Keresés

Részletes keresés

B.tibor1 Creative Commons License 2014.08.26 0 0 8081

Sziasztok ! Megint csak egy kémény kérdésem lenne. Ez az utolsó :). Feltettem a kérdést a kémény topikban is, de még nem jött válasz.
Tehát: Népi lakóépület felújítása folyik, most éppen  kéményfejet akarok készíteni. Készítettem 3 tervet. Megnéznétek, hogy a 3 közül melyik lenne a legoptimálisabb megoldás füstelvezetés szempontjából ? Ugyanaz a forma, de az egyik csak a gerinccel párhuzamosan nyitott a másikon a gerinccel párhuzamosan és merőlegesen is nyitott a kéményfej. A harmadik megoldás pedig annyiban különbözik, hogy felül a fedlapon még van egy nyílás. Nagyon jó lenne ha a 3. megoldás működne mert így nyilván később kormozódna be a kéményfej. Mert meszelve és használva is lesz. Arra gondoltam, hogy kialakulna így egy kűrtőhatás. Jobb és baloldalt szívná a kémény a hideg levegőt ami így a meleget a felső luk felé terelné. Elvileg. Működik ez a megoldás szerintetek ? Az nem gond ha egy kis csapadék behull, hisz ha nem lenne kéményfej akkor is behullna.
Csatolok képet a tervekről. A satírozott rész a füstnyílás.

 

Evonly Creative Commons License 2014.08.26 0 0 8080

Nézd: a szabályozhatatlan betét valóban nem jó, jól tetted, hogy átépítetted. A jól szabályozható betét viszont tényleg jó . 

Előzmény: sancibácsi (8079)
sancibácsi Creative Commons License 2014.08.26 0 0 8079

" kandalló meg nem sokat ér (illetve vonatszerelvénnyel kell hozzá betárolni a fát.)."

Bírom ezeket a sztereotíp butaságokat! 

 Egy tömegkályhában is eléget az ember ugyanahhoz a házmérethez 15 kg fát és egy kandallóba sem kell több. Persze jó kandallóról beszélünk."

 

Én nem tudom, csak a saját tapasztalatot.

Igaz nekem nem 3-400.000 Ft-os betétem volt, hanem amit 80-100 között meg lehet venni. Öntvény, nem bélelt.

Az biztos, hogy ahogy átépítettem a tömegkályhára:

-fele mennyiségű fával fűtök 1 alkalommal,

-és kétszer annyi ideig van meleg.

Ezt nem bántásként írom. Eszembe sem jutott volna leírni, ha nem olvasom a hsz-od.

Ez az én tapasztalatom.

 

Előzmény: Evonly (8078)


Evonly Creative Commons License 2014.08.26 0 0 8078

" kandalló meg nem sokat ér (illetve vonatszerelvénnyel kell hozzá betárolni a fát.)."

 

Bírom ezeket a sztereotíp butaságokat! 

 

Egy tömegkályhában is eléget az ember ugyanahhoz a házmérethez 15 kg fát és egy kandallóba sem kell több. Persze jó kandallóról beszélünk.

 

A ház hőszükséglete mondja meg mennyi fát kell elégetni hozzá, és a fűtőeszköz hatásfoka. Az meg alig picivel lehet jobb egy jól megépített tömegkályhában, de egy rosszul megépítettben meg még sokkal rosszabb érték is kijöhet!

 

Előzmény: a14789 (8077)
a14789 Creative Commons License 2014.08.26 0 0 8077

"18-20 cm-es alubelsőt?"

Lehet kapni saválló kémény csövet, "N" méretben.

Az SCH -nak van olyan is ami direkt kémény felújításra való és hajlékony pld.

Ezek felhasználhatóak szabványos kémény felújításra.

Van kémény felfúró szolgáltatás is, a 180 mm -esre fúrva bele lehet húzni a régi 140 mm-es be.

De akkor nem lesz szigetelve, tehát ez rész megoldás.

Azért célszerű visszabontani plafonig, mert érdekes módon a régi házaknál a plafonig szélesebb a kémény az alap terhelés miatt, onnantól felfelé pedig megtudod csinálni a 6 téglás alapot és felvinni + 5 méter kéményt általában. ebbe már a 180-200 mm -es cső mellé befér a kőzetgyapot is bőven.

Változatlanul fenntartom, hogy jó kémény kell és nem a kályhát faragni a rossz kéményhez, ugyanis kis hazánk kéményei általában elégtelenek a mostani fűtési igényhez, mert régen a szobánként kis kályha volt a taktika, ugyanis így télen vissza lehetett vonulni  akár egy helyiségbe a spórolás miatt.

Ma meg nagy nappalikat építettek vagy átalakítottak, mert ez a divat és amikor olcsó volt a gázfűtés akkor ez nem is volt baj, de most már gond van, és hiába az új kályha ha gyenge a kémény.

 

Ma a tehetősek is fáznak mert drága a gáz, a kandalló meg nem sokat ér (illetve vonatszerelvénnyel kell hozzá betárolni a fát.).

 

 

 

Előzmény: Evonly (8075)
sancibácsi Creative Commons License 2014.08.26 0 0 8076

Nem dehogy.

Senki sem beszél ilyenről.

 

Illetve 1.

Nem tudott a kákán más(t), más(hogy) csomót keresni.

 

Akik értünk a kályha építéshez valamit: nekünk világos, hogy a kályha belső felépítése, és a kémény/huzat/... azok összefüggésben vannak. Mi itt egy elrontott kályháról beszéltünk, és utaltunk arra, hogy a belső méretezés, stb ugye összhangban kell hogy legyen a kéménnyel!

Az az 1 (akinek nem inge biztos nem veszi magára) okosat akart mondani, lehetőleg nálunk nagyobbat. Ezért találta fel a spanyol viaszt! Hogy a lakáshoz méretezzük a kályhát.

(Persze a külsőt, hőtechnikailag. OK. De most mi itt nem egy 'NEM FŰTŐ VAGY ROSSZUL FŰTŐ kályháról beszéltünk. Nekünk világos, hogy nem a hőtechnikai méretezést rontották el, hanem a belső felépítést inkább! Most nyáron pl, a teszt üzemben kifűtötte volna az egész házat! :-) De a füstölés miatt nem tudták befűteni.)

Neki ez gondolom nem volt érthtő/egyértelmű. Vagy valami nagyon okosat akart mondani, hogy másokat lehülyézzen :-)

Na a lényeg az, amire jutottál:

-az a kályha kifüstöl, és nem a lakáshoz való méretezése rossz (az is lehet amúgy) hanem egyszerűen valószinű, hogy a belső kiépítése hibás.

Tehát: szóra sem érdemes! Nem a probléma, hanem a kioktató, hogy a lakásra méretezünk.

Előzmény: Evonly (8075)
Evonly Creative Commons License 2014.08.26 0 0 8075

Már azt sem értettem, hogy mit akar a visszabontott - plafonig - kéménnyel. Beledug a 14x14-es falazott kéménybe egy 18-20 cm-es alubelsőt?! Gratulálok hozzá, ha sikerül:-).

 

Előzmény: ab69 (8074)
ab69 Creative Commons License 2014.08.25 0 0 8074

Ez a járatos kályhákra igaz,egy bizonyos járathossznál nem túl szerencsés nagyobbat építeni, ez nyilván meghatározza a kályha méretét is. Tömegkályhánál más a szerkezet, másképp működik. Adott méretű kályhához építhetsz különböző méretű tűztereket. A tűzteret méretezzük a kéményhez a kályha testét pedig a hőigényhez. Pl. az oroszok ennek a nagymesterei, nevetségesnek tűnő méretű kéményekre baromi nagy kályhákat tudnak építeni. A hátulütője ennek az, hogy folyamatosan lehet pakolászni a kisebb tűztérbe ,folyamatosan vagy hosszabb ideig van nyitva a kémény, tehát itt nagyobb lesz a hőveszteség, mint egy rövid égési periódus esetén. A helyzet persze nem annyira tragikus egy normál kandallónál ez meg mindíg gazdaságosabb.

 

Dán kályhát is lehet 14-es kéményre építeni, csak nem úgy ahogy az a közkézen forgó "rajzokon és fotókon" szerepel.

 

Az olvtárs mármint "elemző" sokadik inkarnációja, meg a csodakályha bizniszen kívül a csodakéményekben is érdekelt lehet, persze hogy átépíttetne minden kéményt.

Előzmény: Evonly (8070)
Evonly Creative Commons License 2014.08.25 0 0 8073

Hát mert az egyszerűbb megoldást preferálnám.....de tök mindegy, mert aki kérdezte, már 1 napja ide se néz, úgyhogy a magam részéről nem érdekel.

 

A Wamsler egyébként egy tök jó cucc! De nem arra gondoltam.

Előzmény: a14789 (8072)
a14789 Creative Commons License 2014.08.25 0 0 8072

Mi a problémád a kémény átépítésével?

 

Az érvelésed persze nem egyedi, sőt elég sokszor előfordul.

 

Az átlag háznál csak a padlástérre vonatkozik az átépítés, és profi kéményépítő helyi szakember + két segédmunkással villámgyorsan megoldja.

 

Bonyolultabb háznál több vele a kosz, de ott sem lassú.

Ha ezen akar valaki megtakarítani és a kályhát igazítja a kéményhez akkor hosszú távon ráfázik.

 

Így az van, hogy marad a régi kis keresztmetszetű kémény és vesznek egy Wamsler plédobozt 100 e. Ft - ért aztán szívnak vele. 

 

A tömegkályha lehet kevesebb is és akkor belefér a kémény a beruházásba.

Előzmény: Evonly (8071)
Evonly Creative Commons License 2014.08.25 0 0 8071

Illetve, ha a meglévő kémény kevés a lakótérhez méretezett tömegkályhához, akkor más fatüzelésű eszköz ( kandalló, kandallókályha )után kell nézni, főleg ha főfűtés lenne! Nem kell rögeszmésen tömegkályhát építeni oda, ahol nem lehet megoldani ( pl nincs rendesen megalapozva vagy kicsi hozzá a kémény, vagy túl tagolt a ház ), hanem más alternatívát kell preferálni ilyen esetben! 

Egy tömegkályhát 5-600.000 ft alatt nem lehet megépíteni, annyiért meg adott esetben már kegyetlen jó kályhát lehet venni!

Előzmény: Evonly (8070)
Evonly Creative Commons License 2014.08.25 0 0 8070

Meglévő házról beszéltünk! Meglévő kéménnyel! 

 

Ha teljesen újépítés akkor persze, hogy a lakótérhez méretezik a kályhát és ahhoz való kéményt tesznek be. 

 

De meglévő kéménynél a kémény határozza meg a kályha méretét, akkor is, ha teljesítményben kevés lesz! 

 

 

Előzmény: a14789 (8069)
a14789 Creative Commons License 2014.08.25 0 0 8069

"De egy kályhát, annak tűzterét, belső elemeit az adott kéményhez méretezzük, építjük.

 

Talán.

Ha ilyen értelemben vannak rosszul megépítve a kályha belső elemei (tűztér, fordulók, átégők, járat keresztmetszetek, miegymás), mondjuk javítható:

-1. Lebontani a kályhát, és újra rakni.

-2. Vagy 180-220.000-... Ft-ért másik kéményt építeni.

 

 

Ugyanazt értem rajta amit Te is....nem ahhoz a kéményhez való.

 

 

Igen ahogy már mondták előttem, a történet ott kezdődik, hogy a kéményhez és a hőigényhez méretezzük a kályha minden elemét"

 

------------------------------------------------------------

Mindegy ki mondta a fentieket, a felfogás hibás.

 

Nem a kéményhez méretezzük a kályhát hanem a lakótérhez.

 

A kémény egy funkcionális eleme a rendszernek, és az a feladata hogy az égésterméket több szempont szerint jó teljesítménnyel eltávolítsa a kályhából.

A kémény paramétereit most kihagynám.

 

Árak: a SCH 30000-60000 Ft / méter között kapható, de ha szabványos saválló csövet veszünk alapul az 8000-10000 Ft között kapható tehát 6 méteres kémény 60000 Ft + a szigetelés és a 6 tégla/sor.

 

Ha kémény felújítás címén lebontják a plafonig minimum, akkor saját építéssel kiszámítható hogy mennyi lesz. Minimum 180-200 mm csővel lesz normális huzat átlagos helyen.

 

A tömegkályha ellátáshoz nem jó a régi átlag kémény, ezért az esetek nagy részében biztos hogy nem elég a huzat, ezért van gond.

 

sancibácsi Creative Commons License 2014.08.24 0 0 8068

:-)

Előzmény: ab69 (8067)
ab69 Creative Commons License 2014.08.24 0 0 8067

Ennyi információból csak találgatni lehet. 

Nem igazán értem mit értesz a füstjárat szigetelésén, légtömörre falazod és ha mindent jól csináltál ez már bőven elég hogy ne füstöljön.

Igen ahogy már mondták előttem, a történet ott kezdődik, hogy a kéményhez és a hőigényhez méretezzük a kályha minden elemét. Könnyen lehet hogy ez kimaradt és mondjuk kicsi a kémény, a hozzá nem értők meg általában igen kreatívak, lehet akár fölösleges szűkítés, rosszul kialakított forduló, meg még ki tudja mi, ilyen esetekben az emberi fantázia határtalan.

 

Nem egyedi eset, mondhatni klasszikus történet,  meglát valaki egy rajzot néhány fotót, aztán nekibuzdul, hogy ő már hogy a fenébe ne tudná ezt megcsinálni, aztán jön a sírás-rívás hogy füstöl, reped, nem fűt stb... Ha  megemlítik hogy ezt azért nem így kellet volna, akkor pedig jön a duzzogás. Ezt itt már párszor végigjátszottuk, teljesen fölöslegesen.

 

Szóval ha előrébb akarsz lépni, akkor egy kicsit több információt, a jelenség pontosabb leírását, esetleg néhány fotót sem ártana mellékelni.

Előzmény: Joe Henderson (8059)
sancibácsi Creative Commons License 2014.08.24 0 0 8066

Kedves Joe!

 

Fussunk neki mégegyszer! :-)

 

1.

Milyen anyagba falaztad? (valami kb. receptura, miből mennyit kevertél össze).

2.

Hol füstöl ki? Tudnál-e valami fotót csatolni, hogy látnánk?

Előzmény: Joe Henderson (8057)
sancibácsi Creative Commons License 2014.08.24 0 0 8065

Talán.

Ha ilyen értelemben vannak rosszul megépítve a kályha belső elemei (tűztér, fordulók, átégők, járat keresztmetszetek, miegymás), mondjuk javítható:

-1. Lebontani a kályhát, és újra rakni.

-2. Vagy 180-220.000-... Ft-ért másik kéményt építeni.

 

Így is, úgyis cumi.

 

Ha más is van (ott pl a felső nagy ajtó a kamra tisztítáésra való. Nem sütő, mert csak füstjáratként funkcionál. Sütésre alkalmatlan, stb) akkor az új kémény sem segít.

Csak az átrakás. Ezt egyáltalán nem tudhatjuk. AB kédése jogos!

Tudni kellene hol füstöl ki, hogyan épült a belső szerkezet, mi lehet az okozója.

Igazából innen, ilyen távolságból, internet elől nem is biztos, hogy el lehet-e ezt dönteni?

Előzmény: Evonly (8064)
Evonly Creative Commons License 2014.08.24 0 0 8064

Ugyanazt értem rajta amit Te is....nem ahhoz a kéményhez való.

Előzmény: sancibácsi (8063)
sancibácsi Creative Commons License 2014.08.24 0 0 8063

Lehet persze erről beszélek én is!

 

Mondjuk, azt nem tudom, hogy Te mit értesz 'egyszerű' méretezési hibán :-)

 

De egy kályhát, annak tűzterét, belső elemeit az adott kéményhez méretezzük, építjük.

Tehát ha innen nézük, vagy ha onnan: akkor is a kályha van rosszul megépítve.

Egyszerűen el lett ....va. Vagy nem egyszerűen, de el van .....

Valószínüleg.

Előzmény: Evonly (8062)
Evonly Creative Commons License 2014.08.24 0 0 8062

Nem tudjuk milyen kéményen van ez a kályha, lehet egyszerű méretezési hiba is. De ha a fugán át kifüstöl, akkor ott nincs huzat. 

Előzmény: sancibácsi (8060)
Evonly Creative Commons License 2014.08.24 0 0 8061

Igen, igazad van, csak épp azt írtam, hogy változtak az előírások idén ( lazultak ), és utána kell járni, mert a tavalyi tudás - ebben - már elavult.

Előzmény: sancibácsi (8054)
sancibácsi Creative Commons License 2014.08.24 0 0 8060

Üdv Joe!

 

Építő, nem építő kritika: egy folyamatosan újra, és újra előbukkanó problémáról beszélünk sajna.

(Normális körülmények esetén, ha a csempe esne le a falról, akkor ugye a burkolót kérdeznéd, mit rontottál el, javítsd ki. Most valószínű, hogy valami házilagos kivitelezés, (vagy hozzá nem értő építtte fotóról,....?), de itt kérdzed hogy mivel kend ki? És az a hibás, aki utalni mert arra, hogy szakértelem hiányával épült a kályha. És nem tudjuk hogyan? Csak a minőséget :-(

 

És igaza van egyébként, ha jól sejtem.

1.

A fugánál nem lenne szabad kifüstölni, mert eleve azt már építéskor légtömörre kellett volna falazni.

2.

De a nagy igazság az, hogy valószínű, hogy építési hiba/hibák állhatnak a hátterében. Az hogy ott kifüstöl, az azt is jelentheti, és jelenti is valószínüleg, hogy nem jó a kályha huzata, belső elrendezése, kiépítése, méretezése,....

Tehát építési hiba a probléma gyökere, amit te felszínnek látsz, a kifüstölés, az csak a felszín.

A megoldás, hogy belül kitapaszd, vagy mittudomén, az szintén csak felszíni kapargálása lesz a problémának. Attól még nem lesz jó a kályha.

 

Itt van egy élő példa a multból, ahová engem hívtak volna kijavítani ezt:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=130992700&t=9157278

A kifüstölés látható, szembetűnő. De kis belső kukucskálás után látszik, hogy maga a szerkezet is teljesen el lett rontva. Tömegkályhának hívták, de a belső felépítésének ehhez semmi köze. Fűtőképessége gyenge.

Nem akarok csámcsogni, és sorolni a dolgokat. De egyértelmű, hogy a füstölés csak jelenség, a bajok nagyobbak.

Ezt pl. egy ezermester építette :-)

 

 

 

Előzmény: Joe Henderson (8059)
Joe Henderson Creative Commons License 2014.08.24 0 0 8059

Köszönöm az építő jellegű hozzászólást...

 

Azért arra kíváncsi lennék, hogy egy szivárgó füstjárat hogyan lehet szerkezeti hiba oka, mivel a füstjárat szigeteltségén múlik minden. Örülnék, ha bővebben kifejtenéd.

Előzmény: ab69 (8058)
ab69 Creative Commons License 2014.08.24 0 0 8058

Az is előfordulhat, vagy a falazás minősége, tudni kéne hol füstöl ki mert akár szerkezeti hiba is lehet.  Valami azt súgja megint egy barkácsolt kályhával van dolgunk.

Előzmény: Joe Henderson (8057)
Joe Henderson Creative Commons License 2014.08.24 0 0 8057

Üdvözlök Mindenkit a fórumon.

 

Van-e valakinek ötlete azzal kapcsolatban, hogy a tömegkályha füstjáratait milyen anyaggal érdemes belülről kivakolni, hogy ne füstöljön a fugán át? Lehet, hogy én rontottam el valamit, az agyag, homok , víz keverékem nem jó...

 

Köszönettel

sancibácsi Creative Commons License 2014.08.23 0 0 8056

Szivesen.

Előzmény: B.tibor1 (8055)
B.tibor1 Creative Commons License 2014.08.23 0 0 8055

Szia !
Elírtam a kémény méretet. Ilyen az ha az ember munkahelyen lopiban netezik :). Tehát a külső méret 38*44,5-es. Ez a belül 14*20-as kémény. Valamint nem ritkították, hanem sűrítették a válaszfalon a szarufaközöket. A szarufától most már az előírt tűztávolság az a bizonyos 12 cm el van hagyva. Egészen nagy mák, hogy a régi vályogból falazott, - tetőn belüli is vályog, csak a tetőn kívüli rész volt tégla - nem okozott tüzet. Pedig hozzáért a szarufa a kémény széléhez, sőt a látszó gerendafödém kémény melletti gerendáján látszik is egy kis pörkölődés. Annyi szépséghibája van a dolognak, hogy így a kémény szobai része válaszfalon kívül helyezkedik el. Ezzel meg kell barátkozni, de legalább nem kell aggódni a belógó gerenda és szarufa miatt.
Putnoki kisméretű téglából építettük fel. Mindenki ezt használja a környéken a kéményhez. Biztosan van tömörebb, jobb minőségű tégla. Szakszerűen ki van belül simítva, kívül vakolva lesz teljesen. Gerincen kívül van jócskán, jól kell, hogy működjön !
Elnézést a kérdésem miatti kitérőért. Áttételesen ugyan van köze a tömegkályhához, de azért mégsem erről szól a topik. Köszönöm a segítségeteket !

Előzmény: sancibácsi (8049)
sancibácsi Creative Commons License 2014.08.23 0 0 8054

Hát a SCH. uni-t ne vegyük 1 kalap alá a tégla kéménnyel! :-)

A tégla kémény fugáin átfüstölés, stb lehet.

 

A S. belső kürtője zárt rendszer. És azon kívül a kőzetgyapott, majd megint a beton köpeny.

 

1 falazott téglakéménynél, lehet kéménytűz is, és ha nincs belül kihúzva, és kívül simítva: átüthet a tűz, és leég az egész tető.

Tudom ez szélsőséges eset.

 

Ennek ellenére úgy gondolom, ha már felújítás címén, de újra falazza a kéményt; amit lehet ilyen esetben falazottan téglából. Akkor legalább az előírásokat kellene betartani.

Előzmény: Evonly (8053)
Evonly Creative Commons License 2014.08.23 0 0 8053

Elvileg a belső hőszigetelésű kéményeket mint pl schiedel uni plusz - lehet. Ha jól tudom. Idén beszéltem főemberrel és az mondta, de ez lehet, hogy nem minden megyére igaz. Én a Pest megyeieket kérdeztem.

Előzmény: sancibácsi (8051)
sancibácsi Creative Commons License 2014.08.23 0 0 8052

Amúgy:

"Építhetsz kéményt téglából, csak olyanból építsd amiből lehet - van ilyen, én is meglepve láttam! Mert azért a kéménylobbi nem bírta letörni teljesen a józan eszet!"

ez szerintem nem biztos.

Szerintem eltörölték a józan észt hatóságilag :-(

 

Ha én jól értem:

-felújítani lehet ilyen tömör nagy szilárdságú téglából,

-építeni nem lehet, csak abban az esetben, ha saválló béléscsővel bélelt. Tehát égéstermékkel közvetlenül nem érintkezik. Itt igazából már csak statikai terhelésre van igénybe véve a tégla.

 

Ez a kémény dolog tanulságos lehet itt néhányaknak; de igazából van erre külön topik, ahol részletesen ki lehet tárgyalni a dolgot.

Előzmény: Evonly (8047)
sancibácsi Creative Commons License 2014.08.23 0 0 8051

Én nem vagyok kéményes igazából. Bár jogosultságom lenne, de ritkán építtek.

Ezért is mondom, hogy nézzen, kérdezzen Ő utána, mert nem vagyok napi szinten benne.

 

Mert szerinted lehet a kéményt ütköztetni szorosan illeszteni a szarufának?

Előzmény: Evonly (8050)
Evonly Creative Commons License 2014.08.23 0 0 8050

A kéményeknél a tűzvédelmi távolságok idén változtak - utána kell nézni!!

Előzmény: sancibácsi (8049)
sancibácsi Creative Commons License 2014.08.23 0 0 8049

34 cm?

 

A 4, vagy 5 téglás kémény rövid oldala is: 38 cm!

Tehát nem beszélhetünk akkor 14*20 cm-ről!

 

Vagy:

-elhúzást kell a kéménybe építeni,

-vagy összeszűkíted ott a kürtőt?

-de akkor is közvetlen a kémény a szarufához ér?

 

Tehát ez nem olyan egyszerű, tűzvédelmi szempontból sem.

Én azt javasolnám a:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9114615

topikban vitasd ezt meg.

 

 

Előzmény: B.tibor1 (8046)
Evonly Creative Commons License 2014.08.23 0 0 8048
Előzmény: B.tibor1 (8046)
Evonly Creative Commons License 2014.08.23 0 0 8047

Építhetsz kéményt téglából, csak olyanból építsd amiből lehet - van ilyen, én is meglepve láttam! Mert azért a kéménylobbi nem bírta letörni teljesen a józan eszet!

Előzmény: B.tibor1 (8046)
B.tibor1 Creative Commons License 2014.08.22 0 0 8046

Szia Sándor !
Az a nagy helyzet, hogy magam szeretném megépíteni a tömegkályhát. Az egyik szobát cserépkályha fűti majd annak megépítésével nem lesz gondom. Mindkét kéményt alapig le kellett bontanunk. Régi vályogtégla, alap nélküli, falba jelentősen bekormozott kémények voltak. Szóval itt nem volt választásunk. Jelenleg ott tartunk, hogy majdnem kész az egyik 14*20-as kémény - holnap tetőn kívül vagyunk - ami tökéletesen elég lesz a cserépkályhához. Végül is nem azért lett ez a nem teljesen szokványos mérete ( felénk is gyakori az öt téglás, a kőműves is azt akarta rakni élből ) mert nem volt jobb dolgom. Utánaolvastam, rémlett még a régi Szotyori-Bán könyvből, hogy van valami előírás az oldalak arányára. S láttam ezt a hosszabb oldal max a 1,5 szerese a rövidebb oldalnak aránypárt. Gondoltam, hogy ha már csináljuk akkor legalább legyen szabványos, mégha régi szabvány is. Viszont a tömegkályhához mivel még csak nem is láttam ilyen fűtőberendezést tényleg nem konyítok. Még :). Ezért kellene tudnom, hogy most akkor 14*20-as vagy 14*27-es legyen a másik kémény ? Ott még semmi sincs eldöntve. Mondjuk az alapot leöntöttük, de ráfér a nagyobb kémény is. Annyi, hogy a rövidebb külső oldal nem lehet 34 cm-nél szélesebb a szarufakiosztás miatt. Pont ott ahol kibújik a kémény ritkítottak a szarufán és nem fér ki két szarufa között szélesebb kémény. A hosszanti külső mérete lehet nyugodtan akár 54 cm is. Engem nem is zavarna csak elült a bogár a fülembe ezzel a max 1,5 szeres oldalarányokkal kapcsolatban és nyilván jó méretre szeretném megcsinálni a kéményt.
Egyébként igen, tudom hogy nem lehet kéményt építeni. Nem tudom a magamfajta fizetésből élő ember mikor fogja összerakni a szerelt kémény árát ? Mindegy nem szociológiai fórumot olvasunk :).

Előzmény: sancibácsi (8044)
Kristóf a cserépkályhás Creative Commons License 2014.08.21 0 0 8045

Nekem is ekkora. 6x3x8 van ráépítve sima 5-ös járattal, kiválóan működik, alig kormos a vége.

Előzmény: sancibácsi (8044)
sancibácsi Creative Commons License 2014.08.21 0 0 8044

Szia Tibi!

 

Hogy nem szabad 14*25-öst építeni? :-)

Hát 14*20-ast sem! :-)

 

A jelenlegi szabályok már nem engedik a hagyományos falazott téglakémények építését egyáltalán, csak a felújítást.

Több 100 évig beváltak, működtek, és működnek is a néhány éve épített/átvettek.

Most azonban kötelező a multi termékét megvenni, és beépíteni sokszoros áron.

Az tény, hogy ezek szigetelt kémények, és vannak némi előnyeik. De a régi hagyományos kémények megfelelő tüzelőberendezéssel, használattal, karbantartással teljesen jók voltak.

Na mindegy, ez egy kitérő volt.

 

Ami a lényeg, hogy a 14*20 ahogy írták 'határeset' kategória.

Szerintem kérdezz rá a kályha építőjénél, mit javasol.

Amúgy csak halkan jegyzem meg: értem én, hogy körhöz hasonlító keresztmetszet, meg, szabvány, stb. A tapasztalatom viszont az, hogy a 14*27 jobb a téglány keresztmetszet ellenére.

Talán mások megerősítenek ebben, talán lesznek akik ellenkezőleg. Kiváncsi lennék mások tapasztalatára is. Mert felénk régebben 5 kéményből 2 legalább ez az öt téglásnak nevezett kémény épült, ezzel a 14*27-es kürtővel.

Előzmény: B.tibor1 (8043)
B.tibor1 Creative Commons License 2014.08.21 0 0 8043

Most nekem kell valami okosat mondanom. A 14*20 a szabvány méret :). Az 5 téglás, azaz a belül 14*25-ös kéményt pedig nem szabad építeni ! Oka, hogy minél inkább térünk el az ideális kör keresztmetszettől a sarkokokon lévő hideg levegő inkább csökkenti a levegő felfelé áramlását. Ezért megtévesztő az öt téglás kémény keresztmetszete, hisz annak nem teljes keresztmetszetén alakul ki felfelé áramlás.
Igen, minden sorba vágunk két db. 5.5 cm-es téglaszelet. Sokat kell vágni annyi van benne.

Előzmény: bárány b (8042)
bárány b Creative Commons License 2014.08.21 0 0 8042

A 14*20 nem etalon méret.

Faragni/vágni fogják a téglát?

Mert ha egész téglából falazzák, akkor 14*14 (4 tégla); vagy 14*27 cm (5 tégla).

A 14*27 biztosan elég.

A 14*20 cm, ha valóban az, a hely, mittudoménmi miatt az határeset. Elvileg elég az is. Függ egyébként a kályha tipusától. Van aminek simán elég, és van aminek elég, de kínlódás lesz vele sokszor.

Egyeztess a kályha építőjével, én mindenképpen azt tanácsolnám.

Előzmény: B.tibor1 (8041)
B.tibor1 Creative Commons License 2014.08.20 0 0 8041

Szia ! Igen, ezt értem. Tudom, hogy számolni kell a kéményméretet. Normál kisméretű téglából falazott, vakolt kémény - tetőn kívül is vakolva, meszelve, kéményfedlappal ellátva - készül 6,5 méter magasságban. Nyilván bele lehet bonyolódni a méretezésbe, de kicsi pénzből nekem bőven elég a tapasztalati úton bevált méret. Maga a majdani tömegkályha sem lesz egy monstrum, lévén összesen 45m2-t kell fűtenie. Lehetne többet is, de a klasszikus 3 osztatú tornácos parasztház nem tesz lehetővé optimálisabb elrendezést.

Előzmény: a14789 (8040)
a14789 Creative Commons License 2014.08.20 0 0 8040

Egy picit bonyolultabb a  kérdés, nincs elég adat a válaszhoz.

 

A kéménynek nem csak a keresztmetszete érdekes hanem a magassága, és a fizikai paraméterei is (van e szigetelve, miből van, stb.)

Ezen kívül a ház időjárási viszonyai is érdekesek, milyen az átlagos huzat fűtési időszakban, az időjárási paramétereknek köszönhetően.

 

A ház lehet egy totálisan szélvédett helyen, beárnyékolva nagy házak közé, vagy a Balaton partján, vagy a Fonyódi hegy tetején (országos szélsebesség csúcsokat biztosítva).

 

 

Előzmény: B.tibor1 (8038)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.18 0 0 8039

Igen.

Előzmény: B.tibor1 (8038)
B.tibor1 Creative Commons License 2014.08.18 0 0 8038

Sziasztok !
Kéménnyel kapcsolatos kérdésem lenne. Tömegkályhához a 14x20-as kémény elegendő ?

Törölt nick Creative Commons License 2014.08.16 0 0 8037

Sziasztok,

 

nem a reklám miatt, hanem, ha valakit érdekel, úgyis itt olvassa.

 

Egyik résztvevőm visszamondta a vajdasági közös építést, ha valakit érdekel, így van egy szabad hely.

 

Szeptember 3-6., Torda (Szerbia)

 

 

üdv,

Zsolti

 

ui.: személyigazolvánnyal is át lehet lépni a határt, nem kell útlevél. :)

a14789 Creative Commons License 2014.08.01 0 0 8036

és kell még hozzá a jómunkásember is aki tudja.

Előzmény: sancibácsi (8035)
sancibácsi Creative Commons License 2014.07.28 0 0 8035

szerintem 1 jó burkolathoz kevés a jó ragi!

 

Ha valaki jó burkolatot (tartós, stb), kell:

-mire,

-mit

alapozás/tapadás,

-hőterhelés,

-dilatáció,

és a többi.

 

Nem tudjuk milyen felületre ragaszt!

Hiába a Profix!

(Lásd a kókány kályhában a tégla is ketté szakadt!)

Előzmény: Törölt nick (8026)
sancibácsi Creative Commons License 2014.07.24 0 0 8034

És hogy működik a cserépkályha?

Látom az is van.

Előzmény: Matyolany (8033)
Matyolany Creative Commons License 2014.07.23 0 0 8033

Köszönöm szépen, írta neked mailt.

Előzmény: sancibácsi (8031)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.23 0 0 8032

Nem értelek, de szerintem is baj, hogy felmerült bennem is, hogy válaszoljak nyitott kérdésekre..:(

 

 

 

Előzmény: Varek1 (8029)
sancibácsi Creative Commons License 2014.07.23 0 0 8031

Szia!

Szerintem üzletet, eladót ne keress, mert az drágább.

Gyártótól vegyél!

Több manufaktúra van már az országban, ahol gyártanak.

Ha beírod a keresőbe, hogy: kandalló ajtó gyártás

Akkor az első oldalon mindjárt találsz néhányat! Ahol az ajtót hirdetik, az viszont eladó: drága. Ahol pedig:Cégünk..... kezdte gyártani,.....ilyesmi az gyártó!

Őket keresd meg tel-on, vagy levélben! Gyártói áron kapsz ajtót + szállítási díjjal.

 

Vagy megkereshetsz engem, is, és segítek, kinél érdemes vásárolni..

 

De ha 'rakatsz' és nem raksz, akkor a kályhás is tud feltehetően segíteni (vagy ki tudja... :-(.

Előzmény: Matyolany (8030)
Matyolany Creative Commons License 2014.07.23 0 0 8030

Sziasztok!

 

Segítséget szeretnék kérni.

Tömegkályhát rakatunk amihez ajtót, hamuzót, sütőt keresek.

Esetleg tudnátok ajánlani üzletet, eladót ahol neten megvásárolhatom?

Előre is köszönöm a segítséget!

Varek1 Creative Commons License 2014.07.23 0 0 8029

 , 

  Írtam egy hosszú válaszlevelet, de mikor az elküld gombra nyomtam eltünt. '

 

 

 Ez a baj hogy hosszúra sikeredett !!

Előzmény: Törölt nick (8021)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.22 0 0 8028

boccs, a14789

Előzmény: Törölt nick (8027)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.22 0 0 8027

Igazad van Sándor...

De aki fizikai meló után fáradt, az nem tud ezen dolgokra koncentrálni...:))

 

Amúgy értem én a....-t, én is 3 millióért csak külföldön dolgoznék..:))) és abból elég 2-3 és az év többi részében lehet pihenni, kísérletezgetni...stb.. családdal lenni... 

 

Ez most a kollegának szól, csak elfelejtettem a nick-jét.. a... elnézést..  Annyi, nálunk erre azt mondják, hogy nem erőszak  a disznótor..:)) És fura, de én programozó és matematikusként még egy  szikrát se gondoltam, hogy ezt, amit a kéz alkot, át kellene adni robotoknak... de hagyjuk, mert szerencsére mindenkinek megvan a saját gondolata és én maradok a saját gondolataimnál, és remélem jövőre eljutok tanulni az orosz barát/kollégám segítségével Sergej Kuznjecov-hoz, mert én komoly tapasztalat után is tervezek tanulni és tovafejlődni..:)) 

 

Üdv..

Zsolti

Törölt nick Creative Commons License 2014.07.22 0 0 8026

profixot szerintem mindenki ismeri.:))

Előzmény: datapop (8025)
datapop Creative Commons License 2014.07.22 0 0 8025
3 millió? Jó drága! Te és hogy bírja a kőburkolat? Nem hullik mint a hungarocell?
Előzmény: a14789 (8023)
sancibácsi Creative Commons License 2014.07.22 0 0 8024

Szia Zsolt!

 

Szerintem ne a sors vagy más kezét keresd a háttérben. :-)

A Fórum motorja ilyen :-(

Én is jártam már így egy párszor! :-(

Ha hosszabb hsz-t írok, akkor az 'elküldés' előtt a szöveget kijelölöm, majd másolom, tehát vágólapra teszem. Aztán klikk a küldésre! Legtöbbször nem küldi el. Akkor újra beillesztem a hsz szövegét, majd elküldöm.

Sok időt tud így megspórolni az ember :-)

Meg a hosszú hsz nem véletlen. Valamit ki akar fejteni az ember, tehát, érvek, adatok, stb van benne. Amit nem véletlen pötyögött be az ember előtte, hanem értelmét látta.

 

Amúgy a lényeget tekintve teljesen igazad van!

Valóban nincs külföldön sem levédve, vagy szabványban rögzítve: a falazott/épített kályha 'szerkezete'.

Nincs semmi misztérium, titok amúgy. Csak azoknak, akik nem ismerik.

Az egyes építési módok, tipusok (pl: dán ellenáramú, vagy harang) természetesen bírnak álltalános építési szabályokkal, megkötésekkel. Amit betart a kályhás, ha jó kályhát akar építeni. Ezeket ismerik is az építők, a szakemberek. És ehhez tartják magukat.

Az egyes alap tipusat tesztelik is. Látunk is 'bizonyos kialakítású, és méretű' kályhákról teszteket! (MHA, Lopez, stb).

De butaság lenne azt gondolni, hogy ezt a kályhát kisebben, nagyobban, más formában, egyebek nem lehet, vagy szabad megépíteni. Szabad, és meg is teszik. Csak az álltalános, adott tipusra vonatkozó elvek, építési szabályok alapján.

Ezeket ismerik a kályhások, és jó kályhát építenek. Akik meg nem ismerik, és otthon barkácsolnak: azok olyat építenek, amilyenre sikerül: mint a vitát elindító kályha például:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=130992700&t=9157278

Vannak országok ahol van tankönyv róla, (többnyire nem napra kész, az megint más), és vannak ahol nincs. Mégis aki meg akarja tanulni, megtalálja a módját (meeting, inaskodás,....).

Ez 1.

 

2.

Egyáltalán nem olyan sötét a helyzet, ahogy egyesek beállítják!

Valóban van kályhás honi iparkamara! A MACSOI, aminek tagjai vagyunk.

Mi jól tudjuk, hogy készítettek, rendelkezésre áll egy szoftver, ami a kályha modellezésre, .... szolgál. Amivel a kályhák építési paramétereit megadva (input), bizonylatot kap az építtető a kályha kimeneti adatairól (output). Ezzel a kályhát ellenőrízni lehet!

