Keresés

Részletes keresés

Kisfiatal Creative Commons License 2015.07.17 0 0 4107

Ha én kötnék egy(adásvétei) előszerződést foglalóval, ahhoz kell ügyvéd ? És ebből-indok nélkül-ki lehet táncolni ha úgy alakul-nyilván a foglaló bukásával ?

Törölt nick Creative Commons License 2015.07.13 0 0 4106

igen, a rendezési terv szerinti besorolás nem változik meg ettől. csak nem a földforgalmi tv alá esik az adásvételi  procedúra

Előzmény: Kisfiatal (4105)
Kisfiatal Creative Commons License 2015.07.13 0 0 4105

Ha egy zárkertet kivonnak a művelésből, akkor vonatkozik még rá a beépítési korlát ? 

Előzmény: Törölt nick (4094)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.10 0 0 4104

Szerintetek bele szabad menni ilyen üzletekbe? Érdemes lehet így lakást venni? Kérdezzünk meg esetleg egy ügyvédet erről? 

 

- bele szabad menni - hogy kell-e az más kérdés.

- ezt neked kell eldönteni

-mi a kérdés tőle? döntsd el te. a szerződést egy ügyvéd sem fogja  felek helyett betartani.

 

nyilván volt / van ilyen- van ahol működött és működik. van ahol nem. ezt előre megmondani kb. majdnem lehetetlen.

Előzmény: adry1992 (4100)
murray Creative Commons License 2015.07.10 0 0 4103

hol van ez a környék? nehogymá egy szabad lakás ne legyen arrafelé

Előzmény: adry1992 (4102)
adry1992 Creative Commons License 2015.07.10 0 0 4102

Sajnos elég rossz az ingatlanpiaci helyzet a környéken, pillanatok alatt elkapkodják a lakásokat, ráadásul 30-50%-kal drágábban, mint az ország más területein, ezért is az előleg szerintem. Kicsit tartok én is a dologtól, annyira mindenki próbálja belebeszélni a fejembe, hogy átverés, holott tényleg az összes új lakásra kérik az előleget, és mindenhol így mennek a dolgok, ahogy itt is... de már összezavarodtam. Új lakást pedig megépültet képtelenség a környéken venni, 0 az esély rá, ez a baj. :/

Előzmény: murray (4101)
murray Creative Commons License 2015.07.09 0 0 4101

"Felajánlottam az építtetőnek a bankgarancia vagy az ügyvédi letét lehetőségét, de nem mentek bele. Azt mondják, az előlegért cserébe megkapjuk a telekrészt, benne vannak az engedélyek..."

 

ezek után bele ne menjetek ilyenbe! egy cég eltűnik a pénzzel a túróba és annyi mindennek.

a telekrészt tolják fel maguknak. az semmi.

ezer jó újépítésű lakás van szabadon nézzetek olyat. ami megépült és tiszta jogilag.

Előzmény: adry1992 (4100)
adry1992 Creative Commons License 2015.07.09 0 0 4100

Sziasztok.

A véleményeteket szeretném kérni. A párommal saját lakást szeretnénk, ki is néztünk egy új építésű lakást 15 millió Ft-ért. A tervek nagyon jónak tűnnek, kertkapcsolat, csendes környék...stb., azonban a fizetési móddal kapcsolatban komoly aggályaim vannak. A lakások (több is lesz) nem épültek még meg, most kezdik őket nemsokára, jövő tavaszra ígérik őket. Azonban már most kérnek lakásonként 6 millió előleget (az építtető nekünk 5 millióba is belement), illetve 300 ezer ft foglalót. Utánajártam, mivel igen közkedvelt régióban lakunk, ez nem ritka, az új építésű lakásokat mind ennyire előre le kell foglalni, én mégis félek, hogy odaadom a pénzem és nem lesz a projektből semmi, a pénzem meg elúszott. A lakásokat az OTP Ingatlanpont is hirdeti, őszerintük leinformálták a céget és megbízhatóak, nem kell csőddel, átverésekkel, hasonlókkal számolni. Felajánlottam az építtetőnek a bankgarancia vagy az ügyvédi letét lehetőségét, de nem mentek bele. Azt mondják, az előlegért cserébe megkapjuk a telekrészt, benne vannak az engedélyek...stb. Nem tudom, bele szabad-e menni egy ilyen vételbe, a környezetünk azt mondja, biztosan csak el akarják lopni a pénzünket, de mi meg úgy vagyunk vele, hogy minden cég előleget kér a lakásokra, senki nem épít manapság előre, foglalás nélkül, ez az új lakás ára. 

