Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2007.06.29 0 0 1447

Oké, oké, bocs ha valami kényes témát érintettem volna, mégcsak véletlenül sem bántó szándékkal írtam!!!

Csak azért kérdeztem, mert ugye nekem is volt gond a régi kéményemmel, és hála az internetnek, már tisztában vagyok az előírásokkal. Ennek ismeretében, még annak idején mikor a kéménykérdés érintett, önkéntelenül is szemrevételeztem a házak kéményeit, miközben kocsikáztam valahol. És azt tapasztaltam, hogy a régi házaknál -amiből azért még mindíg jóval több van-, bizony nem sok esetben láttam tetőkibúvót a kémény mellett, kéményjárdát meg szinte soha. Namármost, ismervén egyrészt az előírásokat, másrészt a kötelező rendszeres kéményseprő-ellenőrzéseket, nem teljesen értettem, hogy ezek a kémények még hogyan üzemelhetnek? Ha jól tudom, az ellenőrzéskor mindíg a pillanatnyi előírásokat kell betartani/betartatni. Ezért azt tűnt logikusnak, hogy bár ezeknél a házaknál az építéskor még nem volt előírás a tetőkibúvó vagy a kéményjárda, ma már elvileg kötelező, tehát elviekben ezek a kémények -a szabályozás szerint- életveszélyesnek minősülnek, mivel megközelítésük nehézkes, vagy lehetetlen, ezért a kémény tisztítása megoldhatatlan. Mégis ezernyi kéményt látok ami így működik, de azt nyilván nem tudhatom, hogy a padlástérben nincs-e tisztító ajtó.

Úgyhogy csak kíváncsiságból kérdeztem, hogyan lehet ez, és hogy a kötelező ellenőrzéskor ezt miért nem követelik meg. Nem akartalak megbántani vagy ilyesmi.

Előzmény: pjotrkolja (1446)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.06.29 0 0 1446
T Devon!

Valójában ez úgy néz ki hogy valamennyi kémény kitorrkollásának megközelíthetőségét biztosítani kell, ha ez nem lehetséges akkor elegendő a padlástéri tisztító ajtó.
Viszont új építésű ingatlanok esetén olyan nincs hogy nem lehet ... minden terven elő is írják, addig nincs tervnyilatkozat. A tervezők többsége berajzolja kapásból, leírja a műszaki leírásban stb. CSAKHOGY a tulaj meg a kivitelező ezt lesz..ja, beéíti a tisztítóajtót és részéről a fáklyás menet. ( a tervek utolsó sora majdnem mindig ez vagy valami hasonló ... A tervezett kialakítástól csak a tervező és az épeng hat engedélyével lehet eltérni ... Márpedig ez eltérés.
Jön az átvétel (azért az mert a kivitelezés közbeni szemlére senki nem hívja a kéményseprőket, pedig ez is benne szokott lenni a műszaki leírásban) szóval átvétel ... s akkor most verje a kéményseprő a blattot hogy nem lesz itt semmiféle használatbavételi engedély meg gázbekötés stb. holott a kémény (mondjuk) megfelelően van megépítve. Az a baj, hogy ez egy olyan állampolgári butaságféle, mert hogy az is megfelelő, meg olcsóbb, meg a kéményseprő amúgy is elmehet a ....
Kiváltképp igaz ez túlnyomásos égéstermék elvezetőknél (turbós) szétválasztott rendszer esetén pl. Nem rakja be a kíbúvót mert elrontja az összképet és amúgy is minek. Nem tudnak soha sem nyomáspróbát végezni ha nincs min keresztül kimászni a tetőre és a kitorkolló idomot lekapni, nem kap a tulaj szakvéleményt nyomáspróba jegyzőkönyvet ja meg gázórát mivel ennek az előbbi kettő a feltétele. Azt án jön a mekkora egy tetűk a kéményseprők szöveg, 20-as a gázos zsebébe stb, mert fűteni meg fürdeni csak kell.
Szóval ... MÉG TÖBB KIBÚVÓT ... VAZUL NÉNI NEM TÁGÍT ... CSAVARD FEL A HANGERŐT ...