(+ még az irányadó mérési eredmények).

És errefelé van a MACSOI-nál is az előre lépés. És egyáltalán nem arra, hogy szabványosított tipuskályhát alkossanak!

És ez jó! Mert a rögzített tipusokat nem lehet illeszteni minden esetben az adott lakás, ház, megrendelő igényeihez!

Mi akik nem elméleti szinten okoskodunk, hanem napi gyakorlatban ismerjük a kályha építést tudjuk, hogy egy kályha adott helyre való be tervezését befolyásolja rengeteg körülmény:

-a ház hőigénye,

-hőszigeteltség mértéke,

-a rendelkezésre álló alapterület,

- a kémény átmérő,

-kéménycsatlakozás helye,

-az egyedi igények: pad, sütő, fehér, vagy fekete,

-és még sorolhatnám.

Nagyon sokszor olyan egyedi kihívás van, amire ott egy egyedi megoldást kell találni. És ilyenkor törölni lehet azt a bizonyost a tipus tervvel.

 

3.

Vannak valóban szabványok. De jól tudjuk ez hatásfokra, CO kibocsájtásra vonatkoznak. Nem a kályha felépítésre.

Ami a kályha szerkezetet illeti, olyan is van (Pl: az Ausztriai UMWELT), de ez csak a kályha 1-etlen elemére, többnyire a tűztérre vonatkozik. Ott is meghagyták a tűztér-füstjárat kapcsolódás, kialakítás, kályha méret, forma, egyebek szabadságát. Mert meg is kell. Az adott tűzteret több típusú, formájú kályha testbe be lehet építeni.

A falazott épített kályhákat (akár tömegkályha, akár cserépkályha) egyedi termék. És nem tömeg gyártású termék. Ezért sosem lehet egy kandalló tűztérrel, vagy gázkazánnal össze hasonlítani. Értelmetlen.

 

4.

Szerintem ezt a vitát itt folytatni, erőltetni teljesen értelmetlen!

Ebben igazad van!

Ami nincs, arról felesleges vitázni. Nem is lehet.

Maradjon meg a: 'Világbéke' :-)

Nekünk már megvan :-)

Nincs is itt semmi baj! Legalábbis akkor, ha az építtető szakértelemmel, és referenciával rendelkező kályhással építtet!

Akkor van a baj, ha vagy a:

-szakértelem, hozzáértés,

-vagy vegyesek/rosszak/nincsenek referenciák :-(

Inkább errefelé kellene ellépni a 'vásárlói szemlélet' hozzáállás, tudatformálás terén!

Az hogy ilyen egyáltalán megtörténhet, hogy 'cukrász,.... direkt nem írom mi) építsen kályhát. Úgy hogy előtte nem tanulta, nem látta, nem vett részt 1 kályha építésnél sem,....stb.

Magának is úgy építsen, hogy legalább mástól tanult, látott, annyit, amennyiből már érzi, hogy képes rá!

Másnak meg egyáltalán hogyan? Végzettség szakértelem nélkül? Ilyen kókány dolgot?

Előzmény: Törölt nick (8021)
a14789 Creative Commons License 2014.07.22 0 0 8023

"A másik: Magyarországon nincs labor és amig a "biorobot" havi 100asért dolgozik, addig a milliós kályhák megfizethetetlenek..:( "

 

Van labor. De kérdéses mennyiért vizsgál meg valamit.

De ez nem érdekes mert az EU területén van sok másik.

 

A kinti jó kályhák tényleg drágák.

Kb. 3 millió egy olyan kályha amit én csináltam (átépítve). Nagyon szép a burkolata.

Burkolatot lehet csinálni szépet ha valaki ért hozzá (én nem).

 

De az enyém 1 millió alatt van burkolattal együtt is. (nagy profittal :)

Sokkal tartósabb mint a kinti, és ha ugyanazt a burkolatot rápakolják, ugyanazzal az ajtóval, akkor is messze versenyképesebb.

Ha valakinek nincs pénze elég, akkor burkolhatja 2500 Ft/m2 síkburkoló kerámia lapokkal.

Kipróbáltam, teljesen jó. 

 

Előzmény: Törölt nick (8021)
a14789 Creative Commons License 2014.07.22 0 0 8022

Kedves Zsolt

 

Köszönöm a véleményt.

 

1. Nem várok titokra, mert azt már magam létrehoztam.

 

2. Ha felteszel egy rajzot ami a kályhád építésére vonatkozik akkor látható milyenek a műszaki paraméterek is, kiszámítható, megismerhető. Mivel ezek a típusok nem védettek, nem okozhat gondot. De nem szokták feltenni. ez itt a baj.

Ha védet akkor teljesen rendben van a titkolózás, de a szabadalom akkor is tartalmazza az elveket, tehát azok is megismerhetőek. Csak a védelem megszerzése előtt titkos.

 

A fizikai építésed látványától nem vagyok előrébb abban amit csinálok, az én kályhám már (átépítve) más szerkezetű, más anyagokkal stb. De biztos hasznos tapasztalat lenne megnézni.

 

3. A MACSOI rendben van, felvettem a kapcsolatot valakivel, oktatási ügyben. Majd meglátjuk. A funkciói nem teljesek, maradjunk ennyiben.

 

4. Az 5. pontban írtakkal műszaki szempontból nem lehet egyetérteni mert ellentétes a nemzetközi joggal is. Olyan szerkezetek amelyek kapcsolatban vannak emberekkel és a környezettel nem vonhatják ki magukat a szabályozások alól ezer okból.

 

Ha valaki művész akkor tág lehetőség van az alkotásra a műszaki tartalmon kívül is, pld. design, anyaghasználat, minta oltalom is esik amit csinál. Kapcsolatban vagyok formatervezőkkel, majd alkotnak szép dolgokat ha van kedvük.

 

Természetesen sokkal kényelmesebb szabályozatlan környezetben csinálni valamit, és ez még sokáig így lesz Közép Európában. A jogi állapotok itt balkániak, és az roppant szórakoztató tud lenni.

 

Csak történet: a faluban van egy fickó aki kéményeket épít fusiban, és természetesen szépeket kívülről, de a habarcs amit használ nem hőálló, és persze 4 téglás akkor is ha kazán van alatta (azt gyorsabb megépíteni és olcsóbb nála, ezért ezt választják, a huzathoz nem ért semmit, műszere sincs, a kémény olyan magas amilyen az állvány kb. vagy ameddig van kedve építeni). A kéményseprő meg nem szól semmit, mert - csak :). Kit érdekelnek a szabályozók?

Ha szétmegy újraépíti, mert ez az üzlet lényege. Saválló cső minek?

Előzmény: Törölt nick (8021)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.22 0 0 8021

Írtam egy hosszú válaszlevelet, de mikor az elküld gombra nyomtam eltünt.. látom a sors nem akarta, hogy felvegyem a kesztyűt...

 

A két fontos dolog: MACSOI: az a kályhásoknál iparkamara, azaz ez van és tagjai is vagyunk egypáran..:)

 

A másik: Magyarországon nincs labor és amig a "biorobot" havi 100asért dolgozik, addig a milliós kályhák megfizethetetlenek..:(

 

3.: felesleges Sancibára rászánnod.. menj, próbáld ki egyik kályhát amit ő épített télen és megérted..

 

4.: amugy itt hiába vársz a titkokra... mert az nem papiron  és monitoron van, hanem az emberi munkában és kitartásban..:) ajánlatom a szépségkirálynők szavaival élve: "Világbéke"... azaz gyere el a vajdasági közös építésemre: http://www.tomegkalyha.eoldal.hu/cikkek/workshop--kozos-epites-vajdasagban--tordan.html és megértesz mindent....

 

5.: Béla nem véletlen irta a szabványosítás aggodalmát... a kemence, cserépkályha, tömegkályha hármas NAP melegét adó kályhák művészmunkák.. és a művészeket nem hiszem, hogy szabványosítani lehet.., kell..

 

üdv.

Zsolti

Előzmény: a14789 (8020)
a14789 Creative Commons License 2014.07.21 0 0 8020

"Mivel ez a gyakorlatban kivitelezhetetlen ezért szokták végzettséghez, kivitelezői nyilatkozat adásához kötni az építést."

Ez egy nagy romantikus tévedés.

Ha valaki akar  kályha építésből megélni, akkor eldönti mit épít (kandalló stb.)

1. Elvégez egy oskolát. eddig jó. Aztán gyakorol egy mester mellett és megunja, majd próbálkozik úgy csinálni mintha értene hozzá.

Ez eltarthat nyugdíjig is, mert soha nem ellenőrzi senki. NÁLUNK.

2. Fejlett államokban elkészíti a terveit, kipróbálja, majd jelentkezik egy akkreditált labornál aki teszteli a művet.

Aztán ezt a tervet regisztrálják megkapja a műszaki adatlapot, és építgethet kedvére.

A többi a marketing. Meg be kell lépni egy kamarába is, akik nyilvántartanak mit csinálsz és mikor hol.

Ha kiderül hogy jelentősen !!! eltér a tervtől és valami baj van (tűz, robbanás,mérgezés, szennyezés, nem hatékony működés stb.) akkor a megfelelő csekket kitöltik neki. Aztán ha nem bír magával eltiltják a francba.

 

A gázkazánba sem lehet belepiszkálni vagy átépíteni hiába vagy gázszerelő, mert nem módosítható a terv.

A kályha mitől különbözik egy vasdoboz gázkazántól?

Ami most van az a horror, és addig megy amíg nem lesz valami baleset.

 

A biztosító meg örül mert nem fizet egy petákot sem.

 

A rend az nem okvetlenül káosz és a rendetlenség nem forradalom.

Előzmény: ab69 (8018)
a14789 Creative Commons License 2014.07.21 0 0 8019

Neked valami üldözési mániád van, vagy bioforradalmár vagy, esetleg visszatérsz a természetbe mint a nagy francia.

Ezt az elméletet már előadtad ötször.

Kérem felébredni ez már egy másik század.

 

A kályha egy tüzeléstechnikai eszköz nem vallási kegytárgy.

A szakmai végzettség nem pótolja a termék műszaki teljesítményét.

 

A felhasználó nem kísérleti nyúl, hogy a nagy nagy alkotó kályhás rajta kísérletezzen, és ha nem jól működik a mű akkor így járt a felhasználó.

Mivel ez nem is derül ki sosem, bármit lehet csinálni.

 

Egy frászt.

 

Ne a magyar béna fogyasztóvédelemből indulj ki, egy normális országban nem lehet barkácsolni tömegkályhát lukas téglából.

 

Röhej.

Szólt neki valaki hogy ejnye bejnye? Vizsgáld a rendszert - működik? Nem.

A felhasználó tudja mit kapott? Nem

 

Ja hogy éppen alkotott a művész :) Nézd meg a videót és röhögd magad halálra.

Ez egy ilyen ország, ezért szeretjük, csak a sámán még hiányzik, aki körbeugrálja a művet.

 

Sancibácsi legalább eljutott egy műszerig. Eretnekség.

A jó kályhás gyufával ellenőrzi a huzatot és kész.

Előzmény: ab69 (8018)
ab69 Creative Commons License 2014.07.21 0 0 8018

Érdekes módon egyetlen hiteles forrást nem tudtál  produkálni.

 

A szakik, különösen Sancibácsi gyalázásán kívül többre nem futja. Azt hiszem mindenki számára egyértelmű hogy te vagy az aki miatt itt senki nem fog érdemi információt megosztani. Már mindenki elunta hogy az ostobaságaiddal vitatkozzon.  Gondolom a hozzád hasonló bértrollokat hozzászólások mennyisége alapján fizetik, esetleg prémiumot is kapsz egy-egy szétb.....ott topikért. Nagyon beteg lelkű embernek kell lenni ahhoz hogy valaki enny energiát szánjon egy topik szétrombolására. Részben persze nyertél, a szakik legfeljebb nem itt osztják meg a tapasztalaikat, megtalálták a módját hogy a hozzád hasonló trollokat távol tartsák.

 

 

A probléma az hogy ha nem szabványos valami épül ami bevizsgált és típus engedélyes akkor egyedileg kellene mindent bevizsgáltatni.

 

Mivel ez a gyakorlatban kivitelezhetetlen ezért szokták végzettséghez, kivitelezői nyilatkozat adásához kötni az építést.

 

 

Az is biztos hogy a mai világban mindent engedélyekhez, műbizonylatkhoz meg minden szarhoz akarnak kötni, ezzel tönkretéve minden kisebb vállalkozást, kiölni minden kreativitást előremutató ötletet ami a nagy cégek érdekeit esetleg veszélyeztetné, a sok birka meg csak béget, hogy peeersze a mi biztonságunk teszik, közben meg épp az ellenkezőjéről szől az egész. De egyelőre még nem tartunk itt kályha fronton, persze ki tudja mit hoz a jövő. Az persze látszik hogy minden megélhetést élelmiszer termelést biztosító tudás egyre veszélyesebbnek bizonyul bizonyos érdekkörök számára. A biogazdálkodók , alternatív építők, szinte mindenhol folyamatos izélgatásoknak ellehetetlenítési kisérleteknek vannak kitéve, majd kiderül mi lesz a vége. Gondolom téged is valami ilyen "alapítvány" bizott meg ennek a topiknak a szétverésével vagy magadtól vagy ennyire hülye?

Előzmény: a14789 (8017)
a14789 Creative Commons License 2014.07.21 0 0 8017

" Aszongya Sancibácsi, hogy nincs rögzítve a tömegkályha szabvány, amihez tartani kéne magát a Németnek, vagy a Kanadainak!

Szerinted van ilyen rajz, szabvány, miegymás."

 

Nem tudom mit mond a sancibacsi, de nem is hiteles forrás ebből a szempontból.

 

A tömegkályha elvei egy bizonyos típusra tisztázottak, és sokan fogalomzavarban vannak ezzel, mert azt hiszik hogy csak az ellenáramú, téglából épített kályha a tömegkályha.

Ezt régebben kifejtettem hogy külföldi forrásokból látszik mit értenek ilyen eszközön.

 

De logikusnak látszik, hogy nem csak ellenáramú kályhákat lehet idesorolni.

Tömegkályha definíció lehet sokféle.

 

A német, svájci ausztriai levegőtisztasági tv. megadja a paramétereket, és ami annak megfelel az építhető.

 

A probléma az hogy ha nem szabványos valami épül ami bevizsgált és típus engedélyes akkor egyedileg kellene mindent bevizsgáltatni.

 

Majd akkor szóljon valaki ha sancibácsi ausztriában és svájcban épít sorozatban kályhákat és mindegy minek fogja hívni. Ha hasonlít arra amit most épít, akkor nyerő a lap.

Ha nem, akkor meg érdemes csendben örülni.

 

Hasonlóképpen bárki bármikor épít olyat kint amire kapott engedélyt az is érdeklődésre tarthat számot.

 

A különbségek óriásiak lehetnek, letöltöttem egy főzéshez használt karib szigeti tűzhely bevizsgálási anyagot, ami vagy 8 tűzhelyre vonatkozott. Két háromszoros szennyező anyag kibocsájtási értékeket is mértek a pofára hasonló eszközöket vizsgálva. Pedig mindet használják évek óta nagy megelégedéssel.

 

 

Előzmény: bárány b (8015)
a14789 Creative Commons License 2014.07.21 0 0 8016

Elkevertem a jelszót.

 

"Egyébként meg a súlyod megközelíti a pillangóét! Hiába a nagy arcod, ha semmitudás van mögötte! Azt el kell ismerni, hogy profi szinten tudod mocskolni a szakembereket! Akik már letettek, bizonyítottak! Ajánlok én neked egy alkut. Pofa súlyba, vagy"

 

Szerinted ilyen szövegek után érdekel hogy te milyen kályhát fogsz építeni?

 

Rendeld meg sancibácsitól és örülj hogy ég a tűz + még meleg is van.

 

Aztán meséld el a tapasztalataidat, mikor mennyi fával tudtál meleget fakasztani és mennyi volt az összes téli fogyasztásod.

 

Legalább lesz egy hiteles forrásunk az adatokkal kapcsolatban.

Sok sikert.

 

 

Az információk meg fent vannak a neten, bárki lekérdezheti ha tudja hogy kell.

 

 

 

Előzmény: bárány b (8015)
bárány b Creative Commons License 2014.07.21 0 0 8015

(Na mivan, letelt a bünti????)

(a14789=elemző999999; nem?)

 

Nem, nem azt mondta Sancibácsi, hogy nem tudja a választ!

Én úgy olvasom, hogy: tudja, de aki X@r dobálással fikázik másokat, annak nem akar X@r dobálós levelére válaszolni. Csak aki vádolja iszapbirkózással, annak a provokálásának nem ült fel.

 

Ha tudod, akkor lássuk a választ. Én arra szavaznék :)

Mert az előző válaszaid is alig értek fel a béka fenekéig! (a14..)

Mert kíváncsi volnék! Aszongya Sancibácsi, hogy nincs rögzítve a tömegkályha szabvány, amihez tartani kéne magát a Németnek, vagy a Kanadainak!

Szerinted van ilyen rajz, szabvány, miegymás.

Namost ami nincs, azt ugye bizonyítani nem lehet.Ő nem írhatja le, hogy miért nincs, ha nincs :)

Rád várunk, hogy linkeld mi az ami van. (Mert azt lehet)! Ha szerinted van, akkor lássuk! Egyébként meg a súlyod megközelíti a pillangóét! Hiába a nagy arcod, ha semmitudás van mögötte! Azt el kell ismerni, hogy profi szinten tudod mocskolni a szakembereket! Akik már letettek, bizonyítottak! Ajánlok én neked egy alkut. Pofa súlyba, vagy tegyél le te is:

-lássunk kályháidól képeket,

-adatokat,

-akár a szerinted létező kötelező paraméterekről,

-miegymás!

De fejezd már be itt a mások/topik rombolást! A romboláskritizálás helyett lássunk építő hsz-t!

 

 

Mert megjegyezném: nagyon szegényes a felhozatal hozzáértők körében!

Nyálverők bőven vannak, akik sokat beszélnek, de semmit nem mondanak (nem célzás: veheted találatnak is:)

 

- a másik még most teszi le a kályhás vizsgát, de már gömböcöt oktatna. Ki tudja hány referencia van a háta mögött.... Hacsak annyi nem, hogy Péternél segéd volt :(

-vagy semmi hozzá szólás, csak hirtelen feltűnik, kioktatva mindenkit. Évekig nem fórumozott. Referencia van, évekig semmi építő, vagy bármi hsz-s. Csak most oktat ki mindenkit, hogy nem kéne veszekedni, egyebek.

Engem az sem érdekel, ha veszekedve adják elő a frankót, csak mondják. Ne olyanok oktassanak hallgatásra, és normális hangvételre, (régi aktív fórumozókat);  akik mikor nem volt normális hangvétel, akkor is hozzászóltak.

Egy biztos, én tömegkályhát fogok építeni, építtetni! Amikor a lakás átalakítási, egyéb munkák ideje elhozza a dolgot. De van már némi fogalmam, hogy kitől kérjek, és kitől NE kérjek segítséget.

Ezen még lehetne alakítani. Csak nem handabandázással, és sértegetéssel lehet meggyőzni. Hanem érvekkel, referenciával, stb.

 

 

 

 

 

sancibácsi Creative Commons License 2014.07.21 0 0 8013

Én nem fogom csépelni ne várd.

Főleg, hogy most a Te hsz-od hangvétele van fűszerezve egy kis intrikával, kritikával,.....; mondhatni x@rcsépléssel.

Előzmény: BSzTom (8011)
Szentpet319 Creative Commons License 2014.07.20 0 0 8012

Én kérlek szépen egy utolsó amatőr aki jókat mosolyog az itt történteken és néha összedob magának 1-2 kályhát ami 15q fával kifűt egy szobát 1 télen és örül neki mint majom a f@szának és ezt nem szégyenli bevallani, és nem süketel itt annyit mint Te kisomám!

 

Ennyi.

Előzmény: a14789 (8010)
BSzTom Creative Commons License 2014.07.20 0 0 8011

Ha már itt tartunk, valaki magyarázza el nekem: vannak oldalak, ahol olyan kályhákat reklámoznak - mindegy, hogy harang- vagy orosz- vagy kiszuahéli típusú kályhákról beszélünk -  amelyeket soha, azaz SOHA nem kell átrakni.

Namármost. Láttam pár kályhát, ami régóta működik. Eddig a rekord egy 37 éve teljesen szakszerűen és féltő gondoskodással, ámde abszolút üzemszerűen és rendszeresen használt kályha volt, ami lényegesen meghaladta már a könyv szerinti átrakási ciklust, de ez most persze mindegy.Találkoztam több, 20-25 éve át nem rakott kályával. Ami közös volt bennük: a tűztér samottjait ujjal lehetett morzsolni, porózussá váltak, tönkrementek.

Ami miatt a kályhákat át kell rakni, az rendszerint az építőanyagok, kötőanyagok természetes hőöregedése, mivel egy idő után minden anyag - még a Holdat alkotó kőzetek is - megunják az extrém nagy hőingást (pedig a Holdon ez tudtommal "csak" max 180°C).

Tehát a kérdésem az:

Miből épülnek ezek a kályhák, amelyeket soha nem kell átrakni? Ha ugyanis samottból, agyaghabarcsból, stb, tehát kvázi hagyományosnak mondható tűzálló építőanyagokból, akkor meglep, ha nem kezdi ki az a - szakszerű használat mellet is, sőt éppen akkor a leginkább fennálló - tény, hogy ezek a cuccok belülről + 5-900 °C és +15-25°C közötti hőmérséklet között kénytelenek dolgozni, tehát az extrém nagy hőingás bizony messzemenően hat rájuk. Milyen építésmód tudja ezt a hatást kiküszöbölni? Különösen úgy, hogy az "átrakás nélküli" kályhákat építő szakik még azzal is érvelnek, hogy az ő kályhájukban sokkal magasabb az égési hőmérséklet, tehát akár 1000-1100°C is előfordul, miközben napi egyszer kell begyújtani, tehát folyamatos üzemben, feltételezve a begyújtáskori 100°C körüli hőmérsékletet, akár 1000°C is lehet a hőingás.

Lehetőség szerint olyan építő válaszát várom, aki legalább 30 éves saját referenciákkal rendelkezik. Persze valószínűleg ilyent nem találok, ezért érdeklődve várom a T. Fórumtársak szokásos, de soha meg nem unható iszapbírkózását, vagy kicsit magyarosabban: x@rcséplését. :D

Előzmény: Kályháskristóf (7960)
a14789 Creative Commons License 2014.07.20 0 0 8010

és te mi vagy? akkor?

Előzmény: Szentpet319 (8009)
Szentpet319 Creative Commons License 2014.07.19 0 0 8009

Én erre csak annyit mondok, aki tudja csinálja, aki nem tudja tanítja aki megy egyiket sem tudja az meg a tornatanár! A szereplőket mindenki képzelje el saját ízlése szerint.

Előzmény: a14789 (8008)
a14789 Creative Commons License 2014.07.19 0 0 8008

"De maga a kályha nincs rögzítve. El vagy te tévedve!"

 

De még mennyire la vannak rögzítve a kályha találmányok.

Van belőlük ezer.

Csak te még nem nézegetted.

 

Igaz ha valamit nem látunk az nincs is.

 

Sajnos te vagy eltévedve, minden gyártónak van egy tucat szabadalma, különben eláshatná magát.

 

Ami meg nincs levédve az közkincs, vagy lejárt szabadalom (olyan is van).

De attól még rögzített és bevizsgált eszköz.

 

Előzmény: sancibácsi (8005)
a14789 Creative Commons License 2014.07.19 0 0 8007

"Az nem ér, hogy te így szeretnéd megtudni, amit mi évek munkájával, tanulásával, tapasztalatával szereztük meg, hogy majd te levédesd."

Természetesen ha bármi olyat kitaláltál ami előre viszi a világot akkor védesd le Te.

Majd gratulálunk hozzá és büszkén isszuk a sört, miközben énekeljük a katonadalokat.

De ezek szerint még egy kilincset sem védtél le, tehát nem találtál ki semmit.

Van ez így.

De tebenned bíztunk eleitől fogva... majd sikerül, ne  csüggedj.

 

Mellesleg amit nyilvánosságra hoznak azt nem lehet levédeni, tehát nem kockáztatnál semmit ha közkincsé teszed.

 

De irigy vagy és nem akarod :)

 

Előzmény: sancibácsi (8005)
sancibácsi Creative Commons License 2014.07.19 0 0 8006

Üdvözlök mindenkit!

4-3-as alapterületű csempekályhához keres Kályháskristóf barátom aranybarna/középbarna hurka párkányt.

Jelentkezni nála, de akár nálam is lehet.

Lehetőleg Esztergomit.

sancibácsi Creative Commons License 2014.07.19 0 0 8005

Ez hülyeség!

 

Nincsenek rögzítve a kályha 'szerkezet'-ek sem É-Am-ban, sem a környező államokban.

Vannak normák, amik kibocsájtásra vonatkoznak, illetve egyéb előírások lehetnek.

De maga a kályha nincs rögzítve. El vagy te tévedve!

Én biztos nem fogok veled vitatkozni, mert olyan emberrel, aki nem ért hozzá, valamint olyan magas lovon ül, hogy csak papagájként hajtja a kis nótáját: azzal fölösleges.

Vitázni nem fogok!

Linkeld ide be, ha van ilyen! Ennyi!

 

Ui:

Az nem ér, hogy te így szeretnéd megtudni, amit mi évek munkájával, tanulásával, tapasztalatával szereztük meg, hogy majd te levédesd.

Szentpet319 Creative Commons License 2014.07.18 0 0 8004

"De mindig van veréb.... aki rendel valamit amit nem tud micsoda."

 

Még jó hogy a tied már egy jól ismert, bevált típus!

 

Ahogy elnézem elég sok veréb építtet mostanában kályhát, kandallót és beméretés nélkül is köszönik szépem meg vannak vele elégedve.

 

 

 

 

Előzmény: a14789 (8003)
a14789 Creative Commons License 2014.07.18 0 0 8003

Nyilvánvalóan megint fogalmi zavaraid vannak mint az oxigén atommal..

 

Te festőművész vagy aki alkot egy képet és az ihlet határozza meg a témát és a kivitelezést is. Nevezd el működő művészi alkotásnak.

De az nem szabványos tüzeléstechnikai eszköz.

 

Nem véletlenül van az hogy kőműves végzettséggel is csak akkor lehet házat építeni ha van műszaki terv jóváhagyva és amikor elkészül kell műszaki ellenőr és a végén átveszik a művet, a terv alapján. Ha eltérsz egy téglasorral is akkor bontás lesz belőle, akkor is ha 2 milliárd az épület értéke, lásd a mostani este a Rózsadomb szélén.

 

A te kályhádat ki hagyja jóvá és ki veszi át? Te? Na ne.

Ha probléma van akkor mehetsz a sittre, a biztosító meg nem fizet semmit, és ennek a valószínűsége a kályhák darabszámával folyamatosan nő...

 

Nincs akadálya annak hogy bármilyen kályha típus megfelelően rögzített kivitel legyen és azt a típust bemérjék és minden paraméterét rögzítsék. A sallangok nem érdekesek, eltérni lehet olyan irányba ami nem befolyásolja a működést legfeljebb a hőtárolási képességet növeli és a hatékonyságot is akár.

 

De az alapvető paramétereknek rögzítettnek kellene lennie.

 

Jogilag ez egyszerű kérdés és várható egy ilyen szabályozás is a közeli jövőben, mert a környező államokban ez már megvan.

 

Tehát ha van egy Tömegkályha-típus-12 akkor ahhoz minden rögzített lehet.

Ha ettől eltérsz akkor viheted beméretni (kijön pár százezerért a szakemberek stábja) ami kizárt hogy megérje.

 

Ez a mostani állapot komolytalan és balfácán az aki ismeretlen tulajdonságú kályhát rendel.

 

Az USA-ban minden forgalmazott kályha vizsgálatát elvégzik akkreditált laborokkal és a kőműves kályhákat is mérik. Az egyéni művészkedés nem ipari tevékenység, szabályozhatatlan és fogyasztóvédelmi problémákat vet fel.

Ha ezt nem érted az egyéni szoc. probléma.

 

De mindig van veréb.... aki rendel valamit amit nem tud micsoda.

 

 

 

 

Előzmény: sancibácsi (8002)
sancibácsi Creative Commons License 2014.07.18 0 0 8002

Teljesen igazad van  AB.

Már megint úgy közelítette meg, hogy a farka csóválta (volna) a kutyát.

 

Mert ugyan milyen Coca-cola receptet tettek közkinccsé?

Vagy az akkor nincs?

 

 

A kályha építő, meg nyílván csinál magának rajzot, ha akar.

De az ember a húslevest sem szakácskönyvből főzi már, ha főzött már előtte 197-szer :-)

 

De valójában egyikkel sem összehasonlítatható. Sőt értelmetlen az összehasonlítás.

Csináljon, és tegye közkinccsé az aki sorozatgyártásba kezd. És a vásárlóknak kell adni a használati utasítással egy kis, sematikus rajzot.

A ghyártás technológiához meg elengedhetetlen a részletes rajz, amiből az egyes darabokat legyártják,.....

 

Mi viszont nem tömegterméket dömping szerűen építünk!

Mondhatnak akárki akármit: ahogy nincs 2 egyforma lakás, úgy nincs (vagy kevés) 2 kályha sem egyforma igény  hőszükségletre, mértre, formára, kinézetre, küllemre, kiegészítőkre: pad, sütő,....

Mi kályhások egyedi igények kiszolgálói vagyunk. Mint a kőművesek, egyéb építőipari szakemberek. Nem csinál 2 egyforma házat. (Vannak persze tömeggyártott panel lakások, vagy tipus kockaházak persze. Na olyanok is!).  Csak ők valóban rajzról építenek. Mert ott különvált már a tervezési munka a kivitelezéstől, gyakorlati kétkezi munkától!

A tervező tervez, és más melósok építik meg. De!

Azért ott is alap a kőművesnél, ácsnál, hogy elsajátítsa a szakma alapjait, az áthidalók beépítését, szigeteléseket, anyagismeret, fakötéseket, HOGY A TÉGLAKÖTÉST ne is említsem. :-)

Szóval SZAKEMBEREK építik.

Na ja! Tudom hogy épít olyan is kalákában, vagy sk, akinek nincs végzettsége! Persze. Nincs pénze, akármi....

De egy hülye sincs, aki elhajt az utcán, és ránéz az utcáról 1 épülő félben lévő házra. És úgy gondolná, hogy megveszi az anyagot és épít egy házat magának.

Az életben ez úgy kezdődik, hogy másnak segít, keveri a betont, a maltert, tolja a talicskát! Közben nézi mit hogyan csinál a szaki. elles fogásokat, egyebek. Könyvben utána néz, stb,....

Csak ezután áll neki saját munkának, pl: garázs.

 

Akkor vajon mi is a probléma a bemutató építéssel? (Vagy hogy nem adunk rajzot? Minek? Kinek?)

Pont ezért vannak a nemutatók, hogy ezeket meg lehessen látni, eltanulni, stb.

És nem így nekiállni a kályha építésnek fotóról rajzról; most is ezt mondom. (És ez a példám is ezt támasztja alá!)

Mert az ilyen a rajzot is csak a Wc-ben tudná használni. Biztosan gondolod, mire, de a kályha építésnek nincs ehhez köze :-)

 

Előzmény: ab69 (7998)
ab69 Creative Commons License 2014.07.18 0 0 8001

Ja, a kályhát meg majg majd postán elküldöd. Amúgy meg az a te bizniszed lenne, a többszáz százalékos hatásfokú lego kályháddal. Az egyedi termék meg leginkább a te fejedben olyan amilyenre sikerül, na még egynéhány önjelölt kályhásra jellemző. Hagyjuk a hülyeséget, most nincs kedvem fölösleges szájkaratéhoz.

Előzmény: a14789 (8000)
a14789 Creative Commons License 2014.07.18 0 0 8000

Ezt hívják varázslásnak, misztériumnak és a régi régi mesterek piacmegóvó trükkjeinek.

 

De ki lehetne próbálni a mai technikával, hogy  lehessen rendelni az Ebay oldalról, Paypal garanciával kályhát. 

 

Ha nem teljesítesz rendesen akkor a Paypal viszi a biztosítékot mint a szél.

 

Nem sok kályhás vállalná be a kockázatot.

 

Az hogy egyedi termék és olyan lesz amilyenre sikerül nem túl vonzó alternatíva.

 

 

Előzmény: ab69 (7998)
ab69 Creative Commons License 2014.07.18 0 0 7999

Pontosítsunk, ez a fórum nem képek hanem sokkal inkább Heikki tanfolyamának és annak keretében Péternél épült kályhával szerzett tapasztalatok ihletésére jött létre. Erről, pontosabban az elméleti oktatásról video is készült, mondjuk valószínüleg ez csak egy szűk körben terjed, ha terjed.

Előzmény: datapop (7997)
ab69 Creative Commons License 2014.07.18 0 0 7998

"De itt az élkő példa, hogy rajzról, képről milyen produkció születik."

 

A világon mindenhol műszaki termékeket műszaki rajz és leírások alapján lehet reprodukálni , tökéletesen.

Lehet ez mozdony, atom tengeralattjáró, vagy kilincs, mindegy.

 

Szokás szerint el tetszik lenni tévedve. Jelen esetben nem reprodukcióról van szó, hanem arról, hogy bizonyos szabályok szerint, kémény teljesítmény, hőveszteség egyéb igények és paraméterek alapján létrhozunk egy egyedi, kvázi kézmőves terméket.

 

Amit nem lehet az nincs ledokumentálva, tehát nem létezik, csak legenda.

 

Időnként találkozhat az ember legendás mesterművekkel amig eléggé kézzelfoghatóak, tervrajz nélkül is.

 

Ha az érdeklődők egy közkincsnek számító nyilvános terméket szeretnének elkészíteni, akkor jogos az igényük a rajzra és a leírásokra.

 

Ha nem kapják meg akkor baj van, és ennek az okait meg kell vizsgálni.

 

Ilyen egyszerű.

 

Nevezhetjük közkincsnek, csak ez éppenséggel szaktudás, azaz a megszerzéséhez nem elég egy tervrajz. Ahhoz hogy egy szaktudást megszerezz ahhoz szellemi, gyakorlati és bizony anyagi erőfeszítéseket kell megtenni ezt még az sem helyettesíti, ha valaki hozzád hasonló önbizalommal rendelkezik, vagy egyszerűen qrva okosnak képzeli magát.

 

Az erőfeszítéseket megtenni, egyszóval megtanulni az már büdös szokott lenni, az önbizalomból meg a qurva nagy okosságból annyi van hogy jut a padlásra is, na ennek az egyik eredményét láthatjuk fotón, egy másik eredményét meg tapasztalhatjuk már jó ideje ezen a fórumon.

 

Az iparjog védett termékek is rendelkeznek műszaki dokumentációval ha gyártani akarják őket. Ha nincs hozzá akkor nem ér semmit.

 

A múltkori fejtegetéseid alapján csak nehogy az jusson eszembe, hogy azt lesed, hogy valaki véletlenül közzétesz valamit, amit te meg örömmel szabadalmaztatnál a saját neveden.

 

Az építési fogásokat is le kell írni. Nem lehet titok semmi.

 

Miért? Mert te azt mondod? Sok mindent nem lehet könyvből meg internetről megtanulni, azért vannak gyakorlati oktatások , ja hogy azért is általában fizetni kell....ha számlákat kell fizetnem senkit nem érdekel mennyit jótékonykodtam....

 

Hasonló ez mint a szakácskönyv.

 

Abban mindenképp, hogy a szakácsnak is szíve joga eldönteni, hogy szakácskönyvet ír vagy gyakorolja a tudását, megél belőle, sőt esetleg még díjakat egyéb elismerést nyerhet vele. Soha nem hallottam olyat , hogy mesterszakácsoknak kötelezővé teették volna, hogy leírják a receptjeiket. A saját döntésük volt, hogy ezt megtették, családi titokként kezelték, vagy sírba szállt velük, stb...

 

Előzmény: a14789 (7996)
datapop Creative Commons License 2014.07.18 0 0 7997
Igen. Azt lehet mondani, sokan azt látják benne h csak téglafal azt falazni kell... A cserépkályhát is csak rakni kell, és nekem kályhásnak is az első workshoppon amin részt vettem rengeteg olyan derült ki amikre a képek soha nem adnak választ. Egy példa, öszefutottam tavaj egy kályhással aki még nem épített tömegkályhát de azt mondta ha kérik tőle akkor megépíti... Mondtam h mindenképp menjen elötte tapasztalatcserére h ne építsen szart. Tervrajz csak annak a kezébe adható aki már egy két ilyen kályhát látott épülni. Tisztelet a kivételnek... Mert ugye ez a fórum is képek alapján indult. Na Viva LasVegas!
Előzmény: sancibácsi (7995)
a14789 Creative Commons License 2014.07.18 0 0 7996

"De itt az élkő példa, hogy rajzról, képről milyen produkció születik."

 

A világon mindenhol műszaki termékeket műszaki rajz és leírások alapján lehet reprodukálni , tökéletesen.

Lehet ez mozdony, atom tengeralattjáró, vagy kilincs, mindegy.

Amit nem lehet az nincs ledokumentálva, tehát nem létezik, csak legenda.

 

Ha az érdeklődők egy közkincsnek számító nyilvános terméket szeretnének elkészíteni, akkor jogos az igényük a rajzra és a leírásokra.

 

Ha nem kapják meg akkor baj van, és ennek az okait meg kell vizsgálni.

 

Ilyen egyszerű.

 

Az iparjog védett termékek is rendelkeznek műszaki dokumentációval ha gyártani akarják őket. Ha nincs hozzá akkor nem ér semmit.

 

Az építési fogásokat is le kell írni. Nem lehet titok semmi.

 

Hasonló ez mint a szakácskönyv.

 

 

 

Előzmény: sancibácsi (7995)
sancibácsi Creative Commons License 2014.07.17 0 0 7995

Igazad van. Nem kőműves építette. De mondjuk az még kevés lett volna, ha kötésbe rakja a táglát. Még attól sem lenne jó. Mármint nem csak ez az 1 baj van vele.

(Azért látszik milyen feszültség, erő van a hőben, a kályhában mi működik. Elszakította az egész téglákat is :-(

 

hogy a piacot össze...-e?

Remélem nem.

Ha tuti jó kis kályhára sikerült volna, akkor nem hívnának javítani.

Ha meg javítani kell, akkor nincsenek megelégedve, tehát nem a mi hitelünket, vagy a tömegkályha preztizsét rontja. Hanem annak az embernek a munkáját minősíti.

 

Amúgy ez a történet is igazolja a régebbi fórumos feszültségeket. Hsz-imat.

Mert mi kb 3-an ( AB, Sz. Péter, és én) már régebben is sokat mondogattuk, és kaptunk is emiatt: hogy miért nem mondjuk, írjuk le, rajz, stb...... Még nemrég is megjegyezték sokan milyen itt a szellemiség.

De itt az élkő példa, hogy rajzról, képről milyen produkció születik.

