Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2008.05.04 0 0 73

Valamit nem értek; a könyv szerint a legelején tükörből kell lerajzolni önmagunkat, hogy később ehhez viszonyíthassunk. Na de tükörből rajzolni - vagyis háromdimenziós képet kétdimenzióssá leképezni a papíron - szerintem nehezebb, mint egy eleve kétdimenzióst (a fotót) másik kétdimenzióssá (rajzzá) leképezni.

Vagy, ha jól értem, ti eleve fényképről rajzoltátok le magatokat már az elején is? Csak a pontosság kedvéért kérdezem, mert szerintem nem mindegy.

Előzmény: eve120l (72)
eve120l Creative Commons License 2008.05.04 0 0 72

Azok nem önarcképek. Fényképről rajzolt portrék, ugyanúgy az én rajzom is amit ide betettem.

Az önarcképünket szintén fényképről rajzoltuk, arról amit akkor reggel készített a tanfolyamvezető.

 Sokkal könnyebbé teszi más dolgok rajzolását is a módszer , mert megtanultuk nem csak síkban látni a környezetet, hanem a teret megfigyelni és azt lerajzolni.

Tulajdonképpen a tárgyak a térben helyezkednek el és a tér tölti ki a tárgyakat is.

Ezt eddig is tudtam , de nem láttam, amit eddig rajzoltam, és szerintem nagyon sokan rajzolnak, az csak a tárgyak szimbóluma.

Érdekes módszer pl amikor háttal a rajzlapnak lerajzoltam a kezem, szinte hihetetlen volt , hogy sikerülni fog, mert még odafigyelve sem tudtam volna lerajzolni előtte ...

és sikerült méghozzá úgy, hogy magam is meglepődtem amikor megnéztem. :)))

A térben tartott kézem minden redőjével , és körömmel együtt ott volt a rajzlapon.

Sajnos azóta nem gyakoroltam a rajzolást  időhiány miatt, nem volt célom művészivé fejleszteni, csak egyszerűen meg akartam ismerni a módszert . :)))

Előzmény: flugi (71)
flugi Creative Commons License 2008.05.04 0 0 71
végre valaki, aki ott is volt. Tudsz mutatni más rajzot is, mint az önarckép? Önarcképekkel tele van a módszer weboldala is, és arra vagyunk kíváncsiak itt sokan, hogy más dolgok lerajzolását mennyire teszi könnyebbé, jobbá.
Előzmény: eve120l (65)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.03 0 0 70

megtanítanak szabadon, önkifejező módon rajzolni és az a 30 ember rajzol teljesen sablonszerűen és egyformán

 

Szerintem nem magára a kreativitásra tanítanak, mert az lehetetlen, hanem a kreativitás kifejezéséhez, kiéléséhez adnak az egyszeri ember kezébe eszközt. Már ha van neki olyanja, hogy kreativitás.

A lila marketingduma engem is idegesít.

Előzmény: Törölt nick (60)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.03 0 0 69

1, nekem ez túl rózsaszín, gyanúsan pár vonalas, gyerekes rajzok az "előtte" és nagyon plasztikus, kidolgozott képek az "utána" szakaszban.

Ezen én is gondolkodtam. Tükörből ugyan sosem rajzoltam le magamat, és nehéznek érzem, tehát lehet, hogy nagyon vacak lenne az eredmény. De amikor lerajzoltam valaki mást, az ezeknél a vonalas rajzoknál sokkal jobb lett. És ahogy emlékszem a rajzórákra, másé is.

Előzmény: Törölt nick (36)
bikfirc bölömbér Creative Commons License 2008.05.03 0 0 68
A művész szemével látni :))

Pl. ha ránézel egy állványzatra, már látod a negatív tereket benne....
Előzmény: eve120l (67)
eve120l Creative Commons License 2008.05.03 0 0 67

Szívesen:))

 

Egyébként nem az a cél, hogy művészeket neveljenek, hanem szerintem inkább az, hogy megismertessenek bennünket azzal a valósággal, hogy a lehetőségeinknek mi magunk  szabunk határokat.

Akiben benne van a hajlam a művészetre az ott is másképpen látja a dolgokat, és utána talán kihasználja ezt a tudást is ... bennem nem volt hajlam, csak kíváncsiság arra, hogy  vajon én is képes vagyok e egy önarcképet lerajzolni úgy , hogy az felismerhető legyen?  És sikerült! a negyedik napon  azt rajzoltunk magunkról...

