Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

tintacska Creative Commons License 2016.12.03 0 0 74673

Faterom regen karosszeriazott.Akkor voltam kb 10-12eves.Ha ilyen hegesztest csinaltam volna oxigennel fater vissza adta volna az iparjat es lehet azota nem lenne kezem...

 

 

Előzmény: probody (74672)
probody Creative Commons License 2016.12.03 0 0 74672

Szutykos, igénytelen, láncdohányos. Ezt hűen tükrözi a környezete is.  

Vakok közt a félszemű a király, ezért van sok munkája.

Előzmény: granturismo (74669)
BmS1 Creative Commons License 2016.12.03 0 0 74671

Amit leírsz, annak sok oka van.

 

Szubjektív szösszenet:

 

Ha egy szaki nulláról indul, önállósodni akar, szinte biztos, hogy nemigen tudja kifutni magát. Az első húsz éve csupán a beruházásról szól.

Telephely. Eszközök.

Vagy fuser szinten leragad, vagy nagyon sok pénz kell, amit kevesen lépnek meg, mert nem tudni, viszontlátja-e a pénzét. A füstgenerátorunk fél misi, használtuk háromszor, akkor viszont nagyon kellett, másfél év alatt megtérült az ár 6%-a. De ott van a polcon, ez jó, nem adnám el. Ha egy bef.próbapadot veszel sokmillióért, garantáltan elveszítesz rajta egy fél autó árát. (Mi építettünk inkább)

Idehaza igény persze van ugyan a nívós, szakszerű munkára, de kevesen hajlandók megfizetni.

Németországban pl. háromszorosát, ötszörösét kérik ugyanazért a munkáért, mint mi, ugyanolyan árú eszközökkel dolgoznak (sőt, idehaza esetleg drágább..)

Bemelegedés-szabályzó: vsz. a legtöbbet mi újítjuk fel, nagy tételben megy pl. a német megrendelő cégeknek, nyomott, 150€ körüli áron, amibe már a szállítási ktsg is benne van. Ők eladják a neten 350-550 €-ért, mivel német cég, tőlünk ugyanezt az ebay-en nem veszik meg még fél áron sem.

 

Képzés. Olyan, amilyen. Általában nem a magas IQ-val bíró fiatal választja a szakmát.

 

Közben az autók is tényleg baromi bonyolulttá váltak, egy komolyabb műhelybe egy villamosmérnököt kellene alkalmazni. De a szervizek nagyobb része nem tudja kitermelni a költségeit, mert a magyar ember zsebe vékony.  Sok ember vesz majmot, banánra nemigen akar/tud költeni.

 

Aztán az elvándorlás. Aztán az igénytelenség.

 

Mindez arra vezet, hogy gyakran lepukkant kócerájokban, kicsorbult szerszámokkal megy a meló, hihetetlen, riasztó kupleráj az egész, lásd amit becsatoltál.

A márkaszervizekben a tárgyi feltételek (általában) sokkal jobbak, ami nem garantálja önmagában a sikert.

 

 

 

 

 

 

Előzmény: granturismo (74669)
crashmetall Creative Commons License 2016.12.03 0 0 74670

Tisztelt Urak!

 

Mint egykori Kappa tulajdonos még mindig szívesen olvasom ezt a fórumot, bár írni nem szoktam. Most is csak azért, hogy leírjam, nekem milyen tapasztalataim voltak vezérléscserékkel. A páciens mindannyiszor Fiat Brava 1.6 volt. Ehhez is célszerszám kell, de nekünk anno még nem volt. Egy szerelő barátomat kértem meg a cserére én is jelen voltam. Úgy tűnt, hogy a feladatot megoldottuk, de nekem nem sokkal később feltűnt, hogy nem teljesen úgy jár a motor, ahogy korábban. Konkrétan azt tapasztaltam, hogy alapjáraton remeg a motor, egyenetlenül jár. Tudtam, hogy a vezérléssel lesz a baj, de akkoriban (lakásvásárlás, felújítás, egyebek) egyszerűen nem tudtam vele foglalkozni. Miután rendeződtek a dolgok, egy helyi szerelőhöz vittem el a kocsit, neki volt célszerszám hozzá, és beállította rendesen. Azt mondta, hogy a kipufogó oldali vezérműtengely volt elrakva talán egy foggal. 

