Keresés

Részletes keresés

CsRob1 Creative Commons License 2007.06.22 0 0 1432
Szia,
bocs, hogy csak most válaszolok, de egy ideig ne jártam erre. Még nem volt kéményvizsgálat, mivel a kéményseprők kérik a kazánt felszerelve, bekötve. Most tartunk a festésnél, aztán felkerül a kazán és akkor jöhet a kéményseprő. Ezt olyan július közepére saccolom, majd beszámolok az eredményről.
Előzmény: fecsoka75 (1413)
Axióma Creative Commons License 2007.06.22 0 0 1431
En azert megkerdeznek egy ugyvedet, a teljes erteku hasznalati ter (pl. lakoszoba) minimalis belmagassaga tudtommal 250 cm. Te ehelyett csokkentett erteku hasznalati teret kaptal, hiaba fizetted a normal arat, itt biztos meg lehet tamadni oket.
Masreszt pont ugyanezert megneznem azt is, hogy vajon ki az, aki szabalytalanul kiadta a haszn.veteli engedelyt (+ki az a femu, aki alairta hogy nincs elteres, mikor a terven gondolom 270 van es ez nem kicsi kulonbseg).
Megjegyzem nalunk is volt belso ter csokkenes (igaz nem lakunk benne csak padlas), mert az eszleny acsok a fodemhez kozvetlen mertek es nem a leendo padloszinthez... mentsegukre szolgaljon a nagyobb reszet at is raktak, csak ahol tul bonya lett volna ott nem.
Előzmény: Williem (1428)
kisrobert Creative Commons License 2007.06.22 0 0 1430
Előre láthatólag, -ha nagyon megszorítod őket- kapsz egy légbeejtőt a kazán helyiségének ablakára.
Milyen kazánod van? (márka, típus, stb)
A gáztervedet láttad már? (Ha nincs saját példányod akkor a helyi gázműtől lehet kérni - csak udvariasan kell velük beszélni.)
Mi szerepel a gázterven (kazán típusa, légellátása, stb)?
Előzmény: Williem (1428)
Williem Creative Commons License 2007.06.21 0 0 1428
Szevasztok!

 

Egy problémában szeretném kérni a segítségeteket, nem vagyok benne biztos, hogy topicba írok, de nem találtam mást.

 

 

2005-ben  májusában költöztünk be egy sorházban Dunakeszin. Sajnos elég sok probléma volt/van a lakással. A  Rózsakő-Bau Kft (Gálik család: Gálik Csaba, Gálik Eszter, Gálik József, de Gálker néven is lehet róluk hallani), építette, rengeteg hibával. Először bíztam abban, hogy becsületesek, és kijavítják a hibákat. Egy részüket kijavították, de jellemzően a legegyszerűbb hibát is csak többszöri kísérlettel tudták kijavítani. Még van egy jó pár garanciális hiba, azonban két súlyos dolog is van, és ez ügyben nem akarnak semmit tenni. Ezek a következők

-         Emeleti belmagasság 270cm helyett 240 cm, ezt sajnos, csak a beköltözés után vettem észre.

 

És ami miatt írok, az igazából a következő:

-         A lakás padlófűtéses, és műanyag ablakokkal készült. Ennek ellenére elszívók (fürdőszoba, konyha) vannak beszerelve a lakásba, pedig a kazán nyílt égésterű. A vásárlás előtt, mikor rákérdeztünk a lakás szellőztetésére, azt mondták, hogy ezt így lehet megoldani. A kazán padlófűtésre nem alkalmas mint kiderült, valami keringetőt beszereltek, de attól nem lett jobb a helyzet. Van egy papírom, amin a tervező (persze ezt utólag kaptam meg) nem javasolja ezt a megoldást, mert életveszélyes. Törvényszéki szakértői véleményem is van, ami engem igazol.

 

A kérdésem a következő: szerintetek mit tegyek? Sajnos, azt látom, hogy az építettő ( a Gálik család) szándékosan becsapott, mint sok más embert is a lakóparkban. Egy dolgot tudok, ügyvédhez fordulok. Van esetleg valakinek más ötlete? Vagy tapasztalata ilyen ügyekben?

