Keresés

Részletes keresés

bagdadi tolvaj Creative Commons License 2000.03.23 -1 0 239
Kedves Ghanima!

Összekeveredve. Aki családostúl jön, az ugye családjával van végig, aki pedig egyedül jött az megy a többivel, semmi sincs külön: arab, magyar, bosnyák, amerikai, indonéz, kínai, néger, férfi, nő, gyerek, öreg, rokkant, kigyúrt mind együtt vannak, mind csinálják a szertartást.

Gróf Úr kérdésére: személytől függ. Van olyan ismerősöm, aki mindig viszi magával az imaszőnyeget, és amikor eljön az ima ideje, akkor leteszi (bárhol is van), és imádkozik. Múltkor épp az utcán imádkozott. Egyszer Utrechtben az ottani főtemplom kertjében imádkoztam. Egyszer a reptéren a mozgólépcső alatt. Ezek fúrcsák az itteni embernek, de ilyenkor egy muszlimt nem az érdekli, hogy egy nem muszlimnak ez nem tetszik, hanem az a fontos, hogy Istennek tetszen. És Isten azt mondta, hogy az imát idejében kell megtenni.

A többség viszont olyan, hogy nem teszi meg időben, hanem akkor végzi, amikor haza ér. Mecset sajnos nincs itt elég. Valaki itt rég ecsegette, hogy miért van az, hogy a keresztény világban engedélyezett a mecset építés, fordítva nem igaz. Szerintem annyi templomnak, mecsetnek kell lennie, hogy kényelmesen kiszolgálja az adott országban lévő adott valláshoz tartozókat. Az iszlám világban a kersztényeknek rég óta vannak templomaik, hisz előbb volt kereszténység, mint iszlám, újakra nincs szükség, mert már rég kialakult a status quo. Itt viszont új az iszlám (mondjuk Mo.-n), ezért van szükség néhány mecsetre.

Na, puszi mindenkinek.

Bagdadi

Előzmény: Ghanima (238)
Ghanima Creative Commons License 2000.03.23 0 0 238
Kedves bagdadi!
sóh, sóh :-))
A "különt" úgy értettem, hogy magán a Hadzson, hogyan történik. Tehát külön csoportosulva mennek a nők, vagy, úgymond, összekeveredve a férfiakkal, közöttük?
üdv,
Ghanima
Előzmény: bagdadi tolvaj (236)
Gróf Úr Creative Commons License 2000.03.23 0 0 237
Üdv mindenkinek!

Nagy élvezettel olvastam a topicot, nagyon örülök, hogy sok értékes információhoz juthattam általatok, örülök a felvetett kérdéseknek, sőt, még a vitáknak is :-), mert általuk is formálódott bennem a kép.
Hadd terheljem szakértőinket egy kérdéssel: hogy intézi egy hithű moszlim az imákat és a pénteket, ha nem moszlim körülmények között dolgozik?
Szívesen ellátogatnék a Bartók Béla úti mecsetbe (mecset? jól használom a szót? vagy dzsámi? mi a különbség?), de igazán nem szeretnék terhére lenni senkinek, csupán szívesen elbeszélgetni az ottani moszlimokkal mindenféle kérdésekről, némi személyes tapasztalatot gyűjteni, közelebbről "szimatolni" a moszlim hitet :-) Megoldható ez és ha igen, mikor nem zavarnék?

Válaszaitokat előre is köszöni: LeComte

bagdadi tolvaj Creative Commons License 2000.03.23 -1 0 236
Szia!

Azok az emberek, akik nem tudtak saját hibájukon kívül elzarándokolni, nem "bűnösek". Itt nincs férfi-nő, mindenkire ez a szabály.

Kérdésedre tehát az a válasz, hogy igen, a nők is elmehetnek zarándokolni, ugyanakkor, mindenki ugyanazt csinálja, nincs külön.

A kötelékből való kiválás jó kérdés, még sose hallottam, és nem is tudom mi a helyzet akkor. De nyílvánvalóan nagy bűn, és nem zárom ki a kivégzést (sőt!), de részletekről nem tudok.

Egyéb óhaj-sóhaj?

