A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Szerintem új érdeklődőknél és az egyébként kiváló topikhonlapon is erőteljesebben kellene tudatosítani, hogy ha valaki talján eszpresszóban komolyan gondolkodik akkor az első lépés a daráló. Ezt ráadásul nem is igen lehet olcsón megúszni.
Minden új ember kávéfőző gépekben gondolkodik, természetes módon, nincsenek tisztában azzal, hogy mennyire fontos a daráló.
Egy 50 ezres keretből szerintem reális dolog 40-et darálóra, és 10-et egy használt főzőre fordítani. Pl. SiD szúrt be egy 6500 Ft-os vaterás főzőt. Ahhoz egy 36 ezres új Iberitál, és a maradékból egy tamper, tejhabosító edény, zacskólezáró, netán még egy kis zacskó babra is marad.
De én most Podstározok, és 20-30-ból valami hasonlót venni sem a sátántól való dolog. Nagyon jó arra, hogy az ember áttekintse a piacot. Gyorsan és könnyen rengeteg féle kávét végig lehet kóstolni, tapasztalatokat lehet szerezni, és azok birtokában dönteni arról, hogy milyen irányba érdemes az adott személynek elindulni. Brikka vagy Rancilió.
A pod ad olyan minőséget amit már nagyon is lehet élvezni, széles spektrumot végig lehet kóstolni az alapt kávéktól a csúcsminőségű dolgokig, és semmi kínlódás nem a főzőhöz való előre darált anyagokkal, vagy azzal, hogy az az két-három fajta ami valamennyire alkalmas a géphez az meg pont nem ízlik.
Szóval szerintem okosan már 20-30-ért is rengeteg kávés élvezetet vásárolhat magának az ember, 50-ért meg méginkább.
Én inkább azon gondolkodnék el, hogy mivel céloztál rá, nem akarod nagyon a macerát, kell-e neked klasszikus espresso szett, vagy elég lenne egy ESE POD-os gép is?
Köszönöm az összefoglalót. 70-80 kicsit sok, tekintve, hogy az egyetlen fogyasztó lennék a háztartásban. (bár ki tudja, lehet eztán vendégek is odaszoknának egy jó kávéért)
Az eredeti 20-30 ezres elgondolásomat a tények ismeretében most 50-re módosítom, de nem ugranék egy fejest, szal meggondolom még, hogy Via Veneto vagy Brikka. (végülis az instant kávétól csak felfelé vezet az út)
Mondjuk ilyet: http://www.ricardo.ch/Article541863756/Haushalt-Wohnen/Kaffee-_Espressomaschinen/Kaffee-_Espresso-Kolbenmaschinen/espressomaschine_solis_crema_sl_70/C43504/P/0/1/0/1 Vagy ki lehet várni egy enyémfajta Solis SL90-et, imho van is egy, csak érdekes színben: http://www.ricardo.ch/Article542113936/Haushalt-Wohnen/Kaffee-_Espressomaschinen/Kaffee-_Espresso-Kolbenmaschinen/solis_crema_sl/C43504/P/0/1/0/1
Mit gondoltok, nem kellene minden hónapban, vagy legalább negyedévente tartani egy összejövetelt? Kávé, kaja, pia, kávé, és tapasztalatcsere. Mutatnánk egymásnak kávékat, gépeket, technikákat, italokat stb.
Fel kellen mérni, hogy hányan nyitottak a dologra, hogy kell-e helységet bérelni, vagy valaki felajánlja, hogy nála tartsuk a lakásán.
Hát, hirtelen nem tudok mit mondani, a holnap az fix. De ha nem érsz oda időben, ott tudom hagyni egy megbízható kollégánál, este úgyis összefutok vele némi alkoholbevitel céljából! :-)
Jövhét kedden tudsz lenni rendesen, vagy full bizonytalan? Mert akkor valahogy odaérek 16ig. És Drakulálok. Álmatlan éjszakákra készülj fel, s most aludj, amég nincsenek otthon!
A százezrek az tényleg túlzás, ámbár ha éppen annyit szánnál rá, lenne éppenséggel ötletünk, nem azért mondom, de...
Ha például tudnál 70-80 körül, akkor mondanánk újonnan Iberital darálót és, egy példának, új Gaggia főzőt.
Ha például 50 körül, akkor mondanánk újonnan Iberitalt és egy Saeco Via Venetót.
Ha ennyit most rögtön nem, de nem tartod kizártnak, hogy idővel tudsz még darálóra is áldozni, akkor per pillanat mondanánk 20 ezerért az imént említett Saeco Via Venetót, azzal azért jó pár előredarált kávé is elmegy (sokkal kevésbé kényes, mint a De'Longhi, ha a részletek érdekelnek, itt vagy a weboldalon keress rá a "nyomásfokozó" szóra).
És ha nem szorít az idő, akkor meg azt mondanánk, várj egy kicsit, amíg SiD mester szeme elé kerül egy használt masina, ez egyre rendszeresebben meg szokott történni, nem is feltétlenül kell sokat várni. Ő kipofozza, rendbehozza, és lesz az új feléért-harmadáért olyan készüléked, amelyik nem feltétlenül felel meg a mai dizájntrendeknek, a közelmúltban akadt köztük éppen kicsit csúnyácska is, viszont ezek még belül tisztességesen megcsinált masinák, sokkal jobb kávét fogsz velük főzni, mint amit ma megvennél a többszöröséért.
És ha ebből semmit, mert ennyire nem akarsz belemenni, akkor igen, Bialetti Brikka (de csak a Brikka, mert van nekik sok egyéb, azok nem ugyanazok). Elmegy otthoni késes darálóval (még mindig jobb, mint őrölt kávét venni), és ha ügyesen használod (vagyis betartod a használati utasítást), még mindig klasszisokkal jobb lesz, mint bármiféle szarvasi meg kotyogó.
Átlagoasan tekintve 25ezer alatt nemigen lehet szerezni bármit, ami hajlandó eszpresszóhoz darálni. :(
Én pl. megvenném a piros darálót és addig használnám, míg nincs valami jobb alkalmi vétel. Darálás után el kell dugni a kamrába, hogy ne rondítsa a konyhát! :)
"Ellenben ha mondjuk veszek egy Brikkát, abba mehet nyugodtan a bolti darál?"
Igen -- a Brika is jutalmazza ugyan a frissebb őrleményt, de azért jól elvan a "mokka finomságú" bolti téglákkal, amikből még többféle is kapható, mint eszpresszóhoz valóból. Az eljárással sem kell sokat trükközni (DeLonghival nagyon is kell), csak pontosan betartani a haszn. utasításában írtakat.
A Krupsnak van 10e körül őrlője, az felejtős, mivel max kotyeszt tud kiszolgálni. finomabbnál megeszi saját magát, s még mindig nem elég finom. Teszteltem, mert illet volna az XP4020-amhoz. Solisnak van egy módosítással jó darálója, asszem 26. Iberital a következő 36. Onnét csak drágább van. használtban meg sok szerencse és iberárban sokkal jobb/halkabb gép is beszerezhető. De ehhez szerencse+hozzáértés is kell már, mi az, amibe érdemes belevágni, s elkapni azt a pillanatot, amikor az aranyat rézárban adja egy hozzá nem értő. Legutóbb Luigi lőtt igy egy nagyon frankó párost.