Anno amikor USA-ban töltöttem hosszabb időt, szerettem meg e fura, de jó ízű édességet.
Késöbb amikor hazajöttem azt kellett tapasztalnom, hogy egyrészt komoly tortúra a sajttorta beszerzés itthon másrészt nagyon sokan keverik esetleges angol félrefordításnak/értésnek köszönhetöen a túrótortával, pedig a kettő közel nem ugyanaz (utálom is a túró tortát).
Ez aztán nem csak itthon tapasztaltam, hanem más országokban is, amelyeknél gyengébb az USA hatás.
Nos a topicnak kettős célja van:
1, Igazságot tegyünk sajttorta téren. :)
2, Igazi sajtorta lelőhelyek összegyüjtése és osztályozása.
Köszönöm a tippet, kimásoltam most onnan is a receptet!
Amúgy tegnap éjjel megsütöttem a lenti vízgőzös változatot és valóban olyan lett, mint amire emlékeztem Amerikából. Ahol a mennyiség hiányzott, ott a józan paraszti eszemre hallgattam és nem vallottam kudarcot!
:)
Ebben a receptben nincs liszt és a sok (5 db) tojástól, ami a vízgőzben megkocsonyásodik, tényleg olyan lett az állaga, mintha zselatinnal készülne, pedig semmilyen állományjavító nem volt benne. Nem repedt meg és viszonylag síma lett a teteje (a recept szerint addig kell sütni, amíg halványan barnulni kezd), amit még tökéletesebbé tesz a rákent édes tejföl. Ezt már kihűlt állapotban kentem rá, azután egész éjjel a hűtőben volt és mire felváguk, olyanná vált, mintha nem is tejföl lett volna, hanem cukrászati tortabevonó. Tökéletesen nézett ki!
A sós sajtoktól féltem egy kicsit, mivel a recept csak krémsajtot ír, nekem meg fogalmam sincs, az amerikaiak milyen ízű krémsajtot értenek ez alatt. Végül az alábbiakat használtam: 25 dkg Medve krémsajt + 25 dkg Philadelphia krémsajt + 50 dkg német krémtúró (aminek semleges az íze, a két előbbi sós krémsajttal szemben) + kb. 2 dl tejföl. Addig szórtam bele a cukrot, amíg finom nem lett, 4 vanilliás cukrot és reszelt citromhéjat is tettem bele. Sikerült jól eltalálni az ízt!
Az egyetlen megjegyzés a recepthez: Bár kibéleltem a tortaformát sütőpapírral, ahogy írja, és alufóliával is betekertem a formát kívülről (ezt is írja), mégis víz került belül a tésztához. Végül szűrőre csúsztatva hűtöttem ki és így eléggé ki is száradt, mások nem vették észre, hogy elázott, csak én tudtam, de engem kicsit zavart, hogy nem ropogós a "tésztája".
Én csak két receptet próbáltam, szóval csak halkan mondom :-)
Nigella minije tortának megsütve hófehér maradt, nem repetd meg, álomszép volt! Kb. mint a könyvében az egyik kép (nem a mini, arról nincs fotó, a londonin van a tejföl, talán a new yorki?)
Amúgy Malénának igaza van, én rengeteg sajttortát sütöttem, ilyet is, olyat is, így is, úgy is, na, hófehér, sima tetejű sosem lett még (kivéve a mini torta, az annyira gyorsan elkészül), de ez érthető is; én nem láttam még olyan tojást, ami sütés/főzés után fehér maradna :-)
Az egyetlen recept, ami tényleg hófehér és sima felületet ígért, sütés nélkül, zselatinnal készül......
ha visszamész 121 hsz-t, ezen topik 2. hsz-ában ott van a klasszik reci, azt vízben gőzölve is el tudod készíteni. én az éttermi állagra nem nagyon törekednék a helyedben, az többnyire állományjavítók eredménye, pláne a csízkék eredeti hazájában :-)
Figyi, ha vársz estig, akkor írok tuti receptet. Szombaton szert tettem a "125 best cheese cake recipes" című kéjműre, amiben mindenféle gyönyörűség meg van említve ;-)
Valaki meg tudná mondani, hogy a kérdőjelek milyen számokat (karaktereket) helyettesítenek ZsuR receptjében?