Az sem művészi alkotás , de felismerhető vagyok rajta és a pálcikaember után nagyon nagy sikerélmény volt :))) 

Előzmény: bikfirc bölömbér (66)
bikfirc bölömbér Creative Commons License 2008.05.03 0 0 66
:)))))


köszönöm....
Előzmény: eve120l (65)
eve120l Creative Commons License 2008.05.03 0 0 65

"szia eve


tedd fel a saját rajzaidat is, amit a valfilre! :)))"

 

Szia !

 

Felteszem, bár úgylátom, hogy legalább olyan hitetlen a társaság mint én voltam addig, míg személyesen meg nem győződtem róla, hogy ez is működik:)))

 

 

 

első napi képem 
Előzmény: bikfirc bölömbér (30)
bikfirc bölömbér Creative Commons License 2008.05.03 0 0 64
Elriaszt a gagyi propaganda...? :)))


Maradjunk annyiban: BÁRKI megtanulhat rajzolni. Ez nem marketingfogás, nanem művészetpedagógiai tény.
Előzmény: Törölt nick (63)
bikfirc bölömbér Creative Commons License 2008.05.03 0 0 62
Ja, és még valami, NEM VÉLETLENÜL nyitottam a Hobbi, szabadidőben a topikot....



bikfirc bölömbér Creative Commons License 2008.05.03 0 0 61
Szerintem, ha lesz időd, lapozz bele a könyvbe magába. Az a forrása mindegyik négynaposnak.

Te az egyik itteni tanfolyam marketingszövegéről beszélsz, én magáról a módszerről.

A módszer egyébként valóban fejleszti a kreativitást /is/, de közvetetten. Valójában az a célja, hogy rajzolni tanítson meg.

"Figyelem! Egy érzékelt tárgy alapvető realisztikus rajzolásának tanulásáról beszélek. Számos rajzolási mód van: absztrakt, nem tárgyi rajzolás, fantáziarajzolás, műszaki rajzolás és így tovább. Magát a rajzolást is definiálhatjuk különböző módokon, a társadalmi környezettől, történelmi stílustól vagy a művész szándékától függően."


B. E.
Előzmény: Törölt nick (60)
bikfirc bölömbér Creative Commons License 2008.05.03 0 0 59
Abban pedig, hogy "mi a művészet", abban a szakma, azaz maguk a művészek, művészettörténészek sem mindig tudnak megeggyezni :))))))))))))))
bikfirc bölömbér Creative Commons License 2008.05.03 0 0 58
Minden emberi lény rajzol gyerekkorában, le is tudja rajzolni, amit akar, s a többi emberi lény megérti, miről szól a rajz. A rajz kommunikációs eszköz.
Az emberek többsége 9-13 éves korában abbahagyja a rajzolást. Ezt hívják a "gyerekrajz krízisének." Aki ezt valamimódon megússza, vagy szerencsével, vagy önbizalmának köszönhetően, vagy egy jó rajztanár miatt, azt nevezik később "tehetségnek"... Akiben "van valami'

Holott csak át kell segíteni az embert egy fejlődési krízisen.

A jobb agyféltekés módszer ezen segíti át a tanítványt.
Előzmény: Törölt nick (57)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.03 0 0 57

Értem. Nem akarok nagyon belemászni a "mi a művészet" vitába, mert nem tudom, mitől művész valaki, és a másik miért nem lesz soha az. Nevezzük ezt a valamit "plusznak".

Sokat nézegetem profi és amatőr fotósok képeit, és arra jutottam, hogy ezirányú tanulmányok (kompozíció és egyebek) után sem válik feltétlenül jó fotóssá az ember. Van, aki minimális tanulással jóval eredetibb, egyedibb, kifejezőbb képeket készít, mint más sokéves gyakorlás és célirányos tanulás után. Az ismerőseim közül is tudok mondani olyat, aki régóta próbálkozik a fotózással, keresi a lehetőséget a gyakorlásra, keresi más, színvonalas képeket készítő fotósok, sőt profik társaságát, és mégis... a fotói semmitmondóak, laposak. (Ez nem csak az én véleményem - ha esetleg a szubjektivitás probléma.)

Biztosan te is össze tudnál válogatni olyan embereket, akikből még az igyekvően elvégzett (komoly) rajzképzés sem hozna ki semmiféle (addig szunnyadó) kreativitást.