 

 

Williem

Joe-Joe Creative Commons License 2007.06.20 0 0 1427
Köszi :)
Előzmény: pjotrkolja (1425)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.19 0 0 1426

Thanks!

Előzmény: pjotrkolja (1423)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.06.19 0 0 1425

T Joe-Joe!

 

Az AluÉK bélésrendszert az Épkémény gyártja Épkémény Honlap 

Az árról nem tudok nyilatkozni az területenként változó, de méterenként svacban ez kicsit soknak tűnik.

A listaár alapján 2343.-Ft+Áfa 1 m cső a szükséges idomok pedig 1700.-Ft+Áfa/db körül vannak. Ebből kb 4 kell (BTK,BK,BT,Meidinger) ....  Jobban belegondolok, bontás, helyreállítás, munka, kiszállás, anyagbeszerzés ..... nem is olyan sok.

Amit az AluÉk-ről mondott pedig igaz ... jobb mint az átlagos alu flexi csövek.

 

Sok szerencsét

 

kolja 

 

 

Előzmény: Joe-Joe (1424)
Joe-Joe Creative Commons License 2007.06.19 0 0 1424

sziasztok!

 

mivel totál hozzá nem értő vagyok, a segítségeteket, véleményeteket szeretném kérni.

 

Járt nálam ma egy kéményseprő, aki elvégezné a 100 éves kéményem bélelését. Azt mondta, hogy Alu-Ék (?) béléscsövet használnának, mert szerinte ilyen kéménynél ez a legtutibb. Jobban bírja a gyűrődést, mint a hagyományos alu bélés, a felfújhatót pedig nem javasolja. 110-esre kell bélelni a kéményemet, utána kombi cirkó kerül bevezetésre.

Mindennek méterét 8000 ft-ért számla nélkül....mit gondoltok???

Hol tudok utána nézni ennek a bélésnek?

 

Köszi, Joe-Joe

pjotrkolja Creative Commons License 2007.06.19 0 0 1423
T BMW7er!

Samott kötőanyaggal, 900°C -g hitelesített kandalló bekötő paszta (olyan mint a fugasil külsőre, OBI-ban kapható).

kolja
Előzmény: Törölt nick (1422)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.18 0 0 1422

Sok ésszel megáldott épületasztalos belefúrt a kéményembe egy tiplit. Szerencsére nem ért kürtőt, de úgy tippelem max. 2-3cm híja van. Füstpróbát csináltam, nem füstöl.

A kérdés, hogy mivel lehet/kell ezt szakszerűen betömni?

fecsoka75 Creative Commons License 2007.06.15 0 0 1421

T. Kolja,

 

nagyo köszönöm, hogy válaszoltál.

Először is ne haragudj, nem akartalak megbántani.

A lényeg az, hogy az illető élítólag 40 Pa-t nyomott bele és 250-et mért 7 helyett. Ez a 40 Pa elég kis érték (0,4 mbar!) és ha ekkora az eresztés, akkor fel sem tudta volna nyomni a rendszert, főleg akkor, hogy a kémény kb 100 liter térfogattal rendelkezik.Nem kaptam kézbe a mérési jegyzőkönyvet, így nem tudom, hogy jó paraméterrel mért, mert 250 l/s egy kicsit horror érték. Utána néztem egy ipari befúvó tudja ezt nem egy kémény. Én arra gyanakszom, hogy Ő 250 l/perc-et mért. És ha ezt elosztom 60-nal akkor jó a kéményem.

Én mér csak arra vagyok kiváncsi, hogy ezt a kéményt javasolja a cég kondenzációs kazánhoz és én ráköthetem-e akkor, ha Ő azt írta a papirra, hogy csak gravitációs rendszerben használhatom.

