Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2007.05.21 0 0 251

köszönöm a segítséget!

igyekszem majd minél többet z említettek közül kiolvasni!

 

Előzmény: Zicherman Istvan (223)
Josic Julien Creative Commons License 2007.05.20 0 0 250

Üdv M.Zoli...

Köszönöm, ha jelentkezik, megírom néked és ismét összefutunk:)

Ezúttal nem olyan bárban mint legutóbb:)

Josic...

Előzmény: M.Zoli (248)
Yoshi Creative Commons License 2007.05.19 0 0 249

ideírom, mert ideírom, erősen off meg minden, de hirtelen keleltt topicot találnom:

 

egy amerikai író blogjából vannak, harcolt Vietnámban, és végülis egy adalék, hogy miért is nem szeretnek általában visszaemlékezni a veteránok stbstb:

"

For Paracelsus, I had two nicknames in ‘Nam. First up was Ganesha, after the Hindu god called the Remover of Obstacles. He’s the one with the elephant head. That one stuck with me, but I gained another that I didn’t like so much. The Iceman. One day, we had what the Aussies called a bit of a brass-up. Just our ship alone, but we caught an NVA battalion crossing a river, and wonder of wonders, we got permission to fire before they finished. The gunner had a round explode in the chamber, jamming his 60, and the fool had left his barrel bag, with spares, back in the revetment. So while he was frantically rummaging under my seat for my barrel bag, it was over to me, young and crazy, standing on the skid, singing something by the Stones at the of my lungs with the mike keyed so the others could listen in, and Lord, Lord, I rode that 60. 3000 rounds, an empty ammo box, and a smoking barrel that I had burned out because I didn’t want to take the time to change. We got ordered out right after I went dry, so the artillery could open up, and of course, the arty took credit for every body recovered, but we could count how many bodies were floating in the river when we pulled out. The next day in the orderly room an officer with a literary bent announced my entrance with “Behold, the Iceman cometh.” For those of you unfamiliar with Eugene O’Neil, the Iceman was Death. I hated that name, but I couldn’t shake it. And, to tell you the truth, by that time maybe it fit. I have, or used to have, a photo of a young man sitting on a log eating C-rations with a pair of chopsticks. There are three dead NVA laid out in a line just beside him. He didn’t kill them. He didn’t chose to sit there because of the bodies. It was just the most convenient place to sit. The bodies don’t bother him. He doesn’t care. They’re just part of the landscape. The young man is glancing at the camera, and you know in one look that you aren’t going to take this guy home to meet your parents. Back in the world, you wouldn’t want him in your neighborhood, because he is cold, cold, cold. I strangled that SOB, drove a stake through his heart, and buried him face down under a crossroad outside Saigon before coming home, because I knew that guy wasn’t made to survive in a civilian environment. I think he’s gone. All of him. I hope so. I much prefer being remembered as Ganesha, the Remover of Obstacles."

 

jó, tudom, nemidevaló, de talán érdekes olvasmány

M.Zoli Creative Commons License 2007.05.19 0 0 248
Üdv.

Ma talalkoztam egy ismerösömmel, aki egy szlovakiai magyar könyvesbolt halozat kepviselöje, es utolagos engedelmeddel felhivtam a figyelmet rad, illetve a könyveidre. Szervezett mar több könyvbemutatot, igy adtam neki a nevjegykartyadbol, es igerte, hogy mindenkeppen erdeklödik utanad. Remelem tartja is majd magat ehhez, es megkeres. A többi rajtatok mulik. :)))))

Üdv.
Előzmény: Josic Julien (243)
M.Zoli Creative Commons License 2007.05.19 0 0 247
Üdv.

Az egyik elsö sorban ülö en voltam. Elnezest, hogy annyira szoval tartottuk Josicot, de teged is megillet egy kis dorgalas, mert igenis oda kellett volna jönnöd. Plane azert, mert ha jol tudom földik vagyunk, es mar regota szerettem volna veled talalkozni. Remelem lesz meg ra lehetöseg. Kar, hogy olyan hamar el kellett menned, sajnos sokrol maradtal le.

Üdv.
Előzmény: Neva_07 (242)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.05.19 0 0 246
Aláírom... 1997-ben kerestem egy kurd területen eltűnt török katona-barátomat. Akkoriban a Nemzetközi Vöröskereszt Budán volt irodája (a faxom tudja milyen kisutcában; sokat kellett lépcsőzni a villamostól), a magyar meg az Arany János metró-megállónál.
Az első helyen a másodikra küldtek, ott meg a portással támadt vitám, mert ,,rendkívül fontos ember ám":((( Utánna meg finoman elküldtek a francba. (Csak rokonnak, családtagnak:(((( Utánna előbb az orosz vöröshez fordultam (onnan csak fél év múlva jött hír), majd a líbiaiakhoz (ök két héten belül válaszoltak, hogy nem tudnak semmit).