Egy másik esetben a következő volt a jelenség. Az autó azt a hibát produkálta, hogy minden előzmény nélkül leállt, ha például megálltam egy lámpánál, vagy akárhol. De érdekes módon nem mindig. Újraindítottam és ment tovább. A motor viszonylag rendesen járt, bár néhány hidrotőke csattogott benne. Akitől vettem, elmondta, hogy nem tudtak rájönni a hiba okára, a szerelő cserélt benne gyertyákat, gyertyakábeleket, és lecserélte a vezérlésben a szíjat (!). Egyébként a kiszedett szíjat is megtaláltam a kocsiban, csak annyit róla, hogy hosszában végig volt már szakadva. Én még ilyet nem láttam. Innen már gondoltam, hogy túl sok jóra nem számíthatok. A tőkék csattogása is idegesített, így megbontottuk a motort, (a vezérlés rögzítőit nem tudtuk felhelyezni, ez már gyanús) le a vezérlés, (akkor már új görgők is) leszedtük a kipufogó oldali vezérműtengely szíjtárcsáját is, és akkor láttuk meg, hogy a jeladó, ami  a tárcsa alatt van, le van törve. Innen már gondoltuk, hogy ez lehet az ad hoc jellegű lefulladás oka. Nyilván az előttünk munkálkodó szerelőnek sem volt rögzítője a vezérléshez. A tőkéket kicseréltük, a jeladót is, a görgőket is, beállítottuk a vezérlést és az autó megjavult. 

 

Szóval jó szerszám fél munka. Bár ezzel nem mondok újat. 

 

Ui. A jelenlegi autóm (szintén 1.6, csak marea) produkál egy sajátos hibát. Hidegen semmi baja,majd  kezd melegedni, és amikor olyan 70 fok környékén jár a vízhőfok, és egy kicsit megállok lámpánál, majd indulok, akkor onnantól az autó csak küszködik, nem bír gyorsulni rendesen, alapjárat környékén fullad. Rém idegesítő ilyenkor, hiszen csak nagy gázzal bőgetve tudok elindulni, és előzni sem túl kellemes. de ami igazán érdekes, hogy ha rendesen bemelegszik a motor, és újraindítom, akkor a hiba megszűnik. ezután tökéletesen teszi a dolgát. esetleg valakinek van ötlete? nagyon szívesen fogadnám.

 

Üdv Mindenkinek.

granturismo Creative Commons License 2016.12.03 0 1 74669

Milyen érdekes, hogy bármelyik cikket végigolvasva az jön le számomra, hogy teljesen logikus gondolkodással és a kellő időt rászánva, megfelelő alapossággal ezt a hibát bármelyik szervizben ki lehetett kellett volna deríteni. Mégis szinte minden hozzátok kerülő autó előtte már megjárt egy vagy több helyet ahol "beletört a bicska" néha utólag szemlélve egészen banális dolgokba. Pld. a behernyákolt xenon esete.

És ez megint oda vezet számomra, hogy az általános szerviz színvonal meglehetősen alacsony. Se szaktudás se idő és sokszor eszközök sem állnak rendelkezésre. És egy bizonyos szinten túl nem is látok törekvést erre. Ez a szint van nagyon alacsonyan hazánkban szerintem. Ez márkaszervizekre is igaz.

Többször leírtam, hogy ezért én nem tekintelek benneteket vagy a Novoth Tibit stb.. igazán autószerviznek ezen szóval kapcsolatos általános véleményem alapján. Inkább "Autójavító laboratórium" nevet tennék a cégtáblára.

 

Laboratórium.

Mi jut az ember eszébe? Rend, tisztaság, mindenféle műszerek, képzett, szakértő személyzet.

 

Pro

 

És most a kontra:

Nézzétek végig ha időtök engedi az alábbi galériát és most kivételesen ne a munkaműveleteket, inkább a környezetet, az állapotokat.

