolódjon a folyamatba..."

 

Kívánságod már régen teljesült. Van olyan honlap ahol a mások által bejárt turistautak rögzítve vannak és megnézhetőek. Ezek az OSM, és a Tuhu. 

Évek óta működnek,  teljesen önkéntes alapon készülnek, és elég sokan be is kapcsolódtak a folyamatokba...:-) 

Benne van mindkettőben több mint 25 000 km turistaútvonal, attól hogy nincsen megnevezve egyesével hogy "Bivalybasznád-Ürügyürüfütty 6.7km"  attól még benne van és nem kell őket "beazonosítani", mert már régen be vannak.

A hibák amelyek vannak ezeken a térképeken messze nem olyan lényegesek mint amennyire túl vannak lihegve különböző fórumokon, legalább is az átlagjúzer számára mellékesek, szerintem. 

 

Jelenlegi állapotában még a tuhu térkép is elég jól használható, egyáltalán nem olyan vészes az avulása, egy tök átlagos kiránduló (a túrázók 99%-a) számára még mindig nagyon jól megfelel. Én sokat túrázom, de ezzel a térképpel sincsen különösebb gondom, apró, lényegtelen eltérések vannak, amik engem egyáltalán nem érdekelnek, és szerintem másokat sem nagyon. 

Amikről a személyeskedésig menő viták zajlanak azok már régen nem a turistákról, meg a térképekről szólnak, ezek csupán csak ürügyek a homokozóban zajló gyerekes veszekedésekhez.

 

A centralizálásos, csöpögtetős dolgot nem tudom értelmezni.

 

Egy turistautat meg mindenképpen engedélyeztetni kell, ennek évtizedek óta ez a módja, olyan nincsen hogy odamegyek és pingálok 5km jelzést, mert nekem ahhoz van kedvem. Annak nincs jó vége.

Ez a fajta sokszínűség pedig ami mostanában van ez már inkább zavaró mint kívánatos, és ennek elsősorban a tanösvények és a zarándokutak az okozói.

 

 

 

 

 

Előzmény: Güsziológus (61476)
HEV Creative Commons License 2017.03.17 0 1 61479

Igen ez valóban marhaság  amit írtál, nem kommentálom mert eltér a témától.

 

 

Én válaszoltam egy hozzászólásra:

 

egy jelzésfestőtől maximálisan elvárható a gps és a fényképezőgép használata

 

 

Ezzel maximálisan egyetértek és ugyanezt a három dolgot írtam én is, más sorrendben: 

 

turistaútakat használó fotóstól, aki egyben GPS-t is használva trackel maximálisan elvárható, hogy közben a jelzésfestésből is vegye ki a részét.

 

 

Minden egyéb 'orbánista' stílusú félremagyarázás fölösleges.

 

Gyengébbek kedvéért elmagyarázom és ez NEM neked szól:

Miből gondolják azt egyes térképek rajzolói, hogy követelőzően lépjenek fel másokkal szemben?  Ha egy munkahelyen pénzért valaki előállít egy terméket ami jelen esetben egy track akkor annak tulajdonjoga azé aki fizet érte.  A festések nagy részét és a felmérést az MTSZ finanszírozza ráadásul világosan el lett mondva, hogy az esetleges félreértések elkerülése miatt az ellenőrök adatai nem publikusak.

 

Szerintem normálisan javasoltam, hogy akinek friss információ kell hogyan és mi módon juthatna hozzá.

Valamit valamiért!  Ezt most már valóban illik megtanulni.

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (61478)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.17 -1 1 61478

Analógia:

Manapság egy autót használó és közben az utakat használva közlekedő autóstól is elvárható hogy vegye ki a részét az útépítésből...

 

Ugye mekkora marhaság?

 

 

Előzmény: HEV (61469)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.17 -1 0 61477
Güsziológus Creative Commons License 2017.03.17 -2 1 61476

"Nem várható el senkitől, hogy saját szabad idejéből, energiájából ingyen tevékenykedjen."

 

Nem várható el, de ennek ellenére vannak, akik ezt teszik.

Még mindig vannak.

Meg kéne tiltani?

 

Régebben, fogalmazzunk így, tisztelet övezte azokat, akik ezt tették. Nem igényelte senki, ilyen volt a légkör.

 

Mi változott?

Szerintem az történt, hogy az elmúlt években, elkezdték módszeresen kritizálni azokat, akik ezt teszik.

Kit ezért, kit azért. Kit így, kit úgy.

Egymásnak "ugrottak" az "önkéntesek", az összetartás helyett a széthúzás lett az "iránymutató".

A vitákból személyeskedés lett, sokaknak elment a kedve az egésztől.

Ez lett volna a cél?

 

Én örülnék, ha lenne profi szervezet, de jelenleg ilyen nincs. Van egy törekvés, melynek az a lényege, hogy centralizálni kell az információt, és csak annyit csöpögtetni, ami feltétlenül szükséges.

 

Én úgy vagyok a témával, hogy a turistautak hálózata a mienk (azoké, akik járnak a turistautakon), vannak jogszabályok, melyeket természetesen mindenki igyekszik tiszteletben tartani, de ha egy egyesület, mely gyakran járja a környezetében az erdőt, és valamit kitalál, akkor azt valósíthassa meg, ne kelljen engedélyeztetni, szabályozni. Sokfelé jártam az elmúlt években, én szeretem a sokszínűséget.

 

Nemrég Zalaegerszegen jártam.

Szereztek pénzt az "országos" jelzés felújítására (PIROS), de mivel ez az útvonal (annak az ominózus szakasza) évtizedek óta egy nevezetes forráshoz vezet, így volt ez már akkor is, amikor kitalálták, hogy a PIROS az egy regionális útvonal, felfestették tehát a PQ jelzést is, párhuzamosan a pirossal, következetesen. Sőt. Egy harmadikat is, de ez már egy másik történet.

