Keresés

Részletes keresés

Cirfandlia Creative Commons License 2012.09.10 0 0 12455
Előzmény: lalá (12454)
lalá Creative Commons License 2012.09.10 0 0 12454

- Amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is! hihi

Előzmény: Jbori (12453)
Jbori Creative Commons License 2012.09.10 0 0 12453

Benéztem ide, és milyen kellemes olvasnivaló! Jó borkészítést! :)

 

Én otello szőlőből csináltam lekvárt. Megfőztem, összeturmixoltam és leszűrtem, + zselésítő, és kevés cukor. Lehet hogy rákattantunk, csinálok még.

Előzmény: imkerei (12452)
imkerei Creative Commons License 2012.09.10 0 0 12452

Én messze lakom a szőlőtől ezért nem tudom naponta csömöszkölni a törkölyt, így a következő módon jártam el.

Az erjesztő kád tetejére vastag nylonfóliát borítottam, a tetejére pedig vizet öntöttem. Így a törkölykalap nem tud a felszínre jönni viszont a keletkező gázok el tudnak távozni.

Egy hét elteltével tudtam visszamenni és kipréselni a törkölyt. A murci teljesen egészséges volt, a színanyagok tökéletesen kioldódtak, hibátlan vörösborom lett.

A vörös törköly préselése nem ugyanaz, mint a fehéré (ilyenkor a szemek már teljesen össze vannak esve) ezért szerintem kisebb mennyiségnél fölösleges külön választani a színmustot és a présmustot.

Nem hiszem, hogy a Chardonnay-s előélet árt a vörösbornak, utána viszont már ne tegyél a hordóba újra Chardonnay-t.

Előzmény: medvegyu (12446)
..janos.. Creative Commons License 2012.09.10 0 0 12451

Köszönöm a segítséget.

Előzmény: Zalancelot (12445)
Zalancelot Creative Commons License 2012.09.09 0 0 12450

Ha napjában legalább 4x át tudod keverni, csömöszölni, akkor nem fontos, hogy a törkölykalapot a lé alatt tartsd.

Egyébként fontos, mert a forrásban levő cefre egyébként könnyen megcsiccsenhet.

Izlés kérdése ki medig tartja a héján.

Én amikor keverem mindíg kóstolgatom és az alapján döntök.

Ha száraz bort szeretnék, és zömmel azt készítek megvárom míg elforr a cefrén , ez rendszerint 7 nap után megy végre.(volt már rá példa, hogy kései szüret és hűvös környezeti hőmérséklet hatására csak nagyon lassan forrt el a cefre, így 3 hetet is a héjon volt.

Ha könnyeb nedüre vágysz, akár 3-4 nap után is préselhetsz, amikor még több maradék cukra van, ma sokak kedvelik a félédes, édes vörösborokat is.

 

Alptétel, egészséges legyen a hordó, hogy milyen bor volt előtte benne az másodrangú.

Előzmény: medvegyu (12446)
Zalancelot Creative Commons License 2012.09.09 0 0 12449

Én ma szedtem Oportót és Pinot Noirt (19,5-os cukorral)és a cefrére 1,5 dkg (patikamérleggel kimérve) borként szórtam /100 liter.

Nekem ez bevált.

Előzmény: medvegyu (12444)
medvegyu Creative Commons License 2012.09.09 0 0 12448

A zárótömítést még én sem láttam a cíntányérhoz, mert nem jött meg a boltba, remélem kedden már rá tudom tenni.

A kotyogó ilyen műanyag izé, amibe vizet kell tölteni, a ,,cíntányér'' közelén van egy luk fúrva, körbe tömítés. A lukba lehet tenni dugót, meg kotyogót, aszerint, hogy sima zárás, vagy erjesztés céljából használja az ember.

De szerintem házilag is össze lehetne hozni egy ilyet.

 

Előzmény: Falusi1 (12429)
medvegyu Creative Commons License 2012.09.09 0 0 12447

A Letina tartály miben volt jobb?

 

Előzmény: csabi_felvidek (12424)
medvegyu Creative Commons License 2012.09.09 0 0 12446

Első vörösborom készül, zweigeltből.

 

Szívesen vennék bármilyen tanácsot!

Ahogy lentebb írtam 5-6g kálium-biszulfitot kevertem el bő 150l cefrébe, a tetején.

Aztán letakartam egy nejlonnal, hogy kevébé járják a muslicák, rovarok, meg kevésbé oxidálódjon.

