Keresés

Részletes keresés

genziana Creative Commons License 2010.09.25 0 0 3519
Jaj, nagyon könnyezve olvastam, amit írtál.

Sajnálom, hogy ezt kell megtennetek.
Előzmény: Törölt nick (3513)
tuskésvirág Creative Commons License 2010.09.25 0 0 3518
Szia és bocsi de nem romlót el, a mérlegem mert volt már 70-dk sajt is.
Előzmény: faqkac (3517)
faqkac Creative Commons License 2010.09.25 0 0 3517
"4-liter tejből 80-dk sajt"

???
Nem lehet, hogy elromlott a mérleged?
Előzmény: tuskésvirág (3516)
tuskésvirág Creative Commons License 2010.09.25 0 0 3516
Szia és bocsánat amiért,most válaszolok!De pontosan ez a recept szerint csinálom,és volt már hogy lett nekem,4-liter tejből 80-dk sajt. Csak mostanában nem sikerül.
Előzmény: krnemarika (3512)
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.25 0 0 3515
(Szóját sem eszünk, mert többnyire génkezelt, és azzal szintén nincs kibékülve édesanyám. Egyéb babot meg idén nem nagyon termesztettem...)
Előzmény: Törölt nick (3514)
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.25 0 0 3513
Bocs, hogy ezt ide küldöm be, de valahová be kell. A kecskés topikban nem vagyok jelen, hát nektek mondom...

Már egészen biztos, hogy eladjuk a kecskenyájacskát, édesanyám így határozott. Megunta a legeltetést, meg hogy sosem tud itthonról kimozdulni. Való igaz, hogy egy tucat kecske (de néhány darab is, amit már legeltetni kell) már annyira leköt két embert, hogy nemigen jut idő, pontosabban nem jut elég egybefüggő idő arra, hogy érdemben kimozduljon. Nekem is mikor néhány havonta elmegyek itthonról a városba, komoly lelkiismeret-furdalásom van, amiért nem segítek neki. És jövőre pedig remélhetőleg egyetemre megyek... Bár vannak testvéreim, egyik sem mutat hajlandóságot az iránt, hogy átvállalja tőlem azokat a teendőket, amikre nem lesz időm.

Az utolsó csepp a pohárban talán az volt, hogy az egyik környékbeli erdő tulaja igen durva hangnemben perrel fenyegette meg édesanyámat, amiért a kecskék többször betévedtek a sarjerdőjébe. Nem tudjuk, végül mit fog lépni, sem azt, miféle összeget találnak ki kárnak. Azon kívül a szomszéddal is állandó ütközési pont a kecske, a másik szomszéddal a legyek. És a veteményesre sem jut így elegendő időm... És az igazat megvallva, miután apám nem küldi a tartásdíj harmadát sem, kell a pénz is, amit az eladásukkal szerezhetünk. A téli takarmányukat még nem tudtuk megvenni, pedig igen sok lesz. Egy féltonnás ló fél kis bála szénát eszik egy nap, egy alig félmázsás kecske egy harmad bálát is, ha elé raknak annyit!

Szóval inkább nem eszünk tejterméket, mint hogy ezt tovább csináljuk. Sajnos blokkolja az előrelépést az élet minden területén, de kiváltképp a továbbtanulásban. Csak azt még mindig nem tudom, hogy hogyan leszek meg sajt nélkül, joghurt nélkül...? Majdnem az összes étel, amit készíteni szoktam, az ezekkel készül, vagy legalábbis sajttal sokkal jobb. (A sajtos-krumpliról is lemondhatok, sőt, a töltött krumpliról is...) Épp csak rájöttem idén, hogyan kell príma sajtot készíteni, ami szinte mindenkinek ízlik, és még nekem is, és most eladjuk őket. Ráadásul kénytelen leszek annyi tyúkot tartani, amennyit csak lehet, amennyi elfér - ez nem sok, sajnos, alig van szabad hely a kifutójukra, pedig 4 m2/állat kell -, mert így, hogy vegetáriánusok vagyunk, valamiből kell rendes mennyiségű fehérjét meg zsírt szerezni. Csak a tojás marad. Édesanyám pedig nem hajlandó tehéntejet vásárolni, amiből olcsóbban tudnék joghurtot, vagy néha-néha egy kis sajtot készíteni, mert a tehéntej szerinte méreg, meg minden, ami belőle készül. Kecsketejre meg nincs pénzünk, azért tartottuk őket... Bár lehet, hogy így tehéntejre sem volna, ahogy lisztre sincs.

