Keresés

Részletes keresés

Cirkusz01 Creative Commons License 2016.03.14 0 0 2777

Valamiért kevés lett a kaja,legalábbis nem voltam a mennyiségével meg elégedve. Nem kellett volna most már látom.A lelkiismeret meg nyugtatása miatt kellett.

Tavasszal nem kell serkenteni!!!  A korai víz beadás segít a méhcsaládnak.A víz hordók zöme meg marad. Amíg így vannak itatva alig vannak a külső itatókon.A gyógyszert is könnyebben feldolgozzák.nem tudnak,még ha akarnak sem sokat elhordani belőle. A saját tapasztalatom meg egyezik az elmondottakkal. Vagyis amikor január közepe körül bekerülnek akkor alig fogy.

Ahogy nő a fiasítás növekszik a víz igény  Úgy fogy. A cserét alig veszik észre. Jól le kell szigetelni.A víz a fészek hőjét átveszi.Csere kor meleg üveget veszek ki. Természetesen meleget is kap a család.

Nem gondolom,hogy hülyeségből csinálják a nagyok. Ők erre felé ebből élnek 2-3 konténer. 3-400  méh családdal dolgozók nem kísérletezhetnek.

A teámat márt itt s megosztottam,de  felrakom még egyszer. Használjátok egészséggel. Ez a recept  nem saját A méhész fórumon olvastam. Pár éve használom. A hatásfok szezonban jó,

Vizsgálni nem tudom,mert nincs mikroszkópom. ezért vittem el Gödöllőre a KÁTKI-ba. Ahogy lesz eredmény elküldik nekem,és ők is közzé teszik. Tudni fogtok róla.


Fehér üröm
Ló sóska
Vadkrizantém
Foghagyma
Alma ecet
Kálium szorbát
Béres csepp

A három növény egyenlő arányban össze kell keverni. 1L vízhez 1 evőkanál.
1 gerezd foghagymát reszelni, vagy préselni ehhez. Leforrázni este.
Reggel kevés alma ecetet kaphat, csipetnyi kálium szorbátot, olyan 30-40 cseppet a béres cseppből.
1liter olyan 10 családra elég.
Tavasszal, és a serkentő etetésbe a víz helyett.

A három növény külön külön is jó.

Előzmény: Táborozó (2776)
Táborozó Creative Commons License 2016.03.13 0 0 2776

Mi volt az ok, hogy kemény cukorlepényt kaptak? Nem is csoda hogy nem hordják, a kemény cukorlepényt télire szokás adni például ha kevés, vagy feltételezhetően kevés az élelmük. Rengeteg energia, és víz kell a feldolgozásához. A méheket nagyon koptatja. Régebben készíttem én is, hogy ne kelljen a gyúrással bajlódni, de szintén vontatottan hordták, a vége az lett hogy a repce előtt, több veder maradékot voltam kénytelen elszedni tőlük.  Miben profik, a hülyeségben? Ha normál körülmények között nem képesek a méhcsaládok felfejlődni, akkor pumpálhatják azt vízzel, bármivel. Milyen tea, ha esetleg tölgyfakéreg tea, ennek lehet valami haszna, de hogy januárban? 

Előzmény: Cirkusz01 (2773)
Ben657 Creative Commons License 2016.03.13 0 0 2775

Jó módszer csak lehet korai vele január/ februárba serkenteni de hát a profik jobban tudják.

Cirkusz01 Creative Commons License 2016.03.13 0 0 2774

Előzmény: Ben657 (2772)
Cirkusz01 Creative Commons License 2016.03.13 0 0 2773

Háát igen ez a lepényezés nagy divat lett. Én nem lepényezek.Legalábbis most nem. Azoknál a családoknál van bent lepény ahol keveselltem a kaját Ez 2 Kg .-ot jelent családonként.

Fészek nagyságra készítve. Múlt héten néztem  még a fele se fogyott el. Ez kemény cukor lepény . A gyógyszer bevitelre használj belső légfékest.Nem terheli  úgy a méheket.nincs öröm repül, nem hűti ki a fészket. Minden léputcából hozzá férnek. Nekem miden családnál bent van már. Erre felé a profik már január közepétől használják. 1.1  tea cukor keveréket kapnak. 3-4 naponta fogy el 7 dl.-er most már. Februárban 2-3 hét is kellet a kiürüléshez. Lassan abba is hagyom. Indul a külső virág dömping

Itt van párfotó  prototípusról.