Hogy most ímigyen kiduhajkodtam magam megyek is aludni,
jóccakát mindenkinek

kolja
Előzmény: Törölt nick (1445)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.28 0 0 1445

Ez hogy néz ki a gyakorlatban? Azért kérdem, mert rengeteg régebbi családiházon látni, hogy az ég világon semmi sincs a kémény közelében -se járda, se tetőkibúvó-. Ilyenkor utólag kötelezik a tulajdonost a tetőkibúvó, vagy a járda megépítésére? És ha nem építi meg, akkor le kell zárni a kéményt? Mert akkor elég sok kéményt le kellene zárni szerintem.

Előzmény: pjotrkolja (1441)
Fife2 Creative Commons License 2007.06.28 0 0 1444

Kedves Fefefe, Kolja, köszi a hozzászólásokat, nézem a rendeleteket...

Az igazság az, h. szeretnénk egy pici ablakot (0,5m2) egy szobába, ami pont a kémény mellett van és nem futnánk engedélyért, hanem, ha valakinek nem tetszene, azt mondanánk, h. a kémény miatt kellett (ami mellesleg tökéletesen megfelel a valóságnak). Ez szerintetek így járható út?

fefefe Creative Commons License 2007.06.28 0 0 1443
kérdezd meg a helyi kéményeseket, nálunk pl. ha a padlástérben van tisztítóidom, akkor nem kell tetőkibúvó, sem járda, sem más.
Előzmény: Fife2 (1438)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.06.28 0 0 1442

Ja ...

... tetőkibúvóhoz, tetőjárdához kell ... statikus terv is valszeg ... meg ÉME-s, vagy munkabiztonságilag farappánsan tervezett és kivitelezett tetőjárda

 

kolja

Előzmény: pjotrkolja (1441)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.06.28 0 0 1441

T Fife2!

 

Attól függ! Milyen javítást akarsz rajta végtehajtani?

Ha megemeled, toldót helyezel el rajta, (elvileg bélelésnél is) ... akkor kell hozzá építésügyi hatósági engedély, ha csak visszabontod és újra rakod pont akkorára (nem változtatva meg ezen kívül semmit) akkor véleményem szerint nem kell, mivel homlokzati képe szerkezeti jellemzői nem változnak.

 

A kitorkollás megközelíthetőségéről nem pont így szólnak a rendeletek és szabványok de a lényegük az amit te mondtál. A kitorkollás bizonságos megközelíthetőségét biztosítani kell, (tetőkibúvó, kéményseprő járda).

Kapcsolódó rendeletek, szabványok, szabályozások:

MSZ 04-82/1,2

27/1996 (X.30) BM rendelet

253/1997 (XII.20) korm rendelet

GMBSZ

 

... ezek többé kevésbé mind említik, típusokat sorolnak ....stb.

 

kolja 

Előzmény: Fife2 (1440)
Fife2 Creative Commons License 2007.06.28 0 0 1440

Köszi Bubi, és ehhez kell építési engedély?

Előzmény: Bubi504 (1439)
Bubi504 Creative Commons License 2007.06.27 0 0 1439
Mi most építkezünk, a tervezőtől (meg a kéményseprőtől is) úgy tudom, hogy van. Röviden annyi, hogy biztonságosan meg kell tudni közelíteni, vagyis nem lehet méterekre tenni a tetőkibúvót egy 45 fokos tetőn, és alpinista mutatványokra kényszeríteni szerencsénk zálogát. A legjobb (és legolcsóbb) az, ha a kibóvú közvetlenül a kémény mellett van, elérhetetlen távolságnál már kötelező a biztonságosan járható tetőjárda és a kapaszkodó, korlát kiépítése.
Előzmény: Fife2 (1438)
Fife2 Creative Commons License 2007.06.27 0 0 1438

Üdv mindenkinek,

 

Azt szeretném megkérdezni, h. szerintetek van-e valamilyen előírás arra vonatkozóan, h. a tetőről a kéményhez való hozzáférést hogyan kell biztosítani. A problémánk ugyanis az, h. nincs a tetőnkön ablak a kémény közelében és gondolom így nem is tudjuk megjavíttatni.