Üdv: bagdadi

Előzmény: Ghanima (235)
Ghanima Creative Commons License 2000.03.22 0 0 235
Köszönöm a választ. További kérdés - evés közben jön meg az étvágy, ugyebár... :-)
Azok a milliók, akiknek nincsen annyija, hogy eljusson a Hadzsra, velük mi lesz a helyzet a kötelesség nem-teljesítése miatt? Magam eszével úgy gondolom, hogy az Isten ezt megérti.
Mi a helyzet Hadzs tekintetében a nőkkel? Ők is elmehetnek? Ha elmehetnek, külön járják be az utat, külön hajítják meg a követ, külön vág/at/nak áldozatot?
Ki lehet-e lépni a muszlim vallás kötelékei közül, aki úgy döntene, hogy nem tartja magát /többé/ odatartozónak, az úgy jár/hat/ mint a középkori Eu-ban az eretnekek vagy pogányok - bármely hívő által végrehajtható "kivégzés"?
üdv,
Ghanima
Előzmény: bagdadi tolvaj (229)
Törölt nick Creative Commons License 2000.03.22 0 0 234
effendim:

Szerintem se. Hol voltam muszlim földön, konkrétan (csak mert rákérdeztél): Marokkó, Algéria, Egyiptom, Törökország, Szíria, Jordánia, Irán, Pakisztán, Hszinkiang (Kína muszlim "tartománya"), Türkmenisztán, Üzbegisztán, Tadzsikisztán, Kirgizsztán, Kazahsztán, India (Delhi miatt veszem ide). Némely helyen Allah különös kegyéből többször is ;-) (OFF: a nickemet nem nagyképűségből választottam, hanem útközben nem jutott jobb eszembe. Most meg már mindegy. ON)

Értelmetlenkedés: jogos, jogos. Az itthoni sajtó se jobb. Amikor a képes magazinokban valaki keleti utazásáról számol be, szinte mindig ugyanazokkal az idétlen, sztereotip közhelyekkel jön.

Előzmény: bagdadi tolvaj (233)
bagdadi tolvaj Creative Commons License 2000.03.22 -1 0 233
Ehlen we szehlen akhi!

Nem nagyon értek veled egyet a pozitív-negatív csalódásokkal kapcsolatban, de mindegy nem érdekes. Amúgy te melyik muszlim országokban voltál konkrétan?

Kevés a tudás, sok a felszínes, félrevezető hír a médiákban, ez vezet oda, hogy nagyon torz a kép.

Mondok egy hasonló példát: mondjuk nézd meg mit gondol egy átlag amerikai RÓLAD, vagy általában a magyarokról. Tök azonos a felállás: kevés a tudás az országról, a népről, a szokásokról, és sok a CNN hír, sok a TIME, Newsweek..stb cikk. És ezekben mi van? Hát Kelet-Európát a kommunisták így megy úgy, sorban állás kenyérért, nem ismerik a fagyit, nem tudják mi a hűtőszekrény (albánokról odáig jutnak, hogy nem láttak még autót- forrás: National Geographic), meg ilyenek.
Ennek hatására pechedre még téged is -bár európai ember vagy- mégis inkább a "másik" európainak tartanak. A CNN-en van egy ilyen műsor is: The Other Europe.

Ugye jogos a sértett fél értelmetlenkedése?

Ma'a szeláma!

Előzmény: Törölt nick (232)
Törölt nick Creative Commons License 2000.03.22 0 0 232
Kedves effendi!