Előzmény: Ben657 (2772)
Ben657 Creative Commons License 2016.03.12 0 0 2772

Csak érdeklődtem mert tegnap raktam be nekik lepényt ,szerintem minden rendben igaz fiast még nem elenőriztem.

Előzmény: Cirkusz01 (2770)
Táborozó Creative Commons License 2016.03.12 0 1 2771

Illetve ha takarják a téli fészkük, de ez attól  függ hogy őszön mennyire szűkítettél. Így az sem tragédia ha most, 1-2 kerettel szűkebre kell venni a fészket. Pont tegnap jutottam oda, hogy végére értem az első futó szemrevételezésnek. Direkt nem átvizsgálást írok, mert nem is az volt. A lepények gyors becsúsztatása, és néhány kaptárnál ahol fészket szűkebre kellet venni azt elvégeztem. Bár a koradélutáni órákban egy rövid időre már elég meleg volt. Így lehetett volna bővebben is "vizsgálódni" de nem ragadhattam le néhány családnál, végezni kellet az egész állománnyal. Jó telelés volt, egy az egyben áttelet mind, élelmük van. Egyenlőre rendben is vannak, majd következőleg már egy tüzetesebb átvizsgálás következik, aminek a lényege a kaptárfenék kitisztítása lesz. Külön "csak" vizsgálódásért nem szoktam turkálni őket. Főleg nem ebben az időszakban. Nem hűtögetek feleslegesen, az ember persze a napon már meleget érzékel, de a levegő hőmérséklete ettől még lehet hogy csak 10-12 fok, a fészekben meg minimum 25 fok van. Én már nem vagyok annyira kíváncsi :) No meg azért 20 év alatt csak tapasztal már az ember annyit, hogy ennyiből is észreveszi ha esetleg gond lenne. 

Cirkusz01 Creative Commons License 2016.03.12 0 0 2770

Szia ! Miért érdekes ez?  Egyébként az a jó telelés amikor kb 1 keret méh hiányzik a kaptárból az első kaptárbontáskor. Február vége március eleje,és ez áprilisig nem csökken.

 Üdv

Előzmény: Ben657 (2769)
Ben657 Creative Commons License 2016.03.11 0 0 2769

Menyi kerteten kéne leniük most a méheknek hunor kereten kb?

Antonio Bonfini Creative Commons License 2016.03.08 -1 0 2768

Köszönöm az értékes hozzászólásokat!

Üdv,KZ

Előzmény: Táborozó (2740)
Deryan Creative Commons License 2016.03.08 0 0 2767

Igazad van, én a fűszeres, virág- és gyümölcsillatú természetes ízeket szeretem. A mézféléknél is az aromás ízeket keresem.

A mézharmat megjelenése a gyümölcsfán eddig nekem csak gondod jelentett a kertben, mert olyankor a szilva és az alma fiatal hajtásai erőteljesen eltetvesednek.

A múlt nyáron a lakóhelyem környékén a fák borzalmasan el voltak tetvesedve. Jó dolga lehetett az utca végén lévő odvas fában lakó méheknek. Szép csöndben átteleltek s amikor egy kicsit jobb az idő, már mozgolódnak, takarítanak. Sőt virágport is hordanak.

 

A kaptárfélék nézegetésénél bukkantam rá erre a videóra. Egyenlőre még nem sikerült kideríteni, hogy ezek a felvételek hol készültek. A méhész a videón azt mondja, hogy az ősznek vége.

Nem tudom, hogy milyen szert adagolhatott, de a vizet a flakonnal mérte.

Előzmény: Táborozó (2766)
Táborozó Creative Commons License 2016.03.08 0 0 2766

Kinek mi ízlik, én inkább az akácmézet kedvelem. Bár idén nagyon finom napraforgó mézünk lett, igaz ,mézharmat ízesíti, sötétbordóra szinezte, de még a kristályosodása is finomabb szerkezetű, gyakorlatilag vegyes méz.

A frissen pergett, bármilyen méz ízesebb főleg a pergetést követő órákban. 

 

November 7.-én atka ellen a második kezelés az nagyon későn lenne, én inkább valami zárókezelés félének gondolom. De találomra adagoló nélkül nem igazán precíz, ikább veszélyes művelet. Bármi legyen is a bejuttatott szer.