 

http://galeria.totalcar.hu/blogok/2016/09/07/foltos_kareszeknel/

 

Ez a Totalcar és kiváltképp Csikós úr által egekbe istenített Karesz úr szervize Viszen. Én tényleg senkit nem akarok megbántani és elismerem a hosszú évek munkáját, szakértelmét, eredményeit, de én ezt ehhez hasonló helyzetet állapotokat egy "szervizben" (ami egyébként sajnos egyáltalán nem unikális sajnos inkább általánosnak nevezném) nem tudom elfogadni.

 

Előzmény: BmS1 (74663)
downer Creative Commons License 2016.12.03 0 0 74668

Jól megvagytok egymással! :D

Az írás pedig ismét érdekes olvasmány volt.

Előzmény: BmS1 (74666)
granturismo Creative Commons License 2016.12.03 0 0 74667

"Tudomásom szerint a hajtórúd csapágyait nem osztályozzák így."

 

Ez nem jó info.

 

Sőt pont fordítva, a valamelyik motorszám előtt pont a nyugvóknál nem volt osztályozás.

Előzmény: TiszaG (74665)
BmS1 Creative Commons License 2016.12.03 0 0 74666

Tudtam, hogy azonnal vágod a választ :-D

 

Történetesen mi a nagyon sokadikak voltunk a sorban, hozzánk is szerelőtől került. Amennyit tudunk, először egy  többszintű beavatkozás volt először,  elektromos hibákat javítottak,  alkatrészeket is cseréltek, olajat is, vműszíjat is. 

Előzmény: probody (74664)
TiszaG Creative Commons License 2016.12.03 0 0 74665

A méretosztályos szortírozás a főtengely csapágyait érinti. Tudomásom szerint a hajtórúd csapágyait nem osztályozzák így. 

 

A méretek kiadódhatnak szerencsétlenül is, de ennek az esélye azért lássuk be, hogy elég kicsi. Nyilván van a legyártott darabok között szórás, de azért nem az a jellemző, hogy az alkatrészek mindegyike vagy felső vagy alsó határértékre esik. 

 

A kagylós kopás ennyi km alatt számomra nem meglepő. A főtengelynek biztosan van lógása, a kérdés csak annyi, hogy mekkora. Tudom, hogy a tapasztalat nem mérés, de az mégis azt mutatja, hogy az ép csapfelületek nem indokolnak túlméretes csapágyakat vagy tengely cserét. A másik autómon is megcsináltuk ezt, mondjuk az kapott komplett dugattyúkat is. Mindenből alapméretes került bele úgy, hogy volt már benne kb. 250e km és azóta elmentem vele még 20e-t. Végre megszűnt az olajfogyasztásom, ugyanis az volt ott a fő probléma. 

 

A hosszanti friss behúzásokat én követtem el a csapágyakon utólag. 

 

a Bms által szétszedett motor szerintem pedig elhanyagolt volt, de ezt majd ő megmondja.

Előzmény: granturismo (74659)
probody Creative Commons License 2016.12.02 0 0 74664

A Panda gazdája nagyban hibás a dologban. Konkrétan buta (kivéve ha nő)

Csak annyit kellett volna mondania bármelyik szerelőnek, hogy "vezérlés csere óta rossz az autó".  Ennyi.

Előzmény: BmS1 (74663)
BmS1 Creative Commons License 2016.12.02 0 0 74663

Urak.

 

Szó volt korábban a vezérlést állító célszerszámokról, kikerülhetetlenek, szükségesek, vagy ügyes ember enélkül is boldogul. A vélemények eléggé eltértek, általában az itt fórumozók is hajlottak a "csak semmi cécó, minek a felhajtás, nem űrrakéta ez, megcsinálom okosba" irányzathoz.

Az Autótechnika friss, novemberi számában van egy cikk, éppen egy egyszerű Fiat Pandáról, ahol még a felkent szerelők is úgy gondolták, hogy kár a célszerszámra pénzt költeni. 

Az eredmény: több százezer Ft felesleges kiadás, szívás, szervizről szervizre járás.

Mindez egy baromi egyszerű motornál. 

