kenyérsütő gépet szeretnék vásárolni, ebben kérem a segítségeteket. Milyen márkát/modellt tudtok ajánlani ami egyarásnt műszakilag, és sütésben is bevállt?
"Valódi" kovásszal, instant élesztő nélkül próbáltatok kenyeret sütni a panasonic-al? Működik úgy is a dolog, vagy megkerülhetetlen az instant élesztő?
Már hetek óta nem lehet kapni, lehet hogy megpróbálok online rendelni, mert kezd fogyni :)
Igen, a BL550 egyenlő az otthoni BL55-tel, ez a liszt szemcsemérete. Azonban itthon nincs olyan, hogy "erős" BL55 (kint van többfajta BL550-es), ezért vagy beletolsz egy kis extra sikért a BL55-be, vagy a teljesen jó eredményt adó BL80-at használod.
Ez így túl általános. Vannak ugyan jobb és kevésbé jó gépek, de a legtöbbnek van előnye és hátránya egyaránt. Milyen kenyeret ennétek, milyet szerettek? Gond-e sütés után még berakni sütőbe, ha keményebb héjat szeretnél, vagy ezt a géptől várod. Mérete milyen legyen? Alakja?
Kicsit jobban írd körül, mit szeretnél, mert ez kb. olyan, hogy: szeretnék autót venni, milyet vegyek.
Nem tévedés, létezik ez az "550" típusmegjelölésű liszt csak nem Magyarországon, szerintem ez a BL55
All Purpose Flour (Flour Type 550) Germany's Flour Type 550 is equivalent to all-purpose flour. All-purpose flour is made from a blend of hard and soft wheats and has a gluten content of 9-11%. It can be bleached or unbleached, which are interchangeable (bleached flour is whiter and has less vitamin E than unbleached flour).
All-purpose flour is used mainly in home baking because it is the most versatile flour. It can be used in baking a large variety of goods. However, breads won't be as chewy as if bread flour was used. Likewise, cakes won't be as tender as if cake flour was used. All-purpose flour is not typically used by professional bakers.
A kenyérliszt a Type 812 szerintem ez a BL80
Bread Flour (Flour Type 812) Germany's Flour Type 812 is equivalent to bread flour. Bread flour is made from a hard wheat and has a gluten content of 11-13%. It is pale yellow when first milled and turns off-white with aging. It feels slightly granular when rubbed between your fingers.
This is the best flour to use for breads and hard rolls. Its high gluten content gives bread the structure needed to rise and hold its shape.
Mostanság kissé nehéz beszerezni a BL80 at, viszont BL55 rogyásig van, külön lehet kapni búzasikért is. Azzal szoktam felütni. A Croustinában hibátlanul működik.
Valóban, a 2511-es könyvében ellentmondásos a szöveg.
Amíg a recepteknél az szerepel, amit írtál, a bevezetőben többször is felhívják a figyelmet arra, hogy "Erős lisztet használjon. Ne használjon lágy vagy sima lisztet." ill.
"A legjobb az a lisztfajta, amelyiket „kenyér-sütéshez” jelzéssel láttak el. A kenyérliszt helyettesítésére ne használjon sima vagy sütőporral kevert lisztet."
Szerintem az 550-es típus emlegetése szerkesztői/fordítói tévedés. A korábbi gépek esetében pl. szintén nem írnak BL 80-as lisztet, de az 550-es kiegészítés is hiányzik, egyszerűen csak az erős liszt kifejezést használják.
Panasonic gépesektől kérdezem: a fehér kenyérliszt a recepteknél az tényleg a BL55? 1 éve használjuk BL80-al, most tűnt csak fel a magyar nyelvű leírásban...
Mostanában árpapelyhes kenyeret sütök. 3 ek bio árpapelyhet (70 dekás kenyérhez) beáztatok annyi vízben, hogy éppen ellepje, beteszem a hűtőbe. A mélyhűtőből átteszek a hűtőbe egy 3-4 cm átmérőjű burgonyagolyót (2-3 havonta készítem ezeket főtt burgonyából, átlátszó műanyagfóliában vannak a mélyhűtőben). Másnap a krumpligolyóból kinyomkodom a vizet, majd belemorzsolom az üstbe (úgy, hogy minél kisebb szemcsék legyenek). Összekeverek 3 pohár kenyérlisztet (BL80) 1 tk sóval, belekanalazom az üstbe, majd hozzáöntök 1 pohár langyos vízben (1 tk borecet is van benne) elkevert 10 g élesztőt. A tetejére morzsolom (egyenletes eloszlásban) az árpapelyhet. Ráöntök 2 ek étolajat. Beteszem az üstöt a gépbe, 48 órán át békén hagyom, végül az alapprogramon megsütöm.
