Keresés

Részletes keresés

Falusi1 Creative Commons License 2012.09.08 0 0 12429

Nekem is most hoztak egy olajos tartályt, de a gumitömítésről nem hallottam. Sőt arról sem, hogyan rakható kotyogó a " cintányér" tetejére.

Előzmény: medvegyu (12425)
Falusi1 Creative Commons License 2012.09.08 0 0 12428

A "cintányér" nyilvánvalóan nem zár, de a zajos erjedésnél nincs jelentősége. Utánna pedig az úszófedél köré öntött parafin szerintem meggátolja az oxidációt. Ha esetleg még van benne gázbuborék, azt a parafin átengedi, lényegében úgy működik mint a kotyogó.

Előzmény: csabi_felvidek (12424)
KKadam Creative Commons License 2012.09.08 0 0 12427

Köszönöm! 

Előzmény: imkerei (12422)
medvegyu Creative Commons License 2012.09.06 0 0 12425

A ,,cíntányérhoz'' lehet venni egy gumi tömítést, amivel légmentesen zár, ill. a tetejére rakható kotyogó.

Most azzal küzdök, hogy ki kellene mosni jól, mielőtt teszek bele vmit, mert van némi műhelyszaga, meg picike olajfoltok benne.

 

Előzmény: csabi_felvidek (12424)
csabi_felvidek Creative Commons License 2012.09.06 0 0 12424

Nekem mondjuk csak egy olajos tartályom van, a többi az pumpás (100-tól 600 lit.-ig). Az olajosat csak a folyó bor (nálam ez a préseléket jelenti) tárolására használom. Ami hozzá van fedő, az szerintem nem zár teljesen (csupán egy "cintányér" az egész), úgyhogy nemtudom elképzelni benne a biztonságos erjesztést (gondolok itt elsősorban az oxidációra meg a muslicákra). Nekem egyébként a Letina tartályok jöttek be.

Előzmény: Falusi1 (12416)
etilalkohol Creative Commons License 2012.09.06 0 0 12423

Az alsó csapot reszeld meg vagy fűrészeld be kicsit, akkor kiderül (ha alig viszi a reszelő vagy fűrész, akkor rozsdamentes) előre... később a bor úgyis megmutatja.

Előzmény: medvegyu (12420)
imkerei Creative Commons License 2012.09.06 0 0 12422

Kékfrankos.

Előzmény: KKadam (12418)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.06 0 0 12421

Üdv:Szekeres K. hpk-nak Gugi volt a beceneve, a "Mátra"mson hajóztam vele.

Előzmény: budai2 (12412)
medvegyu Creative Commons License 2012.09.06 0 0 12420

Köszi!

Ilyet vettem, csak kisebben: http://www.zottel.si/slike/1100-3%20L%20O%20polna.jpg

Ez egyben van csapostúl, bízom benne, hogy mindhárom csap rozsdamentes.

Előzmény: etilalkohol (12415)
medvegyu Creative Commons License 2012.09.06 0 0 12419

Köszi! Végül paraffinosat vettem...

Az eladó azt mondta, hogy ő ebben erjeszt, mégpedig úgy,  hogy a zajos erjedésnél a sima fedőt használja, ami a tetején van, azon van kotyogó és zárótömítés.

Ha a zajos erjedés lement, akkor rátehető az úszófedél és a paraffin, a csendes erjedés paraffin alatt is végbemegy.

Bízom benne, hogy így lesz.

 

Előzmény: csabi_felvidek (12414)
KKadam Creative Commons License 2012.09.06 0 0 12418

Sziasztok!
Nemrég megörököltem egy kb. 820 tőkéből álló szőlőst, aminek nagyjából a negyede kordonműveléses, a többi bakműveléses. Szinte első ránézésre látni lehetett, hogy a tőkék nagy része elöregedett, tápanyaghiányos, ráadásul túl is vannak terhelve.  A fajták többségét be tudtam azonosítani, azonban a vörösökkel gondban vagyok, mindenesetre ezekből is meg szeretném tartani azokat, amik kifejezetten jól érzik magukat.
Szerintetek az alábbi képeken milyen szőlőfajta látható?


A későbbiekben még biztosan jelentkezni fogok, rengeteg kérdésem lenne, de előbb minél jobban át szeretném nézni a topik eddigi hozzászólásait.  Ha érdekel titeket, bővebben is írok majd a szőlőről és a tapasztalataimról.
További szép napot, a válaszokat előre is köszönöm!

alfi13 Creative Commons License 2012.09.06 0 0 12417

Hogy metszed a Palatinát? Lehet hogy abban van a hiba. Mióta  az ugynevezett hosszúcsapos metszést használom a csemegeszőlőknél azóta egyenletes a termés valamenyinél.