A kritikátlan imádat ("Kairóban megelevenedik az 1001 éjszaka mesés világa") és a negatív ("Már a repülőtéren hányingerem lett a szagtól") között vannak átmenetek. Egyszer itt valóban értelmetlen és nagy hülyeséget írtam, amiért elnézést is kértem az érintettektől s az Tasztaltársaktól. Sajnos, sajnos, voltam ott, és sajnos, sajnos, inkább azt látom, hogy negatív benyomásokkal szoktak az emberek visszajönni. Ez az én tapasztalatom - ma este is jött egy ilyen SMS egy Kairóval ismerkedő barátomtól - s meg kell mondjam, kicsit csodálkozok rajta. Talán mert aki odakerül, elfelejti, hogy _vendég_ egy idegen kultúrában. Igaz, sok minden elsőre jogosan lehet taszító, pld. ahogy az európai nőket kezelik. (Más kérdés, hogy sok nyugati nő kiprovokálja, hogy szexuális tárgyként kezeljék, aztán meg van sértődve, ha a fél bazár végigfogdossa.) Szóval SZVSZ rosszul látod, sajnos az a kivétel, aki kellemes emlékekkel jön haza. Igen, ebben az értelemben kivétel vagyok. De asszem egyetértünk, hogy a két kultúra között akkora a különbség, hogy az első felületes találkozás nem lehet más, mint sokkoló. Ez kölcsönös: mondjuk ha egy hithű egyiptomi (akármilyen) mozlim Bp-en meglátná a sarki kocsma körül támolygó alakokat, kész lehetne az előítélettel: ezek iszákos disznók.

SZVSZ furcsa módon Irán az egyetlen hely, ahonnan a többség pozitív csalódással/emlékekkel jön haza.

Hussainnal valóban voltak pengeváltásaink, de ha végigolvastad, láthattad, hogy azok másról szóltak. Nem véletlenül tettem fel a kérdésemet.

Üdv,

T

Előzmény: bagdadi tolvaj (231)
bagdadi tolvaj Creative Commons License 2000.03.22 -1 0 231
Szia Traveller!

Semmi közöm OBL-hez. Abszolút nem mértékadó személy a számomra.

Olvastalak, és nem nagyon hiszem el, hogy a sok bejárt terület után ilyen képet festesz az iszlámról. Vagy nem jártál az általad felsorolt helyeken, vagy mondhatni kivétel vagy. Az európai ember szép emlékkel szokott hazajönni a "térségről".

Üdv effendi

Előzmény: Törölt nick (230)
Törölt nick Creative Commons License 2000.03.22 0 0 230
Hurrrrrá! Még egy szakértő! Ahlan wa' szahlan!
(Csak azt ne mondd, hogy Te is szereted OBL-t :-))

Trav

bagdadi tolvaj Creative Commons License 2000.03.22 -1 0 229
Tisztelt Ghanima!

A Hadzs (ami múlt héten volt) a Zarándoklat, amit egy muszlimnak legalább egyszer meg kell tennie, és azt is amennyiben lehetősége (anyagiak, benne van-e a kvótában..stb.) van rá. A Zarándoklat egy hosszú szertartás, amelyben Ábrahám próféta, Hágár felesége, és Izmáel fia történeteire emlékezünk.

Az év többi napján szintén elmennek Mekkába, de semmi szertartás miatt, hanem "csakúgy", ott imádkoznak, és hát ez mégis a legszentebb muszlim hely. És ez utóbbi nem számít zarándoklatnak.

Tisztelettel: a bagdadi tolvaj

Előzmény: Ghanima (228)
Ghanima Creative Commons License 2000.03.21 0 0 228
Kedves Hussain!
Szeretném megtudni, hogy az a bizonyos zarándoklás, ami legalább egyszer meg kéne történjen egy-egy muszlim életében, az kizárólag abban az időintervallumban - úgymond - érvényes, amikor oly sokan elmennek Mekkába? Azért fogalmazok ilyen bonyolultan, mert nem jut eszembe ennek az időszaknak a neve - talán hadzs?
Sőt: csak ebben az időszakban szabad egyáltalán oda elmenni? Ha valaki máskor menne oda, akkor az nem számítana zarándoklatnak?
üdv,
Ghanima
Hussain Creative Commons License 2000.03.19 0 0 227
Kedves endi!

Mindíg külön-külön bepötyögöm:-)

Előzmény: Törölt nick (225)
Hussain Creative Commons License 2000.03.19 0 0 226
Kedves Szombatosok!