Mindenkinek legalább 1-et látni kellene. Az az 5-10 kép1 kályháról, míg felépül nagyon karcsú. Sok-sok inden nem látszik, vagy félre értik.

 

Más!

Amin lehidaltam még:

Ugyanazokat a kifejezéseket, szavakat mondták a gazdának, mint amit mi használunk!

Pl: dán harang rendszer, másodlagos kamra,...

És közben teljesen mást értett rajta!....

Előzmény: datapop (7993)
datapop Creative Commons License 2014.07.15 0 0 7994
Nem a kőműveseket szidtam, csak azt akartam ezzel h a kőműves is tudja ezt az alapvető dolgot.
Előzmény: datapop (7993)
datapop Creative Commons License 2014.07.15 0 0 7993
Ja ja. Nem messze tőlem egy csávó téglakályhát kezdett építeni, a 3. Sornál tartott mikor a tulaj látta h ez nem lesz jó és keresett mást aki elbontotta és megépítette. Namost a csávó talán épp akkor végzett mint kályhás (papíron). És sajnos rohadtul nem érzik ezek h a papírral egyenlőre csak törölgethetik a ... Sancibá ez a kályha is ilyesmi, tehát már újkorába is trógerul nézhetett ki. Kőművesek há alapból kötésbe kellene az anyagokat tenni... Nem lenne baj ha nem a mi piacunkat ba..nák tönkre:)
Előzmény: Törölt nick (7988)
a14789 Creative Commons License 2014.07.14 0 0 7992

"Miközben a kormot nem tudja megkülönböztetni a kátránytól"

Ezt honnan veszed úgy mégis?

"A munkás osztály a mennybe megy" amint tudjuk. Különben is a munka nem szégyen, mi ezzel a probléma? A szakember is munkás nem?

 

Remélem van fehér formaruhád logóval és sisakkal neked is különben csalódnék.

Na de most komolyan sancibácsi nem unod még?

De tényleg mi a különbség a korom és a kátrány között?

Fekete mindkettő nem, és egyik sem sör illatú.

Nem ismerem mert nálam nem fordul elő egyik sem (erre fogadhatunk is) ha egy kiló kormot összetudnál kaparni a kéményből te nyertél, kátrányt meg sajnos nem láttam lehet hogy ezért nem tudom mi az.

Ilyen az élet kátrány és oxigén atom nélkül :).

 

Előzmény: sancibácsi (7991)
sancibácsi Creative Commons License 2014.07.14 0 0 7991

Sanyi..

 

Helló Zsolti!

 

igazad van, de szerintem nem jó, ha lehurrogod..

Azaz, semmi baj, ő más bajt látott, sokan megint mást... 

 

Nem a lehurrogás lett volna a célom.

Primitív betanított munkásnak állít be téged, meg engem, meg olyan szakembereket, mint A. Chernov, Kuznyecov, stb.

Miközben a kormot nem tudja megkülönböztetni a kátránytól.

Ok. Lehet ilyetz állítani. Engem nem sért, meg nem érdekel. Tényleg. Hanem az a probléma, hogy olyan tévedéseket, egyebeket állít, amiket......

 

Az a baj, hogy már sokan ezen egymás nyírása miatt nem olvassák a fórumot, pedig amit megosztottál, az nagyon fontos..

 

De akinél vagyok, mindenhol ki vannak akadva, arra ami itt történik.. ez a fórum Peti szerint a népszerűsítésről kellett, kellene szólljon és nem a marakodásról..stb....

 

Zsolti!

Ez, ami itt megy az már sajna régen nem a népszerűsítésről szól!

Sőt talán lejáratásnak nevezném egyesek tevékenységét!

 

 

Előzmény: Törölt nick (7988)
a14789 Creative Commons License 2014.07.14 0 0 7990

"Az külföldi munkásság.. igen, mindenki oda igyekszik.. de egy tanfolyam után ki az aki felelőtlenül elmegy kályhát építeni egy megrendelőnek.. mikor még semmit se tud.. az a baj, "

Szó sincs ilyesmiről. Ez nem az egytollú indiánok kalandozásáról szól.

Egyrészt papír kell ahhoz hogy jogszerűen kályhát építsen valaki.

 

A végzetteknek egy adott területen biztosítani szeretnénk azt hogy tapasztalt kályhással közösen építsenek felhasználónál kályhákat. 

Önálló munkát csak olyan kap tőlünk, aki 100%-ig biztonságosan képes építeni, szintén másik tanfolyamot végzettel, aki még nem végez önálló munkát.

A szokásos kályhaépítő technológiával szemben az adott területen egy építés szervezett minőségbiztosítást is kap, dokumentálnia kell a munkát (ezt kipróbáltuk neves kályhás építési munkájánál is, és amikor véletlenül minőségi hiba volt bemutattuk neki a fotókat (csak nézett és javított, + garanciát adott stb.).

A máik dolog hogy ha nem cserépkályhát épít, vagy kandallót, akkor ez az új kályhatípus sokkal egyszerűbben elkészíthető, nehéz hibázni.

 

A hibák elkerülését támogatja egy csomó technikai lehetőség is.

Aki itt hibázik az már vödörrel itta a sört. :)

 

Export munkára dupla biztosítással és német nyelvtudással küldünk majd ki bárkit, és a helyi, külföldi cég felel a minőségért (azért kap jutalékot, a garancia jogi része az övé, a technikai a vállalkozóé).

 

Én nem oktatok építési technológiát, csak a félreértés elkerülése végett ami a technikai részt, és a végrehajtást illeti. Időm sincs rá, és az egész oktatás egy külön projekt, engem csak az érdekel hogy legyen papírja az építőnek

Pld. osztrák területen az ottani jogi követelményeknek megfelelő végzettség kell, amit megkövetelünk ha kvázi önállóan akar dolgozni valaki. 

 

Ez úgy fog működni hogy lesz egy osztrák cégünk aki felel az anyag stb ellátásért és biztosítja a megfelelő munkaerőt, kapcsolatot tart a területi cégekkel. Egy magyar cég pedig alvállalkozóként munkaerőt és logisztikát szolgáltat a kinti munkára. A kinti partner is alkalmazhat itteni munkaerőt, vagy a kinti cégünk is de a fővállalkozó a munkavégzés tekintetében kinti osztrák cég, aki megkapja a technológiát komplett, tehát tud ellenőrizni is. Mellesleg sokkal egyszerűbb mint egy cserépkályhát megépíteni.

A burkolás külön műfaj, a felület minőségi követelményei alapján kerül átadásra a burkolónak aki lehet kinti vagy hazai, de integrálva van a projekthez.

 

Nyilván a folyamat megrendelés, szerződések mindenkivel, számla, adó stb. oldalról számvitelileg rendben van illetve lehet, nincs fekete munka vagy szürke, adózik mindenki mint a gép.

Előzmény: Törölt nick (7988)
a14789 Creative Commons License 2014.07.14 0 0 7989

Látom ez az Oxigén Atom Díj felborította a bioritmusodat.

 

Ki a fene beszélt itt koromról? Olvasd vissza.

 

A kérdésekre viszont nem válaszolsz.

(szokás szerint, pedig csak tőled lehet tanulni :)

 

Na áruld már el a megfejtést, ha nem a habarcs volt a bűnös és nem a tégla, akkor mi?

A szerkezet gondolom elég rom volt nyilván, de az alapeset.

 

 

Szóval kérdésre nincs válasz hanem zagyvaságok, Ez van.

Előzmény: sancibácsi (7986)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.14 0 0 7988

Sanyi..

igazad van, de szerintem nem jó, ha lehurrogod..

Azaz, semmi baj, ő más bajt látott, sokan megint mást... 

 

Az a baj, hogy már sokan ezen egymás nyírása miatt nem olvassák a fórumot, pedig amit megosztottál, az nagyon fontos..

 

De akinél vagyok, mindenhol ki vannak akadva, arra ami itt történik.. ez a fórum Peti szerint a népszerűsítésről kellett, kellene szólljon és nem a marakodásról..stb....

 

Az külföldi munkásság.. igen, mindenki oda igyekszik.. de egy tanfolyam után ki az aki felelőtlenül elmegy kályhát építeni egy megrendelőnek.. mikor még semmit se tud.. az a baj, hogy a minimum 1 évet se húzza le senki egy mester mellett, hogy legalább az alapokkal tisztában legyen, hanem egy kályha után már kályhás mester, és mit neki a mestere, ő ugyis jobban tudja és sok pénzt fog kérni, mert a mestere csak olcsó kályhákat épít.. abból nem lehet 10 perc alatt meggazdagodni..stb stb..

Ebbe kellene belegondolni..

üdv,

Zsolti

Előzmény: sancibácsi (7987)
sancibácsi Creative Commons License 2014.07.14 0 0 7987

Nem lovász volt, de az is lehetett volna :-(

 

Nem, nem magának építette!

Nem tudom mit mondjak, hogy sajnos, vagy szerencsére?

Sajnos, ha más építette, mert átizélte....

Sajnos ha magának építette volna, mert sokkal jobbat is építhetett volna ezért a pénzért, és fáradságért,.......

 

Az egész történet szomorú.

Tanulságképp idéztem csak. (miközben sajnálom szegény tulajt :-(

Előzmény: kekov (7985)
sancibácsi Creative Commons License 2014.07.14 0 0 7986

Volt már itt aki kigúnyolt, ( Elemző, Elemző 999, meg a14789)mert azt mertem mondani, hogy az égés kémiai reakciójánál az O atom egyesül a fából felszabaduló éghető anyaggal (szén, szénhidrogén).

(Valóban az O egyesül; nem tévedtem. Csak a lékörben már módosult, tehát reakcióba lépet O2 tehát nem ATOM, hanem MOLEKULA formában van jelen leginkább. Ennyi a tévedés, (szóhasználat, nyelvbotlás) ami a több mint két órás előadás során elhangzott:

https://www.youtube.com/watch?v=_W3o9doB3hA

https://www.youtube.com/watch?v=vK7140Fgfus

).

 

Miközben aki oxigén díjat oszt, nem tudja megkülönböztetni a kátrányt a koromtól!

:-)

 

Nos megalapítom ezennel a Kátrány díjat!

Távol álljon tőlem, hogy valakinek oda ítéljem! De van ez a díj! És aki méltónak ítéli, majd oda ítéli :-)

Előzmény: sancibácsi (7984)
kekov Creative Commons License 2014.07.14 0 0 7985

Sancibácsi,

 

akkor ezt a kályhát nem is magának csinálta valaki, hanem olyan ember, aki magát szakértőnek mondta ?

 

... az is lehet hogy csak lovász volt ...

Előzmény: sancibácsi (7980)
sancibácsi Creative Commons License 2014.07.14 0 0 7984

Nem!. Nem a téglával volt a baj!

 

Az egész hozzászólásod, ahol megragadod árulkodik a hozzá nem értésedről!

Ha így samott téglából épült volna, akkor is gagyi lenne az egész.

 

Gyenge habarcs, meg kátrány?

Ki beszélt itt erről?

Látszik, hogy a képek nem mondanak neked semmit.

Aki ilyentől akar tanulni, annak ajánlom figyelmébe a tanfolyamát :-)

 

Na csak nagyon halkan jegyzem meg:

Amikor hazajöttem, és elbeszéltem az aznapi dolgaim a feleségemnek! Elmondtam, hogy milyen problémák vannak: azt mondja hogy akkor lehet a ........... is problémák vannak.

(Nem habarcs vagy tégla,... Egyből megragadta a probléma gyökerét! Ha jó kályhát szeretnénk belőle csinálni min változtassunk :)

(Sosem volt még velem kályhát építeni :-) és Ő mégis rájött :-)

 

Én nem Frenki-zek itt mint más nagyarcok találós kérdéssel, meg feladvánnyal.

A megfejtést ugyanis tudom. A választ.

Az más kérdés, hogy utólag megvalósítható, vagy sem.

Előzmény: a14789 (7982)
sancibácsi Creative Commons License 2014.07.14 0 0 7983

Más: Nyilván osztrák munka osztrák fizetést feltételez, de az oktatás itt zajlik nem kint, tehát a kettő közé tehető a díja.

 

 

Majd csak találsz valami balekot, aki hasonló színvonalon elvakítja a társaságot!

Előzmény: a14789 (7982)
a14789 Creative Commons License 2014.07.14 0 0 7982

Csak a tanulság miatt kérdezem hátha valakit érdekel

 

1. Milyen típusú a tégla? (anyagminőség, fizikai jellemzők, stb., porózusság) Látszik hogy átszívta magát a kátrány a téglán.

 

2. Milyen habarcs került a téglák közé, és mivel fugázták?

 

3. Milyen volt a tűztér, samott stb. és milyen hőfokkal ment a járatokba a füstgáz?

 

 

Ha cserépkályhás rendszerű a kályha akkor valószínűleg a gyenge habarcs és a kátrány képződés tett egy jótékony hatást, lehűlt a füst a járatokban és kirakódott a kátrány, a szétvált téglákl között meg kifüstölt..

 

Nyilván kifüstöl ha nem hőálló a habarcs, ha meg az akkor szét is repedhet simán, mert az anyag(tégla) sem hőálló.

 

Ha több rétegben kerül(ne) a tégla beépítésre akkor a belső rétegek éghetnek szét, a külső már nem kaphat elég meleget, de ez csak ,látszólagos örömmámor.

 

 

---------

Más: Nyilván osztrák munka osztrák fizetést feltételez, de az oktatás itt zajlik nem kint, tehát a kettő közé tehető a díja.

 

Előzmény: sancibácsi (7981)
sancibácsi Creative Commons License 2014.07.14 0 0 7981

Átolvastam most újra amit írtam, hogy jól írtam-e!

 

Sajnálatos az egész történet!

Sajnálom őket, őszintén!

De minden sajnálatom ellenére gyatyába rázás ide-vagy oda, sosem lesznek már olyan kályhák, mint amilyenek lehettek volna!

Valóban szeretném, ha mindenki megértené a tanulságot belőle.

Előzmény: sancibácsi (7980)
sancibácsi Creative Commons License 2014.07.14 0 0 7980

Először nem akartam ebből hsz-t írni.

De csak forrong bennem a dolog.

Hétvégén ugyanis kihívtak a közelbe, hogy 2 tömegkályhát 'rázzak gatyába', illetve rakjak át.

Nem akartam megírni, mert akinek építették úgy érezheti, hogy kigúnyolják, nevetség tárgyává teszik.

Ezt nem akarom.

Majdnem írtam azt is, hogy aki építette, annak is ciki, és rosszul esik. Nade ez szerintem a minimum, hogy rosszul esik, hamár így elrontotta a dolgokat.

 

Szóval nem ezt az 1-2 kályhát akarom én kipellengérezni. Sem nem a tulajdonost bántani, megszégyeníteni.

Hanem a jelenségre szeretnék rámutatni! Mert az tanulsáégos lehet nagyon sokaknak, másoknak is!

Írom a dolgokat, de egyfolytában gondolkodom, hogyn, és mit írjak le.

Hogy milyen mélységben menjek bele. Hogy ne pellengérre állítás legyen az egész.

De!

Annyit megjegyeznék, hogy:

-az építő nem kályhás, más iparos ember,

-azt mondta, hogy orosz-harang rendszerű, amihez valójában semmi köze,

-másodlagos égéskamra nincs bennük,

-füstjáratos kiépítésű, tehát cserépkályha belső felépítéssel rendelkezik, csak lapjára (12 cm) rakott téglából,

-2 kályha kell, hogy befűtsön 60-70 m2-t,

-a kályha az álló fuga miatt végig van hasadva,

-több fugán kifüstöl,

-a sütő sütésre alkalmatlan.

 

Csatolok 2 képet is az álló fugáról, (nincs tégla kötés), ahol látszik, hogy az egész tégla is kettészakadt a feszültségtől (felülről 3. sor).

És a fugáknál látható a korom kirakódás a második képen.

 

Én nem szeretném ezt túl ragozni, csámcsogni rajta.

Csak remélem mindenki leveszi a tanulságot!

Azépítő internetről gyűjtött információk, képek alapján építette a kályhákat.

Tehát újra szeretném figyelmébe ajánlani mindazoknak, akik:

-SK építést terveznek: legalább 1 bemutatóra menjenek el,

-akik cserépkályhások, azok is menjenek el, hogy megértsék mi a kettő közötti különbség,

-akik tömegkályhát szeretnének építtetni: referenciával rendelkező szakemberrel építtessenek, aki valamit fel tud mutatni, hogy a tudása honnan van. Hogy egyáltalán tanult valakitől, látott már ilyet. Nem csak netes képeket. A legszembetűnőbb kifüstölés.

Az álló fuga.

sancibácsi Creative Commons License 2014.07.14 0 0 7979

Osztrák fizetésért gondolom?

Előzmény: a14789 (7978)
a14789 Creative Commons License 2014.07.14 0 0 7978

Gyakorlati oktatók hiányoznak - egyenlőre.

A színvonaluk a kérdés, -  ki miben jó.

 

Ki az aki képes osztrák színvonalon is dolgozni és azt oktatni.

 

 

Előzmény: bárány b (7976)
a14789 Creative Commons License 2014.07.14 0 0 7977

Dehogy nincs. Van kályhás tanfolyamhoz tananyag és követelmény stb. 

Nekem is megvan.

Ezt alapként kell venni és kiegészíteni sok mindennel ami nincs benne.

(korszerűsítés)

 

 

Erősebb (jelentősen) fizikai elméleti és gyakorlati alapok lesznek.

A technika jelenlegi állása lesz oktatva.

 

Olyan szakértő a  projekt vezetője aki már végig csinált ilyen képzési programokat országos szervezet felelősségi körén belül.

Az oktatáért felelő szervezet is jó nevű, elismert.

 

 

Előzmény: bárány b (7976)
bárány b Creative Commons License 2014.07.14 0 0 7976

Jól értem?

Nincs ilyen tanfolyam. Sem tananyag, meg hozzáértő oktató. :(

Hát így nehéz lesz.

Gyakorlatilag mi van, az önbizalmon kívül? :)

 

Előzmény: a14789 (7973)
a14789 Creative Commons License 2014.07.14 0 0 7975

A fiatalok fizikai munkát végeznek Ausztriában 1000-1200 stb EUR fizetésért, és dolgoznak is érte rendesen. (mosogató, pincér, stb. és ezer más ilyesmi)

 

Csak ebből a faluból is kint vannak vagy tízen, szoktam velük konzultálni. Nem szeretik azt a munkát, de jól fizet.

Szívesen építenének alvállalkozóként vagy alkalmazottként is is kályhát, közülük többen dolgoztak már cserépkályhás mellett segédként.

 

Alapvető cél az export is, csinálunk cégeket kint (Ausztria, Németo. stb.) és aki itthon már jól teljesít az mehet export munkára. Szervezünk együttműködést a kinti kályhás cégekkel is.

 

Papír nélkül viszont nem tudnak dolgozni. 

 

Előzmény: Törölt nick (7974)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.13 0 0 7974

Egy komoly kérdés: ha a ma fiatalok nem szeretik a fizikai munkát, milyenek az esélyeitek, hogy legyenek hallgatóitok?

 

Már alig van, aki komolyan érdeklődik a kályházásról.. 

 

Kérdezd meg Palit, Sancibát...

 

Sajnos.

 

 

Előzmény: a14789 (7973)
a14789 Creative Commons License 2014.07.13 0 0 7973

Akkreditált oktató cég van, csak ilyen típusú tanfolyama nincs (van egy csomó más).

 

Szereztünk sok mindent a kályhás tanfolyamok végrehajtásához (szállás, iskola, stb.)

plusz a  céget.

 

Nyilván van érdekünk ebben, hiszen a saját eszközöket is kell oktatni (kályha, kazán,kémény, stb.)

 

Támogatást is akarunk szerezni , pályázatok stb.

 

Oktató meg nyilván kell, ha a kapacitás igény felfut.

 

Előzmény: bárány b (7972)
bárány b Creative Commons License 2014.07.13 0 0 7972

Nem igazán értem én ezt.

Ez megint olyan félig (sem) komolyan vehető írás?

Kandallót, cserépkályhát oktatnak már. Van szakiskola, meg tanfolyamos is.

De puffert, egyebeket meg szintén. Az épületgépészet jellegű.

Teljesen külön témakör, és szakma.

Most mi is lenne ez?

Akkreditált OKJ-s végzettséget ad?

Kályha, kandalló építésre is, meg épületgépészeti munkára is (fűtésszerelés, ..)?

 

 

Csak azt nem értem még, ha akkreditálva van, akkor megvan az anyag, minek keresni oktatót, kályhást szakmai anyaggal?

Vagy a keresett személynek kell megírni a tananyagot? (Nem mintha értenék hozzá :)

Előzmény: a14789 (7971)
a14789 Creative Commons License 2014.07.09 0 0 7971

Izgalmas kérdés.

 

Neves fűtéstechnikai szövetég szervezésében, akkreditált felnőttképzés keretében államilag elismert képzést (végzettséggel) terveink szerint komoly tanfolyami alrendszert indítunk be. 

Elképzeléseink szerint minden tüzeléstechnikai berendezésre indítunk céltanfolyamokat és olyat is ami több technika megépítését teszi lehetővé.

 

ezért ha van olyan olvasó aki alkalmasnak tartja magát oktatási feladatok végzésére , amiben benne lehet valamilyen tömegkályha típus is (több is lehet), de cserépkályha, kandalló is, vagy gépészet, puffertartály stb. 

Jelentkezzen írásban szakmai önéletrajz mellékelésével.

mail: pds@t-online.hu

 

Természetesen az oktatásért fizetés jár, rendezett módon.

Neves elméleti szintű oktatás is lesz, hőtan, stb. felkért előadókkal szintén.

 

A gyakorlati része szintén a helyszínen történő kályhaépítés, bármelyik típusra.

 

A kezdetekben Balatonboglár körzetben lesz a szállás, oktatás és az építés is, a tanfolyami létszámok nem korlátosak, ezért több előadó illetve gyakorlatvezető is bevonásra kerülhet.

 

A többi információ az érdekelteknek kerül átadásra, a szervezés most kezdődik.

 

piaggioape Creative Commons License 2014.07.08 0 0 7970

Köszi az ötleteket, a tiéd látszik a leghatékonyabbnak. Hogyan válik be majd megírom. Legrosszabb esetben a híd alatt is lehet tömegkályhát építeni.

Előzmény: BSzTom (7957)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.07 0 0 7969

Sanyi: sejtettem, csak nem kihagyható poén volt.

 

Én nem vállalnék ilyen kályhát, nem vagyok meggyőződve, hogy jól működik a mi körülményeink között.

 

 

Előzmény: sancibácsi (7966)
sancibácsi Creative Commons License 2014.07.06 0 0 7968

Lassubb hoszabb hholeadas.

:-)

Meg egy csomo plusz munka :-(

Előzmény: datapop (7967)
datapop Creative Commons License 2014.07.05 0 0 7967
Nem vagyok tisztába azzal h mire jó a 3 köpeny! ...
Előzmény: sancibácsi (7966)
sancibácsi Creative Commons License 2014.07.05 0 0 7966

Nem persze. Nem tegla hanem a kalyha tipusra gondoltam.

Előzmény: Törölt nick (7965)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.04 0 0 7965

Sancibá: ne mond, te is lyukacsos tégla?:)))

Előzmény: sancibácsi (7964)
sancibácsi Creative Commons License 2014.07.04 0 0 7964

En most pont ilyenen galyazom :-)

 

Előzmény: datapop (7962)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.04 0 0 7963

Sancibá, Kristóf, Jani.... a hobbiépítőket nem kell bántani, próbálkozni mindenkinek szabad...:))

 

Előzmény: datapop (7962)
datapop Creative Commons License 2014.07.04 0 0 7962
És tavaj ha jól tudom 3 köpenyes kályhát épített egy workshoppján. Azé az nem egyszerű.
Előzmény: Kályháskristóf (7960)
sancibácsi Creative Commons License 2014.07.03 0 0 7961

Tudom melyik videora gondolsz.

Ha beirod a youtube keresobe hpgy: tomegkalyha. Akkor fogadni merek hogy elso vagy masodik lesz. :-(

A lyukas teglas kalyha.

Arrol mar en is irtam regebben. Tiszta gaz.

Most inkabb mar kimaradok belole. :-)

 

Előzmény: Kályháskristóf (7960)
Kályháskristóf Creative Commons License 2014.07.02 0 0 7960

Jut eszembe, van a jutyubon egy videó, idegesítő zene mellett épít tömegkályhát egy értelmiségi pár alkoholista kinézetű kőművessel, ráközelítve a század pontossággal középen álló buborékra. Be is gyújtanak az új kályhába, majd büszkén közli az értelmiségi, hogy bizony ám sütni is lehet benne - és elővesz egy tálca túrós táskát a sütőből, aminek porcukros a teteje. Ha meg 60 év után át kell rakni (!!!) akkor a repedt samottokat cseréljük a többi az jó. A jónép meg fogdossa a téglaburkolatot, tiszta zsírfolt az új kályha.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (7959)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.07.02 0 0 7959

"Valami ütős érvetek, ami kifejezetten nőkre van formálva?"

 

Kandallója mindenkinek van, de a tömegkályha különlegesség.

A barátnőid mind ide fognak járni, hogy megnézzék és mindenki kíváncsian kérdezgetni fog, hogy milyen.

A kenyérsütésről / gyümölcsaszalásról / kaja melegen tartásáról már volt szó.

Sőt, valaki régebben írta a vendégség közepén a sütőből előrántott friss pogácsát is.

Előzmény: piaggioape (7951)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.02 0 0 7958

Szia,

 

tapasztalatból egyet tudok mondani: a nőknek mindig igazuk van, azaz ha nem ő akarja, akkor a jó tömegkályha sem jó, sajna volt már ilyen esetem megrendelővel, ahol a férj nem hallgata meg a feleség vágyát, és hiába volt logikusabb a tömegkályha, a feleség aki otthon volt, ha "ügyesen" tüzelte a kályhát, természetesen nem úgy működött... stb stb.. és végül mégiscsak meg kellett oldani a kandallót.. mert az volt a vágy.. Azaz, ha nem akarja, akkor nem érdemes erőltetni.. mégha árban minimális is a különbség... (itt nem a milliós kályhaépítőkre gondoltam..:)) )

 

üdv

 

Előzmény: piaggioape (7951)
BSzTom Creative Commons License 2014.06.29 0 0 7957

Seprűnyél? Nem okoz komoly sérülést, de van meggyőzőereje... :D

Előzmény: piaggioape (7951)
datapop Creative Commons License 2014.06.29 0 0 7956
Olyan nagyon nem túloztam mert most az a jotul betét 340000 a nettó ára, gyárilag 99kg a súlya... Én egyedül 100kilót nem teszek helyre, de ezt sikerült.
Előzmény: Törölt nick (7950)
a14789 Creative Commons License 2014.06.29 0 0 7955

Szabványok

 vonatkozó szabványok.

 1. MSZ 845:2012
  Égéstermék-elvezető berendezések tervezése, kivitelezése és ellenőrzése
 2. MSZ EN 1443
  Égéstermék-elvezető berendezések. Általános követelmények.
 3. MSZ EN 1457
  Égéstermék-elvezető berendezések. Kerámia béléscsövek. Követelmények és vizsgálatok.
 4. MSZ EN 1859
  Égéstermék-elvezető berendezések. Fém égéstermék-elvezető berendezések. Vizsgálati módszerek.
 5. MSZ EN 13384-1
  Égéstermék-elvezető berendezések. Hő- és áramlástechnikai méretezési eljárás. 1. rész: Égéstermék-elvezető berendezések egy tüzelőberendezéshez.
 6. MSZ EN 13384-2
  Égéstermék-elvezető berendezések. Hő- és áramlástechnikai méretezési eljárás. 2. rész: Égéstermék-elvezető berendezések több tüzelőberendezéshez.
 7. MSZ EN 13384-3
  Égéstermék-elvezető berendezések. Hő- és áramlástechnikai méretezési eljárás. 3. rész: Egy tüzelőberendezéshez kapcsolódó égéstermék-elvezető berendezések diagramjainak és táblázatainak kidolgozási módszerei.
 8. Műszaki Szabályozás a gázkészülékek mesterséges áramlású égéstermék-elvezető berendezéseinek létesítési szabályaira, ellenőrzésére, karbantartására.
 9. GMBSZ
  A gáz csatlakozó vezetékek és fogyasztói berendezések létesítési és üzemeltetési műszaki-biztonsági szabályzata.
kekov Creative Commons License 2014.06.29 0 0 7954

... persze nem langos marad, hanem langyos ...

 

:))

Előzmény: kekov (7953)
kekov Creative Commons License 2014.06.29 0 0 7953

Valami ütős érvetek, ami kifejezetten nőkre van formálva?

 

- napi egyszeri begyújtás

 

- begyújtástól számítva 24 óráig meleg kályha

 

- ha kihagysz egy napot, akkor sem fagysz meg, langos marad

 

 

- épített padka esetében embernek, macskának üldögélő, meleg heverő hely

 

- üveg ajtó esetén kandalló hatás, amíg a tűz ég 

 

- kenyérsütés / főzés / aszalás ha építenek bele sütőt

 

- kb. havi egyszeri kihamuzás

 

- kevesebb tűzifa

 

... segítsetek még fijjug ...

 

 

 

Előzmény: piaggioape (7951)
Szentpet319 Creative Commons License 2014.06.29 0 0 7952

Reggel nem fagy be a valaga tömegkályhánál, hidd el ez nőknél elég ütős érv! A tömegkályhában lehet sütni, főzni ez sem egy elhanyagolható. A többi az csak technikai rész ami a nőket nem nagyon érdekli, de azért szeretjük őket!

Előzmény: piaggioape (7951)
piaggioape Creative Commons License 2014.06.29 0 0 7951

Mondtam én, hogy nincs ezzel a topikkal semmi baj, ahogy írod a többség segítőkész. Köszi a válaszokat. Alapvetően az a gond, hogy egész nap nem vagyunk otthon, napközben nincs ki rakna a tűzre. Az asszony egy vaskandallót erőltet, mert az hamar melegít meg a fő szempont nála, hogy az ára sem annyi mint egy jó tömegkályhának. Őszig van időm meggyőzni, de nem lesz egyszerű menet. Valami ütős érvetek, ami kifejezetten nőkre van formálva?

Előzmény: Törölt nick (7949)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.28 0 0 7950

Jani, az nem valami új űrtechnológiával készült, ha ilyen könnyű?:))

Előzmény: datapop (7942)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.28 0 0 7949

Szia,

 

először keress olyan komoly kályhást, aki ilyeneket épít és ő ugyis ad referenciákat...:))

Nem kell keresni, van elég..:)

 

üdv,

Zsolti

Előzmény: piaggioape (7947)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.28 0 0 7948

Kedves András,

 

A két héjú kályha nem Magyarországra való, nem akarom részletezni miért mert már itt a fórumban többször volt róla szó, hacsak nem passzív házba kerül... az alapterületet különben minimum 16cm-el körbe növeli...

 

A másik, a kémény: minden kályhás mást vall, azt a konkrét kályhásoddal kell leegyeztetni.. és erre privátban kérj árajánlatot Sancibácsitól, vagy másik komoly tömegkályhaépítőtől..

 

A harmadik a füstelzárás: ezt kályhása válogatja, hogy melyik használja, melyik nem...

 

üdv,

Zsolt

 

 

Előzmény: Horkai András (7943)
piaggioape Creative Commons License 2014.06.28 0 0 7947

Szia Zsolt!

Köszi a válaszodat, még körbejárom kicsit a témát, de a tömegkályha látszik nyerőnek. Biztos van valamelyik ismerősömnek, majd kifaggatom.

Köszi még egyszer.

Előzmény: Törölt nick (7938)
Kályháskristóf Creative Commons License 2014.06.28 0 0 7946

Ez nem Wass Albert est :-))), átraktam. Az más, mert egy jól működő történet. Más kérdés, hogy nem építek ilyenet, he.

Előzmény: BSzTom (7945)
BSzTom Creative Commons License 2014.06.27 0 0 7945

Vízteres cserépkályhát? Te?! Változik a világ, s benne mi is... :D

Előzmény: Kályháskristóf (7944)
Kályháskristóf Creative Commons License 2014.06.27 0 0 7944

Csak úgy, a sok számolgatás feleslegessége miatt amit itt összehord egy okos. Vízteres csk-t raktam át, 4x3x5 a méret. A betét rohadt széles, mellette samott fal, ami csak 8x24-es járatokat enged mindkét oldalon. Tehát 8cmx24cm. Kéménycső a bal sarokban. Jobb oldalon 37x24-es kiégő, bal oldalon 26x24-es kiégő, mert ikerjáratról van szó. 160-as a kémény, kb 5m magas. 

 

Kiválóan működik.

Horkai András Creative Commons License 2014.06.27 0 0 7943

Kedves Sancibácsi

 

első hozzászólásod nem nagyon értem - bár az egy másik fórumtársnak szólt, de a másodikban kaptam a kérdéseimre választ.

 

Nagyon köszönöm érdemi válaszod.

Két héjú kályhákra is rákerestem az elmúlt napokban, s igazán szépeket találtunk a párommal. Hőtárolás tekintetében - méretéből adódóan is - szerencsésebb lehet a leendő házunkba, kezdek erre hajlani. Így a napi egyszeri begyújtás - vagy akár 2 napi is könnyen kivitelezhető.

 

Ennek a mérete mennyivel jobban növeli a kályha alapterületét? - "elfoglalt" négyzetmétert?! megközelítő méretet tudnál esetleg adni? 

Ezek a kályhák alapban lezárhatóak akkor, hogy a kéményen ne menjen ki a leégés után a meleg?  - azért kérdezem, mert elmúlt éveim tapasztalata alapján a szipi szupi kandallókon a mindenféle primer, meg szekunder lázárás után is sokszor olyan huzat volt a kályhában, hogy fütyült... - persze lehet nem a legmegfelelőbb kandallókat használtam

 

Kémény ügyben akkor marad a 180-as. Köszönöm

András

Előzmény: sancibácsi (7929)
datapop Creative Commons License 2014.06.27 0 0 7942
Nálam is volt egy ilyen skandináv tűztérbetét ügy. Nem hazudok, a közel 500ezer forintos tűztérbetétet könnyedén emeltem a helyére. Gondoljátok el mit tud annyi pénzért 68 kiló vas:)
Előzmény: Törölt nick (7938)
Szentpet319 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 7941

Én azért csak megnézném egymás mellett mind a kettőt hogy teljesít?

Előzmény: a14789 (7940)
a14789 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 7940

Nincs erre már szükség. ezt csináltam én is.

Megépítettem egy irodalom szerintit, mértem amit lehet.

Aztán átépítettem párszor és beletettem egy csomó ötletet.

 

Előzmény: Szentpet319 (7935)
Szentpet319 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 7939

Szerintem meg keress fel olyan embereket akik már rendelkeznek tömegkályhával és kérd ki a tapasztalataikat/véleményüket. 

Természetesen itt a fórumon is fogsz segítőkre találni. A könnyebb válasz érdekében nem árt ha tudod mekkora a fűtendő területed és belmagasság, milyen a ház hőszigetelése és mekkora kémény áll rendelkezésre, nagyjából ezeket minden kályhás meg fogja kérdezni mielőtt ajánl valamit!

Előzmény: piaggioape (7934)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.26 0 0 7938

Szia Zoltán,

 

idézném egyik megrendelőm (nem szószerint), miután megkérdezte, hogy tömegkályha, vagy kandalló.. és én leírtam, hogy egyik igen hatékonytalan, a másik pedig közel 87%-os.. na erre megkaptam, hogy velem aztán nem épített, mert én kókler vagyok, nem ismerem az új "skandináv kandallókat", melyek már közelítenek a 100%-os hatékonysághoz..:)

 

Na igen, itt kell megállnom, és igen, ezek a kandallók hatékonyan égetik el a fát, de nulla hőtárolás... Azaz ennyi erővel a szabadban is tüzet rakhat és ott is szépen elég, de, hogy pár óra mulva megfagy, az biztos...

 

Ennyi röviden..

 

A másik, annyit kérek, aki jelentkezik közös építésre, ha közelebb van Debrecenhez Sancibácsit válassza, mert Vajdaság igen messze van.

 

üdv,

Zsolti

Előzmény: piaggioape (7934)
datapop Creative Commons License 2014.06.26 0 0 7937
Mi akik itt vagyunk mint építők mindannyian arra hajlunk h a tüzifát a legtökéletesebben hasznosítsa a kályha, nem mindegy naponta mennyi fát tüzel el az ember és mennyi időt fordít a tüzelésre... Azthiszem a kandallónál bármi jobb lehet... Pláne egy jól megtervezett tömegkályha. Azt biztos látod kitől lehet itt kérdezni akár privátban is. Az értelmes építők szívesen segítenek, kérdezz nyugodtan.
Előzmény: piaggioape (7934)
BSzTom Creative Commons License 2014.06.26 0 0 7936

Kérem a béke-Nobel-díjat. Az sem baj, ha százasokból dobjátok össze. A lényeg, hogy meglegyen a 10 millió Svéd korona-ekvivalencia. :D

Szentpet319 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 7935

A sárdobálás helyett sokszor többet érne egy közös építés ahol mindenki megmutathatná mit tud. Teszem azt olyan helyszín ahol előre meghatározott célok alapján mindenki felépítene x kályhát amit egy időben azonos körülmények között lehetne tesztelni, még ha bontott anyagogból is épülne fel mindjárt mutatna valamit kié mit tud. Természetesen azonos tüzelővel azonos kéményre dolgozna mind. Persze tudom hogy nem ez a cél és senki sem szeretné kiadni a rejtett titkait. Persze affelől erős kétségeim vannam hogy valaha ez bármikor is megvalósulhatna. De nem lenne rossz! A tények sokakat meggyőznének akár pro akár kontra.

Előzmény: a14789 (7933)
piaggioape Creative Commons License 2014.06.26 0 0 7934

Kedves Topiklakók!

Jó ez a topik, nincs vele semmi baj, szerintem a témája sok embert érdekel. Hűteni nem kell minden nyáron, de fűteni igen. Szóval tegyétek félre a nézeteltéréseiteket és segítsetek azoknak akik "lalikusok" a témában! Itt vagyok például én! Véleményetek kérem melyik irányba induljak. Vaskandalló vagy tömegkályha. Beszéltem pár emberrel erről, de a Ti véleményetek is érdekel. Ha volt már érdeklődés vagy párbeszéd a témában, akkor vissza kell olvasnom. Ennyi hozzászólást viszont képtelen vagyok átnyálazni! Ha esetleg kb. tudjátok mikor volt ilyen, az is segítség lenne. Hölgyek, Urak, előre is köszönöm segítségeteket!

Zoltán

a14789 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 7933

Pozitív a véleményed, de a megvalósítás valószínűsége véleményem szerint kicsi, mert ezt vagy nagyon jól lehet csinálni vagy sehogy.

 

Összeülni lehet időnként, annak nincs akadálya.

 

De működni csak távolról lehet ezer okból.

Erre vannak technikai megoldások, pld a telekonferencia skype is támogatja már, és vannak speciális szoftverek is amelyek ugyanolyan körülményeket teremtenek mintha egy asztal körül ülne mindenki.