Húsvétra sajttortát szeretnék készíteni és ez a vízgőzben való sütés szimpatikusabb, mint a száraz, mert azt ígéri, hogy így az éttermihez lesz hasonlatos az állaga. Eddig mindig sütöttem és bár az is finom, sose volt olyan az állaga, mint amilyeneket Amerikában ettem. Viszont így elég nehéz, hogy pont a mértékeket sifrírozták egyöntetű kérdőjelekkel, így még desifrírozni sem lehet. Előre is köszönöm!
Nem is tudom, hogy ide, vagy a muffinos topikba tegyem a képet... :-)
A lányom szülinapjára csináltam megint csízkéket, de mivel kisebb tortaformában készítettem, kimaradt egy kevés töltelék. Elővettem a nemrég beszerzett szilikonos muffinformáimat, és ebbe töltöttem. Kiborítva, pudingszerűen fogom tálalni, esetleg valami ropogóst adok hozzá, mert ez "héj" nélkül készült, csak a töltelék sült.
Nem annyira sós az (még a sajtkrém sem, a túró meg végképp nem) - csak pont annyira, amennyire mégjobban kiemeli az édes ízét. Minden édes sütibe is teszünk egy-két csipet sót, OFF: a vajkaramellában pl. elég rendes mennyiségű só is van. ON
aki jár lidl-be, mostanában felfedezhette az 1 kilós pilos krémtúrót. nos, isteni ezzel a cheesecake, mondjuk nem olyan zsíros és sós, mint az igazi, de nagyon finom (egy kicsit magyarított) csízkék lesz belőle. ja és baromi olcsó, 590 ft egy kiló.
Nem vagyok benne biztos.... De ez most tipikusan az az eset, hogy ha nem sikerül, akkor is jól járok. :-))))) No persze nem vendégség előtt fél órával fogok kísérletezni....
Normál muffinformában csinálnám midnenképpen, de nem szeretném az oldalát is kitapasztani. Úgy túl kevés töltelék fér bele. :-)
A kiszaggatósat vékonyabb sajtkrémréteggel képzeltem el... Mondjuk 3/4 cm keksz, és 2-3 cm krém.
No, közben elolvastam nemisbéka blogjában is a tudnivalókat. :-)
És egy kicsit el is ment a kedvem, hogy ez ennyire aprólékos... Azt hittem, elég az muffintepsi aljába egy réteg kekszmorzsát ledöngölni... :-)
Most azon jár az eszem, hogy esetleg megcsinálom lapos (szögletes) formában, oldalfal nélkül, és egy kb. 6-7 cm-es pogácsaszaggatóval kör alakokat vágok ki, mikor már kész, és megszilárdult. A "hulladékot" meg fel lehet zabálni. :-)))
Persze vendégségre/különleges alkalomra szánnám, elképzelésem szerint olyan jól lehet tálalni ezt, némi dekorációval...
Zitka! Most nem volt kedvem vacakolni a kicsivel, de szoktam ilyesmit csinálni. Sütni viszont még nem sütöttem.
Amikor csináltam, akkor egy pohárba tettem muffinpapírt és abba nyomkodtam a kekszet, majd mélyhűtő.
Szerintem ha ezt sütni kell, akkor szintén papír. A papír peremét ne érje el a keksz, és a keksz peremét a krém. Ha kihűlt, szerintem gond nélkül a papír segítségével ki tudod szedni. Papír nélkül nem tudom. A minim szilikon, abból ki lehetne azért ügyeskedni, de hogy mennyi jönne ki szépen? Persze a keksz elég zsiradékot tartalmaz, ez segít. És ha nagy a gáz, papír nélkül talán egy kis mélyhűtés segít.