Vélemény?

fecsoka75 Creative Commons License 2007.06.27 0 0 1437

Köszi,

 

azóta megoldódott a kérdés, most pénteken jönnek újra kikenni belülről a kéményt, és utána még egy kéményseprői szakvélemény kell, hogy kondenzációs kazánt rá tudjak kötni.

 

Köszi a választ.

 

Üdv,

 

Fecsóka

 

Előzmény: CsRob1 (1432)
kisrobert Creative Commons License 2007.06.26 0 0 1436
Hát ez sajnos nyílt égésterű :(
A kérdés továbbra is az, hogy a gázmű által lepecsételt gázterven mi szerepel (a gázműnél el lehet kérni). Kicsit furcsa lenne, hogy a gázmű egy szellőzés nélküli helyre (pláne elszívó ventillátorral) nyílt égésterűt engedélyezett volna.

Összefogni/nem összefogni: mindkettőnek megvannak a maga előnyei. Összefogáskot a szakértői, ügyvédi és egyéb költségek osztódnak, ha van néhány "markos legény" a házban, akkor ők jobban tudnak hatni az építtető hozzáállására, stb. Hátránya viszont, hogy nem biztos, hogy van pénze a hibajavításra az összes lakásban- lehet, hogy az első nagyobb szájúnál megoldja, a többivel pedig nem törődik.
Vannak különböző terveken nevek, aláírások: gázterv, gáz átvétele, gázkazán beüzemelése, lakásnál az építész, (épületgépész), műszaki ellenőr, önkormányzatnál leadott építési engedélyes tervek, szerződések az eladó és a vevő között, stb. Össze kellene szedni, majd összehasonlítani a valós állapottal, tételesen feljegyezve az eltéréseket.
Előzmény: Williem (1435)
Williem Creative Commons License 2007.06.25 0 0 1435

Szia!

 

A típusa:

 

JUNKERS EUROLINE ZW 23-1KE

 

 

Sajnos, az fennállhat, hogy megszűnik a cég, el tudom róluk most már ezt is képzelni.

 

Azon gondolkoztam, hogy beszélek a többi lakóval is, hogy fogjunk össze, akkor talán könnyebb a dolog. De ezt még nem döntöttem el. Szerinted mit tegyek?

 

Williem

Előzmény: kisrobert (1434)
kisrobert Creative Commons License 2007.06.25 0 0 1434
Van még mindenféle betű és szám is a típusánál (pl ZW 18-1 AE).
Ebből látszódik a kazán típusa, kéménybekötés fajtája, stb. Ez is kellene. Konkrétan az ami a készüléken szerepel (és ha nem egyezik, akkor a gázterven lévőt is.) Azt a gáztervet kell nézni, amin rajta van a helyi gázművek pecsétje.

Érdemes jól felkészülten menni a bíróságra. Előtte azt is fel kell mérni, hogy lehet, hogy a "Gálik család" féle cég (konkrétan az, aki az adásvételi szerződésen szerepel) közben megszűnik. Ami nehézkessé teszi az utólagos anyagi elszámoltatást.
Előzmény: Williem (1433)
Williem Creative Commons License 2007.06.24 0 0 1433

Sziasztok!

 

Köszönöm a válaszokat.

 

A típusa Junkers Euroline. A kazán nem alkalmas padlófűtésre (Junkers állásfoglalás), mint utolag kiderült. Erre beszereltek egy keringtetőt+szelepet, de mivel nincs visszacsatolás, azon a  hőmérsékleten működik jól, ahol éppen kézzel beállítottam a szelepet. Arról nem is beszélve, hogy a kazán nem tud 70C-n működni, mert akkor folyamatosan ki- bekapcsol.