Szerintetek bele szabad menni ilyen üzletekbe? Érdemes lehet így lakást venni? Kérdezzünk meg esetleg egy ügyvédet erről? 

Törölt nick Creative Commons License 2015.07.08 0 0 4099

nem. max. a házasság utáni esetleges értéknövelő beruházás felére. 

Előzmény: Amerigo61 (4098)
Amerigo61 Creative Commons License 2015.07.08 0 0 4098

Sziasztok,

 

Vagyonmegosztással kapcsolatos kérdésem van. Az egyik családtagom 5 év házasság után válni fog. A lakás, amiben laktak, az ő nevén van, és ő is vásárolta még az esküvő előtt. Kérdésem, hogy a házastársa jogot formálhat-e a lakás egy részére?

Törölt nick Creative Commons License 2015.07.08 0 0 4097

ha vállalta  a letéti számlán kezelést, akkor az is benne kell lenni vagy a szeződésben vagy a letéti szerződésben h milyen határidővel rendezi ezeket. a szabadság egyéni szoc. problém. van internet bank, meg helyettes ügyvéd. meg ilyenek. 

Előzmény: d.timike (4096)
d.timike Creative Commons License 2015.07.07 0 0 4096

Senki?:(

d.timike Creative Commons License 2015.07.06 0 0 4095

Sziasztok!Segítsetek kérlek!Az utolsó hajrához érünk a lakáseladásunk tekintetében.Holnap utal a hitelintézet a vevőink ügyvédjének (a letéti számlájára)Mivel hitel,jelzálog van (vételár kevesebb ,mint fele összegének megfelelő összegről lenne csak szó)a lakásunkon,ezért a letéti szla.Ügyvédük közölte,hogy elindítja a bankunknál az ügyletet,de ő a héten elmegy 3 hét szabira,és csak 07.27-én folytatja az egész adásvétel lebonyolítását.Az adásvételben 07.15 van feltüntetve kifizetés dátumaként vevők részéről.Utána ügyvédnek el kell járnia a jelzàlogjog törlésének ügyében.Ha az megvan,fennmaradó részt átadja részünkre.Kérdésem,hogy milyen jogon ülhet 3 hétig a pénzen?Ráadásul nekem ott a másik vétel,annak a kifizetési határidejéből kicsúszok.Holnap szeretném ráborítani az asztalt erre az ügyvédre,de szeretném,ha segítenétek,hogyan érveljek.Hogyan tudom hatásosan rávenni,hogy igenis kötelessége végigvinni a lehető leghamarabb ezt az adásvételt.Köszönöm,ha megtiszteltek egy-két jó ötlettel!

Törölt nick Creative Commons License 2015.07.01 0 0 4094

ja foglalót sem, mi úgy szoktuk, h a teljes vételár ügyvédi letét, amig végig fut. közben karbantartó munkákat átvesz a vevő- ha akarja. mert azért az eladónak is tudni kell, hogy megvan a lóvé. ezért a foglalónak semmi jelentősége itt.