Nehéz is lesz megválni a kis lököttektől. Ismerem az összes rigolyájukat, a szokásaikat, melyik nézésük vagy mekegésük mit mond, és hiányozni fog, ahogy odafurakszanak és tartják a fejüket a simogatásért. Hiányozni fognak, bármilyen rosszaságok is. Nem lehetek majd ott velük minden nap, nem ismerhetem az egészségüket, hogy mi van velük, élnek-e még... És a kisgidák... Elmondhatatlanul édesek mindig. És egyáltalán a tudat, hogy nincs is nagy haszonállatom, elkeserítő. Egy egész életszakasz ér most véget...
krnemarika Creative Commons License 2010.09.24 0 0 3512
Szia!
Éppen a napokban mentettem valahonnan. Bocsánat, de a nevét nem jegyeztem meg:

Egyszerű sajt (panír)
Régi, ősi recept alapján csináltam tegnap kecsketejből sajtot. 2 l tejet felforraltam 1 kávéskanál sóval, mikor felforrt beleöntöttem 10 ml 20 %-os ecetet. Kihűtöttem kézmelegre, szűrőtálba raktam egy nagyobb méretű gézt, leszűrtem, a gézt összetekertem, kinyomkodtam a levélt, vissza a szűrőkanálba, nehezék rá, éjszakára a hűtőbe. reggelre egy 20 dkg-os kemény, vágható sajtot kaptam.
Üdv.: Marika
Előzmény: tuskésvirág (3502)
krnemarika Creative Commons License 2010.09.24 0 0 3511
Szia!
Elkészítem a tésztát, kifőzöm. Szalonnát apró kockára vágok, kipirítom, a pörcöt kiszedem. A kifőtt tésztát először a zsírral, majd a túróval összekeverem s megszórom a pörccel.
Üdv.: Marika
Előzmény: bella1222 (3508)
tuskésvirág Creative Commons License 2010.09.24 0 0 3510
Szia Tejszíhabos csokoládé.Lehet hogy igazad van,mert javába mén nálam az üzekedés.És a tej is vissza eset a,felére remélem hamarosan tudok sajtot csinálni,mert ugyan is van rá vevőm.
Előzmény: Törölt nick (3509)
bella1222 Creative Commons License 2010.09.24 0 0 3508
Hogy csináltad a túrós sztrapacskát? A tésztába tetted a túrót úgy főzted ki vagy a kész tésztát keverted össze a túróval?
Előzmény: krnemarika (3498)
Komondortanya Creative Commons License 2010.09.24 0 0 3507
Olvastam én szorgalmasan. :) Na de nem is kell nekem mindig megszólalnom :):)

Nem még nem költöztünk...két hely között vacilálunk, de nagyon. Az egyik egy isteni kisfalu, nagy házzal, ugyanekkora területtel, mint a mostani, de sík elosztásban.
A másik egy olcsó tanya, kis házzal, áram nélkül, több hektárral.
Kezdésnek remek lenne mindkettő.. Csak éppen szülök.
No, hát csak ennyi a dilemma...
Előzmény: Törölt nick (3506)
Komondortanya Creative Commons License 2010.09.24 0 0 3505

Szia!

Ejnye és bejnye.

El sem tudom képzelni, mit mondhattál...mert olvasok én sok topikot, és néha azért fogom a fejem...
Mindegy. A Tejszínhabos csokoládé is remek, főleg mert olyan kedves dologhoz kapcsolódik :)

Rendben vagy már? Na jó, mondjuk úgy, hogy nagyjából?
Előzmény: Törölt nick (3474)
krnemarika Creative Commons License 2010.09.24 0 0 3504
Igen, rá. Nagyon jó kis összejövetel volt. Elég sokan voltunk ott. Csak azért gondoltam, mert azon az oldalon is találkoztam a neveddel.
Előzmény: faqkac (3501)
tuskésvirág Creative Commons License 2010.09.24 0 0 3502
Sziasztok kedves mindenki,lenne egy kérdésem!Én is szoktam sajtot csinálni,egyszerű és gyors .Igaz a tejet fel forralom és teszek bele sót,meg ecetet .A kérdésem a következő, múlt heten Vasárnap csináltam sajtot, azóta nem tudok csinálni!Pedig mindig úgy csináltam mint eddig,szépen meg vártam míg kihűlt bele a zsákba és le csőpóktetem,utána pedig bele a sajt présbe meg rá a sújt, és másnapra készen is volt.A válaszotokat előre is köszönöm.
faqkac Creative Commons License 2010.09.23 0 0 3501
Sajnos nem voltam ott! Ember Margitra gondolsz ugye?

Nagyon sok helyen jártam életemben. Minden előfordulhat. Én már bőven túl vagyok a pubertáskori zavarokon! :-)))
Előzmény: krnemarika (3499)
krnemarika Creative Commons License 2010.09.23 0 0 3500
Szia!
Íme a recept. Egy nénitől kaptam, de én még nem készítettem. Állítólag finom.

