A "cintányér" nyilvánvalóan nem zár, de a zajos erjedésnél nincs jelentősége. Utánna pedig az úszófedél köré öntött parafin szerintem meggátolja az oxidációt. Ha esetleg még van benne gázbuborék, azt a parafin átengedi, lényegében úgy működik mint a kotyogó.
Nekem mondjuk csak egy olajos tartályom van, a többi az pumpás (100-tól 600 lit.-ig). Az olajosat csak a folyó bor (nálam ez a préseléket jelenti) tárolására használom. Ami hozzá van fedő, az szerintem nem zár teljesen (csupán egy "cintányér" az egész), úgyhogy nemtudom elképzelni benne a biztonságos erjesztést (gondolok itt elsősorban az oxidációra meg a muslicákra). Nekem egyébként a Letina tartályok jöttek be.
Az alsó csapot reszeld meg vagy fűrészeld be kicsit, akkor kiderül (ha alig viszi a reszelő vagy fűrész, akkor rozsdamentes) előre... később a bor úgyis megmutatja.
Az eladó azt mondta, hogy ő ebben erjeszt, mégpedig úgy, hogy a zajos erjedésnél a sima fedőt használja, ami a tetején van, azon van kotyogó és zárótömítés.
Ha a zajos erjedés lement, akkor rátehető az úszófedél és a paraffin, a csendes erjedés paraffin alatt is végbemegy.
Sziasztok! Nemrég megörököltem egy kb. 820 tőkéből álló szőlőst, aminek nagyjából a negyede kordonműveléses, a többi bakműveléses. Szinte első ránézésre látni lehetett, hogy a tőkék nagy része elöregedett, tápanyaghiányos, ráadásul túl is vannak terhelve. A fajták többségét be tudtam azonosítani, azonban a vörösökkel gondban vagyok, mindenesetre ezekből is meg szeretném tartani azokat, amik kifejezetten jól érzik magukat. Szerintetek az alábbi képeken milyen szőlőfajta látható?
A későbbiekben még biztosan jelentkezni fogok, rengeteg kérdésem lenne, de előbb minél jobban át szeretném nézni a topik eddigi hozzászólásait. Ha érdekel titeket, bővebben is írok majd a szőlőről és a tapasztalataimról. További szép napot, a válaszokat előre is köszönöm!
Hogy metszed a Palatinát? Lehet hogy abban van a hiba. Mióta az ugynevezett hosszúcsapos metszést használom a csemegeszőlőknél azóta egyenletes a termés valamenyinél.
A kereskedők sajnos ... Amire még érdemes figyelni, hogy a leeresztő csap valóban rozsdamentes acélból legyen. Amikor vettem az enyémet direkt ilyet kértem (többször rákérdeztem), majd azt vettem észre, hogy amikor engedem a bort az eleje barnább és kellemetlen illatú, ekkor derült ki, hogy sima fém csap volt rajta:( A tömlősnél a pumpában is lehetnek nem rozsdamentes alkatrészek azaz érdemes külön száraz helyen tárolni...
Nyilván azért ajánlottak Neked olajos tartályt, mert nagyobb rajta a hasznuk... Nyilván a tömlős drágább, de tudsz benne erjeszteni, míg az olajosban nem.
Nálunk nagyon bevált. Már harmadik hete eszi a család, és még mindig teljesen egészséges, és még legalább egy hétre való 90 százalékos érettségű fürt van rajta. A fürtök a lokális beárnyékoltságuktól függően nem egyszerre érnek, és nagyom finom édes bogyójúak. Nyugodt lelkiismerettel merem ajánlani ház körüli szőlőbe másoknak is, a szomszéd másfél éves unokájának egyik kedvence.
Néro.
Ez már korábban lement, apróbb szemű mint a pölöskei, de ugyanúgy nem volt vele gond, mint a pölöskeivel.
Mindkét fenti fajtát ajánlhatom hozzám hasonló tök amatöröknek, mert a metszés annyiból állt a részemről, hogy ahol túl dúsnak találtam, ott kiritkítottam, egyébként pedig hagytam, hogy "menjen a saját feje után".
Palatina (augusztusi muskotály).
