Keresés

Részletes keresés

kushido2 Creative Commons License 2017.12.26 0 0 25099

Üdv, Kellemes ünnepeket elöljáróban. Megleptem magam egy ilyen klszülékkel, nagyon szeretnek készíteni magamnak Pisner tipusu sört.. Tudnál segiteni recept témában? 

Esetleg a kezdeti bukatatókrol pár szót?

 

Mészáros Jenő

Előzmény: SzaKáL28 (25072)
Zanbato Creative Commons License 2017.12.25 0 0 25098

Sziasztok!

Először is Boldog Karácsonyt mindenkinek! :)

 

Van valakinek tapasztalata Mangrove Jacks élesztőkkel?

Egy belga barna söröm nem akar leerjedni. OG 1.094 és most 3 hét után is 1.038. (elvileg 1.025-ig le kellene mennie).

2 tasakból csináltam startert, és mikor nem változott 2 hétig, adtam neki még egy tasakból, ugyanúgy starter-t készítve. Természetesen megpróbáltam megmozgatni, melegebb helyre vinni (19-20 fokról 22-23 fokra). Miután ez sem segített, elkeseredésemben pezsgőélesztőből csináltam starter-t, és mikor még habosan erjedt, akkor adtam hozzá. Meg se moccan.

Egy valamit nem próbáltam még, várni. Van bárkinek jobb ötlete?

Ez már a 3. söröm, ami Mangrove Jacks élesztővel elakad.

CsA Creative Commons License 2017.12.22 0 0 25097

Köszi! Ezt az oldalt még nem láttam, itt a legolcsöbb... :-)

Komlót egyenlőre nem rendelek, mert eddig a könnyű utat választottam és sűrítményből csináltam gluténmentes sört...

Meglepően jó lett egyébként, már a 6. vagy 7. vödörnyi (23 liter) mennyiségnél tartok... Szerintem finomabb mint a bolti sörök, max. a szénsav kevesebb benne...

Előzmény: acerola (25096)
acerola Creative Commons License 2017.12.21 -1 0 25096

Magyarországon sajnos nem láttam sehol. Nem hiszem, hogy ez egyelőre változni fog. Van egy angol oldal ahol van. Itt is drágább a szállítás, de 30 kilóig 10 font. Csapj hozzá néhány komót... https://www.themaltmiller.co.uk/product/clarity-ferm-enzyme-per10ml-vial/

Előzmény: CsA (25095)
CsA Creative Commons License 2017.12.21 0 0 25095

Sziasztok!

 

Érdeklődnék, hogy tudja-e valaki, hogy Magyarországon hol lehet Clarity Ferm enzimet beszerezni, ami házi sör készítéskor lebontja a glutén jellegű fehérjéket? Autoimmun betegség  miatt gluténmentes étrenden vagyok, ami nagyon bevált. A búzakenyérről gond nélkül lemondok, de a sör már más tészta... :-) Szívesen készítenék más sört is mint a Mangrove Jack's Gluténmentes Pale Ale... Külföldi webáruházakban ugyan találtam, de onnan a szállítási költség a beszerzési ár sokszorosa, még több darab rendelése esetén is...

Előre is köszi, ha valakinek van ötlete!

 

Üdv:

CsA

Tótikám Creative Commons License 2017.12.14 0 1 25094

 Elsősör honlapján a letölthető anyagoknál találsz élesztő írást.

Előzmény: novakszab (25093)
novakszab Creative Commons License 2017.12.14 0 0 25093

Igen, ez alapján számolva is kevés, sok hiányzik az ideálistól, S-04-el számolva.A kérdés az hogy előző nap 1040 körüli sörlével szaporitva jó?

Előzmény: tea5 (25092)
tea5 Creative Commons License 2017.12.14 0 0 25092

Itt egy hasznos link az élesztő mennyiségének számításához. https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/

Előzmény: Hank Evans (25091)
Hank Evans Creative Commons License 2017.12.14 0 0 25091

Tudom, hogy az Olasz szerint 10 literhez 5-8 gramm kell, de az adatlapján ez áll: dosage: 11,5 g in 20 to 30 litres. Tehát egy tasak elég kell legyen 25 liter sörléhez. Nekem eddig mindig elég is volt. A használatra pedig csak azt írja a zacsi, hogy egyszerűen bele kell szórni a sörlébe. Így is működött, de azért érdemes előbb egy kicsit felfuttatni (mint a normál élesztőt a tésztánál).

