Keresés

Részletes keresés

a14789 Creative Commons License 2014.06.12 0 0 7754

Mert valószínűleg a kéménybelépő füstgáz hőfoka ebben az esetben 200 C fok felett van, és amint ő említette a hsz-ben a kémény lead hőt is, így kb ennyi lehet, és mire felér akkor lesz 100 c fok. ott elég lenne 50-60-is bőven.

Elég lenne tehát a belépő hőfok 130  C fok max (jó tűztér és magas hőfok esetében, amikor már kiégett minden a füstgázból nem vizes fa stb). De belefér a belépő 100 C fok is (kevesebb azért nem kell). Ezt egy automatával lehet szabályozni 110-130 fok közé.

 

Persze ez összefügg a huzattal is, és a kémény minőségével. A gyenge kémény lehűti a füstgáz és azért is lehet koromképződés.

Különösen rossz viszonyok között meg folyik a kátrány a kémény oldalán lefelé, kívülről is, illetve téglán átüt.

Előzmény: Evonly (7744)
sancibácsi Creative Commons License 2014.06.12 0 0 7753

Ha olvasod az elejétől?

 

Az nagyon jó!

A vége a topiknak gyakorlatilag off.

Az elején sok minden, érdekes, és alap elhangzott.

 

Sajnos van 2 dolog, ami miatt sosem tudott azzá lenni a topik, amivé sokan szeretnék, szerették volna ha válik: igazi érdemi szakmai fórummá! :-)

Az oka, meglátod, ha beleolvasol, hogy a gyerekcipőben járó tömegkályhával, vagy fogalmazzak úgy, hogy kezdeti megjelenésével egy időben megjelentek a fórumon:

-1.

No name nick-el, nem publikus e-mail-al kályhások! Olyanok, akik nem merték bevallani, valamiért hogy tanulniuk kell. Ez nem derogált már nekik, vagy nem tudom mi lehetett a háttérben. És úgy követelték mondják meg ezt, vagy azt hogy kell csinálni, meg A4-es rajz.

 

-2.

Illetve akik teljesen képzetlenek voltak. És valahogy úgy jött le nekik, hogy a cserépkályhát építeni nem egyszerű, nem fog menni nekik. Ahhoz érteni kell, meg ... De ennél a tömegkályhánál már csak a téglákat rakjuk a malterbe: megy ez! (Valóban volt aki a cementes malterre gondolt, meg fagyállót akart belekeverni :-)

És sorban jöttek a kudarcok is. A netes, fotós valamilyen szintű reprodukciók. Amiről 1-2-ről volt ide visszajaelzés. És kérdés, hogy vajon mit rontottak el, és hogyan?

Meg valamilyen szinten más forrásból a feltöltött képek is árulkodtak a hozzáértőknek, hogy valamik nagyon el lettek rontva.

(Aztán sorolhatnám még a 3. 4. es, meg többi ponttal: Pl a piacféltő cserépkályhások, akik látják ezzel nem lehet olyan napidíjat kapni, sőt nem kell 5-8-10 évente átrakni: akkor mi lesz majd, és a többi, és csak kritizáltak, szapulták a tömegkályhát.... Meg az ötletelők. Valami szellem megcsapott itt sokakat. Ez egy új dolog. Gondolták. És akkor az újat még egy teljesen új dologra akarták kicserélni,... Szalmabála, egyéb ötletelések,....)

 

De ez már csak történelem.

Tehát csak arra akarok célozni, hogy valódi szakmai fórummá sosem tudott válni ez a fórum ekkora ellenszélben. És ilyen ellenséges, destruktív légkörben. (Hát ez mára sem változott meg :-(

Az érdemi szakmai munka, és tapasztalat átadása, a tudás megosztás inkább a meeting jellegű csoportos építéseken, bemutató építéseken folyt.

Én magam sem szívesen megyek olyan mélységben a dolgokba itt, mint ahogy ott egy ilyen közös építésen teszem.

Ráadásul tudom, hogy ott gyakorlati ismeretet is lehet szerezni/(átadni) valamelyest. Felületest, de sokkal több mint a semmi! Hiszen így sz.gép elől lehetetlen gyakorlatot szerezni. És tapasztalatból mondom, mivel én is tartottam már: sokszor az építés közben, a munka során jönnek fel, merülnek fel újabb kérdések. Amiket nem értenek, vagy akkor látnak, tapasztalnak először, stb.

Szóval jó olvasást, és kitartást kívánok!

És ezek fényében értelmezd az olvasottakat :-) Ne add fel!

kerecse9 Creative Commons License 2014.06.12 0 0 7752

Semmi gond, nem vettem magamra.

Olvasom az elejétől...

Előzmény: sancibácsi (7751)


sancibácsi Creative Commons License 2014.06.12 0 0 7751

Ilyen légkörben, ilyen embereknek egyáltalán nem szívesen mondom el mit, és hogyan kell. (Megtettem már így is jó párszor, többször mint kellett volna,...:-(.

 

Ezzel nyílván nem rád gondoltam Kerecse. :-)

Előzmény: sancibácsi (7748)
Hisztor Creative Commons License 2014.06.12 0 0 7750

Hú, de ráértél.

 

Előzmény: sancibácsi (7728)
sancibácsi Creative Commons License 2014.06.12 0 0 7749

Ezt inkább nem kommentálom :-)

 

Magyarázza meg, az aki leírta.

 

Szerintem teljesen fölösleges a sütő ajtón keresztül levegőt adni neki.

Előzmény: kerecse9 (7747)
sancibácsi Creative Commons License 2014.06.12 0 0 7748

Ezt az ajtó levegő öblítést, .... csak most olvasom.

Közben írtad, míg én az enyémet, :-)

 

Figyelj!

Két külön malomban őrlünk, mondhatnám két/más rugóra jár az agyunk! Ez a probléma!

A jelenlegi ismereteiddel próbálod számonkérni a tömegkályhán azt, amit nem értesz. Vagy amiről úgy gondolod rosszabb, hiányzik, stb,....

De a Tömegkályhák egészen más felépítésűek, és egész más megoldást kinálnak ugyanarra a problémára!

Te azt gondolod nincs megoldva. Vagy rosszul, pedig nem igaz! Csak máshogyan, vagy Te nem látod! :-)

Jó példa erre az ajtó öblítő levegő!

Kérdés: láttál-e már kormos tömegkályha ajtó üveget????

Nem fogsz, mert olyan magas az égéshő, hogy leég róla!

De:

-1.

Az összes tömegkályha tűzterét úgy építem, hogy építek bele ajtó légöblítést :-) Csak lehet te nem tudod, hogy van olyan,...

2.

Az a tömítés kiszedéses dolog nem járható dolog, sőt tilosnak mondanám tömegkályháknál! A tűztér ugyanis túlnyomásos (teljesen más a tűztér felépítése, illetve az egész kályha felépítmény,...). Ezért tömítetlen ajtót tilos beépíteni! 1 ilyen filléres megoldás nagyon sokba kerülhet rossz estben!

 

Szóval az az igazság, hogy ami információ morzsákat fel lehet szedni a netről a tömegkályháról, abból nehéz kompletten összerakni a teljes képet.

Ha visszaolvasol néhányat látod: sértegetnek, mocskolnak. Ilyen légkörben, ilyen embereknek egyáltalán nem szívesen mondom el mit, és hogyan kell. (Megtettem már így is jó párszor, többször mint kellett volna,...:-(.

Előzmény: kerecse9 (7745)
kerecse9 Creative Commons License 2014.06.12 0 0 7747

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=86209081&t=9157278

"Pl, volt eset, mikor 10kg. fenyővel begyújtottam, és mikor már jól égett, úgy hogy a kemence is telibe lángolt, a huzatot csak alul kapta a hamuzón keresztül, néztem a kéményt, és nagyon füstölt, pedig bent úgy látszott minden oké, mert fullon lángolt egész a kemence tetejéig az utóégető is.
Aztán a kemence ajtó kinyitottam újjnyira, látszólag bent semmi nem változott ugyan úgy lángolt tovább, de kint a kéményen nem látszott semmi, mintha elvágták volna a füstöt, teljesen láthatatlan lett. Pedig fenyő volt ami kormol általában.
Szóval tényleg nem füstöl abszolut."

 

Kb itt tartok most a végigolvasásban.

Nekem ebből az jön le, hogy engedett be egy kis szekundert és máris tisztább lett az éges.

A gázok felszabadulása  a fából nem egyenletes. Ennélfogva az égési levegő mennyiség sem lehet az és azok aránya sem lehet állandó. 

 

Mindemellett a fának (fagáznak) mindegy hogy tömegkályhában vagy kandallóban ég. Mindegyikben egyre hevesebben szeretne égni. Az előbbiben ezt tolerálják, az utóbbiban nem. Pont ezért nem tetszik a kandalló, mert az égés természetével ellentétes dolgot akarunk ráeröltetni. Viszont azt nem hiszem el, hogy az optimális lenne, hogy kinyitom a tk. alján a hamuzó ajtót és ezzel el van intézve az égési levegő kérdése. Ezen még lehetne javítani.

 

 

 

Előzmény: sancibácsi (7746)
sancibácsi Creative Commons License 2014.06.12 0 0 7746

"Kandallósként nekem furcsa, hogy a tömegkályhákon a primer és a szekunder levegőt csak együtt lehet szabályozni, külön-külön nem. Nekem az a tapasztalatom kandallónál, hogy a primer levegő fejleszti a fagázt, a szekunder/tercier pedig elégeti azt."

 

Kandallót használónak biztos furcsa. Egyébként nem. :-)

A 2 tűztér (kandalló<=>tömegkályha) teljesen különböző!

Mások a tűztér dimenziói is egyrészt. (Arányaiban eleve. Tehát a kandallóbetét/tűztér belső mérete, a beletett fa aránya, ...). (Tehát a gázok felszabadulása-keveredés-égés).

Más az égési hőmérséklet is. Nagyon nagy különbség van a kettő között.

Ezért nem kell gyakorlatilag külön szabályozni a szekundert a primertől.

A szekunderről azt tudjuk, hogy az égés legvégén, a parázslás idején már inkább ront, mint javít. De nincs értelme szabályozhatóvá tenni. Ugyanis olyan kicsi százalékban kifejezve (kb 3-4%) hogy nem éri meg vele kínlódni. De az égés során javít, és ez a lényeg. (Az 1,3-1,8 órából kb. 10-15 perc).

 

Maga a használat/működés is eltér.

Bár az hogy kandalló, ugye az is csak egy dolog, rengeteg kivitel/változat/felépítés létezik.

Léteznek azért kandallóban is, ahol nemhogy nem szabályozható külön a primer-szekunder, hanem csak 1 levegő bevezetés van!

Van ami együtt szabályozható, stb,...

Vannak samottal/vermikulitos tűzterek, meg a hagyományosnak mondható öntvények bélelés nélkül.

De a lényeg, az alapelv a betét/tűztér előmelegítése (parázs ágy,..) majd a felmelegített tűztérben gázosítás, hosszanti elnyújtott égés!

A tömegkályhánál a tűztér már eleve langyos. Az égés rövid idejű, és intenzív. A tűztérben felszabaduló nagy hőt a hőtároló (harang-ellenáramú,...) rész csapdába ejti. És fűt a leégés után is; általában elmondható, hogy 24 óráig is (vagy tovább is akár).

 

A rostély néküli tűztér az megint megérne egy külön misét. Cserépkályháknál hívják ezt fatüzeléses tűztérnek.

De a kályha építés/technológia elment emellett. Van a Rath-os bio-tűztér, vagy az U+ os tűztér is. Ami mind rostély nélküli, de mind teljesen más.

Erről bővebben is lehetne írni, és nagyon sokat. Amire időm sincs egy ilyen fórumon mindent kifejteni.

De egy biztos, hogy a kályhák tűzterének levegő ellátása rendkívül fontos pontja a jó kályha építésének.

De nem azon múlik, hogy szabályozható-e külön-külön, hanem egyéb építési dolgok,....

Előzmény: kerecse9 (7742)
kerecse9 Creative Commons License 2014.06.12 0 0 7745

Amiről te írsz az már részben automatika, amihez áram kell. Kb mint egy faelgázosító kazán. Nézegettem korábban: egy lambda szondával vezérelt primer, szekunder levegős kb 7-800eft-ba kerülne. A huzatot is szabályozható fordulatszámú venti állítja be. Mindez szuper. De puffertartállyal, padlófűtés+radiátorok kiépítéséve kb 2MFt. Áramfüggő és nincs benn a tűz a nappaliban és sütni se tud, jó drága, igaz ad HMV-t.

Érdekelne a tömegkályha, talán egyszer építkezem. És pont a fűtés köré kellene megtervezni az alaprajzot, de legfontosabb hogy a fűtés legyen közmű független.

Azért tömegkályha mert látom, hogy jobb mint a kandalló szinte mindenben. Viszont a kandalló sokkal precízebb, kifinimultabb, az égési  levegő előmelegítés is könnyebben megoldható.

Azt nem értem, hogy a tömegkályhába bizniszbe hogy nem jutott el még a gázképző égési levegő és a gázelégető levegő egymástól független szabályozhatósága.

Vagy hogy az ajtó üvegeknek miért nincs légöblítésük. Ez a kandallóknál nem is kérdés. Itt még mindig szimpla csempekályhás ajtókat használnak. Valaki szólhatna már az ajtókészítőknek a Coanda hatásról. Mekk kollega már ismertette ezt a kandalló fórumon.

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=128022995&t=9020390

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=128029362&t=9020390

A legegyszerűbb megoldás erre, hogy az üveg felső élénél nincs tömítés, viszont belülről van egy acél lemez, ami lefelé tereli a huzat által beszívott levegőt. Filléres megoldás.

 

A kéményem két dolog miatt kormos: korábban próbálgattam a fojtogatást, valamint az akác vastag kérge nagyon gátolja gázosodást, egyszóval nem akar rendesen égni. Vékonyabbra kell legközelebb hasogatnom, illetve jobban gázosodó fafajokkal kevernem. Amúgy mint látható a kandalló is tud tökéletesen égetni plusz kamra nélkül is.

 

 "Az égési ciklus optimalizált követése nem megoldott." Tetszik ez a mondat. Egyelőre marad a lángkép és a kémény figyelése és a manuális levegő állítgatás.

 

Előzmény: a14789 (7743)
Evonly Creative Commons License 2014.06.12 0 0 7744

Kémény kitorkollásnál miért lenne sok a 100 fok? 

Ezt azért indokold meg légyszives!

Előzmény: a14789 (7743)
a14789 Creative Commons License 2014.06.12 0 0 7743

Érdekes kérdéseket vetsz fel.

 

Ha megnézed a fejlett élvonalbeli gyártók levegőellátással kapcsolatos szabadalmait és az alkalmazásokat akkor jelentősen túlléptek már ez egyszerű primer /szekunder definíción alapuló felfogáson.

 

Lényeges elemek.

 

1. Biofire koncepció, lényege a tűztéren belüli hő felhasználása a betáp levegő hevítésére. ennek egy csomó változata van, a különbség a levegő betáp útvonalhosszából ered (tucatnyi szabadalom van erer). A levegő felhasználása is több funkciós: a hagyományos primer/szekunder funkciókon is túllép.

 

2. Honnan jön a levegő kérdése. ennek a levegő páratartalmával is van kapcsolata

- szobán belüli páradús, (a kinti negyede sincs ennek)

- a ház melyik pontjáról jön be a külső levegő (minimum 5 hely lehet) (ez a nyomás értékkel összefügg, van ahonnan negatív nyomással tudod csak beszívni (kinti vákuum miatt)

 

3. A levegő betáp szabályozása az égési ciklusnak megfelelően, automatizálva (még gravitációs esetben) (az automatizálás lehet mechanikus és elektronikus)

4. Az automata gépi rásegítéssel van kiegészítve

5. Huzatfokozó/ huzatszabályozó alkalmazása a kéményen vagy kiegészítő berendezéssel a kémény alsó részén.

 

A "hagyományos tömegkályha" nem igazán van ilyenekre felkészítve, de némelyiket alkalmazzák a profi építők. Komplex megoldást még nem találtam. Az égési ciklus optimalizált követése nem megoldott.

 

Más: a kémény kitorkolásnál szerintem sok a 100 C fok, különösen ha a kémény is kivesz belőle hőt. A kitorkolás módosítón látszik a korom, tehát az égés sem tökéletes, annak korom mentes nek kellene lennie. De kandallónál ez normális valószínűleg.

Előzmény: kerecse9 (7742)
kerecse9 Creative Commons License 2014.06.12 0 0 7742

Kandallósként nekem furcsa, hogy a tömegkályhákon a primer és a szekunder levegőt csak együtt lehet szabályozni, külön-külön nem. Nekem az a tapasztalatom kandallónál, hogy a primer levegő fejleszti a fagázt, a szekunder/tercier pedig elégeti azt. Üzemi hőmérsékletnél pedig már primer sem kell, mert olyan magas a tűztér hőmérséklete, hogy már elegendő gáz képződik nélküle is.
Tehát üzemi hőmérsékletnél én már nem használok primert, míg ezt tömegkályhánál nem lehet elzárni. Olvastam is a topik elején, hogy a sütőajtó nyitásával kellett plusz levegőt beengedi a másodlagos égéstérbe, hogy ne füstöljön a kémény (fenyő volt a tüzelő).
Kérdés: miért nem lehet külön szabályozni a két égési levegőt?
És a másik kérdés: mi a véleményetek a rostély nélküli tűztérről? Hisz itt nincs primer levegő. Jobb, rosszabb, mint a hagyományos???

kerecse9 Creative Commons License 2014.06.12 0 0 7741

Az én kandallómnál kb 110-120 C fok a kémény legteteje. Vélhetően ennél a égéstermék magasabb hőmérsékletű.

Szerencsére emeletes házam van és a kémény is csak levegővel szigetelt kerámiabéléses, így még a kémény is melegíti a házbelsőt. Kb 2m2-en 50-60 fokra melegszik fel. Tehát jobban hűti az égésterméket, mint a kőzetgyapotos. Egy kicsit hasonló ez egy járatos kályhához.

Egy átlagos kanadalló tulaj ennél csak melegebb égésterméket enged ki a kéményen, már ha nem fojtogat. Látok kandallókat melyeket a külső falra tesznek és egyből egy épületen kívüli kéménybe vezetnek. Na az aztán tényleg pocséklás.

 

Előzmény: sancibácsi (7713)
Evonly Creative Commons License 2014.06.12 0 0 7740

Látszik ezen a tömegkályha témán a kiforratlanság....ahogy itt ölitek egymást az siralmas! Csak benéztem ide, hátha lesznek okos emberek, erre megy a mocsok! További jó szórakozást magyar módra ! Csókolom!

kerecse9 Creative Commons License 2014.06.12 0 0 7739

Bocsánat! A link beszúrást próbálgatom.

Előzmény: kerecse9 (7738)
kerecse9 Creative Commons License 2014.06.12 0 0 7738

khjljl

Előzmény: sancibácsi (7713)
a14789 Creative Commons License 2014.06.11 0 0 7737

Na te is egy jogtudós vagy az tuti.

 

A "sancibacsi" nem tud perelni mert nem létezik. 

 

Bemegy a bíróságra és azt mondja hogy ő a sancibacsi?

Szerintem meg Én vagyok.

és?

Saját magammal levelezek, mert szórakoztató.

 

 

 

 

Előzmény: maguborka (7736)
maguborka Creative Commons License 2014.06.11 0 0 7736

Nagy nyilvanossag elotti ragalmazasert siman perelheto. Szoval csak rajtad all...

 

 

Előzmény: sancibácsi (7735)
sancibácsi Creative Commons License 2014.06.11 0 0 7735

Persze elso hsz-abol rajottem hogy elemzo az.

Es igazad van, mar a Republik is megenekelte, hogy aki az azis marad:-)

Nem is tudom : egyebkent neha ugy erzem tisztessegnek kellene felfogni hogy engem mocskol allandoan.

De hat hagy csinalja! Biztosan kiskoraban nem simogatta meg az anyukaja.

Lehet ez az oka hogy az emberi eggyuttelesre alkalmatlan.

Ezen a sertegetesen kivul meg semmit nem tett le.

Csak a hoborgest sertegetest.  Hat lehet nem volt gyerek szobaja..........

 

Előzmény: maguborka (7732)
vberko Creative Commons License 2014.06.11 0 0 7734

helyi hülye ? :)

Előzmény: maguborka (7732)
maguborka Creative Commons License 2014.06.11 0 0 7733

vagy hüje!?  hülyje vagyok én ehhez :)

maguborka Creative Commons License 2014.06.11 0 0 7732

nyomd meg a gombot. a hülye hülye maradt

 

Előzmény: sancibácsi (7730)
a14789 Creative Commons License 2014.06.11 0 0 7731

A kézügyességed biztos szuper, és gyakorlott vagy a téglák egymásra ragasztásában is. Képes vagy lemásolni egy adott tervet, és kitűnő a kivitelezés is ebben nem is kételkedem.

A probléma azzal van, hogy az analízis szintézis tevékenységed tévutakon jár, mert a fizika az nem OKJ végzettséggel művelt tudomány. Hibás következtetéseid másokat is félretájékoztatnak.

 

Megoldható ez a hiány, beiratkozol fizikusnak, vagy csak a hőtanból kiképezteted magad, kicsit fárasztó ha nincs hozzá matematikai képzettséged (és nincs) így a dolgokat nem tudod alkalmazni. Ez van, nem lehet mindenki agysebész sem, vagy balerina az operában.

 

Én sem vagyok fizikus végzettségű, bár részt vettem egy néhány fizika versenyen és majdnem az is lettem, de találtam jobbat.

Ezért tanácsot kérek a vélemény alkotáshoz szakembertől, akinek viszont nem kötelező hogy legyenek kreatív ötletei.

 

Tehát pont a Te szavaiddal élve, akinek nincs végzettsége az ne beszéljen hülyeségeket és ne zavarja meg a többi embert, lásd oxigén atom stb. Olyan vizekre evezel állandóan (mérés stb. ) amiben hályogkovács vagy.

De ne veszítsd el az önbizalmadat, építs kályhákat százszámra amíg van megrendelő, és nem jönnek rá hogy "tömegkályha" nem csak az amiről te beszélsz. Mondhatjuk úgy is hogy ez már túlhaladott , erkölcsileg elavult téves elképzelés, ami egyszerűen öreg mint a faeke.

De lehetett régen is és most is faekével szántani, csak kicsit macerás.

 

Oszt meg velünk inkább a tégla illesztés tudományát, mert abban gyengék vagyunk sajna :) és azok is maradunk ha nem segítesz :)

 

Mivel ma is nagy meleg van, igyál két sört a stressz is elmúlik. :)

 

Egyébként megoldottam az ultrafinom részecskék kiáramlásának problémáját és olyan készülék született ami beépíthető cserépkályhába is vagy bármibe... és nem pusztul tovább a nép (eddig nem tudta mitől dobta fel a papucsot a sok kálya üzemeltető - 3 év minimum a bünti)

 

 

 

Előzmény: sancibácsi (7730)
sancibácsi Creative Commons License 2014.06.10 0 0 7730

Soha nem gondoltam, hogy NEKEM a moderátoroknak KÖTELEZŐ lenne megtenni bármit is, vagy alárendelteim lennének. Miért tennék????

Hanem: rágalmazni, sértegetni SENKINEK sem szabad SENKIT!

Ennyi.

Be kell tartani a feltételeket!

Nem szájkataratézni kellene, hanem vitázni: tényeket, érveket, adatokat, .... felhozni.

Én ezt teszem.

Hogy van-e lövésem a szakmáról, azt nem te döntöd el, és nem is az ide beírt információk alapján dől el.

Előzmény: a14789 (7729)
a14789 Creative Commons License 2014.06.10 0 0 7729

"Ha gondolod kitöröltetem a moderátorokkal!"

A moderátor nem a te alárendelted és ha ő is visszaél a jogaival miattad az sok pénzébe fog kerülni szegfény indexnek pedig nem tehet róla (új szelek fújnak).

Mégis kinek tartod te magad? 

Ha a te tulajdonod lenne az index akkor sem dumálhatnál ilyeneket.

 

Egyébként semmi közöm a "hisztor" nevű úrhoz de kezd unalmas lenni a sok marhaság amit ide bezúdítasz mint főokos  (ez nem lenne baj, teljesen nyilvánvaló hogy lövésed sincs a szakmáról).

Ne oktass ki senkit, mert nem értesz hozzá - sajnos a sok balfácánnak aki tőled rendel egy rakás téglát.

 

 

Előzmény: sancibácsi (7728)
sancibácsi Creative Commons License 2014.06.10 0 0 7728

Olyan aranyos a stílusod!

Látszik, milyen segítő szellemben látogatsz ide :-)

De valójában mi a hsz-d valóságtartalma???????

(Semmi, csak kötekedés, nade vegyük sorba egyenként:-)

 

Én a kéményben a kondenzációt (kátrányosodást) fars levegő bevezetéssel oldottam meg, ami egyben a hát páramentesítését is automatán elvégzi 200mm*200mm-es kéménybe. Emiatt a 60-70 fokos füstgáz felhígul sok levegővel.

Először is:

-lehet az 160, vagy 260 fok is! Csak Te állítod, hogy SZERINTED 60 fok. Ez olyan kevés, mint Balaton szeletben a hullámverés :-)

-A fals levegős kéményes dolog nem más: (hagy használjam a Te szavaid:-) mint: Házi Tákolmány.

Majd kérdezd meg a kéményest, a fals levegőről.

 

Én nem értek a kályhák építéséhez,

(az látszik)

és semmi pénzért nem vállalkoznék rá mert szerintem életveszély házilag építeni, és számos jogsértést is elkövet (nincsenek tisztában alapvető tűzrendészeti előírásokkal) egy csomó kályhás papírral esetleg felvértezett, de "tapasztalati alapon" dolgozó "mester".

Ez olyan dúrva ferdítés, hazudozás, hogy ha nőni lehetne tőle, akkor ülve is elérnéd a Holdat :-)

Mi az, hogy házilag?????

Kályha építő szakember vagyok. Ez nem házi kivitelezés!

Mi az hogy jogsértés???? Nevetséges!

Ha a pék kenyeret süt, akkor az jogsértés?  Vagy ha az autószerelő autót szerel, az jogellenes, mert azt csak a gyárban tudják javítani? Vicc ez!

Miért ne lennék tisztában az előírásokkal, mikor ezt csinálom?

De nem kell ezt nekem feléd bebizonyítani. Még csak nem is akarom :-)

De egy kicsit, ha visszafordítjuk:!!!!!!!

Igaz, hogy láttunk már itt egy pár gányolt tömegkályhát. Házilag barkácsolva. Olyan is lett.

De!!!! Figyelem!

Vajon Temporiszt nem építenek be házilag????? Hm? Minden végzettség nélkül????

(csak át kellnézni, és beolvasni a Cserépkályha, kandallós topikba....).

Ők valóban nincsenek tisztában a dolgokkal. És aki nem ért hozzá, inkább vesz 1 gyári betétet, amit csak körbe kell építeni, mint full megépíteni 1 kályhát!

 Amúgy ebben igaza is van. Ad valami védettséget, annak aki nem ért hozzá.

 

De ez a történet ugye nem arról szól! Hanem Te a hozzáértőt állítod be hozzá nem értőnek!

Ez itt a ló lába ami kilóg, de nagyon.

 

Példa:

Akkor hogyan is számolod ki a légfelesleg mennyiséget, ha kályhát akarsz építeni?

Hogyan méretezed a tűzteret?

Hogyan határozod meg az adott kéményhez építhető tüzelőberendezést?

Ha az a kérdés, hogy mivel: megmondom én neked: számológéppel!

A hogyant meg ezek után mondjam meg? (Rákérdeztem a feleségemnél: még nem látott tollat a hátamon egyet sem:-).

De természetesen kiszámolom mindezeket, sőt még többet is!

Nem csak a tűztér teljesítményt, hanem a külső hőleadó képességet, és a belső hőfelvevő képességet/teljesítményt is. Hogy ezek összhangban legyenek egymással.

Mert ugye ha ég a tűz, és kimegy a kéménybe, akkor nincs ami eltárolja, és a tűz leégése után. Hogy vissza adja a hőt! Amíg ég benne: fűt, utána meg kakukk,,.....

De ezt egy kandallót használónak nem kell elmagyaráznom :-(

 

Adsz papírt arról amit építesz? De olyat, hogyha tűz keletkezik és kijön a biztosító, meg esetleg átterjedve a szomszédok felé, a rendőrség is, akkor akinek csináltad annak ne legyen baja belőle hogy "házi tákolmányba" tüzelt.

Ez, hogy házi tákolmány, ez sértő szerintem! Nagyon dúrva, és lejárató! Ha gondolod kitöröltetem a moderátorokkal!

Egyébként Te adsz papírt?

Ha te adsz, akkor én miért ne adhatnék??????

(Természetesen adok :-)

 

Ez jogilag nagyon súlyos kérdés, amibe a legtöbb önjelölt kályhamester nem gondol bele.

Mi az, hogy önjelölt???? Hm? Kályhaépítő végzettséggel építem a kályhákat. Nem önjelölt vagyok, hanem felkérnek, az emberek, hogy építsek nekik, mert amit eddig építettem, az jó kályha lett.

 

Gyári tűztérbe fűtve, tanúsításokkal, megfelelő kiviteli engedélyekkel ellátva legalább efelől nyugodtan alszik az ember.

Egy jól, és szakszerűen megépített kályha ugyanolyan biztonságos, ha nem biztonságosabb! Amit meg annak a papírjára írnak, azt inkább hagyjuk!

És ha már a nyugodtságnál tartunk!

Egy tömegkályhában átlag leég a tűz 1,5 óra alatt. Utána mehet az ember amerre akar  dolgára!

A kandallóban 3-4, akár 7-... órán keresztül ég a fa. Elnyújtani az égést, mert ha kialszik a tűz, semmi meleget nem ad. (Ugye nem akarod azt mondani, hogy reggel megrakod, elmész dolgozni. Délután hazamész, és akkor majd lezárod? Mert akkor valóban ha rosszul alakulnak a dolgok szükség lehet arra a papírra,.........:-(

Ha meg nem nyújtja el, akkor meg szalad ki a kéményen, és fűtené a fecskéket. De azok olyankor már Afrikában vannak. Úgyhogy semmi értelme 2-3-...-szor annyi fát eltüzelni benne.

Előzmény: Hisztor (7726)
kekov Creative Commons License 2014.06.10 0 0 7727

aki 3 nicknévvel kavarja a szart egy fórumon, azt felétek szkeptikusnak hívják ?

 

Előzmény: Hisztor (7725)
Hisztor Creative Commons License 2014.06.10 0 0 7726

Én a kéményben a kondenzációt (kátrányosodást) fars levegő bevezetéssel oldottam meg, ami egyben a hát páramentesítését is automatán elvégzi 200mm*200mm-es kéménybe. Emiatt a 60-70 fokos füstgáz felhígul sok levegővel.

 

Én nem értek a kályhák építéséhez, és semmi pénzért nem vállalkoznék rá mert szerintem életveszély házilag építeni, és számos jogsértést is elkövet (nincsenek tisztában alapvető tűzrendészeti előírásokkal) egy csomó kályhás papírral esetleg felvértezett, de "tapasztalati alapon" dolgozó "mester".

 

Példa:

 

Akkor hogyan is számolod ki a légfelesleg mennyiséget, ha kályhát akarsz építeni?

 

Hogyan méretezed a tűzteret?

 

Hogyan határozod meg az adott kéményhez építhető tüzelőberendezést?

 

Adsz papírt arról amit építesz? De olyat, hogyha tűz keletkezik és kijön a biztosító, meg esetleg átterjedve a szomszédok felé, a rendőrség is, akkor akinek csináltad annak ne legyen baja belőle hogy "házi tákolmányba" tüzelt.

 

Ez jogilag nagyon súlyos kérdés, amibe a legtöbb önjelölt kályhamester nem gondol bele.

 

Gyári tűztérbe fűtve, tanúsításokkal, megfelelő kiviteli engedélyekkel ellátva legalább efelől nyugodtan alszik az ember.

 

 

Előzmény: sancibácsi (7713)
Hisztor Creative Commons License 2014.06.10 0 0 7725

A másik hármat nem ismerem. Ha vannak szkeptikusok a fórumon, az nem jelenti azt, hogy csak egy van.

Előzmény: kekov (7714)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.06.08 0 0 7724

"https://www.youtube.com/watch?v=LKwJ1zfVGHI&feature=youtu.be"

 

Úgy érzem, hogy nem életszerű ez a szimuláció, elsősorban azért, mert nem számol a több méternyi jómeleg kémény erős szívóerejével.

Ha ezt te csináltad, akkor átküldenéd nekem emailben az e2d file-et?

(lusta vagyok egy óráig virtuális falakat tologatni :)

Előzmény: Ybasc02 (7722)
Ybasc02 Creative Commons License 2014.06.08 0 0 7723

Orosz művek...

 

 

Előzmény: Ybasc02 (7722)
Ybasc02 Creative Commons License 2014.06.08 0 0 7722

 ...akár a gyakorlatban közeli értékeket is mutathat"

 

https://www.youtube.com/watch?v=LKwJ1zfVGHI&feature=youtu.be

Előzmény: Ybasc02 (7721)
Ybasc02 Creative Commons License 2014.06.07 0 0 7721

" ....úgyhogy aki szeretne bizonyítani egy elméletet, az NE ezzel a szoftverrel tegye :)"

 


Nem az elméletet szerettem volna bizonyítani hanem a gyakorlatban előforduló jelenségeket szemléltetni :)

Bizonyos beállítások mellet, és ha van már pár mért paraméterről is adat akkor lehet próbálkozni  vele, akár a gyakorlatban közeli értékeket is mutathat, természetesen háttér adatok nélkül csupán csak játék lehet :)

 

https://www.youtube.com/watch?v=gusAaG2egbI

 

https://www.youtube.com/watch?v=5XQSqUNfeKo

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (7720)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.06.07 0 0 7720

"Egyszer láttam egy fizikai modellező szoftverrel készített kályha-modellt, de az hatalmas hülyeséget csinált"

 

Egy kis játék a hosszú hétvégére: újra megtaláltam a hibás fizikai modellező szoftvert (amiben ráadásul hibás kályhák vannak)!