Előzmény: Deryan (2765)
Deryan Creative Commons License 2016.03.07 0 0 2765

Régi szép idők! :)

Igen, emlékszem, amikor gyerekkoromban a nagynéni boldogan hozta a friss akácmézet egy méhésztől 5 literes üvegben. Mindig nagy áhítattal beszélt róla. Megkóstoltam kenyéren. Borzasztóan édes és ragadós volt. Nem is ettem ezután vagy 10 évig. Ekkor vettem az első frissen pergetett vegyes virágmézet. Régi barátaimat látogattam meg s hegyi kirándulásra indultunk a Kaukázusban. A hegyekben a fennsíkon vándorméhész méhese előtt vitt az utunk. Itt kóstoltam meg első alkalommal a vegyes virágmézet. Nagyon ízlett. Azóta én mindig a vegyes virágmézet keresem, de a repcét és a napraforgót is szeretem. A házunkhoz közel áruló méhész a napraforgót és a repcét krémesre kavartan hozza. Az is nagyon finom. 

 

Megnéztem ennek az orosz méhésznek a videóit. Nem lehet valami kezdő, hobbyzgató személy. 

Itt múlt év november 7-én varroa ellen kezeli a méhészetét másodjára. A barátait és a méhészeket üdvözli a videóiban. 

 

https://www.youtube.com/watch?v=XWIUJ-ccvoQ

 

A méheinek ő is ültetett méhlegelőt :) Nyilván ennyi méhet nem ez a kis legelő lát el virágokkal

Június 13-n készítette a felvételt s arról is beszél, hogy virágzás előtt áll a hárs... Valamelyik videón közeli erdőről beszélt. 

 

 

A rönkben szorgoskodó méhek a kedvencek.

 

 

 

Előzmény: Táborozó (2764)
Táborozó Creative Commons License 2016.03.05 0 0 2764

A naprafogó méz, inkább a más virágok nektárjától, vagy az édesharmattól lesz más jellegű vagy ízű, szinű. Bár ebben az esetben már vegyesméznek nevezzük. 

A filmen kristályos mézet adagol a méhész a méheinek. Ez elég veszélyes a méheire, mert fertőző méhbetegségeket teríthet vele szét, az állományában. Alap, hogy ilyet nem tesz egy gondos méhész! 

 

Egy godolat még a "cukrosodásról". Régebben szinte csak az akácmézet fogyasztották az emberek. Amely esetében ha időelőtt kristályosodik, valóban lehet vele valami bibi. Nem feltétlen cukrot adott hozzá a méhész, de más gyorsan kristályosodó méz kerülhett bele. Vagy mert nem végzett tisztítópergetést a méhész, vagy az akácerdő mellet még virágzó repce is volt. 

Ez erőssen megmaradt a köztudatban, holott ma inkább már az olcsóbb, gyorsabban kristályosodó mézeket vásárolják. Így egyesek még mostanság is reklamálnak, mert "megcukrosodott" a vegyes méz. 

 

Egy tipp, a napraforgó mézet is rálehet venni, hogy ne durva kristályok keletkezzenek benne. Amikor még teljesen folyékony, minimális kristályos repcemézzel kell beoltani. Majd naponta alaposan átkeverni, így a végén finom krémmézet kapunk. Az íz marad, de nem szúrja a torkod és szépen megáll a kenyéren is :)

 

 

Előzmény: Deryan (2763)
Deryan Creative Commons License 2016.03.05 0 0 2763

Ez a méhész természetes módon is tart 2 családot.

Egy farönk üregében és egy 12 cm-es deszkákból készített rakodókaptárszerű toronyban. Ezeket a családokat hobbyból tartja. A farönkben lévőktől nem vesz el mézet. 

A műhelyében egy tálcán van az általam tömbösítettnek nevezett méz. Az 5. perctől látható.

 

https://www.youtube.com/watch?v=PU9y_AGxsjg

 

Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet a szaknyelvre. Konyhanyelven, mindennapi használatban kicukrosodott méznek nevezzük a környezetemben a kikristályosodott mézet. 

 

Nem erjedt a méz. Erőteljes aromája van. Gondolom, hogy a földrajzi helytől függően a napraforgó virágai is másak lehetnek Vinnica környékén, ahonnan a mézet hozták.

Csupán az állaga szokatlan. Kenyérre nem olyan jó, mert ropog a fogam alatt, de egy kiskanálnyi határozottan finom elszopogatva.

Előzmény: Táborozó (2762)
Táborozó Creative Commons License 2016.03.05 0 0 2762

Nem tudom mi lehetet, látatlanban ezt megállapítani nem lehet. De ha valami undorító állapotú akkor az nem lehet jó. A kristályosodott méz sem lehet nyákos nyúlós, ott tényleg lehett valami baj. Nem volt esetleg cefrés szaga is? 