Előzmény: Kisfiatal (4092)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.01 0 0 4093

van aki áfás, van aki nem. nyilván ettől függ

a win-win jó.

hajrá :)

Előzmény: Kisfiatal (4092)
Kisfiatal Creative Commons License 2015.07.01 0 0 4092

Most azt gondolom, meg kell beszélni az eladóval, hogy a kifüggesztés lejárta után adja át az ingatlant használatra, azzal a kikötéssel, hogy nem alakítunk semmit át, max karbantartás jellegű dolgokat csinálunk meg, a lóvét letétbe helyezzük(gondolom, semmi esetre sem célszerű előre fizetni bármennyit is ? ), persze foglalót kap, 10%. Akár havonta jöjjön ki ellenőrizni. De bérleti díjat nem fizetek neki, akkor felejtős.. :)

Nincs kedvem várni arra a qrva rendeletre a kivonásról, ha így is beköltözhetünk, pénzünk meg úgyse lenne még hogy nagyobb beruházásokba fogjunk. Valahol a tulajnak is jó lenne, mert karban lenne tartva. Jövő tavaszra meg csak átíródna a nevünkre, addigra már pénzünk is gyűlne, elkezdhetnénk a felújítást. Szóval nyer-nyer üzlet. Sztem itt igazából mi bukhatnánk, ha nem is sokat(nyilván nem költenék rá sok pénzt). Kérdés szentimentálisan mennyire ragaszkodnak az ingatlanhoz, merthogy ők építették.. Úgy tűnt, nem bármi áron eladó..

Ügyvédektől már kértem előzetes árajánlatot és megnyugodtam 50 ezer körüli összegeket mondtak. Amúgy brutto v netto ? :) Az egyik írta hogy 50e+ áfa, a másik csak hogy 40-50e.

Előzmény: Törölt nick (4091)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.01 0 0 4091

1. kérdés : persze, épp az a rákfenéje a dolognak, hogy mire végig fut a történet - lehet az ingatlan már nem is tehermentes, ezért javaslom az ügyvédi letétet, eladó nem visz el semmi pénzt - sajnálom ez van

2. kérdés: igen ( általában majd 4 hónap elmegy a  szuttyogással ) a múltkor egy ügyfél biciklizés közben kapott kedvet egy telekre, de mondtam neki jó lesz, ha szánkózás közben is tetszeni fog, mert kb. akkorra lesz az övé.

a kivonás költségeit az eladónak kell állni - elvileg - aki el akar adni, nem igen akar majd erre költeni, már látom, ahogy a vevők előlegezik meg ezt, más kérdés, h a kivonás után  pedig nem lesz - e épp az probléma, hogy akkor meg egyéb adók alá esik .....hülyeség az egész úgy, ahogy van ( de nyilván tudom miért került bele a zk is a kifüggesztéses történetbe )

3. kérdés: általában 1 % + FH szolg dij, tuli lap, a 150 az erre erős... sajnos felénk ez nem dívik :)))

Előzmény: Kisfiatal (4090)
Kisfiatal Creative Commons License 2015.06.30 0 0 4090

ha nincs elővásárlásra jogosult, az ügy összes irata visszakerül az ügyvédhez, aki benyújtha a FH-ba, eladó pedig felveszi a vételárat.

 

Ezután úgy tudom, még pár hónapot elgurigáznak egymással a különböző gittegyletek.. Olvastam olyat is, hogy már ez is letelt. a Földhivatal megadta a zöld utat a vételre, majd jött a NAV, és rátette a kezét az ingatlanra tartozás miatt.. 

Na mind1, amúgyis eszembe jutott egy dolog: mi van akkor, ha én mondjuk júl közepén megkötöm az adásvételit, és kifüggesztésre kerül, de utána mondjuk meghozzák a rendeletet a művelés alóli kivonással kapcsolatban ? Ugye amiről volt szó már tavasszal, hogy a parlament elfogadott valamit, hogy a zártkerteket könnyen ki lehessen vonni, de még nincs rendelet. Gondolom ez ősznél hamarabb nem is várható. Akkor nekem már mindegy, várhatom végig a kifüggesztéses játszmát ? Gondolom igen. 

Más: ügyvédi munkadíjnál mennyire számíthatok ? Ez egy zártkerti, kb 6 millás ingatlan, és olvastam egy irodánál, hogy ez 150 ropi merthogy hosszadalmasabb.. Majd lefordultam a székről, mert előzetesen 50-60 ezerrel kalkuláltam, de mindenképp 100 alatt..