Az egész Vörös Kereszt (Vörös Félhold, Vörös Nap, Vörös Oroszlán) mára egy szarfaxú bürokratikus apparátus:((( Nem osztanak, nem szoroznak:((( Magyarán - nem csinálnak semmit:((

Pedig ha tudnák, hogy nem csak családtagok tudnak aggódni, meg legalább egy ilyen szarházi legalább EGY napot lenne hadifogoly:(((

Végül az iraki nagykövetségen keresztül sikerült felvenni a kapcsolatot. Az iraki Vörös Félhold adott információt (náluk volt fogságba). Legalább sikerült némi pénzt és egy csomagot elküldeni. Később mondta a srác, hogy rendkívül sokat jelentett neki az a takaró, zokni, szappan és cigaretta, amit kapott tőlünk (többen aggódtunk érte itthon; rendes srác volt. Magyarországon amig tanult - építkezéseken dolgozott velünk együtt, mint segédmunkás.)
Érdekes volt az irakiak beszólása, amikor mondtam, hogy már a Magyarországi Vöröskeresztnél jártunk:
,,- Uraim, ennyi eséllyel a római pápánál is érdeklődhettek volna. Nem tesznek semmit. A Máltaiakkal jobban jártak volna..."
Ennyi.
Előzmény: Sgt. Elias (245)
Sgt. Elias Creative Commons License 2007.05.18 0 0 245
Igen, tényleg van ilyen keresőszolgálat, minden nemzeti vk. társaságnál vannak, akik ezzel foglalkoznak. "Tracing" néven fut általában. Viszont a gond, hogy gyak. csak családtagoknak / rokonoknak ad ki információkat... Elég hatékony, de ha csak a barátodról van szó, sokat ne várj. :-(
Előzmény: Vucko (244)
Vucko Creative Commons License 2007.05.18 0 0 244
A vöröskeresztnek van egy nemzetközi kereső szolgálata. Pont a háború következtében eltűnt személyek keresése érdekében hozták létre még az I. vh idején. Tudtommal teljesen ingyenes.

Üdv

Előzmény: Neva_07 (242)
Josic Julien Creative Commons License 2007.05.18 0 0 243

Üdv Neva 07...

Kár, hogy nem segíthetek a barátodat illetően....Azt pedig sajnálom, hogy ilyen illemtudó vagy és nem jöttél oda hozzám, szívesen véltottam volna pár szót veled:)

Josic...

Előzmény: Neva_07 (242)
Neva_07 Creative Commons License 2007.05.18 0 0 242

Tiszteletem mindenkinek!

 

Tisztelt Josic! először is gratulálok a könyvbemutatóhoz, és örülök, hogy sikerült időt szakítanom és - mégha nem is végig - de ott lennem.

 

Sajnos nem sikerült végig ott maradnom (a húgommal együtt kb. 3/4 9 körül távoztunk) és így egy kézfogásról is lemaradtam. A bemutató előtt nem akartam megzavarni a beszélgetésed az első sorban ülőkkel és utána pedig már egyszerűen nem volt alkalom néhány szót váltani. Na de ami késik, az nem múlik! Talán az új könyved bemutatóján, vagy esetleg ha Szeged felé vet a sors, még pótolhatom a kézfogást!

Kb. mikor végeztetek a bemutatóval? No a bemutató után következő "bár akció" az nem lehetett kutya! :-)))

J. Marek nevű barátom és volt katonai akadémiás osztálytársam keresését, aki a Horvátországi harcok kitörésekor a sulit és az addigi életét hátrahagyva kiment harcolni nem adom fel. Már több helyen is megpengettem a húrokat. Valamilyen szálon majd csak sikerül elindulnom!