Egy rakás fizikai/matematikai hülyeséget csinál, úgyhogy aki szeretne bizonyítani egy elméletet, az NE ezzel a szoftverrel tegye :)

Itt látható néhány előre gyártott modell, van közöttük néhány kályha is:

http://energy.concord.org/energy2d/models.html

Ezen kályhák többsége a szoftverben csak azért működnek látszólag helyesen, mert a hőforrások nem csak hőt fejlesztenek, de egyúttal a megfelelő irányba "fújják" is a levegőt, mint egy ventilátor.

Jól látható, hogy a szoftver a fizika egyes területein nem vizsgázna ötösre, ha kikapcsoljuk a hőforrások ventilátor-hatását: jobbklikk az objektumra -> Properties -> Souce -> Wind speed=0

ezután a virtuális kályhák elkezdenek olyan hülyeségeket csinálni, ami a való életben lehetetlen.

 

Még egy bosszantó hiba: a módosítások elmentése előtt az összes tizedesvesszőt tizedespontra kell cserélni (az összes fülön).

Előzmény: Mekk Elek ezermester (7697)
a14789 Creative Commons License 2014.06.06 0 0 7719

Te nem olvasol újságot?

A fórum üzemeltetője felel a jogsértésekért.

Csak óvatosan :)

Előzmény: sancibácsi (7718)
sancibácsi Creative Commons License 2014.06.06 0 0 7718

a14789 kimaradt.

Előzmény: kekov (7714)
maguborka Creative Commons License 2014.06.06 0 0 7717

a légfelesleg az az a többlet, amivel az a sok sok ember (akit nem annyira kedvel a nép) életben van... most találtam ki. szerintem jó. :)

Előzmény: sancibácsi (7713)
maguborka Creative Commons License 2014.06.06 0 0 7716

gomb benyomva rá is. jó ez a funkció na :)

Előzmény: maguborka (7715)
maguborka Creative Commons License 2014.06.06 0 0 7715

hát mert ő az a bizonyos elemző... 

Előzmény: sancibácsi (7709)
kekov Creative Commons License 2014.06.06 0 0 7714

 

kakukk ... kakukk ... kakukk .... mondja a14779 alias elemzo alias csakmostazegyszer és poliHisztor 

 

 

sancibácsi Creative Commons License 2014.06.06 0 0 7713

Hát ezzel nem vagyunk előrébb, kedves Hisztor!

 

Ezek olyan megfoghatatlan, és nem számszerűsített dolgok, hogy:

-sárgán izzik a fa (tűztér hőmérséklet, égéshő:......?).

-alig látszik a füst,

-olyan hideg a füstgáz, hogy épp kiesik a kémény tetején (mennyi???? C fok?).

 

Tehát ha leírod, mennyi, akkor majd összehasonlítjuk, érvelünk, és elmondom, mi a gond ezzel az egésszel amit mondasz, és a képlettel, stb,....

 

De gondolom ezt sosem tudjuk majd meg. :-(

 

 

Ezért inkább arra kérek mindenkit, akinek van annyi kis józansága,( Józan paraszti észnek is szokták mondani), hogy gondoljuk már végig!

Azt mondod, hogy 140-180 C-nek kellene lenni a füstgáznak!

És a kályhám adata nem jó a 110 C körüli értékkel? Kevés, alacson, kondenzáció,.....

De a tiéd 50-60 Fok?

Akkor kinek kondenzálódik, és mi hát a jó?

 

Keveslitek a 110 körüli értéket! És nem hiszed el, a gázelemző Által kalkulált adatot? (Pedig némi fáradtsággal utána lehet nézni a Libik András féle könyv 127. oldalán a kilépő füstgáz hőmérséklet, és hatásfok összefüggésének. Ami nagyságrendileg megint egy visszajelzés, de persze nem pontos tized százalékra. De nagyságrendileg tájékoztató, és ezt igazolja!).

Miközben nem tudjuk, hogy az az akármilyen tüzelő berendezés amit te használsz, annak KONKRÉTAN MENNYI:

-a kilépő füsthőm-e,

-mekkora légfelesleggel éri azt el,

-és mennyi az abban lévő el nem égett CO,... tartalom.

Mert addig ez az egész diskurzus annak a szintje, mikor az óvodások vitatkoznak a homokozóban, hogy kinek az apukája az erősebb,......

-

Előzmény: Hisztor (7706)
vberko Creative Commons License 2014.06.06 0 0 7712

Amit számoltál az az elméleti minimum levegőmennyiség ami az adott  fa elégéséhez szükséges, tehát a gyakorlatban inkább a duplája vagy többszöröse. Vagyis a te kandallód is kiviszi a kéményen azt a hőmennyiséget.

 

Előzmény: Hisztor (7710)
Hisztor Creative Commons License 2014.06.06 0 0 7711

Ca. 60-70 fok. nem tudom, de radiátorban az még nem éget.

Előzmény: sancibácsi (7707)
Hisztor Creative Commons License 2014.06.06 0 0 7710

Ja igen. 4m3/kg. az 20 kg fa esetén tk. -ban elégetve intenzíven (ki tudja 1-2 óra lehet) mondjuk 2 óra alatt 80 m3 levegő, óránként 40 m3 másodpercenként (40 000 liter / 3600 sec) több, mint 11 liter levegő. Na ez cúg, ami keményen kiviszi a kéményen a meleget, még ha csak mondjuk 140 fokos is a füstgáz (amit ilyen intenzív égésnél kétlek).

Előzmény: vberko (7703)
sancibácsi Creative Commons License 2014.06.06 0 0 7709

Vberko-tól idézel.

Mégis engem emlegetsz? (Sértegetsz...)

 

Egy ilyentől nem tudok egyetlen szót sem komolyan venni: Nem publikus e-mail, és első hozzászólás!

Elősször tanulj meg normális hangon, emberi normák alapján vitázni.

(miért sértegeted, Berkot, hogy mennyi sört ivott?)

A meggyőzéshez, vitához érvek kellenének, és nem mások sértegetése, mocskolása,....

Előzmény: a14789 (7705)
Hisztor Creative Commons License 2014.06.06 0 0 7708

Csak a megtermelt melegre igaz természetesen a kéményen át távozó hőveszteség. Nyilván, ha 20 % víztartalmú fával 80% hatékonyságú cuccban tüzelsz, akkor már eleve 0,8* (1-0,2)= 0,64, azaz max. 64% lehet, az elméleti energia kihozatal. Majd ebből jön le a veszteség. Az, hogy az égés maga mennyire hatékony, csak abból következik, hogy szép fehéres hamu marad utána (kapott elég oxigént), no meg a füstmentes tüzelésből (sem a tűztérben, sem a kéménynél, nem látni füstöt). Ezt nem tudom megmondani pontosan, de a leírtak miatt közel lehet a sztöciometriai egyensúlyhoz.

Előzmény: vberko (7703)
sancibácsi Creative Commons License 2014.06.06 0 0 7707

Na még egyszer megkérdezem: Mennyi akkor nálad a kilépő füstgáz hőmérséklete pontosan?

(Lehet nem értetted az előbb, mert elévesztettem: kemencét írtam.........Bár egyikszer mintha kemencét említettél volna, másszor meg Temporist).

 

Szóval ha megmondod, akkor majd én is megmondom, mi is a baj/probléma azzal amit:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=130565392&t=9157278

-ban írtál.

Előzmény: Hisztor (7698)
Hisztor Creative Commons License 2014.06.06 0 0 7706

Nem tudom. Egy biztos, kézzel meg lehet fogni a füstcsövet ott, ahol bemegy a kéménybe. Jó meleg, nem vitás, de nem égeti meg a kezed. Azt sehogy sem értem, hogy a tűztérben citromsárgán izzik a fa közepe és olyan, mintha izzó cseppekben csöpögne (nem vicc sokat agyaltam már rajta vajon hány fok lehet ott), miért olyan hideg a füstgáz, hogy épp csak kiesik a kémény tetején, már ha egyáltalán látszik valami, mert begyújtás után kis idővel, már nem füstöl a kémény, olyan mintha nem is tüzelnék. 

Előzmény: sancibácsi (7702)
a14789 Creative Commons License 2014.06.06 0 0 7705

"Mivel nem mindegy, hogy egy fojtogatott égés következményeként 30-50% -os égési hatékonyság következtében felszabadult hőmennyiségből megy ki adott mennyiség a kéményen, vagy 90% fölötti égéshatékonyságból származó hőmennyiségből megy ki a kéményeden esetleg kicsit több mint az első esetben."

---------------------------------------------------------------------

Nem mindegy persze, csak az egész nem így működik. A hatékonyság a lényeg.

Ha rosszul tüzelsz, rossz a kályha, stb.  az rontja a hatékonyságot.

A veszteség nem egy dologtól függ hanem egy összesített érték.

 

A kémény szempontjából mindegy mi történt előtte, a gynage képességű kéményben is lesz további veszteség és még károk is lehetnek.

 

"A legoptimálisabb az lenne, ha 90% fölötti égéshatékonyságnál csak annyi levegő menne ki a kéményen amennyi az adott famennyiség optimális elégetéséhez szükséges. Ez kb. 4m3/kg. Ez az elmélet. A gyakorlatban ennek többszöröséről beszélünk."

-----------------------------------------------------------------------

Az optimális szó nem fokozható, tehát nincs leg leg leg optimálisabb.

 

A levegő oxigén tartalma kell az égéshez, a nitrogén ami a döntő többség, nem ég el, ezért mindenképpen kimegy a kéményen és hőt tartalmazva viszi a  meleget is ha nem emelik ki belőle. és nem.

 

Milyen többszörösről beszélsz? 8-12-20 m3? Sok sört ittál? 

 

Ami kimegy az a levegő nem éghető része + az égés során felszabadult gázok közül az ami nem égett el.

 

Reménytelen... Sancibácsi díjat érdemelsz,  fokozata 2  látvány:oxigénatom ezüstből.

Előzmény: vberko (7703)
vberko Creative Commons License 2014.06.06 0 0 7704

"A búbos kemence korszerűsített utóda."

Végül is minden tüzelőberendezés annak az utóda. :) Még a te kandallód is :)

Előzmény: Hisztor (7689)
vberko Creative Commons License 2014.06.06 0 0 7703

"Lényegében a füstgáz térfogatárama (Vn) és hőmérséklete (tf) a döntő a kéményen át elpazarolt meleg esetében"

Ez igaz. De csak abban az esetben, ha a kéményt és az ott elpazarolt hőenergiát nézed. Ez azonban csak az egész képlet egy része. Mivel nem mindegy, hogy egy fojtogatott égés következményeként 30-50% -os égési hatékonyság következtében felszabadult hőmennyiségből megy ki adott mennyiség a kéményen, vagy 90% fölötti égéshatékonyságból származó hőmennyiségből megy ki a kéményeden esetleg kicsit több mint az első esetben.

A legoptimálisabb az lenne, ha 90% fölötti égéshatékonyságnál csak annyi levegő menne ki a kéményen amennyi az adott famennyiség optimális elégetéséhez szükséges. Ez kb. 4m3/kg. Ez az elmélet. A gyakorlatban ennek többszöröséről beszélünk.

 

Előzmény: Hisztor (7698)
sancibácsi Creative Commons License 2014.06.05 0 0 7702

Tehát annak a kemncének az égési idő csúcsán mennyi is a kilépő hőmérséklete?

Előzmény: Hisztor (7698)
ab69 Creative Commons License 2014.06.05 0 0 7701

Meg kéne érteni végre, hogy ez nem kandalló és nem is ”hagyományos” kályha. A tűztér és a kémény között van egy meglehetősen nagy, hőtároló-felvevő rész, különböző járatrendszerekkel.

Ami a füstgáz tömegáramát illeti, tök mindegy, ha a kéményig megfelelő mértékű hőleadás történik, egy contraflow ill. harangrendszerben egyebként elég rendesen le van lassítva az áramlás.

 

Az intenzív égés pont hogy nem pazarló, hanem szükséges a gázok megfelelő kiégéséhez. (3T) Ha elkezded folytogatni a tüzet azaz elveszed az égéshez szükséges mennyiségű oxigént, na az a pazarlás.

 

Van egy cirka 2 órás égési periódus, ezek a kályhák ha jól vannak méretezve , nem hasraütés szerüen , vagy eszetlenül másolgatva, akkor ez alatt az idő alatt, mondjuk úgy feltöltődik a hőtároló egység annyi meleggel, amit fokozatosan leadva fedezni fogja az adott hely hőveszteségét.

 

Ha rosszul van méretezve a kályha, vagy valaki eszetlenül fűt és csak szórja bele a fát mint bolond pék a lisztet, akkor el lehet érni azt a pontot, hogy a hőtároló rész már nem tud több meleget felvenni hanem elkezdi a kéményt fűteni, ilyenkor természetesen drasztikusan esik a hatásfok is.

Ezt baromi egyszerűen el lehet kerülni, megfelelően kell méretezni. Azt meg ugye nem árt előtte megtanulni.

 

Az idézett képlet  csak részeredményt ad, ennyiből még nem lehet valós hatásfokot számolni.

 

Nyilván senki sem úgy születik, hogy kapásból tudja ezeket a dolgokat, de ha valaki nem tud valamit, jobb inkább kérdezni, mint kinyilatkoztatásokat tenni a témában, mert esetleg bohócot csinál magából, vagy ami még annál is rosszabb,: ”elemző”-t.  Volt már itt pár emberke aki úgy akarta bebizonyítani, hogy nem jó a tömegkályha, hogy fogalma sem volt róla hogyan működik.

 

 

Előzmény: Hisztor (7698)
Ybasc02 Creative Commons License 2014.06.05 0 0 7700

"Foghatod végig, amíg leég a 20 kg fa, a cső nem éget meg. Hiába olvad meg eközben az alumínium a tűztér izzó belsejében."

 

Akkor a készülékednek a kilépő füstgáz hőfoka mennyi is (hőfokban) az égési ciklus csúcsán ...? 

Előzmény: Hisztor (7692)
Hisztor Creative Commons License 2014.06.05 0 0 7698

 

 

Lényegében a füstgáz térfogatárama (Vn) és hőmérséklete (tf) a döntő a kéményen át elpazarolt meleg esetében. Emiatt pazarló az intenzív égés (sok levegő, nagy légáram) és emiatt nem lehet a hatásfoka 80-90% körüli, legfeljebb 40-60 %.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.06.05 0 0 7697

Egyszer láttam egy fizikai modellező szoftverrel készített kályha-modellt, de az hatalmas hülyeséget csinált: nem a kémény szívta a füstgázt, hanem csak a tűz felszálló hője mozgatta (ami csak a begyújtás utáni percekre igaz, amíg a kémény üzemmeleg nem lesz), ezért mosolyogva távoztam.

Ez a filmecske  milyen nevű szoftverrel készült?

A kimenti pontra be van-e kapcsolva pl 10-20 pascal extra elszívás (már meleg kémény szívóereje), vagy a szimulációnál csak a begyújtás utáni pillanatokra voltál kíváncsi?

Előzmény: Ybasc02 (7695)
Ybasc02 Creative Commons License 2014.06.05 0 0 7695

Hátha valakinek érdekes is lehet...

sancibácsi Creative Commons License 2014.06.04 0 0 7694

A többihez:

 

A tömegkályhának a kemencéhez semmi köze sincs.

 

A 104 fokos kilépő egyáltalán nem gáz! A 140 fokos harmatpont az valóságos lehet 45-50 %-os nedvességtartalmú fánál. :-(

(De most őszintén ki az a hülye, aki ilyennel tüzel, ha tud egyáltalán?).

A harmatpont ugyanis mindíg a hőmérséklet, és a gázban lévő nedvességtartalom fügvénye! Száraz fánál, amikor felülről gyújtjuk meg (felülről nem ég a nedves fa!) szigetelt kéménynél még ennél is lentebb lehet menni kondenzáció nélkül.

 

A pellet/brikett az meg fából készül, és semmi különleges nincs benne, csak egyedül a nedvességtartalma a kevés.

 

Nos az egész onnan indult el, hogy ugye egyesek (1) állítja, hogy az Ő Temporisa a király, a tömegkályha hatásfoka pedig 45-50 % körül van!

Tehát ne menjünk már el a lényeg mellett:

-a 'tisztelt' hsz-ó támassza már alá az állítását! Én cáfoltam a méréssel. Ezen persze lehet a nyálat verni (írígyek, műszerrel nem rendelkezőknek, mindenkinek akiknek savanyú a szőllő, és a többiek előnyben) hogy 1-2 %-os pontatlanság van-e? Ez a lényegen semmit nem változtat!

 

Ami az egészben a tanulság, az 2 dolog!

 

 

I.

Hát itt vagyunk még mindíg! 1 helyben topognak még mindíg egyesek!

A tömegkályha M.o-n lassan 5 éves múltra tekint vissza (több). Elejétől mondjuk, és elismételtük már hányszor:

-az nem jó, ha lezárjuk, elvesszük az égéstől a levgőt! Nem lesz magas hőmérsékletű, és elég hatékonyságú az égés!

Így tüzelnek tömegek még mindíg ma! :-(

Veszik a nedves fát, mert az tovább ég, meg lezárják a levegő beejtőt, hogy elnyújtsák az égést!

Kozben kormot, Co-t termel a kazán/cserépkályha,..... az elégtelen égés miatt!

Hiába mondjuk évek óta, nem megy a buksiba,...

Mert a megszokott sablonban gondolkodnak :-(

Ha a kandallóban nagy a láng, sok megy ki a kéményen! (Ez ott persze igaz.)

De egy más szerkezetű, működésű, felépítésű tömegkályhánál NEM!

 

Az egyik cél: a nagy hőmérsékletű, tiszta, jó hatékonyságú égés!

A másik pedig a nagy felszabadított hő csapdába ejtése a kályha hőtároló részében. Ennyi a lényeg.

 

II.

A kemencével kapcsolatban:

HaLsok levegőt engedünk az égéstérbe: akkor sem fog nagy hőmérsékletű, jó hatékonyságú, és tiszta égés kialakulni!

Tehát a langyos füstcső égés alatt, (főleg égés után :-) még nem bizonyítja a magas hatásfokot!

Mert ha rengeteg 23 C fokos levegővel keresztül öblítjük a kemencét, akkor belátható, hogy nem fog 100 fok fölé menni a kilépő hőmérséklet! De minek árán? Kihűtjük a tűzteret, és a kályhát/kemencét, lerontjuk az égést! (Ez a +++++++ levegő már többet ront, mint javít!).

 

 

Összefoglalva a lényeget:

Pont erre szolgál a füstgáz elemző, hogy igazolva legyen: sok, vagy kevés!

Az pontosan méri az O2-t is, illetve az elégetlen Co,-t,......

Tehát hogy nem a kályha tűlhűtése, dúrva légfelesleg árán van alacsony kilépő füsthőmérséklet!

Az én mérésem nem a spanyol viasz felfedezése! Ezekről a kályhákról vannak hiteles, dokumentált, labor mérések is az USA-ban, Kanadában, Oroszországban,.....

Az én mérésem csak azt bizonyítja, hogy az általam épített kályha is megüti azt a színvonalat.

Nem nekem kell ugyanis bebizonyítani, hogy a tömegkályhák hatékonysága mennyi, hála az Istennek!

Nemzetközi tapasztalatok, mérések vannak erre már. A mérés engem igazol, nekem visszajelzés, hogy azt amit ott építenek, azt építjük, és olyan hatékonysággal tudjuk, mint ahogyan ők (a piac diktálói, úttörői,..).

Vagyis a 45-50 % csak hazugság. Csak 'szeretnék' egyesek, hogy annyi legyen. De nem annyi.

sancibácsi Creative Commons License 2014.06.04 0 0 7693

Nagyon örülök a topik felpörgésének!

Sok dolgot megcáfoltak már itt mások. Amit nem nagyon kellene tovább magyaráznom/ragoznom/ismételgetni.

 

De egy biztos: sokan nagyon aranyosak, és aggódnak (fölöslegesen) a 104 C kilépő miatt.

Egyrészt. Másrészt:

Van egy népdal: Megismerni a kanászt ... járásáról!

 

Jelen esetben:

Megismerni: Elemzőt (kitiltott/jegelt nick: csakmostazegyszer) bunkó stílusáról,.....

Előzmény: Hisztor (7678)
Hisztor Creative Commons License 2014.06.04 0 0 7692

Foghatod végig, amíg leég a 20 kg fa, a cső nem éget meg. Hiába olvad meg eközben az alumínium a tűztér izzó belsejében. 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (7691)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.06.04 0 0 7691

"Én is így teszteltem a kandallót, hogy 20 kg fa elégetése után a kéménybe menő füstcsövet puszta kézzel meg lehet e fogni égési sérülés nélkül."

 

20 kg fa elégetése UTÁN bármelyik kályháét meg lehet fogni. De a fa elégetése KÖZBEN már nem ;)

Előzmény: Hisztor (7689)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.06.04 0 0 7690

"Mert a 104 fokos füstgáz igen közel van a harmatponthoz ami azt jelenti, hogy a víz a kéményben biztosan kondenzálni fog,"

 

A víz 60 fok körül kondenzálódik,

egy normális kémény meg hőszigetelt (jó tömegkályháé pláne), tehát csak néhány fokot fog hűlni benne a füstgáz.

Tehát a 104 fokos füstgáz csak akkor lehet túl alacsony, ha az elegendő erejű huzat létrehozásához nem elég meleg.

Vagy akkor, ha a kémény nem hőszigetelt.

De akinek nem hőszigetelt a kéménye, az meg ne akarjon magának ennyire jó hatásfokú (=alacsony kilépő füstgáz-hőmérsékletű) tüzelőberendezést.

Előzmény: kjapp (7673)
Hisztor Creative Commons License 2014.06.04 0 0 7689

Klassz.

 

A búbos kemence korszerűsített utóda.

 

Na ez lehet hatékony, ha kézzel meg lehet fogni a füstcsövet. Én is így teszteltem a kandallót, hogy 20 kg fa elégetése után a kéménybe menő füstcsövet puszta kézzel meg lehet e fogni égési sérülés nélkül. Meg lehet.

Előzmény: vberko (7688)
vberko Creative Commons License 2014.06.04 0 0 7688

"Akkor megtanultam, hogy a 90-100% hatásfok a fatüzelésnél mese, ami levegő ki köll menjen, annak ki köll mennie a kéményen, hogy jó legyen az égés. Ha lassan folyik a láng, akkor kevés megy ki, ha gyorsan,  akkor sok megy ki."

Amiről beszélsz az a légfelesleg tényező. A hatásfokot nagyban befolyásolja a légfelesleg, a kilépő füstgáz hőmérséklete és az égés hatékonysága. Ezekkel lehet bizonyos határok között játszani, hogy minél közelebb kerüljünk a 100%-hoz.

 

Kondenzációs fatüzelésű kályha ? :)

http://mha-net.org/docs/v8n2/wildac12b.htm

 

Aki egy kicsit tud angolul, annak érdemes a "Thoughts about the Downdraft Experiment, by Lars Helbro (Apr 28/12)" doksit is elolvasnia a fenti oldalon.

Előzmény: Hisztor (7682)
maguborka Creative Commons License 2014.06.04 0 0 7687

Jogos.

Veled úgy is egyetértek :)

Előzmény: vberko (7685)
maguborka Creative Commons License 2014.06.04 0 0 7686

Péter... :) Maradandó amit alkotott ez nem kérdés...  Mai napig vitázunk :)

ergo életképes...

Előzmény: Hisztor (7682)
vberko Creative Commons License 2014.06.04 0 0 7685

Ezt szerintem nem nekem akartad címezni :)

Előzmény: maguborka (7683)
maguborka Creative Commons License 2014.06.04 0 0 7684

Azt azért említsük már meg, hogy az a kevesebb kémény, amelyik minden 6 métere kívül van..., ráadásul még nem is szigetelt, s ráadásul meg tégla...

 

senki nem is mondott 90-100 %-ot. de egy ember... Valami elemezgető mókus, sőt ő elméleti 120-at is kihozott a fizikus haverjával... 

 

Előzmény: Hisztor (7682)
maguborka Creative Commons License 2014.06.04 0 0 7683

nyilván azt, így hatásos :)

fórum ez vagy mi!? az!?

akkor meg kell a szélső érték. így ki lehet hozni, hogy szar.

 

az nem merül fel, hogy kurva jól tárolja a hőt a kályha, mert ugye 800 fok lemegy 110-re a maradék lesz valahol, az nem érdekel senkit

 

ahogy az sem, hogy ha csak 5 fokot csökken a kéményben méterenként, akkor a kémény legtetején megjelenik egy két vízcsepp, mert a kondenzáció nem azt jelenti, hogy a niagara indul meg a kéményben.

 

ahogy az sem, hogy itt az égési idő nem non-stop, hanem max napi 2-szer 2 óra, legyen 2,5... ergo a niagara megint csak nem indul el

 

ahogy az sem, hogy mire lecsorog a víz (az a bizonyos niagara mennyiségű), addig párolog is, ergo nincs mi lecsorogjon...

 

ahogy az sem merül fel, hogy mi van, ha csak az utolsó 3 méteren ami kilóg a házból hül az égéstermék hője pl,10 fokot méterenként, mert a kémény többi része a házban bent van, sőt rossazbb esetben még esetleg a padláson, ahol lehet laknak, tehát marad a kéményből 1,5 méter sem, ami a külvilággal érintkezik, ergo a 10 fokos hülés méterenként, az pontosan 15 fokot jelent, addig meg max 3-4-et... - tehát megint ott vagyunk, hogy a kémény legvégén ejj, megjelenik pár csepp kicsapódott víz... ami persze párolog is el, az áramlás miatt.... (szél, meg áramlik fel a meleg levegő... tehát a niagara csak nem akar leesni...

 

 

szóval hajrá fórum, hajrá szélső értékek... (senki nem mutatott persez még egy képet sem, ahol tömegkályha van, s a kátrányos belül a fal - feltételezve pár éves használatot, nem ahol most építették, mert szar volt az előző kályha...)

 

Előzmény: vberko (7681)
Hisztor Creative Commons License 2014.06.04 0 0 7682

Ez egy minimálisan 6m-es kémény tetején már csak 40-50 fok lenne. Az elég karcsú. Volt olyan év amikor azon tűnődtem, miért lógnak jégcsapok a kéményem karimáján télen. Azután meg két vödör üvegszerű kátrányt kapartam ki belőle szezon végén. Akkor megtanultam, hogy a 90-100% hatásfok a fatüzelésnél mese," ami levegő ki köll menjen, annak ki köll mennie a kéményen, hogy jó legyen az égés". Ha lassan folyik a láng, akkor kevés megy ki, ha gyorsan,  akkor sok megy ki. Ami benn marad, abból lehet gazdálkodni, mindegy mivel.

 

Tk.-ra végre találtam egy elég korrekt cuccot:

 

http://www.youtube.com/watch?v=FESHZgTQGnI

 

 

Előzmény: vberko (7676)
vberko Creative Commons License 2014.06.04 0 0 7681

"A tüzelőberendezés égésterét elhagyva ez a hőmérséklet csökkenés akár méterenként 16 °C is lehet."

Én csak az AKÁR szót emelném ki. Tehát nem törvényszerű, és a mondatszerkezetből következően a legszélsőségesebb esetet hozta fel példának.

 

 

Előzmény: joevagyok68 (7679)
vberko Creative Commons License 2014.06.04 0 0 7680

Rajta van a cetlin. O2 érték.

Előzmény: Hisztor (7678)
joevagyok68 Creative Commons License 2014.06.04 0 0 7679

Nincs ezen mit "jól megírni" !

Már megírta !!

"ert a 104 fokos füstgáz igen közel van a harmatponthoz ami azt jelenti, hogy a víz a kéményben biztosan kondenzálni fog, amit a speciálisan megépített (és igen drága) kéményeken kívül egyik sem bír el tartósan."

 

 

első találat gugli...

http://www.e-kandallo.hu/blog/38-falazott-kemeny-helyett-elogyartott

"A tüzelőberendezés égésterét elhagyva ez a hőmérséklet csökkenés akár méterenként 16 °C is lehet. Az égésgázok valamennyi nedvességet, vízgőzt is tartalmaznak, melynek aránya a tüzelőberendezés típusától függően eltérő lehet. Ez a vízgőz azonban 60 °C alatt elkezd kicsapódni a kémény belső falára."

Előzmény: maguborka (7677)
Hisztor Creative Commons License 2014.06.04 0 0 7678

A pelletkazános cetli a 104 fokos kimenő hőmérséklettel ugye nem tömegkályhára vonatkozik?

 

Csak annyi kérdésem lett volna, hogy intenzív égésnél mennyi levegő áramlik át a tűztéren.

 

Ez a kulcs ahhoz, hogy mennyi meleg megy ki a kéményen át.

 

 

Előzmény: sancibácsi (7666)
maguborka Creative Commons License 2014.06.04 0 0 7677

ugyan nem én, hanem Ő, de gondolom, ő tovább vitte a kilépő ponttól az égésterméket, pl  6 méter kémény-nyivel. S ezen a 6 méter kéményben, meg tovább hül az égéstermék, s ezért merült fel benne. Ha meg nem akkor majd jól megírja :)

Előzmény: vberko (7676)
vberko Creative Commons License 2014.06.04 0 0 7676

"Mert a 104 fokos füstgáz igen közel van a harmatponthoz"

Ezt honnan veszed ?

A szabvány is 60-70 fokkal számol ha jól emlékszem.

Előzmény: kjapp (7673)
vberko Creative Commons License 2014.06.04 0 0 7675

"A berakott TESTO műszer eredményekből meg le kellene takarni a felső pár sort, mert így látszik, hogy az a pellet kazán értékeire számol, az pedig a ventilátoros automatizált égés miatt teljesen más"

Ezt kifejtenéd, hogy miért/miben más ?

Előzmény: kjapp (7673)
kjapp Creative Commons License 2014.06.03 0 0 7673

...Így az intenzív égésnél is látható, hogy 104 C fokra lehűl a füstgáz!

(Látja, aki látni is akar, nem csak nézni:-)...

 

Intenzív égésnél 104 fokos füstgáz kilépő hőmérsékletre lett tervezve a kályha, vagy így sikerült?

 

Mert a 104 fokos füstgáz igen közel van a harmatponthoz ami azt jelenti, hogy a víz a kéményben biztosan kondenzálni fog, amit a speciálisan megépített (és igen drága) kéményeken kívül egyik sem bír el tartósan. Nem véletlen az, hogy az ipari kazánoknál, függetlenül hogy gáz, olaj, vagy pakura, szén vagy pellet a tüzelőanyag, 130-140 fok alá nem ajánlott menni a kilépő füstgázhőmérséklettel.

 

A berakott TESTO műszer eredményekből meg le kellene takarni a felső pár sort, mert így látszik, hogy az a pellet kazán értékeire számol, az pedig a ventilátoros automatizált égés miatt teljesen más, mint a természetes huzattal működő tömegkályha, tehát a bemutatott elméleti értékkel való összehasonlítás semmit sem ér.

Előzmény: sancibácsi (7666)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.02 0 0 7672

Sziasztok,

 

végre normális vita van..:)

 

Most sajna nincs gyors netem, így csak a kandallós részhez szólok hozzá:

Engem lehülyéztek, hogy nem is vagyok kályhás, sőt .. mert ki mertem jelenteni, hogy egy tömegkályha hatékonyabb a hiper szuper finn kandallóknál, amik már lassan amerikaiasan élve 120%-osak..:)

De Sancibá leírta, és aki komolyan meg akarja érten a rendszert, vagy a gömböcös, vagy Sancibához, vagy Vajdaságba, de egyik workshopra legalább menjen el, vagy ha mi tul "picik" vagyunk néhány embernek, akkor az MHA Wildacres workshopra, vagy Kuznjecovhoz, vagy Larshoz menjen ki..:))

De sok értelme nincs úgy vitázni, hogy a másik oldalt nem ismertük meg, mert mi ismerjük a kandallót és nem hülyeségből írjuk le amit írunk, nem blöffölünk... ugyan mindannyian másra esküszünk, de a lényege ugyanaz, csak mindenkinek van egy iskolája, amihez ragaszkodik... ami neki bevállt, de ami biztos, hogy a tapasztalat kulcsfontosságú és nem a könyvmoly okosságok...

 

üdv,

Zsolt

Előzmény: sancibácsi (7671)
sancibácsi Creative Commons License 2014.06.02 0 0 7671

"A tömegkályhák mérete a belső szerkezet miatt, nagyjából adott"

 

Ez igazából csak a dán(finn) kályhákra igaz.

 

A harang rendszerű tömegkályhák egyik nagyszerűsége pont abban áll, hogy rugalmasan tervezhető, alakítható.

Méret, forma, stb.

Kicsitől, az egész nagyig építhető! Tehát a hőszükséglethez igazítható a kályha mérete, és nem olyan kötött mint a dánnál.

Előzmény: szdyv (7670)
szdyv Creative Commons License 2014.06.02 0 0 7670

Érdeklődve olvastam a beszélgetéseteket, és mindkettőtöknek igazat kell hogy adjak és ellent is mondanék.

Ha egy megrendelő öreg és nem hozzáértő akkor is kéne számítást végezni, mert segít a döntésben. tömegkályha építés során több lehetőség is felmerülhet. Az építés után ha átadunk egy számítást, akkor később több kellemetlenségtől is megóvhatjuk magunkat, nem utolsó sorban bővül a tapasztalatunk!

