Keresés

Részletes keresés

porker Creative Commons License 2007.08.09 0 0 1494

OK. Én meg nem így értettem. De valszeg igazad van.

 

Saválló: ma délelőtt a terepen - építkezés - volt egy közel egy órás vitánk ezzel kapcsolatban. Ugyanis nekem is elszállt az agyam ettől az Uniós f...ságtól... Megjelent a Kéményseprő képviselője, a FEMÜ, a "MÜSZI" - műszaki ellenőr - és egy kémény gyártó vállalkozó. A téma: mi a frásznak kell a kandallómhoz 27x27-es kémény, benne 20 cm átmérőjű saválló 3 cm vastag hőszigeteléssel. ...

 

A konzultáció vége az lett, hogy bár a Kéményseprő Zrt szerint is marhaság, ha nem így csináljuk, akkor még a kondenzációs kazánra sem adják meg az engedélyt, mert nincs műszakilag megfelelő kiegészítő fűtés. Tekintettel arra, hogy a jogerős Építési Engedélyezési Tervben én a kandallót jelöltettem kiegészítő fűtés gyanánt az esetleges elektromos változat nem hatja meg őket.

Kéménytéglából, Leier samott csőből vagy más samott csőbélésből - kivéve Shiedel - nem lehet kémény belsőt elfgadni a hiányzó ÉMI minősítés miatt. Ez van.

 

Ja: mázlim, hogy a jelenlévő szakember a 8 m kéményem bélését saválló acélból 45 ezer HUF-ért holnapra legyártja - van ÉMI - és így cirka 150 ezret megspórolok. Fából vaskarika: a kandalló kémény tisztító ajtaja alá IS kell kondenzvíz túlfolyó, mert a nélkül sem veszik át a Kéményseprő emberei a műszaki átadáson.

Előzmény: Törölt nick (1486)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.09 0 0 1493

Akkor most van gázod vagy sem ?

 

Van persze. És működik is évek óta. Csak ezt a kéményt nem értem. Az egy dolog, hogy kéményseprő szakvélemény nélkül hogyan vehette át a gázszolgáltató -mert a kémény a gázbevezetéskor készült, komplett kivitelezés volt és első gázóra felszerelés, minden hivatalos papír és engedély megvan az üzembehelyezésről, és a gázművektől+ugye feltették az órát-, de ami ennél jobban idegesít, hogy milyen szereltkémény az, amin nincs tisztítónyílás? A hagyományos kéményt én is meg tudom nézni egy tükörrel legalább annyira, hogy nincs-e eldugulva. De ezt lehetetlen.

Így néz ki:

 

 

Előzmény: Törölt nick (1492)
kentaura Creative Commons License 2007.08.09 0 0 1490
Előzmény: Williem (1452)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.08 0 0 1489

Nincs sorellenőrzés. A kéményt még sose ellenőrizték.

Erről írtam régebben. A gázművek átvette, minden papír megvan, nyomáspróba, EPH, akármi, jegyzőkönyvek, gépészterv, engedélyek. Csak a kéményről nincs semmi.

Előzmény: Törölt nick (1482)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.08 0 0 1488

Hali,

 

A kémény ok. A cserépkályha nem ok., nincs rá hely. Akkor marad a kandallókályha, csak valami jobb fajta. A kéményt burkoltam volna nem a csövet, de akkor ez is felejtős.

Köszi!

Előzmény: Törölt nick (1481)
Apama Creative Commons License 2007.08.08 0 0 1485

Sziasztok!

 

Lehet, hogy buták a kérdések, de Ti biztosan tudtok rá válaszolni

 

Vettünk egy lakást, van benne egy kandalló. (fűtés turbós gázkazán falol kivezetett csővel)

 

A kémény mérete 20*14 cm. Egy szaki szerint ez nem szabvány és a kéményseprő nem fogja engedélyezni a használatot. Amugy a kémény vagy 9 m és marha jó a huzata. 

A kandallót ritkán inkább hangulat miatt akarjuk használni, tehát nem fűtésre.

 

Kérdések:

- Be kell e jelenteni a kéményt lakásvásárlásnál, vagy elég ha ez előző tulaj elvileg bejelentette?

- Ha ez a kémény nem szabvány lehet e használni, tisztíttatni, vagy inkább ne is feszegessük a kérdést a kéményseprőknél?

-Lehet e látni, hogy mikor kell tisztittatni a kéményt, vagy évente használattól függetlenül? (ha most belezézek a szerelőajtón tükörrel teljesen tiszta, jól járható)

 

Köszi előre is!