 

Tavaly kaptam (szerintem véletlenül, a lakás gépészeti tervét kértem) a RózsakőBau -tól egy tervezői nyilatkozatot, amiben a tervező felhívja a kivitelező figyelmét, hogy ez a fajta gázkazán alkalmazása meglehetősen életveszélyes. Benne van, hogy ennek ellenére a kivitelező kérésére került beépítésre. Ezek után nyilvánvaló volt számomra, hogy a Gálik család előtt ismert volt ez a probléma.

 

A szelőzést utolag szerelték be. Mielőtt megvettük a lakást, megkérdeztem, hogy fog szellőzni a fürdőszoba? Erre azt mondták, beszerelnek egy elszívót mind a kettőbe. A konyhai elszívót is ők szerelték be. Becsaptak. Sajnos akkor nem értettem a fűtéssel kapcsolatos dolgokhoz, mert nem ez a szakmám. De talán nem is kéne, hiszen pl. ha veszek egy autót, nem kell értenem a belsejéhez, csak a használatához.

 

A héten megyek ügyvédhez. Már egyszer beszéltem vele, csak abban bíztam, hogy észretér a Gálik család, mert egy bírósági procedura senkinek sem lesz jó. De hát tévedtem. Sajnos utolag csak rosszat hallok róluk, ami teljesen alátamasztja az én tapasztalataimat.

 

Nem tud valaki olyan társadalmi szerveződést, ami ilyen dolgokkal foglalkozik?

 

Williem

 

 

Előzmény: Axióma (1431)
CsRob1 Creative Commons License 2007.06.22 0 0 1432
Szia,
bocs, hogy csak most válaszolok, de egy ideig ne jártam erre. Még nem volt kéményvizsgálat, mivel a kéményseprők kérik a kazánt felszerelve, bekötve. Most tartunk a festésnél, aztán felkerül a kazán és akkor jöhet a kéményseprő. Ezt olyan július közepére saccolom, majd beszámolok az eredményről.
Előzmény: fecsoka75 (1413)
Axióma Creative Commons License 2007.06.22 0 0 1431
En azert megkerdeznek egy ugyvedet, a teljes erteku hasznalati ter (pl. lakoszoba) minimalis belmagassaga tudtommal 250 cm. Te ehelyett csokkentett erteku hasznalati teret kaptal, hiaba fizetted a normal arat, itt biztos meg lehet tamadni oket.
Masreszt pont ugyanezert megneznem azt is, hogy vajon ki az, aki szabalytalanul kiadta a haszn.veteli engedelyt (+ki az a femu, aki alairta hogy nincs elteres, mikor a terven gondolom 270 van es ez nem kicsi kulonbseg).
Megjegyzem nalunk is volt belso ter csokkenes (igaz nem lakunk benne csak padlas), mert az eszleny acsok a fodemhez kozvetlen mertek es nem a leendo padloszinthez... mentsegukre szolgaljon a nagyobb reszet at is raktak, csak ahol tul bonya lett volna ott nem.
Előzmény: Williem (1428)
kisrobert Creative Commons License 2007.06.22 0 0 1430
Előre láthatólag, -ha nagyon megszorítod őket- kapsz egy légbeejtőt a kazán helyiségének ablakára.
Milyen kazánod van? (márka, típus, stb)
A gáztervedet láttad már? (Ha nincs saját példányod akkor a helyi gázműtől lehet kérni - csak udvariasan kell velük beszélni.)
Mi szerepel a gázterven (kazán típusa, légellátása, stb)?
Előzmény: Williem (1428)
Williem Creative Commons License 2007.06.21 0 0 1428
Szevasztok!

 

Egy problémában szeretném kérni a segítségeteket, nem vagyok benne biztos, hogy topicba írok, de nem találtam mást.