 

Fecsoka

Előzmény: pjotrkolja (1418)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.15 0 0 1420

Szia,

 

Eredetileg üdülőövezet volt, a ház pedig nyaraló, ezt viszont ha jól tudom megváltoztatták már. A házat pedig családiházzá átminősítették, és állandó lakos is van bejelentve. Újabban vegyesövezet ha minden igaz. Viszont nem fizetek kéményseprő díjat sem, erről sem jöt csekk még soha. Úgyhogy erős a gyanúm, hogy valami nincs rendben. Csak még mindíg nem értem, hogy akkor hogyan vehette át a gázművek a kivitelezés végeztével? Mi komplett kivitelezést kértünk, nekem csak alá kellett írnom itt-ott, mikor jöttek a gázosok, villanyászok stb. Kéményesre nem emlékszem, de mintha azt mondta volna a kivitelező, hogy azt ők intézik.

Most már inkább az foglalkoztat, mi történhet akkor, ha nem volt a kéményre szakvélemény, és több mint 10éve így működik a rendszer? Azt nem szeretném, ha hozzám is betennének egy piros cetlit, mert erről megy a melegvíztől kezdve a fűtés meg minden. Elég nagy érvágás lenne, ha most lezáratnák. Mondjuk akkor beperelem a kivitelezőt, az biztos. Megvan a számla, és érdekes módon számla a szerelt kéményről is van.

Előzmény: pjotrkolja (1419)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.06.15 0 0 1419
T FMC!

Nem lehet hogy üdülőövezetben (nem foyamatos tartózkodású) laksz ... ekkor a kéményseprőnek csak 4 évente kell benézni hozzád (ha jól emlékszem) és ha nem tall otthon pont akkor lehet hogy nem is hagy névre szóló értesítőt. Érdeklődd meg a kéményseprő közszolgáltatótól mi a helyzet. De innentől számíts az ésvi 1-2 ellenőrzésre és seprésre :)

kolja
Előzmény: Törölt nick (1406)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.06.15 0 0 1418
T fecsoka!

Igen valahol ilyen munkakörben dolgozom az ország kissé lemaradottabb területén, keleten.
De egy kicsit sok itt a tévhit.
Pl.:Valaki itt mondta: ha a túlnyomásos zárt égésterű kazánnal együtt szállítják a gyári szetett .... ilyet már írtak le pl GMBSZ-ben .... láttár már ilyet? Ne válaszolj ... nem.
Amit erről írnak (ha rendelkezik is minden tanúsítással) akkor lenne igaz ha minden rendszert egyedileg egyben szállítana a kazán gyártója, a te egyedi igényed szerint. Magyarán jönne egy baromi hosszú tehergépjármű egy kazánnal és egy pl 5 méter minden idommal ellátott egyben elvezető rendszerrel a végén amit ugye később bedaruznak a házadba. :)
Semmiyen gyártó nem nem tug felmutatni a mai magyar szabályozásnak ilyetén megfelelő csövet. A Viessmann-nak láttam egyeül olyan szettjét eddig amin a cégnév fel volt porfestve a csőre .... nem besorolás MSZ EN 1443 szerint meg mellékelt együttanúsítás ... olysan a világon sincs (magyar nyelven legtöbbször tanúsítás sem) el sem lehet adni semmit hazánkban amit nem tudsz a csomagolása alapjámn beazonosítani. (Pl.: Lidl fel nem címkézatt csuccai, mekkora balhé volt.)
Léteznek elvezető rendszer gyátók pl. CoxGelen (holland) ahol be van ütve a csőbe minden adat (egyes elemekbe főleg könyökidomba) ezek a rendszerek méretük, könnyű szerelhetőségük valamint könnyű elvezetheteőségük miatt egy vékony csőből, cső a csőben rendeszerből állnak, amik amúgy gravitációs úton képtelenek lennének elvezetni a keletketző óránkénti 30-40 kg (akár több, teljesítménytől függő) égésterméket plussz elátni a készüléket égési levegővel. Ezért egyszerűbb rakni bele egy ventillátort és be és kihajtani a mindezt a rendszerből. No ennek a zárt rendszernek aztán kell a P1 nyomásosztályra tanúsított csőszett.
Ha az ilyen kazánt egy jóval nyagyobb átmérővel rendelkező Pl.: Q14 (D140) rendszerre rakom akkor annak nem kell a túlnyomást bírnia (ezért teszik bele a nyomáskiegyenlítő pontot.). Az ABSOLULT és Quadro rendszerek gravitációs módon szállítják az égésterméket a bekötési ponttól kitorkolásig.
Ha lenne is együtt tanúsított és azonsítható rendszerelemekből álló elvezető akkor is ember rakná azt össze ezért el is ronthatná .... számos esetben volt már hogy a tömörségmérés mutatta meg ilyen csöveknél a szerelési pontatlanságot.
Fogjuk rá hogy a szerényebb régiók kéményseprői is értenek a munkájukhoz khmmmm-khmmm :) és nem tudnak átbaszni ahol csak tudnak mivel ezek kalibrált, eredményt nyontató, ügyi kis gépek ....
Nem egyszerűbb belekötni mindenbe mert azt is meg kell mondani hogy miért kötsz bele .... mindent leszarozni meg nem lehet.
Az ABSOLULT kéményhez pedig szedd le az összes engedélyt a netről. Told a pacák orra alá és kérdezzed meg mikor nyomot meg így a gépével egy alu-alu mezei oldalfai szerelet kéményt... mert ez (elvezető oldalról) majdnem ugyanaz.

