Ha eceteset csinálsz, akkor utólag sózd meg, én legalábbis úgy szoktam. Próbáld meg úgy is elkészíteni az ecetes sajtot, hogy több sót teszel bele, lehet, hogy neked összeáll (nekem nem állt össze), legföjjebb megeszik a kutyák....
Szia! Ha gomolyát készítesz, akkor a tejbe nem kell só. Amikor lecsepegteted, akkor teszed a sólébe. Én ha reggel készítem a gomolyát, akkor estig csepegtetem, majd beteszem a sós lébe, s reggelig abban úszik. (1 liter vízhez 3 ek sót teszek) Üdv.: Marika
TEJSZÍNHABOS CSOKOLÁDÉ! Édes a neved is:-)) A sót akkor sem értem:-(( Mi az hogy ízlés szerint? Egyáltalán ,most a tejbe tett só határozza meg a sajt sósságát vagy az érési idő???? Olvasom a hsz-ekbe,hogy a só lágyítja a sajtot.Akkor meg mitől lesz egy kis íze? Bocsi,hogy értetlen vagyok:
SZÉP NAPOT! Legalább olyan szépet mint nálunk van. Gyönyörű napos idő:-) Ma voltam gyógyszertárba a városba és vettem PEPSINT. Kértem a sajthoz oltót és ezt adták.2 liter tejhez 1 g-ot mondtak. Mi a vélemény róla nektek? Holnap megint csinálok gomolyát. De most már vigyázni fogok mindenre. A só még mindig nem világos:-) Ha kész a gomolya akkor sóoldatba teszem és attól sós,vagy attól amit a tejbe teszek és hagyom beérni mondjuk 2-3 napig?? Üdv. nektek MÁJUSKA MARIKA Majdnem elfelejtem mondani,hogy elkezdtem olvasni a FÓRUM-ot előről majdcsak ragad rám valami:))
SZIA mindenkinek! Jöttem:-) Vasárnap csináltam újra 2 liter tejből sajtot. Elcsesztem az egészet. Levettem róla a gézt időnap előtt,meg kicsit sok a hagyma is. Így szétrepedt. De azért mutatom mennyi lett és milyen az állaga. A sót sem tudtam eltalálni:-( Egy csapott evőkanállal tettem bele a tejbe. Egyáltalán mitől lesz sós? Attól amit beleteszek? Vagy kell tenni a mikor leszűrtem és ízesítem akkor is? Lehet,hogy hülye kérdések:-)
Ha jól tudom van valami új kistertelői törvény... (És állítólag nem is rossz, könnyebbséget jelent, mint ami előtte volt. De a neten tuti le van írva) És én eddig is úgy hallottam, hogy a kistermelőknék, kimegy a hatósági állatorvos (de ez nem tuti) ellenőrizni, de ugye egy háznál, nincsenek olyan elvárások, mint egy nagyüzembe. Persze itt, én most nem a higiénia elhagyását értem, hanem ezt a sok rozsdamentes cuccot. Valahol van egy leírásom erről, majd előkaparom, és írok. Ha jól emlékszem, hideg- meleg víz, megfelelő mosogatóhely meg ilyesmik voltak benne. És a kecsiket instruktorral kell fülszámoztatni, a helyi mez. gaz. hivatalnál kell kérni nyilvántartási számot. Erre aszem nem kellett fizetnünk, és így regisztrál kecsketartók lettünk, már csak nekünk is az instruktort kell kihívni...
Én úgy voltam vele, hogy ha egyszer a könyv 24 fokot ír, hát akkor 24 fokon csinálom.
Szerintem amúgy már különvált a savótól, mert a múltkori bevágásom helyén megjelent. Ránézésre már törik is, a vágásnyom is megmarad. Hanem sokkal képlékenyebb az oltós alvasztásnál, hogy lehet ezt fölvágni és megkavarni? Hát pépet csinálnék úgy...
Próbáld ki egyszer a nagy befőttes üveggel! Abban majd látod, hogyan alakul az állaga. Nyáron a nagy melegben, vagy a fűtési idényben /radiátor közelében) egyik napról a másikra megalszik. Tedd a tűzhely közelébe! Sok sikert! Örülnék, ha sikerülne!
A lakásban 22-24 fokot tartunk, 20-24 fokot ír a könyv. De a könyv szerint ennek 12 óra alatt kellene megalvadnia - tényleg a több kultúra lesz a dolog kulcsa. A következőkben addig fogom emelni az adagot, míg nem alszik meg 12 óra alatt.
Sajnos fazékban van, a savót csak sejthetem. :D De egyelőre még mindig nem törik, lágykefir állagú...
Szia! A túrót mindig régebbi tejből készítem. A hűtőből kivéve kevergetve felmelegítem, de nem habzásig. Akkor visszaöntöm a 4-5 literes üvegbe, s hagyom magától megaludni. Ez 1-2 nap alatt megtörténik. Melegben hamarabb. A savó az alján szokott megjelenni. (Ilyenkor készül a legjobb túró.) Átöntöm egy lábasba, kicsit melegítem, közben belekavarok, majd állni hagyom. Tüllkendőben csöpögtetem. Oltót nem használok túrókészítéshez.
Hmm, szóval 80 mg-ot kellene beletennem? o.O Rögös túrót próbálok, oltó nélkülit, hiszen nem kenyérre kenem, kenyerem általában nincs, ahhoz előtt házi malom kell. :D De lényegében még a sima, szétvált savójú aludttejig sem jutok el. No de majd akkor megpróbálom dupla annyi oltóval... Ezzel pedig még hajnalig várok, hátha lesz belőle valami.
Pettviki: Nos, nem vagyok a pontos jogszabály tudója, de úgy emlékszem, hogy számunkra jószerével teljesíthetetlen feltételeket állítanak. A legrosszabb, hogy valami kecskés egyesületi tagnak kellene lenni, ahol is minden anyámkínját nyilvántartanak, még egy gidát sem vághatnék le anélkül, hogy szólnék róla, az elhullásokról nem is szólva. Nem tudom, hogy ilyen helyen van-e szerepe az ÁNTSZ-nek, de nyilván nem jutnánk át az ő szűrőjükön sem azzal, hogy saját konyhában készítem a sajtot, sőt, általában sparhelten.
Hát halljátok, ez a kecsketúró sehogyan sem akar nekem összejönni. :( Tudnám, mit rontok el mindig!
Egyszerűen nem alvad meg a tej. Így csinálom: felmelegítem a tejet addig, hogy kezdjen habosodni, ahogyan mondtátok. Azután visszahűtöm 24 fok köré. Egy kis melegebb, 40 fok körüli tejbe belekeverem a vajkultúrát (a 24 fokosban nem oldódik föl), annyit, amennyit sajthoz írnak (ez nálam 40 mg/10l-re jön ki), azt hozzáöntöm a tejhez, majd még 10 percig kavargatom, ahogyan a leírása mondja. Eztán a kecsketenyésztős könyv szerint 12 órát állni hagytam. Az állaga olyan joghurtos lett, a savó nem különült el. Hagytam még néhány órát, semmi változás. Most azóta is ott van, háromnegyed napja már alvad, elvileg. Egyszerűen nincs mit fölvágni benne...