A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Nem raktam vissza a Faemára a szerintem csúnya piros gomb burkolatokat. Kérdezem a kritikus kollégákat, hogy szerintük is szebb (sőt egész szép) lett a gép így, vagy csak én vakultam el? :-DD (Megjegyzemn az asszonynak is megtetszett, pedig SiD valszeg látta az arcán, hogy annyira nem vágta hanyatt tőle magát) :-)
A tej felgőzől 70 fok körülre, beletöltöd a pohárba habostúl, majd amíg főződ a kv-t addig szétválik a hab a tejtől.
Szabályok röviden a csíkozásnál: 1. Hideg-meleg tej, tök mindegy, csak ne legyen melegebb 70 °C-nál.
2. Ne legyen cukrozott a kv amit beletöltessz. ( a tej se lehetőleg, bár ez nem számít annyira)
3. egy teáskanalat majdnem függőlegesen tartva a domború oldalán engedd bele a kv-t, lehetőleg ne belezuttyintva. (jobb, ha egy csőrös edénybe főzöd a kv-t)
Kapásból, előtanulmányok nélkül azt mondanám, hogy alulra hideg tej, középre meleg kávé, felülre pedig jól felvert hab kerüljön.
Abban nem vagyok biztos, hogy a tej kis vagy nagy zsírtartalmú legyen. A kis zsírtartalmú nagyobb fajsúlyú, de a nagy zsírtartalmúnak pedig nagyobb a felületi feszültsége. Ki kellene próbálni. A hidegség fontos lehet.
Összefoglalnám pár nap tapasztalatát a La Pavoni Europiccolával:
Átlagosan elmondható, hogy a darálómon egy ricnivel finomabb őrleményt igényel, mint a vízpumpás gépek. (ugyanez igaz a rugós karos Olympiára is)
Bekapcsolástól számított 15-20 percen belül (talán hamarabb is) már jóízű eszpresszót lehet vele lehúzni. A 3 literes, 2x nagyobb hengerrel/dugattyúval rendelkező Olympiánál ez az idő pont a duplája.
A youtube-on keringő videókról, melyekben úgy nyomják a kart, hogy az egész gép belegörbül:
Szerintem hülyeség és nem vezet jó eredményhez. Ha ideális az őrlemény szemcsemérete és a kávé frissessége, akkor a kar felhúzása után kb 5-10mp múlva magától cseppen az első csepp. Ilyenkor finoman el kell kezdeni lenyomni a kart, majd kicsit lehet fokozni a karra ható erőt és amint szép egérfarokszerű sugárban elkezd folyni a kávé, onnantól igyekezni kell azonos erővel nyomni a csapolás végéig. Ha jó az őrlemény, akkor kb olyan érzés, mintha egy gumilabdát nyomnánk össze. Amennyiben túl finomra őröljük a kávét, a dugattyú összenyomhatósága nagyon nehézzé és rugalmatlanná válik. Ilyenkor nagyobb erőt kell kifejtenünk, amivel viszont már megrongálhatjuk a kávépogácsát (a kar levétele után tele lesz repedésekkel a kávépogi), így hamarabb kiszőkülhet a kávéfolyam. Nem jó módszer.
A cremamániás amcsik szokták ezt javasolni, mondván minél erősebben nyomod, annál több crema lesz.
A gép stabilitásával nincs baj. Amikor felfelé húzzuk a kart, akkor le kell fogni a másik kezünkkel a talpát, illetve a szűrőtartó felhelyezésekor szintén. A kar lehúzásakor már nem kell félni, hogy felborul vagy ilyenek. :)
A gép negatívumai: könnyen megégetheted a kezed, ha rossz helyre nyúlsz, illetve a kicsi bojler és dugattyús henger miatt 2 eszpresszó elkészítése után már égeti a kávét. Ilyenkor a leleményes tulajdonosok hidegvizes törlőruhát terítenek a henger nyakára, illetve hideg vízzel lehűtik a felforrósodott szűrőtartót. (én ezeket a trükköket nem próbáltam, mert kettőnél többet nem készítek vele soha)
A kávé íze kicsit más, mint a vízpumpás gépekkel készítve. Kevesebb crema, de gazdagabb ízvilág jellemzi a karos géppel készített presszót. Számomra ez az ideális presszófőző 1-2 főnek.
Most kaptam egy ismerőstől 500 gr Goppion Qualitá Oro szemes kávéból egy pár adagot, egy olasz élelmiszerboltban vette, ahol olyan 3,5 Euro volt zacskója. Kb 1700 Ft lenne egy kiló átszámítva, annyit igencsak megért :-) Nem egészen olyan az íze, mint a Goppion CSC-nek, de soha rosszabbat.
Jaja, előkerült már ez amikor a CBA nyílott ! Csak árakat nem találtam nagyon, illetve csak ezt a szörnyűséget amit Yeahhh tapasztalt.
Kár hogy egy ilyen árakat produkáló cég blokkolja a márka elterjedését, nem tudom mekkora forgalmat lehet így elérni, és mi az a többlet amit ők hozzáadnak a KV-hoz !?
Most fogyott el (végre) a New Yorkom, az is ilyen volt például -- eszpresszóként zseniálisan kifinomult keverék, bár én eléggé utáltam, Brikkába téve viszont teljesen jelentéktelen.
És baromi jó volt, az egyik legfinomabb, amit valaha ittam -- de ne tekintsünk el attól, hogy Brikkában! Az nem egyszerűen halványabb változatát adja, mint uaz a kávé eszpresszónak, eléggé más az ízlése. Van eszpresszónak pompás KV, ami a Brikkában teljesen jellegtelen, de fordítva is megesik. Amelyik Maurót eszpresszóként próbáltam (E. Speciale), az elég vacak volt -- igaz, h. előre őrölve.
Sajna nem olcsó a posta sem, viszont sokan inkább futárral küldik, ami lehet drágább is.
Pl kontaktlencse rendelésnél is 900 pénz környéke a P&P. Ez van ~ : ( Rendelj egy Isomac-ot, meg mellé egy Rocket Giotto-t s fel sem fog tűnni a P&P ~ ;)
Sziasztok! SiD-hez lenne egy nagy kérésem. Tamper kellene, amit ő ajánlott is nekem. Csakhogy webáruházuk nincsen, ezért Pestre nem akarok felutazni Dunaújvárosból. Tehát ha megvenné nekem, és elküldené a címemre. Természetesen előre utalnám az áru árát+ a pk-et is. Várom válaszod, üdv.