Szakmán belül, kristályosodásról beszélünk, nem cukrosodásról. De ez a lényegen nem változtat, értjük így is. 

Tömbösített mézről még nem hallottam, főleg nem téli etetésre. Pedig 20 éve méhészkedem. Az valami más lehett.

Például keményre főzött cukorlepény (tégla). 

Előzmény: Deryan (2761)
Deryan Creative Commons License 2016.03.05 0 0 2761

A kicukrosodott mézzel eddig semmi gondom sem volt. Ez viszont szabályosan gusztustalannak tűnt. A gombostűfej nagyságú kristályokból álló sárga tömeg nyákosan-nyúlósan tapadt össze. Ilyen kicukrosodott mézet én még sohasem láttam.

Itt a fórumban olvastam, hogy milyen erősen cukrosodik a napraforgóméz. Az interneten is láttam már tömbösített mézet, amiből a méheknek téli etetést adtak. De ez a napraforgóméz inkább taszító mint étvágygerjesztő volt.

 

Az akácméz kivételével én mindenfajta aromás mézet szeretek. Szeretem a változatos kínálatot is de csupán tiszta mézből. 

Előzmény: Táborozó (2760)
Táborozó Creative Commons License 2016.03.03 0 0 2760

A "cukrosodás", gyakorlatilag természetes kristályosodási folyamat. Kristályos mézet árulni, nem hiszem hogy bárhol is szabálysértés lenne. De természetesen elfogadom hogy lehett nem éppem gusztusos megjelenése, főleg ha nem igazán találkozott még ebben az állopotában a mézzel. A napraforgó virágzásakor, mézharmatot hordhatnak egyidejűleg, ez sötétbordóra is szinezheti a mézet. Ez nem ront a minőségén, sőt ízesebb zamatosabb, ráadásul természetes vegyesméz. Ez is másképpen kristályosodik, mint a tiszta napraforgóméz. Akár ez is lehett az a furcsa kristályos méz. 

A csokis méznek is  biztos megvan a maga története, gyakorlatilag kínállati piac van. Ezért a méhész már mindennel próbálkozik hogy megtartsa a vevőit. Állandó verseny folyik a piacokon, az újak vevőket igyekeznek szerezni, a régiek megtartani. 

Lassan már ott tart a dolog hogy már nem is a mézről, és minőségről szól a dolog, hanem a körítésről. 

Régen elég volt az is, ha minőségi mézet tudtál tenni az asztalra. 

Előzmény: Deryan (2759)
Deryan Creative Commons License 2016.03.03 0 0 2759

Évekkel ezelőtt én már vettem a piacon bodza mézet (!) egy csili-vili állványról áruló hölgytől. Volt ott mindenféle méz... 

Tény, hogy a bodzamézként vásárolt méz íze egy darabig volt bodza ízű. Idővel valami ehetetlen ízre váltott. Visszagondolva is bosszant, hogy hagytam rábeszélni magam a vásárlásra és nem méhésztől vettem a mézet.

 

A közelünkben egy méhész szokott árulni a kispiac sarkán a feleségével váltásban. Mindig náluk szoktam vásárolni és még sohasem csalódtam. A múltkor a feleség csokis mézet kinált a szokásos mézfajták vásárlásánál. Nagyot néztem. Szerinte a vevők szeretik.

Az igazat megvallva ezt nem értem. Csokis méz nincs is, legfeljebb kakaóporos. Azt pedig magam is belekeverhetem ha annyira akarnám, de nem akarom. - Semmit sem szóltam, de nem vettem. Viszont a mézük a szememben hitelét vesztette egy kicsit.

 

A szomszéd méhész házi használatra félre tett mézéből kaptam egy fél üveggel. Nem átlátszóan folyó, egy kicsit ki van cukrosodva az a vegyes virágméz, de az ízében benne van a virágok és a méhek illata. Ezt vétek lenne teába tenni, így aztán csak cseppegetve fogyasztgatom, hogy sokáig tartson. 

 

Szó volt itt a fórumban a kicukrosodott mézről, hogy a vevők fanyalognak. A napraforgó és repcemézet krémszerű állapotban kapom a méhésztől. Jól kenhető, talán a teában is könnyebben olvad. Már megszoktam.