 

http://injektor.hu/technikai-info/11-eset/220-xviii-esetle%C3%ADr%C3%A1s

 

Tudom, tudom a "szerelők mind hülyék" (topictársunk után szabadon), mi ennél okosabbak vagyunk :-DD

 

Azért érdemes elolvasni.

 

üdv.

Előzmény: probody (74660)
granturismo Creative Commons License 2016.12.02 0 0 74662

Nyilván ez csak elméleti lehetőség, az árak miatt. 185+Áfa most egy főtengely javító szett ebben van egy főtengely póluskerékkel, támcsapágyak és egy szett nyugvó. Hajtókar cucc nélkül.

Ez az ár akkor érvényes ha leadod cserébe a kibontott főtengelyt (akkor is ha az már használhatatlan, az nem érdekes, ez ilyen visszagyűjtési hülyeség a Fiatnál). Csak külön főtengely már nem rendelhető, de a mostani állapot ettől eltérhet úgy, hogy már a komplett szett sem rendelhető vagy rendelhető, de az ár még magasabb.

 

A hajtókarcsapágyak párban rendelhetők tehát az még a főtengely javító szett fölötti költség és a csavarok is. Csavarok rendelhetők külön, de ott minimum 5-db-ot kell rendelni (hacsak nincs polcon kereskedésben.) Ha hajtókart veszel ahhoz kapod a csapszegperselyt és 2db csavart.

Előzmény: DonPrego (74661)
DonPrego Creative Commons License 2016.12.02 0 0 74661

És mi abban az esetben, amikor eljut valaki a motorgenerál szintig és a sérült/torzult főtengelyt is megrendeli-cseréli? Szettben kapja a tengelyt a csapágyakkal?

Előzmény: granturismo (74659)
probody Creative Commons License 2016.12.02 0 0 74660
Más volt a nick nevem.
Előzmény: BmS1 (74658)
granturismo Creative Commons License 2016.12.02 0 0 74659

BmS Mester!

Igaz:-)

 

Igaz az is, a modular pont attól modular, hogy az 5 hengeres pontosan egy hengerrel és egy támasztással hosszabb a 4 hengertől. A geometria egyebekben azonos.

Valójában tehát amennyivel biztosabban támaszt a +1 csapágy pontosan annyival hosszabb is a főtengely ami ezt indokolja, hogy kell oda egy plusz csapágy.:-)

Az eredmény: rév és vám esete:-))

 

És azt is hozzá kell tenni, ha a modular jellemzőit figyelembe vesszük,  hogy a 2,4-en cca 20%-al, a 20vt-n cca 40%-al nagyobb a csapágyterhelés mint a 2,0-n miközben a csapágyak (nagyjából) azonosak.

 

TiszaG

 

Oda kell figyelni a kiváltó hajtókarcsapágy kiválasztásánál mivel a forgattyúcsap gyári tűrése viszonylag magas. Azaz nagy a szórás a gyári darabok között. Nem tudom elhessegetni a gondolatot, hogy ez az nemgyári javítók életének megkeserítése miatt van így. Ezért és a forgattyús csap gyári tűrését 3 egyenlő alméretre elosztották, ezt összeszerelés előtt egy robot pontosan megmérte a forgattyúcsap átmérőjét és a rendelkezésre álló 3 alméret közül a legmegfelelőbbet helyezték be. A főtengelyeket festékpöttyel jelölték meg amelyek színe a szükséges csapágy méretére utal. Vörös, kék vagy citromsárga.

 

