Egy régebbi szakácskönyv egyenesen azt javasolja, hogy a meglangyosított tejfölbe keverjünk olvasztott szalonnazsírt, és ezzel a keverccsel kenjük meg a rétegeket. SZoktam is alkalmazni.
Ezt ne akard olyannak magyarázni, aki imádja a rakott krumplit, de szalonnával meg nem enné meg. :)
Amúgy hogy folytassam a sort, miszerint az 54 életévemben én még mind anyámnál, mind vendégségében, mind étteremben, mind menzán, mind rendeléskor csak és kizárólag krumpliból, tojásból, kolbászból és tejfölből álló rakott krumplit kaptam, és ettől az a feszt meggyőződés alakult ki bennem, hogy ez a rakott krumpli nevű étel... na szóval tegnap a Stand étterem hirdette a Facebook-on, hogy elkezdtek valami ismeretetőt magyar ételekről, és odavitt egy link. Nem fogod / fogjátok elhinni, miből állt aszerint a rakott krumpli... :) Pedig még a történetéről is írtak valamit.
Persze igazából hülye a név, mert krumplit bármivel lehet rakni, és akkor is rakva van. :)
Akkor jó, mert én meg DN-ként egy pluszt nyomtam, úgyhogy családilag semlegesek vagyunk. :-)
És hogy indokoljam is: a kérdés ugye nem az volt, hogy kötelező-e, hanem hogy jól jön-e a rakott krumpliba némi szalonna? Márpedig szerintem jól jön, bár ha nincs benne az se baj, csak a kolbász legyen jó fajta!
És hát azért szalonnát tenni egy ilyen jellegű ételbe nem egy akkora nagy változtatás, hogy innentől ne nevezhetnénk többé rakott krumplinak. Ott van például a túrós tészta, vagy a sztrapacska. Van aki tesz rájuk pirított szalonnát, van aki nem, de attól még ugyanúgy hívjuk őket.
Persze más lenne a helyzet, ha valaki a krumpli egy részét cukkinivel helyettesítené, vagy mondjuk fahéjat rakna bele, mert az teljesen megváltoztatná az ízét. Ezeket szerintem sem kéne rakott krumplinak hívni, hanem pl. úgy, hogy "cukkinis rakott krumpli" és "Fahéjas Förtelem" :-)
Csak azért írtam, mert bírom az ilyen bevándorolt / alig felismerhető szavakat. :) A karalábé = Kohlrabi-ra is csak akkor jöttem rá, mikor láttam hogy régebben még kalarábé volt.
És persze, a mássalhangzó+l végződés echte osztrák dolog.
Nálam ez leves. Volt benne 5 csirkeszárny, répa, fehérrépa, borsó és gomba. Ezt nagyon szereti. Persze kapott még marhahúst vadas szerüen tésztával. Ez a maradék lett volna a normál ebéd.
Na akkor ma egyikünk sem volt vevő rá, pedig vártam. Cserébe szépülni mentem. Amikor SzPéter ilyenkor hazajön sose hagyja ki, hogy azt mondja, hogy "nem baj, de legalább megpróbáltad:))"
Szegény! A becsinált is jó, de talán egy leves is jó lenne.
Apropó. Amerikás sógorom mesélte, hogy amerikai barátainak nagyon izlik a magyar kaja amiket csinál, csak egyet nem tudnak megérteni, hogy miért esznek a magyarok kanállal ízesített meleg vizet:))
A receptek ugy irjak, olaj es so... hat... semmi so izet nem erzek rajta, majd kesbb izesedik - es az olaj meg nem hianyzik, hiszen... a cekla level - sult cekla egyvelegben ott van mar az olaj, amiben parolodott a level. Legkozelebb nem sozok-olajozok...
Összekevertem. Pacal, peisli nálam egyaránt no go. Szerencsére Lényemnél is. Most éppen gornyadozik a lelkem, megyek is főzök egy jó kis zöldséges csirkebecsináltat, aztán átszállítom ha kész lesz. Takonykórt kapott. Még nem volt tél, hogy őt ez ne találta volna meg. Remélem ha karanténben tartom nem fogja rám ragasztani.
Nézd! A pacal készítésileg majdnem rakott krumpli. Én hagyományosan készítem sok hagymával,( csülök és velő nélkül, mert SzPéter mégiscsak köszvényes) de amit innen hoztunk az agyon volt borsozva és híg volt a leve. Miután mohó vagyok, és rögtön két adagot vettem, egy ment a kukába.