 

Üdv:

Neva_07

HUNTERKILLER Creative Commons License 2007.05.18 0 0 241
Amíg Josic távol van felhozom egy kicsit a topic-ot.
Bár lehet, hogy ismeritek az alábbi URL-en le lehet tölteni egy filmet ami Arkan tigriseiről meg Arkanról szól.
Szélsőséges propaganda ,de azért látható miféle modern felszereléssel voltak felszerelve (T-34),meg az nis miféle csapat volt ez.
Háát ezektől tényleg nem kellett volna reszketniük a horvát harckocsizóknak. :-)
URL:"http://zeljko.raznatovic.free.fr/videos.htm"
wolfline Creative Commons License 2007.05.17 0 0 240
Így csak nyugodtam , minden ilyen dolog fonos!...
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.05.17 0 0 239
Átmásolom, de a horvátoknál megjelenő oroszokról és ukránokról itt is lehet írni, ugyanis témába vág.:)
Előzmény: mickeySA (238)
mickeySA Creative Commons License 2007.05.17 0 0 238
masold at ezt a ludakba,majd ott reagalok kesobb a horvatoknal levo oroszokrol.illetve akiket en ismertem.
Előzmény: Zicherman Istvan (237)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.05.17 0 0 237
Mint mindig - tökéletesen stimm az infó!!!:))))

A szerbek oldalán az első Balkán-háborúban oroszok, szlovákok, románok, bulgárok és görögök harcoltak. Létszámban az oroszok voltak többségben (ha az állomány rotációját is figyelembe vesszük - orosz források szerint közel 1200 fő volt a négy év alatt. Egyszerre 300-400 fő. Leginkább három egységben fordultak meg, és a felosztás az ideológiai beállítást is tükrözi.

1. A ,,Ruszbat" (vagy másnéven: 2. önkéntes zászlóalj; az 1. önkéntes zászlóaljban leginkább bulgárok, görögök és szlovákok voltak). Ide a különböző elhivatott emberek jöttek. Ki szolidaritásból, ki pénzért - sok volt közöttük a volt szovjet hadsereg tisztje. Meglehetősen ütőképes csapat volt, de hát ez a minimum elvárható a hivatásos állománytól.

2. Az úgynevezett ,,Kozák zászlóalj" (nem hivatalos neve - ,,Fehér farkasok"). Ebbe leginkább kozákok jelentkeztek. Leginkább vallási és szolidaritási alapon. Hivatalosan pénzt nem kaptak, de a szerbek teljesen ellátták élelemmel, meg biztosították az utazásukat, szállásukat. Ez volt a MickeySA által is említett leghatékonyabb egység. (Gyakorlatilag született katonák; ráadásul többségük akkor már végigharcolta Afganisztánt, a Dnyeszter-vidéket, Tádzsikisztánt vagy Karabahot, Oszétiát, Abháziát).

3. Az orosz RNE (Orosz Nemzeti Egység) náci párt nacionalistáit leginkább a szerb szabadcsapatok olvasztották magukba és Arkan ,,Tigrisei". Fiatal, agyrémekkel terhelt brigád. Az értékük is arkan ,,macskáihoz" hasonló. Erkölcsi tartás nulla. Ahol arkanék végigvonultak, szerintem, az emberek a mai napig tudnának mesélni ,,hőstetteikről":(((
A többi orosz önkéntesek nem közösködtek velük és megvetették őket. Ismerek három olyan esetet, amikor - például - a 2. zászlóalj önkéntesei vagy a kozákok nem hozták ki a csatatérről az orosz nacionalista katonákat (pedig ez normális körülmények között kizárt!), és tudok olyan esetről is, amikor szabályos tűzharc zajlott az orosz nacionalisták és a 2. zászlóalj önkéntesei között (a bosnyákok nem kis ámulatára). Ugyanis ezek a ,,hősök" előtte kifosztottak egy falut. Hogy mit műveltek ott - inkább nem ecsetelem, mindenkinek a fantáziájára bízom. Vesztükre erősítésnek a 2. önkéntes zászlóaljat vezényelték oda, azoknak az embereknek meg betelt a pohár.Ha jól emlékszem öt halottja és vagy egy tucat sebesültje volt az esetnek.

Szóval - szomorú dolgok ezek:(
Előzmény: mickeySA (235)
mickeySA Creative Commons License 2007.05.17 0 0 236

"Amúgy a zsoldosság témájára ott van a ,,Vadludak" topik, inkább ott beszéljünk erről. Ne OFF-oljuk szét a fiúk munkáját:(( Esetleg csak arról írjunk itt, ami a Balkán-háborúkhoz kapcsolódik. (Ha lerhet.)"

 

ok,ok helyes:)

Előzmény: Zicherman Istvan (234)
mickeySA Creative Commons License 2007.05.17 0 0 235

udv

sajnos tul sok a topic hogy utolerjem magam az olvasasaban pedig szinte mindegyik hsz-hez lenne mit hozzafuznom.