kolja
Előzmény: fecsoka75 (1417)
fecsoka75 Creative Commons License 2007.06.15 0 0 1417
Lehet, hogy semmi sem lesz. Nem tudom, hogy mennyire függ a területektől. Pl. drága szerelt kéményt nem biztos, hogy szegényebb régiókban szerelnek, és ha nem ért hozzá a kéményseprő, akkor ott is belekötnek, mert az egyszerűbb. Illetve, ha ismeri a mérést és a műszert, akkor ott csal ahol akar...
Előzmény: gabocsiga (1415)
fecsoka75 Creative Commons License 2007.06.15 0 0 1416

DE kevesebbet is eszik a lovaskocsi:))

 

Na a lényeg az, hogy a piacon van minden, mi szemnek-szájnak ingere, csak az a baj, hogy akit szakembernek hívnak, az nem biztos, hogy nagyon ért ahhoz amit csinál, főleg, ha a kéménynek semmi baja sincs, csak ő nem tudja kezelni a drága mérőműszert. Ez csak feltételezés nálam, mert fogok kérni egy új szakvéleményt, de a jelek arra utalnak, hogy nem a kémény rossz, hanem a mérés.

 

Előzmény: halaloszto (1414)
gabocsiga Creative Commons License 2007.06.15 0 0 1415
A múlt héten raktunk mi is egy dupla leier kéményt. Kíváncsi vagyok majd a kéményseprőkre...
Előzmény: fecsoka75 (1411)
halaloszto Creative Commons License 2007.06.15 0 0 1414
Egy ilyen samott/beton kemeny annyira modern mint a tarcsafekes szervokormanyos lovaskocsi :-) Ezt viccnek szantam.

A gyari elvezeto rendszerek is korbefalazhatoak, nyilvan nem egy fem/muanyag cso fog a lakasomon vegigmenni. Ugyanugy koncentrikusak, a ket cso kozott szivlaj a levegot, igy elomelegitett a levego.

En most epittettem kemenyt cserepkalyhahoz. rozsdamentes minositett belescsovek, korbefalazva. Annyibol jott ki, mint a keszkemeny munkadij nelkul. En ebben bizom, sokkal inkabb mint a kencevel osszeragasztott samottcsovekben. Ha a kence kiesik, nemtudom hogyan javithato.

Egy teglagyarnak nincs mas valasztasa, mint hogy vagy ilyen "tegla" kemenyeket gyart vagy semmilyet. Es persze bizonygatja hogy ez total modern. De nekem nem kotelessegem teglagyartol venni kemenyt.

vajk
Előzmény: fecsoka75 (1411)
fecsoka75 Creative Commons License 2007.06.15 0 0 1413

Szia CsRob1,

 

megkaptad az engedélyt rá? Mennyi lett a tömörségvizsgálat eredménye?

