Keresés

Részletes keresés

-lola- Creative Commons License 2008.05.27 0 0 600
nade fijjug (meg, ha vannak itt, lyányok is):

talán kevesebbet kék lehellni...
Előzmény: csakcsendbenn (599)
csakcsendbenn Creative Commons License 2008.05.27 0 0 599
Ezekből meg kedvelem a Vigasztalás kesernyés humorát (és képét), meg a Fortuna kegyeltje paradox játékát, cím nélkül is akár... A Haiku szerző is jó, de finomabb, lehelletnyibb képet tennék alá, és 1-2 hangnyit hangolnék rajta:

Életműve, mint
élete, lehelletnyi
haikukból áll.

-o-

Mygan... Elnézésedet kérem, ha a véleményemmel, javaslataimmal megbántottalak volna... Nem állt, éppen nem ez állt szándékomban.
Előzmény: Mygan (596)
csakcsendbenn Creative Commons License 2008.05.27 0 0 598
Azért engem az a:

Szabad vagy, ha nem
vagy rabja magad, és más
szeszélyeinek.

igen elgondolkodtatott... Úgyhogy haiku, vagy sem, részemről ezt szeretem és kész.:)
Előzmény: Vékony_Andor(33) (597)
Vékony_Andor(33) Creative Commons License 2008.05.27 0 0 597

Rengeteg jó haiku között az okos, bölcs mondatok nálam kilógnak a sorból.Tudom hajlamosít rá irodalmi múltunk, és a haiku rengeteg kitérőnek lehetőséget és teret enged, de mégis inkább:

-  Ne magyarázzon el semmit.

-  Ne értelmezze a világot.

Csak villanjon fel benne egy természeti állapot, vagy egy hétköznapi történés - bármiféle minősítés nélkül. (A japán poétika ezt a felmutató jelleget a sono-mama ("éppen ilyen") kifejezéssel jelöli.)

Az önmagunkba zárt kérdés persze, ettől még kérdés marad: Meddig szélesíthető a haiku  világa? Más irodalmi múlt..., tudjuk a klasszikus versben a rím megfogható, a gondolat tetten érhető és élvezhető (néha akkor is, ha nincs rím). Nem állít fel magának értelmezési szabályokat, mégis szeretjük őket! Önmagukért és önmagunk által. A haiku-ból hiányzik a jó értelemben vett "költői szabadság". Az írónak annyi szabályt kell szem előtt tartania (uram bocsá 3 nyamvadt sor megírása erejéig), hogy esetenként elveszik az érték, vagy ami még szörnyűbb, a vers erőltetett lesz.

 

 

Előzmény: Mygan (595)
Mygan Creative Commons License 2008.05.25 0 0 596
csodálkozásfortuna kegyeltjehaiku szerzőmaditációútban hazafelévigasztalás Üdv: Mygan
Mygan Creative Commons License 2008.05.25 0 0 595
Szellemhajó, Teljes valószínűség és Fortuna kegyeltje ciklusokból: Myganszabadságfogyasztói társadalomest honorbízzálszellemhajóidill
csakcsendbenn Creative Commons License 2008.05.25 0 0 594
Az internetesekből, mint írtam, a 3. tetszik leginkább...;) Képileg ezek - nekem - kuszábbak.
A Paradoxon paradoxonja igen jó... Most, hogy átírtad, nem tudom, hogy szól a szöveg, de kisebbre venném és levinném a lap aljára, hogy minél inkább látsszon az a bogár... és mondjuk a lábai közé csúsztatnám a címet.
Az első szerelem betűméretét is kisebbre venném, középre törném és lehetőleg 'fekete lyukba' helyezném.
A Profan creator a leg... Épp ezért tutira kisebbre venném a betűt, betűtávot, és... a címet a ködben hagynám, a verset a vízbe dobnám. Mondjuk szürke betűszínekkel játszanék, és akár lehetne más szürke a cím és a szöveg... Tuti verskép lenne...:)

Még egy dolog: oda kéne figyelni a karakterekre: hiába szépek, hiába harmonizálnak képpel, szöveggel, ha nincsenek magyarítva, az ékezet lerontja a hatást. Most még hagyján, de ha egyszer el akarnád vinni, le akarnád tenni valahova, - ez zavaró. Vagy más fontot javasolnék, vagy ha fix a szöveg, vedd el a szövegvoltát, tedd képpé, jelöld és töröld ki a fránya ékezetjét és kreálj neki gyorsan egy hozzáillőt...

Még egyszer: ezek nüanszok, de jót tennének a dolgaidnak. Szerintem.:)
További jó munkát kívánok szeretettel...:)
Előzmény: Mygan (585)
csakcsendbenn Creative Commons License 2008.05.25 0 0 593
"Nálam a képek és a mondanivaló egyszerre jelenik meg. A képek az emlékezetemben lévő valós és absztrakt darabokból állnak össze. Ezeket újrafogalmazva, új tartalommal megtöltve számítógéppel hozom létre."