Nem régen kaptam egy üveg kásás állapotú napraforgómézet. Őszintén szólva gusztustalan volt. Talán azért is, mert Ukrajnából egy piacról hozták. Nem tudom ki árulta, milyenek a körülmények. Talán másabbak az előírások mint nálunk. A méz maga ronda kásás trutymónak látszott. Egy ideig csak nézegettem, lökdöstem az asztalon, aztán egy forró teával megpróbáltam. A kíváncsiság győzött és többek között az, hogy itt is szó volt a napraforgóméz jellegzetességéről.

Előzmény: Törölt nick (2755)
Táborozó Creative Commons License 2016.03.03 0 0 2758

Rendben tévedtem!  Ez felénk egyébként nincs, remélem nem ettél belőlle. De itt egyébként is azon volt a hangsúly hogy hordanak, vagy nem a méhek a bodzáról. 

Előzmény: Törölt nick (2756)
Táborozó Creative Commons License 2016.03.03 0 0 2757

Még a témához kapcsolódóan,  a viaszgyertya előállítása sem őstermelői tevékenység. Sokan ezekkel a cifra figurális gyertyákkal próbálják a vevőket magukhoz csalogatni. Egyenlőre még a NÉBIH-ellenőreit nem érdekelte. Viaszt lehet árúsítani őstermelőként, feltéve ha az adatlapra fel van vezetve. De nem feldolgozott formában, vélem hogy bugába öntve, az az tömbe. Igaz már ez is némi feldolgozás, de kiépített lépként meg  tilos.

(A régi élelmiszer törvény is tiltotta, a mézhez bármi idegenanyag hozzáadását.)  De nézd meg a piaciokon a méhészek standjait, mindenféle aszaltgyümölcsös, diós, stb mézeket találhatunk. Ami egye már nem a kicsomagolásról szól.

A mézpumpa árúsítása sem őstermelői tevékenység, más ha eleve a mézzel töltött üvegre van felrakva, az az szerves részét képezi a csomagolásnak. De nem külön árúcikkként kínálva, ahogyan ezt jellemzően teszik. 

De beszélhetnénk a különböző propoliszos kenőcsök, szappanok, cipőápolószerekről is. 

Más, odatéved hozzám egy vevő, vagy mondjuk inkább érdeklődőnek. Csodálkozva forgatja a szép szinte víztiszta átlátszó akác mézemet. Gondoltam tetszik neki, hiszen nem minden éveben adatik meg ilyen minőség sem. De nagyot tévedtem mert a felháborodásának adott hangot hogy mit képzelek én hogy ilyen vacakot merek árúsítani. Na gondoltam ez egy barom, de hát már csak kíváncsi voltam hogy honnan vesz ilyeneket. Kiderült hogy egy másik méhész azt terjesztette hogy az ő sötétes sárga zavaros méze az igazi akác, mert ami nem ilyen az nem is lehet  igazi.

 

Előzmény: Törölt nick (2755)
Törölt nick Creative Commons License 2016.03.03 0 0 2756

"Bodzából is létezik, többfajta van ami lágyszárú nem évelő ennek fogyasztható a bogyója, de hogy erről hordanak-e a méhek azt nemtudom, felénk nincs ilyen."

Nem az a baj, hogy te a gyalogbodzát ehetönek tartod, hanem ezen "tudás"-odat még terjeszted is.

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6ldi_bodza

Előzmény: Táborozó (2747)
Törölt nick Creative Commons License 2016.03.03 0 0 2755

"Bodza méz sincs valójában, de már találkoztam olyan kereskedővel, aki bodzás mézet árult bodzaméz gyanánt."

Mivel a méhek nem látogatják a bodzát, a bodzaíz csak úgy kerülhet a mézbe, ha a méhész beleteszi. Ehhez viszont nem elég a kistermelöi mézcsomagolási engedély, mert ez már élelmiszer-elöállítás, (ami nem östermelöi tevékenység), aminek sokkal szigorúbb feltételei vannak. NÉBIH-ellenöre válogatja, hogy büntet-e érte, és ha igen, mennyire, valamint szól-e a NAV-nak...

Előzmény: Deryan (2742)
Táborozó Creative Commons License 2016.03.03 0 1 2754

A rajzásgátlás, valóban nem kétkereten múlik. De nem is bonyolult dolog. A rajzás feltételei ismertek, így hol is van itt a probléma? 

A gond többnyire nem hardveres, a méhész szokott hibázni. 

A rajzás alapvető természetes tulajdonság! Nem betegség, vagy anomália. Rajzóhajlamú anyáról akkor beszélünk ha korán, már első vagy második évében történik, és főleg ha annak ellenére hogy a feltételek sem mind adottak. 

Tervszerű anyacserékkel tehetünk ellene. 