 

Namármost, ezek a rajzok (a tanfolyamon készültek) nem művésziek és nem is kreatívak. De nem is ez a cél, hanem a technikai gátak feloldása. (Ha ennek ellenkezőjét állítja egy oktató, akkor az valóban átverés, lehúzás.) Szerintem azon emberek nagy részében, akik elvégzik ezt a tanfolyamot, nincs meg a "plusz". De ha meg is van, az sem derül ki ezekből a képekből. Úgyhogy nem vagyok biztos benne, hogy mindenki gépiesen rajzol ezután; akiben nincs meg a "plusz", az ügyesedett, de semmi több, akiben pedig megvan, abban ezután is meglesz, és talán ügyesebben - technikailag magasabb színvonalon - kiélheti ezt.

Előzmény: Törölt nick (52)
bikfirc bölömbér Creative Commons License 2008.05.03 0 0 56
a szélek észlelése tulajdonképpen a kontúrrajzolásról szól
a második készség a térbeli dolgok kétdimenziós alakjáról
a harmadik az arányok megértése és a perspektívarajzolás
a negyedeik az árnyékolás

az ötödik a négy készség együttes, összehangolt használata

mint az autóvezetésnél.... megismerkedsz a kresszel, megtanulod a kormányt tekergetni, sebességet váltani, tolatni, stb... az egész együtt öszeáll, amikor élesben kiveszed a részed a közlekedésből - az maga az autóvezetés


"Az alapvető készségekhez hasonlóan /olvasás, autóvezetés síelés, járás/ a rajzolás is részkészségekből áll, amelyek a nagy egész alkotóelemei. A részek elsajátítása és befogadása után már tudunk rajzolni...
A fejlődés a gyakorlásnak,, a technika finomodásának és az egyes részkészségek helyes használatának köszönhető."
B. E.
Előzmény: bikfirc bölömbér (46)
Altamara Creative Commons License 2008.05.03 0 0 55
Nem is gondoltam volna.
Előzmény: bikfirc bölömbér (54)
bikfirc bölömbér Creative Commons License 2008.05.03 0 0 54
Én is elsőkézből imerem a módszert.... azért állítom, hogy működik, mert láttam a saját szememmel.
cidri Creative Commons License 2008.05.03 0 0 53
Olvastam már az ilyen jellegű tanfolyamról újságcikket. Hogy mennyire kamu, az egyrészt attól függ, mit ígér, másrészt attól, hogy amit ígér, azt ingyér’, csak úgy magától el tudná-e sajátítani valaki. Emlékszem, középiskolai rajzórán nekem is hiányérzetem volt a rajz technikai részének oktatását illetően. Az anyagban benne volt a művészettörténet, a miliméterpapírra történő betűrajzolás, nagyon alapvető szinten a műszaki rajz, a perspektivikus ábrázolás – ehhez kaptunk némi magyarázatot és kiindulási alapot. Volt olyan is, amikor az egyik osztálytársamat kiültették középre, és le kellett rajzolni kb. fél óra alatt – ehhez semmit. Önarcképet is kellett készíteni, annál legalább az az előny megmaradt, hogy otthon, önszorgalomból befejezhette vagy javítgathatta a delikvens. Abban az időben próbálkoztam a realisztikus ábrázolással – mindenféle művészi szándék nélkül, csak azt visszaadni, amit látok, ilyen egyszerű dolgokat, mint asztali ceruzahegyező, virágállvány stb. Ez még sikerült úgy-ahogy. Arcokat rajzolni nem igazán. Nem tudom, hogy a mondott tanfolyam mennyibe kerül, de ha vannak technikák arra, hogy egyáltalán tűrhető realisztikus ábrázolást készítsen az ember, akkor kamunak nem nevezném – legfeljebb az a kérdés, megéri-e az árát. A másik, ami ezzel kapcsolatban eszembe jutott, hogy ha vannak ilyen technikák, akkor azt miért nem építik be a középiskolai rajzoktatásba?

mindig ugyanazt a sima robotfejet rajzolják, mégha egy öreg nénit is ültetnek eléjük” – nos, ha megnézi az ember a könyvsorozatok illusztációit – én többnyire gyerekeknek, fiatal lányoknak szóló könyveket nézegettem ilyen szemmel – ott is találkozni azzal, hogy “egyenfejet” rajzol valaki, ami az arcvonásokat illeti, tehát egyazon sorozathoz, de különböző történetekhez és szereplőkhöz hasonló arcot rajzol; a markáns jellegzetességek – haj formája, színe, hossza, szemüveg, szépséghiba – különbözőek, és különbözővé is teszi az alakot, de ha ezeket kiradíroznánk, vagy eltüntetnénk, akkor maga az arcberendezés megmaradna elég nagy mértékben egyformának – holott azokat, gondolom, hivatásosak készítik.
Előzmény: Törölt nick (49)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.03 0 0 52
azt is tudtam mellikfajta robotfejjel mellikről jönnek : > és nomrális rajzoktatás része a művészi felfogás és rettentő nehezen megfogható de éreztethető 'mitől is művészet vlmi' téma kitárgyalása : >
Előzmény: Törölt nick (50)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.02 0 0 51

(Végre elsőkézből származó tapasztalatok -> mármint a tanfolyamokon szerzett tudás megítélése szempontjából.)