 

porker Creative Commons License 2007.08.08 0 0 1483

Szilárd tüzelésű kályhához sem enged május 1-től a Kéményseprőség samott bélést!

EU koordinációra hivatkozva csak a saválló béléscsőveket (de csak ha van ÉMI minősítése) fogadják el VAGY a Schiedel kémény belső csövét (mert annak van ÉMI minősítése), de a Leierét már nem.

Előzmény: Törölt nick (1481)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.07 0 0 1480

Ja, és még egy kérdés.

Van egy régi felszerelésű gázkémény, jobban mondva szereltkémény, aminek az alján csak kondenzgyűjtő idom van (egy alsó záróelem, amiből kiáll egy kis cső).

De nincs rajta külön tisztító ajtó. Nem teljesen értem, hogyan lehet ez? Ezt a kéményt hogyan lehet megnézni, hogy nincs-e eltömődve, vagy egyáltalán, az ilyet hogyan tisztítják a k.seprők?

Törölt nick Creative Commons License 2007.08.07 0 0 1479

Van egy kis fatüzeléses kályhánk -az a szokásos áruházi csoda-. Eddig csak dísznek használtuk, de majd idéntől szeretnék valami normálisabbat, hogy fűthessünk is vele. Nem nagyot, kb. 8kW-osat. 

Kérdésem az, ha veszek valami másfajtát, de nem kandallót hanem ugyanilyen álló kályhát, csak minőségibbet, akkor:

1. ahhoz kell-e valamilyen engedély?

2. Építhetek-e köré/fölé samottból valami akármit, hogy a felszálló jelentős hőt beszívja, és később fokozatosan adja vissza? Vagy ez hülyeség?

3. Érdemes-e/szabad-e samott lapokkal utólag burkolni a kéményt (2-es pontban említett okokból)?

 

Kandallót azért nem akarok, mert az macera, ezt meg csak rá kell kötni és kész. Ráadásul nincs ilyen kis tűztér (én még nem láttam 6-8kW-osat sehol), nekem meg nem kell nagyobb, mert kicsi a helység ahova lesz. Ha nagyobb lenne, felforrna az agyam, már ettől a tááárjáni csodától is néha 30fok volt a nappaliban. Vagy ha bármi más javaslat lenne a problémára, megköszönném?

kentaura Creative Commons License 2007.08.03 0 0 1478

Érdemes lenne megtudni ki volt a FeMü és megnézni mi van az eredeti engedélyezési terveken. Ha eltértek az eredeti tervektől, tervmódosítást kellett volna beadni! Ha ez nem történt meg, akkor hamis nyilatkozatot tett a FeMű, aminek büntetőjogi következményei vannak (hatóság félrevezetése, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés stb..) Mivel ez már BTK. ettől jobban félhet a FeMü, mint egy PTK-s ügytől.

Én a helyedben ha bebizonyosodik, hogy valótlan nyilatkozatot tett a Femü, őt venném elő, aztán boltolja le az érintett céggel, hogy ki mit vállal föl a történtekből.

Előzmény: Williem (1452)
porker Creative Commons License 2007.08.02 0 0 1477
Urak, eddig még nem alkalmaztam, de: van valamilyen "értelme" kész kéményt építtetni? 8 méteres kéményekre van most szükségem, egy 200-asra kandallóhoz és egy 125-ösre a kondenzációs kazánhoz.

Ahogy nézem ez kb 500 ezer kész kéményből, viszont "azonnal" kész van.
Dunit Creative Commons License 2007.08.02 0 0 1476

 Mennyit kértek ??

 Még nem tudom - elvileg benne van a társasház közös költségében !!

Előzmény: pjotrkolja (1475)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.08.02 0 0 1475
T Dunit!

Nyitható részen? Kis szondányi hely Kb 5mm vagy lecsavarozható reviziós rész úgy 5x5cm?
A sorellenőrzés, sorvizsgálat ugyanis ennyiből áll:
szonda be a 5mm -es csonkon, (légellátó oldal) kéményseprő gomb bekapcs, vagy melegvízelvétel és mérés ... ennyi.
Nem nagyzolás, csak ez a dolguk ... mennyit kértek?

kolja
Előzmény: Dunit (1474)
Dunit Creative Commons License 2007.07.31 0 0 1474

 Nálunk is volt tegnap kémény ellenőrzés !

 

 A zárt égésterű kazánnál oldalt a füstcsövön lévő nyitható rlésznél végeztek egy műszerrel analizist.

Ez Ok !

 A CO2tf% kissebb mint 0.2 %  - megfelelő,   AZ 02  - 0XIGÉN NAGYOBB MINT 20,6  tf megfelelő%, de azt nem tudom egy nyitott  rendszernél hogy állapították meg, hogy

 tömör  - mert mikor mértek nyitott volt a rendszer !

