Tudtommal azok az emberek, akik kipróbálták magukon, az általad említett értékeknél javulást, másrészről viszont a csontsűrűség veszélyes csökkenését kapták a következő kivizsgáláson. (De nem nagyon megbízható infó, a Spektrum-Nat. Geo-Discovery adók vmelyikétől származik.)
Én a fogyasztószerről és az erre felépített üzleti alapú programokról nem beszéltem, csupán kalória megvonásról.
Ezt valóban leginkább laboratóriumi rágcsálók esetében vizsgálták és az eredmények humán kiterjeszthetősége tudományos kritériumok szerint tényleg nem tisztázott, azonban a vérnyomás, vércukor, test zsír%, koleszterin szint, testsúly kedvező módosításával bizonyára csak hasznunkra lehet:)
Na, megoldódik a világélelmezés !!!!! :)
Csak bekapunk egy műűűmócsingot, vagy egy műpasztillát, occt jól is laktunk !!! :O)))
Mesterséges hús egymillió dollárért
MTI - ugyelet@mail.index..hu
| 2008. 04. 23., 14:55 | Frissítve: 20 órája
Egyes állatvédők szerint jobb hely lenne a Föld, ha nem ölnénk élő teremtményeket, és a fejlődésünkhöz szükséges húst inkább laboratóriumban állítanánk elő.
Egy millió dolláros díjat ajánlott fel a laboratóriumi hús előállításáért az Emberek az Állatokkal Való Etikus Bánásmódért (PETA) elnevezésű amerikai állatvédő szervezet. "Sokan csodálkozva szereznek tudomást róla, hogy a PETÁ-t érdekli a laboratóriumi hústermelés, de legyőztük a húsevéssel szembeni ellenérzésünket egy olyan áttörés érdekében, amely sokkal jobb világot teremt az állatok számára" - mondta Ingrid Newkirk, a szervezet elnöke. Az állatvédő szervezet honlapján is megtalálható felhívás annak a tudósnak ígéri az egymillió dolláros díjat, aki elsőként dolgozza ki a laboratóriumi húselőállítás módszerét.
"Az in vitro hústermelés állati őssejteket használna fel, amelyek a megfelelő közegbe helyezve növekednének és szaporodnának" - áll a PETA honlapján olvasható kiírásban. Az eredmény az igazi húshoz hasonló lenne, főzhető és ehető.
A feltételek között szerepel még, hogy akkora mennyiségben kell előállítani a húst, hogy elegendő legyen az Egyesült Államok legalább tíz államában való forgalmazásra, ráadásul a csirkehús árával versenyképes összegért. Az egymillió dollár kifizetése előtt a kutatónak igazolnia kell egy bizottság előtt, hogy a létrehozott hús ízében és állagában nem különböztethető meg a szokványos csirkehústól.
A kiírás szerint 2012. június 30-ig kell forgalomba hozni a mesterséges húst, egyúttal a díjra pályázó kutatónak igazolnia kell azt is, hogy minden államban, ahol kapható, legalább 45 kilogrammot megvettek belőle a fogyasztók.
Küldje el ezt a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére
Hát, nem mindegy, hogy az a "nem evés" (vagy kevés kalória fogyasztása) pontosan milyen tápanyagokat jelent. Az indiai éhezők kétségtelenül a hiányos táplálkozással küszködnek. De hát, ez jellemző a szegénység miatti éhezésre. Az egyoldalú táplálkozás ÉS emellett kalóriaszegény étkezés nem ugyanaz, mint amikor vki úgy táplálkozik kalóriaszegényen, hogy közben minden szükséges tápanyagot bevisz a szervezetébe. Nem véletlen, hogy az átlagéletkor Indiában a jómódúak körében a magasabb. A halevésről pedig: nézd meg, milyen hosszú tengerpartja van Indiának!:) Nem lehet persze pontosan megmondani a húsevő-vegetáriánus arányokat, de északon mindenképpen elterjedt a húsevés, a partokon pedig mindenütt a halevés. Igazi, szigorú vegetáriánusok inkább csak a legdélebbi régiókban élnek. (Ha persze eltekintünk azoktól az északiaktól, akiknek nem telik húsra.) Itt is változó persze, mert az étkezési szokások nem csak az anyagi helyzettől, hanem sok minden mástól is függenek: vallás (pl a dzsainák szigorú vegetáriánusok), kaszt,stb. De így is sok-sok millió ember vegetáriánus, az biztos. Viszont nem helyes az az elterjedt nézet, hogy úgy általában vegetáriánusok lennének az indiaiak. Igazad van, a sokféleség erre is igaz.