Előzmény: Törölt nick (50)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.02 0 0 50

Végre elsőkézből származó tapasztalatok, még ha negatívak is. Gondolod, hogy ezek a "robotfejrajzolók" biztosan ilyen tanfolyamról jöttek? Ennyire jellegzetes a dolog?

 

súlyos tévedés.

 

Persze, ez elég erős csúsztatás volt... arra akartam kilyukadni, hogy bármilyen más rajzoktatás sem tesz automatikusan művésszé.

Előzmény: Törölt nick (49)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.02 0 0 49
". Ezzel az erővel mindenféle rajzoktatás csupán néhány technika gépes használata (a hagyományos is)."

súlyos tévedés. pont ezért van ellenérzésem ezzel az ittenivel szemben is, mer elharapódzott ez a pénzlehúzós kamu rajzoktatás aminek kb. az a leírása amit mondtál. Aztán onnan jönnak az olyan emberkék akik mindig ugyanazt a sima robotfejet rajzolják, mégha egy öreg nénit is ültetnek eléjük. Egyik főiskola felvételijén láttam csomó ilyet, sokszor mégcsak nem is abból szögből volt az arc leképezve ahol ültek, és persze azt 'érzést' adták el ezeknek az emberkéknek jó pízért, hogy ők most megtanultak rajzolni : > aztán csodálkoztak hogy minyimál pontszámot kaptak tanároktól.
Előzmény: Törölt nick (48)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.02 0 0 48

De rajzolni megtanulni - szerintem - nem egyenlő egy bizonyos technika gépies használatával.

 

Valóban, de nem is állítják, hogy ennek a technikának a megtanulása művésszé tenne. Persze le kell mosni róla azt a tipikus "ó, megváltozott az életem" ezoterikus mázat.

Viszont azt sem gondolnám, hogy feltétlenül mindenki megragad az egy bizonyos technika gépies használatánál. Ezzel az erővel mindenféle rajzoktatás csupán néhány technika gépes használata (a hagyományos is). Mert az sem csinál belőled művészt. Csak alapot ad. Aztán vagy van benned valami egyéni, ami felszínre tör, vagy nincs.

Előzmény: Törölt nick (47)
bikfirc bölömbér Creative Commons License 2008.05.02 0 0 46
5 alapvető készség elsajátításáról van szó

az adott készségek nem a rajzzal magával kapcsolatosak, hanem az észleléssel

Egy: Az élek észlelése ......... /a fordítás itt széleket emleget, de az nem igazán találó.. "edges".... él, határ, kontúr... a "szél" nem szerencsés/
Kettő: A terek észlelése .../"spaces"/
Három: A viszonyok észlelése.../"relationships"/
Négy: A fények és árnyékok észlelése... /"lights and shadows"/
Öt: A teljesség /gestallt/ észlelése


elsőre bonyolult lehet, de majd szétcincáljuk....
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.02 0 0 45

Ez nem művészképző, tulajdonképpen csak technikai tudást ad, de azt - ha jól értem - sajátos módszer alapján. Nem mindegyik rajz jó, de az látszik, hogy mindenki fejlődött saját magához képest.

Ettől még senkiből nem lesz Dalí reinkarnációja.

Előzmény: Törölt nick (36)
bikfirc bölömbér Creative Commons License 2008.05.02 0 0 44
Ideje a marketingdumáról és a feltételezésekről áttérni a gyakorlatra.

Tehát,,,,
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.02 0 0 43
asszem tökmind1. ugyananyira meghatározhatatlan
Előzmény: bikfirc bölömbér (40)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.02 0 0 42
a realisztikus rajzoláshoz nagy technikai tudás kell, többnyire még anatómiai ismeret is. (és mindez legkissebb garnciát se adja arra hogy művészileg szép, mégha fotorealisztikus is) pár év tréning átlagosan jó képességekkel. pár hónap ha naon tehetséges az illető.
Előzmény: bikfirc bölömbér (41)
bikfirc bölömbér Creative Commons License 2008.05.02 0 0 41
korekt REALISZTIKUS valóság utáni rajz


a pálcikaember nam az....

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!