 

Ez már nem olcsó, de lehet rá támogatást szerezni.

 

Tételezzük fel, hogy mindenki leutazik a Balatonra, mert úgyis nyár van, szerzek olcsó szállást (1-2000 FT/nap minőségtől függően, van 6 ágyas apartman 2000 Ft/fő/nap, ezt szokták igénybe venni az ismerős szakértők). Van sátor lehetőség is nulláért.

 

Lehet sörözni stb., és agyalogni bármiről. 

A probléma ott kezdődik hogy ha van valakinek piacképes ötlete (és itt azért van pár embernek) de az csak rész dolog, akkor hogyan kerül átadásra és kinek (lehet ez egy gazdasági társaság is, vagy egyesület, kutató intézet stb. ilyet is lehet alakítani).

Ha egy bizottság értékeli az ötletet és a végén egy százalékos arányt megállapít a késztermék értékéhez viszonyítva, akkor folyamatosan pénzhez is juthat az ötletgazda.

 

Gondoltunk erre is hogy nyugati mintára létrehozunk egy ilyen szervezetet és bárki bármikor berakhatja ide az egyedileg nehezen megvalósítható ötletét és szerzővé, szabadalmassá válhat.

 

A következő probléma a szabadalmi díjak befizetése. ez önállóan forgalmazható dolognál egyéni szabadalom akkor ha valaki kifizeti a díjakat (nem kevés).

Lehet rá pályázni is időnként.

De sokkal több az esély ha a szervezet gyűjt pénzt, mint alapítvány stb., pályázik, és így jut pénz az ötlet megvalósítására.

 

viták persze lehetnek, mert van amit nem lehet integrálni egy adott eszközbe van amit igen.

 

Az USA példa hogy van egy szövetség és ott a befizetett díjakból előadásokat tartanak meg építést tanítanak szintén jó ötlet, de nem hallottam arról hogy bármilyen új dolgot létrehoztak volna, és a nevük alatt jött volna ki a piacra. Itt előny az hogy  a befizetett pénzekből tudnak venni profi műszereket, építhettek házat vettek területet stb.

Ez is egy út valamire, de jelentős összegeket is be kell fizetni tagdíjként.

 

Valamilyen vegyes dolgot kellene létrehozni.

 

Lenne lehetőségem egy komplett (és hatalmas épületet) igénybe venni olcsón bérelve (iskola, ami nincs kihasználva, tornateremmel, étteremmel stb.) Itt OKJ tanfolyamokat tervezünk tartani, és mindent tud amit az USA szövetségnél látni.

 

Ez lehet egy bázis és nyári nyaralás keretében itt beszélgethet mindenki kb nulla szállásköltségért napi pér száz forintos étkezésért.

 

Operatív módon azt lehetne csinálni hogy jöjjön létre egy max 5-7 emberből álló stáb, aki kitalálja mit lehet tenni. A szövetségek is képviselhetik magukat, lehet ez a dolog nyitott, csak arra kell vigyázni hogy működőképes legyen. Vonatkozhat a cél a cserépkályhák modernizálására is és a kandallók turbózására is, és lehet benne kéményes cég is, nem zavaró. A lényeg az hogy kreatív ötleteket lehessen összecsavarozni és megvalósítani, legyen a termék exportképes , hozzon létre munkaerő igényt, és persze sok sok bevételt.

 

A fejünkben ez összeállt, a megvalósítás majd elindul valahogy.

 

Előzmény: Szentpet319 (7932)
Szentpet319 Creative Commons License 2014.06.25 0 0 7932

Na végre egy jó ötlet, üljük össze, beszéljük meg lehet én viszek sört meg bort, a többit ti álljátok. Miért is nem jöttünk eddig össze? De tegyünk félre mindenfajta fogadást, önteltséget, egoizmust, nárcizmust stb.  és pusztán a tényekre koncentrálva tapossuk ki a mezsgyét. Hidd el mindenkinek lenne jó ötlete! Mert együtt sokkal többre vinnénk mint külön külön. De ki fogja magát felvállalni és lesz olyan bátor?

Előzmény: a14789 (7931)
a14789 Creative Commons License 2014.06.25 0 0 7931

Jól összefoglaltad, ez a helyzet.

 

1. Nem törölték ki a hsz-dolgaimat a múltban hanem én kértem, mert így láttam helyesnek.

 

A többi véleményed előzménye:

 

A kályha általában egy műszaki eszköz, nem vallási kegytárgy. Lehet vele sok baj, és lehet fejleszteni a végtelenségig, de nem ez történt, a magyar kályhások az  általában elérhető és érzékelhető információ források tekintetében lemaradtak (nem tudnak angolul és más nyelven sem).

 

Neves kályhások is totálisan el vannak maradva a fejlett országoktól (kipróbáltam).

Ez egy helyzet, az oka az hogy nem egyetemi tanárok építik a kályhákat valljuk be, így nem fejleszteni akarnak hanem jogosan, pénzt keresni. ez jó, nincs  vele semmi baj, de ha az információs társadalom lehetővé tette akkor a kocsma helyett bekeverednek egy fórumra és ugyanúgy nyomják a lózungokat mint a kocsmában a nem kályhásoknak.

 

Ez a stílus olyan volt hogy minden gondolkodás nélkül ellentmond olyan dolgoknak amihez képzettség is kellene. Nem az ő hibája, de egyszerűen fel sem tudja fogni mit jelent a felső szintű fizikai, matematikai informatikai, mérnöki stb. képzettség. A hőtan, áramlástan, meteorológia, anyagismeret általában, fizikai paraméterek, stb. ismerete nélkül kályhát lehet építeni szuper minőségben egy kialakult rögzített bevizsgált típust, de önkényesen össze vissza változtatva, az alapszintű műszerekkel hülyeségeket mérve, ez nem fog sikerülni úgy hogy minősíthető legyen.

Ez hályogkovácsolás.

 

Szórakoztató persze vitatkozni velük, mert kb. két perc kilőni az ostobaságokat (nem csak az oxigén atomot). De ez nem szakmai vita, és sosem volt az. 

 

Próbálkoztam konszolidálni a dolgot, és tettem konstruktív javaslatokat, mert egy egy dolgokban lehetne előrelépni közösen, de erre nem vevők. Mindig van pár pszichológiailag sérült aki szeret provokációval félrebeszélni és belekötni az élő fába is. Igy ez a kísérlet mindig bedöglött.

 

Még azt sem lehet tisztázni hogy egy kályha ajtó mitől jó vagy rossz.

Tehát bizony igaz, ez nem szakmai fórum hanem játszótér, és az is marad.

 

A kályhákat mérnökök fejlesztik és munkások építik, ez az ideális helyzet.

Ha fordítva lenne az nem vezetne jóra.

Ha mérnök akarsz lenni az pozitív, menj egyetemre és majd utána tíz évvel fejleszthetsz egy kályha ajtót.

 

De addig figyelj és meséld el a sikereidet hogy füstöl a kémény :)

 

 

Előzmény: BSzTom (7930)
BSzTom Creative Commons License 2014.06.24 0 0 7930

"Csak ez a levegőnek nézés, meg a társalgás ugye az kizárja egymást. :-)"

 

Szerintem nem feltétlenül. Pontosabban valahogy úgy fogalmaztam, hogy azt kell levegőnek nézni, aki belerondít a topic nyugalmába. Amikor társalgok valakivel, akkor általában egyikünk sem rondít bele.

 

Nekem valamiért sikerült vele társalognom, erre ez lett a rossz példa. Hm.

 

De teljesen mindegy, hogy mit firkálgatok itt össze: javíthatatlanok vagytok. Megpróbáltam, nem sikerült.

 

Szerintem ha egy-egy ellenvéleményre nem személyeskedéssel reagálnátok (és ez most szintén a törölt nick-től az elemzőn át a T. Fórum minden erre hajlamos tagjára vonatkozik), hanem úgy, mintha szemtől-szemben állnátok egymással fizikailag persze, és mindőtöknek egy-egy párbajpisztoly lenne a kezetekben, akkor lehet, hogy képesek lennétek társalogni ebben a fórumban is. Ha nem, akkor másik topikban sem fogtok tudni.

 

Ha valaki ír egy véleményt/állásfoglalást, stb és én úgy indítok, hogy "te elmebeteg állat, hát nem létezik, hogy ennyire hülye vagy..." akkor nem fogok csodálkozni azon, hogy a véleményemnek a további részére nem vagy alig reagálnak, csak erre, amivel benyitottam.

 

Persze lehet mutogatni, mint az oviban, hogy ki kezdte, meg ki folytatta, de senki sem különb a másiknál, vagy amúgy óvónénisen: egyikőtök tizenkilenc, a másik egy híján húsz.

 

És megint csak elnézést Sancibácsitól, hogy épp az ő hozzászólására nyomtam ezt a választ: "reply all"-nak szántam.

Előzmény: sancibácsi (7928)
sancibácsi Creative Commons License 2014.06.24 0 0 7929

Szóval a ház - helység paraméterei az alábbiak lennének:

65 négyzetméter egy légtár, 6 nyilászáró. A energiáju házacska.

 

Az jó. Gyakorlatilag ugyanis bármilyen tipusú kályha beépíthető. Értem ezalatt, hogy a kis hőigény miatt hagyományos, de két héjú kályha, (pl. finn) is építhető, vaghy akár az USA-ban közkedvelt kő burkolatos... Ezek fűtési intenzitása kisebb (fajlagos hőleadó kapacitás), viszont cserébe a fűtési idő hosszabb!

Burkolat, kinézet gyakorlatilag bármi lehet a fán kívül! :-)

 

Leier 180-as kéményt terveztünk be, de ez lehet kisebb, vagy nagyobb is azt hiszem max 200-as méretig.

a ház magassága  - kémény 8 méter körüli lehet, minimum 7 méterre lesz szükség.

Mekkora alapterülettel -kell érdemes számolni egy ilyen kályha ügyben?

A 180-as kémény jó elsőre. De mindenképp egyeztess majd az építővel.

 

ez a bazalt, vagy vulkáni kőzet burkolat mennyire igaz vagy nem? Minden képen tégla van, vagy természetes kő... akkor mindenki butuska volna?

A kő dolog az nem tudom mire, hogyan érted.

Nem butuska itt senki. Illetve mindenki biztosan nem az.

Évtizedek óta építik ezeket a tömegkályhákat Skandináviában. Jó pár éve fedezték fel az USA ban. Folyamatos fejlesztés innováció alatt állnak. Új technológiák, megoldások. Több típusuk létezik. De mindre igaz, hogy: Beváltak. Jól fűtenek. És megelégedéssel használják őket.

És ez elmondható a magyaro-iakról is. Csak itt még néhány éves a múltjuk.

Előzmény: Horkai András (7919)
sancibácsi Creative Commons License 2014.06.24 0 0 7928

Engem nem bántottál meg, dehogy.

Csak ez a levegőnek nézés, meg a társalgás ugye az kizárja egymást. :-)

 

A társalgást azt már egyébként már próbáltuk vele anno.

De egyrészt lehetetlen a modora, stíusa miatt. (Kitiltották és törölték a nick-ét a hozzászólásait is,...).

Másfelől nem fogok olyat kioktatni, aki bevallja, hogy le akarja védetni a dolgokat. Mert ugye nem a lengyel ötös kályhát akarja bevallása szerint szabadalmaztatni :-)

 

Az a helyzet, kimondva a nagy igazságot engem nem nagyon érdekel. Én teszem a dolgom, építem a kályhákat,...

Ő meg azt csinál amit akar. Engem nem igazán érdekel.

Az meg hogy mivé lett ez a fórum, az megint nem nagyon. Nem innen vannak nekem a munkáim. Ami egyedül zavar néha, hogy baromságokat ír, ami megtévesztő azoknak, akik ideolvasnak, és nem tudják az igazságot. Vagy pont érdeklődnének, hogy jobb-e ez mint az, vagy miben jobb, mennyivel, és a többi.......

Tehát akik hallottak a tömegkályháról, de fogalmuk sincs eszik-e vagy isszák,.....

Előzmény: BSzTom (7926)
maguborka Creative Commons License 2014.06.24 0 0 7927

sztem tuti nem, mert csak le tudná írni a nevét... 

a másik, meg az a bizonyos sosem vállalná fel szerintem....

 

majd kiderül hamarosan - idő kérdése...

Előzmény: sancibácsi (7924)
BSzTom Creative Commons License 2014.06.24 0 0 7926

Sancibácsi, elnézést, ha megbántottalak. Akinek nem inge, ne vegye gatyára.

 

Amúgy igazad van: valóban társalogtam vele. Ez szerintem nem baj.

 

A másik topik megoldja valóban a problémát, csak

 

a.) nehéz lesz megtalálni, mivel a keresőkben ez sokkal többször volt indexelve, ezért nagyobb valószínűséggel navigálnak ide az érdeklődők,

 

b.) ott is folytatódhat ugyanez, ha ugyanezek az emberek írják/látogatják.

 

A megoldás az volna ha veszekedés helyett inkább társalognátok.

 

Azt pedig itt is lehet.

 

Természetesen ez nem csak Sancibácsinak szólt. Akinek inge, nyugodtan vegye magára. Akinek pedig nem, az bölcsen hallgasson, ne mentegetőzzék, ha nincs miért.

Előzmény: sancibácsi (7925)
sancibácsi Creative Commons License 2014.06.24 0 0 7925

Köszönöm, én frusztrált,... egyáltalán nem vagyok.

A levegőnek nézést? Nemrég pont te társalogtál vele ......

 

 

Abban amúgy teljesen igazad van, hogy ennek a topiknak gyakorlatilag teljesen befellegzett.

Pedig valamikor valóban informatív volt. (ez persze sokaknak kevés volt, egyéb feszültségek....). 

De sokan olvasgatták olyanok is, akik nem tudták mi is az a tömegkályha.

De értelme volt ide beolvasni. Ki kellett válogatni a morzsákat.

Szerintem a jövő az lesz/az tudná megoldani a problémát: 1 másik fórum.

Előzmény: BSzTom (7923)
sancibácsi Creative Commons License 2014.06.24 0 0 7924

Szerinted nem ugyanaz?

 

Horkai András néven, 1 hsz, és nem publikus mail?

:-))

Előzmény: maguborka (7921)
BSzTom Creative Commons License 2014.06.24 0 0 7923

Ezt a topikot szerintem át kellene nevezni. Például "Frusztrált és Kielégületlen Szakik Gusztustalan Dühöngője", vagy valami hasonló. :D

 

Amikor olvasom, felváltva csodálkozok, szánakozok és néha kicsit öklendezek. De ez már ilyen lett.

 

Az a gáz, hogy most már marad is, mert a földnek ezen az oldalán ezek nem nyugodhatnak békében.

 

Annyi esze meg egyiknek sincs, hogy levegőnek nézzék azt, aki belerondít az eredetileg építőnek szánt topik nyugalmába.

kekov Creative Commons License 2014.06.24 0 0 7922

fordulj kakukkos elemzőhöz, a14789-hez, vagy ...

 

 

vagy leginkább fel ...

Előzmény: Horkai András (7919)
maguborka Creative Commons License 2014.06.24 0 0 7921

Ismerős név - bár a stílusod finomabb...

 

Üdv,

 

tégla - vulkanikus - mindegy, design kérdése csak, amit a házad - te - kedvesed szeretne olyat tegyél. A hő nem tűnik el a semmibe, a fizikusok már ezt kimutatták, ergo "mindegy", hogy mivel burkolod - szerintem

 

majd a kályhás emberkék adnak neked választ, meg van egy másik mókus, aki mindent mond majd, hogy az amit kitalált az jobb mint bármi, de arra ne várj, mert sosem lesz kész a házad, vagyis az igen, de megfgytok, ha azzal akarsz fűteni.

 

kémény az elegendő a 180-as, bár a 200-as még jobb ez nem kérdés - egyszer kell megvenni kategória, én a nagyobban 200- vagy 220-asat javaslom, mivel a kémény köpenye úgy tudom ugyanazon méreten fut (33 centi), csak a belső samottcső változik.

 

 

Előzmény: Horkai András (7919)
a14789 Creative Commons License 2014.06.24 0 0 7920

Még korai a kérdésed. Én sem tudom a választ, hol van ez még.

De lehet hogy eredményes egy tárgyalás és tényleg a boltban vehetsz akármit.

Mit tudom én, nem vagyok jós.

 

Az ötlettől a megvalósulásig sok víz lefolyik...

Előzmény: maguborka (7918)
Horkai András Creative Commons License 2014.06.24 0 0 7919

Sziasztok

 

házépítésben vagyok, s abba szeretnék éppítettni egy tömegkályhát.

Olvasom a fórumot pár hete - persze az elején kezdtem. a jelenben sok érdemi információval nem találkoztam csak sok sok vitával... Na de ez a Ti dolgotok..

 

Szóval a ház - helység paraméterei az alábbiak lennének:

65 négyzetméter egy légtár, 6 nyilászáró. A energiáju házacska.

Leier 180-as kéményt terveztünk be, de ez lehet kisebb, vagy nagyobb is azt hiszem max 200-as méretig.

a ház magassága  - kémény 8 méter körüli lehet, minimum 7 méterre lesz szükség.

Mekkora alapterülettel -kell érdemes számolni egy ilyen kályha ügyben?

 

ez a bazalt, vagy vulkáni kőzet burkolat mennyire igaz vagy nem? Minden képen tégla van, vagy természetes kő... akkor mindenki butuska volna?

 

köszönöm

András

 

maguborka Creative Commons License 2014.06.24 0 0 7918

mindjárt gondoltam, hogy kamu az egész.

ok. majd kintről rendelek ígérem. nem akadályoz meg a mai világban semmi, hogy kintről vegyek bármit...

 

tartok tőle, ott se lesz soha semmi kapható, max lónyál, meg lófarokszőr gyűrű....

 

marad a gomb. nincs több kérdés.  

 

 

Előzmény: a14789 (7916)
Zsoltar03 Creative Commons License 2014.06.24 0 0 7917

Tömegkályha vagy téglakályha építő vállalkozást keresek,akik vállalnák Tiszafüreden családi háznál tömegkályha építését.

a14789 Creative Commons License 2014.06.24 0 0 7916

Direkt értékesítés lesz, a bolt csak drágít, meg úgysem lehet annyit gyártani hogy minden boltba jusson különösen bizományba.

Rendelésre fog menni közvetlenül a vevőhöz, területi értékesítők marketingmunkája alapján.

 

Most kezdődött külföldi gyártóval a tárgyalás, lehet hogy nálunk csak évek múlva lesz belőle, mert kint drágábban lehet eladni.

 

Szóval barkácsolj nyugodtan és meséld majd el a tapasztalataidat.

Előzmény: maguborka (7913)
Szentpet319 Creative Commons License 2014.06.23 0 0 7915

Ezt be kell ismerni hogy így van ha tetszik, hanem!

Előzmény: maguborka (7914)
maguborka Creative Commons License 2014.06.23 0 0 7914

Mi tettuk ezze. Tetszik vagy nem.

Előzmény: Szentpet319 (7909)
maguborka Creative Commons License 2014.06.23 0 0 7913

Nem barkacsolok igerem. Megveszem majd boltban. Csak latnam mar.

2 ev s tuti kiderul a nagy semmi.

Előzmény: a14789 (7907)
a14789 Creative Commons License 2014.06.23 0 0 7912

fogalmad sincs milyen a kéményed maradjunk annyiban

 

Azt nem lehet megállapítani csak komoly műszerrel.

 

Az nem elég hogy füstöl....

 

közkincs minden amit nyilvánosságra hoznak és nem védett, jobb ha tudod

leülhetsz egyes

 

ha nem kérdezel akkor ne írogass itt, mert aki ide írogat az tudomásul veszi hogy véleményt is kap, ez nem magán levelezés.

leülhetsz egyes

 

szóhasználatod tényleg a nagy magyar puszták népére vall, ami nagyon érdekes, retro érzés igazán

 

Előzmény: kekov (7911)
kekov Creative Commons License 2014.06.23 0 0 7911

1. - „Csak Neked kekov, közkincsé teszek egy ötletet.”

 

fogalomzavar: vagy csak nekem, vagy közkinccsé teszed, a kettő nem paralell - tanyasi iskolában is max. ötödikes anyag - ülj le egyes

 

2. - kit érdekel, ki a f@sz kérdezett ? -  mert én nem.

 

3. - teljesen jó huzatú kéményem van baszki,

 

leszarom az összes cuccodat jogdíjjal és anélkül is

Előzmény: a14789 (7910)
a14789 Creative Commons License 2014.06.23 0 0 7910

Csak Neked kekov, közkincsé teszek egy ötletet.

Mellesleg még működik is.

 

Veszel a boltban egy saválló 250 mm átmérőjű csövet.

Feldarabolod 8 egyenlő csődarabra.

 

A középen lévő füstcső fölé elhelyezed ezeket egyenlően elosztva úgy, hogy szépen összehegeszted őket úgy hogy középen a füstcsövet körbefogják, és a csőcsatlakozások fölé teszel egy takaró lemezt

1. (nem esik bele az eső).

2. bárhonnan jön a szél létrejön a huzat fokozása

3. nincs mozgó alkatrész.

4. Nem bonyolult megcsinálni

5. Olcsó 

6. Rozsdamentes

7 a csőtorkolatokra teszel egy vékony háló hogy ne fészkeljen bele a madár

8. legyen könnyen levehető (4 csavar rögzítse)

 

és máris csináltál valamit amitől jobb lesz a huzat.

 

A huzat szabályozására meg szerelj fel a kémény aljára egy vákuum hatására nyíló ajtót amit be lehet szabályozni mikor nyisson.

 

Igaz hogy ez az egész kicsit drágább lesz mint az én cuccom, és fele annyit sem tud, de szabad megvalósítani jogdíj nélkül és még működik is.

 

 

Előzmény: kekov (7908)
Szentpet319 Creative Commons License 2014.06.23 0 0 7909

Szánalom ez a fórum...

kekov Creative Commons License 2014.06.23 0 0 7908

maguborka nyugalom,

 

először szegényafrika, aztán jöhetsz te ...

Előzmény: maguborka (7906)
a14789 Creative Commons License 2014.06.23 0 0 7907

Már nem utasítják el, az újdonság kutatás megvolt.

Bejegyeztethető.

Az meg nyilvános lesz.

 

Barkácsolhatsz otthon. :) hát ha nem veszi észre senki a kéményedet + huzatfokozó.

 

Előzmény: maguborka (7906)
maguborka Creative Commons License 2014.06.23 0 0 7906

Ha elutasitjak, akkor kozzeteszed???

Vagy csak jon egy ujabb handabanda??? Modositunk rajta s beadjuk ujra... Bla bla... Vagy eloallsz vegre valami konkretummal 2 ev halandzsa utan???

Előzmény: a14789 (7905)
a14789 Creative Commons License 2014.06.22 0 0 7905

Ez viszonylag hamar be lesz jegyezve most már, aztán meglátjuk mi lesz.

Tákolni nem lehet, gyártani kell valamilyen verzióját (különböző anyagokból készíthető.

Én csinálok egy kerti grillezéshez minta darabot magamnak vidékre, és ha lesz gyártó, ami valószínű, akkor Budán is egy 15 méteres referencia kéményt. 

Harmadába kerül mint a Sch legjobb.

Előzmény: Kályháskristóf (7904)
Kályháskristóf Creative Commons License 2014.06.22 0 0 7904

Elemző, valami spec kéményekről volt szó. Nekem persze fontos lenne, mivel életemben sok tré kéménnyel találkoztam, szóval várom az eredményeket. A soha el nem készülő nyárikonyhámhoz szuper lenne!

 

K

Előzmény: a14789 (7903)
a14789 Creative Commons License 2014.06.21 0 0 7903

A probléma súlyos egyébként. Ha van egy ötlet ami tényleg megváltoztathatja a világot, a kitalálója, feltalálója, felfedezője nem biztos ahogy a további életét és a tartalék pénzecskéjét arra szeretné fordítani hogy megmentse a világot.

Nincs erre normális módszer, hogy az ötlet bekerüljön a darálóba és megvalósuljon ha arra érdemes.

Amellett még cseszegethető is lesz az ellenérdekeltek felől.

 

Ez társadalmi működési hiba, tehát káosz.

 

 

 

Előzmény: BSzTom (7901)
BSzTom Creative Commons License 2014.06.21 0 0 7902

Egyrészt. Teljesen igazad van, mivel ez egy workshop, ha jól csalódok, így valószínűleg a közgazdásztól az bölcsészhallgatóig bárki rakhatta a téglát, ezért indifferens, hogy hogy van rakva: valószínűleg nem kiállításra készült.

 

Másrészt viszont ami engem igencsak zavar, az a rengeteg füst az ajtón keresztül. Ha a lakásomban építenének egy ilyent, minden nagyszerűsége ellenére elég nehéz volna visszafognom az építők felé irányuló gyilkos ösztöneimet. :D

Előzmény: vberko (7899)
BSzTom Creative Commons License 2014.06.21 0 0 7901

Én nem szeretnék kályhát szabadalmaztatni, sem egyedül, sem többedmagammal. Semmiféle kapcsolatban nincs a kályhákkal, fűtéssel, stb, ami miatt tegnap a fél éjszakát a megadott weboldal böngészésével, jegyzetelésével töltöttem, így merőben OFF volna, ezért nem is érdemel több szót ezen a fórumon.

 

De azért köszi, mert valamikor már jártam korábban azon az oldalon, de elfelejtettem megkönyvjelzőzni, aztán az ötlet is egyre távolabb sodródott az érdeklődésem horizontjáról.

Előzmény: a14789 (7900)
a14789 Creative Commons License 2014.06.21 0 0 7900

A probléma megoldása viszonylag egyszerűnek tűnik, de kétséges hogy a hazai viszonyok erre jók lennének (IQ és féltékenységi gondok vannak) . Máshol már működik, hogy létrehoznak egy kreatív laboratóriumot, ahol az ötleteket nyilvántartják és egy bizottság értékeli az egy tárgy pld. a kályha létrehozásában résztvevők egyedi ötleteit. Aztán közösen beadják (erre van mód, lehet feltaláló harminc is). Egyszerűbb összedobni a díjalak, és ha megy a dolog mindenki a megítélt százalék alapján részesedik. Viták lehetnek hogy milyen ötlet épüljön be, de lehet több variáció is.

Aztán valami lesz :)

 

Nálunk ezt képtelenség megoldani véleményem szerint. De ha igen akkor rajta...

Előzmény: BSzTom (7896)
vberko Creative Commons License 2014.06.21 0 0 7899

A lényege nem az lenne a cikknek, hogy ki hogy rakja a téglát :)

Előzmény: Kályháskristóf (7898)
Kályháskristóf Creative Commons License 2014.06.20 0 0 7898

Ez valami vicc? Az 5 éves Pali fiam szebben rakja a téglát.

Előzmény: vberko (7884)
a14789 Creative Commons License 2014.06.20 0 0 7897

nyilván rossz ez az egész rendszer, mert túl drága a szabadalom  elérése, és a licensz fizetés is nem túl pozitiv.

lehetne jobb is de ez van.

Sok okosság elveszik így, és gátolja is a fejlődést de nincs jobb.

Ingyen meg nem lehet kutatni és nincs is rá forrás.

Így a klasszikus kiválasztás működik, akinek van pénze az tud kutatni (műszerek stb.)

Előzmény: BSzTom (7896)
BSzTom Creative Commons License 2014.06.20 0 0 7896

Igen, például kevesen tudják, hogy neves írónk, irodalomtörténészünk, Lengyel Dénes szabadidejében kályhákat is épített.

Az ő nevéhez fűződik a "lengyel ötös" járatelrendezésű kályha.

Ma már építi boldog-boldogtalan, nyilván, mert lejárt a 20 év. :D

Előzmény: a14789 (7895)
a14789 Creative Commons License 2014.06.20 0 0 7895

Ha nem véded le az ötletet az is gáz, mert akkor már a nyilvánosságra kerülése miatt nem is lehet később. Tehát nem lehet azt csinálni hogy építgeted a kályhát és majd később levéded mert olyan jó.

Gondolom ez lehet a tömegkályha egyes dolgaival is. Az építi aki akarja. Illetve a nagy gyártó is fejlesztheti a saját dolgait az itt megjelenő ötletekkel.

 

Vannak államok amelyeknek a fejlesztői direkt ilyen ötletekre vadásznak. 

 

Ha kicsi vagy akkor hiába gyártasz ha nem véded akkor tuti elszedi valaki (ha jó).

 

A másik csavar az ha nem viszik el a nagy gyártó akkor nem is jó (különben elvinnék az ötletet)

 

A köztes játék az lehet még, hogy valaki arra játszik hogy a neve fennmaradjon, és bevisz valami új dolgot, de nem védi le, mert nem ért hozzá, vagy nincs rá pénze, vagy akármiért (nem látja tömegesen sikeresnek), és ő lesz a megmentő, aki lovasszobrot kap később. De akkor anyagi siker nincs az tuti.

Előzmény: BSzTom (7892)
a14789 Creative Commons License 2014.06.20 0 0 7894

Gyártathatnád, de minek, már elavult és nem lenne elég bevételed.

A szabadalom évi fenntartása is jelentős összeg, csak annak éri meg akinek bevétele van belőle.

Ha sikertelen a dolog akkor meg minek védeni, felszabadulhat ez 20 évnél hamarabb is ha nem sikeres.

Tehát igazából eldől ez pár év alatt hogy vevő e rá a piac, és akkor érdemes e fenntartani vagy nem. 

Ha sikeres, akkor felújítani is lehet ugyanazt egy fejlesztéssel és akkor kezdődik az egész újra.

Nekem is van ilyen ötletem hogy mivel lehet jobbá tenni egy adott ötletet.

Előzmény: BSzTom (7892)
a14789 Creative Commons License 2014.06.20 0 0 7893

A nyilvánosságra hozott szabadalmi dokumentumok kutathatósága mindenki számára nyitott, a dokumentumok kutatásával a műszaki fejlődést elősegítő értékes információk nyerhetők.

Előzmény: a14789 (7890)
BSzTom Creative Commons License 2014.06.20 0 0 7892

Köszi, ez most valóban hasznos volt.

 

De amúgy ezt most nem értem. Pl a Gazdálkodj okosan! nevű társasjátékot már tuti, hogy több, mint 20 éve szabadalmaztatták, mert gyerekkoromban is játszottunk vele a tesóimmal.

 

Eszrint most akár én is gyártathatnám és forgalmazhatnám?

Előzmény: a14789 (7890)
BSzTom Creative Commons License 2014.06.20 0 0 7891

Arrafelé szokott lovagoltatni KOVI is. Hogy számlát adnak-e a csajok, azt nem tudom. :D

 

Előzmény: kekov (7889)
a14789 Creative Commons License 2014.06.20 0 0 7890

A szabadalom tulajdonosának kizárólagos joga van a találmány szerinti megoldás hasznosítására, azonban a szabadalmi oltalom időtartama és területi érvényessége nem korlátlan, az oltalom a szabadalmi bejelentés napjától számítva legfeljebb 20 évig lehet érvényes, és csak abban (azokban) az ország(ok)ban, amely(ek)ben engedélyezték.

 

A használati mintaoltalom a szabadalmazható találmány színvonalát el nem érő új szerkezeti kialakítások védelmére szolgáló oltalmi forma. A mintaoltalom alapján a minta jogosultjának kizárólagos joga van arra, hogy a mintát hasznosítsa, illetve, hogy a hasznosításra másnak engedélyt adjon. Az oltalom ideje 10 év, ezt követően a minta közkinccsé válik.

 

http://www.sztnh.gov.hu/szabadalom/

Előzmény: BSzTom (7888)
kekov Creative Commons License 2014.06.20 0 0 7889

Kristóf csak viccelt.

 

viszont biztos forrásból tudom,

 

 

hogy a hárombetűs cég szigorú alkalmazottjai most a balaton felvidék környéki - számla nélkül lovagoltató lovastanyák gazdáit - indultak fingatni ...

 

 

 

Előzmény: BSzTom (7887)
BSzTom Creative Commons License 2014.06.20 0 0 7888

Ez a 20 év mindig, minden esetben 20 év, vagy egy előre meghatározott időszak? Ha közel a lejárat, meg lehet hosszabbítani, vagy ha tetszik, ha nem, közkincs?

Ez tényleg érdekel, nehogy szíven szúrj valami szarkasztikus marhasággal... :)

Ennek a jogszíbályi hátterét meg lehet tekinteni valahol?

Szabadalmi hivatal honlapján, stb, vagy csak a fizetős jogtárakban?

Előzmény: a14789 (7882)
BSzTom Creative Commons License 2014.06.20 0 0 7887

Kristóf, ne játssz a tűzzel. Ezt az oldalt nem csupa jóindulatú ember olvassa, hanem esetleg hárombetűs cégek alkalmazottai is.

Előzmény: Kályháskristóf (7876)
maguborka Creative Commons License 2014.06.20 0 0 7886

lássátok hát emberek így működik ez a kartárs. ha neki nem áll jól a széna, nem lehet kideríteni ki a  sancibácsi nick. ha neki épp sértődöttsége van, egyből ki  lehet deríteni 2 perc alatt.

 

a szélkakas kutya hímvesszeje ehhez a csávóhoz képest..

Előzmény: maguborka (7885)
maguborka Creative Commons License 2014.06.20 0 0 7885

annak a bizonyos nagyon okos mókusnak megjött volna az esze??

 

7737-es hozzászólása ez volt:

"

Na te is egy jogtudós vagy az tuti.

 

A "sancibacsi" nem tud perelni mert nem létezik. 

 

Bemegy a bíróságra és azt mondja hogy ő a sancibacsi?

Szerintem meg Én vagyok.

és?

Saját magammal levelezek, mert szórakoztató.

 "

 

most meg ő maga okoskodik... 

majd ha kapsz tőle szép levelet, hogy fizess neki 200 ezret s nem perel be :)

Előzmény: kekov (7863)
vberko Creative Commons License 2014.06.20 0 0 7884

Volt már itt, de ha már a kéménynél járunk ... És végre némi konkrétum :)

http://www.mha-net.org/docs/v8n2/wildac12b.htm

 

Itt érdemes a "Thoughts about the Downdraft Experiment, by Lars Helbro (Apr 28/12)" doksit is elolvasni a fenti linkről.

Előzmény: Evonly (7861)
sancibácsi Creative Commons License 2014.06.19 0 0 7883

Box-ról szó sincs!

Anglia-Urugvay. Foci!

A többire teszek :-)

Vagy tojok, vagy mi. (Valami tojásos bácsit emlegetnek itt :-)

Előzmény: Törölt nick (7880)
a14789 Creative Commons License 2014.06.19 0 0 7882

Természetesen tévedsz ebben.

Amikor bejegyeznek egy találmányt akkor elérhető lesz a nyilvános adatbázisban is, ahol rajz stb. elérhető és magadnak akár otthon meg is valósíthatod (ha megéri, de általában oplcsóbb a gyári készülék), az nem iparjogsértés, mert kereskedelmi és péntforgalom nem fűződik hozzá.

 

Nem forgalmazhatod, hirdetheted, stb., mert akkor jogot sértesz.

természetesen lehet próbálkozni a bitorlással is, de egyrészt sok évet lehet érte kapni meg sok milliót befizetni, ezért néha nem is olyan rossz ha lopnak valamit.

 

Összefoglalva: megismerheted és kritizálhatod, sőt ha tudod akár meg is kerülheted, és új szabadalmat is beadhatsz ha rosszul védték meg.

 

Pld ha a szabadalom a 4 ágú villát határozza meg akkor olyat nem csinálhatsz  de 3,5.6.7 stb ágút igen.

De ha 2-10 között van a villaágak szabadalmaztatott száma akkor ilyet nem csinálhatsz.

 

20 év után lejár a szabadalom és közkincs lesz, ez idő alatt kell behoznia a fejlesztés árát (nem könnyű).

 

Ha szeretnéd gyártani akkor megkeresed a szabadalmast és egy reális licensz díjért megkapod egy szerződés szerinti területre a gyártási és /vagy forgalmazási lehetőséget, amivel persze el kell számolni, és lehet hogy cégjogi változások is bekövetkezhetne az ellenőrzés oka miatt.

 

De lehetsz distribútor (területi joggal rendelkező elosztó ) vagy dealer (kereskedő) is.

 

Pld. az ultrafinom részecske mentesítőt be lehet építeni a cserépkályhába is, vagy bármibe, és akkor növekszik a munkád értéke, a marketing lehetőségeid nőnek, stb. és a forgalmad, hasznod is nő. Ennek egy részét kell átadnod a jogtulajdonosnak.

Mi ebben az extra? Ingyen leve nincs, nem úgy működik a dolog hogy más fejleszt a többiek meg ingyen részesednek a profitból. Ez nem a szeret szolgálat, hanem a kapitalizmus.

 

Kína évente egy millió, azaz 1.000.000. db szabadalmat jelent be.

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Kályháskristóf (7875)
Ybasc02 Creative Commons License 2014.06.19 0 0 7881

Ja igen... már nyomtam a gombot...Sorry :) 

Törölt nick Creative Commons License 2014.06.19 0 0 7880

Fiúk, ennek nem lesz jó vége, ha mindig felveszitek a kesztyűt..:((((

De ti tudjátok....

 

üdv,

Zsolti

 

 

kekov Creative Commons License 2014.06.19 0 0 7879

ja, .... csak néha görbére sikeredik a tojás nála

 

azok a fránya nanorészecskék tehetnek mindenről ... de be lesznek fogva, készül a nanocsapda

Előzmény: Kályháskristóf (7878)
Kályháskristóf Creative Commons License 2014.06.19 0 0 7878

A tojáskiszorító ember megmondta a frankót! Dél-Pesten hamarabb halnak, mert arra megy a szmötyi a levegőben, kuss.

Előzmény: sancibácsi (7877)
sancibácsi Creative Commons License 2014.06.19 0 0 7877

Ma beszélik a rádióban: a M. lakosság egészségi áll-a tragikus. Le van maradva, mint a MÁV a TGV-től :-)

De! Aszongya: Bp-en belül is nagy a szórás! Egyes kerületekben tragikus, mint a M.o-i.

De egyes 'divatos' kerületekben meg jobb mint az EU-s átlag :-)

Szerintetek ez hogy lehet?????

 

Előzmény: sancibácsi (7874)
Kályháskristóf Creative Commons License 2014.06.19 0 0 7876

Csak nem jelenhetek meg egy fogatlan alkesszal.... A jó fizu az napi 6-7-8-9 ropi, a járulékok felét fizetem, a többit gazdálkodja ki az ember. 

Előzmény: sancibácsi (7874)
Kályháskristóf Creative Commons License 2014.06.19 0 0 7875

Evonly ne könyörögj, munkát nem látsz soha. A titkos weboldal csak nekünk titkos, mindenki másnak, aki nem ért hozzá nyilvános. Talán nem véletlenül. 

 

Vergődés ami itt megy.

 

Sancibácsival már többször találkoztam, szívesen paroláznék Kekovval, Magubival, Ybasc-kal, meg azokkal még akiket kifelejtettem.