A teremtés szerintünk így zajlott le.:"A te Urad Allah, aki hat nap alatt megteremtette az egeket és a földet, aztán fölült a trónra. Betakarja a nappalt az éjszakával, amely sietve követi azt. És (megteremtette) a Napot, a Holdat és a csillagokat, amelyek az Ő parancsa szerint kényszerülnek munkálkodni. Vajon nem őt illeti-e meg a teremtés és a parancs? Áldassék Allah, a teremtmények Ura!" (7:54)

Mi is azt mondjuk, hogy Allah tévedhetetlen, minden a "nagy isteni terv" része. Hogy csak egy példát mutassak, a Korán 2:30-39-et ajánlom. Én most csak a lényeget emelem ki, de olvasd el az egészet :-)

2:30.(Emlékezz arra), amikor Urad így szólt az angyalokhoz:"Egy helyettest fogok rendelni a földre", akkor (azok) azt mondták:"Vajon olyasvalakit rendelsz oda, aki romlást okoz ott és vért ont, holott mi a dicsőségedet zengjük, és a szentségedet magasztaljuk?" (Az Úr pedig így) szólt: "Én tudom, amit ti nem tudtok."

2:35 Azt mondtuk:"Ó Ádám! Lakozzál a feleségeddel együtt a Paradicsomban, és egyetek annak (gyümölcseiből) amennyit szemetek és szátok megkíván, ahol csak akartok. Ám ne közeledjetek ehhez a fához, különben a gonoszokhoz foktok tartozni!"
36 És botlásra késztette őket a Sátán, és kiűzte őket abból az állapotból, amelyben leledztek. És mi így szoltunk:" Induljatok lefelé (a Paradicsomból) a földre! Legyetek egymás ellenségei és legyen egy ideig a földön a szálláshelyetek, s (mindaz,) ami az élethez szükséges.

Tehát ebből is látszik, hogy Allah már előre edöntötte, mikor Ádámot és Évát a Paradicsomba helyezte, hogy onnan ki fogja űzni, hisz a 2:30-ban már elmondja, hogy a "földre fogja rendelni a helyettest".

Mindennek meg van a maga célja, legfeljebb mi ezt nem mindíg tudjuk átlátni.

Nektek szombatosoknak mi a véleménye Jézusról (Allah békéje legyen vele)? Pontosabban, Ti hova rakjátok Őt? Szimpla próféta volt, mint pl. Ábrahám, vagy Mózes (Allah békéje legyen velük), vagy több? Isten fiának tartjátok, vagy Isten földi megnylivánulása, vagy más verzió?

Ja, a Pickthall féle angol fordításnál ( ha jól értelmeztem, neked az áll rendelkezésedre) jobb a Yusuf Ali féle, vmi-vel pontosabb. www.orst.edu/groups/msa/quran/index.html ,itt megtalálod.

csá!

Előzmény: Szombatosok (224)
Törölt nick Creative Commons License 2000.03.18 0 0 225
Kedves Hussain!
Csak picit viccesen: az általad tisztelt személyek neve után az áldást (pl.: "Allah békéje legyen vele") copypaste-val rakod oda, vagy külön-külön bepötyögöd?
Ha copypaste, akkor ez szerinted nem szentségtörés?
:-)
Szombatosok Creative Commons License 2000.03.18 0 0 224
Kedves Hussain,

Nem, a szombatot nem ugy tartjuk mint a zsidok, akik emberi hagyomanyok igait tettek ra.

Da ahogy az Isten megpihent a teremteskor a hetedik napon, ugy mi sem vegzunk semmi munkat es megpihenunk.

Es ahogy a torvenyben es a profetak altal meghatarozta, ezt a napont, altala megszentelt gyulekezeti es imadatnapnak hasznaljuk.

Jot szabad es kell cselekedni a szombatnapon de ez nem munka. Ebben Jezust kovetjuk.

Egyebkent a Biblia keletkezesevel kapcsolatos infokbol nincs hianyunk. Nem vagyunk hagyomanyos keresztenyek mivel nem hiszunk a haromsagban es az Egyeduli Igaz Istent imadjuk.

Tovabba hitunk szerint a Szentlelek - amelynek gyumolcseirol ir az Uj Szovetsegnek nevezett konyv - az vezeti a hivot az Irasok megerteseben. Nekunk ezert sincs sem Talmudunk sem Haditunk sem semmi hasonlonk.