"A életkor meghosszabbításának ma az egyik, ha nem az egyetlen igazán bizonyított módja a kalória megvonás, azaz a "nem esznek" - értelmes korlátok között - éppen hogy növeli az életkort és nem csökkenti."
Laboratóriumi rágcsálóknál, de ezek éppen a táplálék hasznosulásában eléggé különböznek az embertől -- fejlesztettek már ki nagy ráfordítással fogyasztószert, ami tökéletesen működik egerek és patkányok esetében, majd jött a nagy koppanás, mert az emberre nem hat.
Indiát nem véletlenül nevezik szubkontinensnek és ha csak arra gondolunk, hogy a hideg és szésőséges időjárású Himalájától egésen le, a messze délig, a trópikus vidékig nyúlik, akkor sejthető, hogy igen változatos lehet a konyhája. Az is.
A életkor meghosszabbításának ma az egyik, ha nem az egyetlen igazán bizonyított módja a kalória megvonás, azaz a "nem esznek" - értelmes korlátok között - éppen hogy növeli az életkort és nem csökkenti. (Az értelmes korlátok között természetesen között az éhhalál előtti állapotot jelenti.)
A "zsírosan esznek" is finomítható kitétel. Északról dél felé haladva legalább 4 olyan nagy öv van, amely jól jellemezhető valamely zsiradékkal, de az többnyire valamilyen olaj (kókusz, mustár, stb.).
A hal gyakorta csak a tengerpartokra és annak nem túl messzi környékére jellemző. A Dekkán lakói igen kevés halat eszenek, hasonló északhoz, stb.
Ez megint csúsztatás. Én még nem nagyon láttam vegán indiait. Persze, attól függ, mit tekintünk vegánnak. (Én a nyersnövény fogyasztókat) Az indiaiak fele egyébként hús, de mindenképpen halevő. A többi vegetáriánus, de főtt ételekkel. Az átlagéletkort pedig nem az összlakosság életkorából kell kiszámolni, legalábbis, ha az étkezési szokásokkal akarod összefüggésbe hozni. Összindia átlagéletkora azért alacsony, mert 25%-uk eleve a létminimum alatt él, és további x % csak kicsivel afölött. Tehát azért, mert NEM esznek, nem azért, amit esznek. Ha viszont a jómódú ÉS vegetáriánus indiait veszed alapul, az esetleg még tovább is él, mint a kaliforniai vallásos. Ugyanis ők nem stresszelnek. Igaz, elég zsírosan esznek, tehát az elhízás ott is gond.
Remélem, működni fog a két cím... :) Ha mégsem, akkor nyugodtan keress rájuk a google-ban, rengeteg adat van fenn, érdemes bogarászni köztük, és elgondolkodni a dolgokon.
Ha a kaja-kérdést nem feszegetjük, a vége egy jó nagy moderálás lesz, mert ez a topik nem egészséges életmód, hanem egészséges étkezés topik lenne! :)
Ja. Egy kis meditalas, epp a joga mackom van rajtam :) az USA-ban elek jo biztositassal, es imadok delutan szunyokalni, mert egyebkent nagyon koran kelek.
De azert a kajara is tessek odafigyelni, jo dolgokat esznek.