 

Ráadásul a forrás jelet nem csak a forrásig, hanem a legközelebbi csomópontig, hisz lehet, hogy valaki onnan indul.

Lejelentették a PIROS felfestését, és felfestették a "saját" jelzésüket is. Mit tehetettem, feltettem ezt is, sok-sok kilométeren keresztül.

Előzmény: pozo (61474)
jzp2107 Creative Commons License 2017.03.17 0 1 61475

mint tudjuk, legfontosabb az út maga :-)

Előzmény: Güsziológus (61473)
pozo Creative Commons License 2017.03.17 -2 0 61474

Régmúlt időben élsz... Nem várható el senkitől, hogy saját szabad idejéből, energiájából ingyen tevékenykedjen. A megoldás az lenne, ha lenne egy országos profi gárda, aki (fizetésért) festene, térképre felhelyezné a jelzéseket. Természetesen a helyi kezdeményezéseknek helye lenne, de az előzetes megbeszélés és a végeredmény után a további lépéseket ez a profi gárda végezné. Sajnos a jelenlegi "sokszínűség" miatt nincs rend a jelzések kialakítása és a térképre való felvitelük területén.

 

Ha személyesen nem is ismerlek, de évtizedek óta ismerem munkádat, amit nagyra értékelek, és megértem jelenlegi helyzetedet...

Előzmény: HEV (61465)
Güsziológus Creative Commons License 2017.03.17 -2 1 61473

"Az azért látszik, hogy ebből friss térkép, az nem lesz"

 

Azért járják mások is!

Számomra nem a térkép a legfontosabb, hanem az, hogy rögzítve legyen, hol vannak turistautak, és azok milyen állapotban vannak.

Én ezt nyilvántartásnak nevezem, de nem a meghatározás a fontos, hanem a tartalom.

 

Rendíthetetlenül hiszem, hogy ha lenne egy honlap, ahol bárki megnézhetné, azokat a turistautakat, melyeket bejártunk, és állapotukat rögzítettük (mondjuk 2016 elejétől), akkor lenne vállalkozó arra, hogy bekapcsolódjon a folyamatba.

 

Nemrég a számláló átbillent, már 1.800 útvonal van a nyilvántartásban.

 

A honlapot is beüzemeltük, a Tartalomjegyzék régebbi verziója már letölthető, remélem, lesz időnk és energiánk legalább bemutatni azt, hogy képzelem.

 

Már csak 80 azonosítatlan útvonal (töredék) van a TUHU adatbázisában, bár tegnap kettőt sikerült beazonosítani. Egyik létező, a másik szerintem soha nem volt. Nem találtam nyomokat sem. A TUHU adatbázisában már leszürkítettem.

Sziszifuszi munka, de szerintem nem reménytelen.

Előzmény: jzp2107 (61470)
Güsziológus Creative Commons License 2017.03.17 -1 0 61472

Turistautak Magyarországon

Zalai-dombság, Rádiháza - Pusztaederics - Pusztaszentlászló - Hahót (Z)

 

Összejött a második túra is, ami azért nem jelentéktelen ezen a távoli vidéken.

11:45-kor tudtam indulni, ezúttal ellenkező irányba, Pusztaszentlászló felé, a ZÖLD jeleket követve.

 

Eseménytelen bandukolás a hatalmas irtás mellett, szerencsére, már levonultak az erdőirtók, bár a nyomok még fellelhetők, majd országút következett.

 

Pusztaszentlászló fontos vízválasztó, észak felé a Felső-Válicka (Zala), dél felé az Alsó-Válicka (Dráva), mindez egy közúti híd alatt. Az országút északi oldalán észak felé folyik a víz, a déli oldalon a mederben állt, de lejtése már déli irányú volt.

 

Csodás panoráma mindkét irányba.

Van egy szép kastély is arrafelé.

 

A település másik végén felfelé indul a jelzett turistaút. A dombtetőn egy szőlősgazda várta, hogy arra járjon valaki, és megihassunk egy pohárkával. Itt is csodás panoráma fogadott, 300 méter magasság körül lehettem.

 

A cél Söjtör volt, a Deák-forrás. Meg is találtam, bár nem jelzett turistaút vezet a völgybe. Táblák vannak, még 200 méter, még 150 méter, majd szépen kiépített lépcsők, egy patinás kút, és egy tábla jelzi a település tiszteletét.

 

Gondozott a környék, padok is vannak, még WC is (budi). Jeleket nem találtam, de nem ez volt az utolsó túrám arrafelé.

Kicsit elkolbászoltam, nem volt elég pontos a vázlat, a réges-régi térkép meg nem bizonyult használhatónak.

Azért elértem a buszt, de ez a leleményességnek, és a terepjáró vezetőjének volt köszönhető, kivitt a buszmegállóba, gyalog már nem értem volna el a buszt. Az emlékház kimaradt, de ahogy írtam, megyek még arrafelé.

 

donjuan1984 Creative Commons License 2017.03.17 -1 3 61471

Bocs, de ezzel nem tudok egyetérteni..és szerintem Te is csak "morciból" írtad, mert amúgy nem igen van értelme.

A turista utakat járom, oké, de miért kéne emiatt kivenni a részem a festésből is? Nem szoktam bírálni a jelzéseket, mondjuk egy párnál tudnék jobbat, de ugye pont én voltam az egyik aki ez ügyben amolyan fekete bárány lett, mert nekem pl. megfelelt a festett fél literes üveg is mint jelzés :)

Előzmény: HEV (61469)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!