De pl. az 584 képei festmény-alapúak, nem...? Azokat is te csináltad, vagy átvetted és aztán 'gyurmáztad'?

"Nem fényképhez írok. A képet ugyanúgy találom ki, mint a haikut. Van, amikor nem tudni melyik ötlet volt meg előbb a fejemben."

Ezeknél azért mintha a kép: a hangulat meg a színek - egy lépéssel előbb lettek volna...:) Viszont nagyon jók, a kép és szöveg együtt. Szépen harmonizálnak, ki vannak találva...

Úgyhogy tényleg csak nüansznyi dolgokat mondok vagy kérdezek.
A temetés - igen jó, szöveg is, kép is, együtt is. Egy apróság, lehet, hogy csak az én szemem igényli, hogy közel azonos távolságra legyen a szélektől (bal, alsó) a szöveg. Tehát mondjuk lejjebb tenném...
Az ősz-nél, meg a Téli időszámításnál az 'éltem' - kicsit keresettnek, modorosnak tűnik. Tudom, szótagszám..., de akkor is, éltes még csak-csak lehet az ember manapság de 'élte' már nem nagyon van. Értjük a szót, persze, csak... régies, idegen. Nem tudom, talán: létem. Vagy, ha azt túl hmmm... nagyzolósnak érzed, szerintem fuss még egy kört a verssel, az átrendezésével, hogy olyan szerves egész lehessen, mint a Temetés... (Nem akarlak a tippjeimmel befolyásolni, de szerintem érdemes lenne a szöveggel még 'molyolni' picit.) A Téli időszámításnál a nappal-lal van még kis bajom, hiányolom oda a névelőt. 'mint a nap, kurtább életem.' Valahogy így tudnám elképzelni.
A tél nekem megint 'csak' pillanat-rögzítő hai, ami nem baj, kell az is...:)
Az elrendezésre viszont itt is, másutt is, jobban ügyelnék: hogy ne tegyek rá képi 'információra' szöveget (pl. Melodráma, aminek viszont igen jó a címe...:), Inkább kisebbre venném a betűméretet, sortávot, cím - vers távolságot és keresnék olyan teret, ahol nincs mit eltakarjak...
A Tetszik?-nek speciel nem a háttere, hanem a szöveg kesernyéje tetszik...:)

De alapjában mind jó, - úgyhogy próbáld meg nem kekeckedésnek, hanem jószándékú együttgondolkodásnak tekinteni...:)
Előzmény: Mygan (587)
csakcsendbenn Creative Commons License 2008.05.22 0 0 592
Ezek tök jók... Ha így folytatod, hétvégén már egy kötetnyi képverset 'elemezhetek'...;) Meg a végén még felpiszkálsz, hogy néhanap megint 'kép-zelegjek' kicsit...:)

(Az iwiwes érdeklődő nem én voltam, hetek óta nem jártam ott. De végülis mindegy.)
Előzmény: Mygan (591)
Mygan Creative Commons License 2008.05.21 0 0 591

Köszönöm a biztatást, Csakcsendbenn-nek a az iwiwes érdeklődést és véleményt.

Négy filozófikus és egy paradoxon amin mostanában molyoltam.

Ezt előre írtam, de nem tudom hova lett.

Mygan

 

Mygan Creative Commons License 2008.05.21 0 0 590

haikunyi léttizenhét szókérész életKéérész élet2paradoxon-yakuza

Mygan

csakcsendbenn Creative Commons License 2008.05.21 0 0 589
Mygan, örülök, hogy nem bántódtál meg, sőt mi több, rugalmas is vagy...:)
A szabályokhoz nekem sincs sok közöm, nem is igen mélyedtem el bennük.
A Haiku írás jó...:)
Egy nüansznyi kérdés: nem lenne-é érdemes az 'őket'-et kicserélni pl. 'versem'-re? Úgy bárhol, bármikor, haiku-topiktól és címtől függetlenül is megállna, - értelmezhető lenne. Ráadásul hirtelen az is ott feszülne benne, hogy lehet (de csak lehet:), hogy akár épp erről a versről beszélsz...
Tehát:

Tökéletes nincs.
Ma is átírtam versem.
Tökéletlenné?!

A szomorúfűz jobb lett (szerintem:), csak most a szótagszámmal lehetne kekeckedni. Annak, aki szeretne kekeckedni.:) Én nem szeretnék, mert az a 'szép', az kell oda, ha meg helyettesítgetni akarnánk a szavakat, vagy átrendeznénk, már nem az lenne az értelme, hangulata...:) Szóval tökéletlenebb lett, mégis jobb...;)

Klasszikus fényképszerű pillanatképek koncepció elfogadva...:)

"Fodor Ákos világa - gondolkodás-módja: paradoxonok, aforizmák, a lét, nemlét kérdései" - szerintem is jobban passzol hozzád.