Előzmény: Törölt nick (4089)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.29 0 0 4089

tegyük tisztába a dolgokat. 

 

kifüggeszteni a végleges adásvételi szerződést kell

 

a vételárat általában ügyvédi letétbe helyezik, jelezvén, hogy megvan, viszont átadásra azért nem kerül, mert a kifüggesztés után adható csak be a Földhivatalba, addig meg sok viz folyhat a Dunán, és ezzel egyidejűleg az eladó tulajdoni hányadát is érheti vész (mondjuk pl. végrehajtás keretében ... esetleg. )

 

ha valaki él az elővásárlási jogával, akkor pedig a letétből a vevőnek visszajár,

 

ha nincs elővásárlásra jogosult, az ügy összes irata visszakerül az ügyvédhez, aki benyújtha a FH-ba, eladó pedig felveszi a vételárat. 

 

mindeközben a használat tekintetében, mindenki a saját rizikójára azt tesz amit akar ill. nyilván  amiben megegyeznek.

 

 

 

 

Előzmény: Kisfiatal (4088)
Kisfiatal Creative Commons License 2015.06.29 0 0 4088

Azon gondolkodom, hogy vajon meg lehetne e úgy oldani a dolgot, hogy a kifüggesztés lejárta után nekem használatba átadja a tulaj az ingalant ? PErsze ez nyilván a tulajon múlik. Arra gondolok, hogy ugye ha a 60 napos határidőn belül nem jelentkezik elővásárlásra jogosult, onnantól a fő veszély elhárul a vételem elől nem ? Tehát kapna a tulaj foglalót, esetleg a vételár egy részét, és a gyakorlatban átkerülne tulajdonomba az ingatlan, legalább állagmegóvás miatt. PErsze, kellene rá költeni többet, ablakcserék stb. De így pl egy júliusi szerződés után szeptemberben már akár költözhetnénk is, vagy legalábbis alap, karbantartás jellegű) dolgokat megcsinálhatnánk az ingatlanon. Mondjuk a mostani tulajok még kijárkálnak hétvégenként.
Vélemény ?

Törölt nick Creative Commons License 2015.06.27 0 0 4087

ha a térképen rajt van, akkor a földhivatalnak kell korrigálni a hibát, ugyanis változási vázrajzzal együtt kerül térképezésre és ezzel együtt változik a művelési ág. - ergo ezt kijavitják szerintem

 

kifüggesztést nem lehet megkerülni- ami zártkert az kifüggesztéses ceremóka - de úgy tudom változni fog, ahol vállalják a műv. alól kivonást azoknak majd nem kell. nagyjából százezeres játék lesz. de majd csak lesz. ha lesz.

Előzmény: Kisfiatal (4086)
Kisfiatal Creative Commons License 2015.06.27 0 0 4086

Lekértük a térképmásolatot is, azon fel van tüntetve az épület. Viszont a tul. lapon csak "kert" van.. Tudom ezt a kifüggesztést, nem lehet vhogy megkerülni ? VAgy pl adásvételibe beleírni h kötelesek megóvni az állagát, vagy vmi. Mert ugye azért fél évet várni egy házra.. Addig bármi történhet. Művelésből kivonás nagy cécó és súlyos pénz ?

Előzmény: Törölt nick (4085)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.26 0 0 4085

már miért is nem kéne rajta lenni ?:) hát ott van nem? akkor a tuli lapon is rajt kéne lenni - elvileg. 

ha több mint 10 éve rajt van, akkor kértek hatósági bizonyitványt ill. nyilván az eladó és rajt lesz :)

 

haszonélvezeti jogosult az adásvételi szerződésben mond le

 

zártkert viszont kifüggesztés alá esik

Előzmény: Kisfiatal (4084)
Kisfiatal Creative Commons License 2015.06.22 0 0 4084

Na közben utánajártam hogy nem is kell külön rajta lennie az épületnek. Viszont az épület engedélyeit, tervrajzát le lehet kérni valahogy ?