 

 Aztán tettek egy csomó olyan megállapítást ami feleleges mármint egy sorellenőrzésnél eleég lett volna annyi , hogy az erededi állapothoz képest minden változatlan.

 

 Szóval   - nagyzolnak !!

 A munka egyébként 3 percig tartott !!

CsRob1 Creative Commons License 2007.07.26 0 0 1473
T pjotrkolja!
Köszi a választ. Ez esetben a revíziós elemmel beépítünk még néhány meghibásodási lehetőséget (tömítések a nyílásnál és a toldásnál) gyakorlatilag feleslegesen...
A kazán beüzemelése után számíthatok mégegy levegőösszetétel-mérésre? Ennek megfelelő eredménye is feltétele a használatbavételi engedély kiadásának?
A munkabiztonsági előírásokkal kapcsolatban egyetértek veled. Azzal, hogy én felteszek a kémény mellé egy trepnit (ahogy javasolták), ő nem lesz érdemben nagyobb biztonságban - szerintem. És arról a lépcsőfokról sem jut sokkal közelebb a kémény tetejéhez, mintha a kémény mögé állna a tetőgerinc oldalon.
Előzmény: pjotrkolja (1472)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.07.25 0 0 1472
T CsRob1!

A reviziós elem akkor lenne elengedhetetlen ha nem ABS-ban vezetnéd el az égésterméket, hanem végig koncentrikus cső a csőben rendszerben. Mivel az ABS nem túlnyomásos nem kell megküldeni nyomásssal, ez egy sima (bár LAS) gravitációs kémény. Ha majd lesz gázórád (hacsak már nincs), akkor a kazán próbaüzeme alatt, a kis "gombán" (levegő ág) keresztül levegő összetétel mérést kell elvégezni, ebből lehet a rendszer megfelelőségére következtetni.
Ha a munkabiztonsági előírásokat fullra betartanánk akkor egy rohadt bonyolult szerkezetnek kellene éktelenkedni a kémények mellett. Ha kivitelezhető, a legjobb megoldás ha a kéménytest mögé kerül a kibúvó közvetlenül. ... ha kérik azt a francot ... meg kell nézni, hogy a tervbírálat idelyén előírták-e, vagy szerepelt e a bírálatos tervben. Ha benne volt sz@rügy ... (ha tetőtéri tisztító volt akkor is).
Sok szerencsét ...

kolja
Előzmény: CsRob1 (1471)
CsRob1 Creative Commons License 2007.07.24 0 0 1471
Tegnap jártak nálam a KeményZrt-től és kéményvizsgálatot végeztek. A tartalék Schiedel SIH kémény elmondásuk szerint rendben van, itt egyszerű tükrözést végeztek csak. A zárt égésterű gázkazánhoz tartozó Schiedel ABS kéménynél több kifogásuk is volt: a Saunier Duval fali gázkazán 100/60-as koncentrikus égéstermék elvezetésén hiányolták a revíziós elemet. Állításuk szerint anélkül nem is tudják elvégezni a szükséges mérést. A kazánból induló könyökös koncentrikus indító idomon viszont van két "gomba", ami lecsavarható. Ez a két "gomba" nem éppen a mérések elvégzése céljából került oda? Valóban elengedhetetlen még a revíziós nyílás is a kb. 30 cm hosszú szakaszon?
A másik kifogásuk az volt, hogy mivel a kéményen felül nincs tisztítónyílás, ki kell mászni a tetőre, ahol szükséges a "trepni", ami nálam hiányzik. A tető 30 fokos cserép, a kibúvónyílás a kémény mellett-egy kicsit lejjebb van. Én többször kimásztam ott a kéményhez is mindenféle nehézség nélkül - és nem vagyok ipari alpinista, igaz, kéményseprő sem. A tetőről szétnézve egyetlen háztetőn sem látható lépcső, a legtöbbön még kibúvónyílás sem.
Papírt az elvileg megfelelő kéményről sem adtak - remélem, ha visszajönnek, esetleg más jön vissza, akkor nem fognak azon is hibát találni.
Williem Creative Commons License 2007.07.20 0 0 1470

Szia!

 

Én abszolút amatőr vagyok a témában. 2 éve költöztünk egy új lakásban, és sajnos a kivitelező, a RózsakőBau kft átvert kazán ügyileg (már írtam erről). De mire erre rájöttem, körbejártam a témát.