Előzmény: budai2 (12412)
Falusi1 Creative Commons License 2012.09.06 0 0 12416

Több embert ismerek akinek "olajos" van és abban forr ki a must.

Mire gondolsz miért ne lehetne az olajosban erjeszteni?

Előzmény: csabi_felvidek (12414)
etilalkohol Creative Commons License 2012.09.06 0 0 12415

A kereskedők sajnos ... Amire még érdemes figyelni, hogy a leeresztő csap valóban rozsdamentes acélból legyen. Amikor vettem az enyémet direkt ilyet kértem (többször rákérdeztem), majd azt vettem észre, hogy amikor engedem a bort az eleje barnább és kellemetlen illatú, ekkor derült ki, hogy sima fém csap volt rajta:( A tömlősnél a pumpában is lehetnek nem rozsdamentes alkatrészek azaz érdemes külön száraz helyen tárolni...

Előzmény: csabi_felvidek (12414)
csabi_felvidek Creative Commons License 2012.09.05 0 0 12414

Nyilván azért ajánlottak Neked olajos tartályt, mert nagyobb rajta a hasznuk... Nyilván a tömlős drágább, de tudsz benne erjeszteni, míg az olajosban nem.

Előzmény: medvegyu (12386)
Rumanyi Creative Commons License 2012.09.05 0 0 12413

Ez a "Tutti Futti Seedles" licenszes fajta, garantálom hogy nem fog/akar belőle vesszőt küldeni, de valószínűbb hogy válaszra sem méltat majd!

Abasáron a Veres féle oltványiskolában van minden féle csudafajta, esetleg tőlük megkérdezheted.

 

http://www.csemegeszolo.hu/index.html

 

Előzmény: Camille88 (12407)
budai2 Creative Commons License 2012.09.05 0 0 12412

Pölöskei muskotály

Nálunk nagyon bevált. Már harmadik hete eszi a család, és még mindig teljesen egészséges, és még legalább egy hétre való 90 százalékos érettségű fürt van rajta. A fürtök a lokális beárnyékoltságuktól függően nem egyszerre érnek, és nagyom finom édes bogyójúak.
Nyugodt lelkiismerettel merem ajánlani ház körüli szőlőbe másoknak is, a szomszéd másfél éves unokájának egyik kedvence.

Néro.

Ez már korábban lement, apróbb szemű mint a pölöskei, de ugyanúgy nem volt vele gond, mint a pölöskeivel.

Mindkét fenti fajtát ajánlhatom hozzám hasonló tök amatöröknek, mert a metszés annyiból állt a részemről, hogy ahol túl dúsnak találtam, ott kiritkítottam, egyébként pedig hagytam, hogy "menjen a saját feje után".

Palatina (augusztusi muskotály).

Ezzel már több gondom volt, mert harmadik évben kevesebbet termett, mint a második évben. (éppen csk megmutatta magát).
Figyeltem másnál is a helyzetet, ott is gyengén teljesített.
Kiváló ízű, vékony héjú, de lehet, hogy vízigényesebb mint a többi, de lehet, hogy a fekvéséből adódóan jutott kevesebb vízhez.
Kb azonos időben érik a néróval, de annál jobb ízű (ez persze szubjektív).
Gondozásigénye ennek is minimális volt.

Cirfandlia Creative Commons License 2012.09.05 0 0 12411

Akkor már inkább Narancsízű; magyar nemesítésű, elérhető itthon is faiskolákban és valóban használható, ehető termése van; amit a mangós képen látható szőlőről nem merek feltétlen elhinni....

 

http://www.csemegeszolo.kereskedes.eu/index.php/component/virtuemart/altalanos-csemegeszolo-oltvanyok/narancsizu-detail?Itemid=0 

Előzmény: Camille88 (12410)
Camille88 Creative Commons License 2012.09.05 0 0 12410

A mangó ízű mangó nem nagy szám, de a mangó ízű szőlő az már annál inkább:) Imádom a  mangót, de nagyon ritkán veszek, mert egyrészt méregdrága, másrészt pedig sokszor éretlen vagy félérett.

Előzmény: dezso (12409)
dezso Creative Commons License 2012.09.04 0 0 12409

Cserébe mondjuk itthon nem is igen lehet jó (nem brazil) mangót kapni...

Előzmény: medvegyu (12405)
gardonyim Creative Commons License 2012.09.04 0 0 12408

Én szombaton szedtem 20-al az olaszrizlinget Lovason. Nálunk gyakorlatilag az öszes szőlő egy hónappal előre van. Viszont a mennyiségek siralmasak.