Előzmény: novakszab (25089)
Tótikám Creative Commons License 2017.12.13 0 0 25090

Jól gondolod,11gr kb 20L erjesztéséhez elég.

Előzmény: novakszab (25089)
novakszab Creative Commons License 2017.12.13 0 0 25089

Köszönöm, igazából attól tartok hogy aluloltom.

Előzmény: Hank Evans (25088)
Hank Evans Creative Commons License 2017.12.12 0 0 25088

Szerintem felesleges. Az élesztőt felfuttatod egy kis langyos vízben, alaposan megkevered a sörlét és beleöntöd.

Előzmény: novakszab (25087)
novakszab Creative Commons License 2017.12.12 0 0 25087

Sziasztok! Szárított élesztőnél érdemes startert készíteni?megoldás ez ha pl. 25 liter 1060 OG körüli sört szeretnék leerjeszteni 1csomag S04-el vagy US05-el?

Tótikám Creative Commons License 2017.12.11 0 1 25086

Élesztőkről ,szaporításról találsz infót az Elsősör oldalán és Sorforum blogon.

Előzmény: sziras (25085)
sziras Creative Commons License 2017.12.09 0 0 25085

Aztán találtam egy igen jó leírást a gyártó honlapján, gondoltam közzé teszem:

 

http://culturesforhealth.com/media/docs/MJCSA5_Yeast.pdf

 

 

Előzmény: sziras (25084)
sziras Creative Commons License 2017.12.09 0 0 25084

Köszönöm!

 

Előzmény: Tótikám (25083)
Tótikám Creative Commons License 2017.12.08 0 0 25083

Az élesztő menyiségét kalkurátrral számold,az Ale-hez viszonyítva durván dupla adag kell. 1.5L 1.040 maláta lé mágneskeverővel keverve kb.1nap alatt megduplázódik.Erjesztési hőmérséklet inkább 12C.

Előzmény: sziras (25082)
sziras Creative Commons License 2017.12.08 0 0 25082

Sziasztok!

 

Segítségeteket szeretném kérni.

Lager élesztőt, (Magrove Jack Bohemian Lager) a beoltás előtt, hogy kell fölszaporítani, kezelni, startert kell-e készíteni, vagy 15 fokos cefrére öntsem rá, aztán kész? 

Ale sört már sokat csináltam, de lagerhez még nem volt szerencsém.

 

Köszönöm.

-Toti- Creative Commons License 2017.12.08 0 0 25081

3 hete erjed a lágerem, tegnap megnéztem, meddig ment le, 1,058-ról 1,019-re, 1,013-ra kéne. Lehet, hogy kevés volt az élesztő, vagy eleve lassabban dolgozik?

Arra gondoltam, hogy megmozgatom kicsit a vödröt, és hagyom még egy hétig, de nem vagyok benne biztos, hogy az elegendő.

Előzmény: Tótikám (25034)
kellisz80 Creative Commons License 2017.12.04 0 0 25080

Ok, köszi. Akkor ez azt jelenti, hogy az 1.026-nak többsége mégis csak valamilyen cukor lehet, ami valamiért nem erjedt le, bármennyire is próbálkoztam. Elképzelhető, hogy ennyi nem erjeszthető cukor keletkezzen?

Előzmény: BoBoYSA (25079)
BoBoYSA Creative Commons License 2017.12.04 0 0 25079

Az el nem cukrososdott keményítő nem emeli a fajsúlyt. (Persze nem szabadna benne lennie). Gondolj be, a homok sem.

Ha meg sok van benne, akkor puding lesz. Az meg nem Newtoni folyadék :-).

Előzmény: kellisz80 (25078)
kellisz80 Creative Commons License 2017.12.04 0 0 25078

A fokoló jó, vízre 1-et mutat, a többi főzésnél terv szerinti értékeket jelez. Az utolsó mérések előtt már annyiszor lett keverve, felrázva a vödör, hogy nem hiszem, hogy a maradék szénsav ekkorát torzítana. A hőmérő esetleges pár fokos hibája sem tud szerintem ekkora eltérést eredményezni. Van az a cefrézési hőfok aminél ekkora eltérés keletkezik? Még ha 72 fok lett volna a valós cukrosító hő, akkor is sok az eltérés.

 

Egy dolog nem világos számomra. A folyadék fajsúlya miből tevődik össze? Az OG 1.063 volt (recept szerint el is lett találva). Ezt ugye úgy értelmezzük, hogy a vízben ennyi szárazanyagtartalom van (az adott skálán nézve), aminek a legnagyobb része sokféle cukor. De mi van az el nem cukrosodott keményítővel? Gondolom az is emeli a fajsúlyt. Pl. mennyi a fajsúly a cefrézés elején, amikor még nem kezdett el cukrosodni? Mérte már ezt valaki?