Szerintunk Eloah (Allah) az tevedhetetlen es hibazhatatlan es amit egyszer meghatarozott az orokre fennall. Vagyis nem valtoztat azon, hogy mi a bun es mi a nem bun irasrol irasra. A tiz parancsolat az orok vezerlo arra, hogy mit tegyunk es mit ne.

Ez persze nem csak a szombatra vonatkozik, hanem a harom bibliai feszival szezonra is amik az Ur Unnepei.

Udv.
Szomb.

Előzmény: Hussain (222)
Hussain Creative Commons License 2000.03.18 0 0 223
SPENDER :-)) Jók a képeid, ügyi vagy!:-)
Hussain Creative Commons License 2000.03.18 0 0 222
Kedves Szombatosok!

Én is megnéztem az általad megjelölt Korán idézeteket. A sabbat-ot valóban megerősíti a Korán, elismeri, hogy a zsidóknak megparancsolta régen, hogy tartsák meg a sabbat-ot. De ez is azok közé esik, amit Allah elrendelt, de később megváltoztatott.

A Korán 16:124:"A sabbat csupán azoknak rendeltetett el, akik összekülönböztek miatta. Bizony , a te Urad a Feltámadás Napján ítélkezni fog közöttük abban, amiben összekülönböztek."

Ha az elötte levő sorokat is elolvasod (16:120-123), akkor kiderül, hogy a sabbat megtartása csak azoknak lett megparancsolva, akik összekülönböztek Ábrahám (Allah békéje legyen vele) vallása miatt. Tehát akik Ábrahám (Allah békéje legyen vele) vallásának tanításain vesznek össze, mást állítanak, mint amit Ábrahám (Allah békéje legyen vele) tanított, azokat "sulytotta" Allah a szombat megtartásával.

A Korán szerintünk isteni kinyilatkoztatás és semmi változtatás nem történt rajta, olyan állapotban van, ahogy Muhammad (Allah békéje legyen vele) hírdette. Ezt egy muszlim se vonja kétségbe, se a siíta, se a szunnita irányzat, pedig sok mindenben vádolja egymást a két irányzat. A hadith, Muhammad (Allah békéje legyen vele) cselekedetei és mondásai. Erre egy egész tudományág épül, a hadithok hitelességének vizsgálatára. Minden egyes hadithról végígkutatják a származását, ki jegyezte le, hogyan maradt fenn, hányan jegyezték fel stb. és e szerint osztályozzák, hogy mennyire hiteles. A legmegbízhatóbbnak Malik, Bukhari, Muszlim, Tirmiszi, Abu Daud, Nasszái és ibn Madzsa hadithgyüjteményei számítanak, egy részük valahol a neten is megtalálható.

Szerintünk igaz muszlim volt az összes próféta (Allah békéje legyen velük), csak nem tudunk hiteles információkat a Koránon kívül az életükről, ellenben Muhammad (Allah békéje legyen vele) életét jól ismerjük, megbízható forrásokból, így csak Ő marad, mint hiteles példa számunkra.

Mikor a Korán és a hadithok hitelességét bírálja az ember, nem árt elfeledkezni arról, hogy mi sokkal pontosabb infókkal tudunk szolgálni a keletkezésükről, mint mondjuk a keresztények a Bibliáról.:-))

Egyébként ti Szombatosok ugyanúgy, ugyanazokkal a tilalmakkal, előírásokkal tartjátok a szombatot, mint a zsidók?

Allah bocsájtsa meg nekem, ha valami rosszat, téveset írtam volna.

Na csá

SPENDER Creative Commons License 2000.03.16 0 0 221
Hi Traveller !

Kösz, hogy szósz... ha nem írod... hááááttt..... ;-)

De itt van egy-két kép, Figyusz Hussain ?
Volt egyszer az ember...

...és egy Magyar Népmesék :)

:-)

Csákó !

Előzmény: Törölt nick (219)
Szombatosok Creative Commons License 2000.03.15 0 0 220
Kedves Hussain,

Irod: 'Csak a Korán szerint szabad élni, vagy ami a Koránt megelőző könyvekből a Koránban megerősítést nyert.'