Ana rumosdiós tortlett-je gond nélkül kijön a formából papír nélkül, de az nem kekszes.
A csík megoldás lehet, hogy kicsit rizikós. Vagy neked szokott sikerülni? A múltkor tortát sütöttem, és a sütőpapíron hagytam egy fület. Nem volt kicsi, de nem működött.
Én is csináltam másodszor is :-), a szilveszteri buliba.
Nem kaptam Hobbits kekszet az útközbeni teszkóban, helyette ezt vettem:
Teljesen jó lett, hasonló a minősége. Most nem variáltam, a 26 cm-es formában csináltam. De nem tettem vízbe, hanem mellé tettem egy kisebb gyümölcskenyér formába vizet. tökéletesen párolgott, a torta is nagyon jó lett.
Kérdés: nagyon izgat ez a muffinformás megoldás. Nem ragad hozzá túlságosan a mélyedések oldalához a sajtmassza? Hogyan szoktátok kiügyeskedni a formácskákból a sütiket? Esetleg egy-egy csík sütőpapírt érdemes aláfektetni (úgy, hogy túllógjon két oldalt a mélyedéseken), és azzal könnyedén kiemelhető?
Megsütöttem Nigella egyik sajttortáját és valami fenséges lett!
A recept: mini cheesecake eredetileg, ami mini muffinformában készül, de én 18 cm-es tortaformában sütöttem dupla adagot.
10 dkg keksz elég volt az aljára és a dupla krém először soknak tűnt, de ehhez pontosan ennyi kell! Forró sütőbe tettem, kb. 10 percet sütöttem így, majd még 60 percet kicsin.
Fantasztikusan krémes lett, kicsit remegős és gyönyörű a teteje is, semmi repedés, barna folt.
A szivárgástól Zitka beszámolója előtt is paráztam, de a 18 cm-es tortaformánál egyszerűbb a helyzet. Először egy sütőzacskó felét tettem alá, majd keresztbe két réteg alufóliát. Még így is beszivárgott a két alufólia réteg közé a víz, pedig vigyáztam, hogy a fólia peremét ne érje a víz. Vagy kicsit megdöntöttem, és akkor ment bele, vagy a vízgőz jutott be. A lényeg, a sütőfólia megvédte. Ez is Plus-os Friescho-ból készült.
tudod, ha ezzel az attitüddel írnék ide, azt mondtam volna a sütés kérdésedre, hogy menj, olvasd el magadnak az angolt.
szolidan megkérdeztem, hogy mégis mi értelme egy ilyet ide betenni, ahol a mennyiségek helyén kérdőjel van, az egész egy trehányság, csak arról szól, hogy tojsz a másik fejére. és még neked áll fejjebb. meg te puffogsz egy másik topikban, elképesztő :-(
Van gyumolcsos bevonatu, meg amiben csak a gyumolcsiz van belekeverve, meg meg csoki is. . .nekem a sima cheescake a kedvenc, meg a firss gyumolcs sem hianyzik rola. Azert diszitettem, mert szulinapot unnepeltunk :)).
Olvasgattam a tobbi receptet is, mind a vizben fozest mondja. Nekem ez a recept kicsit sok lett ebbe a tepsibe - kellene egy nagyobb. Csak picivel nagyobb. A sutinek meg nem kell negy ujjnyinal magasabbnak lennie.
Ez egy kevesbe volt tomott mint a tobbi amit eddig ettem - es jo volt.
igen értem malénát ,de szerintem eléggé sokan nyomják már az angolt semmi rosszat nem akart és ez nem kimondottan magyar kaja és indulhatna addól ki ,hogy aki ezt ismeri nézi az andol oldalakat ,ahol nem mindig ugyanaz a recept vann fennt ...ő ezt használta gondolam ,neki ez jött be,,, .de majd elmondja....
szerintem nem lehet ez gond....a fordítás meg macerás....