A másik amit megint kevesen ismernek, a bölcsők eredményes eltávolítása, írtam hogy le kell rázni a méhekből a mert a vastag méhtakaró alatt kizárt hogy minden egyes bölcsőt, észerevegyél. Persze rögtön jöttek a kifogások, hogy időigényes, meg felesleges, meg jaj jaj, a  méhek szegények megütik magukat. Na erre csak annyit mondok hogy akkor rohangáljon a rajai után, és nézze hogy csüngenek a virágzó akácfák elérhetetlen magas ágain. Meg gyártson hülye elméleteket hogy "komám mentek ezek rajzanak anya nélkül is"

Kellemesebb sörözni és nézni hogy dolgoznak a méhek, nyomják az akácot befele, he he :)

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Jam Clerk (2753)
Jam Clerk Creative Commons License 2016.03.02 0 0 2753
Amit küldtem linket, abban is ezt írták: kiegyenlíteni a családokat; a fiasítás átrakásával a gyengébbekhez. Másrészt, egyelőre örülnék, ha ilyen gondom lenne; mert ez azt is jelentené, hogy a családok jól fejlődtek, és szeretik a helyüket :)
Előzmény: Cirkusz01 (2752)
Cirkusz01 Creative Commons License 2016.03.02 0 0 2752

Szia !Igen jó érvnek hangzik. egy 10 keretesbe amikor megtelik a fészek,akkor nincs tovább. Ami április közepén már előfordul könnyen. Here még  nincs,anya bölcső meg pláne nincs.Szóval innen kéne a családot valahova szét húzni.Én a gyengébbekhez  raktam az ilyen megszorult család kelő fiasait.Akkor még jók voltak a tavaszok.Néha márciusban 3 szor is tudtam kaptárt bontani. Vissza néztem most pár év naplóit.Február közepe vége  esetleg március eleje az első bontás,azután a következők az áprilisi keltezésűek A sok fészek rendezés csapolás egyenlítésre nem sok idő van.Alig néztél a kaptárba,már a repcét gyűjtik.Ekkor már akácra készül a méhész.

Végül is majd meg látod. Aztán,ha el akadsz úgyis kiabálsz!

 Üdv

Előzmény: Jam Clerk (2751)
Jam Clerk Creative Commons License 2016.03.01 0 0 2751
Nem is azt írták, hogy elég 1-2 műlép, azt csak mint egyik elemet említették, a folyamat végén. Azt hiszem, a fészek széthúzásával kezdődik, ami miatt a mézet a méhek eleve csak felfelé tudják majd hordani, meg a fészek is szellősebb lesz, főleg a két műléppel, aminek kiépítésével amúgy is le vannak foglalva. Ha meg kiépült, petézhető vagy mézzel tölthető. Meg természetesen, van felettük méztér is.
Előzmény: Cirkusz01 (2750)
Cirkusz01 Creative Commons License 2016.03.01 0 0 2750

Szia! Az nem baj,ha bogaras vagy.A rajzás túl bonyolult dolog ahhoz,hogy egyszerűen 1-2 műléppel orvosolni lehessen.Aki ezt állítja ,az nem mond igazat.Sőt azzal a legkevésbé.

erről,ha jól emlékszem nem olyan régen lejjebb sokat beszéltünk. Keresd meg ,és próbáld átgondolni. Többek közt ezért váltottam Hunorra. De ez hosszú történet. 

 Üdv

Előzmény: Jam Clerk (2734)
Cirkusz01 Creative Commons License 2016.03.01 0 0 2749

A Bodza nem mézel. Anno ,én is ráugrottam a több 10 hektáros bodza ültetvénye re.A tulaj világosított fel,hogy még a nemes bodza se ad nektárt. Viszont jól tudja az épp akkor mézelő akác mézet ízesíteni.Évekig el áll,és nem romlik meg.  De ezt az ízesítést nem szabad  bodza méznek híni.Bodzásnak hívom én is,és a vásárlókat erről tájékoztatom is,és a többi hasonló egyre divatos többi ízesített mézekről is beszélek.

Ez a receptúra már több mint 100 éves. Megfelelő módon készítve,el adva nem gondolom,hogy a méhész szakma kárára válik.

 Üdv

Előzmény: Antonio Bonfini (2739)
Jam Clerk Creative Commons License 2016.03.01 0 1 2748
Feltételezem, van nála jégvirágméz (még a repce előtt), meg sóvirágról is pergetett már.
Előzmény: Táborozó (2745)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!