Keresés

Részletes keresés

Pontikos1 Creative Commons License 2019.03.21 -1 1 1490

Athénból veszek Sounion retur jegyet, mivel az van messzebb és közben leszállunk Vouliagmeninél pár órára. Nem tudom, lehet így kombinálni? Sok függ attól, hogy a sofőr ért-e majd valamit angolul. 

Általában értenek, és általában nem lehet megszakítani az utat.
(Egyébként nem értelek, ha már többször voltál Görögországban, akkor egyrészt miért nem tudsz kicsit beleplöttyedni a katonás szervezésbe :D , másrészt miért van benned mindennel kapcsolatban ennyi kétség meg negatívum. Ez ált. az első utazókkal szokott lenni.)

Előzmény: Sarumen (1488)
FLaci Creative Commons License 2019.03.21 0 2 1489

Athénban a városnéző "kisvonat", a Sunshine-Express.

 

Mi ezzel mentünk egy kört: http://www.athenshappytrain.com/

Nem tudom hogy ez egy másik cég, vagy ugyanaz más néven. A Syntagma/Ermou sarkáról indultak, innen: https://goo.gl/maps/irso92JDt2m

Előzmény: Sarumen (1488)
Sarumen Creative Commons License 2019.03.21 -1 0 1488

Persze, hogy számít, de azért teszünk egy kísérletet. Abban bízom, hogy egy márciusi hétfő még korai a tömeghez.

 

Ehhez kapcsolódóan a Vouliagmeni, Sounion buszon úgy tervezem, hogy Athénból veszek Sounion retur jegyet, mivel az van messzebb és közben leszállunk Vouliagmeninél pár órára. Nem tudom, lehet így kombinálni? Sok függ attól, hogy a sofőr ért-e majd valamit angolul. A weboldalon nincs erre vonatkozó részletezés, azt viszont észrevettem, hogy a retur jegyek olcsóbbak az időnkbe pedig belefér.

 

Másik:

Athénban a városnéző "kisvonat", a Sunshine-Express. Tök jó a weboldala, árban is elviselhető, mindössze csak azt nem lehet belőle megfejteni, hol kell rá felszállni. Tud ebben valaki segíteni?

 

Efhariszto!

Előzmény: Jahno (1486)
Sarumen Creative Commons License 2019.03.21 0 0 1487

Kalimera! (Hogy stílusos legyek.)

 

Most, március 24.-én vasárnap repülünk Athénba családilag és pénteken, 29.-én jövünk haza.

 

A szárnyashajó szerintem nyugodt tengeren nem probléma. Én úgy látom, hogy egy retur jegy 28EU. Hogy jött ki erre 200?

 

Vougmeni-Sunion viszonylatra kár autót bérelni, mert van busz és 30 km mindössze. Persze, ha rohanni kell utána a reptérre, az más.

 

Ti mettől, meddig és mennyien?

Előzmény: frozendaiquiri (1483)
Jahno Creative Commons License 2019.03.20 0 0 1486
Ha számít, akkor a tavacska nekem nem jött be. Tömeg volt, belépő, izé, zaj, nyüzsgés. Előtte a tengeróceánnál meg csend és nyugalom ingyen. Bejárat előtt meggondoltam magam (kétszer), ittam sört és limonádét aztán vissza ballagtunk.
Előzmény: frozendaiquiri (1478)
frozendaiquiri Creative Commons License 2019.03.20 0 0 1485

Hú, ez gyors volt. Köszönöm! És jó hírek.

 

Megvan rá az okom, mármint az autóbérlésnek. Egyrészt csak 2 napra akarunk, az egyik ebből egy 1 napos kirándulás Delfibe, másnap szintén kirándulás, Vouliagmeni, Sounion és azzal a lendülettel a reptér, ahol szándékaim szerint leadom az autót.

Leof.Geor.Kafantari utcában fogunk lakni, az talán nem annyira belváros és reggel 9-re eljövünk ezen a két napon, tehát nem igazán kell a parkolással foglalkozni.  

Előzmény: suzi_mou (1484)
suzi_mou Creative Commons License 2019.03.20 0 0 1484

En az autoberlest kihagynam Athenban. Nagyon jo a tomegkozlekedes. 10 eve vagyunk egyutt es surun jarunk Athenban, de sosem bereltunk meg autot.