 

 

2005-ben  májusában költöztünk be egy sorházban Dunakeszin. Sajnos elég sok probléma volt/van a lakással. A  Rózsakő-Bau Kft (Gálik család: Gálik Csaba, Gálik Eszter, Gálik József, de Gálker néven is lehet róluk hallani), építette, rengeteg hibával. Először bíztam abban, hogy becsületesek, és kijavítják a hibákat. Egy részüket kijavították, de jellemzően a legegyszerűbb hibát is csak többszöri kísérlettel tudták kijavítani. Még van egy jó pár garanciális hiba, azonban két súlyos dolog is van, és ez ügyben nem akarnak semmit tenni. Ezek a következők

-         Emeleti belmagasság 270cm helyett 240 cm, ezt sajnos, csak a beköltözés után vettem észre.

 

És ami miatt írok, az igazából a következő:

-         A lakás padlófűtéses, és műanyag ablakokkal készült. Ennek ellenére elszívók (fürdőszoba, konyha) vannak beszerelve a lakásba, pedig a kazán nyílt égésterű. A vásárlás előtt, mikor rákérdeztünk a lakás szellőztetésére, azt mondták, hogy ezt így lehet megoldani. A kazán padlófűtésre nem alkalmas mint kiderült, valami keringetőt beszereltek, de attól nem lett jobb a helyzet. Van egy papírom, amin a tervező (persze ezt utólag kaptam meg) nem javasolja ezt a megoldást, mert életveszélyes. Törvényszéki szakértői véleményem is van, ami engem igazol.

 

A kérdésem a következő: szerintetek mit tegyek? Sajnos, azt látom, hogy az építettő ( a Gálik család) szándékosan becsapott, mint sok más embert is a lakóparkban. Egy dolgot tudok, ügyvédhez fordulok. Van esetleg valakinek más ötlete? Vagy tapasztalata ilyen ügyekben?

 

 

Williem

Joe-Joe Creative Commons License 2007.06.20 0 0 1427
Köszi :)
Előzmény: pjotrkolja (1425)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.19 0 0 1426

Thanks!

Előzmény: pjotrkolja (1423)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.06.19 0 0 1425

T Joe-Joe!

 

Az AluÉK bélésrendszert az Épkémény gyártja Épkémény Honlap 

Az árról nem tudok nyilatkozni az területenként változó, de méterenként svacban ez kicsit soknak tűnik.

A listaár alapján 2343.-Ft+Áfa 1 m cső a szükséges idomok pedig 1700.-Ft+Áfa/db körül vannak. Ebből kb 4 kell (BTK,BK,BT,Meidinger) ....  Jobban belegondolok, bontás, helyreállítás, munka, kiszállás, anyagbeszerzés ..... nem is olyan sok.

Amit az AluÉk-ről mondott pedig igaz ... jobb mint az átlagos alu flexi csövek.

 

Sok szerencsét

 

kolja 

 

 

Előzmény: Joe-Joe (1424)
Joe-Joe Creative Commons License 2007.06.19 0 0 1424

sziasztok!

 

mivel totál hozzá nem értő vagyok, a segítségeteket, véleményeteket szeretném kérni.

 

Járt nálam ma egy kéményseprő, aki elvégezné a 100 éves kéményem bélelését. Azt mondta, hogy Alu-Ék (?) béléscsövet használnának, mert szerinte ilyen kéménynél ez a legtutibb. Jobban bírja a gyűrődést, mint a hagyományos alu bélés, a felfújhatót pedig nem javasolja. 110-esre kell bélelni a kéményemet, utána kombi cirkó kerül bevezetésre.

Mindennek méterét 8000 ft-ért számla nélkül....mit gondoltok???

Hol tudok utána nézni ennek a bélésnek?

 

Köszi, Joe-Joe

pjotrkolja Creative Commons License 2007.06.19 0 0 1423
T BMW7er!

