A hagymas valtozatot hasznalom amikor spanyol rizst csinalok. Olyankor fele viz, fele paradicsomle amit a parolt hagymas rizsre ontok es ugy parolom puhara. Egyszeru es finom.
Az en rakott krumplim mar tul van varialva gombas-tejfolos sult baconnal, szoval klasszikusnak nem nevezheto. De igy szeretjuk.
Én olyan nyitott vagyok, mint egy ólajtó:)) De a rakott krumpli- hagyományos értelemben- az rakott krumpli. Más a tepsis krumpli, amibe mehet szalonna, hagyma, meg ami otthon van.. Más az ízesített rizs, amibe persze mindenféle jöhet, nálam legalábbis petrezselyem, apróra vágott répa, hagyma és fokhagyma, vagy pl. curry, amitől sárga lesz stb. De az alap rizs köret, az nem tartalmaz ilyesmit.
Én a rizshez 2 és egy kevés kb. 1/4 rész vizet adok, tehát nálam nem párolódik, hanem ebben úszik sóval és a fél hagyma ízesítővel. Vegeta nuku. Ha víz eltűnik nagyjából, félrehúzom, 10 perc múlva lazán átforgatom és marad fedő alatt, ekkor már párolódik.
Wasabis krumplit kipóbálom, nagyon szeretjük a wasabit, de nem nagyon főzünk vele, bár van itthon vagy 1 kiló wasabi por :)
Ebédre ma hurka volt, köretként főtt krumpli lett volna, de asszony nem ért haza a krumplival, ezért elkezdtem tojásos galuskát gyártani kínomban. Végül hazaért és 2 szem krumplit is belereszeltem a galuskába. Savanyúságnak a cékla mellett feleségem kibontott egy kilós pácolt gyömbért. Nagy kedvenc, ez most nem is volt csípős. A mit főzünk holnap kérdésre asszonykám mindig azt válaszolja: Még nem tudom!
Kicsit sarkosítottál, de nem baj:)) Egy hagymásan sült oldalashoz pontosan olyan rizst főzök, aminek semmilyen íze nincs, csak rizs íze. De én szoktam barnarizsből nagyobb adagot is főzni( soká tart), amit lefagyasztok, és hol töltelékbe, hol csak úgy használom fel mindenféle ízesítés nélkül.
A rizst nem fozom, hanem parolom - es mielott a rizst ratennem a zsiradekra, teszek bele egeszen aprora vagott (ujabban reszelt) hagymat... nem sokat, csak keveset, de legyen ize... es ugy sutom uvegesre a rizst, aztan adok hozza vizet es parolom...
A krumplipuret annyi felekepp lehet izesiteni - fokhagyma az egyik, es nagyon kedvelem. A masik - wasabi por!!! Hihetetlenul finom hozza!!!
Semmi gond, én olyanról nyilatkoztam, amit ki is próbáltam :) és tudom, hogy jó, nem akartam senkit tévútra vezetni :)...
Aki esetleg nyitottabb, arra figyeljen, hogy a nyersen szeletelt krumplinak több idő kell a sütőben és túl magas sem lehet mint pl. egy mély jénai telepakolva, hanem elég csak egy sima tepsi.
Igen. A scallop potato az egy masik mufaj - nagyon finom, szeretem, es nyers krumplival indul-de mas...
A rakott krumplit en is szeretem szalonnaval - a szalonnat ki szoktam sutni, es abban atsutni a kolbaszt mielott osszeallitom a rakottkrumplit. Igazibol masnap izlik - addigra ernek ossze az izek.
Én is szoktam tenni szalonnát a rakottkrumpli, meg általában minden rakott dolog tetejére. És persze hagymát is a rizsbe -- azért mire elkezded főzni, addigra már tudnod kell, hogy sós köret lesz-e vagy tejberizs.
Nézd, - Szkati vagyok, és örülök, hogy itt megismerhetlek- rakott krumpli ügyben tényleg nem szeretnék vitatkozni, mert hogy ez a férjem kedvenc kajája, úgyhogy amennyire birtam, hát művészi fokra fejlesztettem.
Tény, hogy a füstölt kolbászt kicsit én is ki szoktam olvasztani a mikróban, és csak úgy rakom a krumpli közé. De, ha krumplipürét csinálok, akkor tuti, hogy sose raknék mellé fokhagyma gerezdeket, mert nálam a krumplipüré íze nem fér meg a fokghagymával. ha rizst főzök, akkor nem rakok mellé hagymát, mert ki tudja, hogy milyen garnírungként használom- lehet, hogy a hagyma pont nem jó hozzá- és rakott krumpli krumplija sem párolódik meg nálam tejfölös, szalonnás szaftban. A szalonna eleve ebben a témában ki van csukva:))
A füstölt szalonnaíz nekem olyannyira nem dobna fel semmilyen ételt, hogy konkrétan innentől nem enném meg... Rohamot kapnék, ha egy étteremben azt raknának a rakottkrumpliba. :)
A bacont kockára vágva szoktuk a rétegek közé tenni, együtt a többi hozzávalóval. A szalonna nem idegen a magyar konyhától :) Füstölt szalonna íz feldobja a krumplit. Egyébként főztem/ettem mindkét verzióból, azért írtam le a tapasztalatomat. Régen nem tudtam édesanyámnak miért jobb ízű a rakott krumplija, hát ez volt az oka. Nem mindegy miben puhul meg a krumpli, sós vízben vagy tejfölös szalonnás szaftban. Ugyanígy, a vízben főtt krumplinál is sokkal finomabb, ha tepsiben vajas tejben puhul meg. Viszont ha vízben főzöm pl. krumplipürének, mindig teszek mellé a vízbe 1-2 gerezd fokhagymát, ami nagyon feldobja ízben. Ha rizst főzök, mindig dobok a vízbe egy fél fej vöröshagymát. Ezek apró fogások... Én így csinálom :)
Gondolom örömmel hallod, hogy Széll Tamás sztár- és Lidl-séf összevegyítette a kettőt. :) Rakott krumpli néven adja, de nekem, aki eleve ismerte mindkettőt, csalódás volt. Nekem műfajában mindkettő jobb külön. De lehet, hogy aki a franciát nem ismeri, annak nagy élmény.
Ez biztosan nagyon jó lehet, de ez nem rakott krumpli. A rakott krumpliba nem rakunk a krumplik közé szalonnát, bőven locsolgatjuk tejföllel, amit a krumpli csak akkor tud rendesen beszívni, ha meg van főzve.
Érdekes, most hogy így írod, a francia rakottkrumplinál nem főzöm meg előtte, a magyarnál meg igen. Mert ilyenek a receptjeim. Utóbbit anyámtól kaptam, sorokat-olajjal-locsolgatás is van benne.
Hello, rakottkrumpli akkor lesz igazán jó, ha nem főzzük meg előre a krumplit, hanem nem túl sok rétegben nyersen sorakoztatjuk a vékonyabb szeleteket, közte szalonnával/zsírral, kolbásszal is, aminek az ízét be tudja szívni, amikor az alufólia vagy fedő alatt a sütőben megpárolódik, átsül. Persze ehhez a módszerhez több idő kell. A vízben főtt krumplinak nem lesz ilyen jó íze. Régebben céklát se főztük, hanem sütöttük. Jobb ízű. Csak sütve a külső rétegből több megy kárba....