Whatever :) Adventistak! viszont beugrott kozben. Es lehet, hogy nem minden az etkezes, de azert minden okunk megvan era, hogy a peldaikbol szemezgessunk.
... a japánok, akiknek napi rutin a feszültségoldó meditáció és/vagy valamilyen lágy harcművészet, a kaliforniaiak, akik a világ egyik legmagasabb színvonalú egészségügyi hátterét élvezhetik, és a szicíliaiak, akiknél a feszültség azonnali levezetése és a "félidős" szieszta szintén napi rutin. :) Ezeket is bele kellene raknunk az életünkbe! :)))
Persze, az elérhető és rendszeres orvosi, egészségügyi ellátás, a higiénikusabb életkörülmények, a pénz, amellyel az esetleges gyógyszereidet megveheted csodákra képes. Igazán összehasonlítani a kaliforniai egyéb népekkel lehet. Itt viszont már lehet, hogy csupán az étkezés lesz az egyetlen különbség amely magyarázatot jelent a hosszabb életre. Valamelyik könyvben olvastam, hogy az Okinawán élő emberek legendásan hosszú életet élnek szintén. Kivéve a fiatalabb generációt, akik az amcsi katonák megjelenésével párhuzamosan megjelenő pizza, sültkrumpli, kóla, steak stb. kajákat preferálják. Azóta nem ritka, hogy a nagyszülők eltemetik az unokájukat, mert a nagyszülő még mindig a hagyományos ételeket fogyasztják.
Ez is mutatja, hogy nem csak az étkezésen múlik, mert ezek szerint a vallásos kaliforniaiak kb. ugyanazt eszik, mint a nem különösebben hosszú életű indiaiak.
Es meg jut eszembe. A vilagon a legtovabb 3 nepcsoport el, azok a japanok, akik nem tertek at a nyugati etkezesre, es tobbszor, kis adag eteleket esznek. Azok a vallasos kaliforniaiak, akik veganok es sok huvelyessel potoljak a feherjeszuksekletuket, es a tradicionalisan elo sziciliaiak, akik esznek sok halat, nagyritkan egy kis hust, rengeteg zoldseget es isszak hozza a pohar vorosbort, ok a kedvenceim, de tulajdonkeppen igyekszem otvozni a harom "iskolat".
Erdekesseg: nekem a nogyogyaszom javasolta a pohar vorosbort PMS ellen annakidejen (mukodik, fejfajasomra), aztan a kedvenc haziorvosom ezt atirta napontara, hurra :)
A megjelenesem nem izgat annyira, mint az uszogumival sokszor egyuttjaro szivbetegseg (azt mondjak, a hasi zsirraktarozas hajlamosit nagyon ra) es ami nalam a legmagasabb rizikofaktor, apam magas vernyomas magas koleszterin, anyam ugyanez plusz szivritmuszavar. (es mindketton uszogumi/sorhas)
Dietetikushoz ne kuldj, mert azt a reszet tudom. Es alkalmatlan vagyok szigoru dietara, ezert jarok inkabb uszodaba.
A hizlalas es edzes tetszik tulajdonkeppen a legjobban. Mert ha csak ugy fogyok a mozgastol, vagy mert kevesebbet eszem, akkor a mellem-vallam-arcom fogy, soha nem a derekam, legalabbis elsore, es persze forditott sorrenben maszik vissza.
Izuletek. van egy vacak bokam, ami egyszer elszakadt, futni nem futok, egyebkent minden rendben. Szivem, vernyomasom jol van, evente ellenoriztetem.
Egyebkent van egy baratnom, 12 evvel idosebb nalam. Altalanos iskolai tornatanar volt, most nyugdijas, ugy tud uszni, hogy a triatlonbajnok ferjem nem tudja lehagyni, biciklizik, kajakozik a ferjevel, es neki is ott a kis hasika. Nem kover, mindene csupa izom, csak az ott a derekan be van betonozva.