Talán nem is a jobb-rosszabb kifejezés a helyénvaló. Olvastam olyan véleményt is, hogy a Crustina "megégeti" a héjat. De van aki a sültebb kenyeret viszi a boltból is, másnak ugyanaz már égett. Szóval ez inkább ízlés dolga. És igen, bármelyik kenyeret lehet még egy kicsit tovább sütni, akár a sütőben, akár a gépben, ha igény van rá. Ahogy a Croustina kicsi (60-70 dkg-os) cipó formájú kenyere se mindenkinek áldás, éppen azért, mert kicsi, vagy mert a kerekded cipó formából pl. kevesebb egyforma méretű szendvics szelhető. Sőt, miután a cipó kicsi, a keverőlapát hagyta nyom relatíve nagy, azaz több szeletet roncsol.
Ha vastagabb, ropogósabb héjat szeretnél simán jó módszer lehet, ha sütés után berakod 200-210 fokos sütőbe 10-15 percre. Tefal-t nem ismerem, ami szerintem erősségük lehet ezeknek az a programok minősége, a keverés egyenletessége és a hőmérséklet eloszlása.
A Croustina (?) fő erőssége a hagyományos kenyér alak szerintem. :)
Csak a Pana Croustina képes ropogós kenyeret készíteni? A többi Pana vagy egyéb gép nem? Tényleg ennyivel jobb, mint a Tefal? A Tefalon azért gondolkodom, mivel tud bagettet és zsömlét is készíteni. Kérlek, segítsetek a választásban!
Ez igen. Komoly beszámoló, köszönöm! Minden tapasztalatodat meg tudom erősíteni, ami a gépre, a tervezési "finomságokra" vonatkozik. Nálam egy croustina ZD-2000 működik, heti két, három cipó és e mellett még elég gyakran pizza vagy valami sütemény.
Semmi karcolást nem látok még sehol, valóban remek az üst és a lapát bevonata. Különösen élvezem, hogy nekem is szépen kicsusszannak a cipók a gépből, a lapát eddig csak kétszer maradt benne, de akkor mindig improvizáltam valamit az eredeti recepthez képest :) Az is igaz, hogy magokat eddig talán csak négyszer kevertem a liszthez.
Mert lett egy kedvenc kenyerem, minden héten készül ilyen is, mindenkinek ízlik a családban. Ez pedig a Panasonic videocsatornájáról az "umami" kenyér. Egy darabig problémáztam, hogy honnan szerzek Dashi alaplevet, de a gyakorlatban kiderült, hogy működik a könnybben beszerezhető Miso és Dashi no-moto leves alapokkal is. Itt látható a recept. https://www.youtube.com/watch?v=ZFh23w6w9IY A végén bemutatott "umami szendvics" pedig a csúcs kedvenc. Ajánlom kipróbálásra.
A érdekes, de az is tapasztalat, hogy a croustinával nagyon jól működik a gyors, 2 órás program is. A normál 3 óra 20 perceshez képest alig venni észre különbséget. Talán egy hajszállal levegősebb a hosszabb. Így azt csak akkor használom, ha reggelre szeretnék időzíteni, az időzítés nem állítható be a gyors programon. Összességében remek a gép, a kenyér héja valóban ropogós, minden kipróbált recept a tönkölytől a rozsig (70% rozs) finom lett.
Ha meglesz az új géphez pontosított kovászolt kenyér recept, szívesen kipróbálnám.
Ezt csak most olvastam: Igen, volt valami ismerős íz a Pana "kovászos" fehér kenyerében és csak kicsit később jöttem rá, hogy a 80-as évekbeli "kenyér-élmény" jött vissza. Sikerült azt az ízvilágot hoznia és ezt számomra csak egy kenyér múlja felül a fehér kenyerek között - az amit, már csak Erdélyben ehettem, ott is 10+ éve, a fatüzelésű búbos kemencében káposztalevélen kisütött 3kg-os kenyerek. Azt nem várom el az otthoni géptől, de nekem már az is élmény volt, hogy visszahozta a gyerekkori klasszikus kovászolt(abb) kenyér ízét.