Peldaul a szombatnap is megerositest nyert a Koranban es akkor miert nem tartjak a hivo Muszlimok? Miert valtoztattak meg a Juma' ah-ra, a penteki felkeszules napjara? Hiszen ez ugyan azt eredmenyezi, mint amit a katolikusok tettek, hogy attettek vasarnapra. Vagyis Isten torvenyet onkenyesen megvaltoztattak es sajat imadatnapot hataroztak meg.

Q 2:65,66 Szabadforditasban altalam :)

'Es ismered azokat, akik koztetek vannak es megrontottak a szombatnapot, hogyan mondtuk nekik:Olyanok legyetek mint a majmok, megvetettek es utalatosak! Es ezt peldaul tettuk szamukra es az eljovo nemzedekeknek, es megszivlelendoul az Istenfeloknek.'

Ok ez a resz a zsidokhoz szoloan irtak es kapcsolatos a Hetes Szuraval (Q7:163). Ez az eledel megszerzesere vonatkozik, a halaszatra a szombatnapon, ami egyelo bunne van teve a Manna gyujtessel a 2Moz. 16-ban.

A Q5:60-ban, erdekes, hogy a szombat megtoreseert atkot hirdettek, amelyben a bunosoket balvanyimado disznokhoz es majmokhoz hasonlitjak.

Es egy valodi gyongyszem Q 4:47,48 A szombat megrontasaert ujra atkot hoznak, igen szinesen eloadva, hozzateve, hogy megerositik a regi idok torvenyeit.

Q4:154 ....Eros szovetseggel megkkoveteltuk a szombat megtartasat toluk, azt meg ne szegjetek!

Q16:124 A szombat megrontasanak buntetese azokat erinti, akik eltertek attol es az Ur megiteli oket a feltamadaskor azert mert eltertek attol. (nagyon szabadon altalam).

Mi elfogadjuk a Korant mind sugallott irast az Esaias 8:20 alapjan. Mert megerositi az elso ket Szentirast. De nem mondhat egymasnak ellent egyik sem. Az Uj Szovetseg uzenetet az O Szovetseg vetuleteben nezzuk, vagyis a Torvenynek es a Profetaknak nem mondhat ellent. A Korannal ugyan ez a helyzet. Nem mondhat ellent a ket elotte levo Isteni megnyilvanulasnak, kulonben ervenytelen lenne. De nem mond ellent (ld. Q2:42)

'Es hidd el azt amit En megnyilvanitok, ami megerositi azokat, amiket mar megkaptatok (a Szentirasbol) es ne legyetek elsok a hitetlensegben, es ne terjetek el azoktol amiket megmutattam nektek mar, es teljesitsetek a koteletessegeiteket Irantam' (torvenytartas).
(A Dicsoseges Koran Ertelme, Egy Magyarazati Forditas Marmaduke Pickthall altal)angolbol, tole szabadon altalam :)

Viszont a Muszlim vallas, csakugy mint elotte a Judaizmus es a vilagi Keresztenyseg, eltorzitotta az altaluk "Szentirasnak" tartott konyvek ertelmet es eltert annak eredeti mondanivalojatol. A hagyomanyok szerint az egyeduli igaz Muszlimok csak Mohhamed es a negy elso igaz Kalifa volt.

Velemenyunk szerint a Koran tobbek kozott a kozeopkorban teljesen elkorcsosult, Szentharomsagban hivo Kereszteny hit ellensulyozasa es figyelmeztetese miatt lett megirva, egyertelmu Unitarianus uzenetevel. A zsidokat szinten figyelmeztette a torvenytol valo elterestol es ramutatott szamukra Jezusra, mint az Isten altal kuldott tanitora.

Sajnos az emberi hagyomanyok miatt minden Isten altal sugallot iras eltorzult. A Muszlim Hadith, vagy hagyomanyorzes ugyanaz mint a zsido Talmud. Az Irasok felremagyarazata.

Eloah (Allah) bekeje legyen veletek.

Szomb.