A tömegkályhák mérete a belső szerkezet miatt, nagyjából adott, igaz a dupla héjazattal növelhetjük a hőtárolást, viszont igencsak lelassítjuk.  Véleményem szerint a kályha mellé épített padkával, a fa mennyiséggel is lehet számolni. Elég jól bevált az a módszer is, hogy zárhatóvá tesszük a padkát vagy padkákat, és csak a fa elégése után, amikor a súbert lezártuk akkor engedjük rá a meleget.

 

Köszönöm

 

Előzmény: sancibácsi (7669)
sancibácsi Creative Commons License 2014.06.02 0 0 7669

Hát cserépkályha átrakásnál működik is a dolog.

Amilyen volt, ha jó volt,.......

Akkor ugyanúgy átrakva utánna is jó lesz nyílván! :-)

De mondjuk ez a Tömegkályhás topik! :-)

Olyat még nem hallottam, hogy nálunk azt át kellett volna rakni,.... :-)

Újkályha építésénél, ha egyedül maradok akkor is azt gondolom, hogy legalább hőszükségletre méretezni kell!

(Ha megkínál, teával, ha sem).

Szerintem meg inkább visszahívják azt a mstert, aki hőszükségletet is számolt, és eléjük tesz (még ha egy kockás papíron van kiszámolva akkor is). Mint azt, aki nem számolt.

Én úgy látom, hogy ezt az ökölszabály dolgot el kell felejteni. Most, hogy már 5szörös, 10szeres hőigény is lehet ugyanakkora térben!

 

(És akkor már arról nem is beszélek, hogy minél jobban szigetelt a ház, annál inkább kicsi a hőigény. És ahogy egyre kisebb a hőigény: egy 'gyorsan' fűtő kályha hirtelen túlfűti az épületet! Tehát az egyre vastagabb falú, 2 héjú, estleg légréses kályha is egyre jobban beillik ezekbe, és nem a cserépkályha. Még tömegkályhából is a nehezebb kivitel illik ide,... Hosszabb hőtárolás,.... A lényeg, hogy egyre vastagabb fallal, egyre hosszabb hőleadással elnyújtva fűtsön).

 

Előzmény: Kályháskristóf (7668)
Kályháskristóf Creative Commons License 2014.06.02 0 0 7668

Elég rég csinálom, hogy tudjam: ha Manci néninél hőszükségletet, teljesítményt, huzatigényt, járatméretezést számolok, akkor megkínál egy teával és soha többé nem látom. Az ügyfeleim zöme idős ember aki azt szeretné, olyan legyen mint a kezdetekben, vagy inkább jobb. Ha pedig bontottból építek akkor ő azonnal tudni szeretné, mekkora kell ide. Erre jó a régi ökölszabály, meg persze kicsit szétnézni a házban, szigetelés, nyílászárók, stb...

Előzmény: Kályháskristóf (7667)
Kályháskristóf Creative Commons License 2014.06.02 0 0 7667

Hát félreérthető volt. Most, hogy mindenről papírt kell már adni, adva van egy pénzért járat méretezés ami csak a Macsoi ajánlásával érvényes... Te meg úgy méretezel ahogyan akarsz.

 

Mivel teljesen ráálltam az átrakásokra és a bontottból építésekre, na meg az antikokra, valóban kb 4-5 féle járatrendszert építek, nincs is szükség többre, nem is látok bontáskor többet. Ezen kívül persze ismerek még egy csomót de nekem ez a 4-5 fajta rendszer bőven elég.

Előzmény: sancibácsi (7655)
sancibácsi Creative Commons License 2014.06.02 0 0 7666

Tehát:

"(Persze, hogy a kandalló betétből egyből megy a 200-300-.-..akárhány,... fokos füst a kéménybe!). Hatásfok 45-55 %."

 Ez honnan jön?

Ezt tudom, hogy 82.00 %, mert ilyenem van:"

 

Tehát az, hogy neked Temporisod van, abból még nem derül ki, hogy szerinted 1 tömegkályha miért lenne 45-55 %-os hatásfokú!

Nem sokat árul el a hsz-od a tömegkályháról (mivel ahhoz egyáltalán nincs köze) csak egyedül a gondolkodásodról árulkodik :-(

 

Nos ennek fényében a:

"Mennyi idő alatt megy át a levegő a tűztéren keresztól a kéménybe intenzív égésnél?"

kérdés is elég megmosolyogtató!

Hiszen a tömegkályha mérésnél a Temporisszal összehasonlításban a rendelkezésre álló fából nem 80%-ot éget el (Effnet), hanem 89,7 %-ot.

És mivel ez nem direkt a kéménybe van bekötve, ezért az Effgros, tehát termikus, Szumma hatásfok is 82,5 %-os.

Ezek az adatok persze nyílván nem minden kályhára vonatkoznak, hanem arra az álltalam épített kályhára. :-)

De az pertsze minden tömegkályhára igaz, hogy a tűztérből (lásd Temporisnál a gyári betét) nem a kéménybe van kötve a füst.

Hanem a másodlagos égéskamrába, majd onnan (nem mennyi idő!!!!!!! hanem milyen hosszú-mennyi m2-es hőfelvevő felület) az akárhány 8-10-1.... m2-es hőfelvevő füstcsatornába (ellenáramú/harang rendszerű) távozik.

Így az intenzív égésnél is látható, hogy 104 C fokra lehűl a füstgáz!

(Látja, aki látni is akar, nem csak nézni:-).

 

Előzmény: Hisztor (7664)
Hisztor Creative Commons License 2014.06.02 0 0 7665

"(Persze, hogy a kandalló betétből egyből megy a 200-300-.-..akárhány,... fokos füst a kéménybe!). Hatásfok 45-55 %."

 

Ez honnan jön?

 

Ezt tudom, hogy 82.00 %, mert ilyenem van:

 

http://www.szabokandallo.hu/index.php?lang=hu&marka=supra&kat1=53&kat2=318&termek=temporis_2d

 

 

 

Előzmény: sancibácsi (7659)
Hisztor Creative Commons License 2014.06.02 0 0 7664

Mennyi idő alatt megy át a levegő a tűztéren keresztól a kéménybe intenzív égésnél?

Előzmény: sancibácsi (7659)
sancibácsi Creative Commons License 2014.06.02 0 0 7663

Hát igen. A kérdésedből ez nem derült ki számomra. :-(

Tehát 1 a kályha hőpleadó képessége, tehát fűtő képesség.

 

2. pedig a belső méretezés.

Ennél mindenképpen körültekintően kell méretezni a (akármilyen)kályha belső keresztmetszeteit. Főleg 14*14-es kémény esetén.

Előzmény: joevagyok68 (7661)
sancibácsi Creative Commons License 2014.06.02 0 0 7662

Egyetlen név/nick is jól jönne, ott 42100-42200 között!

Aki hozzám hasonlóan fontosnak tartotta a hőszükségletre méretezést a kályhára/kandallóra!!!!!!!!

Ki is volt az??????

Előzmény: sancibácsi (7655)
joevagyok68 Creative Commons License 2014.06.02 0 0 7661

lehet én IS félreértettem ezt a méretezést, hogy mire is vonatkozik.....DE Te is a kérdésem ezáltal !  :-)

Mert az ugye a huzatra vonatkozott (volna) !  :-)

Amitől a kályha "mérete"/járatok mérete/teljesítménye függ(het)...mint azt pár hozzászólással korábban írtátok !

 

Előzmény: sancibácsi (7658)
sancibácsi Creative Commons License 2014.06.02 0 0 7660

Ja!

Ha nem hinnél a józan ész/érvek szavának?

Itt van a mérés, konkrét számadatokkal:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=130322745&t=9157278

 

Itt látható, hogy:

-az égés hatékonysága 90% közelében van,

-és a kályha szumma, termikus/összesített,..... (tehát a kályhában tartott ielőtt kéménybe engednénk, hatásfoka) is 80% fölött van.

 

 

Az a 40-50 % az nem egyéb mint:

-hazugság/tévedés/rosszhiszeműség stb... (eldönti majd az olvasó,.....),

-vagy kókányolt, szakszerűtlenül épített/gányolt kályha adata!

Előzmény: Hisztor (7657)
sancibácsi Creative Commons License 2014.06.02 0 0 7659

"Az eleje biztosan jó a számolásnak, de a hőkiemelési részt nem értem.

 

(Kéne valami grafikon ahol lehet látni a véggázáram mennyisége / hőmérséklete függvényében a kéményen át távozó hőenergiát.)

 

Szerintem azért 40-50% lehet a tk hatékonysága is, bár kétségtelen, hogy amekkora lánggal égetik benne a fát (youtube videók) , a keletkező meleg nagy része a kéményen át távozik, egyszerűen kiviszi a cúg. "

 

 

Nos ebben áll, a tömegkályhák nagyszerűsége!

Hogy Te nem érted, pedig mégis így működik :-)

 

Pedig oly sokszor elmondtuk már, ha visszaolvasol megértheted:

-delta T

-füstgáz tömegáram

-áramlási sebesség,

-az égési hatékonyság

-és a hő csapdába ejtése/ vagyis hőelnyelési képesség!

 

Vagyis a hő felszabadítása, (intenzív égés) és a keletkezett hő elnyelése!

Kezdettől fogva erről beszélünk itt a topikon!

(ez a 3T).

Az, hogy te kandallóban tüzelsz, és elképzelhetetlen, hogy a láng(HŐ) kimegy a kéményen=> az érthető.

Mert máshogyan gondolkodol!

De mi kezdettől fogva hangsúlyozzuk, hogy a tömegkályha más gondolkodásmód!

(Persze, hogy a kandalló betétből egyből megy a 200-300-.-..akárhány,... fokos füst a kéménybe!). Hatásfok 45-55 %.

Ez OK!

De ahol ezt bevezetnénk egy füstcsatornába? képzelj el egy cserépkályhát? A betéted egy cserépkályhát 'hajt' meg! Persze, hogy hőt ad le még +++++-ban!

 

Ehhez hasonló a tömegkályha modul/struktúra!

Csakhogy itt még dúrvább!

A hőt intenzívebben szabadítjuk fel! Ezálltal tökéletesebbégés, és  jobb hatásfokú égés jön létre! Majd ezt a nagyobb hőt vezetjük a hőelnyelő csatornába!

Így sokkal jobb hatásfokú tüzelőbereendezésünk lesz, a kandallónál, vagy csrépkályhánál is!

(Hopp itt van a helye a más gondolkodásnak! Mi nem sablonokban gondolkodunk :-)

!

 

Előzmény: Hisztor (7657)
sancibácsi Creative Commons License 2014.06.02 0 0 7658

Hogy jól érted-e? Hogy -15-re kell méretezni?

 

Igen, jól érted.

Ezt ugyanúgy szabvány írja elő, mint, ahogy azt, hogy teherhordó boltozatnál milyen minőségű habarccsal kell falazni a boltívet! Vagy milyen hőátbocsájtással kell rendelkezni a falnak, ha most épül!

(A valódi probléma az, hogy amit 30 éve építtettek az 10-12* többet bocsájt át, mint a most épülő A+os, vagy 20* annyit mint a passzív)!

Tehát 10*/20*/30* nagyobb kályhát kéne építeni! ami ugye megint zsákutca....

 

Tehát a kályhát -15 C fokra kell méretezni.

Ha mínusz -20-22 fok van, legfeljebb 2* gyújt be a dolgozó! :-)

De!

Ha +5-re lenne méretezve( vagy +15-re?).

 És -10-15 -20 fok van? És nincs kisegítő fűtés?

Akkor mi lenne? => Fázna!

És elkezdene tüzelni, rápakolni, még, még, és még,....

De a kályha, akárhogy pakol rá, nem tudna több hőt leadni! :-(

És még mindíg fázna, ... :-(

Fázna, miközben szétfűtené a kályhát!

(Arról nem beszélve, hogy ahogy a kályha felmelegszik, és nem tud több hőt felvenni! És mivel nem tud hőt felvenni, ezért a + rápakolás csak az eget fűtené (meg a kéményt), és nem a kályhát !)

 

Tehát ha egy jó hatásfokú kályhát akarunk, akkor el kell felejteni azt a handabandát, hogy: "én olyan f..za lengyel/svéd iker/... cserép/akármilyen/vagyakártömegkályhát  építettem, ...... 90-98 %-os a hatásfoka duma!

(Ebből is volt feszültség régen köztem, és szegény Szalai P. között. (Ő normális volt. A többi hülyéről most ne is beszéljünk, mert azok megint más kategória,...) Ő felesküdött erre a Helbro féle Dán kályhára. Én próbáltam vele kulturáltan vitázni. Hogy bizony az egy véges dolog. Ahol mást, másmilyet/.... kell építeni, oda jobb a harang/dupla-harang,...).

 

Nincs, és nem lesz ilyen típusú kályha, ami csodakályha SOHA!

(vannak típusok, amik tudnak bizonyos százalékok között, de azt adott helyre kiválasztani/méretezni/illeszteni kell!!!).

Előzmény: joevagyok68 (7656)
Hisztor Creative Commons License 2014.06.02 0 0 7657

Az eleje biztosan jó a számolásnak, de a hőkiemelési részt nem értem.

 

(Kéne valami grafikon ahol lehet látni a véggázáram mennyisége / hőmérséklete függvényében a kéményen át távozó hőenergiát.)

 

Szerintem azért 40-50% lehet a tk hatékonysága is, bár kétségtelen, hogy amekkora lánggal égetik benne a fát (youtube videók) , a keletkező meleg nagy része a kéményen át távozik, egyszerűen kiviszi a cúg. 

Előzmény: elemzo9999 (7550)
joevagyok68 Creative Commons License 2014.06.02 0 0 7656

Tényleg nem kötözködés...CSAk, hogy megértsem !  :-)

EZ a "méretezés" hogyan lehetséges, ha van olyan eset amikor +20 ( mondjuk egy É-i tájolású ház ) és van olyan amikor -20 fok külső hőmérsékletnél kell begyuttani ?

A "legrosszabb" eshetőségre ? tehát + 20 fok külső hőmérsékletre ? Vagy ?

Előzmény: sancibácsi (7655)
sancibácsi Creative Commons License 2014.06.02 0 0 7655

Járatméretezés gyerekcipőben????

 

Hát ez furi Kristóf!

A cserépkályhás könyv, amiből tanultam, azt 1960-as években írták. Ennek a javított kiadásából tanítottak.

 

Járatméretezés már akkor is volt, és tanították.

Amit én a kályha világában levettem a néhány év alatt: a cserépkályha építők valóban érzésre, meg mittudoménmire méreteznek, és építenek! Leginkább amit mástól láttak.

Még hőszükségletet sem képesek számolni!

Lásd a cserépkályhás fórumban:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=128767637&t=9020390

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=128774490&t=9020390

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=128785103&t=9020390

Egyedül maradtam azzal a véleményemmel, hogy a kályhát méretezni kell, és el kell felejteni a 30 éves ökölszabályt!

Mit várunk méretezés kérdésében?

Mikor a legtöbb azt hiszi, hogy ismeri a tutit, mert ugyanazt a 2-3 féle kályhát építi (5-ös, esetleg 3-as kis kályhánál. Iker, meg fél iker így hívják. Ha 7 csempés 1 csigát tesz a tetejére, ha 8 csempe magas, akkor 2-t :-)

Hát szerintem ne boncoljuk ezt a méretezést. Mindenkinek jobb!

 

Mert köztünk legyen szólva 20*20-as kémény az elég jó!

(Eleve nem 14*27, ami már nem szabványos, de a keresztmetszete elég jó!).

Pedig a 14*14-es kis kéményre is lehet jó kályhákat építeni. Csak tudni kell mit-miért, hogyan, egyebek,....

Előzmény: Kályháskristóf (7654)
Kályháskristóf Creative Commons License 2014.06.01 0 0 7654

Egyszer a 20x20-as kéménnyel jól megszívtam. Építettem egy 5x3x5 plusz párkány, rá pedig egy 4,5x2,5x2-es plusz párkány természetesen, cserépkályhát. A járatméretezés kontra kéményméret és hosszúság számítás akkoriban még gyerekcipőben járt nálunk. Az alja lengyel, (azt természetesen szűkítettem járatonként és a tűzteret is nagyobbra építettem) a teteje két kör. Érzés szerint a nagy kémény miatt tettem mindenhová járati előfűtőket. Nos mikor már a neten lehetett olvasni mindenféle írást a járatméretezésről csupa olyan embertől akik cserépkályhát csak a kalendáriumban láttak, hát az ügyfél beleszaladt ezekbe és rögtön hívta a Macsoit, aki ki is béleltette velem a kéményt azonnal. Hozzáteszem, kátrányosodásnak nyoma sem volt sehol. Még jó, hogy egy haverom ezzel foglalkozik anyagárban megcsinálta nekem. Szóval így jártam ezzel a kéménnyel. Nekem is itthon nagyobb van mint 20x20, kutya baja.

Előzmény: datapop (7651)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.31 0 0 7653

Boccs, nem figyeltem, hogy a kéménytisztító kérdés a másik kályhához szólt..:)

Előzmény: Törölt nick (7652)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.31 0 0 7652

Már megválaszolták..:))

 

Annyi apró módosítást, hogy ami a képen van, az 14*14-es kéményre van kötve, a tisztító a fal tuloldalán van, hogy természetesen lehessen tisztítani.. (építettem már 12*12-esre is, mert ezeknek a rendszerükből kifolyólag kicsi a huzamigényük)

A kéménymagasság nem érdekes(vagyis annyiban igen, ha tul magas a kémény, akkor viszont nagyobb átmérő szükséges, vagy hogy jól leszigetelt legyen, hogy a füst ne csökkenjen a "harmatpont" alá, mielőtt eltávozik a kéményből), annyiban, hogy a gerinc felett minimum 60cm-el magasabb legyen, vagy ha távolabb van a tetőgerinctől, akkor vannak pontos számítások a kéményeseknél..

A kémény keresztmetszetére vannak méretezve az adott tömegkályhák... de nem igazán érzékenyek rá, ha be van tartva minden amit a megrendelőknek elmondtam.. (vizes fa hanyagolása, papír és egyéb sok füstel járó tüzelőanyag...)...

 

zs.

Előzmény: joevagyok68 (7648)
datapop Creative Commons License 2014.05.31 0 0 7651
20x20 asra van rákötve, kéménytisztító a túloldalon, de ha nincs majd kiverik a falat:D
Előzmény: joevagyok68 (7649)
sancibácsi Creative Commons License 2014.05.31 0 0 7650

Termeszetesen merettol tipustol kialakitastol fugg.

De alltalanossagban elmondhato hogy 16-os kor keresztmetszet a minimalis.

 

Előzmény: joevagyok68 (7648)
joevagyok68 Creative Commons License 2014.05.30 0 0 7649

Ööö..itt/ennel mekkora a kemeny ? :-) 

Illetve ennel az adott esetnel hol van a kemeny also  tisztitonyilasa ?

Csak kivancsiskodnek..

Előzmény: datapop (7646)
joevagyok68 Creative Commons License 2014.05.30 0 0 7648

Csak kivancsiskodnek..

milyen keresztmetszetu/magassagu kemenyre lett ez kotve ?

Mi az elvart 'minimum' meret ?

Vagy az merettol/tomegtol /teljesitmenytol fugg ?

Előzmény: Törölt nick (7637)
sancibácsi Creative Commons License 2014.05.30 0 0 7647

A nehéznek mondott cserépkályha fal tömege sem éri el a normál futó (12 cm) km. téglafal tömegét. De már elég jól megközelíti :-)

(de a képen látható kéthéjú: samott mag+ kő héj pedig a duplája is lehet! a nehéz cserépkályha tömegének :-)

 

Mondjuk ilyenkor szerintem azért nem árt 119.-edszer is elmondani, amit 118 * már elmondtunk.

A tömegkályha nem CSAK A TÖMEGről szól, és nem CSAK A tömege miatt tömegkályha.

A tűztér- másodlagos égéskamra is legalább ilyen, ha nem fontosabb eltérés.

Aztán a füstjárat helyetti ellenáramú/ vagy harang rendszer. Lassúbb füstgáz áramlás, emiatt nagyobb hőfelvételi képesség!

(Meg valóban a vastag/nehéz fal alig melegszik át, így nagyobb a DeltaT, vagyis hőmérséklet különbség. Ez is folyamatosan biztosítja ezt a hőfelvételi képességet).

Előzmény: datapop (7646)
datapop Creative Commons License 2014.05.25 0 0 7646

valahogy így nézhet ki a tégla utóbélelés.   De kihangsúlyozom ezek a képek nehéz építésű cserépkályháról készültek és nem kályhacsempével épített tömegkályháról. :)

Törölt nick Creative Commons License 2014.05.24 0 0 7645

Köszi ..:)

 

Nem ezért tettem fel, csak, hogy létezik megoldás.

Most a belsőt nem tudom feltenni, mert képeket már a munkafázisokról nem szoktam készíteni...

 

Mekk Elek: :))) mondasz valamit..:) Erre van a biztonsági átégő természetesen..:)) Nehogy bennmaradjanak..:)

 

Pali: a vakolt részek tégla, a csempe résznél pedig állított téglával van bélelve a cserépbélelésen felül, azaz nem csak rá van ragasztva a téglafelületre Profix-al..

 

Van amúgy több teljes cserépkályhám is ezzel a rendszerrel... Ha valakit érdekel, amikor lesz újra ilyen munkám nyugodtan eljöhet, segítségért cserébe megtanulható.. (emailt írjatok és jelzek, mikor beugrik ilyen munka)

 

Én továbbra is azt mondom, hogy a rendszer a lényeg és a burkolat meg a megrendelő kívánsága alapján készüljön..

 

üdv,

Zs.

 

 

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.05.24 0 0 7644

Talán túlságosan tökéletesen zár a füstcsappantyúd.

Arra gondoltam, hogy ha lezárt állapotban is maradna egy picike (talán csak 2-3 cm2) lyuk rajta/mellette, akkor maradna egy kis vákuum a rendszerben, amely gondoskodna arról, hogy minden pici ajtó/tisztító/stb résen csakis a kályhába befelé áramolhasson a levegő, így a kéményjárat lezárása után sem lenne sehol még egy picike kifelé szivárgás sem.

A kilépő káros nanorészecskékről nem is beszélve. 

Előzmény: Törölt nick (7637)
Ybasc02 Creative Commons License 2014.05.23 0 0 7643

Mutatós kis darab...Gratulálok ! 

Előzmény: Törölt nick (7637)
szdyv Creative Commons License 2014.05.23 0 0 7642

Gratulálok , szeretem a csempés kályhákat. tégla héjjazat+CSEMPE?

Előzmény: Törölt nick (7637)
sancibácsi Creative Commons License 2014.05.23 0 0 7641

Egyébként szép lett a kályha.

Gratulálok!

Előzmény: Törölt nick (7637)
sancibácsi Creative Commons License 2014.05.23 0 0 7640

Egy ilyen tömegkályhában, ahová 1*, vagy 2*-re befér az egész napi tüzelő?

 

Megint képtelenség az egész téma felvetés!

Saját magát járatja le. A hozzáértés lemérhető belőle.

Előzmény: kekov (7638)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.23 0 0 7639

Szia,

 

kályha ügyben régen nevettetek meg, de neked sikerült, köszi..:)))

 

Sajnos a szemem még a régi és maradok is ember..:))) azaz sajna én nem látom ezen apróságokat..:)

 

Zsolti

Előzmény: kekov (7638)
kekov Creative Commons License 2014.05.23 0 0 7638

szia Zsolti,

 

és nem észleltél túl nagy nanorészecske kibocsájtást ?

nem jött visszajelzés ?

 

üdv

Előzmény: Törölt nick (7636)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.23 0 0 7637

a kép elmaradt...

Előzmény: Törölt nick (7636)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.23 0 0 7636

Szia Sancibá,

 

Én már építettem új cserépkályhába harang rendszert, ugyanolyan jók a visszajelzések, mint a tégla esetében.

Az amiben igazad van: az anyagköltséget megháromszorozza...

Az átépítéséknél mindig harang rendszert teszek a cserépkályhákba és a visszajelzések alapján: kevesebb fával több hőmennyiség és tovább is tartja a meleget.

 

És egy ilyen vegyest is építettem..

 

üdv,

Zsolti

Előzmény: sancibácsi (7625)
sancibácsi Creative Commons License 2014.05.22 0 0 7632

Kedves Kekov!

 

Teljesen igazad van. Nagyon szépen megírtad a szitut.

 

Ezt a tégla dolgot amúgy sem nem értem.

-Vihar a biliben,

-Sok hű-hó semmiért,

-Sorolhatnám.....

 

Ez nem vita tárgya. Hogy is lehetne vitatkozni arról, ami nem vita tárgya?

Szotyori Lászlóné-Bán Lajos: Cserépkályhás szakmai ismeret. 49-50. oldal.

Kész.

 

Ja, hogy van aki nem végzett ilyen iskolát? És nem tudja?

Hofi Géza szegény már régen megmondta: Az egyáltalán nem mindegy, hogy az okos hülyéskedik; vagy ha a hülye okoskodik! :-)

Előzmény: kekov (7628)
kekov Creative Commons License 2014.05.22 0 0 7628

A moderátor „rendrakása” után megírtam ezt a hozzászólásomat, de mivel azt láttam hogy nagy csend van, nem tettem közzé.

Most mégis megteszem, talán az újonnan idelátogatók ha elolvassák, többet megértenek, mi folyik itt.

 

Ezt a tömegkályha fórumot 2007 -ben indította el Sz. P.

A téglából épített nagy tömegű, a korábbi kályháknál nagyobb hatásfokú fűtőeszköz megismertetése és bizonyos szintű népszerűsítése vitathatatlanul megtörtént.

 

Aztán eljött közénk egy feltaláló, aki előadta, hogy a zseniális újításokkal tűzdelt saját fejlesztésű kályhája sokkal,- de sokkal jobb hatásfokkal működik.

 

Sokan ámulva hallgatták és elhitték, még többen kétségbe vonták a dolog valódiságát.

A feltaláló, szabadalmi hivatali bejegyzés folyamatára hivatkozással semmiféle konkrét anyaggal nem állt elő, ami bizonyította volna az állításának hitelességét.

 

Valamilyen gyenge pillanatában ezt a képet mellékelte az oldalra, ami azt a bizonyos nagyon jó képességű kályhát ábrázolja. Nem kell különösebb szakmai tudás ahhoz hogy ezt a tákolmányt a helyén kezeljük.

 

 

Ettől kezdve lett nevetség tárgya mint a tömegkályhája, mint maga a feltaláló.  

Ez a feltaláló kétségbe vonja a tégla alkalmasságát mind szakmai, mint jogi szempontból és ezt minden megnyilatkozásában igyekszik is kifejteni itt a fórumon,

 

Most arra kéri a fórum tagjait, hogy vitassák meg vele a tégla alkalmasságának / alkalmatlanságának szempontjait kulturált módon.

 

Én eddig azt vettem, észre azt tapasztaltam, hogy az itt jelenlévő építők mind téglából építették a kályháikat. (bontottból, újból, tömeggyártásból származóból, kézművesből stb.)

 

Feltalálónk ezeket a mestereket minden esetben negatív kritikával illette, az őt körülvevő szakember gárdára hivatkozva fitogtatta a tudását, miszerint kályháik idejétmúltak, sőt a beépített tégla tekintetében veszélyesek is a megrendelőre nézve.

 

Ne vitassuk hogy kinek van igaza, eddig sem sikerült senkinek ezzel az emberrel zöldágra vergődni, nem akarjuk hát tovább győzködni !

 

Inkább kérjük meg őt, lássa be, rossz helyen jár:

 

Kérjük meg, nyisson egy fórumot az új módszereinek népszerűsítésére, ahogy Sz.P. is tette anno, építsen úgy ahogy, és abból amiből jónak látja.

 

Itt a tömegkályhások téglából építik a kályháikat, erről beszélgetnek, osztják meg tapasztalataikat stb.  

 

Kérjük meg, a felhalmozott tudását ne pazarolja, ne erőltesse erre a fórumra, - ahogy az itteniek sem teszik őfelé.

 

Én úgy érzékelem, a tégláról mint kályha építőanyagról nem akar itt senki - legalábbis eddig úgy tűnik – vitatkozni.

 

Talán a „nagy Lars” (*sic) sem tenné - hogy feltaláló pofátlanul cinikus megjegyzését idézzem.

 

Egyébként meg tegyen mindenki belátása és vérmérséklete szerint, kövesse a handabandázásban, vagy kizárhatja mindennapjaiból azzal a bizonyos gomb segítségével.

 

kf

elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.22 0 0 7627

A 7620 hsz ben szó sincs az OKJ ről, bocs.

 

Nekem is van viszonylag közeli rokonom OKJ cserépkályhás végzettséggel.

Mivel volt időnk erre, teljesen képben vagyok milyen ismereteket kapott.

 

Ez van.

 

Ennek persze semmi köze az adott kályhás tudásához, gyakorlatához, önképzési szintjéhez. stb. Lehet hogy többet tud mint egy egyetemi professzor.

Ma a tudás már nem csak papírt jelent, hanem képzéssel kapcsolatos képességet is.

 

Ha egyetemi végzettsége lenne az sem jelentene semmit, levizsgázik, kap egy papírt és ennyi is volt.

Most volt a sajtóban hogy 600 papíros hegesztőből csak néhány tudott elfogadható minőséget létrehozni amikor felmérték őket.

 

De bonyolultabb az élet.

 

Egyszerű példa:

Foglalkozom a kéményekkel is. 

A fejletlen világ megsegítésére nagyon komoly tudományos szervezetek (USA egyetem műszaki labor, 12 Nobell díjast produkált eddig) projekt keretében létrehoztak sokkal jobb kályhát mint eddig, ami főzésre használható alapvetően.

Csökkent a CO, stb kibocsátás. HURRÁ, mindenki örült a feladat megoldva, csak szállítani kell és helyszínen összeszerelik.

 

Másik egyetem viszont kimutatta hogy az ultrafinom részecske kibocsátás szempontjából nem volt jobb, mint a régi módszer. és az a mérgező igazán a halálozási statisztikákban szépen elől van.

Tehát adtak a sza..nak egy pofont.

 

Ez egyébként akkor érdekes amikor kinyitják a kályha ajtót és ráraknak a tűzre. Annyi ultrafinom nanorészecske áramlik ki ilyenkor hogy kb 40 percig kellene szellőztetni és a lakást el kell hagyni közben.

Összehasonlításul

A mérési adatok alapján a napi átlag Csillebércen 3600, a Lánchíd előtti alagútban 134000, a Rákóczi úton 22000 db részecske cm3-enként. Az alagútban egy 10 perces séta alatt olyan expozíciónak vagyunk kitéve, mint egy 1,5 órás belvárosi séta alkalmával.

 

 

 

Előzmény: Kályháskristóf (7621)
sancibácsi Creative Commons License 2014.05.22 0 0 7626

"Miért ne lehetnék jó szakember OKJ-s végzettséggel? Nem a papír tesz a szakembert."

 

A végzettség egyértelműen kell, kötelező! Igazad van. Még akkor is, ha OKJ-s.

A tankönyv, elmélet ugyanaz.

Rengeteg dolgot kell még  megtanulni mellé, utánna, stb,... Folyamatosan tanulni kell, lépést tartani.

(Szerintem persze!) :-)

 

Mondjuk ez a nem a papír teszi az embert, mondást már nagyon sokat hallottam.

És megmondom őszintén, ez bennem olyan felemás érzéseket kelt. Legtöbbször olyanoktól hallottam, akiknek nincs papírjuk :-)

Igazad van egyébként valahol; csak én ezt már nem mindenki szájából tudom elhinni :-)

Előzmény: Kályháskristóf (7621)
sancibácsi Creative Commons License 2014.05.22 0 0 7625

"A cserépkályhák egyáltalán nem szarok, hanem a legszebb, legjobb fűtési eszközök,"

 

Hogy a legszebb-e?

Hát ezzel abszolult nem lehet vitatkozni. Neked biztosan az.

De ez olyan mint ha azt mondanád: a legszebb szín a zöld!

NEKED!

Másnak meg más a szép.

Ennyi.

 

 

Hogy a legjobb-e?

Hát azt vitatnám!

Ha kényelmesebb használni, ha hosszabb a hőleadása, ha jobb a hatékonysága, egyebek, akkor vajon nem jobb-e a tömegkályha?

Szerintem igen!

És azt még nem is írtam, hogy nem igényel 8-10 év múlva átrakást! :-)

 

Azt egyébként megint elmondjuk, mert elmondtuk már néhányszor: ELVILEG lehet tömegkályhát is készíteni csempe külsővel. :-)

Gyakorlatilag nem csináltam még, mert annyira megemelné a költségét. :-(

 

DE!

Hogy lehetne versenyezni vele, hogy kályha csempével rakjuk a külső héjat??????

1.

Elbontottam és újra raktam már néhány cserépkályhát is! Tudom hogy csinálják elhiheted: láttam mit bontottam el!

A tűzteret végig samottból kellene építeni. De egyetlen egynél sem volt így! Csak az alsó 3-4 sor. Aztán a tűztér is feljebb piros kubiktégla, vagy putnoki.

2.

De ha végig abból építik, (Kristóf ha így csinálja igaza van. Magának és neked is jót tesz vele) és beletesznek 60-70 db-ot?

Akkor is egy tömegkályhába belemegy 140-150 db!

De van olyan technológia, aminél 350-400 db is kell 1 kályhához :-)

Az pedig hidd el nem rontja el a kályhát!

 

 

Röviden összefoglalva a lényeget: most jelenleg a cserépkályhát pont azoknak adják el, és kérik építtetni, akik hasonló gondolkodásmód szerint: szeretik a fényes, mázas cserépkályha fílinget. (ezzel semmi gond nincs egyáltalán). Vagy a lakásba ez illik a berendezéshez,...

Vagy akiket megetenek azzal a hülyeséggel, hogy a tömegkályha nem való Magyar o.-ra, hanem csak Skandináviába :-) És a balek megeszi,... ezt.