A barataink szoktak neha ertunk jonni autoval ha ott vagyunk, de ures parkolohelyet talalni nekik pfff…. emellett a varos meg eleg dugos (es a gorog vezetesi stilusrol nem beszeltunk meg). Zonakra van osztva Athen, a kozpontban 6-7 euro/oraval szamolhatsz. Parkolasi dijat kell fizetni 9 es 21 kozott hetkoznap. Szombaton 9 es 16 kozott. Vasarnapot nem tudom.

Előzmény: frozendaiquiri (1482)
frozendaiquiri Creative Commons License 2019.03.20 0 0 1483

Hello!

 

Attól félek, hogy megy mint a meszes, ez nem egy komp. Szárnyashajó, 40 csomóval süvít.

Le akartam ma foglalni, de kértek még rá 28 euró extrát, majd 200 euró lett volna. 

Úgy döntöttem, odamegyünk korán reggel, megvesszük személyesen, hátha van más opció is, legalábbis ne kelljen közvetítői díjat pluszba fizetni. Próba-szerencse. :)

 

Ti mikor mentek és meddig maradtok?

 

Előzmény: Sarumen (1480)
frozendaiquiri Creative Commons License 2019.03.20 0 0 1482

Köszi, aranyos vagy és mennék is az AEK meccsére, pont akkor játszik. 

De egyrészt Pireusz közelebb mint az Olimpiai Stadion, másrészt a 70 ezres arénában pár ezer szurkoló elég hangulattalan, az Olimpiakos stadionja fele akkora és legalább 2x annyian lesznek, tehát egy roppant hangulatos meccs elé nézünk. 

Na akkor pénteken, ha megyünk a kikötőbe, beugrunk a stadionhoz és megvesszük a bérletet-jegyeket.

Még egyszer köszönöm, a parkolásról nem tudod megkérdezni a focirajongó férjuradat?

Mondd, hogy egy AEK fan ismerősöd kérdezi. :)

 

Előzmény: suzi_mou (1481)
suzi_mou Creative Commons License 2019.03.20 0 0 1481

Hello,

a ferjem gorog es foci rajongo is. :-)

Az mondja, hogy az a regisztracios szam az az, hogy venni kell eves tagsagit (kb. 10 euro) es csak azzal lehet venni jegyet is.

Szerinte ha neten rakeresel, akkor tudsz venni elore is, de stadionnal is helyben a meccs elott. 

Azt mondja, mas csapatok is jatszanak a hetvegen, ott nincs ilyen, szerinte menjetek masik meccsre. (o AEK szurkolo) :-D

Előzmény: frozendaiquiri (1478)
Sarumen Creative Commons License 2019.03.20 0 0 1480

Üdv!

Flying Dolphins-szel még nem utaztam, de korábban sokat hajóztam Görögo-ban. Pl. Pireuszból Krétára, onnan Santorinire, Mykonosra, Délosra, aztán vissza Pireuszba. 

Semmi probléma nem volt, kivéve, hogy egyszer amikor elaludtunk, kifosztottak bennünket. Ha a tenger nyugodt, és ez a jellemző az Égei tengerre, meg sem érzi az ember a hajóutat. Viharban nem érdemes ezt a programot választani. Nyilván nappal nem fogtok aludni, így semmi gond nem lesz majd. Vigyázzatok az értékeitekre, de ez általános tanács.

Ennyi.

 

Vouliagmeni-tó engem is érdekel.

 

Adio!

Előzmény: frozendaiquiri (1478)
Sarumen Creative Commons License 2019.03.20 0 1 1479

Kösz az infókat!

Látom, fontos neked a Görög renomé, úgyhogy nem izélgetlek vele.

A probléma pont az amit írsz, előre próbálok tervezni, de marha nehéz a másféle gondolkodásmód miatt.

Az előre odaballagás gyerekkel, nem (túl egyszerű) megoldás, idő, energia pazarlás, idegeskedés, mert a gyerekek türelme véges. Eddig én is így oldottam meg, sőt Görögországban is voltam nem egyszer - Athénban is, csak akkor nem volt ott a kisfiam. Legutóbb 20 éve. Gondolom, van változás.