Ezzel már több gondom volt, mert harmadik évben kevesebbet termett, mint a második évben. (éppen csk megmutatta magát). Figyeltem másnál is a helyzetet, ott is gyengén teljesített. Kiváló ízű, vékony héjú, de lehet, hogy vízigényesebb mint a többi, de lehet, hogy a fekvéséből adódóan jutott kevesebb vízhez. Kb azonos időben érik a néróval, de annál jobb ízű (ez persze szubjektív). Gondozásigénye ennek is minimális volt.
Akkor már inkább Narancsízű; magyar nemesítésű, elérhető itthon is faiskolákban és valóban használható, ehető termése van; amit a mangós képen látható szőlőről nem merek feltétlen elhinni....
A mangó ízű mangó nem nagy szám, de a mangó ízű szőlő az már annál inkább:) Imádom a mangót, de nagyon ritkán veszek, mert egyrészt méregdrága, másrészt pedig sokszor éretlen vagy félérett.
Köszi, azt hiszem ez lesz az! De sajnos szinte esélytelen szaporítóanyagot szerezni egy ilyen új fajtából. Ha hajlana is rá a spanyol tulajdonos, túl drága lenne. Mindenesetre kérek majd tőle pár vesszőt, hátha....
Nem hiszem, hogy Nigella Lawson ismeri a pontos fajtanevet. Esetleg írok e-mailt az üzletnek, hátha ők tudják. Habár nem valószínű, de egy próbát megér. VALószínűleg valamilyen új fajta lehet.
Valahol azt olvastam, hogy október elején érik a chardonnay, persze kérdés, hogy hol, nem mindegy hogy Zobor alján, vagy Vilányban :-).
Már szervezem vasárnapra a szüretet...
Meg egy inox hordót is tervezek bevetni számára ( végül úgy néz ki paraffinos megoldást választok, lényegesen kedvezőbb árban), kipróbálom fahordóban és inoxban is.
Az "apró fehér valamik" nagy eséllyel fehérjekiválás lehet vagy vmilyen fémes törés esetleg. Ezt egy derítéssel kivédheted, és akkor stabilan szállítható és hosszan tárolható borod lesz. A savtartalom inkább a boríz, harmónia szempontjából fontos, bár ha extrém alacsony akkor (4-5g/l alatt) stabilitási gondot is okozhat. Előfordulhat Biancánál ilyen magas mustfoknál, hogy nagyon lelágyult, ha kiforrt a borod kóstolással döntsd el hogy számodra harmónikusnak tűnik e, ha igen nem kell savat pótolni, de ha túl lágy, esetleg maradékcukros és gejl kicsit akkor tehetsz bele 1-2 g/l borkősvat. Egyébként sok helyen meg tudod méretni savra valószínű a badacsonyi kutató is beméri neked. Nézesd meg a szabadként is az se menjen 30mg/l alá.
Egyébként miért vártál volna a szürettel?? Ez a 21,5ös Bianca igencsak érett lehetett már...
Először léptem be erre a fórumra mint nagyon kezdő amatőr. Badacsonyban van egy kevés szőlőm, még szegény apósom ültette, aki 2008-ban elhunyt és én kezdtem el foglalkozni a szőlővel. A teljes területen bianka van ültetve az átlag mennyiség 200-250 liter tényleg csak hobbi.
Viszont az idén csúcsot döntöttem cukorfokban vasárnap 21,5 fokkal szüreteltünk 230 literes mennyiséget nagyon megvagyok elégedve.
Nem akartam tovább várni az éréssel, mert olvastam, hogy a savtartalomnak nem tesz jót.
Amúgy is ez a fajta savban nagyon szegény ezt hosszabb szállításkor szoktam észlelni. Például a tavasszal ausztriába tölünk 380 km-re kirándultunk, bor amit az útra vittünk kinézetre megváltozott, apró fehér valamik kezdtek uszkáni benne, kicsit gusztustalan volt. Ugyanakkor otthon semmi baja nincs gyönyörű áttetsző.
A kérdésem az lenne hozzátok, hogy véleményetek szerint a savtartalom növelése érdekében probáljak tenni valamit (pl. borkő sav hozzáadása)