 

Amúgy a kéménye is érdekene de reménytelen a dolog, mert semmi tény, konkrétum, pedig a feleségemhez hozzányúlni nincs időm, nemhogy ellopni egy korszakalkotó találmányt. Annyi a munka, hogy beleőszülök. Pedig, hogy nézne ki egy ősz raszta. :-)))))))))))))))))))))

sancibácsi Creative Commons License 2014.06.19 0 0 7874

Csá Kristóf!

 

Az ép, az épp! ???

:-)

Harapni kell majd a kályhás drótot? :-)

 

Na ez vicc volt!

Mert tudom miről beszélsz sajnos :-(

Előzmény: Kályháskristóf (7872)
sancibácsi Creative Commons License 2014.06.19 0 0 7873

Én erre már nem mondok semmit.

Mert leírtam vagy 25* azt, amit mások nem nagyon. Hogy mire megy ki a játék.

Annyira kilógott a lóláb :-)

(miközben mindenki engem mocskolt :-(

De most csak így félre fordítottam a fejem, és sercintettem egyet!

(Ennyi a 2,5-év összes tudása......, e...-e)

 

A sört én is betettem a hűtőbe.

Nemsokára Anglia-Urugvay!

Addig lehűl biztosan. Jó hideg barna sör!

 

Előzmény: Ybasc02 (7871)
Kályháskristóf Creative Commons License 2014.06.19 0 0 7872

Budakeszi környékéről építőiparban jártas segédmunkást (kollégát) keresek nem rossz fizuval. Ép fogazat, normális megjelenés fontos.

 

Kristóf

Ybasc02 Creative Commons License 2014.06.19 0 0 7871

""Tehát ha egy fórum vita keletkeztet valakiben egy felismerést akkor semmi akadálya annak hogy bejegyeztesse, mert a többiek ezt nem tették, vagy észre sem vették hogy kitaláltak valamit, vagy fogalmuk sincs hogy kell megvédeni, stb.

 

A dolog erről szól.

 

Nem véletlenül nem mondok el lényeges dolgokat, de jó dolog ha valakik mondanak valamit amit fel tudok használni. Legalább arra hogy gondolkozzak rajta hogy lehet megoldani a kérdést.

Egyébként itt ilyen okosságot még nem hallottam  - sajnos, pedig figyeltem baromira :).

 

 

"bejegyezteti saját személyes nevén mind hogy ő lenne az ötlet feltalálója."

Nem lenne hanem ő is az. Ő adta be akkor Ő a jogtulajdonos ""

 

Akkor már világos a dolog hogy mér nem alakulhat ki egy komolyabb szakmai vita egy ilyen felületen ?

Igaz nem mindenki a fent leírtak szellemében gondolkozik, lehet hogy csak valami jobbat akar a megszokottnál, lehet hogy önzetlenül megosztaná a többiekkel is hogy másnak is jó legyen de mikor ilyen gondolatok előtérbe kerülnek megspékelve az összes marketinges stratégiai "kampánnyal" akkor már nagyon el kezd figyelni az ember  :) hogy mit is mond vagy (nem)  mutat valójában...

Az utolsó két és fél év elemzésesből kb. ilyen értelmezésű szöveget dobott nekem a "gép"...

De lehet az én gépem és az op.rendszerem  már elavult, a BIOS frissítés  még hátra.... :)

Jó is a nap végére egy hideg sőr.... Egéségetekre !  :)

Előzmény: a14789 (7869)
a14789 Creative Commons License 2014.06.19 0 0 7870

"TÖMEGKÁLYHA  témában folyik az eszmecsere ... nem tűnt fel ?"

 

Nem tűnt fel tényleg, hogy egy árva hangot mondtál volna ebben a témában aminek bármi értelme lenne.

 

vezesd fel a téziseidet és szívesen válaszolok rá.

gyanítom hogy a definícióig sem vagy képes eljutni.

 

Mondj olyan tényt ezzel kapcsolatban amit neked köszönhet a világ.

Csak egyet légyszi .....

Előzmény: kekov (7868)
a14789 Creative Commons License 2014.06.19 0 0 7869

Jó a kérdésed.

 

Több fogalom van, pld. a szabadalmas, aki beadja, és a feltaláló, aki kitalálta, és lehetnek társak is akárhányan. 

 

Mivel sok találmány alapvető dolgokat ír le egy új megközelítésben (pld golyóstoll: cső , golyó, festék volt régebben is, de egyben nem) a szabadalmas/feltaláló az a személy aki analízis tevékenysége után egy szintézist hoz létre és ennek eredménye lesz valami amit oda ad a szabadalmi szakembereknek.

 

Következik az újdonság kutatás (hátha kitalálta a meleg vizet).

Aztán a szabadalmi szöveg megalkotása (igénypontok)

Bejegyzés országonként

 

Ez mondjuk 154 országra szép összeg is lehet.

Lehet szabadalom 20 évre, vagy ipari minta oltalom 10 évre vagy védjegy.

Utána az csinálja aki akarja, mert közkincs.

Menet közben is lejárhat az egész mert nem fizetik a fenntartási díjat.

 

Tehát ha egy fórum vita keletkeztet valakiben egy felismerést akkor semmi akadálya annak hogy bejegyeztesse, mert a többiek ezt nem tették, vagy észre sem vették hogy kitaláltak valamit, vagy fogalmuk sincs hogy kell megvédeni, stb.

 

A dolog erről szól.

 

Nem véletlenül nem mondok el lényeges dolgokat, de jó dolog ha valakik mondanak valamit amit fel tudok használni. Legalább arra hogy gondolkozzak rajta hogy lehet megoldani a kérdést.

Egyébként itt ilyen okosságot még nem hallottam  - sajnos, pedig figyeltem baromira :).

 

 

"bejegyezteti saját személyes nevén mind hogy ő lenne az ötlet feltalálója."

Nem lenne hanem ő is az. Ő adta be akkor Ő a jogtulajdonos

 

 

Előzmény: Ybasc02 (7865)
kekov Creative Commons License 2014.06.19 0 0 7868

nyiss egy jogi kérdések topikot, ne zavard itt a légkört,

 

ezen a helyen

 

TÖMEGKÁLYHA  témában folyik az eszmecsere ... nem tűnt fel ?

 

--------------

 

 

Előzmény: a14789 (7867)
a14789 Creative Commons License 2014.06.19 0 0 7867

Fogalom zavaraid vannak.

 

A képnek van eredeti tulajdonosa, és a kekov nevű ismeretlent két perc alatt beazonosítják. 

Ha vesztésre áll az ember akkor ne legyen még a pofája is nagy.

 

 

Előzmény: kekov (7863)
Evonly Creative Commons License 2014.06.19 0 0 7866

A kénessav elírás volt, gázkazánra vonatkozik....a többi áll.

Előzmény: Dunit (7864)
Ybasc02 Creative Commons License 2014.06.19 0 0 7865

Nem erre utaltam de mindegy..más tapasztalati "képletek" szerint gondolkodunk :)

 

Kérdés , Pl. van egy társaság vagy közösség(virtualis, nick nevekkel, vagy más kodolt nevekkel), van egy szolgáltató aki adja a felületet ahol a társaság  bizonyos ötleteket elképzeléseket megvitatnak  továbbgondolnak akár írottan, képekben, rajzokban is ezen a felületen...az egyik egyén fogja magát és a közösen kidolgozott egyik működő ötlettel bemegy a szabadalmi hivatalban és bejegyezteti saját személyes nevén mind hogy ő lenne az ötlet feltalálója.

A hívatalban ilyen vagy hasonló ötlet bejegyezve nem szerepel....

 

Hivatalosan ez az egyén lesz a feltalálója ?

Előzmény: a14789 (7857)
Dunit Creative Commons License 2014.06.19 0 0 7864

 A fának mennyi a kéntartalma ?

Előzmény: Evonly (7861)
kekov Creative Commons License 2014.06.19 0 0 7863

kedves kiskakukk,

 

menj a bíróságra, mutatkozz be hogy te vagy a14789, és ezzel a képpel kekov a hiteledet rontja ...  ami képet egyébként valami elemzo999 csatolt ide a fórumra. 

 

a14789 egyébként nem épít kályhát, és nem is reklámozza magát itt a fórumon, ahogy mondja, mert nincs rá ideje ...

 

ne várj 8 napig ... szállj kiskakukk ... 

Előzmény: a14789 (7862)
a14789 Creative Commons License 2014.06.19 0 0 7862

Remélem az nem kérdéses "kekov" mester hogy amit csinálsz az szándékos hitelrontás.

Sok pénzed van? Mennyi a vagyonod? Csak azért kérdem mert ha nincstelen vagy akkor nem érdemes veled foglalkozni, ha viszont nem akkor talán igen.

 

 

A kép interneten való közlésére sem az eredeti sem a módosított formájában nincs engedélyed. Ez jogsértés, a szerzői jogok megsértése, ha nem tudod igazolni hogy a kép a te tulajdonod, te készítetted és a közlési joggal is rendelkezel.

 

Ezért nyomatékosan kérlek hogy az összes ilyen publikációdat szedesd le határidő 8 nap. 

 

 

Előzmény: kekov (7859)
Evonly Creative Commons License 2014.06.19 0 0 7861

" érdemes elgondolkodni, hogy 90% fölé vinni a hatásfokot még kifizetődő e-"

 

A kéménynek is szüksége van hőre, ettől működik! Ezért van egy pont, ahol - ha nem rendszerben kezelem a kéménnyel és a házzal -inkább károsabb mintsem hasznosabb a hatásfoknövelés!

 

Lehet, hogy még ki lehet venni abból a SZÁRAZ fából még pár %-ot, de ha a kémény ettől rosszul fog működni, az naggggggyon megbosszulja magát: kátrány, korom, kénessav, és füst a lakásban.

 

80-85% ot látok reális és értelmes célnak, még akkor is, ha amúgy lehetne még emelni rajta! 

Előzmény: Hisztor (7860)
Hisztor Creative Commons License 2014.06.19 0 0 7860

Igen, ezen érdemes elgondolkodni, hogy 90% fölé vinni a hatásfokot még kifizetődő e, vagy csak inkább érdekes elképzelés. Egy biztos, finom kajákat lehet a tk-ban sütni (húsok krumpli, stb.) és lehet hasznosítani benne a ház körüli fa hulladékokat, ami szerintem fontos szempont. A másik, ami szempont, hogy hazai erőforrásokból készülnek és a pénz is itthon marad (nem megy ki az országból), amit értük fizetnek (pláne, ha hazai alapanyagokból épül). A 40-50% az általam látott kályha (youtube stb.) belső felületek mérete, és ahhoz képest erős huzata, illetve a már leírtak alapján volt első körben a gondolatom, de utánaszámolva, úgy gondolom, hogy meg lehet építeni 90% hatékonyságúra is (jogos a kérdés, hogy megéri e). A tapasztalati építési részekhez nyilván jobban értetek, mert én ahhoz nem konyítok, mint azt már korábban írtam. Itt az egyetlen dolog amin tényleg érdemes gondolkodni, hogy az a sok tűzrendészeti, meg jogi-biztonsági előírás, hogy papírozható le, arra az esetre (ne legyen ilyen), ha egyszer valahol tűz keletkezik egy ilyen berendezés üzemelése során. A légfelesleg tényező, és a gyors égés miatt, (a méréseden volt a füstgázban 500ppm, azaz 0,5% CO, ami éghető gáz), azon gondolkodtam, nem e lenne érdemes (ne nevess ki) egy "utánégető" kamrát esetleg beépíteni, ahol a tűztérből távozó füstgázok, forró de friss levegővel keverednének (a tűztér által előmelegített). 

Előzmény: sancibácsi (7843)
kekov Creative Commons License 2014.06.19 0 0 7859

„Nem építek kályhát, és nem is fogok.

 

Nem tartom ezt feladatomnak, és időm sincs rá.

 

 

 

 

no komment ...

kekov Creative Commons License 2014.06.19 0 0 7858

„Nem építek kályhát, és nem is fogok.

 

Nem tartom ezt feladatomnak, és időm sincs rá.”

 

 

 

 

no komment ...

Előzmény: a14789 (7849)
a14789 Creative Commons License 2014.06.19 0 0 7857

Látható hogy nem érintette meg az iparjogvédelem kérdése a társaságot, ez a kihívás nem lett még kidolgozva (előny -hátrány).

 

Ez egy kényszer pálya, nem én alkottam meg a jogrendszer szabályait.

 

Lehet persze rosszul védeni valamit és akkor látható az eredmény, mint a "kocka" esetében.

 

Az is jó iparjogvédelmi védekezés ha valaki nem talál ki semmit :) mert azt nem lehet lemásolni.

 

A TESLA most majd feloldja a szabadalmat, és így mindenki építhet szuper autót otthon a garázsban. :)

Előzmény: Ybasc02 (7855)
Ybasc02 Creative Commons License 2014.06.18 0 0 7856

A bórt azt várhatom... :) bontottam azért egy Bikavért, jó  a parti... :) igaz most  a Spanyolok szarul állnak... 

Előzmény: Ybasc02 (7855)
Ybasc02 Creative Commons License 2014.06.18 0 0 7855

"1. Egy darab tégla sincs benne

 

Ha az igazi kampány elindul, akkor is félév - egy év  mire felfut, ezt gyorsítottam fel, mert most már  azonnalélhet a dolog. ha közben csalódsz mert mást vártál, az egy dolog. Ez technikai kérdés.

 

Szerencsére semmit."

 

Itt van a " a kutya elásva" ... :) :) :)

Előzmény: a14789 (7854)
a14789 Creative Commons License 2014.06.18 0 0 7854

"Mondjuk azt sem értem, hogy egy 18 kg töltetű téglakályha mitől akkora szám, amikor többről tudok, ami 12-15 kg-mal megy szépen?!

 

A másik: A kémények java részének túl nagy a huzata, nem túl kicsi. mi ez a huzatfokozó mánia?"

 

1. Egy darab tégla sincs benne

2. Nem tudom honnan veszed hogy a kéményeknek nagy a huzata. Fordítva, nincs meg a szükséges kémény magasság szinte sehol, és a szükséges keresztmetszet sem.

Ezt a Schiedel táblázata pontosan mutatja. Az ellenáramú kályha és a cserépkályha eleve lerontja a huzatot (még azt is ami van).

3. Mondtam hogy ez nem reklám oldal, nem akarok rajta eladni semmit, csak annyi a célja hogy tesztelje a kulcsszavak szerinti érdeklődést. (Csak akkor lehet nyilvánosságra hozni valamit ha védett (különben nem is lehet védett soha. )

A Google leindexeli a tartalmat, a kereső már rendesen megtalálja, és ha elindítok egy egy Adwords kampányt akkor dől a látogatók tömege.

Ha fent lesz árú akkor!!! megtalálják. Ennyi.

 

A valós olvasottságot az oldalon eltöltött idővel lehet mérni. Elolvassák végig, az átlag idő megfelelő. Ez az oldal tulajdonképpen csak ismeretterjesztő - most.

 

Ha az igazi kampány elindul, akkor is félév - egy év  mire felfut, ezt gyorsítottam fel, mert most már  azonnal élhet a dolog. ha közben csalódsz mert mást vártál, az egy dolog. Ez technikai kérdés.

 

"mi az amit itt meg lehet tudni"

Szerencsére semmit.

Előzmény: Evonly (7852)
Palási Creative Commons License 2014.06.18 0 0 7853

 Nos az itt ajánléott linkből ez tünt fel nekem :

 

 

 

"Energia felhasználás

Egy 90 m2 családi ház

 

átlagos fajlagos hőenergia-felhasználás(kWh/m2/év) = 320

forrás: Nemzeti Energiastratégia 2030

 

Ez összesen 28800 kWh  "

 

 

 Az a 320 kWó/m2/év azért nem átlagos hanem egy nagyon szar érték.

 Mondjuk a passzívház 15 kWó/m2 értéke is csak jóindulattal fogadható el , mint ahogy a  80 alatti értékek, de azért olyan már vagyogat.

 Hogy mennyi az átlag, azon lehet vitázni legyen olyan 200 kWó!m2/év érték. Természetesen van 320 -as értékű ház meg még rosszabb is ( pl. egy beton erőd ). Mellesleg nekem is van egy pont 90 m2 -es cs házam. 10 éves mérés alapján olyan 150 kWó!m2/év a fűtési energia felhasználása, sokalom , de mit tehetek ? Amikor szigeteltem csak /30 éve/ az 5cm volt a trendi, így sikerült, többet már nem költök rá.

Előzmény: vberko (7848)
Evonly Creative Commons License 2014.06.18 0 0 7852

Megnéztem. Már értek mindent.

 

Azért legalább összedobhattál volna egy normális weblapot......mert ez olyan, hogy hiába kattint rá az ember, ki is fordul onnan a 3. sor után, tehát a statisztika nem méri a valós olvasottságodat, csak a rákattintások számát. 

 

Ezt most komolyan kérdezem: az általános blablán kívül - én végig olvastam - mi az amit itt meg lehet tudni. Illetve mi az a plusz, amit itt meg lehet tudni?! Akadémikus a kérdés: semmi.

 

Én most - a fentin kívül - nem fogok beállni a téged basztatók sorába, mert egyszerűen nem érdemes, csalódtam. Azt hittem naívan, hogy olvasok ott vmi korszak alkotót, amire mindenki irígy....de nem.

 

Mondjuk azt sem értem, hogy egy 18 kg töltetű téglakályha mitől akkora szám, amikor többről tudok, ami 12-15 kg-mal megy szépen?!

 

A másik: A kémények java részének túl nagy a huzata, nem túl kicsi. mi ez a huzatfokozó mánia?! 

 

Na mindegy. Nem várok választ, akadémikus hangosan gondolkodást végeztem mindössze. 

 

Amúgy online marketingből megbuktál sajnos....tök jó hogy kályhát nem építesz, ha a vállalt szakmáddal egy ilyen weblapra vagy képes!

Előzmény: a14789 (7851)
a14789 Creative Commons License 2014.06.18 0 0 7851

A nyolcszázezer a letöltések száma, a látogatók száma a hatszázezer. Ezt a számot természetesen folyamatos statisztikával a Google Analytics méri, minden oldalra (kb 50000 feletti a weblapok száma).

 

Nincs technikai információ a saját kályhával kapcsolatban feltéve, csak általános szöveg, még csak most kezdődik a projekt, amikor a bejegyzések megtörténnek, ez pár hónap.

 

Különben sem tartom normálisnak a fórumot használni reklám célra (mint sokan teszik).

 

Ha már van igazi értelme akkor felteszem egyszer, de alább már - igaz piszkálódás céljából - feltették a linket. De a szöveg régi kb. egy éves és elavult.

 

Elsőre a kémény és a huzatfokozó/huzatszabályozó fog felkerülni.

De még ott is kellenek a bevizsgálások eredményei (akreditált labor)a bejegyzés után, akkor mond valamit.

Előzmény: Evonly (7850)
Evonly Creative Commons License 2014.06.18 0 0 7850

Akkor milyen weblapot is néztek meg nyolcszázezren? Mert a linkjét nem adtad meg! Ha nyolcszázezren megnézték, csak nem titkos!?

Előzmény: a14789 (7849)
a14789 Creative Commons License 2014.06.18 0 0 7849

Nem építek kályhát, és nem is fogok.

 

Nem tartom ezt feladatomnak, és időm sincs rá.

 

A weboldalam alapvetően más dolgokkal foglalkozik, online marketing a feladata.

 

De felfog épülni a tüzeléstechnikával foglalkozó rész is (ami most van az csak teszt, az érdeklődést figyeljük a Google keresései alapján)

 

A saját találmányok építői/megvalósítói nyilván erős reklámot fognak kapni különböző keresési technikákkal támogatva, így az egyedi weboldalaknál jobb az esélyük.

 

Lesz ahol hirdetheti magát minden kályhás ha akarja (területi bontásban).

Tehát kap egy saját oldalt, ahonnan linkelhet a saját másik oldalára is, de ezt többen meg találják az összes többi rész miatt (Google előre szedi).

 

2013-as adatok évre vetítve

Oldalmegtekintések 

842 853

 

Egyedi oldalmegtekintések

667 368

 

 

Előzmény: Evonly (7846)
vberko Creative Commons License 2014.06.18 0 0 7848

Googliba:

Nagy teljesítményű, gazdaságos fatüzelésű kályha építése.

 

Amúgy a 7280-as hozzászólábról kiindulva is elérheted.

( http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=129918323&t=9157278 )

 

Előzmény: Evonly (7846)
kekov Creative Commons License 2014.06.18 0 0 7847

van neki, hogyne vóna weblapja, napi több ezres látogatottsággal ... vagy már több ... persze

 

 itt pedig megnézheted a munkáját:

 

7759 hsz.

 

egyébként minden titkos, mint az putyin telefonszáma ...

Előzmény: Evonly (7846)
Evonly Creative Commons License 2014.06.18 0 0 7846

Neked van weblapod, amin a munkáid megtekinthetőek? És milyen néven építesz? Szeretném megnézni a munkáidat!

 

Mielőtt a többiek rámugranak - tényleg érdekel!

 

Köszi!

Előzmény: a14789 (7845)
a14789 Creative Commons License 2014.06.18 0 0 7845

A szabadalmaknak van száma és érvényességi területe.

Jöhet a szám. 

 

Előzmény: maguborka (7841)
a14789 Creative Commons License 2014.06.18 0 0 7844

Azt eddig is tudtam hogy nagy magyar gondolkodó vagy, de hogy ennyire ízléstelen  azt azért nem.

 

A mamám nem él.

 

Előzmény: maguborka (7840)
sancibácsi Creative Commons License 2014.06.18 0 0 7843

"

Bocs a végét nem olvastam. 1 kg fa ~ 4,2 m3 levegőt igényel minimum a tökéletes égéshez. Ha a minimális légfelesleg tényezővel (kevesebb mint az ajánlott 1,3) is számolok és kerekítek, akkor ~ 5m3 levegő kell 1 kg fa elégetéséhez, 20 kg-hoz 5*20= 100m3. Általában ennél jóval több a tényleges légfelesleg (visszaolvasol és megnézel egy belinkelt képet egy füstgáz elemzésről) ahol O2 szint ~ 14% volt: ott 21/21-14=3 azaz háromszoros volt (21% oxigén van a légkörben alapból). Vagy ugyanezen mérésnél Co2 szint 60,7% volt (fa égetésénél Co2 max ~ 20-21%, 21/6,7 ~ 3 , azaz szintén kijön a háromszoros légfelesleg, az emiatti veszteség ott ~ 6,7% volt (c*m*DT = 3*4,2*1,3*0,7*82/14000). A 82 ~ 104-21,8 A többi veszteség az 550ppm (0,5%) CO miatt adódik, ami az el nem égett gázokat mutatja, ami ~ 10% további veszteséget jelentett.

 

Utánaszámolva úgy gondolom lehet építeni 90% hatékonyságú tömegkályhát de úgy kell méretezni, hogy abból indulok ki mennyi idő alatt, mennyi fát akarok benne max elégetni. és ehhez számolni a belső felületet, anyagot választani, hőtároló tömeget méretezni, majd külső hőleadó felületet méretzeni a lakás hőigényéhez. A légfelesleg "

 

Az hogy lehet javítani még a 82,5%-on, az nem kérdés.

De nézzük meg egy kicsit elméleti, meg gyakorlati megközelítéssel:

1.

Ugye a kilépő füst az 100 fok közelében van!

Nem illik lentebb vinni, egy hagyományos kémény esetében a kondenzáció miatt!

Márpedig a kilépő hűtésével járna.

2.

Milyen áron?

És most én szó szerint értem az árat!

Egy jó minőségű kandalló betét, beépítéssel, mindennel 1-1,2 millió is lehet.

Ez a kályha nagyságrendileg a FELÉBE került!

Nincs benne automatika, nem kell szabályozni, tekergetni. Nem romlik el benne semmi, stb.

Hanem csak úgy 'simán' meg van építve, és 80% fölött teljesítményt tud! Ha fúj a szél, ha nem. Ha hideg van, ha esik, ha nem,....

Ez hosszú távon nagyon kifizetődő!

3. Amikor javítunk a hatásfokon, akkor azt is meg kell vizsgálni: egyáltalán a körülmények alkalmasak-e rá (pl:kémény), illetve milyen áron?

Mennyibe kerül az a 3-5-7 % javulás?

És mit vesztünk vele?

Mert veszíteni is fogunk ám!

 

 

4.

Hát ezt már csak halkan jegyzem meg:

amikor idejöttél, állítottad, hogy a tömegkályha hatásfoka az intenzív égés miatt 50% körül van.

Most ne vedd bántásnak, de azon agyaltok, hogy hogyan lehetne 90%%

Amikor még más nem tett le ide a 82,5% helyett 84-est sem. Vagy 80-ast. 75-t?

Mert ahhoz, hogy egy problémát átlássunk, és jobb kályhát építsünk; tehát átfogó ismeretünk legyen a kályháról, ahhoz:

-szakmai elméleti tudás kell

-szakmai gyakorlat, építéssel eltöltött idő, több tipus megismerése, kiismerése,

-és használatban, gyakorlatban megszerzett tapasztalat.

Úgy gondolom, hogy ez a 3 együtt kell hogy átfogó, komplex ismerete legyen az embernek. Tapasztalat. És már előre tudja, hogy ez vagy az a változtatás mennyibe fog kerülni, illetve mi lesz a hátránya, mit veszítünk azzal, ha emezt megnyerjük?

Előzmény: Hisztor (7822)
sancibácsi Creative Commons License 2014.06.18 0 0 7842

Tegnap nem volt időm írni, este meg kedvem nem :-(

De ezt írtad:

"A hőtároló képesség később jön, először kell egy felület, amin keresztül egyáltalán el lehet "nyeletni" a hőt. Ha ez megvan és elég nagy, akkor jöhet a hőtároló tömeg, na oda kell a tégla (samott) fajhője * tömege*hőmérséklet változása (emelkedése felfűtésnél) azaz c*m*DT, aminek egyenlőnek kell lennie a megtermelt és a belső felületen elnyelt hőmennyiséggel (különben nem lenne hová betárolni a hőt). A kályha külső felületének méretezése is hasonló, aminek alapja a lakás hőigénye pl. napi 10 kWh, akkor 24h alatt kell ennyi hőt leadnia."

 

 

Ezzel nem jársz rossz nyomon. Csak azt nem tudom, hogy ezt miért írod?

Ezt már egyszer megbeszéltük ugye:

(Te kérdezted, én válaszoltam rá:)

"Példa:

 

Akkor hogyan is számolod ki a légfelesleg mennyiséget, ha kályhát akarsz építeni?

 

Hogyan méretezed a tűzteret?

 

Hogyan határozod meg az adott kéményhez építhető tüzelőberendezést?

 

Ha az a kérdés, hogy mivel: megmondom én neked: számológéppel!

 

De természetesen kiszámolom mindezeket, sőt még többet is!

 

Nem csak a tűztér teljesítményt, hanem a külső hőleadó képességet, és a belső hőfelvevő képességet/teljesítményt is. Hogy ezek összhangban legyenek egymással.

 

Mert ugye ha ég a tűz, és kimegy a kéménybe, akkor nincs ami eltárolja, és a tűz leégése után. Hogy vissza adja a hőt! Amíg ég benne: fűt, utána meg kakukk,,.....

 

De ezt egy kandallót használónak nem kell elmagyaráznom :-("

 

Tehát ezt már akkor kb 1-1,5 hete elmondtam, hogy számítunk (én legalábbis) belső hőfelvevő képességet.

 

Előzmény: Hisztor (7823)
maguborka Creative Commons License 2014.06.17 0 0 7841

Plusz egy. Mi megkaptuk a szabadalmat a kalyhankra. Yippiiii

Előzmény: maguborka (7840)
maguborka Creative Commons License 2014.06.17 0 0 7840

Kritika nelkul. Sirni er? Ami itt megy mar. Elemzo elmehetne mar a jo ... 

Mama csak egy van.

 

Remeljuk eletben, mert cicire vehetne a kisfiat, hogy a gyeekkori szorongast kigyomlalja...

Ybasc02 Creative Commons License 2014.06.17 0 0 7839

1. Attól függ melyik égés részesül előnyben

2.Lehet jobb is , kérdés ki melyiket preferálja... de az irány a rostély nélküli tűzterek fele mutat .

Előzmény: kerecse9 (7835)
BSzTom Creative Commons License 2014.06.17 0 0 7838

Nem az én érdemem, de nagyon szívesen. Váljék egészségedre. :)

Előzmény: Ybasc02 (7837)
Ybasc02 Creative Commons License 2014.06.17 0 0 7837

Jó gondolatok...Köszi ! :)

Előzmény: BSzTom (7836)
BSzTom Creative Commons License 2014.06.17 0 0 7836

Engedje meg a T. Fórum, hogy Szalay Ádám gondolatait idézzem ide (remélem, nem bánja), mindenkinek, akinek inge:

 

"Senki sem szereti, ha kritizálják, még akkor sem, ha tudja, hogy ez esetleg segítséget is jelenthet neki. Azért, hogy megfelelő módon tudj reagálni a kritikára, érdemes elsajátítani néhány fontos stratégiát. Ha megfelelő megfontoltság nélkül, kapásból válaszolsz, felesleges rossz perceket szerezhetsz magadnak.


    1. Mit tanulhatok a kritikából?

A legtöbb kritika - legalább részben - valamilyen fontos, felismert igazságon alapul. A kritika ettől még negatív színezetű lehet. Ugyanakkor fontos visszajelzés is, amely lehetőséget ad a tanulásra és a fejlődésre. Ezek nélkül a visszajelzések nélkül nem tudnánk javítani a teljesítményünkön, mert nem tudnánk, milyen irányba induljunk.

 

    2. A kritikában megbúvó javaslatra reagálj, ne a hangvételére!

Alapvető probléma, hogy a kritika stílusa és hangneme meghatározza a zsigeri reakcióinkat. Sokszor szinte észre sem vesszük, MIT akart átadni a másik, MI a mondandója, csak a HOGYAN-ra összpontosítunk. Még akkor is, ha dühből beszélnek hozzánk, meg kell tanulnunk kettéválasztani a tónust és a tartalmat - így tudunk továbblépni egyről a kettőre.

 

    4. Értékeld a kritikát!

A gond az, hogy legtöbben csak a dicséretet értékelik. Amikor a többiek kedves szavakkal illetnek, jól esik. Ha kritizálnak, nyomorultul érezzük magunkat. De az is igaz, hogy ha csak hamis dicséreteket kapnánk, sosem fejlődnénk. Ezért született a mondás: a kritika a bajnokok reggelije. Ők tudják, hogy negatív visszajelzések nélkül egy helyben toporognának. Légy te is bajnok!

 

    5. Ne válaszolj azonnal!

Jót tesz a helyzetnek, ha vársz egy kicsit, mielőtt reagálnál. Ha a sértett önbecsülés vagy a düh hangján szólalsz meg, később valószínűleg megbánod. Ha elszámolsz tízig, megnyugszol, akkor könnyebben tudod majd kezelni a helyzetet. És talán megérted, mi a valós mondandó egy-egy gúnyos, vagy éppen bántó megjegyzés mögött.

 

    6. Mosolyogj!

A mosoly - még egy erőltetett mosoly is - segít abban, hogy megnyugodj. Pozitív rezgéseket kelt és elsimítja a harciasabb szituációkat is. Pszichológiai szempontból mindenképpen a hasznodra lesz. Nem beszélve arról, hogy egy mosoly rávezeti a másikat, hogy csillapítsa a rohamot és talán kedvesebb hangnemben próbálkozzon.

 

Baráti üdvözlettel:
Szalay Ádám, okleveles Canfield-trainer"

 

Üdv,

T

kerecse9 Creative Commons License 2014.06.17 0 0 7835

1. Egy ilyen 2 aknás faelgázosítóban is annyi ideig ég a 15kg fa mint más tömegkályhában?

2. Videóid alapján látom, hogy építettél rostély nélküli tűzteret (pl. osztrák UZ37). Használatra, égésminőségre jobb mint a rostélyos?

 

Előzmény: Ybasc02 (7832)
Ybasc02 Creative Commons License 2014.06.17 0 0 7834

"Van ez így..."

 

Eureka !

 

akkor örömödben küld már el azt a rekeszt bórt ami összegyűlt és már párszor ígértél !

Előzmény: a14789 (7833)
a14789 Creative Commons License 2014.06.17 0 0 7833

A lényeg, hogy most jött meg a nemzetköz újdonságkutatás eredménye, az új kémény és a huzatfokozó/huzatszabályozó megoldás egyedi és védhető, elindul a szabadalom bejegyzési eljárás.

 

Van ez így...

 

 

 

Előzmény: Ybasc02 (7832)
Ybasc02 Creative Commons License 2014.06.17 0 0 7832

"Na itt jönnek a hitetlenkedések hogy ezt a folyamatot sikerül e megoldani."

 

Tényleg az a hihetetlen....hogy csak most :) 

 

"A TK alapból ezeket nem tudja, ezért kell továbbfejleszteni."

 

Aki erre vágyik, csinálja...:)

 

"A feladat megoldva mellesleg. :) Amit te felvetettél az is."

 

Pár éve ezen már túl vagyunk...most az "intelligens" anyagok felhasználásánál tartunk...

elmondjam, ne mondjam ...de inkább még várunk egy évet talán kicsivel többet majd meglátjuk hogy válnak be igazán...addig is itt van ezek a vázlatok... ezek között is lehet olyan anyag.... :)

természetesen minden részletet nem tartalmaz...

 

https://www.youtube.com/watch?v=5wOk7RaXcgg

 

https://www.youtube.com/watch?v=g6kTZGZB4FQ

 

https://www.youtube.com/watch?v=D65j6w2RKEU

 

https://www.youtube.com/watch?v=1H2DbXVKKJY

 

https://www.youtube.com/watch?v=lDhWkdDopbc

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: a14789 (7830)
Evonly Creative Commons License 2014.06.17 0 0 7831

Elmész te a pics@ba!

Előzmény: vberko (7829)
a14789 Creative Commons License 2014.06.17 0 0 7830

Nem akartam most beleszólni, de nem állom meg hogy elismerjem a gondolkodásodat.

 

Két dolog adódik még hozzá:

 

A hőtároló képesség minősége: milyen gyorsan és mennyi hőt képes eltárolni, majd milyen ütemben átadni a hősugárzó felületnek. Szabályozható e vagy nem, Fontos hogy mibe kerül ez a hőtároló egység.

 

Az a hőmennyiség ami a hőkiemelő rész után megmarad, és a hőtároló (adott minőségű) nem tudta átvenni hogyan kerülhet hasznosításra. A füst hőfoka a kémény betáp pont előtt még egy automatizmussal csökkenthető e hőcserélővel (ennek is több lehetősége van (vizes, légfűtés, vagy szilárd kiegészítő hőtároló és sugárzó egység).

 

 

Na itt jönnek a hitetlenkedések hogy ezt a folyamatot sikerül e megoldani.

A TK alapból ezeket nem tudja, ezért kell továbbfejleszteni.

 

A feladat megoldva mellesleg. :) Amit te felvetettél az is.

 

 

Előzmény: Hisztor (7823)
vberko Creative Commons License 2014.06.17 0 0 7829

"A buszon belebeszélsz két idegen vitájába?! Főleg így! Pedig nyilvános nem? Na ugye :-)"

Nagyon sántít a hasonlatod, de ha neked így jó akkor nyafogj csak máskor is.

Előzmény: Evonly (7828)
Evonly Creative Commons License 2014.06.17 0 0 7828

Figyu! Én sancibácsival vitáztam. Hiába tekinted ezt nyilvánosnak, akkor sem az! A buszon belebeszélsz két idegen vitájába?! Főleg így! Pedig nyilvános nem? Na ugye :-)....Nincs harag, csak ez amiről írtál már a holdba nincs....és akkor is....mert ha javaslatod , ötleted van, az oké, elfogadom, de hagyjuk má' ezt a lebaszósdit...olyan gyerekes!

Előzmény: vberko (7827)
vberko Creative Commons License 2014.06.17 0 0 7827

"Én meg azt nem értem, hogy minek szólsz ebbe bele  ez egy vita volt köztünk, szerintem az égvilágon semmi közöd nincsen hozzá!"

Kivéve, hogy egy nyilvános fórumon olvashattuk a nyűglődésed, de igazad van fölösleges is ilyenre a szó.

Előzmény: Evonly (7826)
Evonly Creative Commons License 2014.06.17 0 0 7826

Én meg azt nem értem, hogy minek szólsz ebbe bele  ez egy vita volt köztünk, szerintem az égvilágon semmi közöd nincsen hozzá! Egyébként megleveleztük...és minden oké. Teljesen felesleges kiosztani egy idegent! Erre nem gondoltál még?!

Előzmény: vberko (7819)
Ybasc02 Creative Commons License 2014.06.17 0 0 7825

"A hőtároló képesség később jön, először kell egy felület, amin keresztül egyáltalán el lehet "nyeletni" a hőt. Ha ez megvan és elég nagy, akkor jöhet a hőtároló tömeg"

 

 

Ok...akkor csak figyelek. :)

vberko Creative Commons License 2014.06.17 0 0 7824

"Utánaszámolva úgy gondolom lehet építeni 90% hatékonyságú tömegkályhát"

Erről beszéltünk itt egy páran az elejétől kezdve. Csak persze nem mindegy mit, hogyan, miért, stb.

 

Bár ennek fényében nem igazán értem az ehhez hasonló kijelentéseidet:

"Nem takarékos, mert nagy az égés intenzitása miatti léghuzat veszteség"

illetve

"óránként 40 m3 másodpercenként (40 000 liter / 3600 sec) több, mint 11 liter levegő. Na ez cúg, ami keményen kiviszi a kéményen a meleget, még ha csak mondjuk 140 fokos is a füstgáz (amit ilyen intenzív égésnél kétlek)."

 

Arra akartam utalni, hogy mindegy, hogy 8-10 órán keresztül tüzelgetsz pár kiló fával, vagy 2 óra alatt égeted el ugyanazt a famennyiséget, ha a légfelesleg tényeződ ugyanaz. Legfeljebb az 1 esetben több a macera.

És van már megoldás (szerintem több is) ahol ez a tényező 1,5 -2 körül mozog ... és OpenSource :)

Előzmény: Hisztor (7822)
Hisztor Creative Commons License 2014.06.17 0 0 7823

A hőtároló képesség később jön, először kell egy felület, amin keresztül egyáltalán el lehet "nyeletni" a hőt. Ha ez megvan és elég nagy, akkor jöhet a hőtároló tömeg, na oda kell a tégla (samott) fajhője * tömege*hőmérséklet változása (emelkedése felfűtésnél) azaz c*m*DT, aminek egyenlőnek kell lennie a megtermelt és a belső felületen elnyelt hőmennyiséggel (különben nem lenne hová betárolni a hőt). A kályha külső felületének méretezése is hasonló, aminek alapja a lakás hőigénye pl. napi 10 kWh, akkor 24h alatt kell ennyi hőt leadnia.