Kíváncsi is vagyok rá. 

 

Efhariszto Pontikos1

 

 

 

 

Előzmény: Pontikos1 (1477)
frozendaiquiri Creative Commons License 2019.03.20 0 0 1478

Szia Pontikos!

 

Már kérdeztem régebben, de látom Te képben vagy a görög dolgokkal és talán tudsz egy-két fontos infót.

Tehát az első kérdésem a parkolásra vonatkozik, mármint Athénban mennyibe fáj a parkolás, mettől meddig kell fizetni, hétvégével mi a helyzet?

A második kérdés Hydra szigete Flying Dolphins-szal mennyire jó ötlet, a háromszigetes hajókirándulásról lemondtunk 100 euró/ fő + az egyéb költségek miatt, de ez a 1,5 órás (oda-vissza 3) szárnyas(gyors)hajózás úgy hogy 5 és fél órát a szigeten tölthetünk elég megmozgatta a fantáziánkat. Tehát utaztál, vagy bárki utazott a "repülő delfinekkel", mennyire gyomorforgató az út, vagy nem annyira nagy megpróbáltatás?

A harmadik a focimeccs, vasárnap játszik az Olimpiacos, de nem tudok jegyhez jutni on-line, a blogban írják turista reg. kell és aztán vásárolni, viszont nem tudom, hogy lehet regelni. Ott, Pireuszban a stadionnál lehet jegyet váltani, erről lenne-e infód?

Előre is köszi. 

Azt a buszos dolgot elég nehéz volt megfejteni, legalábbis nekem sem volt első blikkre túlságosan egyértelmű. :)

Ja és még valami, Vouliagmeni-tavacska. Érdemes oda kirándulni, fürödni?

Előzmény: Pontikos1 (1477)
Pontikos1 Creative Commons License 2019.03.20 0 0 1477

Ha ebből a menetrendből https://www.aeginaportal.gr/ktel.html megmondod, hogy mikor megy busz hétköznap az Aphia templomhoz, mennyibe kerül és hol a megálló, megeszem a kalapom. 

Akkor készítsd a kalapodhoz a kést meg a villát, miközben a második "kövér" oszlopot nézed.
Megállót mihez akarsz? Azokat az árakkal együtt eddig Athénban keresgélted, szóval ne légy telhetetlen. 
Aeginán a kikötő mellett van a végállomás, a templomnál meg ahol lerak, nem kell túlbonyolítani. (Amúgy egy gugli keresés még a buszállomás helyét is megmutatja, meg az árakat is...)

 

"Szóval, melyik az igaz?

Édes Balkán! Szerzek valami erős nyugtatót."

Szerintem túlbonyolítod, ráadásul, az "édes balkánozás" nem a legbájosabb dolog, ha pedig nyugtatóra vágysz, el se indulj Görögországba... Olyan könnyen ekézi mindenki a görög buszközlekedést, nekem több mint 20 év alatt sok bajom nem akadt vele - mondjuk nem is negatívan közelítettem meg a kérdést, és a magyaron kívül más nyelvet is beszélek.
Van busz? Van. Napi egy? Nem. Tudjuk, hol a végállomása? Igen. Akkor szépen odaballagsz Athénban az első napodon, és percre pontosan belövöd. Ennyi. Nem egy 6 megállós kirándulást tervezel, csak A és B közötti utat, így kár ennyit pöszmögni rajta. Ez egyébként is tök alap, bárhová utazol, hogy előre tájékozódsz, tervet felvázolsz, helyben meg megerősíted az infokat.

 

Tényleg, a távolsági buszokon a sofőrnél lehet jegyet venni?

Attól függ, hol szállsz föl és milyen távolsági busz. :D Értelemszerűen, ahol van jegykiadás, megveszed indulás előtt, ahol nem, nem. De ez Magyarországon is így van. Néhány szigeten előfordul, hogy nincs jegykiadás a buszon, hanem előre meg kell venned, de ezt helyben és neten ált. annyi helyen jelzik, hogy lehetetlen nem tudni róla. :) Aeginán, amikor én voltam, afféle "vonaljegy" rendszer volt, az állomáson kideríted, neked melyik kell, és logikusan megveszed a visszaútra is, gond letudva.