Előzmény: medvegyu (12373)
Camille88 Creative Commons License 2012.09.04 0 0 12407

Köszi, azt hiszem ez lesz az! De sajnos szinte esélytelen szaporítóanyagot szerezni egy ilyen új fajtából. Ha hajlana is rá a spanyol tulajdonos, túl drága lenne. Mindenesetre kérek majd tőle pár vesszőt, hátha....

Előzmény: medvegyu (12405)
Camille88 Creative Commons License 2012.09.04 0 0 12406

Nem hiszem, hogy Nigella Lawson ismeri a pontos fajtanevet. Esetleg írok e-mailt az üzletnek, hátha ők tudják. Habár nem valószínű, de egy próbát megér. VALószínűleg valamilyen új fajta lehet.

Előzmény: medvegyu (12403)
medvegyu Creative Commons License 2012.09.04 0 0 12405

Ill. mégis van itt vmi a ,,grango''-ról: http://social.marksandspencer.com/food-drink/introducing-the-grango-the-mango-flavoured-grape/

 

Mondjuk nálunk a gyerekek is szeretik a szőlőt, ellentétben a mangóval :-).

 

 

Előzmény: Camille88 (12398)
medvegyu Creative Commons License 2012.09.04 0 0 12404

Valahol azt olvastam, hogy október elején érik a chardonnay, persze kérdés, hogy hol, nem mindegy hogy Zobor alján, vagy Vilányban :-).

Már szervezem vasárnapra a szüretet...

Meg egy inox hordót is tervezek bevetni számára ( végül úgy néz ki paraffinos megoldást választok, lényegesen kedvezőbb árban), kipróbálom fahordóban és inoxban is.

Előzmény: Cirfandlia (12382)
medvegyu Creative Commons License 2012.09.04 0 0 12403

A google-nek úgy látom nincs (és nekem sem), valszeg rá kellene kérdezned a szőlő hivatalos nevére, ahol hallottál róla.

Előzmény: Camille88 (12398)
gondolkodó2 Creative Commons License 2012.09.04 0 0 12402

Köszi az infókat!

 

Előzmény: Cirfandlia (12400)
Falusi1 Creative Commons License 2012.09.04 0 0 12401

 Köszönöm az észrevételeidet.

Előzmény: imkerei (12397)
Cirfandlia Creative Commons License 2012.09.04 0 0 12400

Az "apró fehér valamik" nagy eséllyel fehérjekiválás lehet vagy vmilyen fémes törés esetleg. Ezt egy derítéssel kivédheted, és akkor stabilan szállítható és hosszan tárolható borod lesz. A savtartalom inkább a boríz, harmónia szempontjából fontos, bár ha extrém alacsony akkor (4-5g/l alatt) stabilitási gondot is okozhat. Előfordulhat Biancánál ilyen magas mustfoknál, hogy nagyon lelágyult, ha kiforrt a borod kóstolással döntsd el hogy számodra harmónikusnak tűnik e, ha igen nem kell savat pótolni, de ha túl lágy, esetleg maradékcukros és gejl kicsit akkor tehetsz bele 1-2 g/l borkősvat. Egyébként sok helyen meg tudod méretni savra valószínű a badacsonyi kutató is beméri neked. Nézesd meg a szabadként is az se menjen 30mg/l alá.

Egyébként miért vártál volna a szürettel?? Ez a 21,5ös Bianca igencsak érett lehetett már...

Előzmény: gondolkodó2 (12399)
gondolkodó2 Creative Commons License 2012.09.04 0 0 12399

Sziasztok!

 

Először léptem be erre a fórumra mint nagyon kezdő amatőr. Badacsonyban van egy kevés szőlőm, még szegény apósom ültette, aki 2008-ban elhunyt és én kezdtem el foglalkozni a szőlővel. A teljes területen bianka  van ültetve az átlag mennyiség 200-250 liter tényleg csak hobbi.

Viszont az idén csúcsot döntöttem cukorfokban vasárnap 21,5 fokkal szüreteltünk 230 literes mennyiséget nagyon megvagyok elégedve.

Nem akartam tovább várni az éréssel, mert olvastam, hogy a savtartalomnak nem tesz jót.

 

Amúgy is ez a fajta savban nagyon szegény ezt hosszabb szállításkor szoktam észlelni. Például a tavasszal ausztriába tölünk 380 km-re kirándultunk,  bor amit az útra vittünk kinézetre megváltozott, apró fehér valamik kezdtek uszkáni benne, kicsit gusztustalan volt. Ugyanakkor otthon semmi baja nincs gyönyörű áttetsző.

 

A kérdésem az lenne hozzátok, hogy véleményetek szerint a savtartalom növelése érdekében probáljak tenni valamit (pl. borkő sav hozzáadása) 

vagy hagyjam olyannak amilyennek megtermett.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!