 

Elképzelhető, hogy sok el nem cukrosodott keményítő okozott ekkora FG-t? Ha igen, akkor nem kell aggódnom, mert ezeket később sem fogja leerjeszteni semmi.

Jódpróbát már régóta nem végzek, úgy gondolom, hogy a 80-90 perc elég 68 fokon.

 

Direkt csatosba palackoztam, mert abból baj esetén tudom engedni a nyomást.

Előzmény: Tótikám (25077)
Tótikám Creative Commons License 2017.12.04 0 0 25077

Hőmérőd és a fokolod  biztosan jók. Érdemes 1 pille flakonba is palackozni a nyommás változás figyelésére. Volt hogy 3 hónap múlva kezdet futni persze ez lehetett fertőzés is. Méréskor a szénsavat kiszoktad kavarni?

Előzmény: kellisz80 (25076)
kellisz80 Creative Commons License 2017.12.03 0 0 25076

Sziasztok!

 

Többször előfordult már sajnos, hogy valami miatt megakadt egy tételemnél az erjedés (1.020 körül). Sok írás foglalkozik azzal, hogy miért lehet ez és mi a teendő ilyenkor.

Legtöbbször sikerült is megoldani a problémát és végül leerjedt a sör a várt szintre.

 

Most egy főzetem 2 hét után a várt 1.015 helyett 1.026-on megállt. Plusz 2 hétig tartott míg végigpróbáltam a lehetséges újraindítási megoldásokat.

1. Ugyanazzal az élesztővel újraoltottam, semmi változás

2. Hőmérsékletet megemeltem, semmi

3. Más fajta élesztő starterrel, semmi

4. Kis cukor hozzáadása (ez a cukor leerjedt), de az FG nem változott

5. Kis mennyiséget kivéve, túloltva sem ment lentebb

 

Semmi extra nem volt a receptben, pale ale, müncheni, caramünch és caraamber.

Mashing 90 perc 68 fokon, OG 1.063, IBU 25, eredeti élesztő Safbrew BE-256, utólagos próbálkozás US-05 és még egy harmadik is.

 

Ha feltételezzük, hogy ezek az élesztők megtették a magukét és tényleg nem tudták tovább erjeszteni, akkor mi okozhat 1.026-os FG-t? Fokoló jó.

Nem cukrosan édes, hanem normál malátás édeskés íze van. Lepalackoztam csatosba, meglátjuk.

 

bwing Creative Commons License 2017.12.01 0 0 25075

Sziasztok! TwojBowar rendelés indul, hétfő estig (dec 4) várom a listákat. Aki nem tudja, miről van szó, az ide írja fel magát: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScbR21ebkcw-61Mqm_h4ES5v-2ir2AaA4t4cD5iblad7b52NQ/viewform

Tótikám Creative Commons License 2017.12.01 0 0 25074

Házi sörfőde könyvben tálálsz leírást és recepteket. Sörfőzés otthon egyszerüen könyv kezdéshez nagyon hasznos.Acerola végzett talán hasonló kísérletet Witbierrel.Talán  a Sorforum blogon is fent van. Ez a főzés nálunk nincs nagyon elterjedve.

Előzmény: cshabee (25073)
cshabee Creative Commons License 2017.11.29 0 0 25073

Kedves sörkedvelő barátaim! Nem régen kezdtem bele a sörsűrítményes házi sörkészítésbe. Nagyon tetszik és kedvelem mind a készítést és s fogyasztását is. Abban szeretnék segítséget kérni, hogyan csinálhatnék kávés stouth barna sört és meggy sört? Mikor mit és mennyit kell hozzá adni a sűrítményes készítésnél. Válaszokat előre is köszönöm. A sör legyen veletek.

SzaKáL28 Creative Commons License 2017.11.29 0 0 25072
kecsegedzsesz Creative Commons License 2017.11.27 0 0 25071

Rendben köszi a választ.

Inkább nem kísérletezek vele, megy minden üvegbe.

Előzmény: Rowen Mc Gart (25069)
Njoci92 Creative Commons License 2017.11.26 0 1 25070

Nagyon szepen koszi. Akkor nem nyitogatom csak ha majd palackozom. Igen, mikor kinyitottam belehajoltam a vodorbe es rendesen megcsipte az orromat :D. 

Előzmény: Bohus84 (25068)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!