Előzmény: Hussain (213)
Törölt nick Creative Commons License 2000.03.14 0 0 219
Hé, SPENDER, ez Budapest...
Kénytelen leszel szépen saját virtuális lábaidon elbattyogni a Krúdy utcába és ott saját virtuális szemeiddel környülnézni valamint az saját füleiddel körbehallgatózni :-)
Ma megvettem a Kereszténység & világvallások sorozatból a "Párbeszéd az iszlámról" c. kötetet. Egy orientalista és egy keresztény teológus vitázik benne... bár nem vita az, inkább az egyik felvet egy témát, pld. Biblia/Korán: Istentől ihletett vagy nem? s a másik továbbfűzve a gondolatot, reagál rá. Mind Neked, mint Hussainnak ajánlom forrón.

Ma'asszalama habibim
Viszlát barátom

Trav

Előzmény: SPENDER (217)
SPENDER Creative Commons License 2000.03.14 0 0 218
Üdv Hussain !

Köszike a címet, mingyá megnézem. :-)
A rajzfilm, meg tutti. Majd küldök képeket. :-)

Szija !

Előzmény: Hussain (216)
SPENDER Creative Commons License 2000.03.14 0 0 217
Hali Traveller !

Kösz az infót. Ennek a boltnak nincs honlapja ? ööö csak úgy keresgéni, nézelődni rajta.

Csá !

Előzmény: Törölt nick (215)
Hussain Creative Commons License 2000.03.11 0 0 216
Hello SPENDER!

Kérdésedre Traveller meg is adta a választ, én nem ismertem az a helyet. Én pár arab ismerőstől kunyeráltam pár kazettát, más beszerzési forrást nem ismertem. Ja és még vannak mp3-as helyek is a neten.

Azt a rajzfilmsorozatot én is néztem régebben (pár évvel ezelőtt:-)), neked hogy tetszik?:-)

Az iszlám művészetekkel kapcsolatban tudom ajánlani a www.islamicart.com-ot, nem tudom hogy a zenével is foglalkozik e, de meg kell próbálni.:-))

na csá!

Törölt nick Creative Commons License 2000.03.11 0 0 215
SPENDER:
Ajánlom figyelmedbe a Krúdy utcában a Darshan-udvarban levő CD-boltot, ahol azt kell mondani: NUSRAT Fateh Ali Khan vagy KAVALI & majd látván láthatod hogy megnyílanak az ő kincseskamráiknak ajtaji, és füleiddel hallván hallhatsz sok-sok szépségességet. Ha meg az Istennek az ő mézédes dalú bül-bül madara mégsem tetszene, mutatnak mást.
Nyitottam egyébként egy topikot a muszlim és keresztény zenei miszticizmusról, de 2 hozzászólás után elsüllyedt. Ami a maga nemében VILÁGREKORD!!!

Üdv,
T

Előzmény: SPENDER (214)
SPENDER Creative Commons License 2000.03.11 0 0 214
Üdv Hussain !

Nah... ketten maradtunk. :-) Látod ? Egyedül én vagyok hűséges Hozzád. ;-D
Majd megveszem a Koránt, ozt hitvitázunk. :-) Má most megakartam venni, csak valaki (Allah békéje legyen vele ;-) elhappolta előlem... sajna itt ritkán lehet kapni.
Egyébként az Iszlámban a zene teccik. ...meg láttam egy doksi filmet, amiben egy muszlim fazon kiállt hajnalban egy magaslatra ozt áriázott. Az pl. állatira teccet. Nem tucc olyan helyet, ahol lehet kapni ilyen cd-ket ?
Szintis feldolgozás is érdekel, Enigma-szerű. (Csak nehogy Deep Forestet ajánlj, mert aztatat nem szeressük - hüjjén hangszerelnek. :-)
Az egyik Enigma cdémen, mintha lenne is valymi muszlim ária, de lehet, hogy tévedek... viszont olyan hangzása van. Az a baj, hogy Deleriumot nem lehet kapni, tőlük csak egy cdém van: Karma.
...ja jut eszembe, öööláttam Mohamedet a Tvben, a kedvenc dokumentum rajzfilmsorozatomban: Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer az ember... :-) Biztosan ismered... most is megy a MiniMaxon. :-) (yaaa, meg tudom ajánlani Rupert macit :-), akár 1,5 percig is tudom nézni úgy, hogy nem emelkedik a vérnyomásom. :-)
Bár ebben a dokumentum rajzfilmsorozatban, csak hátulról mutatták. Fehér ruhában vót és hosszú haja vót.