Előzmény: Ybasc02 (7821)
Hisztor Creative Commons License 2014.06.17 0 0 7822

Bocs a végét nem olvastam. 1 kg fa ~ 4,2 m3 levegőt igényel minimum a tökéletes égéshez. Ha a minimális légfelesleg tényezővel (kevesebb mint az ajánlott 1,3) is számolok és kerekítek, akkor ~ 5m3 levegő kell 1 kg fa elégetéséhez, 20 kg-hoz 5*20= 100m3. Általában ennél jóval több a tényleges légfelesleg (visszaolvasol és megnézel egy belinkelt képet egy füstgáz elemzésről) ahol O2 szint ~ 14% volt: ott 21/21-14=3 azaz háromszoros volt (21% oxigén van a légkörben alapból). Vagy ugyanezen mérésnél Co2 szint 60,7% volt (fa égetésénél Co2 max ~ 20-21%, 21/6,7 ~ 3 , azaz szintén kijön a háromszoros légfelesleg, az emiatti veszteség ott ~ 6,7% volt (c*m*DT = 3*4,2*1,3*0,7*82/14000). A 82 ~ 104-21,8 A többi veszteség az 550ppm (0,5%) CO miatt adódik, ami az el nem égett gázokat mutatja, ami ~ 10% további veszteséget jelentett.

 

Utánaszámolva úgy gondolom lehet építeni 90% hatékonyságú tömegkályhát de úgy kell méretezni, hogy abból indulok ki mennyi idő alatt, mennyi fát akarok benne max elégetni. és ehhez számolni a belső felületet, anyagot választani, hőtároló tömeget méretezni, majd külső hőleadó felületet méretzeni a lakás hőigényéhez. A légfelesleg 

Előzmény: vberko (7818)
Ybasc02 Creative Commons License 2014.06.17 0 0 7821

 "Ha a hőmérséklet különbség a tűztér és a hőtároló tömeg között ~ 400 K°, akkor az 1m2 felületen 1 sec alatt 0,7*400 = 280 W-ot tud felvenni."

 

Nem látom hol van megemlítve a hőtároló képesség  p-c  kj/m3K vagy az anyag fajhője

c- kj/kgK ...

 

De mindegy...

Hisztor Creative Commons License 2014.06.17 0 0 7820

Nem mindegy:

 

Pl: 10 kg fa/óra = ~ 140 MJ/h azaz ~ 38 000 J/sec [W] hőtermelés (feltéve hogy száraz a fa és tökéletes az égés). Ne ezt a hőt ha nem a kéményen át akarod kiengedni  fel is kell tudnia venni ennyi idő alatt a tk-nak. Egy átlagos tégla, vagy samott felület hővezető képessége ~ 0,7-0,8 WmK. Ha a hőmérséklet különbség a tűztér és a hőtároló tömeg között ~ 400 K°, akkor az 1m2 felületen 1 sec alatt 0,7*400 = 280 W-ot tud felvenni. Ha vékony téglafalat használsz ez lehetne több is, de akkor meg nincs hőtároló tömeg. Valójában ahogy a hőtároló tömeg hőmérséklete emelkedik, úgy ez az érték egyre csökken, de ettől függetlenül is látható, hogy 38 000/280 =  135 m2 hőátadó felületnek kellene lennie alapból, hogy ezt a hőt be tudd tárolni, különben vagy a kémény felé kimegy, vagy helységet fűti be. Ami tk.kat én eddig láttam abban jó, ha ennek negyede-ötöde volt kialakítva.

 

Tehát vagy nagy hővezető képességű és vékony (lemez) falú tűzteret használsz, ilyen intenzív égésnél (ha feltesszük, hogy a légfelesleggel nem megy ki hő pocsékba a kéményen), de akkor irgalmatlan meleget csinálsz a lakásban, vagy óriási belső felületű tk.-t építesz (degresszív hőtelítődés esetén, ami a valóságosnak leginkább megfelelő) ~ 3* akkorát, mint a fent számított 135m2, azaz több mint 400m2 kellene.

 

Előzmény: vberko (7818)
vberko Creative Commons License 2014.06.17 0 0 7819

Nem kötekedésnek írom, de nem értelek, és általában a hozzád hasonló embereket sem.

Leírta sancibácsi, hogy segít ha felveszed vele a kapcsolatot. Erre azon rugózol, hogy miért nem publikusan ?

Érdekel a megoldás ? Leírta milyen feltételekkel segít. Pont.

Ha azt kérte volna, hogy törpejárásban menj körbe az íróasztalod körül, akkor az lenne a feltétele. Ha nem elfogadható, vagy nem érdekel annyira a megoldás akkor nem foglalkozol vele. Amennyiben igen akkor lépsz.

Előzmény: Evonly (7812)
vberko Creative Commons License 2014.06.17 0 0 7818

"Az égés nem ideális túl sok a légfelesleg mert 20 kg fa max 2 óra alatt leég benne, azaz 100 m3 levegő minimum kimegy a kémény felé ennyi idő alatt, ami sok hőt kivisz."

Ez a 100 m3 hogyan jött ki ? De ha tegyük fel igaz is a 100 m3, akkor is nem mindegy hogy 2 óra alatt megy ki vagy 4-10 óra alatt ?

Előzmény: Hisztor (7801)
Ybasc02 Creative Commons License 2014.06.17 0 0 7817

Szerintem, egy samott lap elrepedhet ha :

 

-túl szorosan van beépítve, ragasztva...

- ha valamelyik része jobban hevül mind a másik, esetleg a támasztó felületek nagyobb hőlevonást produkálnak, sokkal hidegebbek  mind a lánggal érintkező felületek(felületi feszültségek)... 

-gyári hibásak, gyenge minöség

-ütés éri

sancibácsi Creative Commons License 2014.06.17 0 0 7816

Az hogy gond-e hogy elreped az 1.

De MITOL REPED EL?

 

Az meg 2.

Van tuzter tomegkalyhanal amelyiknel cserelheto a samott. De az ugye meg jobb ha nem reped el.

Előzmény: Kályháskristóf (7813)
kerecse9 Creative Commons License 2014.06.16 0 0 7815

Tényleg nem érdemes aggódni. A samottlapok között nagyobb a rés, mint maga repedés.

Előzmény: Kályháskristóf (7813)
kerecse9 Creative Commons License 2014.06.16 0 0 7814

Neked milyen méretű samottlapok vannak a kandallóban?

 

Én azután vettem észre az első repedéseket, amikor óriási szél volt és ráadásul a hátfalnak nekidöntve állítva tettem be a fákat és a szél miatt nagyon kevés égési levegőt engedtem be (nem hűtöttem a tűzteret). Annyira meleg lett a betét, hogy egy éves használatot követően ismét az első begyújtásokhoz hasonló festékráégős szag terjengett a házban.

Előzmény: Evonly (7807)
Kályháskristóf Creative Commons License 2014.06.16 0 0 7813

Ha elreped attól még használhatod. Ha zavar, kicseréli egy kályhás. Ha nem akarsz sokat kályhásra költeni. akkor megragasztod Universal Superrel és kikened Carathinnal. Amúgy meg bármilyen kandallóban elrepedhet, mert az tulajdonképpen kazán.

Előzmény: Evonly (7812)
Evonly Creative Commons License 2014.06.16 0 0 7812

Sancibácsi!

 

Én nem az vagyok akinek gondolsz! Se kályhás nem vagyok se ál-kályhás. Sokat olvasgattam már a fórumot régebben - ezt is. 

Írok neked privátban.

Mert érdekel amit mondanál.

De akkor sem értem, hogy az hogy tudom-e úgy használni a kandallómat, hogy ne repedjen el a samottja, az miért titok?! 

Ha a titkot nem árulod el, akkor legalább azt elmondhatnád, hogy ez miért titok?! Nem a mesterfogásaidat kérdezem a kályhaépítésről, hanem csak azt, hogy hogyan tüzeljek a kandallómban úgy, hogy sok évig tehessem károkozás nélkül.

De írok neked! A mailom viszont nem lesz publikus.

Előzmény: sancibácsi (7811)
sancibácsi Creative Commons License 2014.06.16 0 0 7811

De mondhattam volna azt is, hogy: ugyan miért nem keresel meg privát?

Miért nem jó neked, ha megírom neked?????

Ha kíváncsi lennél rá, és tudni akarnád, akkor már írtál volna a mélemre!

Előzmény: sancibácsi (7810)
sancibácsi Creative Commons License 2014.06.16 0 0 7810
Evonly Creative Commons License 2014.06.16 0 0 7809

Ha nyilvános lesz az e-mailom, akkor megírod nyilvánosan? Ezt nem értem. ha megírnád nyilvánosan, mit számít, hogy publikus-e az e-mailom?

 

Na mindegy....legalább azt mond el, hogy miért titok!?

Előzmény: sancibácsi (7808)
sancibácsi Creative Commons License 2014.06.16 0 0 7808

Ha publikus/nyílvános lesz az e-mailed megírom nyílvánosan!

Vagy, ha megkeresel a privát méledről privátvan, akkor megírom privát!

Előzmény: Evonly (7807)
Evonly Creative Commons License 2014.06.16 0 0 7807

Sancibácsi!

 

Írd már meg nyilvánosan az, hogy miért reped el a samott a kandallóban....hátha ki tudom még védeni, hogy nekem is elrepedjen!

 

Köszi!

Előzmény: sancibácsi (7805)
sancibácsi Creative Commons License 2014.06.16 0 0 7806

Almát nem hasonlítunk a körtéhez!

Kerti sütőde az 1.

Tömegkályha az 2.

Hogy is lehetne összehasonlítani, 1 kemencét 1 kályhával????
Szerintem abszurd az egész!

A légfelesleg persze hogy teljesen más!

(Ahhoz a te kemencédhez lesz hasonló! Amiről beszéltél.)

A Tömegkályha légellátása, tűztere, teljesen más mint a kemecéé!

Olyan, mint ha a pulykát, meg a kismalacot hasonlítanánk össze, mert egyforma a súlyuk!

(De hát ki vállalkozna rá, hogy zúzapörköltöt készít (lecsósan, vagy sem:-) a kismalacból????)

Előzmény: Hisztor (7801)
sancibácsi Creative Commons License 2014.06.16 0 0 7805

Csá!

Ab már megválaszolta félig. Vagy teljesen. Mindegy. Mi sem 1 felől közelítjük meg a dolgokat :-)

 

Ami a lényeg:

Fele, vagy harmada, teljesen mindegy!

A tűztér ajtóról sosem kell kormot takarítanom.

Néha azt a szürke hamut, (1,5-2 havonta) ami miatt opálossá, fátyolossá válik az üveg. Ez nem korom, hanem finom hamu liszt, ami rátapad.

Nem kell zsíroldó, egyebek. Egy nedves rongy, vagy papírzsepivel le lehet törölni!

 

 

A másik az élére állított, hornyolt vermikulit!

Nem akarom elvenni a kedved. De erre is van már megoldás. Építettem is többet már.

Vagyis olyan tűzteret, ahol a tűztér samottját az ajtón keresztül ki lehet cserélni. Ahogy te írod!

De!

Igazából az a véleményem, hogy a normál tömegkályhánál nem állítva van a samott/vermikult, ahogy a te képeden van! Hanem fektetve. És már több éves tűztereimnél sem repedt meg, vagy tört el a samott.

Mert!

Nem azért reped el, amiért te írod, (élbe, vagy fektetve, vagy a hő, vagy melyik hajlamos,....) hanem más oka van.

Tudod mit? Ha privát megkeresel, megírom neked, miért reped el a kandallóban, és miért nem a tömegkályhában!

Előzmény: kerecse9 (7802)
ab69 Creative Commons License 2014.06.16 0 0 7804

Megint sikerült ideokádnod egy kabaréba illő semmitmondó fröcsögést, ennél ékesebb bizonyíték nem is kell, hogy Sancibácsi értékelése szórol szóra megállja a helyét.

Az hogy egy hétig nem írsz, remélhetőleg nem azt jelenti hogy valamelyik másik inkarnációd szórakoztat majd minket.

 

Gondolom ezalatt az egy hét alatt a holdraszállásra is alkalmassá teszed a kakukkoskályhádat jó lenne ha vissza se jönnél.. De persze nem fogsz róla beszélni mert szabadalmak védik. Esetleg azt is elintézed,  hogy az OKJ-s tananyagba bevegyék design oktatást is persze a kakukkoskályhád lenne az etalon.

 

Nah , jobb dolgom is van ennél.

 

 

 

Előzmény: a14789 (7799)
ab69 Creative Commons License 2014.06.16 0 0 7803

Kicsit elvonta a figyelmemet ez a szájkarate. Inkább úgy fogalmaznék, hogy a megfelelő intenzítású égéshez kell egy 10kg körüli famennyiség, hogy ez féltöltet vagy sem, az meg attól függ hogy mekkora a tűztér. Ennél a famennyiségnél, már szép szürkére ki szoktak égni a tűzterek, ha amúgy minden rendben van. A feketesütő, nyilván szerkezetéből adódóan az ajtó hajlamos a kormolódásra, de ált. nem vészes.

 

Tk. nál nem igazán beszélhetünk tartós tüzelésről, ugyanis a rövid intenzív égési periódusokra és elnyújtott hőleadásra  van tervezve.

 

A tk. tűztér fala általában lapjára rakott samott, amellé még verkulitot rakni fölösleges, ahogy Sancibácsi is írta, itt tűztérfal nem hőleadó felület, hanem a külső oldalról az égéstermék melegíti.

Előzmény: kerecse9 (7802)
kerecse9 Creative Commons License 2014.06.16 0 0 7802

Tőled kérdezem, mert ab69 nem válaszolt:

Nálad már a névlegesen berakható famennyiség felénél, névlegesnél vagy a névleges napi kétszeri eltüzelésnél ég le a korom mindkét égéstérről? Persze mindezt tartós tüzelés esetén kérdezem.

 

 

Én a vermikulitot nem fixre építeném be, hanem a képen látható módon.

A felső samott téglába vágnék egy kis hornyot, ami megtartaná a vermikulitot a kidőléstől. S így cserélhető lenne. Amúgy a samottlap is megreped a nagy hő hatására a kandallókban. (Ez nem csak a vermikulit "kiváltsága"). Ezért jobb a téglás verzió mert a kisebb méret miatt az kevésbé hajlamos a repedésre.

 

 

Előzmény: sancibácsi (7798)
Hisztor Creative Commons License 2014.06.16 0 0 7801

Megnéztem egyet a múlt héten működés közben (kerti sütöde, vagy 3 tonna tégla, meg samott), arra való, hogy süss benne finom dolgokat, miközben nyesedéket, ágakat, stb. hasznosítasz benne ily módon.

 

Az alábbiak a tapasztalataim:

 

Az égés nem ideális túl sok a légfelesleg mert 20 kg fa max 2 óra alatt leég benne, azaz 100 m3 levegő minimum kimegy a kémény felé ennyi idő alatt, ami sok hőt kivisz.

 

A hőleadás nem egyenletes, hanem progresszív, de nincs jelentősége, mert belül kell tartsa a hőt a sütéshez.

 

Nem takarékos, mert nagy az égés intenzitása miatti léghuzat veszteség, de kint ez sem számít, mert a tüzelője ingyen van.

 

 

 

 

Előzmény: kerecse9 (7772)
a14789 Creative Commons License 2014.06.16 0 0 7800

Nem ez a kérdés. 

De van kályhatudós aki már találkozott az oxigén atommal élőben is és csak ők ketten voltak ott. 

Nagyon szexi lehetett a móka.

Előzmény: kekov (7797)
a14789 Creative Commons License 2014.06.16 0 0 7799

Én megoldottam, neked meg fogalmad sincs erről, ezért csinálod a műsort.

 

Nem mondod meg hogyan... nem is tudod megoldani. Ennyi. nekem működik.

 

Fogadnék veled szívesen hogy lövésed sincs a megoldásról :)

 

A dolog fordítva van mint mindig, a vitakultúra kérdést ezért vetettem fel sokszor, hogy amint látod a xbácsi szövegét egy halom mocsok az egész de az téged nem zavar természetesen. Az jó igaz?

 

Igen , nagyon érdekes jelenség hogy ha egy szakma képzetlen képviselői találkoznak olyan véleménnyel ami ellenkezik az OKJ butítás ismereteivel (az oktató is OKJ végzett természetesen), akkor megrémülnek hogy ők mégsem igazi tudást kaptak hanem csak egy hitet hogy tudnak valamit.

 

Nem tudnak, még akkor sem ha jól adják elő a semmit videón (a hit csodákra is képes).

Valahogy irigylitek a videos okosságokat és azt képzelik sokan hogy ha videóra beszélnek hülyeségeket akkor ők is professzorok lesznek a Berkeley Labs állományában, és máris itt a Nobel díj.

 

Az Oxigén Atom Díj egy figyelemfelkeltő jelenség (és a hülyeség fokmérője), arra vezetne rá egyeseket hogy előbb tanulni kell (ami fárasztó) aztán elemezni és a végén jön a szintézis. Nem videóra beszélni ökörségeket kontroll nélkül. ebben az esetben nyilván vagy nem tanult ilyeneket vagy rajzolgatott az órán.

 

 

Csak a hülyék cseszegetnek, és az ilyesmi minden fórum sajátossága, nem új dolog, társadalmi tükör. Ha zavar a "hülyeség", nézd a tévét, ne itt háborogj hogy nem te vagy az ész aki megmondja a tutit. Ez az állapot egyébként kezelhető, fordulj orvosodhoz és a gyógyszerészedhez. A tünetegyüttes neve P-vel kezdődik, és sosem fog elmúlni.

Hol a francban van itt vita és miről? Mondanál egy példát.

 

Tudod mit, most egy hétig nem írok semmit direkt, és megfigyelhetjük mikor van vita ha nem vagyok. Őszintén drukkolok neked hoyg sikerüljön egy két vitát látni.  HA nem lesz értelmes szakmai vita akkor írok neked és belerakhatod az orrod a semmibe.

 

Kéretik belehúzni, most következik a szakmai vitahét, teljes gázzal előre, de közben vigyázz mert jön a kanyar :)

 

 

Előzmény: ab69 (7796)
sancibácsi Creative Commons License 2014.06.16 0 0 7798

Bocs ezek mellett elmentem:

 

Nem láttam még működés közben tk-t, de ősztől egy barátomnál már láthatom. 

Ránézésre és az olvasottak alapján 3 orvosolható problémáját látom a tk-nak.

Tehát nem biztos, hogy ez tényleg így van, de kandallós fejjel így gondolom. És ezzel tényleg nem akarok megbántani senkit és tévedhetek is. Ősszel már többet tudok.

1. Nem szabályozható külön a primer, szekunder levegő.

2. Nem használják a kandallóknál kiforrott üvegöblítést.

3. A samottmag még ha előmelegített is, akkor is nagyon hűti a tüzet (mivel jó hővezető), pedig az égéstérnek nem igazán szabadna hőt elvonnia az égésből. Én inkább az égéstermékből, a tűztértől távolabb vonnám el a hőt. Vagyis én mindkét égéstérben cserélhető vermikulit elemeket is használnék.

 

Ezért mondtam, hogy más megközelítés, más gondolékodásmód! Ami 3 hibát látsz, az megoldott:

1.

Nem szükséges. Más a tűztér felépítése, és más az égés, annak folyamata, imtenzitása,....

2.

Nem tudom ki épít majd a barátodnál.

Én szoktam üveg öblítést építeni.

3.

A hőelvonás.

Csak ismételni tudom magam. Más az egész történet! Itt érhető tetten a két látásmód, megközelítés! :-)

Ugye a kandalló tűzterében belül ég a tűz. És nehéz elérni az üzemi hőfokot, és a tömegkályha tűzterében lévő hőmérsékletet sosem éri el gyakorlatilag. Mert kívülről a betétet/tűzteret hűti a konvekciós járatban áramló levegő.

A tömegkályha tűzterében viszont nem öntvény a tűztér. Samott az anyaga. De nem ez a fő különbség, hanem a tűztér samottját alkotó téglákat nem hűti, hanem FŰTI a füstcsatornában leáramló forró füstgáz!

Tehát azok a samott téglák két oldalról melegednek.

Lehet meg lehetne próbálkozni a vermikulitos dologgal. Kipróbálni mennyit melegszik/emelkedik az égéshő.

De én pl. sokkal fontosabbnak látom a tűztér légellátását. Vagyis hogy a tűztér honnan, mennyi égési levegőt kap, és a keveredést.

Lásd: 3 T. Amiről annyit beszéltünk/emlegettük már itt.

De a vermikulittal kapcsolatban: beépíteni a kályha tűzterébe? Ha beépítjük, arra is figyelemmel kell lenni, milyen körülményeknek tesszük ki, és milyen hosszú élettartama lesz. Még kandallókban is elreped néha. Csak ott könnyű kicserélni. De egy tömegkályha tűzterét, elemeit nem úgy építjük meg, hogy 3-4-5 év után újra kelljen rakni :-)

Előzmény: kerecse9 (7771)
kekov Creative Commons License 2014.06.15 0 0 7797

.... mondd, te az oxigén atomra élvezel ?

 

ab69 Creative Commons License 2014.06.15 0 0 7796

Talán nem ártana leállni a pofátlan hazudozással, azzal hogy olyan kijelentéseket tulajdonítasz másoknak amiket sosem mondtak. 

 

Ami a kérdést illeti, rossz a gondolkodásmód, de van megoldás ilyen helyzetekre is , csak éppen nem te leszel akit felvilágosítalak erröl.

 

Vedd már észre ember, hogy a bunkó stílusoddal itt érdemi szakmai segítséget nem fogsz kapni, és értelmetlen vitába sem fogsz belerángatni a marhaságaiddal senkit.

 

Te komolyan azt élvezed hogy a taplóságaid és hülyeségeid miatt cseszegetnek, mert érdemi vitára képtelen vagy? Az a legfőbb célod hogy ezzel legyen tele a topik?

 

Ugyanis amikor itt vagy csak erről szól  a móka...

 

Aki véletlenül idekeveredik, az is nagyon hamar rájön erre.

 

 

 

 

Előzmény: a14789 (7792)
a14789 Creative Commons License 2014.06.15 0 0 7795

Sanci bácsi színvonalas értékelése:

"Szerintem destruktív, romboló,Unalmas, hazugságait, rágalmait, betanított papagáj, akivel egyszerűen lehetetlen értelmes vitát lebonyolítani,felfedezte a melegvizet,sértegetéssel, gőggel, önimádattal narcizmussal, alulról közelíti a nullát,  negatív az egész: romboló, bomlasztó."

 

Csak összeszedtem a véleményed - sértő elemeit.

Igyekezz még végignézni a szótárat hátha kihagytál valamit.

 

Na erre tényleg nehéz válaszolni úgy hogy nem menjek be az utcádba.

 

Légy erős a kályhám működik (úgy ahogy mondtam) és azt a tégla vackot amit Te építesz ki lehet vinni a szeméttelepre.

 

A mai teljesítményed sajnos :) csak egy Ezüst Oxigén Atom - a Tölgyfa Lombokkal, háttérben a téglakályha szerű rom.

Tanuld meg inkább a fizikát, az használ.

Előzmény: sancibácsi (7793)
kerecse9 Creative Commons License 2014.06.15 0 0 7794

Nálad már a névlegesen berakható famennyiség felénél, névlegesnél vagy a névleges napi kétszeri eltüzelésnél ég le a korom mindkét égéstérről? Persze mindezt tartós tüzelés esetén kérdezem.

Előzmény: ab69 (7777)
sancibácsi Creative Commons License 2014.06.15 0 0 7793

Nem, szerintem nem az unalmas a legjobb szó rá.

Szerintem destruktív, romboló!

Unalmas is, de már nagyon az igaz. De tudasosan hajtja mindíg ugyanazokat a hazugságait, rágalmait? Lehet hogy igen, és valóban topik rombolás, tömegkályha lejáratás a cél?

Mert újra, és újra mint a betanított papagáj hajtogatja, vagy mint akinél megakadt a lemezjátszó tűje:

-nem jó a tégla (pedig nem egyszer feltöltöttem a köves kályhám),

-hogy a tégla hőszigetelő anyag: ami egyszerűen primitív hülyeség,

-hogy nem értünk a fizikához, miközben Ő nem tudja a kérdéseket megválaszolni,

-és hosszasan sorolhatnám a sort...

De minek?

Amivel/akivel egyszerűen lehetetlen értelmes vitát lebonyolítani. Mert ugye, ha megválaszolod, sem látja be sosem, hogy a fehér, az fehér! Hanem holnapután újra állítja, hogy a fehér az fekete.

Közben még elmondja, hogy TE VAGY A SZÍNVAK! És ezt annyiszor mondja, hogy....

Ugye a vita kulturát, értelmes szakmaiságot, fizika tudást, egyebeket nehogy már az kérje számon, aki bejött ide, és Igor Kuznyecovról, Lars Helbro-ról azt állította, hogy Ők egy betanított munkások!

(Balotelli jut eszembe róla, annak van majdnem ekkora ego-ja. Csak a különbség az, hogy Ő tud focizni. vagyis, hogy jól csinálja azt, amit csinál. (Nem kakukkos a kályhája) Hozzáteszem, a játék inteligencia, azért elmarad Pirlo-tól=> Nagy erős, gyors, buta ember, aki gyorsan tud a labdával szaladni :-)

És hogy felfedezte a melegvizet, hogy a kályha sütőjébe is be lehet gyújtani,.....

Nameg ilyenek.

Összefoglalva az egészet: amíg valami produktumot le nem tesz, addig az egész eddigi produkciót abban lehet összefoglalni, hogy destruktív, romboló. Semmit nem vittek előrébb a hsz-i, hanam sértegetéssel, gőggel, önimádattal narcizmussal voltak tele. A benne lévő tartalom, érték, az alulról közelíti a nullát.

Azért alulról, mert igazából negatív az egész: romboló, bomlasztó az eredmény.

Ami valóban unalmas már :-)

Előzmény: ab69 (7791)
a14789 Creative Commons License 2014.06.15 0 0 7792

Tömegkályha=   nem egyenlő - Téglakályha,  csak a te fejedben.

 

Inkább arra válaszolj hogy hogyan tudod a hőleadást elnyújtani 3 napra.

 

Mondjuk csütörtökön befűtök, és péntek reggel elmegyek 3 napra.

 

Vasárnap este visszajövök és 20 C fok feletti hőmérsékletet szeretnék.

 

Az nem jó megoldás hogy csütörtökön 40 fokot csinálsz :)

 

Ha megoldod, kapsz egy Bronz fokozatú oxigén atomot.

Előzmény: ab69 (7791)
ab69 Creative Commons License 2014.06.15 0 0 7791

Ez olyan mintha a faházas topikban azt magyaráznád, hogy fából nem lehet házat építeni, mert van annál jobb hőtároló is.  De úgy látszik hogy ezt az apróságot még véletlenül sem sikerül felfognod.

 

Ugyanazokat a marhaságot ismételgeted folyamtosan. Kissé már unalmas.

Előzmény: a14789 (7789)
a14789 Creative Commons License 2014.06.15 0 0 7790

Ez a válasz megér két platina oxigén atomot :)

Előzmény: ab69 (7786)
a14789 Creative Commons License 2014.06.15 0 0 7789

Újszülöttnek minden vicc új, de akkor sem válaszolta meg senki a kérdést, hanem ab69 -hez hasonló okosságokat írt be.

 

A megoldás egyébként nem titkos, de csak neked elárulom a többinek úgyis magas mint a gólyalábon történő paradicsom szedés. (van ilyen mellesleg).

 

A fizika tudomány szép képletei között van a lineáris és a térfogati hőtágulás.

 

http://hu.wikipedia.org/wiki/H%C5%91t%C3%A1gul%C3%A1si_egy%C3%BCtthat%C3%B3

 

 

és + van a hőátvezetés.

 

http://hu.wikipedia.org/wiki/H%C5%91vezet%C3%A9si_t%C3%A9nyez%C5%91

 

A kettőt együtt vizsgálni érdekes lehet.

ha viszont elkezded méregetni, akkor rájössz miért nem jó a tégla.

 

A lényeg tehát az hogy nem mindegy milyen a burkolat mérete, mert a hő rezgések másképpen hatnak a kristályszerkezetre a lineáris vagy a térfogati hőtágulással kombinált hőátvezetési vizsgálat esetében.

 

Ergo ugyanaz az anyag sem egyformán fog viselkedni.

 

(pld. a 20x20-as kályhaburkoló modern cserép jól átveri a népet, kipróbáltam.

Az anyag változtatása pedig nyilván fokozza az élvezeteket.

 

Fordítva is igaz, ha valaki arra törekszik hogy leszigetelje a kályhát és a hő a kéményen menjen ki (mert valamit kezdenie kell magával, és nincs hozzá olyan anyag beépítve ami képes a keletkezett hőt folyamatosan eltárolni (ilyen is gyártottunk) akkor sikeresen fűti a nagy magyar éjszakát.

 

Ezeknek semmi köze a kályha szerkezetéhez, az mindegy ebből a szempontból

 

Aki nem hiszi próbálja ki élőben. nem nagy nehézség, és csodálkozni fog. 

 

Az optimális megoldás persze egyéni szórakozás, találja meg mindenki :)

Előzmény: Ybasc02 (7788)
Ybasc02 Creative Commons License 2014.06.15 0 0 7788

"egy házi feladat a sok tudósnak, ki meri megválaszolni?"

 

"Professor úr" lehet mar öregszik, és nem emlékszik rá(szelektív a látása, hallása, sajnálom)

Ezt a témát  kb 2 évvel ezelőtt már átvettük, volt aki ebből már le is "vizsgázott", osztályzást és kritikát is kapott. Lehet hogy már a nanotechnológiával előellátott kompozit anyagok felhasználás témánál kéne hogy tartsunk, esetleg az ilyen berendezések szezonon kívüli használatához házon belüli láthatatlanságával vagy a aktiv felületén "vetitett" különböző szórakoztató, kikapcsolódó, stresszoldó, stb. élményt nyújtó témákkal foglalkozzunk .

 

Egy igyekvő tanonc... :)

Előzmény: a14789 (7784)
Ybasc02 Creative Commons License 2014.06.15 0 0 7787

"Sokan tudnak ásni, de kevesen tudják hol az arany :) "

 

copyright by 

 

 

Lehet hogy van akinek az ásás az élvezet, nem az arany...

 

copyright by 

 

 

:) :) :)

Előzmény: a14789 (7784)
ab69 Creative Commons License 2014.06.15 0 0 7786

Ha te nem valaszolsz, megis miert kellene valaszolni amikor te teszel fel kerdest? Mellesleg ez ismet egy eleg hulye kerdest, a valaszt meg azelott megkaptad, mielott feltetted volna, csak ertelmezni kene amit masok leirnak, de teged csak az erdekel hogy minel tobb marhasagot okadj ide.

 

De tudod mit, kend a hajadra koveidet meg a taglaidat.

Előzmény: a14789 (7784)
ab69 Creative Commons License 2014.06.15 0 0 7785

Na ja csak epp az nem jutott el a tudatodig, hogyan kellene hasznalni azt a tablazatot es mire vonatkozik, ennyit a "szaktudasodrol".

 

Ebbol is latszik, hogy ki keveri a kalyha hatasfokot a tuzterhatasfokkal, ismet beegetted magad szokas szerint.

 

Erdekes modon a te kalyhadhoz eleg ha kinezel egy tablazatbol valami neked tetszo adatot, ha meg neked nem tetszo adatokat latsz akkor persze akik mertek azok hulyek a mereshez. Te persze ezt nevezed ertelmes vitanak.

 

A tobbi okossagodhoz meg eleg visszaolvasni, bar nem sok ertelme van.

 

De hagyjuk, rajtad kivul mindenki hulye a kalyhakhoz es te amugy is mindenhez jobban ertesz barkinel...

Kozben meg mindenki rajtad rohog, csak kar hogy kozben teljesen tonkrevagtad a topicot. De nem lepodnek meg ha ez lett volna celod...

 

Mindegy, rad folosleges egyelore tobb szot vesztegetni, eleg ramutatni amikor sajat magaddal keveredsz ellentmondasba.

Előzmény: a14789 (7783)
a14789 Creative Commons License 2014.06.15 0 0 7784

Azt hogy mire tud és mire akar az ember válaszolni, talán mindenki eldöntheti önállóan.

 

"Sokan tudnak ásni, de kevesen tudják hol az arany :) "

 

copyright by 

 

 

De teljesen igazad van, sokan kérdeztek érdekes és jó dolgokat és nem válaszoltam rá.

 

Majd elolvasod írásban ha érdekel.

 

Pld.

 

egy házi feladat a sok tudósnak, ki meri megválaszolni?

 

Ha a kályha fala 100 C fok

1. és a ráragasztott burkolat 6 x 6 x 2 cm vastag hány fokos a külső felület (becsülhető akármire) de írj egy értéket.

 

2. és a ráragasztott burkolat 6 x 6 x 6 cm vastag hány fokos a külső felület (becsülhető akármire) de írj egy értéket.

 

Menyi ha tégla és mennyi ha kő?

Magyarázd meg

                       ha van különbség az arányokban

                       ha nincs különbség az arányokban.

 

Előzmény: bárány b (7782)
a14789 Creative Commons License 2014.06.15 0 0 7783

 "több száz százalékos hatásfokról"

Ezt honnan vetted?

Van a Libik könyvben egy táblázat azt használtam.

Nekem 90% felett jött ki a hatásfok.

Ennyi.

Amit szokás szerint összekavar a sok kályha tudós, hogy keveri a tűztér hatásfokot a kályha hatásfokkal.

Ezen volt egy vita, amiben kifejtettem hogy mi lenne a jó megoldás.

Érdekes módon ezt a módszert azóta olvastam valahol (tehát kitaláltam a meleg vizet).

A lényege ennek az volt, hogy egy 10x10 méteres víztartályba kellene rézborítással ellátva elhelyezni a tesztkályhákat és a víz felmelegedéséből ki lehet számolni a tényleges hatásfokot. Nyilván csöveken keresztül biztosítva a levegőt és elvezetni a füstöt.

A mostani módszerek csak a komolytalan és összehasonlíthatatlan próbálkozások, mert a szakmának nem érdeke a pontos mérés.

A nagy kályha versenyeken is röhejes volt  a mérés, még a kémények és a fa sem volt összehasonlítható.

 

 

Tehát kap a  fogyasztó valamit, ami egy nagy szemfényvesztés.

Előzmény: ab69 (7780)
bárány b Creative Commons License 2014.06.14 0 0 7782

Ha nem írok semmit akkor két hétig üres a fórum.

??

Ki voltál tiltva, és mégis írtak be, és úgy olvastam.

Az meg, hogy pont te sértegeted a fizika tudás hiányával őket; azt viccesnek (felháborítónak) tartom.

Kérdeztem tőled nem is egyszer. Többször, és mem tudtál rá válszolni.

Az az Xbácsi, akit meg te blamálsz, az meg elsőre nyomta,....

Ennyiből fel lehet mérni, kinek mennyi a tudása, szakértelme. OKJ ide, vagy oda.

Előzmény: a14789 (7779)
Szentpet319 Creative Commons License 2014.06.14 0 0 7781

Úgy van, megint pörög a topik a semmin! 

ab69 Creative Commons License 2014.06.14 0 0 7780

Vicces, hogy az emlegeti az oxigén atomot aki több száz százalékos hatásfokról beszélt mindjárt az indításnál. Mondjuk úgy hogy a vitakultúrát tőled vettem át és arról is beszélhetnénk, hogy hányadik nickedet fogyasztod már.

 

A tégla helyett még mindíg nem voltál képes megfelelő alternatívát mondani, ahogy azt sem vagy képes megérteni, hogy nem az a cél hogy a tk. minél hamarabb ledobbja magáról a hőt hanem hogy szinkronban legyen az adott hely hőveszteségével. Ha ezt téglával és x falvastagsággal lehet elérni olcsóbban akkor többnyire az a nyerő, ha valaki tele van pénzzel akkor meg y falvastagság és nagyjából akármilyen kö. Épeszű ember látja hogy teljesen fölöslegesen lovagolsz ezen a tégla témán.

 

Ja, ha nem értelmes beszédről hanem a forgalomgenerálásról van szó abban király vagy, nesze semmi fogd meg jól , illetve sok hűhó semmiért. A valódi információkat meg tényleg jobb máshol keresni. Tőled eddig csak handabandázásra és megtévesztő információkra futotta, aki meg mondhatna értelmes dolgokat az addig úgyse fog amíg itt vagy. A forgalmat persze generálod.

 

Hablatyolj csak mindenfélét, időnként a véletlenül idekeveredőket majd figyelmezteti valaki, hogy ki is vagy valójában, illetve megcáfolja a marhaságokat amiről persze te nem veszel tudomást, vagy fel se fogod aztán nagyjából ezzel ki is fújt a topik. 

 

Előzmény: a14789 (7779)
a14789 Creative Commons License 2014.06.14 0 0 7779

"Idejött valami barom "

Na látod pontosan így kezdődött, hogy voltak olyan barmok akik ha nem értettek valamit akkor ilyen kifejezéseket használtak (nem Te mert ugye te ilyet soha, hiszen kulturált vitatkozó vagy amint tudjuk).

Aztán megsértődtek ha a baromságaikról lehullt a lepel.

Lásd tégla és oxigén atom.

 

Bizony a vitakultúrát  nehéz elsajátítani az OKJ-s téglarakó tanfolyam mellett.

A legviccesebb az ha valakinek bármilyen ellenvéleménye van a hívőkkel szemben akkor máris reinkarnációnak vélik, meg több példánynak.

De végtére is egy dolgot vegyél észre és ez csupa statisztika.

Ha nem írok semmit akkor két hétig üres a fórum.

Úgy tűnik ez a cseszegetős stílus valamilyen kisebbségi érzést kompenzál, és ezért sokan élvezik, hogy most ők megmondják aztán - oda bele neki.

Valamilyen havi fizetést megítélhetnének ezért a katalizátor szerepért :) elvégre az index is a reklámból él. :)

Előzmény: ab69 (7773)
a14789 Creative Commons License 2014.06.14 0 0 7778

Amit hátránynak írsz azok nem lényeges elemek  -véleményem szerint.

 

 

1. Nem szabályozható külön a primer, szekunder levegő.

Saját megoldással azt szabályozhatsz amit szeretnél, a Tk. nem köti ezt ki hogy csak úgy lehet ahogy valaki kitalálta, ez nem egy szabványos kályha.

 

2. Nem használják a kandallóknál kiforrott üvegöblítést.

Ez az ajtómegoldástól függ. eleinte én is szívtam ezzel, és boltban kapható folyadékkal pucolgattam ha homályos lett az üveg. Megváltozott az ajtó, sosem kellett hozzányúlni  többet, leég róla minden. Egy szabvány bolti ajtóval mese hogy nem szív a felhasználó.

Azért, mert az ajtó üveg a hőmérséklet különbség miatt lecsapódásra érzékeny, az öblítés egy kényszer megoldás. Kandallóknál is alkalmazzák azt a megoldást amit én, onnan szedtem az alapötletet. Aztán továbbfejlesztettem. Az ajtóm 3 fő rétegből áll, a középső a klasszikus ajtó, az is +kétrétegű, belül szigetelt.

 

3. A samottmag még ha előmelegített is, akkor is nagyon hűti a tüzet

A fémhez képest igen, de ez nem probléma, csak lassabban melegszik fel üzemi hőmérsékletre, és annak is lehet funkciója a fémhez képest előnyösebben.

