Keresés

Részletes keresés

nagypapi51 Creative Commons License 2019.01.17 0 0 47165

Egy régebbi szakácskönyv egyenesen azt javasolja, hogy a meglangyosított tejfölbe keverjünk olvasztott szalonnazsírt, és ezzel a keverccsel kenjük meg a rétegeket. SZoktam is alkalmazni.

 

Előzmény: DN3 (47163)
Caipi Creative Commons License 2019.01.17 0 0 47164

Ezt ne akard olyannak magyarázni, aki imádja a rakott krumplit, de szalonnával meg nem enné meg. :)

 

Amúgy hogy folytassam a sort, miszerint az 54 életévemben én még mind anyámnál, mind vendégségében, mind étteremben, mind menzán, mind rendeléskor csak és kizárólag krumpliból, tojásból, kolbászból és tejfölből álló rakott krumplit kaptam, és ettől az a feszt meggyőződés alakult ki bennem, hogy ez a rakott krumpli nevű étel... na szóval tegnap a Stand étterem hirdette a Facebook-on, hogy elkezdtek valami ismeretetőt magyar ételekről, és odavitt egy link. Nem fogod / fogjátok elhinni, miből állt aszerint a rakott krumpli... :) Pedig még a történetéről is írtak valamit.

 

Persze igazából hülye a név, mert krumplit bármivel lehet rakni, és akkor is rakva van. :)

Előzmény: DN3 (47163)
DN3 Creative Commons License 2019.01.17 0 1 47163

"Elnézést kérek DN nevében, DN-ként nyomtam mínuszt. :)"

 

Akkor jó, mert én meg DN-ként egy pluszt nyomtam, úgyhogy családilag semlegesek vagyunk. :-)

 

És hogy indokoljam is: a kérdés ugye nem az volt, hogy kötelező-e, hanem hogy jól jön-e a rakott krumpliba némi szalonna? Márpedig szerintem jól jön, bár ha nincs benne az se baj, csak a kolbász legyen jó fajta!

És hát azért szalonnát tenni egy ilyen jellegű ételbe nem egy akkora nagy változtatás, hogy innentől ne nevezhetnénk többé rakott krumplinak. Ott van például a túrós tészta, vagy a sztrapacska. Van aki tesz rájuk pirított szalonnát, van aki nem, de attól még ugyanúgy hívjuk őket. 

Persze más lenne a helyzet, ha valaki a krumpli egy részét cukkinivel helyettesítené, vagy mondjuk fahéjat rakna bele, mert az teljesen megváltoztatná az ízét. Ezeket szerintem sem kéne rakott krumplinak hívni, hanem pl. úgy, hogy "cukkinis rakott krumpli" és "Fahéjas Förtelem" :-)

Előzmény: Caipi (47107)
Caipi Creative Commons License 2019.01.16 0 0 47162

Igen, az utóbbit én is hallottam, csak azt hiszem über Enns-nek. De nem biztos.

És a vigéc? Aki mindig mondta, hogy wie geht's? :) 

 

 

Előzmény: nagypapi51 (47161)
nagypapi51 Creative Commons License 2019.01.16 0 0 47161

A magyar (és más utód-monarch ország) 'konyhanyelvében' sok ilyen elhallás rögzült, amit a mai napig használnak, nem is tudva az eredetét.

(Ugyan nem konyha, de klasszikus az óperencián túl, ami az ober Enns elhallása)

 

 

Előzmény: Caipi (47159)
Caipi Creative Commons License 2019.01.16 0 0 47160

:)

Előzmény: homerx (47158)
Caipi Creative Commons License 2019.01.16 0 0 47159

Csak azért írtam, mert bírom az ilyen bevándorolt / alig felismerhető szavakat. :) A karalábé = Kohlrabi-ra is csak akkor jöttem rá, mikor láttam hogy régebben még kalarábé volt. 

És persze, a mássalhangzó+l végződés echte osztrák dolog. 

Előzmény: nagypapi51 (47150)
homerx Creative Commons License 2019.01.16 0 1 47158

Előzmény: homerx (47156)
Boszorka Creative Commons License 2019.01.16 0 0 47157

Nálam ez leves. Volt benne 5 csirkeszárny, répa, fehérrépa, borsó és gomba. Ezt nagyon szereti. Persze kapott még marhahúst vadas szerüen tésztával. Ez a maradék lett volna a normál ebéd. 

Sima, csak levest nemigen szoktam csinálni.

Előzmény: szkati (47154)
homerx Creative Commons License 2019.01.16 0 0 47156

- hol jartal dragam?

- fodrasznal.

- es, zarva volt?

Előzmény: szkati (47155)
szkati Creative Commons License 2019.01.16 0 0 47155

Na akkor ma egyikünk sem volt vevő rá, pedig vártam. Cserébe szépülni mentem. Amikor SzPéter ilyenkor hazajön sose hagyja ki, hogy azt mondja, hogy  "nem baj, de legalább megpróbáltad:))"

Előzmény: nagypapi51 (47144)
szkati Creative Commons License 2019.01.16 0 0 47154

Szegény! A becsinált is jó, de talán egy leves is jó lenne.