 

Előzmény: Sarumen (1469)
Sarumen Creative Commons License 2019.03.20 0 0 1476

Nem baj.


Tényleg, a távolsági buszokon a sofőrnél lehet jegyet venni?

Köszönöm.

Előzmény: ZsB (1475)
ZsB Creative Commons License 2019.03.19 0 1 1475

ezt én is benéztem :(

Előzmény: suzi_mou (1471)
Sarumen Creative Commons License 2019.03.19 0 0 1474

Köszönöm Kugler Kábel!

Ezek baromi jók!

 

Előzmény: Törölt nick (1473)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.19 0 0 1473
Előzmény: Sarumen (1472)
Sarumen Creative Commons License 2019.03.19 0 0 1472

Én is néztem a hajózási lehetőségeket, de ez az ár-érték arány kissé mellbevágó.

A 3 szigeten 3x1 órát lehet kb. az ember, ami valljuk be, semmire sem elég. 

Cserébe nagyjából 80.000 - 90.000 Ft (3 tagú család, 1 gyerekkel).

Többe kerül, mint a repjegy.

 

Előzmény: frozendaiquiri (1458)
suzi_mou Creative Commons License 2019.03.19 0 1 1471

Elnezest, beneztem. Akropolisz muzeum ingyenes 25-en es az akropolisz zarva van.

Előzmény: Törölt nick (1468)
Sarumen Creative Commons License 2019.03.19 0 0 1470

Ez CSAK az Akropolisz MÚZEUMRA vonatkozik. 

3 tagú családnál kb. 13 EURO megtakarítás.

Előzmény: Törölt nick (1468)
Sarumen Creative Commons License 2019.03.19 0 0 1469

Köszönöm Pontikos1!

 

Rengeteget segítettél, azonban....

Ha ebből a menetrendből https://www.aeginaportal.gr/ktel.html megmondod, hogy mikor megy busz hétköznap az Aphia templomhoz, mennyibe kerül és hol a megálló, megeszem a kalapom. 

 

Valószínűleg a THEATER ASKLIPIIO (EPIDAVROS) lesz a műemlék, de...

A busztársaság válasz emailjében (ami közben mégis megérkezett) ez olvasható indulási időpontként és vásárlási helyként:

06:30 – 12:00 – 18:30 for Monday to Thursday, buy ticket at the driver

a weboldalon pedig ez:

Monday to Thursday 09:30 – 11:00 via Nafplio – 16:30

In Athina you can buy tickets to ARGOLIDA – TRIZINIA also from the office, Sokratous 59 – Omonia,

Szóval, melyik az igaz?

Édes Balkán! Szerzek valami erős nyugtatót.

 

Tényleg, a távolsági buszokon a sofőrnél lehet jegyet venni?

 

Köszönöm!

 

Előzmény: Pontikos1 (1467)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.19 0 0 1468

Alaposabban megnézve valóban úgy tűnik hogy az Akropolisz nem ingyenes aznap (sőt zárva tart) csak a múzeum.

Az "Akropoliszba" zavart meg, mert én mindig az Akropoliszra mentem :)

Persze Görögországban minden lehetséges.

Előzmény: Sarumen (1464)
Pontikos1 Creative Commons License 2019.03.19 0 2 1467

Interneten annyira kevés az infó, hogy meg vagyok döbbenve.

Sztem van csomó info... Meg is mutatom (leglább azt, mit keress...)

 

pl. Aigina vagy Egina szigetére tervezem az átkelést, de leírni is 100 féle módon írják.

Öööö... Mindenképpen hajózni fogsz, két alapvető opcióval: "csomagtúra" utazási irodában befizetve, vagy önálló kompozás a szigetre (lassú vagy gyors hajókkal), menetrendeket a gugli hozza. Előbbinél kevesebb nyűgöd van, de sanszosan drágább lesz, és jól megszabják, hol mit és mennyi ideig nézhetsz meg, utóbbi olcsóbb lesz, de észen kell lenni szervezésileg, mert más nem oldja meg helyetted az esetlegesen felmerülő gondokat. 

Aigina vagy Egina szigetére átkompozva tudunk-e távolsági buszozni a híres Aphia templomhoz? Vagy tudunk-e bérelni biciklit, robogót? Mennyiért? 13 km-t oda-vissza nem hiszem, hogy le tudom gyalogoltatni a gyerekkel. Erre vonatkozóan semmit sem találtam a neten. 