 

4. égéstérnek nem igazán szabadna hőt elvonnia az égésből

Így igaz, ezt meg kell oldani a megoldásod is jó.

------------------------------------------------------------------------

De van ennél zavaróbb hátránya a Tk megoldásnak (teljesség igény enélkül )

1. Az építési kisméretű tégla felhasználása, ami elvileg tiltott is, mert nem minősített, és ezért a teljes polgárjogi felelősség az építőt terheli, nem lehet biztosítást kötni rá, és ha baj van akkor megáll a felelősség. (ezt persze nem hajlandó elismerni itt senki, mert strucc politikát folytat, de kérdezd meg a biztosítót, vagy egy ügyvédet. Esettanulmány: egy cserépkályha (750000 Ft volt) építési hibája miatt az építő belátta hogy viheti haza az egészet, de megegyezés született mert úgyis eladták a házat, így vállalt 5 év garanciát a készülékre, pedig ott szabványos volt a kályha elvileg (de mégsem, mert a tűztérpadlója cserép volt ami nem minősített). Az ügyvéd elmagyarázta neki hogy nulla az esélye ha bíróságra kerül az ügy + még veszít félmilliót minimum.

 

2. Sütni  lehet felső tűztér nélkül is.

3. Az ellenáram miatt nagyobb a huzatigény mint kellene, és az átlag kémény ezt nem szereti.

4. Feleslegesen nagy a tömege, nem indokolt, ez a tégla következménye, mert fajlagosan kicsi a hőtároló és a hőátvezetési tényezője.

5. A füstgázból gyenge a hőkiemelő képessége, kb olyan mint a cserépkályhának de azzal ellentétben itt azért van hőtároló képesség, igaz nem sokat ér, mert tégla (nehezen melegszik fel, mert a téglát szigetelésre optimalizáltan gyártják (jéééé).

6. Következmény hiba a lassúság. ezt azzal süket szöveggel védik, hogy ez ilyen és kész, naponta kell benne tüzelni és akkor nem veszed észre. Ez igaz is, de ettől még rugalmatlan a dolog. (az enyém nem :) )

7. A burkolat ha tégla az kb ökörség, lassú, gyenge hőátvezető, stb. Jobb a  kő ha vulkanikus. Nálam is az vált be , felraktam vagy 5 félét, ezzel cseszegetnek mindig, mert nem volt értelme egy két hétre szépen felrakni. Na puff, ennyi örömük legyen (ha már más nincs :) Most pld. le van szedve, mert megint más kerül fel rá az átépítés miatt.

8. Egyszerűen ronda. A designról nem is hallott a Tk építő, fogalma sincs a most divatos trendekről. Ennek az a következménye hogy magas értékű lakásokba, házakba nem teszik be, maximum nyaraló, vadászház, vidéki kúria stb. de minimalista stílusban épített házba sohaEzzel a fizetőképesebb elit nem érhető el. Nagyon leszűkül a vásárlók halmaza. Ugyan ez igaz a  cserépkályhákra is, de ott már kitalálták a modern cserepeket.

9. Drága az építése, érthetően, mert sok téglával sokat kell szarakodni. 

10. A szabályozási lehetőség gyenge

Sok hátrányt nem említek még, mert korai.

De ne értse félre senki, nem a Tk koncepció ellen vagyok, azzal nincs gond, csak az elterjedt kivitel nem optimális.

PLd. lehet olyan tömegkályhát is csinálni ami felmehet az emeletre, lehet optimális kazánnak is, és készülhet 20 változatban, a hátrányok nélkül. lehet téglából is építeni ha valakinek az tetszik, de nem abból ami itt elterjedt.

A csúcs a lukas tégla, na az olyan mint az oxigén atom. 

Előzmény: kerecse9 (7771)
ab69 Creative Commons License 2014.06.14 0 0 7777

1. Nem szabályozható külön a primer, szekunder levegő.

 

Alapvetően szükségtelen, nem az a lényeg, hogy szabályozgasson az ember, hanem hogy a fagáz és levegő  megfelelő keveredése létrejöjjön, meg lehet oldani ezt másodlagos levegő külön bevezetése  nélkül is, pl. rakéta tűztér, de akár a másodlagos levegővel is. (ha visszafelé is olvasgatsz, akkor a 3T-nél érdemes egy kicsit megállni)

 

2. Nem használják a kandallóknál kiforrott üvegöblítést.

 

Akár használhatják is, erre is arra is lehet példád hozni, de közel sem annyira létszükséglet mint egy kandallónál.

 

3. A samottmag még ha előmelegített is, akkor is nagyon hűti a tüzet (mivel jó hővezető), pedig az égéstérnek nem igazán szabadna hőt elvonnia az égésből. Én inkább az égéstermékből, a tűztértől távolabb vonnám el a hőt. Vagyis én mindkét égéstérben cserélhető vermikulit elemeket is használnék. 

 

Akkor hasonlítsd össze mennyi hőt von el egy bádogkályha tűztere, marha nagy üvegajtóval... A tk. tűzterét az esetek túlnyomó többségében kívül, belül égéstermék veszi körbe, nyilván nem az ajtónál. A samottmag nem előmelegített, hanem akkor érdemes begyújtani amikor még nem hült ki... Minek vermikulittal meg mással bonyolítania a dolgokat, ha már egyszerűbben megoldottak valamit.

 

Én személy szerint azért is szeretem a tömegkályhát, mert látszólag bonyolult problémákra, viszonylag egyszerű megoldásokat talál. Különösen a mai ember hajlamos azt hinni, hogy minél bonyolultab valami, sőt sokan még automatizálni is akarnak, annál jobb lesz...  a felesleges költség növekedésről és hibalehetőségekről szeret elfelejtkezni, az is igaz, hogy mások meg rásegítenek erre a felejtkezésre, hiszen ebből nagyon jól meg lehet élni...:D

 

Általában rég nem az a cél, hogy egy termék minél jobb legyen, hanem hogy minél többet lehessen rajta keresni, ebből a sorból lóg ki egy kissé a tömegkályha. Persze, ki milyen szellemben építi...

Előzmény: kerecse9 (7771)
maguborka Creative Commons License 2014.06.14 0 0 7776

2-3 as pontok sajna hibasak.

2-es: van ablakoblites.

3: teves az elkepzeles. Ami a korom nelkuli egesben hamu mennyisegben s a 2. Egeskamraban merheto homersekletben is latszik.

 

1-eshez meg annyi, nincs ra szukseg, hogy kulin szabalyozni kellene. Mas rendszer mas megoldasok... 

Katalizator sincs benne, mert nem igy terveztek...

Előzmény: kerecse9 (7771)
Evonly Creative Commons License 2014.06.14 0 0 7775

Persze, tudom!

 

Én mindegyiket szeretem: kandallót, cserépkályhát, tömegkályhát, kandallókályhát....mindet! Mind szuper! Úgyhogy csak vitázzatok nyugodtan :-)...én meg olvasgatok :-)

Előzmény: ab69 (7774)
ab69 Creative Commons License 2014.06.14 0 0 7774

Mindennek van előnye és hátránya, itt sem állítanak mást, ha nem bír el mást a födém egy tömegkályha építő is kandallót fog ajánlani. Hatásfokot hőtárolást tekintve viszont nem igazán lehet jobbat jobbat mondani, kivétel persze elemző és számos inkarnációja.

 

Nyilván a történet hátulütője, a meglehetősen nagy hőtároló tömeg, illetve hogy ezt is meg kell tanulni, de van elég jó tulajdonsága ahhoz, hogy bizonyos érdekeket is sérteni tudjon.

Előzmény: Evonly (7769)
ab69 Creative Commons License 2014.06.14 0 0 7773

Ugyanmár,  nem Xbácsi kezdte. Idejött valami barom aki azt állította hogy megépítette a világ legjobb kályháját , ami többszáz százalékos hatásfokon működik, meg feltalált mindenfélét legfőképp a meleg vizet. Aztán amikor kérdéseket tettek fel neki, igen hamar kiderült, hogy alapvető szakmai, fizikai ismeretekkel nincs tisztában és folyamatosan mellébeszél. Amikor ezzel szembesítették elkezdett a fizikus barátaira, meg szabadalmakra hivatkozni és sértettségében elkezdte lehülyézni az egész szakmát, illetve annak képviselőit, akik vele ellentétben, már produkáltak, bizonyítottak ezt-azt.

 

Innét kezdve folyamatossá vált a vádaskodás, valótlanságok állítása, illetve időnként meglehetősen nevetséges marhaságokkal bizonyította, hogy nemcsak a szakmához nincs lövése, de gyanítom hogy időnként az állítólagos fizikus barátokat is negnevetette. Szó mi szó az utóbbi két év, már nem is tudom mennyi, gyakorlatilag az ő handabandázásával volt tele.

 

Amit megtudtunk ezidő alatt, hogy a tömegkályha úgy rossz ahogy van, ő viszont mindent feltalált a legókályhától a bölcsek kövén át a huzatfokozóig mindent, amiről persze semmit nem tudtunk meg, csak azt hogy sokkal de sokkal jobb...

 

És akkor napvilágra került a kakukkos kályha ami őszinte kacagást váltott ki alighanem a többségből, ő viszont egyre hisztérikusabban kezdett vagdalkozni és bizonygatni a nagy semmit, a délibáb kályháinak és huzatfokozóinak nagyszerűségét. Természetesen ez a bizonygatás érvek és tények nélkül, hidd el mert azt mondom alapon történt, amire senki nem volt már vevő. Ennek a vége az lett, hogy még a moderáció is megunta és kipenderítette, most viszont újra itt van, ráadásul több példányban is.

 

Ha valóban kitalált vagy produkált volna valamit , akkor nem itt pazarolná a saját és mások idejét.

Az ő célja nem más mint a topikrombolás, kérdés, hogy fizetett topikrombolóval, vagy csak egy un. hasznos idiótával van dolgunk.

Előzmény: a14789 (7770)
kerecse9 Creative Commons License 2014.06.14 0 0 7772

Tagadhatatlan előnyének látom viszont:

 

0. Az égés nincs korlátozva, emiatt jól megközelíthető az ideális égés

1. Viszonylag egyenletes és hosszú hőleadás

2. Kevés a macera a tüzeléssel, hamuzással

3. Takarékos a fával

4. Lehet benne sütni

5. Az épített kandalló árakat nézve nem is drága a bekerülési költsége. (Bár csak az ajtók árából már profi kis kandallókályhát lehet venni.)

Előzmény: kerecse9 (7771)
kerecse9 Creative Commons License 2014.06.14 0 0 7771

Nem láttam még működés közben tk-t, de ősztől egy barátomnál már láthatom. 

Ránézésre és az olvasottak alapján 3 orvosolható problémáját látom a tk-nak.

Tehát nem biztos, hogy ez tényleg így van, de kandallós fejjel így gondolom. És ezzel tényleg nem akarok megbántani senkit és tévedhetek is. Ősszel már többet tudok.

 

1. Nem szabályozható külön a primer, szekunder levegő.

2. Nem használják a kandallóknál kiforrott üvegöblítést.

3. A samottmag még ha előmelegített is, akkor is nagyon hűti a tüzet (mivel jó hővezető), pedig az égéstérnek nem igazán szabadna hőt elvonnia az égésből. Én inkább az égéstermékből, a tűztértől távolabb vonnám el a hőt. Vagyis én mindkét égéstérben cserélhető vermikulit elemeket is használnék. 

 

 

Te tételesen milyen hátrányaira gondoltál az előző hozzászólásodban?

Előzmény: a14789 (7770)
a14789 Creative Commons License 2014.06.14 0 0 7770

Akár igazad is lehetne.

De nincs.

 

Aki emlékszik a dolog elejére, a lényeg a következő volt.

 

1. Xbácsi elkezdte hogy csak annak lehet igazi figyelembe vehető véleménye aki végzett valamilyen faiskolát, tehát elvileg képzett. Aki nem ilyen az gyárilag hülye.

- ez nem igaz, bárkinek lehet eredeti ötlete is volt is, nálam is előfordult hogy jött valaki és olyat szólt ami teljesen egyedi ötlet

2. Abszolút tekintélytisztelet volt, ás van, vakon elfogadnak bármit csak aki mondta annak neve legyen

- ez nem igaz, műszaki tudományokban nincs tekintély, különben még most is faekével szántanánk. A jogalkalmazás is ilyen hibás, baromi nagy hülyeségek alapján ítélkeznek, mert az a törvény és kész.

3. Ha valaki gyárt valamit és az működik, de ő nem kreatív akkor mindent elhárít, cáfol, ellenez, stb. Minden alapvető gondolkodás nélkül.

4. Egyértelmű hogy üzletféltésről van szó, hiszen ha megbukik a "régi tömegkályha" és az újnak jobb a marketingje akkor mit is fog csinálni a régit építő? Beáll sorba licenszet kérni? Na ne már :) Inkább támad mint a gép.

 

Fel sem tűnik neked hogy mindig a klikk támad és sérteget. Nézd végig a szóhasználatot. Ezt egy normális kocsmában nem merné megtenni ha nem fekete öves.

A becsületsértés alapeset náluk.

 

Természetesen ez némileg ingerlő is lehet és keményebb fogalmazást von maga után, kifejezetten akkor ha műszaki baromságot emlegetnek, mint az oxigén atom, stb.

De kályha műszaki téveszmék légiója tapasztalható. (A Construmán is egyébként, kész röhej miket állítottak ki, 2 cm üveggyapot a kazán szigetelése, stb.)

 

Rendkívül szórakoztató volt és hasznos az eszmecsere, mert sikerült felmérni hol tart ma a szakma, és ezt élőben is visszaigazolta a gyakorlat, a legtekintélyesebbek egyikével volt problémás kályha miatt találkozóm és sikerült bebizonyítania hogy lövése sincs a dolgok lényegéről.

 

Őszinte javaslatom, hogy a kályhás szakmának kérnie kellene a BME magasan képzett előadóitól hőtan, áramlástan ügyekben egy egy 1-2 hét -tanfolyamot, gyakorlati számításokkal, fizetős módon.

Ha van érdeklődés megszervezem Balatoni szálláson (50 szobás hotel kapcsolatom van, szezon végén.)

Kaphatnak oklevelet is.

 

Talán akkor eligazodnának a valós fizikai környezet működésében. ezt önképzés keretében lehetetlen elvégezni (kipróbáltam).

 

Mivel folyamatában az én véleményem is változott a tapasztalatok miatt illetve megkutattam azokat az érdekességeket amelyeket a hőtan is furcsán kezelt, és konzultáltam ilyen területen magasan képzettekkel, nyilván nem volt mindig a francia diplomácia szerinti a válaszom azokkal szemben aki szeretnek bunkó módon megnyilvánulni , simán sértegetni.

Aki szelet vet vihart arat, aki hülyeségeket beszél ne reménykedjen hogy udvarias választ kap.

 

Az egész egy pszichológiai minta példa is, akinek sikerélménye volt mint kályha építő képtelen elviselni azt hogy amit csinált nem tökéletes, esetleg orbitális hülyeség is.

A tömegkályha hagyományos formája halott, ezt észre kellene venni.

Sosem lesz belőle elterjedt eszköz, mert több a hátránya mint az előnye.

De ez nem érdekes, feljavítható, és akkor jobb mint a többi.

Előzmény: Szentpet319 (7767)
Evonly Creative Commons License 2014.06.14 0 0 7769

Igen, lehet, hogy igazad van és itt nincs ilyen, csak kivetítettem a többi topicban megszerzett benyomásokat.

 

Sajnos nekem már nem lehet, a tömegével nem kalkuláltam és a mérete is riaszt, de egyébként érdeklődve figyelem, mert nagyon jó dolognak tartom - bár jobbnak nem mint a többi fatüzelési módot ( nem a totya kazánra gondolok .-) ).

Mindnek látok előnyét-hátrányát és szvsz azt gondolom, hogy mindenkinek el kell dönteni, hogy mely fajta tüzelés előnyét szeretné élvezni és elfogadni a hátrányát.

 

 

Előzmény: sancibácsi (7768)
sancibácsi Creative Commons License 2014.06.14 0 0 7768

"Olvastam az eddigi hsz-ekből sokat, és látom, hogy megy a harc. Nyilván ( az egész fórumra igaz ), sokan kavarnak ki innen ügyfelet és ez generál egyfajta megélhetési harcot itt is."

 

Ügyfél kavarás?

Hát nem tudom :-(

Én nem tudok egyetlen megrendelőt sem, akit innen szereztem volna, megmondom őszintén!

Lehet egy ablakos, tégla/ytong, mittudomén topikra igaz, mivel nagy a piac. Ez a tömegkályhásra, ide biztosan nem!

 Olyan gyerekcipőben jár még mindíg. A kályha+kandalló, tehát egyedi fűtő berendezési piacon olyan kis szelet ez, hogy ide biztosan nem áll meg a dolog.

Sőt! Úgy érzem, és kezdettől ebben a szellemben próbálok meg fórumozni: hogy ez egyfajta ismeret terjesztés! Olyan sokan pont a piac féltésből magát a TÖMEGKÁLYHÁT szapulják, meg kritizálják, kritizálták is mindíg. Másfelől sok téveszme, egyéb butaság ütötte fel a fejét itt is.

Úgy éreztem, ezeket meg kell cáfolni. Tehát magának a Tömegkályhának az elvét/értelmét/hatékonyságát,...... kell itt védeni, megmagyarázni, és nem valami saját vállalkozást innen építeni, vagy ilyesmi. Mert azt lehetetlen innen szerintem, úgy gondolom.

Viszont, ha tovább gondoljuk a történetet, és erre utaltam is már néhányszor: van itt olyan, aki tudatosan próbálja lerombolni mindazokat az elért eredményeket, és tényeket, adatokat, külföldi fejlesztőket, tömegkályha úttörőit: 'démonizálni' semminek, rossznak, negatívan beállítani!

Szerintem ennek nyílvánvalóan marketing tevékenység van a hátterében: vagyis másokat lejáratni, mindegy milyenek, hogy egy saját terméket be lehessen vezetni a piacra. Az mindegy, hogy jobb, vagy rosszabb!

Ha a másik kellőképpen be van feketítve, és a sajátra kellőképp fel van keltve az érdeklődés, akkor mindíg lesz 1-2 hülye, vagy sznob, aki vásárolni fog.

Én így látom ezt a fórumos tevékenységet, és kezdettől fogva ilyen szellemben veszek részt.

Úgy gondoltam mindíg is, hogy akár én, akár bárki más épít tömegkályhát, az mindegy. De azokat a rágalmakat, hazuságokat, tévedéseket, stb, meg kell cáfolni, amik ide leírásra kerülnek.

Ugyanis kezdetben nem volt még annyi, és olyan honlap, amiből egy kivülálló, érdeklődő el tudta volna dönteni, hogy ezt eszik-e, vagy isszák! Jó, vagy nem jó?

Vagy ha jó, akkor valóban annyival jobb-e, stb,.....

Előzmény: Evonly (7762)
Szentpet319 Creative Commons License 2014.06.14 0 0 7767

Nem is az a baj hogy mit mond hanem az ahogy! Mert mindenkinek lehetnek jó ötletei, csak miért kell a másikat jó magyar szokás szerint pocskondiázni? Amúgy meg vannak akik már tettek le az asztalra és nem csak szájkaratéznak. Mert itt is igaz hogy sok beszédnek sok az alja.

Előzmény: Evonly (7762)
datapop Creative Commons License 2014.06.13 0 0 7766
Gyerekek már minden megvan! Huzatfokozó meg minden szar. Baszki mikor? Normális vagy? Akkor köhögj ha a tüzépen meg tudom venni... Amúgy tegnap felálltam a wc-deszkára hogy felakasszak egy képet, de megcsúsztam és beütöttem a fejem... Látomásom volt. Megálmodtam a FluxusKondenzátort.
Előzmény: a14789 (7764)
maguborka Creative Commons License 2014.06.13 0 0 7765

Hajra. Csak oszd 2-vel majd vonj gyokot abbol amit mond.

Szep napot

Előzmény: Evonly (7762)
a14789 Creative Commons License 2014.06.13 0 0 7764

Egy új kémény szabadalom is bekerült, már folyik az újdonság kutatás, kb a hónap végére ígérték az eredményt. Remélem nem találtak ki hasonlót a világban.

A Schiedel Absolut és társai volt a kiinduló pont, annál sokkal jobbat és sokkal olcsóbbat kellett kitalálni.

Az elismert szakértő szerint elég érdekes a dolog, majd kiderül mi lesz belőle, nyilván nem tudhatjuk hogy Argentínában nem találták e ki ugyanezt.

 

A kályha építgetés problémáinak a megoldása volt a cél, és kiegészítve egy huzatfokozó/huzatszabályozóval meg kellett haladni a jelenlegi állapotot.

 

Mi van ha sikerül? Akkor maguborka és társai kardjukba dőlnek? Á dehogy...

 

Terveim szerint lesz egy budai intézmény ahol reggelig ihatnak bánatukban az én számlámra :)

 

 

Előzmény: Evonly (7758)
a14789 Creative Commons License 2014.06.13 0 0 7763

Nem fogom megmagyarázni.

 

Sorozatban mennek be a szabadalmak, majd eldönti a piac hogy kinek van igaza és ennyi volt.

 

ezt a hülye képet meg elfelejthetnéd már, ez egy teszt a burkolatokra. De élvezed látom :)

 

Amikor mondtam n szer hogy aki nem hisz valamit az hozzon 1-2 százezer forintot és fogadhatunk, valahogy elmaradt a jelenése.

De kár..

 

Tehát megismétlem, a következő télre is áll az ajánlat (később pontosított tételekkel)

 

Én állítok valamit és 1:10 arányban lehet fogadni rá (mert remélem sokan fogadnak).

 

De aki nem mer fogadni az fogja be...

Előzmény: maguborka (7760)
Evonly Creative Commons License 2014.06.13 0 0 7762

Srácok! 

 

Aranyosak vagytok, de én őt is beszélgetőparternek szeretném kezelni, mert miért ne?! 

 

Olvastam az eddigi hsz-ekből sokat, és látom, hogy megy a harc. Nyilván ( az egész fórumra igaz ), sokan kavarnak ki innen ügyfelet és ez generál egyfajta megélhetési harcot itt is.

 

Amit én nem csípek, hogy szinte minden topicban van 1-2 ember aki leuralja a témát, és csúnyán viselkedik, de ezen túl kell lépni. Mert ott a többi normális, akivel lehet megvitatni dolgokat! Nem?!

Előzmény: maguborka (7760)
Hisztor Creative Commons License 2014.06.13 0 0 7761

To ensure complete combustion of the fuel used, combustion chambers are supplied with excess air. Excess air increase the amount of oxygen and the probability of combustion of all fuel.

 • when fuel and oxygen in the air are in perfectly balance - the combustion is said to be stoichiometric

The combustion efficiency will increase with increased excess air, until the heat loss in the excess air is larger than than the heat provided by more efficient combustion.

Typical excess air to achieve highest efficiency for different fuels are

 • 5 - 10% for natural gas
 • 5 - 20% for fuel oil
 • 15 - 60% for coal

Carbon dioxide - CO2 - is a product of the combustion and the content in the flue gas is an important indication of the combustion efficiency.

An optimal content of carbon dioxide - CO2 - after combustion is approximately 10% for natural gas and approximately 13% for lighter oils.

Normal combustion efficiencies for natural gas at different amounts of excess air and flue gas temperatures are indicated  below:

Combustion Efficiency (%)Excess %Net Stack Temperature1) (oF)AirOxygen2003004005006009.52.085.483.180.878.476.0153.085.282.880.477.975.428.15.084.782.179.576.774.044.97.084.181.278.275.272.181.610.082.879.375.671.968.2

1) The "net stack temperature" is the difference between the flue gas inside the chimney and the room temperature outside the burner.

Flue Gas Loss Combustion Oil

The relationship between temperature difference flue gas and supply air, CO2 concentration in the flue gas, and the efficiency loss in the flue gas combustion oil, is expressed in the diagram below. 

maguborka Creative Commons License 2014.06.13 0 0 7760

meg is fogja.. Szóval Envy, csak egy javaslat. hagyd figyelmen kívül amit mond, ígér... Persze ő a legokosabb a  földön, majd ezt is bizonyítja - azaz mondja :)

 

mi pár éve olvassuk a hülyeségeit...  azaz már sokan nem, mert letiltottuk, írjon bármit... 

Előzmény: kekov (7759)
kekov Creative Commons License 2014.06.13 0 0 7759

kedves Evonly !

 

... mielőtt túlbecsülnéd a14789 hozzászólásának értékeit, és komolyan vennéd az okoskodásait, szeretném neked bemutatni az ő általa megépített tömegkályha fényképét. 

 

ez a kép nem manipulált, ő maga tette itt közzé, amikor mindenki kétségbe vonta a szakértelmét e témában.

 

csak ekkor még elemzo999 néven publikált, de aztán annyira beégett a közzétett ostobaságaival, hogy (nem először) nicknevet váltott.

 

korábban elemzo névvel kitiltották a fórumról ....

 

... e kép jegyében gondolatait kezeld és értékeld ennek megfelelően:

 

 

igen, ez a sitthalmaz az ő munkája ... de meg is tudja magyarázni

Előzmény: Evonly (7758)
Evonly Creative Commons License 2014.06.13 0 0 7758

"

A kéményem belül saválló 180 mm, körben szigetelt kőzetgyapottal, és tükörfényes tél után is, alul a kémény alján van egy marék korom szezon után (az első 2 méter tégla a padlótól felfelé). A belépő!!! füstgázhő 100 C alatti volt a télen (bent van egy hőmérő, látom mindig hogy mennyi. A kémény hossza 4,5 méter a belépő ponttól számítva."

 

Nekem meg schiedel uni plusz, 8 m. Hőszigetelt, és a tető felett kívülről is. Tehát nem tartok attól, hogy hamar lehűlne a füst, épp ezért én megengedhetek majd magamnak - nyilván mérni fogom - alacsonyabb kilépőt, de akinek sokat hűl bent a kéményben, az szerintem jobban jár a magasabb kilépővel, abból gond nem lehet!

 

Előzmény: a14789 (7757)
a14789 Creative Commons License 2014.06.13 0 0 7757

"Tehát szvsz tök jó a 100 fokos kilépő!"

Ez 200 feletti belépő hőt jelent. Ha neked ez jó akkor OK.

 

Természetesen ez egy sokváltozós függvény.

 

1. A saválló kéménybéléssel ellátott kémény elvileg bírja a küzdelmet, de ez nem azt jelenti hogy ha minden paraméter halvány, akkor a kémény alján vödörben kelljen kiönteni naponta a kátrányos löttyöt, nem ez a cél.

 

2. Az adott helyi viszonyokhoz kell(ene) beállítani a kémény belépő pontján a füstgáz hőmérsékletet. Nyilván az a jó ha alacsonyabb mert több hő marad bent a lakásban.

 

A kályhás - számítva a tulaj esetleges össze vissza tüzelésére (vizes fa és társai),- a magas hőfokkal jobban el van, mert akkor tuti  kiviszi a kátrányos füstöt és kicsi a lerakódás veszélye is nézetük szerint.

A cserépkályhák füstjét nézve sok helyen dől a fekete füst, nyilván a tulaj hibája is.

Cserépkályha 230 C fok felett - 280 ig, fémkályhák akár 300-350 is lehet.

Hőveszteség a kályhást nem zavarja annyira, ez a tulaj gondja később.

 

Az egész probléma a következő dolgoktól függ:

1. kémény huzat tól -ig paraméterei az adott helyen kályha nélkül (kémény méretek, időjárás, környezet (völgy, hegytető, tengerszint feletti magasság stb.

2. Kályha alap paraméterei: cserép, fém, tömeg, és n egyéb, szélesség, magasság

3. Milyen a szabályozása a rendszernek

4. mivel tüzelnek

5. honnan jön a betáp levegő (kintről, bentről, milyen a páratartalma)

6. milyen a kályha típus tűztér tulajdonsága (ha kiég minden nem lesz kátrány sem)

stb stb.

 

A kéményem belül saválló 180 mm, körben szigetelt kőzetgyapottal, és tükörfényes tél után is, alul a kémény alján van egy marék korom szezon után (az első 2 méter tégla a padlótól felfelé). A belépő!!! füstgázhő 100 C alatti volt a télen (bent van egy hőmérő, látom mindig hogy mennyi. A kémény hossza 4,5 méter a belépő ponttól számítva.

 

Előzmény: Evonly (7756)
Evonly Creative Commons License 2014.06.13 0 0 7756

Csak azért nem értem amit írsz, hogy elég lenne 50-60 fok is, mert 52 foknál elindul a kondenzáció, a kénessav kiválás, és szétcseszi a kéményt! Tehát szvsz tök jó a 100 fokos kilépő!

Előzmény: a14789 (7754)
a14789 Creative Commons License 2014.06.12 0 0 7755

Az automatikához ma már nem kell hálózati áram.

 

A hő a mi a kályhában keletkezik képes áramot fejleszteni egy erre a célra alkalmazott eszközzel, és az elég ehhez (tölthet akkut is és szünetmentes áramforráson keresztül folyamatos működést biztosít.

Ma még nem túl olcsó, de már jól működik, egy két év és megoldva. Ha nap elemmel is rásegít valaki akkor teljesen jó megoldás ma is.

 

Egyébként ez a chip hatékonyabb mint a napelem (heted akkora területen képes ugyanannyi áramot fejleszteni.

 

Van olyan alkalmazása hogy felteszed a kályhára a lámpát és bevilágítja a szobát, mobilt tölthetsz róla stb.

 

Ezzel lehet vezérelni egy füstgáz termosztátot és egy ventilátort, ami a hőcserélőt hűti, és légfűtést csinál a többlet hőből.

 

Már össze tudom rakni komplett.

Így a kilépő füstgáz annyi C fok amennyit akarok.

200 C fokról le lehet hozni 100 c fokra.

Előzmény: kerecse9 (7745)
a14789 Creative Commons License 2014.06.12 0 0 7754

Mert valószínűleg a kéménybelépő füstgáz hőfoka ebben az esetben 200 C fok felett van, és amint ő említette a hsz-ben a kémény lead hőt is, így kb ennyi lehet, és mire felér akkor lesz 100 c fok. ott elég lenne 50-60-is bőven.

Elég lenne tehát a belépő hőfok 130  C fok max (jó tűztér és magas hőfok esetében, amikor már kiégett minden a füstgázból nem vizes fa stb). De belefér a belépő 100 C fok is (kevesebb azért nem kell). Ezt egy automatával lehet szabályozni 110-130 fok közé.

 

Persze ez összefügg a huzattal is, és a kémény minőségével. A gyenge kémény lehűti a füstgáz és azért is lehet koromképződés.

Különösen rossz viszonyok között meg folyik a kátrány a kémény oldalán lefelé, kívülről is, illetve téglán átüt.

Előzmény: Evonly (7744)
sancibácsi Creative Commons License 2014.06.12 0 0 7753

Ha olvasod az elejétől?

 

Az nagyon jó!

A vége a topiknak gyakorlatilag off.

Az elején sok minden, érdekes, és alap elhangzott.

 

Sajnos van 2 dolog, ami miatt sosem tudott azzá lenni a topik, amivé sokan szeretnék, szerették volna ha válik: igazi érdemi szakmai fórummá! :-)

Az oka, meglátod, ha beleolvasol, hogy a gyerekcipőben járó tömegkályhával, vagy fogalmazzak úgy, hogy kezdeti megjelenésével egy időben megjelentek a fórumon:

-1.

No name nick-el, nem publikus e-mail-al kályhások! Olyanok, akik nem merték bevallani, valamiért hogy tanulniuk kell. Ez nem derogált már nekik, vagy nem tudom mi lehetett a háttérben. És úgy követelték mondják meg ezt, vagy azt hogy kell csinálni, meg A4-es rajz.

 

-2.

Illetve akik teljesen képzetlenek voltak. És valahogy úgy jött le nekik, hogy a cserépkályhát építeni nem egyszerű, nem fog menni nekik. Ahhoz érteni kell, meg ... De ennél a tömegkályhánál már csak a téglákat rakjuk a malterbe: megy ez! (Valóban volt aki a cementes malterre gondolt, meg fagyállót akart belekeverni :-)

És sorban jöttek a kudarcok is. A netes, fotós valamilyen szintű reprodukciók. Amiről 1-2-ről volt ide visszajaelzés. És kérdés, hogy vajon mit rontottak el, és hogyan?

Meg valamilyen szinten más forrásból a feltöltött képek is árulkodtak a hozzáértőknek, hogy valamik nagyon el lettek rontva.

(Aztán sorolhatnám még a 3. 4. es, meg többi ponttal: Pl a piacféltő cserépkályhások, akik látják ezzel nem lehet olyan napidíjat kapni, sőt nem kell 5-8-10 évente átrakni: akkor mi lesz majd, és a többi, és csak kritizáltak, szapulták a tömegkályhát.... Meg az ötletelők. Valami szellem megcsapott itt sokakat. Ez egy új dolog. Gondolták. És akkor az újat még egy teljesen új dologra akarták kicserélni,... Szalmabála, egyéb ötletelések,....)

 

De ez már csak történelem.

Tehát csak arra akarok célozni, hogy valódi szakmai fórummá sosem tudott válni ez a fórum ekkora ellenszélben. És ilyen ellenséges, destruktív légkörben. (Hát ez mára sem változott meg :-(

Az érdemi szakmai munka, és tapasztalat átadása, a tudás megosztás inkább a meeting jellegű csoportos építéseken, bemutató építéseken folyt.

Én magam sem szívesen megyek olyan mélységben a dolgokba itt, mint ahogy ott egy ilyen közös építésen teszem.

Ráadásul tudom, hogy ott gyakorlati ismeretet is lehet szerezni/(átadni) valamelyest. Felületest, de sokkal több mint a semmi! Hiszen így sz.gép elől lehetetlen gyakorlatot szerezni. És tapasztalatból mondom, mivel én is tartottam már: sokszor az építés közben, a munka során jönnek fel, merülnek fel újabb kérdések. Amiket nem értenek, vagy akkor látnak, tapasztalnak először, stb.

Szóval jó olvasást, és kitartást kívánok!

És ezek fényében értelmezd az olvasottakat :-) Ne add fel!

kerecse9 Creative Commons License 2014.06.12 0 0 7752

Semmi gond, nem vettem magamra.

Olvasom az elejétől...

Előzmény: sancibácsi (7751)
sancibácsi Creative Commons License 2014.06.12 0 0 7751

Ilyen légkörben, ilyen embereknek egyáltalán nem szívesen mondom el mit, és hogyan kell. (Megtettem már így is jó párszor, többször mint kellett volna,...:-(.

 

Ezzel nyílván nem rád gondoltam Kerecse. :-)

Előzmény: sancibácsi (7748)
Hisztor Creative Commons License 2014.06.12 0 0 7750

Hú, de ráértél.

 

Előzmény: sancibácsi (7728)
sancibácsi Creative Commons License 2014.06.12 0 0 7749

Ezt inkább nem kommentálom :-)

 

Magyarázza meg, az aki leírta.

 

Szerintem teljesen fölösleges a sütő ajtón keresztül levegőt adni neki.

Előzmény: kerecse9 (7747)
sancibácsi Creative Commons License 2014.06.12 0 0 7748

Ezt az ajtó levegő öblítést, .... csak most olvasom.

Közben írtad, míg én az enyémet, :-)

 

Figyelj!

Két külön malomban őrlünk, mondhatnám két/más rugóra jár az agyunk! Ez a probléma!

A jelenlegi ismereteiddel próbálod számonkérni a tömegkályhán azt, amit nem értesz. Vagy amiről úgy gondolod rosszabb, hiányzik, stb,....

De a Tömegkályhák egészen más felépítésűek, és egész más megoldást kinálnak ugyanarra a problémára!

Te azt gondolod nincs megoldva. Vagy rosszul, pedig nem igaz! Csak máshogyan, vagy Te nem látod! :-)

Jó példa erre az ajtó öblítő levegő!

Kérdés: láttál-e már kormos tömegkályha ajtó üveget????

Nem fogsz, mert olyan magas az égéshő, hogy leég róla!

De:

-1.

Az összes tömegkályha tűzterét úgy építem, hogy építek bele ajtó légöblítést :-) Csak lehet te nem tudod, hogy van olyan,...

2.

Az a tömítés kiszedéses dolog nem járható dolog, sőt tilosnak mondanám tömegkályháknál! A tűztér ugyanis túlnyomásos (teljesen más a tűztér felépítése, illetve az egész kályha felépítmény,...). Ezért tömítetlen ajtót tilos beépíteni! 1 ilyen filléres megoldás nagyon sokba kerülhet rossz estben!

 

Szóval az az igazság, hogy ami információ morzsákat fel lehet szedni a netről a tömegkályháról, abból nehéz kompletten összerakni a teljes képet.

Ha visszaolvasol néhányat látod: sértegetnek, mocskolnak. Ilyen légkörben, ilyen embereknek egyáltalán nem szívesen mondom el mit, és hogyan kell. (Megtettem már így is jó párszor, többször mint kellett volna,...:-(.

Előzmény: kerecse9 (7745)
kerecse9 Creative Commons License 2014.06.12 0 0 7747

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=86209081&t=9157278

"Pl, volt eset, mikor 10kg. fenyővel begyújtottam, és mikor már jól égett, úgy hogy a kemence is telibe lángolt, a huzatot csak alul kapta a hamuzón keresztül, néztem a kéményt, és nagyon füstölt, pedig bent úgy látszott minden oké, mert fullon lángolt egész a kemence tetejéig az utóégető is.
Aztán a kemence ajtó kinyitottam újjnyira, látszólag bent semmi nem változott ugyan úgy lángolt tovább, de kint a kéményen nem látszott semmi, mintha elvágták volna a füstöt, teljesen láthatatlan lett. Pedig fenyő volt ami kormol általában.
Szóval tényleg nem füstöl abszolut."

 

Kb itt tartok most a végigolvasásban.

Nekem ebből az jön le, hogy engedett be egy kis szekundert és máris tisztább lett az éges.

A gázok felszabadulása  a fából nem egyenletes. Ennélfogva az égési levegő mennyiség sem lehet az és azok aránya sem lehet állandó. 

 

Mindemellett a fának (fagáznak) mindegy hogy tömegkályhában vagy kandallóban ég. Mindegyikben egyre hevesebben szeretne égni. Az előbbiben ezt tolerálják, az utóbbiban nem. Pont ezért nem tetszik a kandalló, mert az égés természetével ellentétes dolgot akarunk ráeröltetni. Viszont azt nem hiszem el, hogy az optimális lenne, hogy kinyitom a tk. alján a hamuzó ajtót és ezzel el van intézve az égési levegő kérdése. Ezen még lehetne javítani.

 

 

 

Előzmény: sancibácsi (7746)
sancibácsi Creative Commons License 2014.06.12 0 0 7746

"Kandallósként nekem furcsa, hogy a tömegkályhákon a primer és a szekunder levegőt csak együtt lehet szabályozni, külön-külön nem. Nekem az a tapasztalatom kandallónál, hogy a primer levegő fejleszti a fagázt, a szekunder/tercier pedig elégeti azt."