Ezert az elso irasom ide kisse csapongo lesz..majd beall..

szoval a szerb oldalrol olyat aki magyar es irni fog ide kizartnak tartom hogy talalsz.Legalabbis olyat aki onkentes volt.A tigrisek kozt voltak magyarok de ezeknek total mindegy volt mik az elvek ideologiak..fel szerb szarmazasu bunozok voltak..akkor is es most is.Jopar eve amikor meg segitgettem a amgyaroknak akik kijottek ide jott egy ficko kb 25 volt,hogy o itt meg ott volt meg arkan meg tokom tudja...hogy o harcos meg ilyenek..kicsit segitettem neki aztan ugy beegetett hogy azota se senkinek.nem is fogok.kesobb belefolyt a jo'burgi alvilagba aztan vagy 4 eve nem hallottam rola.

A szerb oldalon levo kulfoldiek toobsege orosz volt.Nekik tobb memoarjuk van,Z.I. ebben bizonyara segit,otthon van benne.Sok volt meg ott a bolgar.

Az orosz harcosok erkezeserol hirtelen ami eszembe jut,hogy valami orosz nemzeti mozgalom toborozta oket meg volt egy hivatalos vonal amelyen at nagyon jolkepzett egysegek erkeztek a orosz katonai vezetes hattertamogatasaval.Ezek az egysegek akkor jottek mikor a szerbek kb negyedaron kaptak az orosz katona-maffia csoporttol t55,t72,meg repuloket..ocskavaskent..Ukrajnan,Romanian es az emberek Magyarorszagon keresztul erkeztek.Valahol Erdod(?) kornyeken volt olyan tabor ahol sok orosz volt.Meg kelet Bosniaban valahol Skelani tersegeben..Ez tuti info.

foleg szlavofil alapon erkeztek,ezek mogott kulonbozo nacionalista szerveztek alltak,illetve a masik reszuk meg az orosz hatalom altal valahogy tudott modon mentek.

En egyetlen eggyel talakoztam szemelyesen kesobb Kongoban.Orosz hadnagy volt,az akkor ott levo szerbekkel volt egy brigadban,de ez mas tema.

Amit meg tudok hohgy altalaban 3 honapos szerzodessel voltak,keves penzert.A letszamukat en akkori emlekeim szerint 3-400 fore teszem.

Előzmény: commandeer (192)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.05.17 0 0 234
Volt honlapjuk. Szétbombázták előbb a hackerrek, majd utánna hivatalosan is betiltották az ukrán hatóságok. Most is van egy, de az csak hírportál.
Bergről pedig inkább nem nyilatkozok:(((Le a kalappal! Legalább valaki ismeri a nevét...)

Amúgy a zsoldosság témájára ott van a ,,Vadludak" topik, inkább ott beszéljünk erről. Ne OFF-oljuk szét a fiúk munkáját:(( Esetleg csak arról írjunk itt, ami a Balkán-háborúkhoz kapcsolódik. (Ha lerhet.)

Tisztelettel:
Z.I.
Előzmény: commandeer (232)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.05.17 0 0 233
Az ,,Art of War" adta ki a ,,Fehér farkasokat" is.:)

Amúgy NAGYON sok jó írás van rajta: Karabah, Dnyeszter-vidék, Tádzsikisztán, Üzbegisztán, Abházia, Oszétia, a két Csecsen-kampány, a két Balkán-háború, Korea, Vietnám, a Grúz polgárháborúk, Angóla, Ethiópia, Rhodesia, Namíbia, Mozambik, Szudán, Csád, Afganisztán (ukránok és litvánok tollából a mostani részvétük is) és Irak. Idegenlégió, különböző egyéb helyszínek, amik a zsoldos szakmával együttjárnak.
Szóval minden helyszín, ahol az oroszok megfordultak, ráadásul mindkét oldalról.
Csak az a baj, hogy ott csak az írások töredékei olvashatók:(((

Az egyik legjobb ilyen jellegű portál.
Előzmény: aviator_eto (230)
commandeer Creative Commons License 2007.05.17 0 0 232
Az UNA-UNSzO-ra gondoltam. Nekik van honlapjuk? Régebben volt itt egy tiszteletbeli konzulja a csecseneknek, az után lett az hogy a Magyar Külügy Minisztériumból kirakták mert szembe ment a hivatalos Magyar állápontal. Berg Károlynak hívták. Tudsz erről valamit. Én a Magyar Jelen-ben olvastam egy egy oldalas cikket róla. Hááát ....
Előzmény: Zicherman Istvan (231)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.05.17 0 0 231
Nem tudok sajnos elmenni, mert Németországban vagyok:(((De lélekben veletek vagyok!:)