Vagy aki nem hallott még a tömegkályháról. Mert ilyenek is rengetegen vannak még.

(Esetleg megkérdezi a kályhást. Aztán azt mondja neki: én tudok tömegkályhát építeni persze! És épít neki egy úgynevezett téglakályhát! :-) Ami élére állított téglából van építve, füstjárattal, úgy mint a cserépkályha :-)

Na ez megint nem tömegkályha! :-)

Előzmény: cserépkályha fan (7622)
szdyv Creative Commons License 2014.05.21 0 0 7624

Nem 'nagy' Lars , Hanem Lars Helbro !!!!

TANULJ MÁR EGY KIS TISZTELETET !!!!!

Nem is ismered, nem tudod ki ő, csak sejtéseid vannak! Igen érdekelt Work Shop bizniszben, mert megszeretne élni!

Minden alkalommal átadja a tudást és később sem feledkezik meg a tanítványiról!

Olyan útravalót ad amit utána kamatoztatni tudnak a résztvevők!

Mond meg miért kellene ingyen átadnia azt a tudást amiért 30 évet küszködött, dolgozott !?

Azért mert te úgy gondolod?

Nem is tudod mit kérsz!

Tudod mit én adok neked egy rajzot,de csak egyet, aztán mehetsz a rajzoddal és boldogulhatsz ahogy tudsz!!!!

Komolyan mondom írj találkozzunk, én adok neked rajzot!

 

Üdvözlettel Szentgróti Pál

 

 

Előzmény: elemzo9999 (7618)
datapop Creative Commons License 2014.05.21 0 0 7623
Ott a pont! És ezek az öreg nénik a leghálásabb kuncsaftok.
Előzmény: Kályháskristóf (7621)
cserépkályha fan Creative Commons License 2014.05.21 0 0 7622

A cserépkályhák egyáltalán nem szarok, hanem a legszebb, legjobb fűtési eszközök, és én tudom hogy ügyes vagy, munkád gyümölcse itt "morgott" a nappalimban még cirka 2 hete:-)))

Előzmény: Kályháskristóf (7621)
Kályháskristóf Creative Commons License 2014.05.21 0 0 7621

Kicsit idegesít ez a sok OKJ-zás. OKJ-s tanfolyamot végeztem én is. Igaz, ott csak a papírost kaptam meg. Még kicsit büszke is vagyok arra, hogy a 2. OKJ-s tanfolyam volt. Miért ne lehetnék jó szakember OKJ-s végzettséggel? Nem a papír tesz a szakembert. Arra vagyok a legbüszkébb, hogy egymás után megyek és építek falvakban, idős néniknél rakom át a Hérás cserépkályhát úgy, hogy szinte szimultán építem a kályhákat emeletek között. Az a helyzet, hogy nagyon sok OKJ-s végzettségű kályhás ismerősöm van és mindannyian jó szakemberek! Tetves gányolásokat meg kizárólag nagy mesterektől láttam.

 

Mostani híres, szerintem dobogós kandallós mondta nekem: le a kalappal előtted, hogy ezeket a szarokat ennyire lelkiismeretesen megcsinálod, a f-om foglalkozna vele. Na ez a mondat még vagy 3 évre erőt adott a "szarokhoz"

 

Szóval OKJ ide, vagy oda baromira nem számít.

Előzmény: elemzo9999 (7620)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.21 0 0 7620

Elég nagy baj van egy szakmában ha a kérdésekre nem tudnak válaszolni.

Ez látszik az egyesületi élet dokumentumaiban is.

 

Esetleg kevés a fóka és sok az eszkimó.

 

A tégla kérdés továbbra is nyitott..

Ybasc02 Creative Commons License 2014.05.21 0 0 7619

"Helyette az önkritikus újragondolást javaslom a kérdések tekintetében."

 

Lehet igazad van én is ezt javaslom magamnak is...

Említettem már "Dejavu" érzésem van ettől az egésztől, máshol is voltak hasonló jelenségek ....különböző marketing stratégia típusok fölvonultatásával,  a költségdiktáló, a védekező, a támadó, stb. stratégiák együttese, megfejelve a "zseniális popcorn stratégiával"  :)

 

Úgyhogy nyomom én is azt a látatlanná tévő gombot :)  Salut !

 

 

 

Előzmény: elemzo9999 (7618)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.21 0 0 7618

Ha egy konkrét kérdésre keressük a választ akkor a vitatkozás kultúra, vagy a szakmai elemzés követelményei szerint a tényállításokra kell választ adni. A tárgytól való csúsztatott eltérést nem szokták örömmel fogadni általában.

 

Amikor jogosan felveti egy egy hozzászóló hogy érdemi vita folyjon akkor erről van szó.

Helyette locsogás, piszkálódás és azon a bizonyos kákán is csomót keresés folyik, és a saját találataiknak örülnek. Ez is sikerélmény ad, elismerhető.

 Igazad van pontatlanul fogalmaztam, nem tudtam hogy doktorit kell megvédenem.

 

Ha ezt szeretjük, hogy egyesek a mellébeszélést erőltessék (mint most te) akkor ezt is lehet. De akkor ne reklamáljanak ugyanazok a saját válaszaik értelmetlen tömege láttán hogy nem folyik érdemi vita.

 

Helyette az önkritikus újragondolást javaslom a kérdések tekintetében.

 

Értelmesebb lett volna amit az elején javasoltam hogy  a kályhák funkcionális részei szerint végig menve folyjon szakmai vita.

 

De kiderült hogy ez sérti a szakmai érdekeket mert senki sem szeretné a titkait közzétenni (közkincs) akkor sem ha azok nem iparjogvédelemre alkalmas információk hanem csak mesterfogások.

 

Tehát a kályha tudósoknak ez reklám fórum akar lenni, a többiek egy része csak huzakodni akar és kiélni a névtelenség által biztosított védelmet.

 

A nagy Lars sem teszi közzé az információit pontos tervrajz stb. mert ő is a workshop bussiness -ben érdekelt.

 

Nincs ezzel semmi baj, a piac az értékmérő. A piacon viszont farkastörvények uralkodnak (Marx) és néha kellemetlen az eredményt, mint most a búza piacon amikor eltörlik az Ukránok Eu vámjait.

 

Tehát a konkrét kérdés a tégla felhasználhatósága (mit , mikor , hogyan, miért, mennyiért, előny , hátrány, hibák, ellenjavallatok, stb stb.) a kályha építésben, a szabályozások hálójában értékelve.

Előzmény: Ybasc02 (7617)
Ybasc02 Creative Commons License 2014.05.21 0 0 7617

"3. Azt sem tudjuk milyen a kályha belső szerkezete, ha a tégla csak burkolat akkor lehet bármilyen.

 

és még ezer kérdés merülhet fel..."

 

7510 hozzászólás... igaz van akinek , ezek mind kérdések.

 

elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.21 0 0 7616

Nem kell senkit sem összezavarni. Pont fordítva.

 

A tégla egy termék, aminek a felhasználhatóságát a gyártója köteles tanúsítani.

 

A gyártó minden terméket bevizsgálva gyárthat, és minőségi tanúsítvánnyal köteles rendelkezni. (nem gyárthat senki téglát csak úgy, még magának sem)

 

A tüzeléstechnikai eszközök szintén tanúsítvánnyal kell hogy rendelkezzenek.

 

Minden termék a felhasználási követelményeinek megfelelő bevizsgálást kap, ezek műszaki paraméterek.

 

Érdeklődtem az egyik nagy gyártónál, nem tudnak arról hogy hazánkban bárhol gyártanának olyan építőipari kisméretű téglát ami kályhában használható (külföldön van ilyen).

 

Ha valaki ismer ilyet tegye közzé, hasznos lenne (tanúsítvánnyal együtt).

 

----------

 

A kályhás a felhasznált anyagról nem adhat tanúsítványt mert ilyen felhatalmazása nincs.

A kályhás az építményéről nyilatkozhat, de csak úgy hogy 

"

Alulírott kijelentem, hogy a fenti címen végzett munkavégzésem, szakipari tevékenységem során a vonatkozó
szabványokat, építésügyi, tűzvédelmi valamint technológiai előírásokat betartottam."

MACSOI

 

Ebből következik, hogy ha a kályhásnak nincs a felhasznált anyagról minősítése és a gyártótól az anyagra vonatkozó tanúsítványa akkor megszegi az előírásokat.

 

Ilyenre millió példa van, (nem sorolnám fel), ha valaki épít valamit és nem a megfelelő anyagot használja fel, akkor teljes kártérítéssel tartozik, és ha baleset van akkor egyéb gondok is lehetnek.

 

 

Itt a kitűnő alkalom, ha valaki azt állítja hogy minősített tégla van és abból is építette a kályhát, akkor tegye közzé (gyártó, termékazonosító, minősítés azonosítója, minősítő, évszám stb..

Aki meg ezt nem tudta vagy nem ellenőrizte az némileg aggódhat.

 

A bontott tégla meg igen érdekes kérdés. Ki vállal azért felelősséget?

A MACSOI nem hatóság.

 

 

Előzmény: Törölt nick (7615)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.19 0 0 7606

„Mivel volt ilyen ügyem ahol felkértek a dolog megítélésére - peren kívül, az építő híres neves szakember azonnal kvázi kijavította a hibát és 5 év rendkívüli garanciát is adott a szerkezetre ...”

 

Azannya ... te igazságügyi szakértő is vagy?

 

Miért nem ezzel kezdted?

 

Ha előbb kirukkolsz ezzel, akkor csak nagyobb tisztelettel nyilatkoztam volna rólad - már saját jól felfogott érdekemben is ...

 

eddig azt hittem inszeminátor vagy!

http://szakkepesites.hu/szakmak/inszeminator.html

 

tudod az  fokozottan szexualitásra történő utalásaidból: csajok, lovak, satu .... ilyesmi

Előzmény: elemzo9999 (7604)
ArGa Creative Commons License 2014.05.19 0 0 7605
Rövid idön belül kiderül.
Előzmény: Törölt nick (7597)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.19 0 0 7604

Neked is van véleményed, és vélemény szabadság van, tehát azt mondasz amit akarsz.

 

Egyetértési kötelezettség viszont nincs, ezért nem értek veled egyet, ezt viszont neked kell eltűrnöd.

 

A többi a piac dolga.

 

Egyébként jobb ha tudod, hogy

- ha valaki nem ismeri az előírásokat de rendelkezik ide vonatkozó végzettséggel, és pénzért épít tüzeléstechnikai eszközt, akkor

"foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetést " követ el.

 

- Ha ismeri az előírásokat akkor ez a cselekmény + "szándékos" minősítésű.

 

Érdeklődj a biztosítóknál, és a fogyasztó védő hatóságnál és lesz meglepetés.

 

A felhasználó pedig teljes kártérítésre tarthat igényt, bármikor amikor éppen eszébe jut, és akkor bonthatod a szuper művet és viheted a francba.

 

Kivétel is van, ha akreditált szakmai szervezet kiadja az adott pontosan meghatározott műre a minősítést és a létesítési engedélyt (és ez nem a helyi kéményseprő bácsi, hogy tisztázzuk).

 

Mivel volt ilyen ügyem ahol felkértek a dolog megítélésére - peren kívül, az építő híres neves szakember azonnal kvázi kijavította a hibát és 5 év rendkívüli garanciát is adott a szerkezetre (mert ezzel remélte megoldani azt a problémát hogy visszafizessen közel egy millió forintot) és elkerülje az egyéb vizsgálatokat aminek a hatására a tevékenysége megszűnt volna pár évre.

 

De várom a te szakmai bizonyítási javaslatodat, és ha szükséges eljárok veled közösen a hatóságoknál hogy lássuk kinek van igaza.

- építhető kályha nem minősített téglából

- az építmény megfelel  a magyar szabványnak

 

Ha meg erre nem vállalkozol akkor tedd a satuba és szorítsd meg jól.

 

 

Előzmény: Törölt nick (7601)
maguborka Creative Commons License 2014.05.19 0 0 7603

tudja ezt itt mindenki nyugi. max az egy két kósza vendég nem.

 

Azok meg keressék meg az említett kályhás embereket. akiknek nem csak klaviatúrájuk van, hanem sok sok megépített kályhájuk, referenciájuk, melegséggel megtöltött otthon, amiben a referenciák üzemelnek - s ezeket simáén meg is osztják ha kell... 

 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (7601)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.19 0 0 7602
Előzmény: Törölt nick (7601)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.19 0 0 7601

Nagytudású elemzo !

 

nem tisztem, de nem is szándékom az általad sorolt kályhaépítő mesterek szakértelmét értékelni, bizonygatni.

 

Nincsen erre rászorulva sem Vajda Zsolt és Szentgróti Pali sem, akik itt korábban eszmét cseréltek (egymással)

(örülnünk kéne hogy ilyen emberek egyáltalán még megjelennek itt néha, a többnyire általad előállított trágyalében)

 

 

- erre jössz te és beidézel (copy/paste),  kvázi nekik címzel a 14x14 es kéménnyel és a téglával kapcsolatos okosságot

 

de

 

elmondanám neked, és ezt vedd nagyon komolyan:

 

 

- te ezeknek a mestereknek  betyárkörte sem lehetsz az alsóneműjében …

 

maguborka Creative Commons License 2014.05.19 0 0 7600

a mount everestnél is elég 6000-re felmenni. az már a csúcs akkor :)

 

:)

Előzmény: Ybasc02 (7599)
Ybasc02 Creative Commons License 2014.05.19 0 0 7599

" A legfontosabb feladat, hogy legyen előttünk egy konkrét cél. A kihívás sem lehet túl magas, de túl alacsony se, mindig optimális szintre helyezzük."

 

:-)

elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.19 0 0 7598

Alapvetően pozitív a tevékenységük mérlege, ezért nem is zavarnak, (kekov,maguborka,sancibacsi, meg ő), ugyanis tevékenységre serkentik az embert. Így felgyorsították az eseményeket azzal hogy értelmes ellenérvek helyett hülyeségeket írogatnak, amin egyrészt jókat derülünk, másrészt bizonyítási motivációt is jelentenek.

 

A héten bekerül a kéményekkel, huzatfokozóval kapcsolatos anyag a szabadalmi irodába. Ha véletlenül sikeres lesz (ami nem lehetetlen a szakértői vélemény alapján) akkor ez elégtételként fogható fel.

 

A kályha még késik pár hetet, mert elég ezt is megírni, azért kerültek ezek előrébb, mert nagyobb a felhasználási lehetőségük.

 

http://hu.wikipedia.org/wiki/Cs%C3%ADkszentmih%C3%A1lyi_Mih%C3%A1ly#A_flow_l.C3.A9nyege

 

 „flow-élmény" hez is kell motiváció, mert az ember alapvetően lusta, ezért ők pótolták azt a motiváció hiányt, amit a szép lányok és szép lovak elvontak a munkától. Ezért örök hálára kötelezték az emberiséget (ha sikerül a terv). :) :)

Előzmény: ArGa (7595)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.18 0 0 7597

ne légy haragos ArGa

 

az én nevem is van olyan rendes mint a tied

 

 

 

 

Előzmény: ArGa (7595)
maguborka Creative Commons License 2014.05.18 0 0 7596

Maradj itt amig kell. Imadom a kommentjeid ;)

Előzmény: Törölt nick (7594)
ArGa Creative Commons License 2014.05.18 0 0 7595
Húzz el innen a francba!
Köszi.Vagy gyere be a rendes neveddel és ne keverd itt a sz@rt!
Előzmény: Törölt nick (7594)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.17 0 0 7594

köszönjük Emese!

Előzmény: elemzo9999 (7593)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.17 0 0 7593

Újabb 2009-től érvénybe lépett szabályok:

 Szigorodik az egyedileg kisméretű téglából készített kémények átvétele
2009. január 1. ( forrás: www.kemenyzrt.hu)

2009. január 1-től szigorodik az egyedileg kisméretű téglából készített kémények átvétele. 
A falazott kisméretű tömör téglából rakott kémények nincs az alkalmasságát igazoló
 MSZ EN 1443 szabványnak megfelelő engedélye. Ezen kémények a fenti szabvány többféle követelményinek sem felelnek meg, 
 úgy mint:

    * Hőállóképesség
    * Koromégéssel szembeni ellenállás
    * Tűzállóság
    * Gáztömörség
    * Vízgőzzel és kondenzátummal szembeni ellenálló képesség
    * Korrózióállóság

Ezen felül Magyarországon forgalmazott téglák Alkalmazás Technológiai Engedélyében egyértelműen jelölik, hogy az égéstermékkel a tégla közvetlenül nem érintkezhet, csak arra alkalmas koracél, saválló béléstesttel.
A falazott /vakolt/ téglakémények saválló béléscső+szigetelés nélkül alkalmatlanok égéstermék elvezetésre. Ezen kéményeket még tartalékkéménynek /pótkéménynek/ sem engedélyezhetik kéményvizsgálóink.

 

http://www.tomegkalyha.eoldal.hu/cikkek/cikkek_-tanulmanyok_-tanacsok/kemeny12.html

 

Érdekes. De a kéménytől 20 centire már megfelelnek ezek a téglák? Természetesen sokkal nagyobb hő esetén is?

Igaz Tamas Creative Commons License 2014.05.17 0 0 7592

Nem szokásom ide írni mert egy bohózatnak tartom ami itt megy.

DE............

Gondolom ha nem így van törlöm mindenki szívesebben olvasná a mocskolódás helyett

Gyakorló építők konstruktív építő jellegű hozzászólásait

Vajda Zsolt,Sancibá, kályháskristof Szentgróti Pali ,Csomi akik már letettek valamit ez ügyben az asztalra.

 

Előzmény: Törölt nick (7591)
szdyv Creative Commons License 2014.05.16 0 0 7590

Köszönöm Zsolt a támogatást!

Egyébként ha ebből a szempontból tekintek a témára igazat kell, hogy adjak bárány_b nek.

Szeretném folytatni amit Péterrel elkezdtünk!

Átszeretném adni azt a tudást amit az elmúlt évek alatt megkaptunk, megtapasztaltunk. Egy más szemléletű építést szeretnék meghonosítani, azt amit Lars-tól megtanultunk. Kérlek küld el a tel számodat vagy hívj fel szeretnék veled beszélni!

Üdv

Előzmény: Törölt nick (7587)
szdyv Creative Commons License 2014.05.16 0 0 7589

Szia!

Nincs miért elnézést kérned!

Üdv

Előzmény: bárány b (7588)
bárány b Creative Commons License 2014.05.16 0 0 7588

Szia szdyv!

 

Te lennél a Szentgróti?

 

Bocsi nem tudtam!

A multkoriban nem 1 sz 1 sz-ben írtál. Nem tudtam, elnézést :)

Előzmény: szdyv (7584)
maguborka Creative Commons License 2014.05.15 0 0 7586

Ilyen nincs is. Az tuti, lavabol van a kalyha, kor alaku jaratok, ragasztoanyag nelkul es a fizikusod is benne van.

Ilyen adat nem lehet mint tudjuk. Ilyen egy lehet csak a foldon de az meg a szabadalmi hivatal elotti kuszobon van csak.

 

 

 

 

Előzmény: sancibácsi (7571)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.15 0 0 7585

Ahogy így mondod...

Az a világos izé az az Ytong? 

mert lehet hogy abból építette a fizikusom a belsejét, bár nem biztos mert  akkor már megittunk egy üveg vodkát  és én éppen elemeztem a TESTO alapműszeremmel a füstöt a szalonna sütő körül.

Előzmény: Ybasc02 (7580)
szdyv Creative Commons License 2014.05.15 0 0 7584

Kedves Bárány úr!

 

Mivel Magyarországon ezt a kérdést szokás feltenni, így én is elvégeztem egy cserépkályha építő okj-s tanfolyamot. Megjegyzem ott a tanfolyam társaim csak tőlem és a kollégámtól hallottak a tömegkályháról és gömböcről. 

Előzmény: bárány b (7556)
Kályháskristóf Creative Commons License 2014.05.15 0 0 7583

Köhögök a röhögéstől......

Előzmény: Ybasc02 (7580)
Ybasc02 Creative Commons License 2014.05.15 0 0 7582

Igaz, ő is teszt kályhának szánta...:-)

Előzmény: Ybasc02 (7580)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.15 0 0 7581

3 arab lovam van, de nem tűnnek öregnek. A lovaskislányok viszont jól lovagolnak, a lovon is.

Előzmény: kekov (7579)
Ybasc02 Creative Commons License 2014.05.15 0 0 7580

"Talán meleg van bent, de ki tudja lehet hogy csak vicc az egész "

 

Ki tudja? most így hogy felvetetted... Volt egy eset egy külföldi fórumon valakinek volt egy saját maga épített falazott kályhája, mesélt róla,  belső képeket nem képeket nem mutatott az általa leírt "jelenségek" valahogy nem stimmeltek... a végén kibukott a dolog beismerte hogy a belseje igazából ytongból van szeletelt téglával burkolva ...:)

Előzmény: elemzo9999 (7572)
kekov Creative Commons License 2014.05.15 0 0 7579

Lóban 20 éves az már öreg nem?

 

vagy a fizikus barátodat gyömöszkölöd?

Előzmény: elemzo9999 (7576)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.15 0 0 7578

 

Ybasc02 Creative Commons License 2014.05.15 0 0 7577

De lehet hogy elszóltam magam...megint rosszalkodik a gyerek.

Előzmény: Ybasc02 (7575)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.15 0 0 7576

Ma este épp egy antik :), 20 éves p...át akarom mondani forró testet, vagy van ahol kályhának is nevezik -   tőlem akár, igaz és fűt is egész éjszaka, takaró sem kell olyan melegem van.

 

Ha látnád genetikai változásokat szenvednél el. 

Előzmény: Törölt nick (7570)
Ybasc02 Creative Commons License 2014.05.15 0 0 7575

Látom tudsz te  normálisan is beszélgetni, de lehet hogy időnként hátba kell veregetni vagy a szkandert emlegetni...:-)

Előzmény: elemzo9999 (7572)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.15 0 0 7574

sancibácsi vett egy alapműszert és azt hiszi ő lett a Berkeley Labs.

 

A TESTO nem is árulja már ezt a cuccot.

 

"A fűtés- és vízvezeték szerelők alapműszere. Kezdő készülék füstgáz elemzéshez."

Kezdőknek kezdő műszar.

A fogalmakkal sem vagy tisztában de hülyeségnek mondasz olyan értékeket amit nem is értesz.

Az NEM az amire Te gondolsz. 

Egy Kakukk Díj kiutalva és kötelező három Borsodit meginnod gyors egymásutánban jutalmul, mert a fizikus alig lábadozik a röhögéstől keletkezett káros légszomja miatt.

De nincs harag, ha te nem lennél nem is olvasnám ezeket a meséket.

Hiába, itt a nyár és az Oxigén Atom viharos sebességgel nyomja ki a Balaton vizét a partra, és közben TESTO alapműszerrel méri a légnyomást.

Ybasc02 Creative Commons License 2014.05.15 0 0 7573

De lehet jobb is...: viccelek. :) :) :)

 

Nem rossz ez a harangrendszer.

Előzmény: sancibácsi (7571)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.15 0 0 7572

De bizony jól sejted a belső ajtó is érdekes alakváltozásokon menne keresztül.

 

De amit képet belinkelt a kutatóorvos, az egy külső fém doboz, hőszigetelőburkolat kísérlet (10 cm kőzetgyapottal bélelve), és egyébként dög nehéz a fém miatt, ezt elhúzható formában tervezem, mert nem mindenkinek kényelmes le fel rakni naponta egyszer is. Ennek nagyon szép bronz fémmunka design változatai vannak, most nem keresgélek hozzá képeket, de azokban meg nincs hőszigetelés -sajnos nekik, viszont van rajtuk kis átlátható rész a látvány miatt.

 

A valódi ajtó nálam 50x60, 3 cm vastag kerámia szigetelést tartalmaz, két vaslemez  közé zárva nyilván. Egy normál üveges cserépkályha ajtó is bele van építve, hogy ha valamit akar csinálni az ember, ne keljen kinyitni az egészet.

 

Ezen belül van egy samott téglákat tartalmazó kétszárnyú ajtónak nevezhető akármi, ami csak egy üres keret, amiben cserélni lehet a téglákat. Ha normál téglát tettem bele az darabokra hullott.

 

Mindezek ellenére a külső fém doboz hőfoka téli komolyabb begyújtáskor 40-50 fok lesz.

 

Talán meleg van bent, de ki tudja lehet hogy csak vicc az egész.

 

 

Előzmény: Ybasc02 (7566)
sancibácsi Creative Commons License 2014.05.15 0 0 7571

Szerintem sem rossz :-)

Talán még jónak is mondhatnánk :-)

 

Mert lehet filozofálni.

Meg megint más amikor valóban, igazoltan tudja a kályha.

Nyílván alátámasztja ezt a használó 20-25 mázsás fa felhasználása is.

 

Csak halkan jegyzem meg, hogy innen is lehet még felfelé menni hatásfokban, stb.

Ennek persze ára van.

 

Egyfelől a kályha rész.

Másfelől kémény.

Ugye nem hűthetjük túl a füstgázt büntetlenül => kondenzáció.

Előzmény: Ybasc02 (7569)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.15 0 0 7570

 

 

Ybasc02 Creative Commons License 2014.05.15 0 0 7569

Nem rossz ... az eredmény :)

Előzmény: sancibácsi (7567)
sancibácsi Creative Commons License 2014.05.15 0 0 7568

Bocs, a csatolt kép nem jó lett. :-)

sancibácsi Creative Commons License 2014.05.15 0 0 7567

Szia YBASC02'

 

Először ebből a csini kis ajtóból:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=130320626&t=9157278

szerettem volna rendelni.

De lemondtam róla,mert nem tudom, hogy alap tartozék-e a piszkavas? Az meg már van!

 

Na de visszatérve erre a tömegkályha topikra: olyan jól szórakozok, olvasva ezt a sok vicces hozzászólást.

És ráadásul ingyen van :-)

 

De ez amire reagáltál:

"De a kedves tudós versenyző nem tudja hogy egy jól méretezett és megépített tűztér, amelynek a kilépő füstgáz hőmérséklete 550 fok körül van az már közel 50% termikus hatásfokot jelent, (utána lehet nézni a

méretező programoknak is) ezután következik a hőkiemelés hatásfoka, a füstgázok  belépő és kilépő  deltaT

határozza meg nagy vonalakban a hőkiemelés hatásfokát...gondolom ez a láncszem hiányzott neki a gondolat menetéhez... ennyit az elméletről meg számolásokról  :)"

 

Abban teljesen neked adok igazat!

Ez a téglával 50%-os hőkiemelési hatékonyság, ez olyan nagy baromság, hogy ez:

-vagy szándékos hazugság (valóban meg lehet szorulva, ha ilyen szintre kell lemennie),

-Vagy újabb bizonyítéka annak, hogy lövése sincs az egészről!

 

:-)

 

De ezen hogy nem lepődök meg?  :-)

 

Namost, ha ilyen marhaságot állít, hogy 90 %-os tűztér, de a hőkiemelés hatékonysága téglával csak 50 % akkor szerintem neki kéne bizonyítani ezt az orbitális baromságot.

 

Egyrészt.

Aztán, maga a gondolatmenet számomra azt mutatja, hogy nincs fogalma, és alapvető ismerete a kályha működéséről, az abban zajló folyamatokról.

És NINCS FIZIKUS BANDA; => CSAK HANDA-BANDA!

:-)

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De hagy nyugtassam meg a kedves olvasó közönséget!

 

Vettem ugyanis egy gázelemzőt. A fűtési szezon végén sajnos, de tudtam mérni néhányat!

:-)

 

Itt van a Testo készülék álltal kinyomtatott mérési eredmény, fotón linkelve.

Meg a kályha (látszik tégla a köpeny.

Látható, hogy az égési (Tűztér) hatékonysága a kályhának majd 90 %.

(EFF. Net: 89,7 %).

A tűztérből (dupla)harang rendszerű hőtárolóba megy a füst.

Aztán a kályhából kilépő füst mérve, tehát az EGÉSZ KÁLYHA TERMIKUS HATÁSFOKA:

Eff. gross:82,5 %-os.

Tehát amit itt gumicsizmás nyelven, (vagy parasztvakítási céllal, nem tudom) hőkiemelés hatékonyságának mondanak: az kiszámolható!

80 % fölött van. Látható hogy ez az 50 %-os szám, lejárató célú. És semmi köze a valósághoz.

A 104 C-os kilépő füst is látható a kinyomtatott lapon. A 240 C-os kilépő füst, meg a 60 kg fa megállja a helyét=>egy kazánnál! Tömegkályhánál hülyeség! :-) Ezzel nem is lehet vitába szállni, és nem is érdemes. Nem is fogok, mert hü..ség ellen nincs gyógyszer.

Beszéljenek a számok inkább.

Csak megnyugtatásként csatoltam a képet is a kályháról égés közben, illetve a mérésről, a szondával.

Eredmény.

A mérés, égés:

  

 

 

Előzmény: Ybasc02 (7555)
Ybasc02 Creative Commons License 2014.05.15 0 0 7566

 "... na ezért kell ilyen ajtó, itt nem szökik ki a hő ..."

 

De nem félő hogy elolvad a belső fém ajtó, vagy még sincs olyan nagy hőfok odabenn ? :-)

 

 

Előzmény: Törölt nick (7563)
Ybasc02 Creative Commons License 2014.05.15 0 0 7565

"Azért írtam hogy ez egy másik képlet, amiben az ajtón át kisugárzott hőt is beszámítod.

Mi nem érthető? "

 

Az a "másik képlet" az a Te képleted, és úgy értelmezed ahogy te akarod.  

 

"Az üvegablak meg a tűztérhez tartozó funkcionális egység, feladata  van egy pár, de nem köthető semmilyen szempontból sem a "hőkiemelés" fogalomhoz.

Az hogy hőt ad át a környezetének, az egy dolog (a kályha minden része ezt teszi ha akarod ha nem), de nem azért gyártanak ajtót hogy radiátorként fűtsön (akkor sem ha azt is teszi)."

 

Elárulom csak neked, hogy  történtek kimutató kísérletek akkreditált laborban hogy meghatározható legyen a tűztér ajtó üveg felületén egy réteg illetve két réteg üvegezéssel használva , esetleg még légöbléttissel is ellátva hogy milyen "veszteségek", hőátadás jöhet létre az üveg felületén  W/m2/égési ciklus. Az ajtókat is a célnak megfelelően kell megválasztani.

 

Mi nem érthető ? :)

 

 

"Én megtanultam írni, más is tanuljon meg olvasni".

 

Az igaz, írni tudsz bármit, olvasni is...szelektíven , értelmezni szintén... itt az egyik példa :-) 

 

"A tűztér hőfokkal kapcsolatban kérdése: hogy ki és mivel mérte meg a sok száz fokot (8-900 C fok kb.)

Ha mégis sikerült akkor az a kérdése hogy milyen belső burkolata van a tűztérnek, mert a gyár az adott termékekre megadja a paramétereket és a boltokban kapható samott téglák nem erre vannak kalibrálva."

 

Szerintem már nem bórban kéne nyomjuk hanem szkanderban... nincs harag :-)

 

https://www.youtube.com/watch?v=zkO5PaqvGrk

 

 

 

Előzmény: elemzo9999 (7562)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.15 0 0 7564

Ez a serbliacél a tűztérhez tartozó funkcionális egység, de nem köthető semmilyen szempontból sem a "tűztérajtó" fogalomhoz.

Előzmény: elemzo9999 (7562)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.15 0 0 7563

 ... na ezért kell ilyen ajtó, itt nem szökik ki a hő ...

 

 

 

 

elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.15 0 0 7562

Azért írtam hogy ez egy másik képlet, amiben az ajtón át kisugárzott hőt is beszámítod.

Mi nem érthető?

 

Mondtam hogy veszteség? Nem.

 

A "hőkiemelés" az egy definiálható funkció, ami a tűztérből távozó füstgáz hőjének  hasznosítási funkciójára és a művelet teljesítményére vonatkozik ha mérhető (véleményem szerint).

 

Az üvegablak meg a tűztérhez tartozó funkcionális egység, feladata  van egy pár, de nem köthető semmilyen szempontból sem a "hőkiemelés" fogalomhoz.

 

Az hogy hőt ad át a környezetének, az egy dolog (a kályha minden része ezt teszi ha akarod ha nem), de nem azért gyártanak ajtót hogy radiátorként fűtsön (akkor sem ha azt is teszi).

 

Én megtanultam írni, más is tanuljon meg olvasni. ( :) )

Most te vesztettél bort (harag nincs).

 

Előzmény: Ybasc02 (7561)
Ybasc02 Creative Commons License 2014.05.15 0 0 7561

"Pld. ha van rajta egy baromi nagy üvegablak, akkor ott is jelentős hő fog távozni ha kell ha nem. Ez a hő már el sem jut a hőkiemelő részhez"

 

És ez a hő nem hasznosul a beltérben, ez nem hő átadás, ez nem lehet teljesítmény ? ez veszteség szerinted... ?

Hagyjuk is inkább ezt az egészet mert ez"a távoktatás " egy kicsit nehézkesen megy ahogy látom...

Majd írom a határon túli címemet ahova azt a sok üveg bort küldeni kéne...:)

Előzmény: elemzo9999 (7559)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.15 0 0 7560

Nem is rossz üzleti ajánlat.

 

Ki akar jönni kályhát építeni??? (lehet hogy OKJ papírt is fog kapni).

Picit drágábbak vagyunk, de benne van a szállás, étkezés, a balatoni "esti" program is.

 

Ha valaki gömböcöt akar, találunk arra is lehetőséget, esetleg tégla tömegkályha is belefér ha valakinek ahhoz van gusztusa, építsen azt.

 

Dolgozni nem kötelező és hideg a sör (TESCO áron mérjük), mindennap van üstben főzött birkapörkölt, gulyás, stb.