Samott kötőanyaggal, 900°C -g hitelesített kandalló bekötő paszta (olyan mint a fugasil külsőre, OBI-ban kapható).

kolja
Előzmény: Törölt nick (1422)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.18 0 0 1422

Sok ésszel megáldott épületasztalos belefúrt a kéményembe egy tiplit. Szerencsére nem ért kürtőt, de úgy tippelem max. 2-3cm híja van. Füstpróbát csináltam, nem füstöl.

A kérdés, hogy mivel lehet/kell ezt szakszerűen betömni?

fecsoka75 Creative Commons License 2007.06.15 0 0 1421

T. Kolja,

 

nagyo köszönöm, hogy válaszoltál.

Először is ne haragudj, nem akartalak megbántani.

A lényeg az, hogy az illető élítólag 40 Pa-t nyomott bele és 250-et mért 7 helyett. Ez a 40 Pa elég kis érték (0,4 mbar!) és ha ekkora az eresztés, akkor fel sem tudta volna nyomni a rendszert, főleg akkor, hogy a kémény kb 100 liter térfogattal rendelkezik.Nem kaptam kézbe a mérési jegyzőkönyvet, így nem tudom, hogy jó paraméterrel mért, mert 250 l/s egy kicsit horror érték. Utána néztem egy ipari befúvó tudja ezt nem egy kémény. Én arra gyanakszom, hogy Ő 250 l/perc-et mért. És ha ezt elosztom 60-nal akkor jó a kéményem.

Én mér csak arra vagyok kiváncsi, hogy ezt a kéményt javasolja a cég kondenzációs kazánhoz és én ráköthetem-e akkor, ha Ő azt írta a papirra, hogy csak gravitációs rendszerben használhatom.

 

Fecsoka

Előzmény: pjotrkolja (1418)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.15 0 0 1420

Szia,

 

Eredetileg üdülőövezet volt, a ház pedig nyaraló, ezt viszont ha jól tudom megváltoztatták már. A házat pedig családiházzá átminősítették, és állandó lakos is van bejelentve. Újabban vegyesövezet ha minden igaz. Viszont nem fizetek kéményseprő díjat sem, erről sem jöt csekk még soha. Úgyhogy erős a gyanúm, hogy valami nincs rendben. Csak még mindíg nem értem, hogy akkor hogyan vehette át a gázművek a kivitelezés végeztével? Mi komplett kivitelezést kértünk, nekem csak alá kellett írnom itt-ott, mikor jöttek a gázosok, villanyászok stb. Kéményesre nem emlékszem, de mintha azt mondta volna a kivitelező, hogy azt ők intézik.

Most már inkább az foglalkoztat, mi történhet akkor, ha nem volt a kéményre szakvélemény, és több mint 10éve így működik a rendszer? Azt nem szeretném, ha hozzám is betennének egy piros cetlit, mert erről megy a melegvíztől kezdve a fűtés meg minden. Elég nagy érvágás lenne, ha most lezáratnák. Mondjuk akkor beperelem a kivitelezőt, az biztos. Megvan a számla, és érdekes módon számla a szerelt kéményről is van.

Előzmény: pjotrkolja (1419)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.06.15 0 0 1419
T FMC!

Nem lehet hogy üdülőövezetben (nem foyamatos tartózkodású) laksz ... ekkor a kéményseprőnek csak 4 évente kell benézni hozzád (ha jól emlékszem) és ha nem tall otthon pont akkor lehet hogy nem is hagy névre szóló értesítőt. Érdeklődd meg a kéményseprő közszolgáltatótól mi a helyzet. De innentől számíts az ésvi 1-2 ellenőrzésre és seprésre :)

kolja
Előzmény: Törölt nick (1406)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.06.15 0 0 1418
T fecsoka!