 

Azért kérdezem, mert egy ugyanilyen kéményem van és a kéményseprő kötöszködik, hogy nem lehet rákötni kondezációs, zárt  égésterű kazánt, és csag gravitációs rendszerre adta meg az engedélyt.

Előzmény: CsRob1 (1191)
fecsoka75 Creative Commons License 2007.06.15 0 0 1412

Ja és a második kérdésedre reagálva:

 

Igen vannak saját füstelvezető rendszerek, de ha az a készülékkel együtt van akkor nem tartozik a kéményseprőhőz, és ezt nehezen nyelik be a kéményseprők mert nem kérhetnek érte pénzt.

 

Ez a schiedel kémény a samottcsövön vezeti ki a füstgázt, és mellette szívja be a készülék a friss levegőt, amit a füstgáz felmelegít és így meleg levegő megy az égéshez, ami szintén növeli a hatásfokot

 

Lehet hogy én is hülye voltam és csak akkor kellet volna kihívni, amikor már rá van kötve és akkor lehetett volna koncentrációt is mérni és akkor kiderül, hogy jó a kémény.

Előzmény: halaloszto (1410)
fecsoka75 Creative Commons License 2007.06.15 0 0 1411

Azért döntöttünk ennél a kéménynél, mert (  itt jön a demagóg szöveg:) ):

-Hőszigetelt

-savaknak ellenáll

-bármit ráköthetek

-környezetbarát,

 

Ez nem natúr kémény, hanem habbeton, höszigeteléssel és samottcsővel. Esztétikailag is jobban néz ki, mint egy müanyag vagy korracél kémény és az ára is majdnem annyi mint ezeknek a csőveknek. Meg ez dupla kémény, mert lesz mellette egy vegyestüzelésű kazán is. És az is rossul néz ki, hogy egy fém kéményt összekötök egy rakott v szerelt kéménnyel. Mivel a kondezációs kazánnál van kicsapódás, sima kémény szóba sem jöhet. Mert annyira azért én nem bízok a müagyag csövekben. És ha én kitalálom, hogy le a kazánnal és mást akarok, akkor nem kell új kémény csinálni, erre rá lehet kötni ezt is. Meg ez a kémény típus ráadásul tavalyi fejlesztés, tehát elég modernnek számít.

 

És egyébként sokan csinálják a téglakéményt, és ebbe belerakják a duplacsövet, tehát megint ott tartunk, hogy az a tégla kéményfej majd szétmállik egy pár év múlva...míg a schiedel-é nem. Bocs ezért a demagóg dumáért, de elég sokba került a kémény, így szeretnék benne hinni. Az a baj, hogy nem is egy "olcsó húsnak híg a leve" kéményről van szó, hanem egy német csúcsminőségű termékről, ami ráadásul 2006-ban vagy 2007-ben (már nem emlékszem pontosan) Construma nagy díjas volt. Egyébként vannak olyan találkozók ahol a nves kazán és kéménygyártók ott vannak és ismerik és ajánlják egymás termékét.

Előzmény: halaloszto (1410)
halaloszto Creative Commons License 2007.06.15 0 0 1410
Te is irod, hogy fejlodnek a kazanok es az elvezeto rendszerek.

Nahat ez a fejlodes ott tart, hogy a tegla es hasonlokbol epult kemenyek nem megfeloek a modern kazanokhoz.

Komolyan, gazkazanhoz miert epit valaki ilyen samott kemenyt uj epitesu hazba? Amikor a modern kazanoknak mindnek sajat kemenyszettje van, az tuti jo hozza.

vajk
Előzmény: fecsoka75 (1409)
fecsoka75 Creative Commons License 2007.06.15 0 0 1409

Van benne ventillátor.

 

Szerintem a kéményseprőknek is kéne fejlődniük. Mert mi lenne ha az autószerelő csak benzines meg dieseles autót ismerne? Merrt ezeken belül is van egy csomó más típus.(lehet, hogy hülye példa).

