Én messze lakom a szőlőtől ezért nem tudom naponta csömöszkölni a törkölyt, így a következő módon jártam el.
Az erjesztő kád tetejére vastag nylonfóliát borítottam, a tetejére pedig vizet öntöttem. Így a törkölykalap nem tud a felszínre jönni viszont a keletkező gázok el tudnak távozni.
Egy hét elteltével tudtam visszamenni és kipréselni a törkölyt. A murci teljesen egészséges volt, a színanyagok tökéletesen kioldódtak, hibátlan vörösborom lett.
A vörös törköly préselése nem ugyanaz, mint a fehéré (ilyenkor a szemek már teljesen össze vannak esve) ezért szerintem kisebb mennyiségnél fölösleges külön választani a színmustot és a présmustot.
Nem hiszem, hogy a Chardonnay-s előélet árt a vörösbornak, utána viszont már ne tegyél a hordóba újra Chardonnay-t.
Ha napjában legalább 4x át tudod keverni, csömöszölni, akkor nem fontos, hogy a törkölykalapot a lé alatt tartsd.
Egyébként fontos, mert a forrásban levő cefre egyébként könnyen megcsiccsenhet.
Izlés kérdése ki medig tartja a héján.
Én amikor keverem mindíg kóstolgatom és az alapján döntök.
Ha száraz bort szeretnék, és zömmel azt készítek megvárom míg elforr a cefrén , ez rendszerint 7 nap után megy végre.(volt már rá példa, hogy kései szüret és hűvös környezeti hőmérséklet hatására csak nagyon lassan forrt el a cefre, így 3 hetet is a héjon volt.
Ha könnyeb nedüre vágysz, akár 3-4 nap után is préselhetsz, amikor még több maradék cukra van, ma sokak kedvelik a félédes, édes vörösborokat is.
Alptétel, egészséges legyen a hordó, hogy milyen bor volt előtte benne az másodrangú.
A zárótömítést még én sem láttam a cíntányérhoz, mert nem jött meg a boltba, remélem kedden már rá tudom tenni.
A kotyogó ilyen műanyag izé, amibe vizet kell tölteni, a ,,cíntányér'' közelén van egy luk fúrva, körbe tömítés. A lukba lehet tenni dugót, meg kotyogót, aszerint, hogy sima zárás, vagy erjesztés céljából használja az ember.
De szerintem házilag is össze lehetne hozni egy ilyet.
Ahogy lentebb írtam 5-6g kálium-biszulfitot kevertem el bő 150l cefrébe, a tetején.
Aztán letakartam egy nejlonnal, hogy kevébé járják a muslicák, rovarok, meg kevésbé oxidálódjon.
Gondolom hamarosan forrásnak indul, én pedig csömöszölni tervezem, vagy megpróbálom valahogy benyomni a törkölykalapot a lébe.
Meddig hagyjam héjon?
Érdemes még valamilyen trükköt alkalmazni?
Ha préselem érdemes volna-e szétválasztani a présbort a színbortól (már ha lesz pont akkora edényem), vagy mindenképp jobb összekeverni és úgy rakni fahordóba.
Fahordóból van egy egyéves fehérboros, chardonnay volt benne, ami méretben kínálkozna, viszont nem tudom, hogy árthat-e a minőségnek, hogy chardonnay után teszem bele a vöröset?
Kénport a szőlőre szórhatod, ha betegség támadja meg.
De a sporik itt borkénről (ahogy helyesen írták kálium-metabiszulfit), regéltek, amit egészséges musthoz, borhoz adagolunk 1-1,5 dkg/100l mennyiségben.
Igen, feloldjuk mustban, borban és hozzákeverjük.
Habár az igazsághoz tartozik, hogy a mustot nem mindenki szokta kénezni.
OK, köszi. Én már beparáztam és túlestem a bianka szüreten: itt (hozamban) kvázi a darazsak győztek, de Nektek drukkolok :) Sőt 18 Celsius fokon tartva az erjedés sem indult be, ezért tegnap beélesztőztem, de már volt ecetszeg is :( Isten nem bottal ver...
A zajos erjedés 4-6 hét alatt lezajlik (cukorfok, hőmérséklet, kénezés, utoljára használt permetezőszer, stb.-től függően lehet több is,), utána célszerű a vastag seprőről lefejteni a bort ezután, már lazán bedugaszolható a hordó.
Nem értek annyira a borkészítéshez, örökséget műveljük meg 1-2 éve, már alakul a dolog.
Van egy kb. 90 literes hordónk, kimostam kétszr hideg vízzel, kétszer trisós forró vízzel, kétszer hideg vízzel a végén, kiszáradt, összeraktam, ma szüreteltünk, kb. 4-5 centis kénlapot elégettem benne, mielőtt beleöntöttem a mustot.
A kérdésem az lenne, hogy hogyan döntsem el, hogy milyen hosszú kénlapot égessek el? Azt sem akarom, hogy kénízű legyen a bor.
Ez a 4-5 centis lap hosszú volt bele?
A másik kérdés: fejtéskor is szoktunk kénlapot égetni benne a bor visszaöntése előtt. Mekkora lapot célszerű rakni bele és miden fejtésnél kell?
A "cintányér" nyilvánvalóan nem zár, de a zajos erjedésnél nincs jelentősége. Utánna pedig az úszófedél köré öntött parafin szerintem meggátolja az oxidációt. Ha esetleg még van benne gázbuborék, azt a parafin átengedi, lényegében úgy működik mint a kotyogó.