Igen valahol ilyen munkakörben dolgozom az ország kissé lemaradottabb területén, keleten.
De egy kicsit sok itt a tévhit.
Pl.:Valaki itt mondta: ha a túlnyomásos zárt égésterű kazánnal együtt szállítják a gyári szetett .... ilyet már írtak le pl GMBSZ-ben .... láttár már ilyet? Ne válaszolj ... nem.
Amit erről írnak (ha rendelkezik is minden tanúsítással) akkor lenne igaz ha minden rendszert egyedileg egyben szállítana a kazán gyártója, a te egyedi igényed szerint. Magyarán jönne egy baromi hosszú tehergépjármű egy kazánnal és egy pl 5 méter minden idommal ellátott egyben elvezető rendszerrel a végén amit ugye később bedaruznak a házadba. :)
Semmiyen gyártó nem nem tug felmutatni a mai magyar szabályozásnak ilyetén megfelelő csövet. A Viessmann-nak láttam egyeül olyan szettjét eddig amin a cégnév fel volt porfestve a csőre .... nem besorolás MSZ EN 1443 szerint meg mellékelt együttanúsítás ... olysan a világon sincs (magyar nyelven legtöbbször tanúsítás sem) el sem lehet adni semmit hazánkban amit nem tudsz a csomagolása alapjámn beazonosítani. (Pl.: Lidl fel nem címkézatt csuccai, mekkora balhé volt.)
Léteznek elvezető rendszer gyátók pl. CoxGelen (holland) ahol be van ütve a csőbe minden adat (egyes elemekbe főleg könyökidomba) ezek a rendszerek méretük, könnyű szerelhetőségük valamint könnyű elvezetheteőségük miatt egy vékony csőből, cső a csőben rendeszerből állnak, amik amúgy gravitációs úton képtelenek lennének elvezetni a keletketző óránkénti 30-40 kg (akár több, teljesítménytől függő) égésterméket plussz elátni a készüléket égési levegővel. Ezért egyszerűbb rakni bele egy ventillátort és be és kihajtani a mindezt a rendszerből. No ennek a zárt rendszernek aztán kell a P1 nyomásosztályra tanúsított csőszett.
Ha az ilyen kazánt egy jóval nyagyobb átmérővel rendelkező Pl.: Q14 (D140) rendszerre rakom akkor annak nem kell a túlnyomást bírnia (ezért teszik bele a nyomáskiegyenlítő pontot.). Az ABSOLULT és Quadro rendszerek gravitációs módon szállítják az égésterméket a bekötési ponttól kitorkolásig.
Ha lenne is együtt tanúsított és azonsítható rendszerelemekből álló elvezető akkor is ember rakná azt össze ezért el is ronthatná .... számos esetben volt már hogy a tömörségmérés mutatta meg ilyen csöveknél a szerelési pontatlanságot.
Fogjuk rá hogy a szerényebb régiók kéményseprői is értenek a munkájukhoz khmmmm-khmmm :) és nem tudnak átbaszni ahol csak tudnak mivel ezek kalibrált, eredményt nyontató, ügyi kis gépek ....
Nem egyszerűbb belekötni mindenbe mert azt is meg kell mondani hogy miért kötsz bele .... mindent leszarozni meg nem lehet.
Az ABSOLULT kéményhez pedig szedd le az összes engedélyt a netről. Told a pacák orra alá és kérdezzed meg mikor nyomot meg így a gépével egy alu-alu mezei oldalfai szerelet kéményt... mert ez (elvezető oldalról) majdnem ugyanaz.

kolja
Előzmény: fecsoka75 (1417)
fecsoka75 Creative Commons License 2007.06.15 0 0 1417
Lehet, hogy semmi sem lesz. Nem tudom, hogy mennyire függ a területektől. Pl. drága szerelt kéményt nem biztos, hogy szegényebb régiókban szerelnek, és ha nem ért hozzá a kéményseprő, akkor ott is belekötnek, mert az egyszerűbb. Illetve, ha ismeri a mérést és a műszert, akkor ott csal ahol akar...
Előzmény: gabocsiga (1415)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!