Kár, hogy Jézus csak alig-alig van megemlítve a Koránban, mert érdekelt vóna, hogy a tanításai miként szerepelnek - ha lettek vóna - benne.

Hali !

Előzmény: Hussain (213)
Hussain Creative Commons License 2000.03.04 0 0 213
Kedves SPENDER!

A Korán nem foglalkozik olyan részletességgel Jézus (Allah békéje legyen vele) tanításaival, mint a Biblia. Ettől függetlenül, lehet, hogy csak én nem találtam meg a Koránban, hogy van e utalás az "első kövesre". Csak a Korán szerint szabad élni, vagy ami a Koránt megelőző könyvekből a Koránban megerősítést nyert. Bevallom, buta muszlim vagyok, nem tudom, hogy a Koránban meg van e erősítve ez a tanítás.

A Muhammad (Allah békéje legyen vele) előtti prófétákkal kapcsolatban hinnünk kell abban, hogy küldetésük, missziójuk valóban Allahtól való, ha valaki egyikőjük küldetését is megtagadja, megtagadja az összeset. Tehát, ha azt mondom, hogy Noé (Allah békéje legyen vele) nem volt próféta, azzal Muhammadot (Allah békéje legyen vele) is megtagadom. Hinnünk kell abban, hogy azok akiket név szerint ismerünk, tényleg próféták voltak. Tehát pl. Mózes (Allah békéje legyen vele) nevét megemlíti a Korán, mint prófétát, így el kell fogadni, hogy Ő próféta volt. Végül pedig hinnünk kell azokban a prófétákban is, akiknek a nevét nem ismerjük, mert szerintünk Allah minden néphez küldött prófétákat (egyes vallástudósok szerint összesen 150 000 próféta volt). "Már teelőtted leküldtünk küldötteket az emberekhez. Egyesekről közülük már beszéltünk neked, másokról még nem beszéltünk neked." (40. szúra 78. ája)

csá

Előzmény: SPENDER (212)
SPENDER Creative Commons License 2000.03.04 0 0 212
Üdv Hussain tesó !

"Ne vesszünk össze azon, hogy Izsákot, vagy Izmaelt akarta e Ábrahám (Allah békéje legyen vele) feláldozni, majd a halálunk után megtudjuk, melyikünknek volt igaza.:-))"
Hát ezen nem fogunk összeveszni. :-)

Hogyan szerepel Jézus az a tanítása a Koránban: az vesse rá az első követ... ?

Hali !

Előzmény: Hussain (211)
Hussain Creative Commons License 2000.03.04 0 0 211
Hello SPENDER!

"és mivel azt mondták: "Megöltük Jézust, a Messiást, Mária fiát, Allah küldöttét"- holott (valójában) nem ölték meg őt és nem feszítették keresztre, hanem (valaki más) tétetett nekik (Jézushoz) hasonlóvá (és azt ölték meg). Akik (Jézust) illetően összekülönböztek, azok kétségben vannak felőle. Nincs tudomásuk róla, csupán vélekedésüket követik. Bizonyosan nem ölték meg őt, ellenkezőleg, Allah magához emelte őt. Allah hatalmas és bölcs." (4. szúra, 157.-158. ája)

Ne vesszünk össze azon, hogy Izsákot, vagy Izmaelt akarta e Ábrahám (Allah békéje legyen vele) feláldozni, majd a halálunk után megtudjuk, melyikünknek volt igaza.:-))

csá

Előzmény: SPENDER (210)
SPENDER Creative Commons License 2000.03.04 0 0 210
Szia, Kedves Hussain ! :)

"Bocsesz, hogy eddig nem válaszoltam, de több akadály is közbejött. Most pótolok!"
Yooo, most az 1szer megbocsájtok. (..t'om, jutalmam Allahnál ;-)

..és a keresztrefeszítés hogy van a Koránban ? ... vagy a pilátusi ceremónia ?

"Még valami! Szerintünk Ábrahám (Allah békéje legyen vele) nem Izsákot, hanem Izmaelt akarta feláldozni."
Erről én is hallottam... de akkor most Valakik tévednek...

Hali !

Előzmény: Hussain (209)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!