 

Gondolom hamarosan forrásnak indul, én pedig csömöszölni tervezem, vagy megpróbálom valahogy benyomni a törkölykalapot a lébe.

Meddig hagyjam héjon?

Érdemes még valamilyen trükköt alkalmazni?

Ha préselem érdemes volna-e szétválasztani a présbort a színbortól (már ha lesz pont akkora edényem), vagy mindenképp jobb összekeverni és úgy rakni fahordóba.

Fahordóból van egy egyéves fehérboros, chardonnay volt benne, ami méretben kínálkozna, viszont nem tudom, hogy árthat-e a minőségnek, hogy chardonnay után teszem bele a vöröset?

Zalancelot Creative Commons License 2012.09.09 0 0 12445

Alaptétel, hogy a borok szabad kénessav szintjét 40mg/l szint környékén célszerű tartani.

Nyilván a friss kénezésnél ennél magasabb szint is előállhat, amint a kénezést követő időkben ennél alacsonyabb is, hiszen az lebomlik.

A folyékony kének flakonjának oldalán rendszerint fel van tüntetve hogy adott mennyiség mennyivel emeli a szabad kénessav szintet.

Ha van tesztered, amivel az alap szintet megállapítod, onnét már könnyű a dolgod.

Ha ilyesmire nem költesz, szájmérték alapján elegendő, ha egészséges bort fejtesz, hogy 100 literenként hozzáadaz 1-1,5dkg porított borként.

Ha egyéb hibát nem követsz el, nagy baj nem lehet.

Előzmény: ..janos.. (12443)
medvegyu Creative Commons License 2012.09.09 0 0 12444

1-1,5 dkg/100l?

 

Ebben valaki segítsen! A szőlő és bor egyszerű kezelése könyvben 2-4 dkg/100l van vörösbor cefrekénezéshez javasolva.

A kálium metabiszulfit csomagolásán 10-15g/100l-t írnak (http://href.hu/x/igk), amíg máshol azt olvastam, hogy egy teáskanál (4g) elég 100l cefre kénezéséhez (http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1lium-metabiszulfit).

Azért ezek elég nagy különbségek!

 

Most egy bő teáskanállal bele is raktam a 150l zweigelt cefrébe, remélem jól jártam el.

Előzmény: Zalancelot (12442)
..janos.. Creative Commons License 2012.09.09 0 0 12443

Hát arról már lekéstem, forr a must már :)

Akkor majd a borhoz adok fejtéskor kénport. Fejtéskor már nem is kell kénlapot égetni?

Azt olvastam, hogy ki kell tapasztalni, hogy mennyi kénport célszerű rakni a borba fejtéskor. Valami tmpont van ezzel kapcsolatban?

Ezt találtam:

http://kezdoszolesz.blogspot.hu/2007/12/borr-vls-tja-iii-bor-knezse.html

Előzmény: Zalancelot (12442)
Zalancelot Creative Commons License 2012.09.09 0 0 12442

Kénport a szőlőre szórhatod, ha betegség támadja meg.

 

De a sporik itt borkénről (ahogy helyesen írták kálium-metabiszulfit), regéltek, amit egészséges musthoz, borhoz adagolunk 1-1,5 dkg/100l mennyiségben.

Igen, feloldjuk mustban, borban és hozzákeverjük.

Habár az igazsághoz tartozik, hogy a mustot nem mindenki szokta kénezni.

Én sem.

Előzmény: ..janos.. (12441)
..janos.. Creative Commons License 2012.09.09 0 0 12441

És a kénport hogyan kell használni?

Belekeverem a borba vagy mi?

Előzmény: Falusi1 (12440)
Falusi1 Creative Commons License 2012.09.09 0 0 12440

Használj por alakú borként, ahogy azt Imkerei is leírta. Gyógyszertárakban vagy borászati szaküzletekben lehet legkönnyebben beszerezni.

A bor mennyiségétől, "egészségi " állapotától függ leginkább, hogy hány mg-ot kell beletenni.

A kénlapot leginkább az épp használaton kívüli hordók megóvására szokták használni vagy pl. a pince fertőtlenítésére.

Előzmény: ..janos.. (12438)
inmi Creative Commons License 2012.09.09 0 0 12439

Köszönöm, megérkezett a küldeményed!