 

Általában a kazánok hatékonyan, és károsodás nélkül 70 fok körül működnek. Azonban padlófűtésnél  max 40 fokos víz kerülhet a csővekben. Ennek feloldására  szerintem egy korrekt megoldás létezik, a kondenzációs kazán.

 

Nálam padlófűtés van, azonban sajnos egy normál kazán szereltek be. Utolag beszereltek egy keverő szelepet, azonban ez teljesen felesleges volt, mert ettől nem változott a helyzet.

 

 

Üdv

Williem

Előzmény: Törölt nick (1464)
jensnej Creative Commons License 2007.07.19 0 0 1469

Sziasztok!

 

180-as INOX csővet szeretnék venni! Budapesten hol tudnék?

 

A válaszokat előre is köszönöm!

Törölt nick Creative Commons License 2007.07.18 0 0 1468

köszi a választ !

egyelőre még nem tudni milyen kazán lesz, ezt is el kell még döntenem.

A két kémény amit írtam az engedélyezési tervben szerepel (SIH 18 kandallóhoz és SIH 14 tartalék kémény).

Közben kiderült, hogy létezik még SIH kémény is (a Schiedel honlapon egyébként nem találom), de 14 és 18-as méretben nincs, csak 16-os és 20-as van.

Az engedélyezési tervben egyébként a kazánról csak annyi van hogy a kazán turbo kivezetéses, tehát nincs bekötve egyik kéménybe sem.

Előzmény: pjotrkolja (1467)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.07.17 0 0 1467

T kernyebauer!

 

Vagy csak kondenzációs vagy csak egyéb zárt égésterű turbós kombi kazán, egyszerre a kettő felesleges, bár lehet hogy valamit félreértettem. Kondenzációs marha drága (nekem az) annyival meg nem tud többet, de te tudod mi kell neked.

Kondenzációs kazánokat (és turósakat is) legegyszerűbb saját égéstermék elvezető szettel szerelni, ez lehet cső a csőben, szétválazstott rendszer, acé , alu, kondenzációsnál akár PPS (műanyag) is. A kazán gyártója, forgalmazója segít neked ebben.

A jelzett SR/SIH kéményedre nem köthető rá turbós vagy kondenzációs kazán. ezekez max Schiedel Quadro (kondenz nem), Absolult, Avant, Multi kéményekre kötheted, de erről bővebb infót itt találsz.

Az SR kémény annyiban különbözik a SIH (most UNI***PLUS) kéményrendszertől, hogy az előbbi nem szigetelt utóbbi viszont az. Ha a 18-ason kandalló van akkor a 14-nek mincs sok értelme, a 18-on lévő kandalló magában lehet a tartalék, "biztonsági, vész" fűtés, másra meg pl.: Másodlagos, tartalék fűtési rendszer vegyes kazánjának az égéstermék elvezető rendszerének nem alkalmas (tapasztalat szerint kevés).

Legolcsóbb: sima zárt égésterű kazán alu cső a csőben szettel héjalás fölé kivezetve,  merőlegesen 40cm távolságig a héjalástól.

Közép1: SQuadro 14 zárt égésterűvel szabvány szerinti kitorkollással.

Közép2: Kondenzációs PPS szettel (ugyanúgy mint a turbós CSCS szettel)

Legdrágább: Kondenzációs SAavant, Absolult, Multi ....

 

sok szerecsent ...

 

kolja

Előzmény: Törölt nick (1464)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.16 0 0 1466

valaki hozzáértő légyszi válaszoljon a kérdéseimre, mert meg kell rendelnem e kéményt.

Köszi

Előzmény: Törölt nick (1464)
alcesalces Creative Commons License 2007.07.15 0 0 1465

koszi a valaszokat.

lehet, hogy a legtobbhoz van, de a forgalmazo (aki egyben az uzembehelyzo is volt) mondta azt, hogy ehhez a tipushoz nincs semmi ilyen. Emlitette, hogy valami mas tipust ilyenkor be lehet epiteni, de ok igazabol nem ajanljak.

Persze, ha maskent nem megy a dolog, akkor az lesz.

De kaptam olyan javaslatot is, hogy forduljak a fogyasztovedelemhez, mely szerint bizonyos szabalyokkal/szanvanyokkal (nem tudom, hogy ki hozta ezeket) korlatozzak egy az EU-ban forgalmazhato termek itthoni arusitasat. Persze nem tudom, hogy ezzel mit ernek, mert valszin nekem ugyanugy nem lesz maskent papirom, de talan az utanam jovok nem jarnak igy.

Előzmény: pjotrkolja (1463)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.14 0 0 1464

Sziasztok !