Apropó. Amerikás sógorom mesélte, hogy amerikai barátainak nagyon izlik a magyar kaja amiket csinál, csak egyet nem tudnak megérteni, hogy miért esznek a magyarok kanállal ízesített meleg vizet:))

Előzmény: Boszorka (47143)
ZsuR Creative Commons License 2019.01.16 0 0 47153

Tegnap sutottem mara... is.  Azt hiszem maskor is fogok (ujra) zsirt hasznalni husokhoz.

 

Boszorka Creative Commons License 2019.01.16 0 0 47152

Lényemet még orvos nem látta, bár én igyekszem legkésőbb pénteken eltuszkolni. Eddig az ilyesmiből mindig kijött magától, most is azt reméli.

Előzmény: nagypapi51 (47144)
ZsuR Creative Commons License 2019.01.16 0 0 47151

A receptek ugy irjak, olaj es so... hat... semmi so izet nem erzek rajta, majd kesbb izesedik - es az olaj meg nem hianyzik, hiszen... a cekla level - sult cekla egyvelegben ott van mar az olaj, amiben parolodott a level.  Legkozelebb nem sozok-olajozok...

Előzmény: nagypapi51 (47149)
nagypapi51 Creative Commons License 2019.01.16 0 0 47150

...Mennyiféleképpen írjátok azt, hogy Beuschel...

Magyar (ki a magyar?...) vagyok, ezért vagy savanyú vagy szalontüdő, pejsli-pájsli.

(bár a nyugati végeken a pájsli simán csak tüdőleves).

Ha bécsi lennék, úgy írnám, ahogy a Rochusgasse egyik átjárójában lévő kiskocsma:

 

 

viszont írásmódtól függetlenül az egyik legjobb (nyilván megosztó) kaja.

 

Előzmény: Caipi (47148)
nagypapi51 Creative Commons License 2019.01.16 0 0 47149

Natúr, minden fűszer nélkül, lévén savanyúsághoz lesz.

Tepsibe akkora alufóliát fektetek, hogy vissza tudjam hajtani, kvázi egyben (nem egyenként)

be tudjam csomagolni a céklákat.

 

Előzmény: ZsuR (47147)
Caipi Creative Commons License 2019.01.16 0 0 47148

Mennyiféleképpen írjátok azt, hogy Beuschel. .)

Előzmény: nagypapi51 (47144)
ZsuR Creative Commons License 2019.01.16 0 0 47147

Becsomagolva foliaba vagy csupaszon?  Teszel ra pl sot, olajat?

Előzmény: nagypapi51 (47134)
ZsuR Creative Commons License 2019.01.16 0 0 47146

Soha nem lattam-etem csicsokat... de meg ceklat sem nyersen.  Ki fogom ezt is probalni, mint a nyers zellert...

Előzmény: Vének Tanácsa TM (47133)
ZsuR Creative Commons License 2019.01.16 0 1 47145

Nem ciki az - en is igy szoktam meg otthon... illetve, lehet, hogy ciki, de nekem az egyik legkedvesebb iz-emlek... 

Előzmény: öreg_néne_b (47132)
nagypapi51 Creative Commons License 2019.01.16 0 0 47144

OFF

Detto mint Lényed... :(

Már akkor dögrováson voltam, amikor 3-án találkoztunk, és nagyon lassan javul.

Momentán sem ízeket, sem illatokat nem érzek, így ganz egal mit eszek, ezért a pájsli (is) kilőve.

Hétfőn kell visszamennem kontrolra.

ON

ma hagymaleves, mákostészta.

Előzmény: Boszorka (47143)
Boszorka Creative Commons License 2019.01.16 0 0 47143

Összekevertem. Pacal, peisli nálam egyaránt no go. Szerencsére Lényemnél is. Most éppen gornyadozik a lelkem, megyek is főzök egy jó kis zöldséges csirkebecsináltat, aztán átszállítom ha kész lesz. Takonykórt kapott. Még nem volt tél, hogy őt ez ne találta volna meg. Remélem ha karanténben tartom nem fogja rám ragasztani.

Előzmény: szkati (47142)
szkati Creative Commons License 2019.01.16 0 0 47142

Nézd! A pacal készítésileg majdnem rakott krumpli. Én hagyományosan készítem sok hagymával,( csülök és velő nélkül, mert SzPéter mégiscsak köszvényes) de amit innen hoztunk az agyon volt borsozva és híg volt a leve. Miután mohó vagyok, és rögtön két adagot vettem, egy ment a kukába.

Előzmény: Boszorka (47138)
szkati Creative Commons License 2019.01.16 0 0 47141

Nekem is!

Előzmény: nagypapi51 (47137)
nagypapi51 Creative Commons License 2019.01.16 0 0 47140

p p :)

Előzmény: Vének Tanácsa TM (47139)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2019.01.16 0 0 47139

Az pacal volt...

Előzmény: Boszorka (47138)
Boszorka Creative Commons License 2019.01.16 0 0 47138

Az, ami már a múlt héten is rossz volt?:-)

Előzmény: nagypapi51 (47135)
nagypapi51 Creative Commons License 2019.01.16 0 0 47137

esténként megjön a másnapi étlap.

 

Előzmény: szkati (47136)
szkati Creative Commons License 2019.01.16 0 0 47136

Tegnap ugyanezt akartam írni neked! Csak nem ugyanaz a forrásunk? Sajnos fodrászhoz megyek, úgyhogy ma kihagyom, de majd legközelebb:))

Előzmény: nagypapi51 (47135)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!