"az ember nem azért kertészkedik, hogy lássák milyen szép a kertje, hanem, azért mert szereti csinálni és szüksége van rá a lelkének"

Ez a 'szereti csinálni', ez látszik...
Persze, ha mások is szeretik nézegetni, az se csak szerencse, néha az is jól tud esni...:)
(Én meg nem piszkáltalak volna, ha minimális alakítássalal nem lehetne a 'bokraidat' még formásabbá tenni... De nem Szentírás, amit írkálok. Tekintsd sima jószomszédi tapasztalatcserének.;)

Az itteni képverseidről csak hétvégén írnék, most melóhegyek vannak...
Előzmény: Mygan (587)
gyöngyvirág Creative Commons License 2008.05.20 0 0 588
Kedves Mygan! Olvastam odaát is haikuidat, örülök, hogy betértél ide, ez a topik épp ezért jött létre. Én szeretek fotózni is, haikuzni is, de sem technikailag nem vagyok azon a szinten, hogy a képeket és a verseket összerendezzem, sem fantázia tekintetében nem állok ott, hogy többet hozzak ki a képből és a versből, mint amennyi belekerült. Csak így tovább, alkoss a mi örömünkre és elgondolkodtatásunkra is!
gyv
Előzmény: Mygan (585)
Mygan Creative Commons License 2008.05.20 0 0 587
Csakcsendben

Még nagyon új vagyok, de azért sok mindent tanulmányoztam a haikuból. Minden szabályra találni példát és minden szabály megszegésére is. Magam részéről nem tudományosan írok, csak ösztönösen, amit aztán csiszolgatok, mert: (elnézést, hogy magamtól idézek)

Haiku írás

 

Tökéletes nincs.

Ma is átírtam őket.

Tökéletlenné?!

 

A hévízi képeslapok önálló képeknek indultak:

Tóparton

 

Szép fejét lehajtva

áll magányosan egy

vén szomorúfűz.

 

(látod megfogadtam a törés kritikát)

 

A klasszikus fényképszerű képek sora csak a kora tavasz pillanatai. Összefűztem azokkal, amelyek a tartalmi lényeget, a magányosságot, a hazavágyást fejezik ki a végére hagyva azt, várjon, mert az igazi tavasszal én is hazaérkezek.  

Nálam a képek és a mondanivaló egyszerre jelenik meg. A képek az emlékezetemben lévő valós és absztrakt darabokból állnak össze. Ezeket újrafogalmazva, új tartalommal megtöltve számítógéppel hozom létre. Nem fényképhez írok. A képet ugyanúgy találom ki, mint a haikut. Van, amikor nem tudni melyik ötlet volt meg előbb a fejemben.

Táj- és fényképszerű haikukat ritkán írok, jobban érdekel a Fodor Ákos világa - gondolkodás-módja: paradoxonok, aforizmák, a lét, nemlét kérdései.

Ötven feletti sokat tapasztalt (különösen az élet árnyékos oldaláról, az emberi esendőségről, gyarlóságról és aljasságról) emberként inkább ezek foglalkoztatnak.

Azért voltam ilyen terjengős, mert ezen az oldalon nagyon kevesen publikálnak és azért, hogy lásd, nem sértődtem meg. Sőt megfogadom a tanácsaidat, mert eddig soha sehol nem jelentkeztem a munkáimmal, így visszajelzésem sincs. De az ember nem azért kertészkedik,

hogy lássák milyen szép a kertje, hanem, azért mert szereti csinálni és szüksége van rá a lelkének. Ha tetszik másnak is, akkor különös szerencséje van.

A halhatatlan szarvasbogarat már át is írtam – már nem kell rá figyelmeztetned.

Mygan

 

 

 

Előzmény: csakcsendbenn (586)
csakcsendbenn Creative Commons License 2008.05.20 0 0 586
Örülök, hogy mégse orroltál meg nagyon...:)
Csak egy esetleges újabb vitát próbáltam megelőzni, nem állt szándékomban kioktatni...