 

Én a leiernél találta ezt, de a schiedel is mutat méretezési diagrammokat, ahol ugyanez van leírva. Namost csak van a cég mögött egy szakembergárda, amelyik ezt számolja, teszteli, meg minden. Én is minőségbiztosítási területen dolgozom, és tudom, hogy nem jutalomból osztanak ÉMI, CE, ISO minősítéseket.

 

Meg hát azért a kéményseprők is egy elég korrupt társaság:) Itt utólag is elnézést kérek azoktól, akik nem ilyenek.

 

Tudom hogy más dolog, de hallottam olyan kőművest, aki a PTH N+S es tégla közé is tett habarcsot. Tégla-tégla gondolta, csakhogy azok között is marha nagy eltérések vannak.

 

Visszatérve a kéményhez, olyan ütemben fejlődnek az égéstermék elvezető rendszerek és a fűtőrendszerek, hogy szerintem sokan nem tudnak lépést tartani velük. Mi lett volna, ha hőszivattyút teszek be? Akkor a kéményseprőt meg kell győzni, hogy nincs is kémény ennél a rendszernél?

 

Én úgy olvastam, hogy kondenzációs kazánon belül is vannak altípusok. Ezt akkor kéne tudni egy kéményseprőnek is meg a működési elvet is.

Előzmény: halaloszto (1408)
halaloszto Creative Commons License 2007.06.15 0 0 1408
Nem ebbol elek, de szeretem atlatni az ilyen kerdeseket.

Van a kazanodban ventillator vagy nincs?

Mert a kemenyseproknel tuti nincsenek alosztalyai a zart egesteru kazanoknak. Ami zart az turbos (kond. vagy nem kond. az nem szamit) es akkor tulnyomasos.

Az a leier leiras meg hogy a tubos kazan egestermekenek a nyomasa a kemenycsatlakozasnal 0Pa az nekem viccesen hangzik, mert a leier tudtommal nem gyart kazant. Tehat a mondat csak ugy ertelmes, ha megadja hogy melyik kazane, vagy ugy ha odairja hogy nulla kell legyen.

vajk
Előzmény: fecsoka75 (1400)
fecsoka75 Creative Commons License 2007.06.15 0 0 1407

Köszi a választ.

 

Na valami ere gondoltam én is. a következő leveledre válaszolva Kistarcsán lakom. Ez a kéményseprő állítólag 10 Schiedel Absolut kéményből 9-et nem vett át, tehát nála lehet a bibi.

 És mivel Pest megyének abban a részébe tartozom, ahol Ő fog mindig kijönni, hívhatok-e másik kéményseprőt és kérhetek-e egy mások szakvéleményt?

 

Én is végeztem számításokat, és az jött ki, hogy egy durván 100 literes térfogatú kéményből hogy jön ki az általa mért 250 l/s? Ami szerintem l/perc, és ha elosztom 60-nal(=4.16l/s) akkor jó a kéményem (megengedett kb. 7.5)! Egyébként egy ipari befúvó nyom be ennyi levegőt.

 

Ha a szaki meg 40 Pa-t nyomott bele(állítása szerint, mert én nem voltam ott csak a feleségem meg a kéménykivitelező) , akkor ekkora eresztésnél el sem érhette volna ezt a nyomás értéket, ami mellesleg nanyon kicsi(0.4mbar).

 

 

"Teljesen mindegy, hogy zárt égésterű turbós vagy kondenzációs túlnyomásos berendezésed van é, mivel a schiedel samott béléscsöves kémények egyike sem túlnyomásos P1 nyomásosztályú (tudomásom szerint) de nem is kell annak lennie."

 

Én ettől még ráköthetem a kondenzációs kazánt?