 

Most építjük a házunkat, SIH 18 (kandalló) és SIH 14 (tartalék) kémény van a tervemen (ezt írta rá a tervező). Mit szóltok ehhez ? Állítólag SR van már SIH helyett, sajnos abszolút nem értek a kéményekhez.

A kazán turbo-ventillátoros kivezetésű, de padlófűtést szeretnénk, ahhoz pedig esetleg egy kondenzációs kazánt, amit szintén nem ismerek, csak hallottam róla.

A SIH 14-es kéménybe beköthető lesz egy ilyen kondenzációs kazán ? vagy valamilyen más kémény kell ?

Légyszi írjatok javaslatot kondenzációs kazánra (megéri-e), illetve a "hozzávaló" kéményre.

Köszönöm

pjotrkolja Creative Commons License 2007.07.13 0 0 1463
(A t - betűs céget érdekből írom csak mert legtöbbször ezzel a termékkel találkozom, amúgy az MTS group-nak is van hasonló, talán az T idom, de egy jó szakboltban biztos adnak felvilágosítást.)

kolja
Előzmény: pjotrkolja (1461)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.07.13 0 0 1462
T Dunit!

Passsz ... de gondolom nem egy-két év. Szerintem 15-20 év mire egy ingatlan eljut oda hogy szükséges felújításokat kell eszközölni rajta. Szigetelés, nyílászárók, elektronika, szennyvíz, külső-belső vakolás ... stb. gondolom én ... nem én találtam ki.

kolja
Előzmény: Dunit (1460)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.07.13 0 0 1461
Nem tom biztosan de az Immergas kazánokat ha jól tom MTS group csővel szerelik és ajánlják ahhoz meg a ticox 60/100 vagy 80/125 reviziós idom jó .... kb. 11.000._ Ft ... rakd oda hagy örüljenek a kéményseprők és te is ... ha tudnak mérni nem ágálnak a dolog ellen ... nem rossz emberek Ők, csak szeretik ha minden rendben .... mellesleg megnézek egy ilyen rendszert 4 év múlva amikor megint nyomáspróbázni kell ( ha a törvényjavaslatot elfogadják ) szilikon tömítőpánt szétporladva.... akkorra ez lesz a rendszer legtömörtelenebb része.
Ha a az építésügyieknek mindegy akkor inkább a közvetettt módszer ( égési levegő oldali ág összetétel mérése).

sok szerecsent

kolja
Előzmény: alcesalces (1459)
Dunit Creative Commons License 2007.07.13 0 0 1460

  Az nagyjából mennyi idő ??

 D !

Előzmény: pjotrkolja (1455)
alcesalces Creative Commons License 2007.07.13 0 0 1459

Kedves Pjotr,

 

koszi a gyors valaszt. Pusztazamoron vagyunk (kemenyvizsgalat szerint Szigetszentmikloshoz tartozunk). Gazoram van, Tigaztol megvan minden papirom, nekik oke volt a dolog. Es minden tokeltesen mukodik is februar ota. Viszont a hasznalabavetelihez egyelore kemenysepros nyilatkozatot kernek, ok pedig a revizios elemet hianyoljak a kemenyen. (az onkormanyzatnal meg megprobalok egy kort futni, hatha el tudnak tekinteni a dologtol.)

Amugy Immergas kazanunk van es maga a forgalmaz es uzembehelyezo mondta azt, hogy ehhez a tipushoz nincsen ilyen elem.

Szoval ha gazoram van, akkor mit tudok tenni a kemenyes resszel?

Előzmény: pjotrkolja (1458)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.07.13 0 0 1458
T alcesalces!

Hol lakx?
Igazság szerint a gázszolgáltatón múlik a dolog, mivel ha ilyen feltétellel ad neked gázórát akkor lehet közvetett módon vizsgálni a rendszer tömörségét. Ha nem ad, akkor kénytelen leszel reviziós elemet elhelyezni a rendszeren + kitorkollás megközelíthetősége és bontható kitorkolló elem, vagy még egy reviziós elem a féjalás alá közvetlenül.
Ha nincs ennek a típusnak ... akkor a tricox-nál biztos lesz ilyen idom... milyen típusú a kazán és az elvezető rendszer?
Minden ismertebb márka (ami tudja bizonyítani hogy az adott égéstermék elvezető rendszer az övé) gyárt ilyet ... lehet hogy T idommal de gyárt.
Ne hecciáskodj nem éri meg az időt és az ideget ... reviziós + legalapabb kibúvó és kész ... ja ez kb 30.000.- Ft ... erről ennyit.
A gázszolgáltató az úr ....... az Ő szava szent ... 10 a zsebbe és kész


kolja
Előzmény: alcesalces (1457)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!