Előzmény: tp329 (12393)
..janos.. Creative Commons License 2012.09.09 0 0 12438

És utána,  amikor fejtem a bort majd hónapok múlva, akkor is a bor visszöntése előtt is mindig mehet bele ugyanennyi?

Előzmény: Falusi1 (12437)
Falusi1 Creative Commons License 2012.09.09 0 0 12437

Imkerei leírta a lényeget. A 4-5 centis kénlap nem volt hosszú.

Előzmény: ..janos.. (12431)
etilalkohol Creative Commons License 2012.09.08 0 0 12436

ecetszeg=ecetszag

Előzmény: etilalkohol (12435)
etilalkohol Creative Commons License 2012.09.08 0 0 12435

OK, köszi. Én már beparáztam és túlestem a bianka szüreten: itt (hozamban) kvázi a darazsak győztek, de Nektek drukkolok :) Sőt 18 Celsius fokon tartva az erjedés sem indult be, ezért tegnap beélesztőztem, de már volt ecetszeg is :( Isten nem bottal ver...

Előzmény: hpetya82 (12430)
imkerei Creative Commons License 2012.09.08 0 0 12434

A zajos erjedés 4-6 hét alatt lezajlik (cukorfok, hőmérséklet, kénezés, utoljára használt permetezőszer, stb.-től függően lehet több is,), utána célszerű a vastag seprőről lefejteni a bort ezután, már lazán bedugaszolható a hordó.

Előzmény: ..janos.. (12432)
imkerei Creative Commons License 2012.09.08 0 0 12433

A must és a bor kénezéséhez célszerűbb a por alakú borként(kálium-metabiszulfit) használni, vagy kénessav-oldatot, mert sokkal könnyebb adagolni.

 

Előzmény: ..janos.. (12431)
..janos.. Creative Commons License 2012.09.08 0 0 12432

A másik kérdés: mennyi idő alatt forr ki a must? Hogyan lehet észrevenni?

Mikor zárhatm a hordót?

..janos.. Creative Commons License 2012.09.08 0 0 12431

Sziasztok.

 

Nem értek annyira a borkészítéshez, örökséget műveljük meg 1-2 éve, már alakul a dolog.

Van egy kb. 90 literes hordónk, kimostam kétszr hideg vízzel, kétszer trisós forró vízzel, kétszer hideg vízzel a végén, kiszáradt, összeraktam,  ma szüreteltünk, kb. 4-5 centis kénlapot elégettem benne, mielőtt beleöntöttem a mustot.

A kérdésem az lenne, hogy hogyan döntsem el, hogy milyen hosszú kénlapot égessek el? Azt sem akarom, hogy kénízű legyen a bor.

Ez a 4-5 centis lap hosszú volt bele?

A másik kérdés: fejtéskor is szoktunk kénlapot égetni benne a bor visszaöntése előtt. Mekkora lapot célszerű rakni bele és miden fejtésnél kell?

Köszönöm a segítséget előre is.

hpetya82 Creative Commons License 2012.09.08 0 0 12430

Hali Etilakohol!

 

 

Csütörtökön fogjuk szüretelni a binacát és a cserszegit, remélem a darazsak nem előznek meg.

Előzmény: etilalkohol (12296)
Falusi1 Creative Commons License 2012.09.08 0 0 12429

Nekem is most hoztak egy olajos tartályt, de a gumitömítésről nem hallottam. Sőt arról sem, hogyan rakható kotyogó a " cintányér" tetejére.

Előzmény: medvegyu (12425)
Falusi1 Creative Commons License 2012.09.08 0 0 12428

A "cintányér" nyilvánvalóan nem zár, de a zajos erjedésnél nincs jelentősége. Utánna pedig az úszófedél köré öntött parafin szerintem meggátolja az oxidációt. Ha esetleg még van benne gázbuborék, azt a parafin átengedi, lényegében úgy működik mint a kotyogó.

Előzmény: csabi_felvidek (12424)
KKadam Creative Commons License 2012.09.08 0 0 12427

Köszönöm! 

Előzmény: imkerei (12422)
medvegyu Creative Commons License 2012.09.06 0 0 12425

A ,,cíntányérhoz'' lehet venni egy gumi tömítést, amivel légmentesen zár, ill. a tetejére rakható kotyogó.

Most azzal küzdök, hogy ki kellene mosni jól, mielőtt teszek bele vmit, mert van némi műhelyszaga, meg picike olajfoltok benne.

 

Előzmény: csabi_felvidek (12424)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!