 

 

Megkérdezhetem tőled, hogy szakmabeli vagy-e? Mert sok hozzászolásnál olvastam a nicknevedet és úgy tünt számomra, hogy hozzáértő vagy:)

Előzmény: pjotrkolja (1402)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.15 0 0 1406

Papír nem kell konkrétan semmihez, csak voltak tisztítani a kazánt, és kérdezték, hogy kéményseprő volt-e idén. Mondom itt ugyan nem járt kéményseprő úgy 10éve. Visszaáramlás nincs mert akkor lezárna a kazán, és a kazánosok is azt mondták, hogy rendben van a rendszer, de azért ez nyugtalanít. Ekkor kezdtem utánanézni, és tényleg nem találok a kéményről semmit. Nem is értem, mert az egész rendszert egyben építették ki, a gázbeveztés után. A gázművek akkor tette fel az órát is, volt nyomáspróba meg minden, arról megvan a jegyzőkönyv. De ha nincs kéményes papír, akkor hogy vették ezt így át? Felmerült bennem, hogy talán csak elkavarodott a kéményes papír, de mivel nem jön kéményseprő, valószínű nem ez lesz a probléma.

Előzmény: pjotrkolja (1405)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.06.15 0 0 1405
T FMC!

Hol laksz?
Mihez kell a papír?

kolja
Előzmény: Törölt nick (1404)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.15 0 0 1404

Sziasztok,

 

Egy kérdést szeretnék feltenni, hátha tud valaki segíteni, tanácsot adni.

Van egy szereltkéményem, 11éve épült, gázkazán van rajta. A ház eredetileg nyaraló volt, majd felújítás előtt át lett minősítve családiházzá. A gázbevezetés és a fűtésrendszer az átminősítés után lett kivitelezve, hivatalos kivitelező által, számlával, gépésztervekkel ahogy kell.  

Gondolom a kivitelezéskor kellett készüljön kéményseprő szakvélemény is, különben a gázművek át sem vette volna a rendszert. Ezt viszont nem találom a papírok között. Van itt nyomáspróba jegyzőkönyv, kiviteli tervdokumentáció, EPH jegyzőkönyv meg minden, de a kéményről csak egy számla van, azon kívül semmi. Ami aggaszt, hogy ide kéményseprő még az életben nem jött a kéményt ellenőrizni, pedig úgy tudom, ezt hivatalból is kellene nekik rendszeresen. Van-e valakinek ötlete, hogyan lehet ez? Valószínűsítem, hogy nincs nyilvántartásban a kémény, de azt nem értem, ez hogyan lehet?? A kivitelezőt már nem tudom elérni, de valószínű nem is emlékezne semmire ennyi év elteltével.

pjotrkolja Creative Commons License 2007.06.15 0 0 1403
T fecsoka!

Hol laksz?
Csak tedd fel a kérdést az átvevőnek hogy minek akar megnyomni egy N1 osztályba sorolt égéstermék elvezetőt 200Pa-val? Nem az a kérdés hogy Ő mit gondol, hanem az hogy N1 -re úgy épült e meg a kémény ahogy kellett, ezáltal alkalmas e arra amire kitalálták.

kolja
Előzmény: pjotrkolja (1402)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.06.15 0 0 1402
T fecsoka!

Teljesen mindegy, hogy zárt égésterű turbós vagy kondenzációs túlnyomásos berendezésed van é, mivel a schiedel samott béléscsöves kémények egyike sem túlnyomásos P1 nyomásosztályú (tudomásom szerint) de nem is kell annak lennie. A kivitelezés során ugyanis egy nyomáskiegyenlítő elem kerül a kémény aljára, ami összeköttetést jelent a légelátó oldal és az égéstermék elvezető oldal között, vagyis nem lehet jelentős pl. 200Pa -s (P1) túlnyomást kialakítani.
A szakinak először meg kellett volna néznie az ÉM engedélyét a kéménynek és láthatta volna hogy max 40Pa húzás hatásának kell ellenállnia. Megküldeni 200Pa-val csak a cső a csőben vagy a szétvélasztott rendszerű elvezető csöveket szokták.

ABSOLULT MSZ EN 1443 szerinti besorolása:

T200 N1 W 2 O00 (El090 R40)

vagyis nem túlnyomásos ....

kolja
Előzmény: fecsoka75 (1400)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!