 

(más témában begyakorolt procedúra ez)

Előzmény: bárány b (7556)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.15 0 0 7559

Itt elvi különbségek vannak köztünk.

 

Ha a tűztér hőkiemelését hozzáadod a tűztér füstgáz kilépő pontja után bekövetkező hőkiemeléshez az is egy képlet.

 

Én csak a kilépő pont utáni részre értettem a hőkiemelés hatásfokát, mert annak a funkcionális résznek ez a fő feladata. Tégla tömegkályhánál ezt a hatásfokot értem 50% alattinak, de egy részt az anyag miatt másrészt a struktúra hőkiemelési képessége miatt (olyan).

 

A tűzteret most ne keverjük ide, mert lehet hetven féle tűztér ás eltérő tűztér működtetési modell. 

Pld. ha van rajta egy baromi nagy üvegablak, akkor ott is jelentős hő fog távozni ha kell ha nem. Ez a hő már el sem jut a hőkiemelő részhez.

 

 

Előzmény: Ybasc02 (7555)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.15 0 0 7558

Az 50-60 kg fa(nap (hidegben) konkrét elégetése kiszámolható.

Két éve figyelem a falusiak tüzelési szokásait.

1. felmértem tél előtt, hogy a család mekkora méterfa lerakatot tárolt be, és mennyit vásárolt még tél közben.

 

2. megnéztem mennyi maradt belőle tavaszra.

 

3. Megkérdeztem hány kiló fát tüzel naponta. Szinte senki sem tudja, csak mutogatja a diszperzites vödröt, amit púposan megrakva naponta kétszer minimum beküld a cserépkályhába.

Ennek darabja 20 kiló simán. Van amikor több fát is elégetnek, mert célszerűtlenül tüzelnek.

 

Összességében az eltüzelt fa átlagsúlya és mennyisége alapján nyugodtan állíthatjuk hogy elfogy az 5-7 erdei köb. Ha nem több. Ebben nincs benne az egyéb éghető anyag.

 

A tégla hőtároló teljesítménye elérhető táblázatokból, amiket hiteles szervezetek tesznek közzé.

 

Ha fogalmad sincs hogy ez hogyan történik a valóságban, az egyéni tragédia, az 50% hatékonyság csak azért nem igaz, mert szerintem kevesebb. Ez már fizika.

 

De kiszámolhatod Te is ha van rá képességed.

 

Az ellenkező tények bizonyítását is szívesen látnám levezetve.

Az nem válasz hogy hülyeség.

Előzmény: bárány b (7553)
bárány b Creative Commons License 2014.05.15 0 0 7557

Szemezgetek, ezzel a gömböccel:

Amúgy tetszik! :-)

De ez:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=130011117&t=9157278

Meg ez:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=130007787&t=9157278

nem Gömböcök?

(mintha láttam volna Ybasc02 videóján is ezt a formát, de nem találom sajnos :(

Előzmény: szdyv (7547)
bárány b Creative Commons License 2014.05.15 0 0 7556

Üdvözlöm!

 

Van-e Szentgróti úrnak végzettsége is a dologról?

Tehát szakképzett, hivatalos kályhaépítő-e?

Előzmény: szdyv (7547)
Ybasc02 Creative Commons License 2014.05.15 0 0 7555

"50-60 kg fa? Meg 50/ hatekonysag a tegla miatt?"

 Na jol meg lehetsz szorulva, ha ekkora nagyot kell hazudni :)"

 

De a kedves tudós versenyző nem tudja hogy egy jól méretezett és megépített tűztér, amelynek a kilépő füstgáz hőmérséklete 550 fok körül van az már közel 50% termikus hatásfokot jelent, (utána lehet nézni a

méretező programoknak is) ezután következik a hőkiemelés hatásfoka, a füstgázok  belépő és kilépő  deltaT

határozza meg nagy vonalakban a hőkiemelés hatásfokát...gondolom ez a láncszem hiányzott neki a gondolat menetéhez... ennyit az elméletről meg számolásokról  :)

Előzmény: bárány b (7553)
Ybasc02 Creative Commons License 2014.05.15 0 0 7554

"Persze ilyen jó hatékonysághoz nagyon nagyon nagy hőátvevő felület kell, plusz olyan automatika..."

 

Automatika nélkül is megoldható ha már a kémény előtt kezelve  van a füstgázokban lévő vízgőz, így megközelíthető a (elméleti) felső fűtő érték szintje...persze nem a 35% nedvességtartalmú fára gondolok.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (7552)
bárány b Creative Commons License 2014.05.15 0 0 7553

"50-60 kg fa? Meg 50/ hatekonysag a tegla miatt?"

 

Na jol meg lehetsz szorulva, ha ekkora nagyot kell hazudni :)

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.05.15 0 0 7552

"A hőkiemelés hatékonysága (ezt nem is számolják) átlag tömegkályhánál legyen 50%"

 

Ha baromi jól hőszigetelt kéménye van,

olyan, amelyik akár 80-100 fokos füstgáz mellett is produkálni tudja a megfelelő huzatot,

egy ilyen kéményhez elvileg lehet építeni akár 90% feletti hőkivételi képességű kályhát is.

Persze ilyen jó hatékonysághoz nagyon nagyon nagy hőátvevő felület kell, plusz olyan automatika, amely  az első pillanattól az utolsóig  biztosítja azt, hogy a kémény ne legyen se túl hideg (kevés huzat = kevés tűzilevegő = alacsony égési hatásfok), se túl meleg (hőveszteség a külvilág felé). Persze ez a kémény hőmérséklet szabályozó automatika lehetne akár egy bimetálos füstcsappantyú is, csak én szeretek mindent elektromosan megoldani ;)

Előzmény: elemzo9999 (7550)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.05.15 0 0 7551

Kicsit pontosítanék a számokon:

 

"átlagos fajlagos hőenergia-felhasználás(kWh/m2/év) = 320"

 

300 kWh/m2/év érték távolról sem átlag, ez nagyjából a legszarabbul hőszigetelt családi házakra jellemző, de azokra is csak akkor ha egész fűtési szezonban egyenletes a lakáshőmérséklet (jellemzően termosztát+gázfűtés).

Habár a fával fűtött házak többségére valóban a nulla hőszigetelés a jellemző, de jellemző rájuk a reggelenkénti erősen hűvös is, meg az is, hogy a kályhától távoli helyiségekben szinte folyamatosan hideg van, az évente felhasznált hőmennyiség emiatt jóval kevesebb a termosztátos-gázfűtéses házaknál**.

Tehát ez az érték a 320 helyett legyen inkább 200 kWh/m2/év.

 

"1 kg fa 4,4 kWh"

 

1 kg fából átlagos kályhában átlagember szerintem kb 2,5 kWh-hőt képes kicsiholni (jó tömegkályhában el tudok képzelni 3-3,6 kWh-t). Persze ez az érték is csak VALÓBAN száraz tűzifa esetén igaz, jóvizes fával akár feleződhet is.

Tehát a 90 m2-es ház faigénye nagyjából valóban annyi, amennyi neked is kijött (90x200/2,5=kb7,2tonna/év), csak éppen más okok miatt :)

 

 

(**sokan büszkén mondogatják, hogy amióta fával tüzelnek mennyivel olcsóbban megússzák, mint előtte gázzal és én vagyok az ünneprontó, amikor megállapítom, hogy a fafűtésre átállás óta a ház átlaghőmérséklete 5-8 fokkal alacsonyabb, nem-e lehet-, hogy a gázzal is pont ugyanennyit spórolt volna, ha egyszerűen lejjebb tekeri a termosztátot ;)

Előzmény: elemzo9999 (7548)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.15 0 0 7550

De tovább gondolva amit írsz (mivel gondolkodsz és jól ) fejtsük ki

 

Tételezzük fel hogy betesz a versenyző 20 kg szuper száraz 6%-os  tölgyfát, és legyen ez elméletileg 80 kWh

 

A tűztér hatékonysága legyen baromi jó, 90%-os, akkor ebből marad 72 kWh

 

A hőkiemelés hatékonysága (ezt nem is számolják) átlag tömegkályhánál legyen 50%

marad 36 kWh (a füst hőfok nem 100 C fok hanem 240 C fok)

 

Ha ezt 100%-ig képes a hőtároló rész megfogni (tömegkályhánál valószínű lenne elvileg, de a valóságban nem, mert téglát használnak) akkor mindet tárolja, tehát hasznosul és kisugárzásra kerül 36 kWh.

 

De a tégla miatt jó ha marad 20 kWh.

 

Tehát 75% a veszteség az elméleti értékhez képest.

 

Ha ezt mindennap megcsinálja akkor szuper meleg lesz, és észre sem veszi a veszteséget. Csak sok fa fogy.

 

 

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (7545)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.14 0 0 7549

Nem én találtam ki ezeket az értékeket.

 

Ez csak átlag, tehát a nagy hidegben a környezetemben eltüzelnek 60 kg fát is /nap.

egy szezonban 5-7-10  erdei köbméter fát (lakásfüggő).

 

A hatékonyság az egy másik kérdés, ez van.

 

Ha utánanéz a fórum tudósok társasága akkor a nagy nevű gyártók is óránként prospektus szerint típusoként, megadott mennyiségű fát javasolnak.

 

A legtöbb 5 kilós adagokban (különben szét megy a szuper kályha.

 

Tehát ne velem vitatkozz, nézd meg a papírokat és számolj, sokan hálásak lennének ha születne egy ilyen kimutatás.

 

Kályha gyártó neve, típus, teljesítmény, fa fogyasztás /nap, /év, stb.

 

De IGAZAD VAN: CSAK TÉVES A GONDOLAT.

 

Elégetni el fogja a megadott 20 Kw/h energiát, de abból csak a töredéke hasznosul, a többi kimegy a kéményen.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (7545)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.14 0 0 7548

Energia felhasználás

Egy 90 m2 családi ház

 

átlagos fajlagos hőenergia-felhasználás(kWh/m2/év) = 320

forrás: Nemzeti Energiastratégia 2030

 

Ez összesen 28800 kWh

 

1 kg fa 4,4 kWh

 

= 6545 kg

 

180 napra elosztva, ezek szerint

 

1 napra 36,3 kg fa tervezhető átlagosan külső vélemények alapján.

 

 

Előzmény: Ybasc02 (7546)
szdyv Creative Commons License 2014.05.14 0 0 7547

Lars Helbro dán kályhaépítő mester tanítványa, Szentgróti Pál nyitott kályhaépítő hetet tart. Az építés alatt a helyszínen tartózkodva alkalom nyílik megtanulni szakmai fogásokat, elsajátítani a kályhaépítés alapjait.

A nyitott műhely ideje alatt a Lars Helbro által fejlesztett „Gymse” - magyarországi elnevezésén „Gömböc” - fehérsütős változatának építésén vehetnek részt a jelentkezők. Olyan szakmai alapokat tudnak elsajátítani, amelynek birtokában egy saját használatra szánt kályha építésének bátran nekiállhatnak, de akár elindulhatnak a kályhaépítő mesterség útján is. A Gömböc több méretben és alakban építhető, kimagaslóan gazdaságos és nagy hatékonysággal üzemeltethető kályhatípus. Építhető a Magyarországon általánosan elterjedt 14cm x 14cm méretű kéményre is.

A műhely időtartama: 2014. július 16-tól  2014. július 24-26-ig.
Helyszíne: Budapest, XIX. kerület (Kispest).

Jelentkezni lehet:
Telefonon: 06.30.873.52.65
E-mailben: gombocmuhely@gmail.com

A részvétel díja 80 000 Ft /fő. A résztvevők jegyzetet, fotódokumentációt készíthetnek, a létszám 12 főben maximált.

A részletes programról, pontos helyszínről és egyéb tudnivalókról a jelentkezés után e-mailben küldünk tájékoztatót. 

Ybasc02 Creative Commons License 2014.05.14 0 0 7546

"Mondjuk 2 óra alatt 80 Kw leadását kellene előadni.(20 kg fa x 4Kw)"

 

:) :) :)  bontom a sört...de nem inkább a bórt.

 

" Még valami: aki egy kiló tűzifára 4 kWh hőmennyiséggel számol, az szerintem túlságosan optimista ;)"

 

Egyetértek , csupa optimista gondolatok röpködnek mostanában... :-)

 

Felmerült  pár kérdés mostanában, összeszedtem egy kis anyagot a publikus égető műről, a nem publikusról nem beszélünk pedig van pár...

Talán aki kérdezte megleli benne a válaszokat is. Azért egy kis magyarázat...

1. részben hidegindítás a rétegződött hideg gázokon keresztül, 2. égés modulálása, 3. üzemi hőfok(érdemes megfigyelni az égéstérben levő elemek színét is), 4.izzó parázs hőfok ....Egességetekre !

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (7545)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.05.14 0 0 7545

"Mondjuk 2 óra alatt 80 Kw leadását kellene előadni.(20 kg fa x 4Kw)"

 

Nem tartom valószínűnek, hogy a felfűtés-lehűlés periódus alatt lesz olyan időpillanat, amikor a kályha 40 kilowatt hőt ad le a környezetének (az brutális lenne, képzelj el pl egy 40 kW-os légfűtő vaskályhát vagy kandallóbetétet), hiszen a tűztér által "legyártott" hőt először a kályha hőtároló tömege veszi fel, és csak késleltetve+elnyújtva adja le azt a háznak.

Ha egy tömegkályhába beviszel 80 kWh hőmennyiséget, az talán még a csúcs hőleadás pillanatában sem fog ebből leadni 10-15 kW-nál többet (képzeld el a felmelgedési-lehűlési görbét és annak legmagasabb pontját).

Márpedig 15 kW-nyi elektromos fűtőtest nem megoldhatatlan dolog (ha van elég erős áram a villanyórában).

 

Még valami: aki egy kiló tűzifára 4 kWh hőmennyiséggel számol, az szerintem túlságosan optimista ;)

Előzmény: elemzo9999 (7543)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.14 0 0 7544

„Legyen egy nemzeti labor, ahol mindenki megjelenik a kis cuccával és kap rá egy vizsgálati eredményt.”

 

- van ilyen labor, úgy hívják ÁNTSZ, megjelensz a kis cuccoddal és kapsz rá egy vizsgálati eredményt ...

 

- csak nehogy karanténba zárjanak !

 

 

Előzmény: elemzo9999 (7542)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.14 0 0 7543

Logikailag jó az ötleted, de ekkora teljesítményű elektromos fűtőtestről még nem hallottam.

Mondjuk 2 óra alatt 80 Kw leadását kellene előadni.(20 kg fa x 4Kw) durván

 

Van ilyen nálam elektromos hősugárzó kályhám (más célra) 3 db, de tud 2-3-4 Kw/h / darab max üzemben.  papír szerint.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (7540)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.14 0 0 7542

Én is labor méréseket javasoltam.

Legyen egy nemzeti labor, ahol mindenki megjelenik a kis cuccával és kap rá egy vizsgálati eredményt.

 

De ez most nem így van, hanem lehet venni magadnak egy szép papírt, ami nem hasonlítható semmihez.

A maximum az hogy a mérési eredményeket igazak, vagy addig faragják a körülményeket hogy nagyjából jól legyen.

 

A Trabant is gyors volt szakadékban hátszéllel mintájára.

 

 

 

 

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (7540)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.14 0 0 7541

„Ha nem laborban méred, akkor szarban vagy :)”

 

- pontosan ezt mondom én is, szarban ...

Előzmény: Mekk Elek ezermester (7540)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.05.14 0 0 7540

"A termelt hőmennyiség pontos mérésére ha van valakinek jobb ötlete mint a vizes mérés jöhet az ötlet."

 

Ha nem laborban méred, akkor szarban vagy :) mert it a hő nem csak egy ponton jelentkezik, ahol azt elkaphatnád és megmérhetnéd.De talán tűrhető pontosságot lehetne elérni a következő trükkel:

- rögzítesz egy ház felfűtés-lehűlés hőmérséklet görbét

- utána végig ugyanazt a görbét követve megismétled elektromos fűtéssel és méred a fűtőtest energiafogyasztását.

Annyira lesz megbízható a mérésed, amennyi a különbség a két időszak időjárásában (hőmérsékletek, szélerősség/irány, stb).

Na ezért jó a labor: ott te határozhatod meg a környezetet (meg lehet ismételni a dolgokat).

Előzmény: elemzo9999 (7535)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.14 0 0 7539

„A kályha is felfogható egy napkollektornak, és a teljes vízbe zárásával és a felmelegített víz áramoltatásával és mérésével ugyanígy lehet pontos méréseket készíteni.”

 

„Az elterjedt jelenlegi mérések azért vannak használatban, mert a vizes mérés komoly felkészültséget és labor körülményeket kívánna meg, és ez drága.”

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

- a nagymama meg felfogható trolibusznak, feltéve ha van neki áramszedője

 

- ebben az esetben azonban teljesen kizárt a vizes mérés, mert kurvára ráz ...

Előzmény: elemzo9999 (7535)
maguborka Creative Commons License 2014.05.14 0 0 7538

imádom- ne hagyd abba!

Előzmény: Törölt nick (7536)
maguborka Creative Commons License 2014.05.14 0 0 7537

nem nem. az a következő teszt lesz. 

megvan a terv rá. hőálló - vízálló burkolást keresek most. a gödör- víz, külső levegő biztosítása már megoldott.

dolgoztunk a háttérben kérem, nem szájhősködtünk... 

Előzmény: sancibácsi (7534)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.14 0 0 7536

Felvettem a kapcsolatot Cousteau Alapítvánnyal, ráharaptak a témára, 

levisszük a projektet a tenger mélyére és ott mérünk, hogy kiküszöböljünk minden zavaró tényezőt. (állandó külső hőmérséklet, zavaró széljárás hiánya...stb)

 

Viszonylag nehéz a tüzifát (tik) megfelelő száraz állapotban tartani, a csónakban mérve 10%, de mire a tűztérbe kerül időnként eléri a 90%-ot.

Mire a papírmunkával végeznek a NASA-nál, addigra megoldom ... részletkérdés.

 

Csak emlékezzetek hogy rábaszott Rubik a kockával és a golyóstollal Bíró Laci ...

a Tulikivi meg egyre gazdagszik ...

 

... viszont ez a tengerkék overall jól áll, de miért kötik hátra az ujjait ? ... ötlet ... ?

 

 

 

 

 

Előzmény: sancibácsi (7534)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.14 0 0 7535

A termelt hőmennyiség pontos mérésére ha van valakinek jobb ötlete mint a vizes mérés jöhet az ötlet.

 

A napkollektorok esetében ez nyilvánvaló, mert ez a működési elve.

A nap közli a kollektorral a hőt és a felmelegített átfolyó víz méréséből ki lehet számítani az adott kollektor teljesítményét. Nagyon sokféle gyártmány van, és ezek különböző teljesítményűek.

 

A kályha is felfogható egy napkollektornak, és a teljes vízbe zárásával és a felmelegített víz áramoltatásával és mérésével ugyanígy lehet pontos méréseket készíteni.

 

Kiderült hogy ezt a módszert már alkalmazzák.

 

Az elterjedt jelenlegi mérések azért vannak használatban, mert a vizes mérés komoly felkészültséget és labor körülményeket kívánna meg, és ez drága.

Ezért a mostani módszerek több szempontból is kétes eredményt adnak.

 

Nem is érdeke a kályhagyártóknak az objektív mérés, így lehet hülyeségeket írni a prospektusra, hogy 97% stb.

Ez nem más mint a fogyasztók átverése.

 

Egyedi kályháknál meg az egész szóba sem kerül, mert nincs is két egyforma kályha.

 

Nem a gáz állapota és a füst hőfoka érdekes hanem hogy mennyi az a hőmennyiség amit az adott kályha konkrét típusa a környezetnek átad. Ez viszont épületenként és ezer más okból állandóan változik, így komoly összehasonlításnak nincs esélye egy egy felépített kályha esetében ha azokat össze akarja valaki hasonlítani.

 

Ez a probléma még egy adott helyen egymás mellett felépített kályha sorozat összehasonlítása esetében is fellép, mert pld. a kémények elhelyezése miatt a huzat sem egyenlő, és ezer más gond lehet. Hasonló mint az F1 sebességmérés, az egyik autónál volt egy kis hátszél a másiknál nem.

 

sancibácsi Creative Commons License 2014.05.14 0 0 7534

És el ne feledd a kályhát vízbe bemártani, mielőtt mérsz!

Mert különben nem lesz hiteles a mérés!

Előzmény: maguborka (7533)
maguborka Creative Commons License 2014.05.13 0 0 7533

Ujabb adatok;

Tolgy 15% os viztartalom 96% hatasfok

Gyertyan 95% hatasfok

 

Megneztuk "csont szaraz" faval is, csak par tizedet hozott a hatasfokon. Kijelentheto, hogy ettol jobba nem lesz. Faval ez ennyit fog tudni.

 

Rath-al beszeltunk, az o anyagukat hasznaljuk "csomagolaskent" azaz az alapcsomagban az lesz a tuzter "ragaszto"

 

Alakul ez. 

Tomeg ugyben mar nem faragunk lefele. Sot. Kicsit lehet feljebb megyunk majd - par szaz kiloval. Ezt meg "merjuk"

Most klimat szerelunk a kalyha szobaba s imitaljuk a kinti hofokot. A szobat visszahutjuk napokon keresztul, hogy a falak is jol visszahuljenek. Ugy van ertelme tesztelni. A papirmunka meg mar ugy is uton.

 

 

 

 

 

Előzmény: maguborka (7530)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.13 0 0 7532

Vicces.

 

De tudod mit, Ha lelkes heuréka kiáltással elrohannék a sajtóhoz és 10 újság lehozná a dolgokat, majd minden kályha építő a világon kimazsolázva belőle ami neki jó felturbózná a dolgait, akkor szépen előrelépne egy tyúklépésnyit az épített kályha technológia, különösen a definiálatlan tömegkályha.

Higgyük el.

A kéményipar hasonlóan viselkedne.

természetesen semmi sem lenne olcsóbb egy fillérrel sem, csak a profit nagyobb.

 

Na és mit mondanál te kis idő múlva.?

 

Hoppá,. mi volt ez a faszság, a  magyar kályha építés azonkívül hogy beírnák a  a nagykönyvbe , semmit sem profitálna anyagilag . Igaz?

Nem lenne belőle foglalkoztatás, adóbevétel, export, semmi a világon.

 

A Tulikivi köszöni szépen a közkincsnek számító infót, és növelné a bevételeit.

 

Ja lehet hogy benne lennék a tévében két napig, esetleg még a híradóban is.

 

Megoldás? maguborka módra?

 

Előzmény: maguborka (7531)
maguborka Creative Commons License 2014.05.13 0 0 7531

ja. alap tömeg 2000 kg. 

ez hátrány tudom az emeletes hézakba nem való, de ez van. valamit be kellett áldoznunk a hőtárolás oltárán.

Előzmény: maguborka (7530)
maguborka Creative Commons License 2014.05.13 0 0 7530

kitaláltam egy új megoldást kályhaépítésre.

2000 fok hőállóság, 4 óra alatt telepíthető

 

ilyet senki nem talált ki még, nem is értem mit csináltak eddig a kályhás szakemberek.

 

leprogramoztuk, s szimuláltuk a működést. 97%-os hatékonyság jött ki a programok alapján 13%-os "szárazságú" bükk fával.

Fenyővel a gyanta miatt sajnos csak 95% a hatékonysága.

 

az általunk tervezett légtömeg mérő-vel összekapcsolt kéményhuzat szabályozóval működik ilyen hatékonysággal.

 

a héten megy a szabadalmi hivatalba.

 

leestünk a székről, amikor kijöttek a számok.

 

beelőzzük elemzőt. ez van. aki sokat mér, lemarad.

 

dokumentációk készen, mehet a hivatalba.

 

csumi

Törölt nick Creative Commons License 2014.05.13 0 0 7529

 „beszélgetés alapján egészen forradalmi - elvi- megoldás jött létre a kémény témában (bejött amit elvileg gondoltam, megvalósítható).”

 

... ha sikerül a projekt...

 

elvek ... beszélgetések ... gondoltam ... 

 

elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.13 0 0 7528

A sikerül vagy nem sikerül nem műszaki kérdés, hanem egyéb körülmények miatt lehet lassított felvétel.

 

Vannak azért piaci érdekek is, amelyek gátolhatják a termékek elterjedését, akár úgy is hogy megvásárolják, és nem terjesztik (van az a pénz amiért eladják), vagy előírásokkal kirekesztik a piacról (lásd nem minősített tégla+kémény feladat). 

 

Ha viszont a termék 80%-al olcsóbb, és negyedannyi idő alaptt felépíthető, akkor nehéz ellenállni a kísértésnek :)

 

1 Kakukk díj kiutalva.

 

 

Előzmény: Törölt nick (7527)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.13 0 0 7527

 „beszélgetés alapján egészen forradalmi - elvi- megoldás jött létre a kémény témában (bejött amit elvileg gondoltam, megvalósítható).”

 

... ha sikerül a projekt...

Előzmény: elemzo9999 (7526)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.12 0 0 7526

Azért elég vacak lesz szembesülni azzal  ha sikerül a projekt...

Az irigység igen jól bontja az agyfehérjéidet már rövid idő alatt is.

 

Na nem baj majd kapsz egy szép színes kerámia kakukkot te is mint díjnyertes.

 

A nick neveket majd beolvasom a tévében.

Előzmény: maguborka (7524)
Ybasc02 Creative Commons License 2014.05.12 0 0 7525

"Teljesen igazad van, én is látom hogy komoly szakember ennyire kevés információból csak olyan következtetést vonhat le amilyet te is.

 

Ezért nem is zavar ez, és sajnos nem is tudok ezzel mit kezdeni"

 

Semmilyen következtetést nem szeretnék levonni a azokból amiket írtál ...csak egy tükröt tartottam azzal szemben amiket hangoztattál . De különben engem se zavar, jókat nevetek...

 

"A fejlesztés komoly, és egyre jobb, lesz belőle termék még nyáron"

 

Fejlesztések vannak máshol is hidd el, el se tudnák képzelni, csak nem beszélünk róla... lehet egy másik dimenzióban kéne belépned, egy földönkívüli szintre... ahol az elme felszabadulhat mert gravitáció nem hat az anyagcsere szintézisre ahol a oxigén és szén molekulák  más oxidációs folyamatokat is beindítanak mind amik ismertek a mindennapokban... :) 

maguborka Creative Commons License 2014.05.12 0 0 7524

ez eleje nagyon ül :) - tuti innen vette a mintát

Előzmény: Törölt nick (7522)
kekov Creative Commons License 2014.05.12 0 0 7523

elemző egyetért elemzővel hogy egy f@sz

 

.... azért ez haladás

 

 

Előzmény: elemzo9999 (7518)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.12 0 0 7522
Előzmény: maguborka (7521)
maguborka Creative Commons License 2014.05.12 0 0 7521

4 év múlva ugyanitt fogunk tartani.

mindig lesz valami új dolog, ami miatt sose lesz kész...  Na de sebaj. addig hetente feltalálom a spanyolviaszt.

 

grillező kémény

szélelterelő, hogy a szalonnasütős ne mérgezze magát.

a svédek meg addig megfagynak...

 

szegények.

 

Előzmény: Törölt nick (7519)
maguborka Creative Commons License 2014.05.12 0 0 7520

nem is értem, hogyan éltek meg eddig... 

sőt, hogyan akarnak megélni a jövőben!? ááá mind bolond. tuti.

 

sírva könyörögve bontják el az összes kályhát, s Hars, meg Csernov is lemond, s nyugdíjba vonul, majd skájpon kér oktatást...

Előzmény: Ybasc02 (7509)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.12 0 0 7519

`... amíg nem tudok egy olyan végleges verziót megfogalmazni ami teljesen levédhető és stabil is marad (ezen azt értem hogy nem kell rajta változtatni túl gyorsan) addig nem ismertethetem a rész megoldásokat mert ez jogilag lehetetlen.”

 

de akkor miért is osztom az észt és jártatom a pofámat ?

 

... hoopsz, a grillező kéményéről is elfeledkeztem ... pedig volna rá igény ...

elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.12 0 0 7518

Legalább ebben egyetértünk, de jól viseled.

Előzmény: Törölt nick (7516)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.12 0 0 7517

Teljesen igazad van, én is látom hogy komoly szakember ennyire kevés információból csak olyan következtetést vonhat le amilyet te is.

 

Ezért nem is zavar ez, és sajnos nem is tudok ezzel mit kezdeni.

 

Leírtam párszor hogy amíg nem tudok egy olyan végleges verziót megfogalmazni ami teljesen levédhető és stabil is marad (ezen azt értem hogy nem kell rajta változtatni túl gyorsan) addig nem ismertethetem a rész megoldásokat mert ez jogilag lehetetlen.

 

Ha fél évvel ezelőtt beadtam volna a szabadalmi kérelmet most bajban lennék, mert azt már nem lehet változtatni és hozzáfűzni az új elképzeléseket.

Ez nem is baj.

 

A fórum inkább olyan mint egy játszótér, hülyéskedik itt mindenki kakukkos rajzokkal, stb. ezért nem is fog ez komolyodni. ez sem zavar, néha van humoruk a fickóknak

 

A fejlesztés komoly, és egyre jobb, lesz belőle termék még nyáron.

Készül egy kályha/kazán, egy huzatfokozó/szabályozó és kémény kétféle: EU és elmaradott térségek típus.

 

Ma reggel pld egy gyártóval való beszélgetés alapján egészen forradalmi - elvi- megoldás jött létre a kémény témában (bejött amit elvileg gondoltam, megvalósítható). Ez árban azt jelenti hogy kb 70%-al kedvezőbb az ár, és 50%-al jobb a cucc teljesítménye.  

De remélem nem kell itt ismertetnem még most azonnal.

 

A dolog egyébként tényleg veszélyes, nem lenne célszerű ha a megoldások ellophatóak lennének, munkaerő, adóbevétel, export lehetőség, stb. érdekei miatt nem szabad ezzel szórakozni. A Rubik kocka sztoriját el kell olvasni, az olyan mint az állatorvosi ló, mintának.

 

Tehát megalapíthatjuk a Kakukk Díjat

 

 

Előzmény: Ybasc02 (7515)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.12 0 0 7516

... végülis ... igazad van barátom ... most hogy zuhany után vagyok, egy rövid ideig tiszta az agyam ... gyorsan kimondom:

 

én egy fasz vagyok.

Előzmény: Ybasc02 (7515)
Ybasc02 Creative Commons License 2014.05.12 0 0 7515

"tehát (ennyit az "elemzésről")

Ha valakinek van kedve az én kályhámat építeni Svédországban...."

 

A Te kályhád egy "fata morgana" (délibáb), nem kézzel fogható mondtam már,  küldjél anyagot róla, mutasd be, győzzél meg, és ha jó és érdemesnek látom foglalkozni vele akár Román piacra is dobható....

de csak mesélsz mesélsz mesélsz... és ide jutunk kedves barátom :)

Előzmény: elemzo9999 (7511)
Ybasc02 Creative Commons License 2014.05.12 0 0 7514

 

"A 95% hatékonyság hirdetése erősen megkérdőjelezi a dolgot, ugyanis épp itt mondta egy okos mester hogy annyira hűti le a füstöt amennyire akarja.

Tényleg. De ez kevés az üdvösséghez mint tudjuk."

 

Most nincs kedvem visszakeresni az elején, mikkor megjelentél, milyen hatékonyságokat hangoztattál :)

 

Igazad van "ez kevés az üdvösséghez" tudjuk  :)

 

"A tégla minősítéséről nem tudunk semmit. Ki minősítette a kályhát? Tudjuk?"

 

Hívd fel őket és talán megmondják :)

 

" Azt sem tudjuk milyen a kályha belső szerkezete, ha a tégla csak burkolat akkor lehet bármilyen"

 

Na végre ! ezt magyaráztam egy pár hozzászólássál előbb még példát is mutattam, te jó ember...:)

 

"Téglából lehet tömegkályhát építeni ha nem számít semmi, csak kérdés hogy minek?"

 

Építs magadnak egyet  és megkapod a választ.

 

Előzmény: elemzo9999 (7510)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.12 0 0 7513

tábortűz füstjéről később , most visznek zuhanyozni ...

Előzmény: Ybasc02 (7505)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.12 0 0 7512

A legaranyosabb mondata : a szétrepedt téglát 20 perc alatt ki lehet cserélni.

 

Csúcs.

 

Cseréljen helyet a zongoristával, Megnyerte a Ki Mit Tud -ot.

Előzmény: Ybasc02 (7509)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.12 0 0 7511

65,000.00  SEK=2,181,712.70  HUF  ez a bruttó költség

ebből levonható magán felhasználás esetében 

25,000.00  SEK=839,169.84  HUF

 

40,000.00  SEK=1,342,635.08  HUF

ebből anyagköltség

15,000.00 SEK=503,437.01 HUF

munkabér (adóval együtt)

839198 HUF

 

 

tehát (ennyit az "elemzésről")

 

Ha valakinek van kedve az én kályhámat építeni Svédországban, akkor adhatja kint bruttó  1.500.000 forintért. (megnyeri az árversenyt)

és sokkal jobb kályhát is tud csinálni, amivel a teljesítmény versenyt is megnyeri (de ezt most nem részletezném hogy miért)

a munkabére 500000 Ft lehet, de negyedannyi idő alatt megépítheti mint ők.

 

 

Előzmény: Ybasc02 (7509)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.12 0 0 7510

Rossz a  felderítésed :)

 

1, Olvasd el rendesen a weboldalt.

 

Az építők nem svédek, hanem orosz és ukrán, nyilván az orosz téglakályha építést vitték oda.

A 95% hatékonyság hirdetése erősen megkérdőjelezi a dolgot, ugyanis épp itt mondta egy okos mester hogy annyira hűti le a füstöt amennyire akarja.

Tényleg. De ez kevés az üdvösséghez mint tudjuk.