Aztán az a további bökkenő aminek szerintem technológiai oka van hogy a 2,0 és a 2,4 közötti 3 alapméret nem azonos, hanem 6 egymást követő méretsort ad ki. Ezt pedig számomra azt jelenti talán eredetileg valamilyen módon mégis válogatták, melyik legyártott főtengely kerül a 2,0 és melyik a 2,4 es blokkba. A gyáriban egyébként a túlméretek között ugyanígy megvan ez a méretkülönbség. A 6 méret között 4-ezredes lépések vannak 1-1 ezred átfedéssel. Ha az 5 méretközt figyelembe vesszük az 5x4 ezred szóval 2 század. Tehát szerencsétlen esetben lehet 2 század difi az már simán mérhető. Az már annyi mint egy kissé megnyúlt csavar vagy épp ütő főtengely.  Namost az utángyártók ezzel nem foglalkoznak, elintézik egyetlen kiváltó mérettel a két motorhoz a 6 helyett. Azaz ennyi difit szerencsétlen esetben mi magunk tudunk bevinni csak a nem megfelelő (és egyetlen elérhető) utángyártott csapágy beépítésével pedig maximális alapossággal és körültekintéssel jártunk el. Ráadásul pld. a King csapágy vastagsága az meg fölötte van a legvastagabb gyári méretnek is még egy ezreddel. Az AE vagy a Glyco legalább a közepére lőtt és ott kínál egy-egy méretet. Hangsúlyozom ez nem feltétlen van így, de a csillagok szerencsétlen együttállása esetén sajnos előfordulhat, benne van a pakliban.

 

Ez sajnos tény, ezzel számolni kell. Ezért érdemes mérni, mérni, mérni. Pláne ha az ember kezében már majdnem ott van egyébként a főtengely.

 

Ne vedd példaként annak a blokknak az állapotát amit BmS szétszedett az nem egy szimplán elhanyagolt hanem az már egy nyugodtan hibásnak tekinthető motor volt szerintem.

 

Nekem az a véleményem, hogy a hajtókarcsapágyad állapota a kép alapján amit betettél azért nem nevezhető szépnek vagy éppen megnyugtatónak. Egyrészt a kagylós kopás miatt illetve azok a hosszanti barázdák amik a csapágyfémbe vannak maródva azok nem tudom milyen módon kerültek oda, ha az eleve ott volt, mert akkor egy szennyezett olajkör van vagy ha a szétszereléskor akkor a tisztaság nem volt makulátlan munka közben.

 

Bízzunk benne, hogy a műtét sikeres volt és a beteg tartósan életben marad.

 

Vigaszképpen még mindig jobb a helyzet mint az Alfa boxernál ahol az AE utángyártott alapméret és a gyári alapméret között volt kicsit több mint 3 század ami már nagyon sok, egy fél túlméret. Ott rögtön a "javításnál" belekódolhatsz egy hibát az elkövetkező 10ekm-en belül. Vagy hamarabb...

 

 

 

Előzmény: BmS1 (74657)
BmS1 Creative Commons License 2016.12.02 0 0 74658

Ez a hozzászólás az, amiben semmi sem stimmel.

 

én összesen 10éve vagyok itt a fórumon,

 

Hm...  Nem számoltad el magad?  "probody" felhasználónéven aligha. :-DD

 

 ...akinek "kikönyökölt a motorja". 

 

A szakmai tájszólás szerint a kikönyökölés az az eset, amikor eltörik a hajtórúd, szétveri a motorblokkot.

Itt erről szó sem volt. Olvass utána .

 

üdv

 

 

 

 

Előzmény: probody (74651)
BmS1 Creative Commons License 2016.12.02 0 0 74657

 hogy cserébe az 5 hengeres modular főtengelye hosszabb, ezért a kihajlásra számított igénybevétele nagyobb mint egy 4 hengeres motor esetében.

 

Hűha, nagyon beleástad magad (ebbe is)

Van egy exMűegyetemi tankönyv, nagyformátumú, még így is 850 oldal.... ha éppen unatkoznál :-D

 

Igen, igen, de ott a hatodik csapágy.

Azonkívül: az egyik legnagyobb probléma a fajlagos csapágyterhelés eszetlen növekedése, ötven év alatt két és fél, háromszorosása nőtt. Ez az egyik gyenge pont. (Ez az 1,5 dci gondja is) A korábbi csapágykonstrukciók nem használhatók, jött a Sputter, a Cerox... 