 

Kandallót használónak biztos furcsa. Egyébként nem. :-)

A 2 tűztér (kandalló<=>tömegkályha) teljesen különböző!

Mások a tűztér dimenziói is egyrészt. (Arányaiban eleve. Tehát a kandallóbetét/tűztér belső mérete, a beletett fa aránya, ...). (Tehát a gázok felszabadulása-keveredés-égés).

Más az égési hőmérséklet is. Nagyon nagy különbség van a kettő között.

Ezért nem kell gyakorlatilag külön szabályozni a szekundert a primertől.

A szekunderről azt tudjuk, hogy az égés legvégén, a parázslás idején már inkább ront, mint javít. De nincs értelme szabályozhatóvá tenni. Ugyanis olyan kicsi százalékban kifejezve (kb 3-4%) hogy nem éri meg vele kínlódni. De az égés során javít, és ez a lényeg. (Az 1,3-1,8 órából kb. 10-15 perc).

 

Maga a használat/működés is eltér.

Bár az hogy kandalló, ugye az is csak egy dolog, rengeteg kivitel/változat/felépítés létezik.

Léteznek azért kandallóban is, ahol nemhogy nem szabályozható külön a primer-szekunder, hanem csak 1 levegő bevezetés van!

Van ami együtt szabályozható, stb,...

Vannak samottal/vermikulitos tűzterek, meg a hagyományosnak mondható öntvények bélelés nélkül.

De a lényeg, az alapelv a betét/tűztér előmelegítése (parázs ágy,..) majd a felmelegített tűztérben gázosítás, hosszanti elnyújtott égés!

A tömegkályhánál a tűztér már eleve langyos. Az égés rövid idejű, és intenzív. A tűztérben felszabaduló nagy hőt a hőtároló (harang-ellenáramú,...) rész csapdába ejti. És fűt a leégés után is; általában elmondható, hogy 24 óráig is (vagy tovább is akár).

 

A rostély néküli tűztér az megint megérne egy külön misét. Cserépkályháknál hívják ezt fatüzeléses tűztérnek.

De a kályha építés/technológia elment emellett. Van a Rath-os bio-tűztér, vagy az U+ os tűztér is. Ami mind rostély nélküli, de mind teljesen más.

Erről bővebben is lehetne írni, és nagyon sokat. Amire időm sincs egy ilyen fórumon mindent kifejteni.

De egy biztos, hogy a kályhák tűzterének levegő ellátása rendkívül fontos pontja a jó kályha építésének.

De nem azon múlik, hogy szabályozható-e külön-külön, hanem egyéb építési dolgok,....

Előzmény: kerecse9 (7742)
kerecse9 Creative Commons License 2014.06.12 0 0 7745

Amiről te írsz az már részben automatika, amihez áram kell. Kb mint egy faelgázosító kazán. Nézegettem korábban: egy lambda szondával vezérelt primer, szekunder levegős kb 7-800eft-ba kerülne. A huzatot is szabályozható fordulatszámú venti állítja be. Mindez szuper. De puffertartállyal, padlófűtés+radiátorok kiépítéséve kb 2MFt. Áramfüggő és nincs benn a tűz a nappaliban és sütni se tud, jó drága, igaz ad HMV-t.

Érdekelne a tömegkályha, talán egyszer építkezem. És pont a fűtés köré kellene megtervezni az alaprajzot, de legfontosabb hogy a fűtés legyen közmű független.

Azért tömegkályha mert látom, hogy jobb mint a kandalló szinte mindenben. Viszont a kandalló sokkal precízebb, kifinimultabb, az égési  levegő előmelegítés is könnyebben megoldható.

Azt nem értem, hogy a tömegkályhába bizniszbe hogy nem jutott el még a gázképző égési levegő és a gázelégető levegő egymástól független szabályozhatósága.

Vagy hogy az ajtó üvegeknek miért nincs légöblítésük. Ez a kandallóknál nem is kérdés. Itt még mindig szimpla csempekályhás ajtókat használnak. Valaki szólhatna már az ajtókészítőknek a Coanda hatásról. Mekk kollega már ismertette ezt a kandalló fórumon.

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=128022995&t=9020390

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=128029362&t=9020390

A legegyszerűbb megoldás erre, hogy az üveg felső élénél nincs tömítés, viszont belülről van egy acél lemez, ami lefelé tereli a huzat által beszívott levegőt. Filléres megoldás.

 

A kéményem két dolog miatt kormos: korábban próbálgattam a fojtogatást, valamint az akác vastag kérge nagyon gátolja gázosodást, egyszóval nem akar rendesen égni. Vékonyabbra kell legközelebb hasogatnom, illetve jobban gázosodó fafajokkal kevernem. Amúgy mint látható a kandalló is tud tökéletesen égetni plusz kamra nélkül is.

 

 "Az égési ciklus optimalizált követése nem megoldott." Tetszik ez a mondat. Egyelőre marad a lángkép és a kémény figyelése és a manuális levegő állítgatás.

 

Előzmény: a14789 (7743)
Evonly Creative Commons License 2014.06.12 0 0 7744

Kémény kitorkollásnál miért lenne sok a 100 fok? 

Ezt azért indokold meg légyszives!

Előzmény: a14789 (7743)
a14789 Creative Commons License 2014.06.12 0 0 7743

Érdekes kérdéseket vetsz fel.

 

Ha megnézed a fejlett élvonalbeli gyártók levegőellátással kapcsolatos szabadalmait és az alkalmazásokat akkor jelentősen túlléptek már ez egyszerű primer /szekunder definíción alapuló felfogáson.

 

Lényeges elemek.

 

1. Biofire koncepció, lényege a tűztéren belüli hő felhasználása a betáp levegő hevítésére. ennek egy csomó változata van, a különbség a levegő betáp útvonalhosszából ered (tucatnyi szabadalom van erer). A levegő felhasználása is több funkciós: a hagyományos primer/szekunder funkciókon is túllép.

 

2. Honnan jön a levegő kérdése. ennek a levegő páratartalmával is van kapcsolata

- szobán belüli páradús, (a kinti negyede sincs ennek)

- a ház melyik pontjáról jön be a külső levegő (minimum 5 hely lehet) (ez a nyomás értékkel összefügg, van ahonnan negatív nyomással tudod csak beszívni (kinti vákuum miatt)

 

3. A levegő betáp szabályozása az égési ciklusnak megfelelően, automatizálva (még gravitációs esetben) (az automatizálás lehet mechanikus és elektronikus)

4. Az automata gépi rásegítéssel van kiegészítve

5. Huzatfokozó/ huzatszabályozó alkalmazása a kéményen vagy kiegészítő berendezéssel a kémény alsó részén.

 

A "hagyományos tömegkályha" nem igazán van ilyenekre felkészítve, de némelyiket alkalmazzák a profi építők. Komplex megoldást még nem találtam. Az égési ciklus optimalizált követése nem megoldott.

 

Más: a kémény kitorkolásnál szerintem sok a 100 C fok, különösen ha a kémény is kivesz belőle hőt. A kitorkolás módosítón látszik a korom, tehát az égés sem tökéletes, annak korom mentes nek kellene lennie. De kandallónál ez normális valószínűleg.

Előzmény: kerecse9 (7742)
kerecse9 Creative Commons License 2014.06.12 0 0 7742

Kandallósként nekem furcsa, hogy a tömegkályhákon a primer és a szekunder levegőt csak együtt lehet szabályozni, külön-külön nem. Nekem az a tapasztalatom kandallónál, hogy a primer levegő fejleszti a fagázt, a szekunder/tercier pedig elégeti azt. Üzemi hőmérsékletnél pedig már primer sem kell, mert olyan magas a tűztér hőmérséklete, hogy már elegendő gáz képződik nélküle is.
Tehát üzemi hőmérsékletnél én már nem használok primert, míg ezt tömegkályhánál nem lehet elzárni. Olvastam is a topik elején, hogy a sütőajtó nyitásával kellett plusz levegőt beengedi a másodlagos égéstérbe, hogy ne füstöljön a kémény (fenyő volt a tüzelő).
Kérdés: miért nem lehet külön szabályozni a két égési levegőt?
És a másik kérdés: mi a véleményetek a rostély nélküli tűztérről? Hisz itt nincs primer levegő. Jobb, rosszabb, mint a hagyományos???

kerecse9 Creative Commons License 2014.06.12 0 0 7741

Az én kandallómnál kb 110-120 C fok a kémény legteteje. Vélhetően ennél a égéstermék magasabb hőmérsékletű.

Szerencsére emeletes házam van és a kémény is csak levegővel szigetelt kerámiabéléses, így még a kémény is melegíti a házbelsőt. Kb 2m2-en 50-60 fokra melegszik fel. Tehát jobban hűti az égésterméket, mint a kőzetgyapotos. Egy kicsit hasonló ez egy járatos kályhához.

Egy átlagos kanadalló tulaj ennél csak melegebb égésterméket enged ki a kéményen, már ha nem fojtogat. Látok kandallókat melyeket a külső falra tesznek és egyből egy épületen kívüli kéménybe vezetnek. Na az aztán tényleg pocséklás.

 

Előzmény: sancibácsi (7713)
Evonly Creative Commons License 2014.06.12 0 0 7740

Látszik ezen a tömegkályha témán a kiforratlanság....ahogy itt ölitek egymást az siralmas! Csak benéztem ide, hátha lesznek okos emberek, erre megy a mocsok! További jó szórakozást magyar módra ! Csókolom!

kerecse9 Creative Commons License 2014.06.12 0 0 7739

Bocsánat! A link beszúrást próbálgatom.

Előzmény: kerecse9 (7738)
kerecse9 Creative Commons License 2014.06.12 0 0 7738

khjljl

Előzmény: sancibácsi (7713)
a14789 Creative Commons License 2014.06.11 0 0 7737

Na te is egy jogtudós vagy az tuti.

 

A "sancibacsi" nem tud perelni mert nem létezik. 

 

Bemegy a bíróságra és azt mondja hogy ő a sancibacsi?

Szerintem meg Én vagyok.

és?

Saját magammal levelezek, mert szórakoztató.

 

 

 

 

Előzmény: maguborka (7736)
maguborka Creative Commons License 2014.06.11 0 0 7736

Nagy nyilvanossag elotti ragalmazasert siman perelheto. Szoval csak rajtad all...

 

 

Előzmény: sancibácsi (7735)
sancibácsi Creative Commons License 2014.06.11 0 0 7735

Persze elso hsz-abol rajottem hogy elemzo az.

Es igazad van, mar a Republik is megenekelte, hogy aki az azis marad:-)

Nem is tudom : egyebkent neha ugy erzem tisztessegnek kellene felfogni hogy engem mocskol allandoan.

De hat hagy csinalja! Biztosan kiskoraban nem simogatta meg az anyukaja.

Lehet ez az oka hogy az emberi eggyuttelesre alkalmatlan.

Ezen a sertegetesen kivul meg semmit nem tett le.

Csak a hoborgest sertegetest.  Hat lehet nem volt gyerek szobaja..........

 

Előzmény: maguborka (7732)
vberko Creative Commons License 2014.06.11 0 0 7734

helyi hülye ? :)

Előzmény: maguborka (7732)
maguborka Creative Commons License 2014.06.11 0 0 7733

vagy hüje!?  hülyje vagyok én ehhez :)

maguborka Creative Commons License 2014.06.11 0 0 7732

nyomd meg a gombot. a hülye hülye maradt

 

Előzmény: sancibácsi (7730)
a14789 Creative Commons License 2014.06.11 0 0 7731

A kézügyességed biztos szuper, és gyakorlott vagy a téglák egymásra ragasztásában is. Képes vagy lemásolni egy adott tervet, és kitűnő a kivitelezés is ebben nem is kételkedem.

A probléma azzal van, hogy az analízis szintézis tevékenységed tévutakon jár, mert a fizika az nem OKJ végzettséggel művelt tudomány. Hibás következtetéseid másokat is félretájékoztatnak.

 

Megoldható ez a hiány, beiratkozol fizikusnak, vagy csak a hőtanból kiképezteted magad, kicsit fárasztó ha nincs hozzá matematikai képzettséged (és nincs) így a dolgokat nem tudod alkalmazni. Ez van, nem lehet mindenki agysebész sem, vagy balerina az operában.

 

Én sem vagyok fizikus végzettségű, bár részt vettem egy néhány fizika versenyen és majdnem az is lettem, de találtam jobbat.

Ezért tanácsot kérek a vélemény alkotáshoz szakembertől, akinek viszont nem kötelező hogy legyenek kreatív ötletei.

 

Tehát pont a Te szavaiddal élve, akinek nincs végzettsége az ne beszéljen hülyeségeket és ne zavarja meg a többi embert, lásd oxigén atom stb. Olyan vizekre evezel állandóan (mérés stb. ) amiben hályogkovács vagy.

De ne veszítsd el az önbizalmadat, építs kályhákat százszámra amíg van megrendelő, és nem jönnek rá hogy "tömegkályha" nem csak az amiről te beszélsz. Mondhatjuk úgy is hogy ez már túlhaladott , erkölcsileg elavult téves elképzelés, ami egyszerűen öreg mint a faeke.

De lehetett régen is és most is faekével szántani, csak kicsit macerás.

 

Oszt meg velünk inkább a tégla illesztés tudományát, mert abban gyengék vagyunk sajna :) és azok is maradunk ha nem segítesz :)

 

Mivel ma is nagy meleg van, igyál két sört a stressz is elmúlik. :)

 

Egyébként megoldottam az ultrafinom részecskék kiáramlásának problémáját és olyan készülék született ami beépíthető cserépkályhába is vagy bármibe... és nem pusztul tovább a nép (eddig nem tudta mitől dobta fel a papucsot a sok kálya üzemeltető - 3 év minimum a bünti)

 

 

 

Előzmény: sancibácsi (7730)
sancibácsi Creative Commons License 2014.06.10 0 0 7730

Soha nem gondoltam, hogy NEKEM a moderátoroknak KÖTELEZŐ lenne megtenni bármit is, vagy alárendelteim lennének. Miért tennék????

Hanem: rágalmazni, sértegetni SENKINEK sem szabad SENKIT!

Ennyi.

Be kell tartani a feltételeket!

Nem szájkataratézni kellene, hanem vitázni: tényeket, érveket, adatokat, .... felhozni.

Én ezt teszem.

Hogy van-e lövésem a szakmáról, azt nem te döntöd el, és nem is az ide beírt információk alapján dől el.

Előzmény: a14789 (7729)
a14789 Creative Commons License 2014.06.10 0 0 7729

"Ha gondolod kitöröltetem a moderátorokkal!"

A moderátor nem a te alárendelted és ha ő is visszaél a jogaival miattad az sok pénzébe fog kerülni szegfény indexnek pedig nem tehet róla (új szelek fújnak).

Mégis kinek tartod te magad? 

Ha a te tulajdonod lenne az index akkor sem dumálhatnál ilyeneket.

 

Egyébként semmi közöm a "hisztor" nevű úrhoz de kezd unalmas lenni a sok marhaság amit ide bezúdítasz mint főokos  (ez nem lenne baj, teljesen nyilvánvaló hogy lövésed sincs a szakmáról).

Ne oktass ki senkit, mert nem értesz hozzá - sajnos a sok balfácánnak aki tőled rendel egy rakás téglát.

 

 

Előzmény: sancibácsi (7728)
sancibácsi Creative Commons License 2014.06.10 0 0 7728

Olyan aranyos a stílusod!

Látszik, milyen segítő szellemben látogatsz ide :-)

De valójában mi a hsz-d valóságtartalma???????

(Semmi, csak kötekedés, nade vegyük sorba egyenként:-)

 

Én a kéményben a kondenzációt (kátrányosodást) fars levegő bevezetéssel oldottam meg, ami egyben a hát páramentesítését is automatán elvégzi 200mm*200mm-es kéménybe. Emiatt a 60-70 fokos füstgáz felhígul sok levegővel.

Először is:

-lehet az 160, vagy 260 fok is! Csak Te állítod, hogy SZERINTED 60 fok. Ez olyan kevés, mint Balaton szeletben a hullámverés :-)

-A fals levegős kéményes dolog nem más: (hagy használjam a Te szavaid:-) mint: Házi Tákolmány.

Majd kérdezd meg a kéményest, a fals levegőről.

 

Én nem értek a kályhák építéséhez,

(az látszik)

és semmi pénzért nem vállalkoznék rá mert szerintem életveszély házilag építeni, és számos jogsértést is elkövet (nincsenek tisztában alapvető tűzrendészeti előírásokkal) egy csomó kályhás papírral esetleg felvértezett, de "tapasztalati alapon" dolgozó "mester".

Ez olyan dúrva ferdítés, hazudozás, hogy ha nőni lehetne tőle, akkor ülve is elérnéd a Holdat :-)

Mi az, hogy házilag?????

Kályha építő szakember vagyok. Ez nem házi kivitelezés!

Mi az hogy jogsértés???? Nevetséges!

Ha a pék kenyeret süt, akkor az jogsértés?  Vagy ha az autószerelő autót szerel, az jogellenes, mert azt csak a gyárban tudják javítani? Vicc ez!

Miért ne lennék tisztában az előírásokkal, mikor ezt csinálom?

De nem kell ezt nekem feléd bebizonyítani. Még csak nem is akarom :-)

De egy kicsit, ha visszafordítjuk:!!!!!!!

Igaz, hogy láttunk már itt egy pár gányolt tömegkályhát. Házilag barkácsolva. Olyan is lett.

De!!!! Figyelem!

Vajon Temporiszt nem építenek be házilag????? Hm? Minden végzettség nélkül????

(csak át kellnézni, és beolvasni a Cserépkályha, kandallós topikba....).

Ők valóban nincsenek tisztában a dolgokkal. És aki nem ért hozzá, inkább vesz 1 gyári betétet, amit csak körbe kell építeni, mint full megépíteni 1 kályhát!

 Amúgy ebben igaza is van. Ad valami védettséget, annak aki nem ért hozzá.

 

De ez a történet ugye nem arról szól! Hanem Te a hozzáértőt állítod be hozzá nem értőnek!

Ez itt a ló lába ami kilóg, de nagyon.

 

Példa:

Akkor hogyan is számolod ki a légfelesleg mennyiséget, ha kályhát akarsz építeni?

Hogyan méretezed a tűzteret?

Hogyan határozod meg az adott kéményhez építhető tüzelőberendezést?

Ha az a kérdés, hogy mivel: megmondom én neked: számológéppel!

A hogyant meg ezek után mondjam meg? (Rákérdeztem a feleségemnél: még nem látott tollat a hátamon egyet sem:-).

De természetesen kiszámolom mindezeket, sőt még többet is!

Nem csak a tűztér teljesítményt, hanem a külső hőleadó képességet, és a belső hőfelvevő képességet/teljesítményt is. Hogy ezek összhangban legyenek egymással.

Mert ugye ha ég a tűz, és kimegy a kéménybe, akkor nincs ami eltárolja, és a tűz leégése után. Hogy vissza adja a hőt! Amíg ég benne: fűt, utána meg kakukk,,.....

De ezt egy kandallót használónak nem kell elmagyaráznom :-(

 

Adsz papírt arról amit építesz? De olyat, hogyha tűz keletkezik és kijön a biztosító, meg esetleg átterjedve a szomszédok felé, a rendőrség is, akkor akinek csináltad annak ne legyen baja belőle hogy "házi tákolmányba" tüzelt.

Ez, hogy házi tákolmány, ez sértő szerintem! Nagyon dúrva, és lejárató! Ha gondolod kitöröltetem a moderátorokkal!

Egyébként Te adsz papírt?

Ha te adsz, akkor én miért ne adhatnék??????

(Természetesen adok :-)

 

Ez jogilag nagyon súlyos kérdés, amibe a legtöbb önjelölt kályhamester nem gondol bele.

Mi az, hogy önjelölt???? Hm? Kályhaépítő végzettséggel építem a kályhákat. Nem önjelölt vagyok, hanem felkérnek, az emberek, hogy építsek nekik, mert amit eddig építettem, az jó kályha lett.

 

Gyári tűztérbe fűtve, tanúsításokkal, megfelelő kiviteli engedélyekkel ellátva legalább efelől nyugodtan alszik az ember.

Egy jól, és szakszerűen megépített kályha ugyanolyan biztonságos, ha nem biztonságosabb! Amit meg annak a papírjára írnak, azt inkább hagyjuk!

És ha már a nyugodtságnál tartunk!

Egy tömegkályhában átlag leég a tűz 1,5 óra alatt. Utána mehet az ember amerre akar  dolgára!

A kandallóban 3-4, akár 7-... órán keresztül ég a fa. Elnyújtani az égést, mert ha kialszik a tűz, semmi meleget nem ad. (Ugye nem akarod azt mondani, hogy reggel megrakod, elmész dolgozni. Délután hazamész, és akkor majd lezárod? Mert akkor valóban ha rosszul alakulnak a dolgok szükség lehet arra a papírra,.........:-(

Ha meg nem nyújtja el, akkor meg szalad ki a kéményen, és fűtené a fecskéket. De azok olyankor már Afrikában vannak. Úgyhogy semmi értelme 2-3-...-szor annyi fát eltüzelni benne.

Előzmény: Hisztor (7726)
kekov Creative Commons License 2014.06.10 0 0 7727

aki 3 nicknévvel kavarja a szart egy fórumon, azt felétek szkeptikusnak hívják ?

 

Előzmény: Hisztor (7725)
Hisztor Creative Commons License 2014.06.10 0 0 7726

Én a kéményben a kondenzációt (kátrányosodást) fars levegő bevezetéssel oldottam meg, ami egyben a hát páramentesítését is automatán elvégzi 200mm*200mm-es kéménybe. Emiatt a 60-70 fokos füstgáz felhígul sok levegővel.

 

Én nem értek a kályhák építéséhez, és semmi pénzért nem vállalkoznék rá mert szerintem életveszély házilag építeni, és számos jogsértést is elkövet (nincsenek tisztában alapvető tűzrendészeti előírásokkal) egy csomó kályhás papírral esetleg felvértezett, de "tapasztalati alapon" dolgozó "mester".

 

Példa:

 

Akkor hogyan is számolod ki a légfelesleg mennyiséget, ha kályhát akarsz építeni?

 

Hogyan méretezed a tűzteret?

 

Hogyan határozod meg az adott kéményhez építhető tüzelőberendezést?

 

Adsz papírt arról amit építesz? De olyat, hogyha tűz keletkezik és kijön a biztosító, meg esetleg átterjedve a szomszédok felé, a rendőrség is, akkor akinek csináltad annak ne legyen baja belőle hogy "házi tákolmányba" tüzelt.

 

Ez jogilag nagyon súlyos kérdés, amibe a legtöbb önjelölt kályhamester nem gondol bele.

 

Gyári tűztérbe fűtve, tanúsításokkal, megfelelő kiviteli engedélyekkel ellátva legalább efelől nyugodtan alszik az ember.

 

 

Előzmény: sancibácsi (7713)
Hisztor Creative Commons License 2014.06.10 0 0 7725

A másik hármat nem ismerem. Ha vannak szkeptikusok a fórumon, az nem jelenti azt, hogy csak egy van.

Előzmény: kekov (7714)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.06.08 0 0 7724

"https://www.youtube.com/watch?v=LKwJ1zfVGHI&feature=youtu.be"

 

Úgy érzem, hogy nem életszerű ez a szimuláció, elsősorban azért, mert nem számol a több méternyi jómeleg kémény erős szívóerejével.

Ha ezt te csináltad, akkor átküldenéd nekem emailben az e2d file-et?

(lusta vagyok egy óráig virtuális falakat tologatni :)

Előzmény: Ybasc02 (7722)
Ybasc02 Creative Commons License 2014.06.08 0 0 7723

Orosz művek...

 

 

Előzmény: Ybasc02 (7722)
Ybasc02 Creative Commons License 2014.06.08 0 0 7722

 ...akár a gyakorlatban közeli értékeket is mutathat"

 

https://www.youtube.com/watch?v=LKwJ1zfVGHI&feature=youtu.be

Előzmény: Ybasc02 (7721)
Ybasc02 Creative Commons License 2014.06.07 0 0 7721

" ....úgyhogy aki szeretne bizonyítani egy elméletet, az NE ezzel a szoftverrel tegye :)"

 


Nem az elméletet szerettem volna bizonyítani hanem a gyakorlatban előforduló jelenségeket szemléltetni :)

Bizonyos beállítások mellet, és ha van már pár mért paraméterről is adat akkor lehet próbálkozni  vele, akár a gyakorlatban közeli értékeket is mutathat, természetesen háttér adatok nélkül csupán csak játék lehet :)

 

https://www.youtube.com/watch?v=gusAaG2egbI

 

https://www.youtube.com/watch?v=5XQSqUNfeKo

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (7720)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.06.07 0 0 7720

"Egyszer láttam egy fizikai modellező szoftverrel készített kályha-modellt, de az hatalmas hülyeséget csinált"

 

Egy kis játék a hosszú hétvégére: újra megtaláltam a hibás fizikai modellező szoftvert (amiben ráadásul hibás kályhák vannak)!

Egy rakás fizikai/matematikai hülyeséget csinál, úgyhogy aki szeretne bizonyítani egy elméletet, az NE ezzel a szoftverrel tegye :)

Itt látható néhány előre gyártott modell, van közöttük néhány kályha is:

http://energy.concord.org/energy2d/models.html

Ezen kályhák többsége a szoftverben csak azért működnek látszólag helyesen, mert a hőforrások nem csak hőt fejlesztenek, de egyúttal a megfelelő irányba "fújják" is a levegőt, mint egy ventilátor.

Jól látható, hogy a szoftver a fizika egyes területein nem vizsgázna ötösre, ha kikapcsoljuk a hőforrások ventilátor-hatását: jobbklikk az objektumra -> Properties -> Souce -> Wind speed=0

ezután a virtuális kályhák elkezdenek olyan hülyeségeket csinálni, ami a való életben lehetetlen.

 

Még egy bosszantó hiba: a módosítások elmentése előtt az összes tizedesvesszőt tizedespontra kell cserélni (az összes fülön).

Előzmény: Mekk Elek ezermester (7697)
a14789 Creative Commons License 2014.06.06 0 0 7719

Te nem olvasol újságot?

A fórum üzemeltetője felel a jogsértésekért.

Csak óvatosan :)

Előzmény: sancibácsi (7718)
sancibácsi Creative Commons License 2014.06.06 0 0 7718

a14789 kimaradt.

Előzmény: kekov (7714)
maguborka Creative Commons License 2014.06.06 0 0 7717

a légfelesleg az az a többlet, amivel az a sok sok ember (akit nem annyira kedvel a nép) életben van... most találtam ki. szerintem jó. :)

Előzmény: sancibácsi (7713)
maguborka Creative Commons License 2014.06.06 0 0 7716

gomb benyomva rá is. jó ez a funkció na :)

Előzmény: maguborka (7715)
maguborka Creative Commons License 2014.06.06 0 0 7715

hát mert ő az a bizonyos elemző... 

Előzmény: sancibácsi (7709)
kekov Creative Commons License 2014.06.06 0 0 7714

 

kakukk ... kakukk ... kakukk .... mondja a14779 alias elemzo alias csakmostazegyszer és poliHisztor 

 

 

sancibácsi Creative Commons License 2014.06.06 0 0 7713

Hát ezzel nem vagyunk előrébb, kedves Hisztor!

 

Ezek olyan megfoghatatlan, és nem számszerűsített dolgok, hogy:

-sárgán izzik a fa (tűztér hőmérséklet, égéshő:......?).

-alig látszik a füst,

-olyan hideg a füstgáz, hogy épp kiesik a kémény tetején (mennyi???? C fok?).

 

Tehát ha leírod, mennyi, akkor majd összehasonlítjuk, érvelünk, és elmondom, mi a gond ezzel az egésszel amit mondasz, és a képlettel, stb,....

 

De gondolom ezt sosem tudjuk majd meg. :-(

 

 

Ezért inkább arra kérek mindenkit, akinek van annyi kis józansága,( Józan paraszti észnek is szokták mondani), hogy gondoljuk már végig!

Azt mondod, hogy 140-180 C-nek kellene lenni a füstgáznak!

És a kályhám adata nem jó a 110 C körüli értékkel? Kevés, alacson, kondenzáció,.....

De a tiéd 50-60 Fok?

Akkor kinek kondenzálódik, és mi hát a jó?

 

Keveslitek a 110 körüli értéket! És nem hiszed el, a gázelemző Által kalkulált adatot? (Pedig némi fáradtsággal utána lehet nézni a Libik András féle könyv 127. oldalán a kilépő füstgáz hőmérséklet, és hatásfok összefüggésének. Ami nagyságrendileg megint egy visszajelzés, de persze nem pontos tized százalékra. De nagyságrendileg tájékoztató, és ezt igazolja!).

Miközben nem tudjuk, hogy az az akármilyen tüzelő berendezés amit te használsz, annak KONKRÉTAN MENNYI:

-a kilépő füsthőm-e,

-mekkora légfelesleggel éri azt el,

-és mennyi az abban lévő el nem égett CO,... tartalom.

Mert addig ez az egész diskurzus annak a szintje, mikor az óvodások vitatkoznak a homokozóban, hogy kinek az apukája az erősebb,......

-

Előzmény: Hisztor (7706)
vberko Creative Commons License 2014.06.06 0 0 7712

Amit számoltál az az elméleti minimum levegőmennyiség ami az adott  fa elégéséhez szükséges, tehát a gyakorlatban inkább a duplája vagy többszöröse. Vagyis a te kandallód is kiviszi a kéményen azt a hőmennyiséget.

 

Előzmény: Hisztor (7710)
Hisztor Creative Commons License 2014.06.06 0 0 7711

Ca. 60-70 fok. nem tudom, de radiátorban az még nem éget.

Előzmény: sancibácsi (7707)
Hisztor Creative Commons License 2014.06.06 0 0 7710

Ja igen. 4m3/kg. az 20 kg fa esetén tk. -ban elégetve intenzíven (ki tudja 1-2 óra lehet) mondjuk 2 óra alatt 80 m3 levegő, óránként 40 m3 másodpercenként (40 000 liter / 3600 sec) több, mint 11 liter levegő. Na ez cúg, ami keményen kiviszi a kéményen a meleget, még ha csak mondjuk 140 fokos is a füstgáz (amit ilyen intenzív égésnél kétlek).

Előzmény: vberko (7703)
sancibácsi Creative Commons License 2014.06.06 0 0 7709

Vberko-tól idézel.

Mégis engem emlegetsz? (Sértegetsz...)

 

Egy ilyentől nem tudok egyetlen szót sem komolyan venni: Nem publikus e-mail, és első hozzászólás!

Elősször tanulj meg normális hangon, emberi normák alapján vitázni.

(miért sértegeted, Berkot, hogy mennyi sört ivott?)

A meggyőzéshez, vitához érvek kellenének, és nem mások sértegetése, mocskolása,....

Előzmény: a14789 (7705)
Hisztor Creative Commons License 2014.06.06 0 0 7708

Csak a megtermelt melegre igaz természetesen a kéményen át távozó hőveszteség. Nyilván, ha 20 % víztartalmú fával 80% hatékonyságú cuccban tüzelsz, akkor már eleve 0,8* (1-0,2)= 0,64, azaz max. 64% lehet, az elméleti energia kihozatal. Majd ebből jön le a veszteség. Az, hogy az égés maga mennyire hatékony, csak abból következik, hogy szép fehéres hamu marad utána (kapott elég oxigént), no meg a füstmentes tüzelésből (sem a tűztérben, sem a kéménynél, nem látni füstöt). Ezt nem tudom megmondani pontosan, de a leírtak miatt közel lehet a sztöciometriai egyensúlyhoz.

Előzmény: vberko (7703)
sancibácsi Creative Commons License 2014.06.06 0 0 7707

Na még egyszer megkérdezem: Mennyi akkor nálad a kilépő füstgáz hőmérséklete pontosan?

(Lehet nem értetted az előbb, mert elévesztettem: kemencét írtam.........Bár egyikszer mintha kemencét említettél volna, másszor meg Temporist).

 

Szóval ha megmondod, akkor majd én is megmondom, mi is a baj/probléma azzal amit:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=130565392&t=9157278

-ban írtál.

Előzmény: Hisztor (7698)
Hisztor Creative Commons License 2014.06.06 0 0 7706

Nem tudom. Egy biztos, kézzel meg lehet fogni a füstcsövet ott, ahol bemegy a kéménybe. Jó meleg, nem vitás, de nem égeti meg a kezed. Azt sehogy sem értem, hogy a tűztérben citromsárgán izzik a fa közepe és olyan, mintha izzó cseppekben csöpögne (nem vicc sokat agyaltam már rajta vajon hány fok lehet ott), miért olyan hideg a füstgáz, hogy épp csak kiesik a kémény tetején, már ha egyáltalán látszik valami, mert begyújtás után kis idővel, már nem füstöl a kémény, olyan mintha nem is tüzelnék. 

Előzmény: sancibácsi (7702)
a14789 Creative Commons License 2014.06.06 0 0 7705

"Mivel nem mindegy, hogy egy fojtogatott égés következményeként 30-50% -os égési hatékonyság következtében felszabadult hőmennyiségből megy ki adott mennyiség a kéményen, vagy 90% fölötti égéshatékonyságból származó hőmennyiségből megy ki a kéményeden esetleg kicsit több mint az első esetben."

---------------------------------------------------------------------

Nem mindegy persze, csak az egész nem így működik. A hatékonyság a lényeg.

Ha rosszul tüzelsz, rossz a kályha, stb.  az rontja a hatékonyságot.

A veszteség nem egy dologtól függ hanem egy összesített érték.

 

A kémény szempontjából mindegy mi történt előtte, a gynage képességű kéményben is lesz további veszteség és még károk is lehetnek.

 

"A legoptimálisabb az lenne, ha 90% fölötti égéshatékonyságnál csak annyi levegő menne ki a kéményen amennyi az adott famennyiség optimális elégetéséhez szükséges. Ez kb. 4m3/kg. Ez az elmélet. A gyakorlatban ennek többszöröséről beszélünk."

-----------------------------------------------------------------------

Az optimális szó nem fokozható, tehát nincs leg leg leg optimálisabb.

 

A levegő oxigén tartalma kell az égéshez, a nitrogén ami a döntő többség, nem ég el, ezért mindenképpen kimegy a kéményen és hőt tartalmazva viszi a  meleget is ha nem emelik ki belőle. és nem.

 

Milyen többszörösről beszélsz? 8-12-20 m3? Sok sört ittál? 

 

Ami kimegy az a levegő nem éghető része + az égés során felszabadult gázok közül az ami nem égett el.

 

Reménytelen... Sancibácsi díjat érdemelsz,  fokozata 2  látvány:oxigénatom ezüstből.

Előzmény: vberko (7703)
vberko Creative Commons License 2014.06.06 0 0 7704

"A búbos kemence korszerűsített utóda."

Végül is minden tüzelőberendezés annak az utóda. :) Még a te kandallód is :)

Előzmény: Hisztor (7689)
vberko Creative Commons License 2014.06.06 0 0 7703

"Lényegében a füstgáz térfogatárama (Vn) és hőmérséklete (tf) a döntő a kéményen át elpazarolt meleg esetében"

Ez igaz. De csak abban az esetben, ha a kéményt és az ott elpazarolt hőenergiát nézed. Ez azonban csak az egész képlet egy része. Mivel nem mindegy, hogy egy fojtogatott égés következményeként 30-50% -os égési hatékonyság következtében felszabadult hőmennyiségből megy ki adott mennyiség a kéményen, vagy 90% fölötti égéshatékonyságból származó hőmennyiségből megy ki a kéményeden esetleg kicsit több mint az első esetben.

A legoptimálisabb az lenne, ha 90% fölötti égéshatékonyságnál csak annyi levegő menne ki a kéményen amennyi az adott famennyiség optimális elégetéséhez szükséges. Ez kb. 4m3/kg. Ez az elmélet. A gyakorlatban ennek többszöröséről beszélünk.

 

Előzmény: Hisztor (7698)
sancibácsi Creative Commons License 2014.06.05 0 0 7702

Tehát annak a kemncének az égési idő csúcsán mennyi is a kilépő hőmérséklete?

Előzmény: Hisztor (7698)
ab69 Creative Commons License 2014.06.05 0 0 7701

Meg kéne érteni végre, hogy ez nem kandalló és nem is ”hagyományos” kályha. A tűztér és a kémény között van egy meglehetősen nagy, hőtároló-felvevő rész, különböző járatrendszerekkel.

Ami a füstgáz tömegáramát illeti, tök mindegy, ha a kéményig megfelelő mértékű hőleadás történik, egy contraflow ill. harangrendszerben egyebként elég rendesen le van lassítva az áramlás.

 

Az intenzív égés pont hogy nem pazarló, hanem szükséges a gázok megfelelő kiégéséhez. (3T) Ha elkezded folytogatni a tüzet azaz elveszed az égéshez szükséges mennyiségű oxigént, na az a pazarlás.

 

Van egy cirka 2 órás égési periódus, ezek a kályhák ha jól vannak méretezve , nem hasraütés szerüen , vagy eszetlenül másolgatva, akkor ez alatt az idő alatt, mondjuk úgy feltöltődik a hőtároló egység annyi meleggel, amit fokozatosan leadva fedezni fogja az adott hely hőveszteségét.

 

Ha rosszul van méretezve a kályha, vagy valaki eszetlenül fűt és csak szórja bele a fát mint bolond pék a lisztet, akkor el lehet érni azt a pontot, hogy a hőtároló rész már nem tud több meleget felvenni hanem elkezdi a kéményt fűteni, ilyenkor természetesen drasztikusan esik a hatásfok is.

Ezt baromi egyszerűen el lehet kerülni, megfelelően kell méretezni. Azt meg ugye nem árt előtte megtanulni.

 

Az idézett képlet  csak részeredményt ad, ennyiből még nem lehet valós hatásfokot számolni.

 

Nyilván senki sem úgy születik, hogy kapásból tudja ezeket a dolgokat, de ha valaki nem tud valamit, jobb inkább kérdezni, mint kinyilatkoztatásokat tenni a témában, mert esetleg bohócot csinál magából, vagy ami még annál is rosszabb,: ”elemző”-t.  Volt már itt pár emberke aki úgy akarta bebizonyítani, hogy nem jó a tömegkályha, hogy fogalma sem volt róla hogyan működik.

 

 

Előzmény: Hisztor (7698)
Ybasc02 Creative Commons License 2014.06.05 0 0 7700

"Foghatod végig, amíg leég a 20 kg fa, a cső nem éget meg. Hiába olvad meg eközben az alumínium a tűztér izzó belsejében."

 

Akkor a készülékednek a kilépő füstgáz hőfoka mennyi is (hőfokban) az égési ciklus csúcsán ...? 

Előzmény: Hisztor (7692)
Hisztor Creative Commons License 2014.06.05 0 0 7698

 

 

Lényegében a füstgáz térfogatárama (Vn) és hőmérséklete (tf) a döntő a kéményen át elpazarolt meleg esetében. Emiatt pazarló az intenzív égés (sok levegő, nagy légáram) és emiatt nem lehet a hatásfoka 80-90% körüli, legfeljebb 40-60 %.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.06.05