Gugli ezt is hozza... https://www.aeginaportal.gr/ktel.html
A bicikliről is van info, de én azt nem erőltetném, mert nem cukimuki sík kerékpárútról beszélünk.

Távolsági busszal gondoltam megközelíteni Suniont és Epidaurost (Korinthoszt, Mykénet), de a görög nyelvű, másolhatatlan (azaz lefordítathatatlan) és érthetetlen táblázataikból baromi kevés infó nyerhető ki. Azt írják a sunioni busz áthalad a Syntagmán, de hogy ott megáll-e azt nem tudom kideríteni. Ha nem áll meg a Syntagmán, hol áll meg ahhoz legközelebb, mert a szállásunk ott lesz.

A menetrendek, árak angolul (!) fent vannak a neten, Sounion felé még a megállókat is felsorolják... Egyébként sokkal jobban jársz, ha a végállomáson szállsz föl induláskor, ha ennyire bizonytalan vagy, mert akkor tutira nem kavarodsz el. Visszafelé már leszállhatsz a szállásodhoz közel is.

Korinthosznál a csatornához busszal nem jutsz le (gyalogolni kell), csak a hídról tudsz lekukkantani. Sztem oda csak ezért elmenni fölösleges, ha ott szállsz át vmi buszra, akkor megéri beiktatni szünetként.

Az epidaurosi színházba tartó busz indulási ideje kideríthetetlen és az is hol kell rá felszállni. 2 Epidauros van ügye, a történelmi és az újkori. Ezt nem világos miként különböztetik meg illetve, ha véletlenül az újba érkezünk, miként juthatunk át a 15 km-re található régibe? 

http://www.ktelargolida.gr/?module=default&pages_id=24&lang=en

Íme menetrend, az oldalon ott van az is, honnan indul a busz Athénból, menetidő, ár, miegymás. Sanszosan azért nem válaszolnak az e-mailedre, mert olyat kérdezel tőlük, amit már leírtak. 

Mivel kifejezetten szerepel a menetrendben a színház, nehéz lenne véletlenül nem oda érkezni. ;-) De, ha mégis az újba érkezel, akkor se a régibe indulj, hanem a színházhoz... Három különböző hely (gugli térkép segít ezt vizualizálni).

 

Buszozáshoz javaslat: Aeginán mindenképpen pontosítsd helyben a visszafelé járatokat, mert sulitól függően változhat adott napon a menetrend - Athénban pedig esetleges lezárások miatt kimaradhatnak belső megállók (csakúgy, mint bárhol a világon), így tájékozódj helyben, előre.

Én Mükéné kivételével az összes helyen távolsági busszal jártam - mindenféle gond és elkavarodás nélkül, a netről kibogarászva, és helyben fixálva az infokat. Sokat segít igazi és/vagy gugli térkép nézegetése is, ott rábukkansz megállókra is, látod a távolságokat, domborzatot...stb.

 

... házi feladat elvégezve, mert jó napom van ...

Előzmény: Sarumen (1459)
ZsB Creative Commons License 2019.03.19 0 0 1466
Előzmény: Sarumen (1464)
ZsB Creative Commons License 2019.03.19 0 0 1465

az Akropolisz volt a kérdés, nem a múzeum :D

Előzmény: Törölt nick (1463)
Sarumen Creative Commons License 2019.03.19 0 1 1464

Köszönöm!

De itt én nem látom felsorolva:

Free admission days

6 March (in memory of Melina Mercouri)18 April (International Monuments Day)18 May (International Museums Day)The last weekend of September annually (European Heritage Days)28 OctoberEvery first Sunday from November 1st to March 31st

http://odysseus.culture.gr/h/3/eh355.jsp?obj_id=2384

 

 

Ettől függetlenül, remélem, igazatok van!

Előzmény: ZsB (1462)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.19 0 0 1463

Egyezzünk ki döntetlenben :)

Előzmény: ZsB (1462)
ZsB Creative Commons License 2019.03.19 0 0 1462
Előzmény: Sarumen (1460)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.19 0 0 1461
Előzmény: Sarumen (1460)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!