 

2. A tégla minősítéséről nem tudunk semmit. Ki minősítette a kályhát? Tudjuk?

 

3. Azt sem tudjuk milyen a kályha belső szerkezete, ha a tégla csak burkolat akkor lehet bármilyen.

 

és még ezer kérdés merülhet fel, többek között a kakukkot sem látni sehol.

 

Téglából lehet tömegkályhát építeni ha nem számít semmi, csak kérdés hogy minek?

 

 

 

Előzmény: Ybasc02 (7509)
Ybasc02 Creative Commons License 2014.05.12 0 0 7509

Sajnos ez szokott lenni...a nagyon sok "elmélet" összezavarhatja az embert.

 

Viszont ezek a hülye Svédek se problémáznak a téglán, ennyit .

 

http://www.ekonomka.se/referenser.html

 

Előzmény: maguborka (7508)
maguborka Creative Commons License 2014.05.11 0 0 7508

Napszuras ellen milyen kemeny jo? Fel kellene talalni azt is. Mert a szalmakalap mar nem ved meg egyeseket ahogy latom...

Na majd feltalalja azt is rèBusz bacsi.

 

 

 

Előzmény: Ybasc02 (7505)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.11 0 0 7507

 

figyeljetek gyerekek ...

Ybasc02 Creative Commons License 2014.05.11 0 0 7506

Tüzet is adok hozzá, legalább legyen egy kis tűz a meséléshez :)

 

Előzmény: Ybasc02 (7505)
Ybasc02 Creative Commons License 2014.05.11 0 0 7505

" ...A szalonnasütés földön tüzelve  a "szépre száll a füst, de bolond aki állja" mondás szerint értékelhető.

 

Egy jó gázelemzővel ki lehetne mérni mi a helyzet, de nem érdekel ez senkit...."

 

Engem érdekel  :) ...meséld el légyszíves lépésről lépésre ezt az eljárást, had kupálódjak, azért én se tudhatok mindent ...

Előzmény: elemzo9999 (7504)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.11 0 0 7504

Ha mindent betiltanának ami rákkeltő (élelmiszer) vagy komolyan légszennyező a füstölés miatt és ezért mérgező elég érdekes lenne a helyzet.

 

A kerti grillezés akkor nem veszélyes ha a füstöt 3 méter magas kéménnyel elvezetik a közvetlen környezetből (és megkapja a szomszéd). A szalonnasütés földön tüzelve  a "szépre száll a füst, de bolond aki állja" mondás szerint értékelhető.

 

Egy jó gázelemzővel ki lehetne mérni mi a helyzet, de nem érdekel ez senkit.

A WHO ráér és méreget meg felmér, írnak belőle pár doktorit és ennyi.

 

A mérgező anyagok egy része nem látványosan rossz illatú, és nano részecskék is lehetnek mérgezőek.

 

Budapest egyes kerületeiben élők sem éreznek semmi különöset, de a statisztika szerint dél pesten lakók 3-5 évvel hamarabb halnak meg, mert az összes légszennyezést koncentrálva  oda viszi az északi szél.

 

Tömegkályhások meg bírják a füstöt hivatalból is, mert kapnak ilyen oltást.

 

Olyan füst ami jótékony hatású biztosan van, - de még keresik.

 

 

 

 

Előzmény: Kályháskristóf (7502)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.11 0 0 7503

Kristóf

 

te minden hétvégén életveszélynek teszed ki magadat és a családodat, barátaidat,

 

de én ezt a problémát is megoldom hamarosan !

 

(... egy két kezelés van már csak hátra és mehetek haza - elemezni)

 

 

Előzmény: Kályháskristóf (7502)
Kályháskristóf Creative Commons License 2014.05.11 0 0 7502

Minden hétvégén grillezünk, pb gázzal gyújtom be a faszenet. Szerintem azért annyira nem mérges, mert akkor be lenne tiltva a faszenes grillezés.

Előzmény: elemzo9999 (7490)
maguborka Creative Commons License 2014.05.11 0 0 7501

Haaaaat. Majdnem ;) Rajtad jokat derul... ;) 

Előzmény: Törölt nick (7500)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.11 0 0 7500

nem rám ...

 

- csak majdnem :D 

 

Előzmény: maguborka (7499)
maguborka Creative Commons License 2014.05.10 0 0 7499

Nekem a pszicho baratom mondja ezt egy kartasunkra... Talalgathatsz kire...

Előzmény: Szentpet319 (7497)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.10 0 0 7498

mondja neked a mentőorvos 

Előzmény: Szentpet319 (7497)
Szentpet319 Creative Commons License 2014.05.10 0 0 7497

Szokták volt mondani, mindenkinek meg van a maga baja...

elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.10 0 0 7496
Előzmény: elemzo9999 (7495)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.10 0 0 7495

http://www.cleancookstoves.org/blog/who-estimates-increased-hap-deaths.html

 

Olvass mielőtt hülyeségeket kuruttyolsz össze vissza.

Előzmény: Törölt nick (7491)
maguborka Creative Commons License 2014.05.10 0 0 7494

....ehhez a menuben a dupla nyil fuggoleges vonal megnyomasaval juthatnak.

 

>>|  ezt a jelet keressek.

 

Minden mast amit olvasnak felejtsek el. 

Előzmény: maguborka (7493)
maguborka Creative Commons License 2014.05.10 0 0 7493

Ez a forum matol a szarforgas foruma.

 

Tegla-kemeny-huzatfokozo-vasolvasztas-fizikus-tegla-kemeny-huzatfokozo-vasolvasztas.....

 

Aki tomegkalyhat akar epittetni keresse meg provatban a 2 kalyhast. Adatai nyilvanosak. 

 

 

Keretik minden tomegkalyha erdeklodot az elso 10 oldalnyi anyagot olvasgatni. Elmult 2 ev foruma egy kalap sz..rt nem er.

 

Tisztelt erdeklodok. Sok szerencset maguknak.

Szentpet319 Creative Commons License 2014.05.10 0 0 7492

Szánalom ami ezen a fórumon itt történik!

Sebaj elemző megváltja a világot a csodakályha, óccsókémény, virtuális kéményhosszabbítós huzatszabályzós-huzatfokozójával. Aki meg hisz neki az meg is érdemli. Majd ha meg/bemutatja, csatolva a mérési jegyzőkönyveket, és a sok ezer elégedett felhaszálót elhisszük addig mindez csak mese habbal, és egy topik szétoffolása semmi más. 

Törölt nick Creative Commons License 2014.05.10 0 0 7491

Távolkeleten lépni nem lehet az utcai ételkészítőktől. egészen jól elvannak elemzo kéménye nélkül

 

Afrika detto - köszönik

 

Nagyobb baj ennél az éhhalál:

 

- naponta (ma) : 17 180 - az éhenhaltak száma a világon


- megbízható ivóvízhez nem jutó emberek: 817 171 023 

 

 

Az elmúlt 25 év egyik legsúlyosabb éhínségében 260 ezren haltak meg Szomáliában 2010 és 2012 között. Az áldozatok fele ötévesnél fiatalabb volt.

 

 

... miről brekegsz te itt, milyen veszélyes kéményekről beszélsz elemzo ??

 

 

Előzmény: elemzo9999 (7490)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.10 0 0 7490

Olvass utána, 4 millió ember meghal / év a kunyhó - kémény hiánya miatt.

lehet vele viccelődni nagyok magyar kályha amatőröknek, de ez a helyzet.

 

A "három kő tűzhely" az oka ennek TSF a rövidítése.

 

Mesélj mi az ötleted miből és hogyan csinálsz nekik kéményt ami kivitelezhető és nem kerül többe mint az egész menekült tábor.

 

Jó kis kályhát már csináltak, és az valamennyire csökkenti a füstöt, akár 40%-al is, de ami marad az is elég kellemetlen.

 

A hazai grill szezon is hasonló, minden hétvégén annyi mérgező égés terméket szív be egy egy kis család amennyit csak elbír aznap.

 

 

Előzmény: Törölt nick (7489)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.10 0 0 7489

„ Afrika, India, stb helyekre ahol füstben fuldoklik a család, mert nincs kémény.”

 

ahogy ezt a hírt elolvasták Afrikában és Indiában, tömegével kapom a leveleket, sírva könyörögnek egy jó kis olcsó kéményért, mert arrafelé már hűvösödik és szeretnének begyújtani ...

 

úgy kell nekik mint egy falat kenyér ... tehénszar rezistens kémény 

 

... gondolkodom még az Antarktiszra jeget

 

Előzmény: elemzo9999 (7485)
Szentpet319 Creative Commons License 2014.05.10 0 0 7488

Hallottam olyat hogy Amerika bizonyos államaiban, minden tüzelőeszközre kötelező egy füstgázkezelő szerkezetet telepíteni, ami javítja az emissziót, de hát hol van Afrika még ehhez?

Előzmény: Ybasc02 (7487)
Ybasc02 Creative Commons License 2014.05.10 0 0 7487

És még...ezek passzív mini" füstgazmosóval"  rendelkeznek...

 

 

Előzmény: Ybasc02 (7486)
Ybasc02 Creative Commons License 2014.05.10 0 0 7486

Jó hír akit érint.

 

A hideget is készítő"kályhát"újratévéztük.

Két változatban épülő prototípus(abszorpciós ).

 

Az egyik India , Afrika, Mexico, stb. ahol a családnak nincs mivel hűteni, ahol nincs elektromos áram se... de cserében van egy csomó kezeletlen háztartási hulladék ....

A másik akár Eu -nak megfelelő reaktív katalizátorral is.

 

A legjobb kályhánál is többet tud, csekély áron .

 

Ja igen, ez mind hülyeség ! :) 

elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.09 0 0 7485

Szomorú hír annak akit érint.

A kémény témát is újraterveztük.

Épül a prototípus két változatban.

 

Az egyik Afrika, India, stb helyekre ahol füstben fuldoklik a család, mert nincs kémény.

A másik Eu területére a szabványoknak megfelelően.

 

A legdrágább Schiedel kéménynél i többet fog tudni, és a harmadába kerül :)

 

Ja persze hülyeségeket beszélek....

 

 

Szentpet319 Creative Commons License 2014.05.09 0 0 7484

Ez az egyik amit írtál, a másik meg hogy a sima dán kályha tégla burkolattal és 12 cm vastag samott maggal épül, a finn peig jobb esetben full samottból csak a külső burkolata tégla, tehát ott a tűznek esélye sincs érintkeznie a téglával.

Az meg hogy a samott elreped 500 foktól parasztvakítás kategória! Igen a samott is ki tud égni, de nem egy év alatt. Megint lódít mint midíg!

Ez nem más mint szándékos bemocskolása a tömegkályhának! Nyilván mint mindenben itt is vannak fejlődési lehetőségek, új és jobb tűzálló anyagok, de ez az okoskodó, öntelt, gőgös stílus akkor sem járja! Vitatkozni lehet kultúrált formában is, csak ahhoz fel kellene nőni egyeseknek!

Előzmény: sancibácsi (7483)
sancibácsi Creative Commons License 2014.05.09 0 0 7483

Te Kristóf!

Mi az hogy nem veszi fel a kesztyűt?

Ő kezdte ebben a stílusban. Én már ebből kiszálltam. Trollokat nem etetek.( Meghallgattam többek között Bsztom barátod tanácsát, is, meg egyszerűen elegem lett.... :-) Csak a könnyeimet ittattam fel, hogy el tudjam olvasni a szöveget. És így már tudok írni!

De röviden csak annyi a véleményem: hogy szelet vetett, és hát vihart aratott.

Ha ilyen stílusban nyomja, ne sajnáld, ha így válaszolnak neki.

 

De te cserépkályha esetén ugyan milyen megszokásról beszélsz tégla ügyében?

Nincs előttem most a cserépkályhás tankönyv. Ha rosszat írok, nézzétek el nekem. De: úgy emlékszem ott van benne a kisméretű tégla, a padlásburkoló tégla, és a tatai tömör (hódfarkú) síkcserép. Ezt a tankönyv írja, hogy ezek a samott mellett a kályha építő anyagok.

És megjegyzem, hogy az első járatra samott forsíbolást ír.

Ezt meg lehet vitatni majd a cserépkályhás topikban, hogy mivel forsíbolnak, ha forsíbolnak egyáltalán! :-)

 

Na de tömegkályhánál, ahol a tégla (bizonyos esetekben tégal, mert lehet kő, vagy egyéb is a külső látszó köpeny)?

Például, ha nem is érintkezik egyáltalán füsttel? Hogyne lehetne akár tégla is?

Előzmény: Kályháskristóf (7481)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.09 0 0 7482

Kedves Kristóf

 

Amíg nevezett fórumtárs nem kezd irritáló, pökhendi stílusban, szakikat fitymálva kekeckedve kioktatni embereket addig nincs semmi probléma

 

Az okoskodás még akkor sem lenne helyénvaló ha esetleg többet tudna bármelyik kályhástól - de nincs így

 

Tiszteljen meg mindenkit normális viselkedéssel, és kérdéseire normális válaszokat várhat cserébe.

 

Akkor várható hogy komolyan vegyék, ha felhagy nagyképű és légből kapott okoskodásaival.

 

Végülis ez egy virtuális közösség, illik beilleszkednie, hogy elfogadják.

 

Nincsen a zsebében a bölcsek köve, bármennyire is azt hiszi.

 

(ha meg mégis akkora géniusz mint előadja, akkor várja ki a az idejét és tarolja le a világot kályháival, ne a fórumozókat baszogassa)

Előzmény: Kályháskristóf (7481)
Kályháskristóf Creative Commons License 2014.05.09 0 0 7481

Nézd. Lehet, hogy elemzo999 fórumtárs túlspilázta az elméletet és lódított nagyokat de azért nézd meg mennyire nem veszi fel a kesztyűt. Sajnos ez a topik tényleg szét lett offolva. Az is igaz, hogy baromságnak tűnő dolgokat mondott de a tégla témában ha tetszik ha nem, igaza volt. Itt a megszokásról beszélhetünk, ki mit rak a járatokba. Nem kéne ezzel is ötleteket adni az osztrák tüzeléstechnikai lobbinak, hogy kötelező legyen valami szar hőálló és jó drága téglákat rakni a kályhába. Ezen azért elgondolkodtam. Ez ugyanolyan, hogy ugye megcsinálom a cserépkályhát járatméretezés nélkül és úgy is működik. 2015-től kötelező lesz a járatméretezés a kéményseprők felé. Jó, számlát adni is kötelező már vagy 25 éve mégsem teszi meg a kollégák 80%-a.

Előzmény: Törölt nick (7480)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.09 0 0 7480

kösz, a kicsi pluszért amit küldtél, készítek neked egy könnyített verziót ...

 

kívül dupla téglasorral szigetelt modell - hordozható

 

ősztől tavaszig hordható, csak befele melegít, kívülről úgy néz ki mint egy trepni tégla

 

közelebbit nem mondhatok, mert folyamatban van a gyámság alá helyezésem

 

Előzmény: maguborka (7479)
maguborka Creative Commons License 2014.05.09 0 0 7479

Penzt euroban utaltam. Egy nullaval tobb lett, de bizom benned. Igy is megeri nekem. Koszonom

Előzmény: Törölt nick (7476)
maguborka Creative Commons License 2014.05.09 0 0 7478

Igy legalabb nem kell tollpaplan ;)

De kapok egy fizikus kacaganyt

Egy vasolvaszto kohot -Dunaujvarost is tonkreteszem

Lesz kakukkom aki mas hazaba bekoltozik

Na meg 2 feltomeg kalyham. Teljes tomegu majd a szigetelo teglaburkolattal lesz.

Előzmény: sancibácsi (7477)
sancibácsi Creative Commons License 2014.05.08 0 0 7477

A sasban, a kakukkban, és a megrendelőben is van egy közös dolog: tollas a hátuk! :-)

Előzmény: Törölt nick (7476)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.08 0 0 7476

látom komoly vevő vagy ... jó ízlésed van

 

- birodalmi sasos is van 

- a pléhlemezes ajtóst a hemperegve nevető fizikus haverommal együtt csomagolom - grátisz

 

használd egészséggel!

Előzmény: maguborka (7475)
maguborka Creative Commons License 2014.05.08 0 0 7475

Kismaros madar utca 24 es 28- ba lesz.

A kakukkos a 24-be

 

A 28-ba sas kene. Az is van? A plehlemez ajtos fizikusost kerem. Amelyik mindig nevet.

Vagy az mar felaras?

 

Megeri. 

Előzmény: Törölt nick (7472)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.08 0 0 7474

Na várjál már.

A kakukk az nincs benne, az feláras..

 

Viszont ha megrendeled a felhasználói szintű oktatást, akkor kakukkos jelmezben kimegy az ügynök lánykám és akkor Te fogsz kakukkolni amikor sikerélményed lesz.

Benne van az árban, simán.

 

Egyébként minek burkolni, lemeszeled és kész vagy marad ahogy látszanak a samott anyagok, szép sárga az is.

A gyerek meg ragaszthat rá matricákat (hőállóakat persze).

 

A kakukkos lányka minden fűtési szezon előtt felkészíti a fűtési szezonra (baromi meleged lesz) meg utána is eltávolítja a felesleges anyagokat - a kályhából is.

 

Ez 10000 Ft/alkalom mert nincs benne az alapárban.

A zasszonyt meg küld el ilyenkor valahová vásárolni.

 

 

 

 

Előzmény: bárány b (7468)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.08 0 0 7473

a kakukkos

 

Előzmény: maguborka (7471)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.08 0 0 7472

- tehát kettő, légbuborékos tégla burkolattal

 

- igen, a táv - skype oktatás benne van a csomagban

 

- egyik kályha lehet kakukkos? ... a kakukk jelzi amikor szétporlad a tégla

Előzmény: maguborka (7471)
maguborka Creative Commons License 2014.05.08 0 0 7471

kérek kettőt.

skype oktatás benne van az árban? 

burkolatot is hozzatpok légyszi. téglát :)

Előzmény: Törölt nick (7470)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.08 0 0 7470

... na jó, szállítom 300000 -ért

 

+ adok hozzá egy huzatfokozót

Előzmény: elemzo9999 (7466)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.08 0 0 7469

persze benne vannak az ajtók is az 500000 -es árban

 

- a biliacélból készült piszkavassal kitámasztott típus

 

- és a felső ajtó is benne van:

 

 

 

 

 

Előzmény: bárány b (7468)
bárány b Creative Commons License 2014.05.08 0 0 7468

Ajtók benne vannak az 500.000-ban amúgy remélem?

Előzmény: bárány b (7467)
bárány b Creative Commons License 2014.05.08 0 0 7467

Felépítve, munkadíjjal 500.000 ?

Még az is sok szerintem. Mert még burkoltatni kellene.

Annak az anyag + munkadíja nem jön ki annyiból!

Előzmény: elemzo9999 (7466)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.07 0 0 7466

Szállítom 500000 ért és burkolod amivel akarod.

Egyébként 3 millió felett van az ára nálunk is.

Előzmény: bárány b (7465)
bárány b Creative Commons License 2014.05.07 0 0 7465

Megmondom en, ha szabad.

Nekem a hasonlo futesi parameteru tomegkalyhara mindennel egyutt szamladan es afasan 600-650 e kozotti arat is mondtak.

Ez mondjuk cuki ko.

Legyen vagy 850-950 ezer.

Előzmény: elemzo9999 (7463)
Kályháskristóf Creative Commons License 2014.05.07 0 0 7464

Mint gyakorló, éves szinten 50-100db cserépkályhát építő szakember ezt hadd cáfoljam. Bontottam már 50 éves cserépkályhát, amiben a nagyméretű kézzel vetett tégla csengve jött elő, csingiling, el is raktam a leendő kemencémhez.

 

Másik. Nem mindegy, hogy elreped a járatban? Nem piszkálja azt senki, csak átrakásnál. Sok átrakásnál a tégla valóban 20 részre törve porlik, viszont amíg nem nyúltam hozzá egyben volt és tette a dolgát.

 

Tűztérbe csak samottot rakunk, igaz, hogy az általam bontott kályhákban még egyszer sem találkoztam annyi samottal, mint amennyit én szoktam belerakni, ott sima tégla van. Na az esik szét valóban ha PISZKÁLOD! Ha nem akkor semmi baja, a többi sem engedi kiesni.

 

A mai téglák valóban szarok, hosszába már évek óta nem tudtam elkopogtatni téglát, még a kanizsait sem. A zalaszentgrótit lehetett, de mint minden ami jó, az is megszűnt létezni.

 

 

Előzmény: elemzo9999 (7457)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.07 0 0 7463

Teljesen igazad van.

 

 

Az összehasonlító ár burkolva Nuannuni

http://nunnauuni.hu/hu/kemencek-es-tuzhelyek/meeri-1

 

Mennyi legyen az ára? Ha a műszaki teljesítménye megegyezik?

 

kályha + burkolat és így nézzen ki mint ez.

Előzmény: Törölt nick (7461)
maguborka Creative Commons License 2014.05.07 0 0 7462

az a tégla nem tudta, hogy el kell repedeznie. buta tégla :)

Előzmény: Ybasc02 (7448)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.07 0 0 7460

„Apropó! én már olvasztottam üveget is a tűzterembe képzeld el, ez komoly... bedobtam egy hagyományos izzót elolvadt mint a vaj, próbáltad már ?  van is egy felvétel valahol csak nem találom ... :) ”

 

Persze hogy  próbáltam, a plasztikai sebész haverom szépen helyrehozott.

Előzmény: Ybasc02 (7458)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.07 0 0 7459

erről beszélünk

 

 

- a fizikus haverom mindig kéznél van ha fetrengeni kell a röhögéstől

 

- az ajtót a  belsőépítész haverom tervezte két fetrengés között

 

- a zsanérkészítő haverom lelépett, ezért van támasztva piszkavassal

 

- a pszichiáter haverom pedig szabadságon van ...

pedig már nagy szükség lenne rá

Ybasc02 Creative Commons License 2014.05.07 0 0 7458

"Mi lenne ha egy kis hőtant is tanulnátok".

 


A hőállóság és tűzállóság ugyan az ?

 

Apropó! én már olvasztottam üveget is a tűzterembe képzeld el, ez komoly... bedobtam egy hagyományos izzót elolvadt mint a vaj, próbáltad már ?  van is egy felvétel valahol csak nem találom ... :) 

Előzmény: elemzo9999 (7456)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.07 0 0 7457

Összefoglalva: építsetek építőipari téglából, egy év garanciával, addig csak kibírja.

 

 

 

elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.07 0 0 7456

A fizikus haverom hempereg a röhögéstől.

 

A cigaretta parázs is 600 C fok, ezek szerint lehet vele hajó lemezt hegeszteni?

 

Mi lenne ha egy kis hőtant is tanulnátok.

 

Amit te kitámasztva látsz az tényleg ki van támasztva mert még nem volt felfüggesztése.

Az egy 2 mm -es vaslemez és belül 10 cm tőzeggyapot van.

 

Mögötte van egy szintén vastag lemezből gyártott ajtó ami dupla falú, belül 3 cm kerámia hőszigetelő lap (Rath).

 

Mögötte van egy cserélhető tégla fal tartókeret, kinyitható lesz ez is 4 téglával.

Na ezek a téglák eleinte próbaképpen építőanyag (de régi) téglák voltak, (van pár tonna) szét is égtek 3 nap alatt kb, úgy hogy darabokban szedtem ki.

Ilyet használnak kemencéknél is.

 

Ezért is kellett a külső doboz, hogy ne adja le az ajtón keresztül a hőt a kályha.

Ez a külső doboz elhúzható módon lesz beépítve (ilyen van rengeteg, nagyon szép bronz borítású ilyen funkcióra használt design dolgok vannak, egy francia cég tervez ilyeneket, érdekes formákban is, középen hagy egy lukat és ott látszik a tűz. stb.

 

De azért nyugtassatok meg hogy nem vagytok kályhások, mert ha igen, akkor fegyvert gúlába, térdre imához.

Előzmény: bárány b (7455)
bárány b Creative Commons License 2014.05.07 0 0 7455

Megolvadt a betonvas?

(Eleve az betonacél, de hagyjuk :)

 

Te még elhitted ezt neki?

Miért szaporíttatod a szót vele?

A betonacél elolvad, de a bili lemez tűztér ajtó, ami a piszkavassal van kitámasztva, az nem?

Hári Jánosként kéne fórumoznia, nem Elemzőként! :)

Előzmény: Ybasc02 (7443)
maguborka Creative Commons License 2014.05.07 0 0 7454

hülyeség az egész. tegyen bele vasúti sínt, 30 centit... oszt várja míg szétmegy.... de addig ne írjon semmit a fórumra :)

Előzmény: Szentpet319 (7440)
maguborka Creative Commons License 2014.05.07 0 0 7453

hát ennek semmi értelme.

 

brico store kályha. 6 kw.

2-es lemez.

fűtenek benne mint az állat

nyeklik nyaklik, rommá ég!? - kuka lesz, mert szétmegy.

 

akkor azt jelenti, hogy az a kályha aztán olyat tud - mint semmi más supra kályha pl, vagy egy tömegkályha s abban a kályhában 2000 fok van, vagy azt, hogy "CSAK" túlfűtötték...

 

a dolgok ferdítése Önigazoláshoz jól megy. 

 

Előzmény: elemzo9999 (7441)
maguborka Creative Commons License 2014.05.07 0 0 7452

papírnál 100 fok

víznél 100 fok

samottnál meg 1800

téglánál meg 2 fok - mint tudjuk s az semmire nem jó, csak kerítés alapnak - kéretik nem komolyan venni

Előzmény: Ybasc02 (7446)
maguborka Creative Commons License 2014.05.07 0 0 7451

a felszedett tudás is tudás :)

 

míg kicsi vagy iskolásnak hívnak

mikor nagyobb akkor tanulónak

mikor még nagyobb akkor hallgatónak

mikor még nagyobb, akkor meg .... (vázlatíró, összefoglaló, lopós, tudásszomjas, ... ki ki melyik nézetet vallja).

 

viszont van aki ugyanazt szajkózza évről évre.

tégla - nem tégla

huzat - nem huzat

kinti vagy benti levegő

s az Ő kályhája eszi a vasat

 

utána hülye mindenki

 

aztán új kör.

tégla nem tégla

huzat nem huzat

 

ja bejön még a kémény is, mind szar, tehát huzatfokozó kell, amit feltalált egy madár

 

.... 

 

más meg épít és tapasztal, nem klaviatúra cincér

Előzmény: Ybasc02 (7434)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.07 0 0 7450

Ybasc02 

 

.... etess csak etess !!

Törölt nick Creative Commons License 2014.05.07 0 0 7449

- minden kérdésetekre tudom a választ

 

- na akkor most ki a penge?

 

- ez volt a jelem már az óvodában is

 

 

 

 

csak hogy képbe legyetek

Ybasc02 Creative Commons License 2014.05.07 0 0 7448

"Mindez nem csoda, senki sem mondta hogy kályhába való"

 

Érdekes hogy 20 év utáni kályha átrakásnál , bontásnál, a kályha bizonyos részein, olyan fajta téglát építettek bele amelynek szemlátomást és tapintásra semmi elváltozást nem mutat.

 

Ezt is lehet nevezni akár" Élettártartam értékelemzés"

Előzmény: elemzo9999 (7442)
Ybasc02 Creative Commons License 2014.05.07 0 0 7447

"A gyártásakor beállított anyagösszetételből is lehet következtetni arra hogy a hőállósága csekély (nem erre készítették a receptet)"

 

Szerintem még az égetési idő és hőmérséklete is befolyásoló tényező...

Előzmény: elemzo9999 (7442)
Ybasc02 Creative Commons License 2014.05.07 0 0 7446

"A hő hatására visszafordíthatatlan anyagváltozás következik be ami miatt elreped és átengedi a füstöt, stb, ami veszélyes lehet)"

 

Melyik a hő tartomány amikor ez következik be szerinted?

Előzmény: elemzo9999 (7442)
Ybasc02 Creative Commons License 2014.05.07 0 0 7445

" Nem tüzeléstechnikai használatra alkalmas az összetétele (pld tele van pici légbuborékokkal direkt hogy jól szigeteljen)"

 

Ez most hogy is van?

 

Egyes tűzálló anyagoknak is van porozitásuk...és ezek általában több hősokk ciklust bírnak ki... akkor szerinted nem ok ?

Előzmény: elemzo9999 (7442)
Ybasc02 Creative Commons License 2014.05.07 0 0 7444
Előzmény: Ybasc02 (7443)
Ybasc02 Creative Commons License 2014.05.07 0 0 7443

"Eben az esetben viszont nem erről van szó, a betonvas összetétele változik meg 8-900 C fok körül, és gyakorlatilag kiégnek belőle anyagok. Így elpárolog szegény a végére."

 

Kicsit lehet tanulmányozni van egy színskála is a végén ... Hasonló kezdő színskála jellemzi a tűzálló anyagokat pl. a samottot is.... :)

 

A fa parázs az izzítás intenzitásának függvényében ,( a rajta átáramoltatott levegő mennyiségétől)

 a hőmérséklete lehet akár 600-1000- de akár még közel 1400 fokig is feltornászni bizonyos körülmények között .

 

Várok egy fotót a mért nagy hőfokról amit említettél. 

 

 

 

 

Előzmény: elemzo9999 (7441)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.07 0 0 7442

datapop anyagismereti képzésre vár egy jótékony fórumozót.

 

 

Ha egy tégla nem minősített akkor annak oka van.

1. Nem tüzeléstechnikai használatra alkalmas az összetétele (pld tele van pici légbuborékokkal direkt hogy jól szigeteljen)

2. A hő hatására visszafordíthatatlan anyagváltozás következik be ami miatt elreped és átengedi a füstöt, stb, ami veszélyes lehet)

3. A gyártásakor beállított anyagösszetételből is lehet következtetni arra hogy a hőállósága csekély (nem erre készítették a receptet)

4. A fizikai paraméterei is megfognak változni a hő miatti következmények hatására (porlik, törik, hőtágulás miatt alakváltozást szenved (tágul összehúzódik, majd tönkre megy)

5. Mi a francnak csinálnák az egyszerű építésre való téglát sokkal drágább eljárással olyanra amilyen követelményknek csak kevés darabnak kell majd megfelelnie.

 

Ezt úgy hívják hogy értékelemzés alapú élettartam tervezés.

 

Mindez nem csoda, senki sem mondta hogy kályhába való.

De nem baj, amíg átadják a kályhát addig még egyben van... 

 

 

 

Előzmény: datapop (7439)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.07 0 0 7441

Te is nézz utána, mit jelent az a szöveg hogy elolvadt a betonvas.

 

Ha arra gondoltál hogy úgy olvadt mint a fagylalt, az érthető, mert a jég, és egyéb hasonló anyagok olvadása gyors halmazállapot változást jelent. A vas nem ilyen.

 

Eben az esetben viszont nem erről van szó, a betonvas összetétele változik meg 8-900 C fok körül, és gyakorlatilag kiégnek belőle anyagok. Így elpárolog szegény a végére.

 

A gyengébb acéllemezzel is ez történt.

Ma lefényképezem csak neked hogy lásd az eredményt.

 

Előzmény: Szentpet319 (7440)
Szentpet319 Creative Commons License 2014.05.07 0 0 7440

Csak úgy érdekességként a vas olvadáspontja 1538C° ezt fával elérni lehetetlen, de tudom hogy neked még ez is sikerült! Mivel fűtesz abban a kályhában kokszal? 

Előzmény: elemzo9999 (7431)
datapop Creative Commons License 2014.05.07 0 0 7439
Szerinted elolvadt a tégla? Üdvözöllek az off-olt emberek klubjában. Írj privátban mert nem látlak itt többé.
Előzmény: elemzo9999 (7438)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.06 0 0 7438

Minden titkot azért nem kötök a nózidra, bocs.

Előzmény: datapop (7435)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.06 0 0 7437

Szerinted elolvadt a kő?  

Kvarcit, Vulkanikus kőzet, hőátvezetési tényezője 5-8 -  bányafüggően.

 

A hősugárzása a felület domborzati viszonyai miatt a hatalmas felület miatt szuper.

Mondjuk ötször akkora  felülete van  mint egy téglának (matek)

 

Színben lehet kapni sokfélét, ez gagyi Bulgár, 6000 Ft egy m2. De van brazil 15-20000 Ft ért is. Kinek mi tetszik (itt tök mindegy volt).

 

 

Előzmény: datapop (7435)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.06 0 0 7436

Cserépkályhánál szerintem tök mindegy. 

 

Hiába sorolnék minősített téglákat azt mondod drága.

Aztán szétmegy és lehet újrarakni.

Tök jó.

Ügyes mondaná Kohn bácsi..

 

 

Előzmény: Kályháskristóf (7429)
datapop Creative Commons License 2014.05.06 0 0 7435
A kő ami a kakukkos sütős kályhádon van, azzal minden rendben? Vesztettél! Amúgy meg meséld már el hogy lesz a te terméked olcsó ha rátos samottal van tele? Lopod? Büszke vagyok rád.
Előzmény: elemzo9999 (7426)
Ybasc02 Creative Commons License 2014.05.06 0 0 7434

Az építés során úgy kell megépíteni a kályhát hogy a hőtároló részek vastagsága miatt a burkolat már ne kapjon komoly hőterhelést ideiglenesen sem.

 

hőtároló réteg nem füstjárat, és a fő műszaki paraméterei a hőtárolásra vannak minősítve, ez a samottnál 50-70%-al jobb legyen. A keresztmetszete pedig 12 cm-nél nagyobb ideális esetben, de lehet 30 cm is.

Így akármilyen nagy hőt állít elő a tűztér, a hőtároló elnyeli.

 

burkolat pedig szintén jó hőtároló legyen (a téglánál sokkal jobb, de a hőátvezetése legyen akár ötszöröse is a téglának (a zsírkő ismert paraméterei az ideálisak).

 

Ne legyen 70-80 C foknál magasabb a burkolat hőmérséklete, mert ha ennél magasabb akkor égeti a port ami rárakódik és az egészségtelen.