Előzmény: granturismo (74653)
TiszaG Creative Commons License 2016.12.02 0 0 74656

Igen, de 10 éve folyamatosan nőt a futásteljesítményük, szaladtak a kilométerek

Előzmény: probody (74651)
TiszaG Creative Commons License 2016.12.02 0 0 74655

Nem szereltük szét jobban a motort a kelleténél, ugyanis a csapok felülete teljesen épnek bizonyult. Azért nem kell ezt minden esetben túlbonyolítani. Szét lehetett volna mérni a főtengelyt, de nem tűnt indokoltnak a felületek szemrevételezése után. 

 

Azért az én esetemben nem arról volt szó, hogy egy sántikáló motort próbálunk meg összetákolni. Látszott tisztán, hogy jól karbantartott darab volt és ezt a műtétet azért ejtettük meg, mert én szerettem volna látni, hogy milyen képet mutat alulról a motor, mert abból nyilván nagyon sok dologra lehet következtetni. Innen viszont összerakni új csapágyak nélkül bűn lett volna és ha még meg is tudok vele előzni egy nagyobb problémát, akkor meg pláne kicseréljük.

 

De beszéljen az autó, az én példámon lehet majd tanulni, bárhogy is végződik. Majd jelentek párezrenként :)

Előzmény: granturismo (74653)
DonPrego Creative Commons License 2016.12.02 0 0 74654

No de ebben az a vicc, hogy a Kappa egy tipikus autopálya krúzer :D

Előzmény: granturismo (74653)
granturismo Creative Commons License 2016.12.02 0 0 74653

Teljesen igazad van BmS!

Pontosan ezért érdeklődtem főtengely méréseinek eredményeiről. Ha mérés nélkül csak és kizárólag a csere történt meg akkor Probody-val kell egyet értenem inkább pár ezer km várjunk, hogy volt-e itt értelme a cserének.

 

downer

Igazad lehet, de azt ne felejtsd el, hogy cserébe az 5 hengeres modular főtengelye hosszabb, ezért a kihajlásra számított igénybevétele nagyobb mint egy 4 hengeres motor esetében.

 

Egyébként ha az ember olvasgat leírásokat modular motorkárokról azok szinte minden esetben valamilyen nagyobb terhelést követően fordulnak elő. Pld. tipikusan egy autópályás etapot követően a lehajtónál. Előfordul, hogy megnyúlt csavarral városban, normál országúti tempó esetén több ezer km alatt sem jön ki a hiba. De ahogy egy komolyabb tartós terhelés elrendezi a dolgokat ott benn. Gondolom a nagy fordulat miatt amikor a dugattyúsebesség magas az említett apró ütések száma időegység alatt megnő, emiatt a csapágy hőterhelése átlép egy küszöböt, jön a pikkelyesedés és a csapágy elhalálozik és a kenőkörbe került csapágy részecskék pedig elvégzik a maguk dolgát.

Előzmény: BmS1 (74646)
BmS1 Creative Commons License 2016.12.02 0 0 74652

Az öthengeres stabilabb motor (ebből a szempontból). Plusz egy fekvőcsapágy.

Előzmény: downer (74649)
probody Creative Commons License 2016.12.02 0 0 74651

Szóval mielőtt mindenki pánikba esne és nekiállna csapágyaztatni a motorját, én összesen 10éve vagyok itt a fórumon, és talán egy valakire emlékszem akinek "kikönyökölt a motorja". 

 

tintacska Creative Commons License 2016.12.02 0 0 74650
downer Creative Commons License 2016.12.02 0 0 74649

Mi a helyzet az öthengeres motor főtengely kihajlással?

Logikám szerint, itt egyenletesebb a terhelés, mint a négyhengeresnél, hiszen 180 helyett 144 fokonként van munkaütem és mértanilag nincs középső csap.

Előzmény: BmS1 (74648)
BmS1 Creative Commons License 2016.12.02 0 0 74648

Nem felesleges, sőt! Annál is inkább, mert kis anyagigényű és relatíve kis munkaigényű művelet.

 

Ami viszont mindenképpen ajánlott: a szétszerelés nélkül  hozzáférhető fekvőcsap(ok) és csészék alapos szemrevételezése. (4 hengeres motornál kiemelten a harmadik csapról van szó, mivel öt helyen csapágyazott) 

Erősen kihajlott főtengelynél itt durva állapotot találsz. Ha épek a felületek, akkor nem valószínű a jelentős kihajlás.