Túróból készült sajt:

1 liter tejet felfőzünk, s 1 kg túrót elkavarunk benne. Ezután lecsöpögtetjük, és gőzfürdő felett addig kavargatjuk, míg sima nem lesz. Kevés vajat és egy kávéskanál szódabikarbónát is keverünk hozzá.
Üdv: Marika
Előzmény: Törölt nick (3474)
krnemarika Creative Commons License 2010.09.23 0 0 3499
Nahát!!! Én egy üveg befőttet teszek rá!

Viccen kívül! Nem találkoztunk már valahol? Nem voltál véletlenül Margitkánál a kenyeres találkozón??? Reggel kenyérdagasztás közben jutott eszembe.
Előzmény: faqkac (3492)
krnemarika Creative Commons License 2010.09.23 0 0 3498
Nagyon jól néz ki, olyan csábító!

(Töredelmesen bevallom, hogy én csak készítője vagyok, de még meg sem kóstoltam. Még mindig csak "barátkozom" a gondolattal.)
Ma viszont túrós sztrapacskát készítettem, azért abból már ettem.
Előzmény: Május16 (3493)
faqkac Creative Commons License 2010.09.23 0 0 3497
Tökre tuti!!!!
Gratulálok!!
Előzmény: Május16 (3493)
genziana Creative Commons License 2010.09.23 0 0 3496
Jaj de ügyes vagy!

Nagyon jól néz ki.
Előzmény: Május16 (3480)
Május16 Creative Commons License 2010.09.23 0 0 3495
FAQKAC!
Okvetlen szétnézek majd a 100-as ba in is.
Köszi.
Előzmény: faqkac (3492)
Május16 Creative Commons License 2010.09.23 0 0 3494
B1114!
Olvasgatok majd.
A Pepsint én is félve vettem meg.
Na ,de majd.
A szavatossága 1 hónap.
Előzmény: B1114 (3491)
Május16 Creative Commons License 2010.09.23 0 0 3493
SZÉP NAPOT!
Felvágtam a sajtot:-)
Nagyon finom lett.
A sózás is szuper.
Annyira örülök.
Előzmény: krnemarika (3490)
faqkac Creative Commons License 2010.09.22 0 0 3492
1.) A natúr sajt! A 100Ft-os boltban vettem néhány műanyag tésztaszűrőt. Abba teszem az alvadékot, rá kistányér pofával lefele, arra 1tejfölös vödör (kb1liter) víz, súlynak!
2.) A paprikást, 1tejfölös vödörbe tettem, amit előzőleg izzó dróttal kilyuggattam. A tetejére 1 másik vödör vízzel, súlynak!

A paprikát a nászasszony csinálta. Húúú!!!! Kegyetlen. Ha másnap mezítláb belelépsz még úgy is csíp! :-) A kb 1/2 kilós sajtba, 1kávéskanál hegyével tettem bele, így is poroltóval kell megenni! :-))
Előzmény: Május16 (3486)
B1114 Creative Commons License 2010.09.22 0 0 3491
Üdv
Nem szeretnélek elkeseríteni, de a pepszin nem igazán ideális erre, részletekbe nem mennék bele előrébb le van írva...
Illetve ajánlanám tanulmányozásra a www.sajtkeszites.hu -oldalt ( azon belül is a GYIK , és a Kézikönyv menüponttot )kezdőknek, minden le van írva egy helyen, röviden amit tudnotok kellhet.
Bár ezek itt is megtalálhatók, de itt nagyon sokat kell utánaolvasnotok...
Előzmény: Május16 (3486)
krnemarika Creative Commons License 2010.09.22 0 0 3490
Nagyon szép a sajtod! Biztosan finom is.

Én is mindig 4 literből készítem, s a súlya is hasonló a tiédhez. Anivetes oltót használok. Csepegtetőnek pedig egy műanyag szűrőt, ezért a formája félgömbhöz hasonlít.
Előzmény: Május16 (3488)
krnemarika Creative Commons License 2010.09.22 0 0 3489
Szia!
Azt nem tudom. Biztosan nem kell nekik érte úgy "megdolgozni".
Előzmény: Május16 (3483)
Május16 Creative Commons License 2010.09.22 0 0 3488
Nem is 42dkg lett hanem 64 dkg.
4 liter tejből.
Elírtam az előbb.
További szép napot mindenkinek.
Majd beszámolok az ízéről is.
Május16 Creative Commons License 2010.09.22 0 0 3487
Nem is 42dkg,hanem 64 dkg lett. 4 liter tejből.
Ujra mértem.
Előzmény: Május16 (3480)
Május16 Creative Commons License 2010.09.22 0 0 3486
FAQKAC!
Őrölt csili paprikát tettél bele?
Szerintem finom lehet.
Mi is szeretjük az erőset is.
Előzmény: faqkac (3467)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!