Az ukrán nacionalisták? Régen vagy most?
Régen UPA volt a felkelő hadsereg és OUN az ukrán nacionalisták szövetsége. A kaukázusi harcok során pedig az UNA-UNSzO ukrán önkéntesei harcoltak Dudajev oldalán.
Előzmény: commandeer (229)
aviator_eto Creative Commons License 2007.05.17 0 0 230

Asszem az www.artofwar.ru-n lattam jugoknal harcolt orosz onkentesek visszaemlekezeseit.

 

Egyebkent azon a szajton sok erdekes elbeszeles van. Az egyik legerdekesebb szamomra ez volt:

 

http://artofwar.ru/w/wahidow_b/text_0030-1.shtml

Előzmény: Zicherman Istvan (228)
commandeer Creative Commons License 2007.05.17 0 0 229
Már csak két kérdésem maradt. Ma este jössz-e a könyvbemutatóra? Mi az Ukrán nacionalisták neve és honlap címe?
Előzmény: Zicherman Istvan (228)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.05.17 0 0 228
Engedélyre vár, mint sok minden más.
(Azért közben fordítgatok ezt-azt).

Mondjuk leginkább a Csecsen-háborúval kapcsolatos visszaemlékezéseket fordítgatom, de van két könyv és egy kézirat a két Balkán-háborúból (1991-95, 1998-99), amik publikálásra várnak. A ,,Fehér farkasok" az egyik ilyen könyv (a másik ,,Önkéntesek a Kosmet-i hadműveletekben", a kézirat pedig egy szerb oldalon harcoló mesterlövész emlékiratai, 1991-95-ös háborúból).
Előzmény: commandeer (227)
commandeer Creative Commons License 2007.05.17 0 0 227
A Fehér farkasok megjelent magyarul is, vagy ez is kiadási engedélyre vár?
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.05.17 0 0 226
ennek kapcsán eszembe jutott a szerb oldalon harcoló orosz önkéntesek visszaemlékezése (,,Fehér farkasok" címmel jelent meg két éve). Ezt most a könyvekkel kapcsolatosan mondom, hogy mely szerző hiteles, és mely nem.
Valószínűleg z a szerző hiteles, amelynek a szavait a másik oldal is alátámassza.
Nos, Juliennek a könyvei teljes mértékben megfelelnek ennek a kritériumnak (most nem dícsérni akarom, isten ments). Egyszerűen amikor egyeztetem a szerb és orosz visszaemlékezésekkel - teljes mértékben passzolnak! Egy egyszerű példa: Juliennél az egyik helyen olvasható egy összecsapás, ahol orosz önkéntesekkel harcoltak. Felnyitottam a ,,Fehér farkasokat" - minden tökéletesen passzol (beleértve a vesztességeket, helyszíneket, időpontokat).

Na most Földinél ezek a történetek rendkívül távol állnak a valóságtól (már nem is beszélve a népköltészeti részekről és a nyilvánvaló logikai bakikról).
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.05.17 0 0 225
A 91-95-ös háborúból senkit sem ismerek.
Akiket meg igen - azok nem tudnak magyarul, sajnos:((((((
Előzmény: commandeer (224)
commandeer Creative Commons License 2007.05.17 0 0 224
Olyan embert nem tudsz aki kint volt a másik oldalon és hajlandó itt írni?
Előzmény: Zicherman Istvan (223)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.05.17 0 0 223
A könyvek önmagában nem mindig képesek teljes mértékben átadni az események minden mozzanatát, ráadásul a szakirodalom néha ,,száraz". Ezért fontosak a visszaemlékezések.
Bár az is igaz, hogy a valóban érdekes történetek inkább bizalmi alapon, ,,kézről kézre" cserélnek gazdát.

Régóta próbálok néhány könyvet kiadni magyarul, de a szerzők egyenlőre nem adtak engedélyt.
Mondjuk az a másik oldalról.
Előzmény: Törölt nick (210)
wolfline Creative Commons License 2007.05.17 0 0 222
Fogalmam sincs mi várható és tulajdonképpen annyira nem foglalkoztat, csak a legutóbbi híradásokból gondolva, mikor is elfogtak pár alkaida gyanús egyént az ottani régióban, amugy nincs semmi infom.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!