 

Így nincs semmi probléma, nem kell dilatációs szigetelés sem, és belerakhatsz 40 kiló fát is nem történik semmi.

 

A varázslat ott van, hogy a kimenő füstgáz sem lehet 150 C foknál magasabb, ideális a 120 körüli ( ha jó a kályha + tüzelő kombó akkor lehet lejjebb is vinni)"

 

 Basszus ,mintha a 1,5 -2 évvel ezelőtti leírásaimat összegezve hallanám vissza ! (a zsirköves szövegen kívül)

 

2 sör bejátszik, egésségetekre ! :) :) :)

 

 

Előzmény: elemzo9999 (7433)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.06 0 0 7433

A válasz egyszerű:

 

Az építés során úgy kell megépíteni a kályhát hogy a hőtároló részek vastagsága miatt a burkolat már ne kapjon komoly hőterhelést ideiglenesen sem.

 

A hőtároló réteg nem füstjárat, és a fő műszaki paraméterei a hőtárolásra vannak minősítve, ez a samottnál 50-70%-al jobb legyen. A keresztmetszete pedig 12 cm-nél nagyobb ideális esetben, de lehet 30 cm is.

Így akármilyen nagy hőt állít elő a tűztér, a hőtároló elnyeli.

 

A burkolat pedig szintén jó hőtároló legyen (a téglánál sokkal jobb, de a hőátvezetése legyen akár ötszöröse is a téglának (a zsírkő ismert paraméterei az ideálisak).

 

Ne legyen 70-80 C foknál magasabb a burkolat hőmérséklete, mert ha ennél magasabb akkor égeti a port ami rárakódik és az egészségtelen.

 

Így nincs semmi probléma, nem kell dilatációs szigetelés sem, és belerakhatsz 40 kiló fát is nem történik semmi.

 

A varázslat ott van, hogy a kimenő füstgáz sem lehet 150 C foknál magasabb, ideális a 120 körüli ( ha jó a kályha + tüzelő kombó akkor lehet lejjebb is vinni)

 

Építőipari tég lára semmi szükség.

 

Előzmény: Ybasc02 (7428)
Ybasc02 Creative Commons License 2014.05.06 0 0 7432

"Nálam a betonvas úgy olvad mint a gyertya, a tűztérben...

 

Egy kisfilmet ha lehetne a jelenségről, de jó egy fotó is "please"...

 

"Az agyag szerintem  a nagy hőt nem bírja..."

 

Az a nagy hő az mit jelent hőfokban, melyik fajta agyagról van szó ?

 

Igaz késő van, kezd izgalmas lenni a téma, lehet bontok egy sört is :)

 

 

Előzmény: elemzo9999 (7431)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.06 0 0 7431

Kedves Kristóf

 

Ez a sokat emlegetett tömegkályha ami mért hőtechnikai paraméterei legendásak, 700-900 C fok közöttiek.

 

és tényleg.

Nálam a betonvas úgy olvad mint a gyertya, a tűztérben.

 

A cserépkályha nem bírna ki ilyen terhelést és szét is menne. De miért is?

 

Mert nem bírják ki a beépített nem hőálló anyagok, mint a tetőcserép, meg az építőipari tégla.

 

 

"Ember nincs aki kifizeti." ez üzletpolitikai kérdés, nincs köze a az ideális alkalmazás technikához.

 

 

Samott vágó korong is van olcsó (egy napra), meg olyan belga gyémánt korong amivel két kályhát lehet megépíteni.

 

Univ Super tényleg jó, de van más jó is.

 

Az agyag szerintem  a nagy hőt nem bírja, a réges régi  kézzel gyártott csengő tégla is szétporlad a nagy hőtől, pár nap alatt, kipróbáltam.

 

Előzmény: Kályháskristóf (7427)
Ybasc02 Creative Commons License 2014.05.06 0 0 7430

Erre én is kíváncsi leszek...

Előzmény: Kályháskristóf (7429)
Kályháskristóf Creative Commons License 2014.05.06 0 0 7429

Na akkor most. Választ akarok. Milyen téglát használjak a járatokba????

Előzmény: elemzo9999 (7426)
Ybasc02 Creative Commons License 2014.05.06 0 0 7428

"A tömegkályha építés videói stb építőipari téglákat mutatnak be"

 

Ok, vegyük azt alapul amiket hangoztattál... hogy arra az építményre ami neked van ...és amit már meséltem hogy nekem is hasonló van,  hogy bármivel burkolható...mi a garancia hogy egy ilyen termikus feszültségekkel teli, minősített falazatra ráragasztott nem "minősített" burkoló anyag 4 év múlva is rajta lesz ? 

Előzmény: elemzo9999 (7426)
Kályháskristóf Creative Commons License 2014.05.06 0 0 7427

Nahát ez egy nagy ostobaság. A kéményt miből építettük? Mi a járattégla? Kemence ami téglából készül? Samottal rakjam ki az egész cserépkályhát? Ember nincs aki kifizeti. Mert mi a samott? Tűzálló anyag, ami elsősorban tűzálló, a tömegénél fogva meg hőtartó, másodsorban. Ilyenkor tudok ideges lenni. Mi a tégla alapanyaga? Agyag. Miből van a falazott csk habarcsának az alapja? Agyag. Csak a labanc Univ Super, meg c32, meg a Charatin a jó?

Előzmény: elemzo9999 (7425)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.06 0 0 7426

Csak Neked.

Megkérdeztem.

A nagy és elismert tégla  gyártó nyilatkozta hogy egyetlen téglájuk sem felel meg tüzeléstechnikai alkalmazásra. Olyanról sem tudnak hogy bárhol nálunk lenne olyan szabványos és hagyományos építőipari!!!! tégla ami erre alkalmas lenne.

 

A Rath cég termékeinek van minősítése, de nem hinném hogy találsz náluk építőipari téglát.

 

A tömegkályha építés videói stb építőipari téglákat mutatnak be, (ismert).

 

 

Költői kérdés: ki épített már olyan tömegkályhát ami építőipari tüzeléstechnikai szabványnak megfelelő téglából épült. 

 

Az enyém pld samottból van teljesen, kétféle minősítésű, más a tűztér (magasabb min. ) és más az egyéb.

 

A félreértés abban van hogy a külföldi példák ,ás téglából vannak mint amit mi vehetnénk itt. (megnéztem, bocs).

 

 

 

Előzmény: Ybasc02 (7423)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.06 0 0 7425

"Ja és az osztrákok is dobják ki a (falazott) samotTÉGLA kályháikat"

A samott minősített erre a célra, mert ez a termék fő célja is.

De ugyanakkor a samott tégláknak is van minősítése, és a különböző alkalmazások a samott minőségi paramétereihez igazodnak.

Más samott való a cserépkályhába és más az üvegolvasztó kemencékbe.

Áruismeret - ami neked hiányozhat, de ha utánanézel fog sikerülni. 

Egyébként nem csak samott téglák vannak minősítve lakossági és ipari felhasználásra hanem egy csomó gyár rengeteg terméket gyárt ilyen célra (nem csak samott). (felsorolhatnám, de nézz utána)

Ezért a "tégla" mint fogalom egy nagyobb halmazt fed le, és az összetétele a lényeg és a minősítése. A samott-tégla is tégla.

 

A tömegkályhához nálunk általában felhasznált '"tégla" az építőipari felhasználásra van minősítve nem a tüzeléstechnikai alkalmazásokhoz (a kivétel erősíti a szabályt).

 

Ez olyan bonyolult hogy elméleteket kell gyártani hozzá egyeseknek?

 

A megoldás = tüzeléstechnikai  - adott - alkalmazásra minősített tégla.

 

 

Ha nem az, akkor erre nem jó. Aki mégis használja az komoly bajba keveri magát  - esetleg.

 

 

 

 

Előzmény: datapop (7421)
Ybasc02 Creative Commons License 2014.05.06 0 0 7424

Ja! és Őket se hagyjam ki    http://www.agyag-asvany.hu/termekek.html  vannak  újabb termékek is....

Előzmény: Ybasc02 (7423)
Ybasc02 Creative Commons License 2014.05.06 0 0 7423

"Tehát akkor lehet téglából kályhát építeni......

Ja hogy nem tudja senki a választ???....."

 

Minden külső mögé belátsz ? kétlem... lehet tégla is lehet más is a külső burkolat

https://picasaweb.google.com/111630760981141916838/Diverse03?authkey=Gv1sRgCPbQ9fL__77zzAE

 

Szerintem nem mindig a külső a lényeg, a tartalom ami mögötte van, a technológia és tűzálló anyagok halmaza ami akár innen is származhat  

http://www.refarom.ro/ro/prod/c-r-mizi-refractare/c-r-mizi-refractare-dense-35/page-1/ 

vagy akár inenn is 

http://www.rath.hu/

 

és szabványoknak megfelelőek akár 40-60 A minőségben is...

 

 

Előzmény: elemzo9999 (7418)
datapop Creative Commons License 2014.05.06 0 0 7422
Témának viszont nem rossz! Miben más a külföldi tégla a miénktől??! Az oroszok évtizedek óta építik, senki se köt beléjük, a finnek, dánok (bár ők ha jól hallottam kínából importálják). És akkor itt a másik kérdés, a kinai jó? A szar kínai piaci tégla. A gránit piacát tönkretette itthon az olcsó kínai kő, azt kérdezik egy hozzáértőt h az mé nem marad fényes, és mért veszti el a színét... A hozzáértő válaszol: mert megvetted olcsón a kínait. Északi országokba jó a tégla! 80év után sincs baja, hiába a környezeti hatások. Állj... De ott nincs havonta vagy hetente évszakváltás mint nálunk. Hétfőn nyár volt, most tél és szerda van, de szombatra tavaszi idő várható. "Há téma, gondoltam jól jön itt az izgalomba és a szókimondásba"
Előzmény: datapop (7421)
datapop Creative Commons License 2014.05.06 0 0 7421
Természetesen lehet építeni! Ha nem lehetne akkor mindenki dobja ki a cserépkályháját is, mert azt se lehet. Ja és az osztrákok is dobják ki a (falazott) samotTÉGLA kályháikat. Bizonyítsd be h nem lehet! Bizonyítsd be te! De csak akkor írj ha megvannak a kézzel fogható bizonyítékaid. Előlre kijelentheted h vesztettél! Te vagy a vesztes!
Előzmény: elemzo9999 (7418)
maguborka Creative Commons License 2014.05.06 0 0 7420

amíg madár van szar is van.

 

azért mert egy hülye mond valamit, az nem jelenti hogy úgy van. 

aki meg elhiszi, besz...pta. ennyi. 

Előzmény: Szentpet319 (7419)
Szentpet319 Creative Commons License 2014.05.06 0 0 7419

A helyzet baromi egyszerű!

 

Hősünk talált egy piaci lehetőséget, hogy a tömegkályhát átöltöztetve, más anyagokkal burkolva stb új néven előre legyártott elemekből lehessen felépíteni. Ahhoz viszont hogy a termékét el tudja adni  tönkre kell tenni a jelenlegi tömegkályha hírnevét amire tökéletesen alkalmas ez a fórum hiszen a kereső az első lapon hozza.  Így emberek figyelmét az új termékre irányítani, hogy csak az övét válasszák! 

 

Ez tudatos stratégia kérem!

Előzmény: sancibácsi (7416)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.06 0 0 7418

"elemző felbukkanása óta összehordott sok baromság, félrevezető információ"

a la sancibacsi szakértő ha már megemlített

 

Tehát akkor lehet téglából kályhát építeni minden jogi kockázat nélkül vagy nem?

Ja hogy nem tudja senki a választ??? azt kétlem, inkább felelőtlen, vagy hülyének nézi a felhasználót vagy az üzleti érdek mindent felülír..

Az ilyen hirdetések feladása weboldalon szintén nem jogszerű fogyasztóvédelmi okból, csak mondom.

Mellesleg én korábban nem a jog miatt elleneztem a téglát hanem műszaki okból és megalapozottan, de azt is cáfolta az OKJ-s szakember gárda.

 

Felvetettem azt is hogy a külföldi téglák jók erre a célra, tehát a dán, stb kályhaépítők jogszerűen építik a téglakályhát, és az EU területén máshol is ahol ezek a téglák minősítettek - plusz megfelelnek a levegőtisztasági előírásoknak (amit csak úgy tehetnek meg hogy a típus maga is bevizsgált és attól már később önként nem lehet eltérni, mert az nem bevizsgáltnak minősülne és iszonyatos büntetést jelentene.

Tehát a bírálók és okosok saját maguk felé nem kritikusak, csak úgy általában semmi sem jó amit nem ők csinálnak.

 

Ugyan már ...

 

 

,

Előzmény: sancibácsi (7416)
kekov Creative Commons License 2014.05.06 0 0 7417

éppenséggel az is lehet, ... ez a lehetőség arra alapozható amit az eredeti baromarc írt a később felbukkantnak 

 

„és azt honnan tudod hogy én mit tartok komolynak?

 van pár lehetőség nem?”

 

.. kvázi érthető úgy is hogy önmaga sem gondolja komolynak amit írogat, csupán keveri a kakát ...

 

lehet így is, lehet másképpen is

Előzmény: sancibácsi (7416)
sancibácsi Creative Commons License 2014.05.06 0 0 7416

Szia Zsolti!

 

Minden tiszteletem a Tiéd, és becsülöm a szándékodat, motívumaid.

Egyet is értek veled. Ezért is szálltam ki magam részéről ebből a cirkuszi bohózatból.

(Mondjuk régebben sem volt semmi; valljuk be :-) De ez minden békának a feneke alatt van színvonal tekintetében).

Amivel nem értek egyet: gondolod, hogy elriasztja a milla feletti ár a megrendelőket???????

És gondolod, hogy az elemző felbukkanása óta összehordott sok baromság, félrevezető információ, (tudatos, vagy sem, ki tudja?) szerinted az nem?

Előzmény: Törölt nick (7412)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.06 0 0 7415

Téglagyártó nagy cégek információi szerint hazánkban ilyen téglát nem gyárt senki.

Lehet utána érdeklődni, most kérdeztem meg.

 

De van ilyen tégla csak nem nálunk.

 

Waterloo.

 

Ha valaki ezt nem hiszi el , tegye a dolgát tovább, vállalja a kockázatot, csak jogvita esetében vesztesnek mondható ha polgári perről van szó, ha valaki megsérül akkor meg büntetőjogi felelőssége is keletkezik.

 

Aki viszont azt hitte magáról hogy ő a nagy hohoszakértő, az bátor szamurájként keresse meg a virtuális fénykardját és éreztesse magával a törődést.

 

 

 

Előzmény: elemzo9999 (7414)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.06 0 0 7414

Ausfall

 

A vég nélküli vita lezárva a következő információval, és ez minden épp eszű kályhásnak szól, az idiótáknak nem, azok majd megszívják.

Alap info:

Mint tudjuk nincs az sosem kizárva hogy valami hiba történik a kályhaépítés során. ez előfordul a legjobb helyen is, mint amint írtam régebben hogy nagynevű elismert cserépkályhás orbitális baromságot csinált megszokásból és a tűztér alap porrá vált.

A megrendelő reklamált, a hibát kijavították és +5 év garanciát adott a neves cég (eladás alatt állt az ingatlan ezért ez fontos volt).

 

De ha jogvitára került volna sor, akár komolyabb kártérítés is lehetett volna, de ezt elkerülték.

 

Tömegkályha tégla felhasználásával.

 

Magyar Szabvány szerint tüzeléstechnikai berendezés esetében a tégla felhasználása csak akkor jogszerű ha a tégla erre a célra minősített. PONT.

 

Tehát lehet téglát felhasználni ebben az esetben.

Ilyen tégla viszont nem kapható (ha látott ilyet valaki szóljon).

 

ergo : Ha a téglakályha működésével a felhasználónak bármi baja van, akkor kérheti hogy az építő vigye haza az egészet és fizesse ki a díjat vissza és a kamatokat is, és egyéb kártérítést is kérhet a Ptk szerint ()most változott) mert ő ugye rosszul érzi magát és félt, meg mérgező gázt szívott be, stb.

 

Nincs szükség igazságügyi szakértőre sem a hiba megállapítására (150000 Ft lenne) mert az MSZ ilyen határozata miatt ez ebben az esetben nem kell, a bíróság elfogadja a megrendelő érvelését. Nincs mire fellebbezni.

 

Többek között ezért sem lehet kéményt építeni téglából, mint régen.

 

Tehát, ezt a fajta tömegkályha struktúrát csak az építi meg aki szereti az izgalmas életet.

 

 

 

 

 

 

Előzmény: kekov (7411)
kekov Creative Commons License 2014.05.06 0 0 7413

Zsolt,

 

az általad leírottakkal maximálisan egyetértek,

 

és ígérem hogy magam részéről befejeztem az ide nem illő megjegyzéseket bármennyi hülye tűnik is fel a porondon.

 

kekov

 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (7412)
kekov Creative Commons License 2014.05.06 0 0 7411

ha csak ez kell, bemutatok én neked szívesen

 

 

de úgy gondolom hogy a kályhám képeire és adataira mentálisan nem vagy még készen ...

 

Előzmény: elemzo9999 (7405)
maguborka Creative Commons License 2014.05.05 0 0 7410

Koszonom. Vitatkozos kozgyules itan ez a legjobb ami johetett. Nevetes.

Előzmény: kekov (7407)
sancibácsi Creative Commons License 2014.05.05 0 0 7409

Hát ez a kép naon király! :-)

 

De miért áll ferdén a madár szárnya?

Előzmény: kekov (7407)
datapop Creative Commons License 2014.05.05 0 0 7408
Ez a kép még 20 év múlva is havonta be lesz linkelve :) bes...rok a röhögéstől. :D
Előzmény: kekov (7407)
kekov Creative Commons License 2014.05.05 0 0 7407

nyertél egy lego kályhát!!

 

Előzmény: maguborka (7406)
maguborka Creative Commons License 2014.05.05 0 0 7406

én tudom a választ.

a szuper egyetlen és letagadhatatlan, mindent tudó kismadáré... 

Előzmény: kekov (7396)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.05 0 0 7405

Várom a te kályhád képeit és műszaki anyagait bemutatni.

 

De hiába, mert a te képességeid csak erre jók.

Előzmény: kekov (7400)
datapop Creative Commons License 2014.05.05 0 0 7404
Gyerekek! Elég volt ide egy elemző is, sőt... Nagyon szépen kérlek titeket, h folytassátok ezt privátban. Próbáljátok elfolytani azokat a megjegyzéseket amivel totál értelmetlenné teszitek a fórumot. Erre a megjegyzésre se írjon senki.
elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.05 0 0 7403

és azt honnan tudod hogy én mit tartok komolynak?

 

van pár lehetőség nem?

 

Csak felhomályosítlak hogy ez a nagy nagy nyilvánosság, ehhez tartsd magadat.

 

 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (7402)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.05 0 0 7402

Te MLÉLF azaz aki vagy, Mindenhez_Legjobban _Értő _Lightosan_Fenyegető _elemzo9999

 

hogy kinek mi lehet a nickneve:

 

szabadon választható, szám, kisbetű, nagybetű, egybe, külön, kötőjel stb. hadd ne soroljam

 

lényeges hogy egyedi legyen, mert a rendszer nem engedi u.azt ha már van egy vele azonos

a hasonlók nem számítanak azonosnak. pl. lehetne egy kilencessel több akár – de neked kevesebb van eggyel.

 

 (pl. a te kályhád hasonlít(?) a kályhaépítők által építettekhez, mégsem nevezhető azonosnak)

 

 ha a regisztrált nickkel (amit ugye a rendszer megengedett) mégis gond lenne, akkor a moderátor joga hogy felszólítson vagy törölje, és mivel eddig nem tette meg, nem látok problémát …

ha törli, akkor neked van igazad, de addig csak fenyegetés és megfélemlítési szándék amit írsz.

szerintem nincsen semmi alapja 

 

  Az IP meg megismerhető mint tudjuk.”

 Mint tudjuk, igen, (csak nem általad)

 

„teleszórják a fórumot egy csomó hülyeséggel.”

Igen most ketten szórtuk egy rövid ideje. Csak a rfórumozók 90 % a a megmondhatója, hogy felbukkanásod óta a te sületlenségeid miatt pukkant itt le az érdemi szakmai fórumozás.

(nyoma van vissza lehet olvasni)

 

Ezzel kapcsolatban kérem a fórumozókat jelezzék ha egyetértés van ez ügyben, és

ezúton kérem a moderátort, ha kivetnivalót talált jelezze és korrigálom.

 

„Ember nincs aki képes szétszedni ki mit mondott és tényleg ő volt e.”

 valóban. az én tudatos baromságaim, nem szakmai megnyilvánulásaim összekeverhetőek a teáltalad szakmailag komolynak tartott nagyonis nem vicces hozzászólásaiddal.

 

Akkor ez mit is jelent ? 

azt hogy az én hülyeségem megtévesztésig azonosak a te általad komolyan mondottakkal. vagyis dettó f..ság mindkettő.

 

Ennyi kispajtás  …

 

Ui.

 

„csak ennek van neve is és díjjazása.”

a díjjazás t egy j-vel írjuk

Előzmény: elemzo9999 (7398)
szuszma Creative Commons License 2014.05.05 0 0 7401

Sziasztok!

Persze hogy nem szó szerint ezt írtad. A munkafolyamatot írtad le annak az idő tartama ennyi kb.

Az írott betűket könnyen félre lehet érteni ha az ember nem fejti ki aprólékosan a mondandóját. 

 

Elemzők.

Már látom a különbséget a két nick között. Nehéz ehhez bármit is hozzá tenni, nem is kell nekem...

 

Igen valóban ez nem a cserépkályhás topic, bár  az én szerény ismereteim a cserépkályhát is a tömegkályhának ismerte:) nem is nagyon értem miért van szétbontva kémény és kályha topic, egyik nincs a másik nélkül. Olvasgatva látom sokféle kémény létezik a az égető alkalmatossághoz mindig a megfelelőre van szükség. De a huzata az mindegyikben ugyanazt az elvet kell hogy kövesse. Itt ér össze a sokféle kémény közös pontja a sokféle kályhával.

 

Milyen praktikus a nyelvünk a kéményben huzat van nem tolat nem nyomat, huzat mert valóban húzza húznia kell a benne lévő dolgokat:)

 

Ne acsarkodjatok elég nehéz az élet van elég probléma, minek halmozni jön az magától is.

Még egyszer köszönök mindenkinek minden infót amit tőletek kaptam. Isten áldjon mindenkit és jó huzatot nektek:) A kéményben is:)

Előzmény: Ofenbau (7399)
kekov Creative Commons License 2014.05.05 0 0 7400

sancibácsi videóján láthattunk működő tesztkályhályhát, amit szintén tesztelésre építettek fel - láttad te is -

 

érdekes módon mégis korrekten, függőlegesen/vízszintesen rendben és a téglákat sem a szarka hordta össze.

 

elsőnek vegyél magadnak egy vízmértéket és függőzsinórt, aztán kisérletezzél bátran tovább

 

addig is:

 

_______________________________________  <<<<<<<< ez egy vízszintes

 

I

I

I

I

I

I

I

I  <<<<<<<<<  ezt meg úgy hívják függőleges

 

a burkolást nem rajzolom le, annak megértése meghaladná az értelmi képességedet ... :)

 

Előzmény: elemzo9999 (7397)
Ofenbau Creative Commons License 2014.05.05 0 0 7399

   " Ez ahogy írod kétszer 20 perc meló, tehát nem téma. Ennyit megér hogy meglegyen. "

 

 Ilyent én speciel sehol sem írtam. De a padláson átmenő rész is rendbe kéne tenni. Annak módja : erős vakolat, majd hőszigetelés.

Előzmény: szuszma (7390)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.05 0 0 7398

Mindent lehet ami nem okoz károkat és jogszerű.

Jelen esetben amint visszaolvasod a vicces játékod már megtévesztett valakit, és alkalmas egyéb károk okozására is.

 

Felejtős a játék. Az IP meg megismerhető mint tudjuk.

 

Próbálkozz azzal a gondolat kísérlettel hogy minden nick apró megváltoztatásával (teszel utána egy pontot, (.) (_) stb. teleszórják a fórumot egy csomó hülyeséggel.

 

Tetszik a lehetőség?

 

Ember nincs aki képes szétszedni ki mit mondott és tényleg ő volt e.

 

Az ötlet egyébként nem rossz, nem is te találtad ki,  csak ennek van neve is és díjjazása.

 

 

Előzmény: Törölt nick (7395)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.05 0 0 7397

Bátor tett volt.

Volt.

és ezerszer elmondtam hogy a burkolatokat teszteltem és ahhoz nem kell csodásan kifugázni stb.

De már át is van építve azóta 50 %-ban fizikailag.

és most nincs is rajta burkolat csak elszórtan különböző kerámia és üveg lapok, amelyeket a Construmán kaptam tesztelésre.

 

Ha megengeded...hogy kísérletezzek, köszi.

 

és hol van a te csoda kályhád? ami jelentősen megváltoztatja a világ tüzeléstechnikáját? kép, mérések stb.

 

Várom a lehetőséget hogy megismerjem.

 

 

 

 

 

Előzmény: kekov (7396)
kekov Creative Commons License 2014.05.04 0 0 7396

akkor ez most kinek a kályhája?

 

Előzmény: elemzo9999 (7394)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.04 0 0 7395

és mint tudjuk, o helyett nem lehet 0 -t használni. 

 

nem jogszerű !

elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.04 0 0 7394

elemz09999 (7387) nick nem én vagyok hanem egy magát  humorosnak gondoló ismeretlen versenyző.

o betű helyett nullát használ.

 

Csak azt nem tudja hogy ez nem játékos, nem csak fórumot kellene olvasgatnia.

 

Szeretek sok pénzt kapni ingyen :). vennék egy gáz analizátort..

Előzmény: szuszma (7388)
Szentpet319 Creative Commons License 2014.05.04 0 0 7393

Helyesbítés:

 

"Azt csak halkan jegyzem meg hogy ez nem éppen a tömeg cserépkályhás/kéményes topik..."

 

Ez a cserépkályhás:http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9020390

 

Ez a kéményes:http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9114615

 

Remélem nincs harag!

Előzmény: Szentpet319 (7392)
Szentpet319 Creative Commons License 2014.05.04 0 0 7392

Ha egy téglát már meg tudsz mozgatni a kéményben nem biztos hogy a fugák kitömködése időtálló megoldás.

Az én kéményem is hasonló állapotú, csak ott a téglák is jobban oda vannak! Ezért nem fogom javítgatni, hanem vissza bontom és újra rakom a tető feletti részt új téglákból!

 

Azt csak halkan jegyzem meg hogy ez nem éppen a tömegkályhás/kéményes topik, de az elmúlt időket nézve már ez is értelmesebb dolog mint egyesek szónoklatát olvasni!

Előzmény: szuszma (7390)
Kályháskristóf Creative Commons License 2014.05.04 0 0 7391

Az agyaggal semmi gond. A vízüveget sparheltnél használom, de már ott is inkább a labanc cég zsákos habarcsait használom. 

 

Előzmény: szuszma (7373)
szuszma Creative Commons License 2014.05.04 0 0 7390

Megmozgattam megmozdult! A képen nem látszik a tetőgerinc alatt ig  nagyobb méretű téglával rakták. Onnan  a már látható mérettel, tehát valószínű ezt már egyszer visszabontották. A problémám egyszer a fuga ugye nem tudom itt mennyi farsot szív de biztos kevesebbet fog mintha nem lenne kijavítva. Ez ahogy írod kétszer 20 perc meló, tehát nem téma. Ennyit megér hogy meglegyen. A másik gondom vele hogy az újra rakott rész elvan válva a régitől ha megrángatom akkor megmozdul. Ez egyszer ugye nem jó, jobb ha nem mozog a másik ahol elvan válva ott is valszin farsot szívhat.  Az is lehet csak toldásnál a külső vakolatot újra vakolom ez tartja kívülről. Ha idővel kireped itt akkor visszabontás és felfalazom bár jobb lenne ha ezt nem kéne tennem:) Kösz a műveletsor ismertetését:) Az ecet mit csinál?

Előzmény: Ofenbau (7389)
Ofenbau Creative Commons License 2014.05.04 0 0 7389

 Mi bajod van azzal a kéménnyel ?

 

 

A képen lévő egy épp egészséges kémény. Majdnem a tető gerincnél jön ki és a kiállás nincs  1 méter. Pontosan mennyi ? Hát a  fedlappal együtt lehet úgy 60 cm. Semmijen tornádó azt le nem dönti. A téglák épek semmi kipattogzás nincs rajtuk. ha nem tetszik persze reparálhatod. Keversz  1 félveder cementes habarcsot /azért csak annyit hogy sok ne maradjon meg hát nehéz egy teli veder. /  Femégy, kikaparod a málló fugákat pl. egy csavarhúzóval, rákened a habarcsot, a nagyját le, majd úgy  2 óra múlva egy vizes zsákkal eldörzsölöd  fúgázod. ha még továbbra se tetszik  másnap  egy félveder ecetes vízzel letörlöd majd tiszta vízzel öblíted. És ha még mindig nem tetszik, akkor bekened lenolajjal vagy paraffinnal. Szép fényes, pirostégás  kéményed lesz, csodájára járnak az utca beliek.

 Vigyázz le ne ess és a tetőt se kend össze !!

Előzmény: szuszma (7388)
szuszma Creative Commons License 2014.05.04 0 0 7388

felszaladtam a padlásra onnan meg a tetőre. Hát bizony bizony rosszabb mint lentről látszott télire meg kell csinálni. jól összekoszítottam magam

 

 

A bölcsességét méltattam most is:) Az öregség természetes állapota az embernek. Nem  gondolom hogy sértő lenne, bár több ismerősöm megemlítette hogy ne hívjam így. Lehet velem van a baj:) Számomra az öregség tapasztalt sokat megélt, letisztult gondolkodást jelent. A valóságban ez természetesen nem mindig ezzel találkozunk, nehéz az ember élete elfárad benne az ember ez sok mindent kiválthat az egyénnél.

Előzmény: Törölt nick (7387)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.04 0 0 7387

„Hát persze hogy haladok okosodok az ügyben:) Anyukám mindig mondta ha megtanulsz olvasni akkor sok mindent megtudhatsz amiről csak akarsz. Igaza volt az öregasszonynak:) ”

 

 na, te szépen megemlékeztél édesanyádról így anyák napján

 

ui.

 

ne vegyél komolyan nem értek én egy kályhához sem, csak okoskodok

 

Előzmény: szuszma (7385)
szuszma Creative Commons License 2014.05.04 0 0 7386

Nem tudom hol vagy helyileg? Én zuglóban tivornyázom mintha említetted volna hogy budai vagy. Speciális hegesztést igényel a dolog? Majdnem apósom hegeszt mint a robot, de tényleg gyönyörű varratokat készít. Mindig csodálom mikor látom, de ehhez 200 km kell utazzam:) 

Előzmény: Törölt nick (7384)
szuszma Creative Commons License 2014.05.04 0 0 7385

Műszerem természetesen nincs. De máris hasznos lehet az írásod számomra. A kémény rendben van a tető szintjéig az ajtajai is rendesen zárnak. A kémény 8-10 m lehet az utolsó  kb egy méteren látszik viszont a tégla fugáinál kormos elszíneződés ami ugye javításra szorul. Majd nyáron kimászom a forró cserepekre és alaposabban szemrevételezem:) kijavítom a kiesett fugákat ezzel javítva a huzatot. Alkalmazkodás rugalmasság. Kevesebb fa napi többszöri égetéssel egyenlőre ez a megoldás. Mivel a vásárlás, házfelújítás igencsak megcsappantotta bankszámlámat. Majd télen levizsgázik hányszor kell begyújtanom napi kettő még nem gond amúgy is nem ez az egyetlen fűtési lehetőség a házban. Van gáz is, eddig több is volt a szobában mint kellett volna:) Hála nektek sikerült csökkenteni a felesleges gázok mennyiségét.

 

Nézegettem a mai cserépkályhákat hát gyönyörűek némelyik műalkotás, minden elismerésem a mestereké aki keze alatt ezek megszületnek. Persze nekem ez csak álom marad egy ideig, egyszer talán készíttetek egy olyat aminek pihenő padja van. A hideg téli napokon nagyon jó lehet ezeken kicsit sütkérezni.

 

Hát persze hogy haladok okosodok az ügyben:) Anyukám mindig mondta ha megtanulsz olvasni akkor sok mindent megtudhatsz amiről csak akarsz. Igaza volt az öregasszonynak:) 

Előzmény: elemzo9999 (7383)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.04 0 0 7384

... de ha az általam kifejlesztett huzatfokozót/szabályozót megveszed, akkor minden gondodat megoldom.

elméletileg az is kész már, csak nincs megfelelő hegesztő aki megcsinálná 

 

elméleti tanácsokkal szolgálhatok, van egy team aki nekem mondja a frankót, én meg osztom az észt tovább okosan

 

csak a gyakorlattal van a baj egyelőre

Előzmény: szuszma (7380)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.04 0 0 7383

"ha a kémény keresztmetszete 2x ekkora lenne azt is be lehet fojtani egy még nagyobb intenzitású tűzzel."

A kémény huzatát meg tudod mérni műszerrel (hideg kályha, meleg kályha és a különböző időjárási viszonyok között.

Kérdés milyen a hossza és a keresztmetszete, van e bélelve fémcsővel vagy nincs, van e  fals levegő (lukas e a kémény x helyen stb.)

A kéményseprő nem alszik ott, hiába mér egyet ha arra jár, ha akkor éppen nincs szél mást mutat mint egyéb esetekben.

Ha nincs szél és megküldöd a kályhát rendesen akkor a járatok miatt eleve fékező erő jön létre és az tovább gyengíti a huzatot (egy vaskályhához képest).