Előzmény: Kisfiatal (4082)
Kisfiatal Creative Commons License 2015.06.22 0 0 4083

Ja mégegy dolog: haszonélvezet is van rajta, holtig tartó. Így nyilván nem venném meg, csak ha hivatalosan lemondanak róla. Hogy megy ez ?

Előzmény: Kisfiatal (4082)
Kisfiatal Creative Commons License 2015.06.22 0 0 4082

Üdv !

 

Nyaraló vásárláson gondolkodunk, konkrétan ez egy zártkerti ingatlan, telek, rajta egy kb 30m2es épülettel, ami konkrétan 2 szintes ház, hivatalosan ugye gazdasági épület.

Lekértük online a tulajdoni lapot, ezen nem szerepel épület, annyi van hogy kert, x m2 terület. Nem kéne vmilyen formában rajta lennie hogy ott egy épület is van ?

A netes hirdetésben mellékelve van alaprajz is (ez rendes tervrajz méret adatokkal, nem móricka-rajz), ez azonban nem teljesen stimmel magával az épülettel. Apró eltérések vannak, kis ablak máshol van, a tervrajzon van ajtó ami valójában nincs(vagy időközben befalazták), meg vannak térelválasztó belső falak, amik valójában szintén nincsenek, ezek sztem nem is voltak. Lehet hogy így trükköztek a zártkert jellege miatt az építéssel ? Vagy ez egy korábbi tervrajz, amit később módosítottak ? Hol lehet megszerezni az épület terveit, adatait, történetét ? 

Tdizsolt Creative Commons License 2015.06.16 0 0 4081

Szia!

Ezt szeretném elkerülni/megelőzni én is,inkább most,mint utólag a kész utcát "miattam" szétcsapatni... Csak az az egy nem fér a fejembe,hogy a cég,ami elvileg erre specializálódott,miért nem látja a lehetséges probléma forrását,amit kvázi csípőből,ránézésre tudnia kéne. Tudom,az egész arról szól,hogy nem akarnak mély alapot csinálni,mert az sok földmunkával,ezzel egyenes arányban sokkal több költségbe kerül,egyszerűbb a szintet megemelni,és máris spóroltak több száz/ezer m3 föld kitermelésén és elszállíttatásán...és a végén még mennybe is megy a cég,mert határidő előtt befelyezték az utat...

Előzmény: murray (4080)
murray Creative Commons License 2015.06.16 0 0 4080

mi utcánkban is ez volt. eleve lejtős a telek minden víz tőlem kifolyik az utcára.

jött az új út, tök magas lett -én megúsztam de a szomszédnak visszafolyt a víz ő szétverette az egészet addig járt a nyakukra amig megcsinálták. 

Előzmény: Tdizsolt (4079)
Tdizsolt Creative Commons License 2015.06.16 0 0 4079

Szia!

Abban igazad van,hogy a saját telkemen keletkezett csapadék elvezetéséről nekem kell gondoskodni(azért van az esővíz elvezető árok a ház előtt),dehogy a közterületről a magánterületemre befolyoról is nekem kéne,az számomra új....20 éve vagyok az építőiparban,de ilyenről még nem hallottam,ahogy arról sem,hogy a zúzott kőre húznának aszfaltot,azt jóvan,az eredeti szintet leszarjuk...a hatodik felújítás alkalmával meg majd 80 cm-el lesz magasabb az út,mint a kocsibeállók??Amúgy nem aszfalt lesz,hanem térkő,ezt az előző hozzászólásomban leírtam...

Előzmény: _kip_ (4078)
_kip_ Creative Commons License 2015.06.16 0 0 4078

A csapadékvíz elvezetésről mindenkinek saját magának kell gondoskodni a telkén.

Nem lehet széllel szemben pi**ni.

Nem a pacsiságon múlik, az utat így szokták építeni, hogy a régire húznak új réteget.

Örülj a szép új aszfaltnak, a lejáród aljába csinálj egy gödröt bele egy úszós búvárszivattyúval.

 

Előzmény: Tdizsolt (4076)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!