Előzmény: DonPrego (74647)
DonPrego Creative Commons License 2016.12.01 0 0 74647

Tehát komplett motorblokk szétszerelés és mérés nélkül felesleges megbolygatni a hajtókar csapágyakat?

Előzmény: BmS1 (74646)
BmS1 Creative Commons License 2016.12.01 0 0 74646

Szia Gt!

 

Amit leírsz a csavarnyúlással kapcsolatban, az korrekt.

 

.. kagylós kopás akkor éri a csészét amikor a dugattyú a holtpontot követően irányt vált és ekkor a csapágy egy apró ütést kap.

 

De miért alakul(hat) ki fémes érintkezés a csésze és a főtengely csapja között? Az olajfilm szerepe pontosan az, hogy ezt meggátolja. A csavarnyúlás, illetve

annak nem teljesen egyenletes volta miatt a csésze helyzete igen kismérvű geometriai változást szenvedhet, ez OK, ez magyarázat lehet arra, hogy a kissé megnagyobbodott csésze / csap hézagon több olaj folyik el a számítottnál, az olajfilm megszakad, és létrejöhet a tisztán folyadéksúrlódás helyett az átmeneti súrlódás. 

 

Hátradőlhetünk, megvan a hiba oka?

Csak részben, és a nagyobbik rész gyakran homályban marad.

 

 

A főtengelyek egyik kellemetlen hibája, hogy kihajolhatnak. A kihajlás maximuma általában a középső fekvőcsapnál a legnagyobb. Egy tökéletes körkörösségű főtengelycsapokkal bíró főtengely is lehet kihajlott, ám amíg a szabályos kör keresztmetszetet egyszerű módon (mikrométer) ellenőrizhető, addig a kihajlást nem lehet mérni, csak drága (és: nehéz) mérőpaddal, ami nagyon kevés helyen van. (Érden egy helyet tudok :-DD )

 

A kihajlás mértékének maximumát a javítási útmutató tartalmazza, általában szgk. főtengelyeknél 0,1 mm.

 

 

A fotó a lényeget mutatja.

 

Már a 0,1 mm is nagyon sok. Amikor elkezd kihajolni a főtengely, a középső csap egy síkja minden fordulaton közelebb kerül a fekvőcsapágy csészéhez. Ha nő a kihajlás, eléri a fém a fémet, kezd átmeneti / fémes súrlódás létrejönni, kopik a csésze, kopik a csap, az illesztési hézag egyre nő, ahol a felmelegedett hígfolyású olaj egyre nagyobb része szökik meg, egyre csökken az olajnyomás. A végkifejlet: kidobható főtengely, rossz esetben elhúzódó motorblokk.

A lecsökkent olajnyomás eredményezi gyakran azt, hogy már nagyon kismértékű hajtórúd csapnál bekövetkező illesztési hézag-növekedés is azzal az eredménnyel jár, amit vázoltál.

 

A gáz az, amikor a javítást végző szerelő vagy DIY tulaj nem ismeri fel a problémát, új csapágyakat kap a motor, de a főtengely kihajlás megmarad.

 

Hosszú voltam, bocs :-D

 

üdv

 

 

 

Előzmény: granturismo (74642)
Pgergő1 Creative Commons License 2016.12.01 0 0 74645

Sziasztok,

 

 

a segítségetek szeretném kérni. Van egy kappa 20vt-m, és ezt a befecskendezőt keresném hozzá:

 

FUEL INJECTOR BOSCH 0280150450

 

Ha jól tudom, csak az 5 hengeres turbós kappákba, meg az ugyanilyen motorral szerelt fiat coupékban ilyen.

 

Valakinek nincs elfekvőben, aki megválna tőle? Esetleg tipp, hogy hol lehetne olcsón venni?

 

Köszönöm szépen a segítséget :)

DonPrego Creative Commons License 2016.12.01 0 0 74644

Gondolom ezeknek a csavaroknak szintén van egy meghatározott meghúzási nyomatéka.

Előzmény: granturismo (74642)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!