Mivel az országban telepített kémények átlagosan 14 cm átmérőjű szögletes kémények ezek Pa értéke csekély 10-12 Pa, különösen ha 6 méter alattiak, neked meg kellene 18-20-25 Pa -amit a 180-200-250 mm-es kémény tudna ekkora magasságban.

Ha csak 5 kg-os adagokban égeted el a fát, akkor valahogy el van, ha a kémény nem lukas itt ott (kiestek a fugák, vagy szétégett a fuga a magasabb hőtől) és még 1000 baja lehet.

Ha egyszerre beküldesz 20 kiló jó fát (ha vizes akkor eleve Waterloo van, és KO) szélcsendben +10 fok felett, akkor lehet élvezni a füstöt, vagy szerencséd van valamivel.

Ha kátrányos a kályhád akkor büdös lesz akármit is csinálsz vele, mert a repedezett helyekre beivódott kátrányt nem tudod kiszedni sehogy. Újra kell rakni, örülnek a kályhások :).

Előzmény: szuszma (7380)
Ybasc02 Creative Commons License 2014.05.04 0 0 7382

Jól haladsz... jót aludtál ezek szerint, a kályha melege megtette a hatását :)

Előzmény: szuszma (7380)
Ybasc02 Creative Commons License 2014.05.04 0 0 7381

Nincs, ez is egy 1960 években kiadott kályhás "tan" könyvnek a mostani átdolgozott változata van egy két új dolog benne de szerintem ugyan az a színvonal mint a 10 évvel ezelőtti magyar kályhás oktatáson prezentált könyv, sajna. De jobb mint a semmi.

Előzmény: Ofenbau (7378)
szuszma Creative Commons License 2014.05.04 0 0 7380

Sziasztok!

Kösz mindenkinek a segítséget, sokat tanultam belőle. A szag eltűnt nem nyomtalanul de ez már kezelhető és a legfontosabb hogy kiderült ez nem a titanic kazánja hanem egy jóval érzékenyebb szerkezet finomabb kezelést igényel:) Laikusként arra nem gondoltam hogy a nagyobb terhelés nemcsak a samott szétégéséhez nagyobb hirtelen hőtáguláshoz vezet hanem az égéstermék áramlására is hatással van. Egyszerű elgondolásom alapja a kéményben lévő huzat miatt nem gondoltam volna hogy belül nyomás alakulhat ki ami ugye megkeresi a réseket és ott próbál utat keresni magának enyhítve a nyomáskülönbséget. Így utólag érthető a zakatolva égés is megkapja az oxigént felgyorsul az égés ami önmagát gerjeszti még több anyag ég el. Igen ám de ezzel együtt több az égéstermék is ami a hirtelen keletkező mennyiséggel már nem bír a huzat. Ezért nem jut be elegendő oxigén csökken az égés sebessége, amit a kémény kitermeli a plusz gázokat  csökken a benti nyomás újra áramolhat az égéshez az oxigén. Innen a pulzálás, ebben a szakaszban jut ki gáz a kályhából a réseken a szoba légterébe. én a kéményben kerestem a hibát hogy valamiért nem szállít eleget. Persze már értem ha a kémény keresztmetszete 2x ekkora lenne azt is be lehet fojtani egy még nagyobb intenzitásu tűzzel. Nem toljuk a füstöt hanem a kéménnyel húzatjuk.Tehát mindig a huzat határozza meg mennyi anyag égethető el adott idő alatt a kályhában fenntartva a normál áramlási viszonyokat.  Egy cserépkályha meg igazából olyan mint egy szita kis túlzással így a kémény huzatának mindig nagyobbnak kell lennie mint a bent termelődő gázok mennyiségétől az egészséges működés érdekében. Nekem ez a szó jutott eszembe valamiért bepipál:)Ez egy öreg kályha így valószínű még finomabb bánásmódot igényel. Mint termosztáthoz szokott ember nem nagyon gondolkodtam eddig az égés viszonyain a meleg érdekében.  

 

Nekem valószínű a 7 vagy a 11 verzió van, így egy horizontális járat tisztítatlan maradt. Na majd ősszel megtalálom a módját hogy hogyan tudok oda behatolni valamivel:)

Törölt nick Creative Commons License 2014.05.04 0 0 7379

Igazad van, persze hogy nem értek a cserépkályhához sem, (ennél jobban csak a tömegkályhához nem értek)

 

de a válaszod után egy picit megint okosabb lettem a szakmában. (Hát így kell összeszedegetni az infót apránként okoskáim.)

 

Más szakembernek nincsen hozzáfűznivalója?

 

- sok kicsi sokra megy

Előzmény: Ybasc02 (7377)
Ofenbau Creative Commons License 2014.05.04 0 0 7378

 Már majdnem abbahagytam mivel a gyönyörű román nyelv nem megy, majd ahogy menegetek lefelé látom komoly szerkezeti rajzok is vannak.

 

 

Valami magyari fordítás esetleg ???

Előzmény: Ybasc02 (7375)
Ybasc02 Creative Commons License 2014.05.04 0 0 7377

"Amikor szétszedtem kiderült hogy a járatban egy gramm kátrány sincs, de az elemek érintkezési felületein kifelé irányuló beszivárgó füst lehűlt és kátrányozódást okozott azokon a pár centis részeken. Ennek van (volt)szaga. Elég kellemetlen.

ezek a kátrányos részek darabonként nem voltak nagyobbak kb egy gyufa cimkénél"

 

Ez is annak az átka amikor valaki 110% százalékos vagy több hatásfokot akar kicsikarni a kályhából...

És ez még esetleg  meg van spékelve egy kis vizes fával és fojtott égéssel akkor ez a jelenség garantált .

Előzmény: elemzo9999 (7376)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.04 0 0 7376

Egy ilyen jelenséget sikerült nekem is felfedezni. Lehet hogy kályhás profinak is ez új, mert ő nem él okvetlenül együtt az általa rakott kályhával évekig.

 

Csak tipp amit mondok, de gondolkozz el rajta.

 

Volt egy segédkéményem ami utólag kiderült hogy felesleges, el is bontottam és felhasználtam az anyagait a kályha átépítéséhez.

Ez a segédkémény az ellenáramú "régi" átépítés előtti verzió tartozéka volt, a kályhából alul kilépő füstöt vezette fel a mostani kémény belépésig, ami kb 180 cm a padlótól.

 

Ennél a segédkéménynél éreztem eleinte pár helyen kifüstölést, amit megszüntettem természetesen megfelelő anyaggal, és a felrakott kő burkolat megszüntetett minden ilyen jelenséget alapból.

 

Egy év után mégis elkezdett szaga lenni.

 

Amikor szétszedtem kiderült hogy a járatban egy gramm kátrány sincs, de az elemek érintkezési felületein kifelé irányuló beszivárgó füst lehűlt és kátrányozódást okozott azokon a pár centis részeken. Ennek van (volt)szaga. Elég kellemetlen.

ezek a kátrányos részek darabonként nem voltak nagyobbak kb egy gyufa cimkénél.

 

Ha a cserépkályha véletlenül kátrányozódott és a fugákon ez a szag a nagy belső nyomás miatt (amikor jól megrakod és sok a füst a kályhában) kipréselődik (elég neki egy gombostűfejnyi rés is), akkor lehet szétszedni az egészet.

Ha csak kis tüzet csinálsz és kicsi a nyomás akkor nem fogod érezni.

 

 

 

 

Előzmény: szuszma (7359)
Ybasc02 Creative Commons License 2014.05.03 0 0 7375

Talán a rajzok megteszik , igaz a szöveg már nehezebb kicsit, de ki tudja...:-)

 

http://www.utilul.ro/cs-docs/13300-1380033379.pdf

Előzmény: szuszma (7374)
szuszma Creative Commons License 2014.05.03 0 0 7374

Na jó éjt kályhások én elpihenek mára. A jó melegben szundikálok reggelig:)

Valaki linkelhetne egy címet hogy hogy néz ki belülről a cserépkályha az a komcsi táglalap formáju tipus semmi extra

Előzmény: szuszma (7373)
szuszma Creative Commons License 2014.05.03 0 0 7373

Hát mé nem mondtátok hogy ne csináljak ilyet!:) Nem a szomszéd, az én agyamból pattant ki én voltam okos.Akartam építeni egy minikohót így volt itthon mindkettő. A csempéknek nem hinném hogy esztétikailag kárt tenne ez egy öreg kályha valszin át is kéne rakni de akkor se ezt a csempét tartanám meg. randa barna.Az ajtónál agyaggal adtam neki:)

Előzmény: Kályháskristóf (7371)
cserépkályha fan Creative Commons License 2014.05.03 0 0 7372

Én szótam......:-)))))))

Előzmény: szuszma (7369)
Kályháskristóf Creative Commons License 2014.05.03 0 0 7371

"A nyílásokat samot vízüveg keverékkel zártam le."

 

Gratulálunk. Sikeresen elvégezte a cserépkályhás tanfolyamot. Most már lehet Önhöz tanácsért fordulni. A vízüveg és samott liszt keveréket a szomszéd mondta ugye? Itt meg lehetett volna kérdezni és akkor nem teszi tönkre a dugókat, a dugók alatt a csempét és a mázat.

 

Köszönjük az elkövetkezendő munkákat, javaslom, az ajtó körül is vastagon kikenni, valamint a tetejét is.

 

 

Előzmény: szuszma (7369)
cserépkályha fan Creative Commons License 2014.05.03 0 0 7370

Kitömni nem szabad, had járjon körülötte a levegő.Van egy irányadó, ha leégett a túz, és az ajtó fölötti második csempe jó forró (bár ez relatív, ki hogy bírja) akkor a kályha jól fel van fűtve.Innentől kezdve minden berakott fa hője a kéményen távozik, és feleslegesen terheli a kályhádat.

 

A vízüvegnek nem fognak örülni majd ha egyszer át kell rakni:-))

 

Előzmény: szuszma (7369)
szuszma Creative Commons License 2014.05.03 0 0 7369

Sziasztok!

Begyújtottam a leírtakat betartva eddig semmi szag. Tűztér ajtó csukva hamuzó nyitva.Hát én eddig sokkal több fát raktam be tulajdonkép kitömtem a tűzteret ha az elégett raktam még rá had égjen:) Szeretem a meleget:) Olvastam valahol napi 10-20kg fa én ezt elégettem eddig 2 óra alatt kb. Most szerintem 5kg se volt két vastagabb a többi kisebbek. Ugyanolyan forró a második csempe mint a sok fával való fűtéskor. Hőmérő megugrott 24 fok. Eddig minden rendben.

A nyílásokat samot vízüveg keverékkel zártam le. A tetején lévő nyílást is kibontottam ami a kémény mellett van és azt a járatot is kitisztítottam ami a kürtőbe torkollik. A felső nyílásba betekintve függőlegesen lehet látni az aslónyílást innen csak a kémény felé tud áramolni a gáz. Így nem értem a túloldalon kell lennie egy átömlőnek.Hisz a kályhának jobb és bal oldala is van. A kályha teteje valami puha agyag vagy ilyesmivel van lezárva ehhez nem nyúltam. Eddig jutottam az ismerkedésben.

A seprőember nem égetett semmit egy tükörrel megnézte kilát e a tetején, majd hosszasan beszélgettünk mindenféle dologról. De kéményről kályháról több szó nemesett:)

 

Azért érdekel továbbra is miért bűzölgött. Túlfűtés esetén mi történik ami a jelenséget okozza.   

Előzmény: Kályháskristóf (7367)
cserépkályha fan Creative Commons License 2014.05.03 0 0 7368

Azt hiszem megint jól körülírtad a dolgokat:-)))))

Előzmény: Kályháskristóf (7367)
Kályháskristóf Creative Commons License 2014.05.03 0 0 7367

Pontosan. Reméljük az olvtárs nem csemperagasztóval rakta vissza a dugókat. Vajon felszedte a tetejét és letolta az átbukón a kormot, pernyét? Ha állójáratos, akkor könnyű a dolog, ha fekvő, na akkor jön a két féle csk-s.: há, le kő botani, mer emmá szár, vagy a másik aki minden járathoz vág egy dugót tizedannyiért. :-)))

 

A kéményseprő meg ne ellenőrizzen, hanem tolja fel a seggét a tetőre és erissze be a keféjét, ezért kapja a fizetését.

 

Az ellenőrzés az ugye úgy történt, hogy egy kis Népszavát elégetett a kéményben, nem?

Előzmény: cserépkályha fan (7366)
cserépkályha fan Creative Commons License 2014.05.03 0 0 7366

Nem tudom mitől van szaga, bár szerintem minden cserépkályha áraszt valami illatot, én itt az agyagra, picike koromra gondolok, de én ezeket szeretem.Többek között ezért is fűtök fával.

Ha két ajtós kályhád van, én a következő módon használom.

Állítva berakom a fát, hátulra karomnyi vastag (max. 10 cm),elölre vékonyabb, míg legelölre a gyújtós papírral, vagy alágújtóssal.

Hamuzóajtó nyitva, meggyújtás után a tüzelőajtó max. 2ujjnyira becsuk.

Mikor leég, elhúzom piszkavassal, ilyenkor általában kékes lánggal meggyullad.

Mikor már nincs SEMMI láng, elzárjuk mind a 2 ajtót.

Előzmény: szuszma (7365)
szuszma Creative Commons License 2014.05.03 0 0 7365

Na basszus megette a net az írásomat. Akkor a sokkal rövidebb változat.

Természetesen a nyílásokon keresztül amiket lezártam megfelelően.

A kályha nem füstöl csak szaga van.

 

Előzmény: cserépkályha fan (7364)
cserépkályha fan Creative Commons License 2014.05.03 0 0 7364

Honnan szedted ki a négy vödör hamu-korom keveréket?Azt gondolom, hogy a kályhából, de megbontottad a tetejét, vagy a tisztítónyíláson?Ha így van, rendesen visszatapasztottad?Ha a füst a fugákon keresztül szivárog, akkor azzal fugázással nem segítesz, mivel az csak esztétikai dolog, a füstöt nem az tartja benn, hanem az ép belső (bélés).Ha kiégett újrarakás.

Bár mostanában a cserépkályhás szakma egy mindenki által pár perc alatt megtanulható szakma (internet által), de szerintem ne sajnálj pár ezer Ft-ot egy szakemberre, aki átnézi, és megmondja, hogy mi a szitu.Lehet, hogy nem az lesz az első kályhája.

Elnézést, ha kicsit indulatos voltam, ja és nem vagyok cserépkályhás!

Előzmény: szuszma (7359)
laci0424 Creative Commons License 2014.05.03 0 0 7363

Bocsánat! Az idézet így talán helyesebb:

 

"Na ma este úgyis hideg lesz be kell rottyantani ha nem akarok vacogni a takaró alatt... Ha bűz lesz idegrohamot kapok:) Mivel több ötletem nincs ez ügyben."

Előzmény: laci0424 (7362)
laci0424 Creative Commons License 2014.05.03 0 0 7362

Sziasztok!

 

Teljesen új vagyok itt, pár napja olvasgatom intenzívebben a fórumot. Mivel laikus vagyok a témában (én is csak internetről informálódtam/ok), eddig nem éreztem különösebb kézetetést (és tudást sem), hogy bármihez is hozzászóljak. De, szuszma (ne sértődj meg nem bántásból írom, csak én is szeretek "sportolni", azért kevésbé mint egyesek... :) ) hozásszólásán jót nevetve, gondoltam szerzek néhányotoknak 1-2 derűs percet. Tehát:

 

"Na ma este úgyis hideg lesz be kell rottyantani ha nem akarok vacogni a takaró alatt."

 

Így is ellehet érni, hogy ne fázzon az ember, de akkor ne csodálkozzon, ha bűz van... Ha ötlet kell akkor talán elmzo (téged sem sértegetni akarlak, csak volt több pont idevágó üzenetváltásotok ötletekről, és béltermékekről-->7284 körül... azok is viccesek voltak)  tud segíteni.

 

Remélem nem haragudott meg senki, és nevettetek egy jót ti is a kis szösszenetemen. Sajnálom, hogy nem építő jelleggel, vagy komolyabb kérdéssel indítottam itt a fórumon, de úgy éreztem, hogy ez olyan "magas labda" volt, amit kár lett volna kihagyni.

 

Üdv.:

Laci

 

u.i.: Legalább jó itt az emberek humorérzéke. :)

 

Előzmény: szuszma (7360)
Ybasc02 Creative Commons License 2014.05.03 0 0 7361

Szerintem érdeklődj a közelbe lévő kályhás iránt, ha sok előzményed nincs az említett  kályhával kapcsolatban, javaslom nézesd át, egy szakemberrel, és talán a helyes használatot is megmutatja...hasonló mind mikor vásárolsz egy használt autót, egy átvizsgálás, olajcsere stb. erősen javasolt...

Előzmény: szuszma (7360)
szuszma Creative Commons License 2014.05.03 0 0 7360

Közben keresgélek infókat a neten ez ügyben. A túlfűtést említik még kellemetlen szagokkal. hmm ezt még nem próbáltam lehet kevesebb fa kell egyszerre a tűztérbe. A kályhámon van még egy hamuzó ajtó eddig én ezt zárva tartottam és csak a tűztér ajtaját hagytam nyitva tüzeléskor.Az olvasottak ezt pont fordítva ajánlják hamuzó nyitva a tűztér zárva. Na ma este úgyis hideg lesz be kell rottyantani ha nem akarok vacogni a takaró alatt. Remélem csak ennyi volt a baj hogy nem tudom rendesen használni. Ha bűz lesz idegrohamot kapok:) Mivel több ötletem nincs ez ügyben.

Előzmény: szuszma (7359)
szuszma Creative Commons License 2014.05.03 0 0 7359

Sziasztok!

Vásároltam egy házat vele együtt egy cserépkályhát. Begyújtáskor érzek kis füstszagot. Hallottam hogy ki kell takarítani megtettem kiszedtem vagy négy vödör hamu-korom keverékét. A kéményt leellenőriztem tavasszal a kéményseprő is:) De a szag meg maradt. jobb ötlet híján kifugáztam de még mindig bűzölög. Annyira zavaró hogy ha nem tudom megszüntetni a szagot akkor az egész kályhától kénytelen leszek megszabadulni.  Amit még megfigyeltem ha begyújtok és a tűztér ajtaját résnyire nyitva hagyom akkor a huzat hangja olyan mint egy gőzmozdonyé, zakatol jobban kinyitva csökken az égés intenzitása és hangja is egyenletessé válik. Valaki aki tapasztalt kályha ügyben segítsen  legyen szíves, nekem ez életem első cserépkályhája, barátkozunk barátkozunk de eddig nem sikerült jóban lennünk:)

Törölt nick Creative Commons License 2014.05.03 0 0 7358

- Amikor samott bölcsőben ringattak a kályha mellett, túl azon hogy állandóan megrepedt a samott és folyton cserélni kellett főleg a fejem alatt a téglákat (500 foknál).

 

- A kályha elszívta a sok zoxigén molekulát,  be a tűztérbe (1mx1mx 1.2m) és na így lettem ennyire hülye,

 

zokszigén molekula hiánytól

 

ennyi 

 

valaki hozzászólás, fénykép kályháról, mérések, metszetrajz?

 

nővérke kérem a maszkomat! huzatot MÉG!

Előzmény: kekov (7354)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.03 0 0 7357

- Nincs időm, lovagolok, csajozok, parasztvakítok, osztom az észt, standupozok, fellépek kabaréban, énekolok, mérek füstöt, huzatot, lábszagot ..... tudod Én mindenhez értek

 

- A sulyok elvetés még korai, május végefelé kell kipalántázni, ehhez is Én értek.

 

- Sertésben is Én vagyok a jobb nem te.

 

- Mutass be egy prezentációt végre, nem baj ha nyúlfarknyi, abból is tanulok valamit. Olyan az agyam mint a szivacs.

 

- Ne magadból indulj ki, mindenki belőlem induljon ki!

 

- az oxigénről:

 

http://hu.wikipedia.org/wiki/Oxig%C3%A9n

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=KOex8Xpq6-U

 

Iszom még egy wiskyt és beismerem: én vagyok az irigy kocs..g, nem te

 

-de ekkora ám!

 

 

Előzmény: bárány b (7347)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.03 0 0 7356

Most már sok időm nincs itt hülyeségekkel vitatkozni, de egy mondatot még engedjen meg a nagyérdemű.

 

Kekov ért a tömegkályhához legalábbis azt hiszi. Én hívő vagyok.

Túl nagy kérés az ha összefoglalná 20 mondatban a tudása lényegét némileg hihető adatsorokkal ezt alátámasztva (ugyanis ő nem törekszik iparjogvédelemre, tehát megteheti)

 

Őszintén be fogom vallani ha egy db, azaz egy darab új információt ide tud körmölni ha megismerjük a tudományát.

 

Ezenkívül ha már lehet, akkor meghívom egy kétnapos sörözésre és bemutatóra is, hogy eloszlassam a kételyeit. 


De ha ezt nem teszi, nem mond semmi érdekeset akkor mégis milyen alapon kuruttyol itt marhaságokat?

 

Van itt egy két hozzászóló akiről elhiszem hogy ért hozzá, talán kitalálható ki az.

Milyen érdekes hogy ők nem beszélnek marhaságokat :) és az oxigén atom sem pattog náluk a kályhájukban - SOHA.

 

Előzmény: kekov (7354)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.03 0 0 7355

Budin lakok, szar ügy, de ez van.

 

Rám figyelj, kimondom az őszintét, fingom sincs amiről itt hadoválok csak szeretek okoskodni

 

Előzmény: kekov (7350)
kekov Creative Commons License 2014.05.03 0 0 7354

kedves bárány b,

 

elnézést, ha úgy érzed támadólag írtam neked Péterrel kapcsolatban.

 

hidd el ismerem én is mindkét ember szakmai hozzáállását, de nem tisztünk pozicionálni egyiket sem a másik hátrányára.

/vagy legalábbis nekem rosszul vette ki magát /

 

jól mondod, van itt seggfej, aki valóban jó ha kussol, mert egy suttyó senki. a tömegkályhához.

 

üdv!

Előzmény: bárány b (7351)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.03 0 0 7353

Amennyiben a budai hegy neked falu, akkor eltévesztetted az országot.

 

Remélem nem a vicces nick név utánzó fa...ej hozzászólásait nézted be.

Bár néha humoros így szórakoztathatod magad ha van kedved...

Előzmény: kekov (7350)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.03 0 0 7352

Ne magadból indulj ki, örülj ha értetted, a tanár úr is érti amit mond általában.

- és néhány eminens néző is mint Te.

 

Nem írtam kritikát, direkt, mert nincs rá időm.

Nem is akartam csökkenteni az előadó sikerélményét, amit Te biztosítasz neki.

 

"

Megmondom oszinten hogymeg a youtube-on nem talalkoztam hasonlo videoval."

ez szerintem a te problémád, nem a youtube  sara.

"A Szalai Petere sem volt ehhez merheto."

ezt meg kár volt, elvetetted a sulykot.

 

De sértegetésből jó vagy.

 

Legalább van mit írnod, mert ahogy megfigyeltem, ha nem izgatom fel a nagyérdeműt nem ír senki semmit napokig.

Na most itt az a nagy alkalom mutass be egy nyúlfarknyi összefoglaló prezentációt, mondjuk a kályha ajtókról és tedd ki a bírálatnak.

 

Tehát még egyszer a gyengébb felfogásúak érdekében:

sanci bácsi törekvése dicséretre méltó a fórum személyi állománya előtt, de még van mit javítani. (ez a diplomatikus értékelés lényege)

Bizony egy oxigén atom szétrombolhatja a nagy értékű előadás értékét is ezért kell rendesen előkészíteni, vagy nem nyilvánosság elé való a rögtönzött előadás.

Ha ő megkér akkor írok egy részletes kritikát Neki és ha akarja nyilvánosságra is hozhatja, de különben nem teszek ilyet még neked sem kis irigy kocs..g.

Előzmény: bárány b (7347)
bárány b Creative Commons License 2014.05.03 0 0 7351

Szia Kekov!

 

Én nem Sancibácsit hasonlítottam össze Péterrel.

Hanem a két csak a két videót, illetve az abban található információ tartalmat.

Amúgy tudom az talán más közönségnek volt, és eleve más célja lehetett vele. Nem is kritizáltam egyáltalán.

Csak ez szerintem abszolút kerekebb, átfogóbb, és érthetőbb, követhetőbb volt.

Ezenkívül ott volt benne a tudás, a részletek, elméleti tudás, és a többi...

Azzal hasonlítottam össze, mert más nem nagyon van a témában.

Van még a Juhász János féle lukas téglás, ami színvonalban a nullához konvergál :)

Meg a Péteré.

Más meg szerintem kus...-jon, amíg le nem tesz valami hasonlót, vagy jobbat az asztalra.

De ez sem rád vonatkozik, remélem érted :)

Előzmény: kekov (7349)
kekov Creative Commons License 2014.05.03 0 0 7350

off

 

húha majdnem sokkot kaptam

 

 

az a bizonyos alulművelt falusi gyökér kályhakonstruktőr aki általam láthatatlanná van téve itt a fórumon, vagyis hozzászólásait nem látom, reinkarnálódott megint?

 

először azt hittem visszakapcsolódott az elrejtése, de aztán beleolvasva rájöttem hogy ennek megjött az esze és őszinte lett. 

szerintem az agysorvadásra szedett gyógyszerét összekeverte valami őszinteségi rohamot okozó pirulával :D

on

 

 

Előzmény: kekov (7349)
kekov Creative Commons License 2014.05.03 0 0 7349

Szalai Pétert ki lehetne hagyni a méricskélésből 

 

mondom ezt sancibácsi munkái iránt való legnagyobb elismeréssel !

Előzmény: bárány b (7347)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.03 0 0 7348

Egyetemen oktatják a prezentációt, többször megfigyeltem, amikor bejártam az egyetemre - - moslékért.

 

Nekem is elmondták már rengetegszer hogy az információim hiányosak, légből kapottak, de képtelen vagyok felfogni. Egy jó tanár kéne nekem is.

 

Általános alsó tagozatban még jól szórakoztam, igaz nem mindig figyeltem, így nem is állt össze bennem semmi.

(Igaz egyszer volt egy nagyobb szorulásom, anyám elvitt egy köpölyös emberhez, az segített rajtam) 

 

Sanci bácsi képzett jó kályhaépítő mester, nincs is szüksége magamfajta hülyék tanácsaira, komoly baja viszont hogy hullik a haja és tulajdonképpen szarul üli meg a lovat is. (meg az azzoxigén)

Én mint legfőbb kályhatudós szívesen oktatnám ... hátha sikerülne tőle tudásmorzsákat összeszedegetni.

 

megiszok egy sört, aztán megyek egy kört a csajommal ... lovammal. (ooops - le kéne írnom előre hogy mit szeretnék mondani, nem rögtönözni)

 

egyéb ötlet sarazók ?

 

 

bárány b Creative Commons License 2014.05.03 0 0 7347

Sanciba!

Szerintem ez sem szetesett, sem celtalan nem volt.

Szerintem logikusan felepitett, kovetheto es ertheto volt.

Tevedes sem igen volt benne, ha egy ilyen irigy kocs..g csak 1 szobotlast talalt benne.

Megmondom oszinten hogymeg a youtube-on nem talalkoztam hasonlo videoval.

 

A Szalai Petere sem volt ehhez merheto.

 

 

 

 

 

 

Előzmény: elemzo9999 (7346)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.03 0 0 7346

Egy jó prezentációt tartani külön tudomány, tehát szakma (egyetemen oktatják a média és kommunikáció szakokon).

 

Nem az a lényeg hogy valaki elmondja amit tud és azt  ő érti, hanem a hallgatóságnak kell a megkapott információkat rendszerezetten felfognia.

Ezért képeznek tanárokat (sokszor nem túl jól sikerül az sem).

 

 

Ha ez nem történik meg, akkor az elkövetett hibák miatt a közönség menet közben is a hibákon gondolkozik vagy csak azt jegyzi meg, esetleg jól szórakozik is , de az előadásra nem fog figyelni, és a dolog nem áll össze.

 

Sanci bácsinak van előadói tehetsége és vakmerő is, csak módszertanilag nem képzett, és így az előadás szétesik, sokszor céltalan, vagy amit mond az tévedés, de ez megoldható lett volna ha nem rögtönöz hanem leírja előre és kap kritikát a javításhoz a nagy kályhatudósoktól :).

 

 

 

Előzmény: Kályháskristóf (7345)
Kályháskristóf Creative Commons License 2014.05.02 0 0 7345

Egyszer a tanulóknak a kályha helyett végig kéményt mondtam... tudjátok a szimpla svéd járatú kémény... a végén a fugához teszünk egy kis üvegszálat, hogy ne potyogjon ki a kémény fugáiból...A végén szóltak. Jót szórakoztak.

Előzmény: sancibácsi (7344)
sancibácsi Creative Commons License 2014.05.02 0 0 7344

Kedves Balázs!

Ez csak lovaglás a szavakon. Semmi egyéb.

A lovaglás (sport) hasonlat mellett használhatnék konyhai kifejezést is; pl: felfújt; vagy kertészt is: a szőlőről, ami savanyú. :-)

Részemről csak egyszerű elszólás, nyelvbotlás volt.

A lényeg, hogy a levegőben nem fordul elő az elemi O atom, hanem O2 molekula formában. Az O ugyanis igen reakcióképes.

És én ott az atom szót használtam a molekula szó helyett. Szerintem mindenki értette ott akkor.

Egyébként csak halkan jegyzem meg, hogy kályhát építeni tudni: az egy dolog.

Az meg megint másik dolog, hogy erről azt a PPT-t összehozni.

És egy harmadik ezt élőszóval előadni. Ebben a témában ez volt az első próbálkozásom. Legközelebb, ha lesz ilyen már biztosan könnyebb lesz nekem is. Aki már tartott 2 órás beszédet, előadást bármiről is legyen szó, az szerintem tudja miről beszélek!

Előzmény: bárány b (7332)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.02 0 0 7343

Bor van itt elég, azzal nincs hiba.

 

Köszönöm, majd megnézem, egyelőre fingom sincs hogy kell használni.

 

Megkérdezem a borász haveromtól és ha már ott vagyok, iszom az egészségedre !

 

Előzmény: Ybasc02 (7339)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.02 0 0 7342

Bor van itt elég, azzal nincs hiba.

 

Köszönöm, majd megnézem.

 

Előzmény: Ybasc02 (7339)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.02 0 0 7341

Ezt ismerem, fejlesztettem én is.

A kódot és a forrást is tisztítottam.

 

Kösz sokat segítettél, így jobban bejövök a csajomnál

Előzmény: Ybasc02 (7339)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.02 0 0 7340

Csak ismételni tudom önmagamat: Pénz+Ló +Nő+ kályha (meleg)+whisky ez a sorrend, és megváltozik a bioritmusod.

 

Még hozzáteszem: nem mindegy a sorrend, meg a dolgok egymáshoz való viszonya

 

http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0025_Acs_Pongrac-Bevezetes_a_sportstatisztikaba/ch08.html

és vagy

http://hu.wikipedia.org/wiki/Viszonyok

 

Kályhások: ló nővel az oké, de meleg lóval soha ! ezt tapasztalatból mondom.

sok wisky után, ( túl meleg volt a kályhától hogy a samott szarrá repedt) velem már megtörtént.

 

Akkor a teszt fahasáb az udvaron kirügyzett !! (száraz akác, 3 m a háztól, 1 m magasságban)

 

egyéb ötlet ? hozzászólás ?

 

 

 

Ybasc02 Creative Commons License 2014.05.02 0 0 7339

Itt van egy   http://code.google.com/p/fds-smv/  nyílt fooráskodú, próbálkozhatsz vele de

ígérd meg hogy beszámolsz a tapasztalatokról és nem védeted le. :)

 

Gyűlik az a pár üveg bór amivel jössz, legalábbis a listámon biztos :)

Előzmény: elemzo9999 (7336)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.02 0 0 7338

Hasadok, de sebaj

 

ha megvan a szoftver, lécci küldd át , ne feledd a seriaszámot !

majd bontok egy sört az egészségedre !

 

bár tudnám hogy melyik irányba kéne elindulnom ?

 

ötlet ? legalább az irány jelöljétek ki

 

egyébként tényleg rettenetes hiba oxigén atomnak nevezni az oxigén molekulát egy KÁLYHÁS fórumon.

Én ezt már rég tudom a fizikus haveromtól

Előzmény: elemzo9999 (7336)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.02 0 0 7337

Az ötlet jó, de ha feltenném ide a lovaskislányok képeit akkor súlyosan paranoid  tünetekkel kellene kezelni a kályhatudósokat.

 

Pénz+Ló +Nő+ kályha (meleg)+whisky ez a sorrend, és megváltozik a bioritmusod.

 

Mivel a kályhához is és a nőhöz is, sőt a lóhoz is pénz kell, ezért kell bevetni a CFD eszközöket hogy sürgősen sok pénzhez jussunk, és ezt a folyamatot akadályozza az oxigén atomok össze vissza kóválygása.

 

Valószínűleg elő kellene venni az általános iskola 7.-dik osztály fizika és kémia könyveit de valahová elkeveredtek a nagy tolongásban.

 

Felháborító ez a rendetlenség.

 

 

Előzmény: Ybasc02 (7335)
elemzo9999 Creative Commons License 2014.05.02 0 0 7336

Milyen kapcsolatba kerültél ezzel a szoftverrel?

Demo, vagy megvan? esetleg cégnél ismerted meg.

CAE / CFD

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Computational_fluid_dynamics

 

Lehet ebben az irányban elindulni, de intuíció ide is kell, és ötlet parádé.

 

De addig is túl kell jutni az oxigén atomok problémáján :)

Előzmény: Ybasc02 (7331)
Ybasc02 Creative Commons License 2014.05.02 0 0 7335

Ötlet ?

 

Igyunk még egy sört...a csajokkal. Amúgy is lassan itt a nyár, lazítani kéne :)

Előzmény: Törölt nick (7334)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.02