Elnézegetem ezeket a képverseket, általánosságban az itteniek képileg és versileg is jobbak - szerintem -, mint amiket a másik topikba tettél...
Persze az internethálós sor ott is, itt is izgalmas volt, szerkezetileg a legpontosabb és a szöveget leginkább megfogó a 14171-es.
A képeket is te munkáltad?
A másik topikban a 'természeti' haikuknál a képek tetszenek inkább, gondolom filterekkel 'festetted át', igen érdekes hatású - továbbra is szerintem:) - a 14173, egy apró dolog: egy gondolatjel az 'emberi' elé nem ártana...
A 14174 'lehajt-va áll', a 14175 'ko-pasz', a 14179 'fuval-lat' elválasztását, meg ahogy elmorfondíroztam rajta, a többiét sem éreztem indokoltnak... Van, amikor tetszik, mondjuk ha új jelentésrétegeket hoz elő az elválasztás, törés, - de itt nekem sorra csak megcsuklik, és bezavar... Megbocsáss, hogy mondom, - nem kell elfogadni, de egy elgondolkodást talán mégis megér...:)
Tetszik a 14176 képe, szövege (bár valszeg a 'nem látom'-ot jobban elválasztottam volna), a 14178 képe nagyon, a szövegben az ellentett és annak főleg a 'lelkem rég messze csapong' része...
A 'természeti' haiknál (14177, 14182, 14183, 14184) hiányolok egy-egy csavarást, kifelé gondolást a dupla természeti képből (ti. a 'festményből' és a szövegből), - így csak szimpla pillanatkép, helyzetleírás, de kellene oda nekem valami icipici... személyes, lélekszerű.
Viszont kiemelkedően jó - szerintem - a 14185, és tetszik a 14186 fordulata is...
Érdemes belső ellentettekkel játszanod, bírod őket és bírnak téged...:)

Alapjában érdekesek ezek a te dolgaid, - azért is vettem a bátorságot, hogy belekotnyeleskedjek, meg kontárkodjak... Elnézést az esetleges kritikákért, igazából nem bántások, hanem előbbrevivő javallatok akarnának lenni...
Mert szvsz van a képverseidben, hol képileg, hol versileg, hol képversileg egysmás... 'hangulat'...:)
Ennyit most, a Haiku-topikban lévőkről. Óvatosan megvárom;), hogy gyűröd le ezt a falatot:), aztán a reakciódtól függően írkálok vagy nem írkálok ezt-azt ezekről az itteni 'darabokról'...
Annyit azért kérdeznék: ezek (is) a te képeid?
Előzmény: Mygan (584)
Mygan Creative Commons License 2008.05.19 0 0 585

profan kreátorelső szerelemparadoxontársas magánysaját világom

 

Üdvözlettel :

Mygan

Mygan Creative Commons License 2008.05.19 0 0 584

Üdvözlet mindenkinek!

Új beköszönő : Mygan

ősztéli időtéltemetéstetszik?színház
Vékony_Andor(33) Creative Commons License 2008.05.18 0 0 583

Tényleg vadlúd.

A sárga szín néha nekem se tetszik, a de a betű halmazban  - amit fel kínál a rendszer - , eddig nem találtam olyat ami nem olvad teljesen be a kép színeibe...

csakcsendbenn Creative Commons License 2008.05.18 0 0 582
Ez tényleg vadlúd?:)
Viszont szép, klasszikus haiku.

(Csak ez a sárga...:))
Előzmény: Vékony_Andor(33) (564)
csakcsendbenn Creative Commons License 2008.05.18 0 0 581
Még mindig jók...:)
Előzmény: fu(ra)mi (563)
csakcsendbenn Creative Commons License 2008.05.18 0 0 580
Ez is hasonló... Emlékfogó...:)

(Csak ezzel a sárga betűszínnel, meg az elhelyezéssel nem vagyok megbékülve... Szebb tudna lenni, ha a szélektől ugyanannyira lennének a szövegek. - Ha nem baj, hogy mondom...:)
Előzmény: Vékony_Andor(33) (560)
csakcsendbenn Creative Commons License 2008.05.18 0 0 579
Ez igen finom...
Előzmény: Vékony_Andor(33) (556)
Vékony_Andor(33) Creative Commons License 2008.05.15 0 0 578
Vékony_Andor(33) Creative Commons License 2008.05.15 0 0 577
beezer Creative Commons License 2008.04.17 0 0 576
abban biztos lehetsz, hogy időről-időre benézek. csak nem szólok bele a dolgok menetébe.:))
Előzmény: Vékony_Andor(33) (574)
zsanna Creative Commons License 2008.04.17 0 0 575
:-)))
Előzmény: Vékony_Andor(33) (574)
Vékony_Andor(33) Creative Commons License 2008.04.17 0 0 574
Megnyugodtam, ha off, legalább a topik gazda reagál, tehát jár erre valaki...
Előzmény: beezer (572)
Vékony_Andor(33) Creative Commons License 2008.04.17 0 0 573
beezer Creative Commons License 2008.04.17 0 0 572
ez a kép miért is került ide?
Előzmény: Vékony_Andor(33) (571)
Vékony_Andor(33) Creative Commons License 2008.04.17 0 0 571

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!