Keresés

Részletes keresés

Rangun Creative Commons License 25 órája 0 0 313380

Ez így van, de így termel 10 forintos önköltségi áron, hogy folyamatosan újítod az elhasznált alkatrészeket, a csere ára benne van a 10 forintban.

Előzmény: _Berci (313374)
Rangun Creative Commons License 25 órája 0 0 313379

Az ukránok cáfolják az elméleted, ők az összes orosz erőművüket, amerikai üzemanyaggal üzemeltetik, minden más meg jóval könnyebben kiváltható nyugati alkatrészekkel, nálunk eleve azzal is fog épülni az erőmű, orosz berendezés nem sok lesz benne, és már Paks1-ben sem sok van.

Előzmény: advocatusdiaboli (313375)
advocatusdiaboli Creative Commons License 25 órája -1 0 313378

Simán kikapcsolhatod azokat az opciókat, amik ezt lehetővé teszik. Nekem mindig az első dolgom ezeket kiiktatni, még egy desktop Win10-nél is.

Előzmény: GPS (313377)
GPS Creative Commons License 25 órája 0 0 313377

 

Szép új világ:

 

Bementünk a sarki Lidl-be és vagy 1 perc bóklászás után, pittyegett a telefonom a zsebembe. Megnéztem hogy ki üzenget nekem vasárnap - hát a Google.

Kb. az állt az üzenetben, hogy:

 

"Ha már úgyis a Lidl-be mentem, akkor készítsek már pár fotót a boltban, mert ők azt szívesen publikálnák - most".

 

Basszameg, mi jöhet még? Ha majd dugni fogok, arra is jön majd az üzenet, hogy arról is készítsek pár fotót? Vagy még jobb, ha videót is?

 

Eszem megáll.

.

advocatusdiaboli Creative Commons License 26 órája -1 1 313376

Persze, a teljes leállítása előtti utolsó évben fog a legolcsóbban termelni, amikor már egy petákot sem fognak karbantartásra-fejlesztésre költeni...

 

A használt autó is a bezúzása/eladása előtti utolsó hónapban a legolcsóbb üzemű, az utolsó 500km kvázi ingyen van, mert már meg sem tankolod (többet)...

Előzmény: Rangun (313373)
advocatusdiaboli Creative Commons License 26 órája -1 0 313375

Lécci, ne csináljunk már ebből hitvitát...

 

Ha a nuki tényleg ennyire nyerő lenne/lesz - akkor használni is fogjuk újra teret fog nyerni. De én ezt nagyon kétlem. A nuki komoly problémája amúgy, hogy adott esetben még az olajnál/gáznál is nagyobb geopolitikai zsarolási potenciált jelent, ha mi most építünk egy ízig-vérig ruszki atomerőművet - a nagyon jelentős orosz befolyás lerázhatatlan marad.

 

A teljesen lokálisan megoldott megújulós rendszerek melletti egyik legfőbb érv pont az lenne, hogy a jelenlegi állandó geopolitikai konfliktushalmazt nagyon jelentős mértékben, esetenként nullára redukálnák, a fejlett, de energiahordozókban-nyersanyagokban szegényebb országok nem kényszerülnének állandóan elvtelen alkukra, gazember diktátorokat meg nem tarthatna hatalomban az olaj/gáz.

Előzmény: Rangun (313373)
_Berci Creative Commons License 26 órája 0 0 313374

Miközben ötször tetötöl talpig atepitettek. Ugye fejsze ... a fejet, meg a nyelet x alkalommal kicsereltek, de ugyanaz a fejsze maradt.

Előzmény: Rangun (313373)
Rangun Creative Commons License 26 órája 0 0 313373

Csak szólok, Paks 1 egyre olcsóbban termel, a jövőben azt is meg tudják majd oldani, hogy a reaktortartály kicseréljék, robotokkal, így a nullára amortizált erőmű akár 100 éven túl is olcsón termelhet, mint a vízerőművek.

Előzmény: _Berci (313372)
_Berci Creative Commons License 26 órája 0 0 313372

A multon törtenö réveteg merengesen kivül probalj meg egy kicsit a jövövel is foglalkozni ... ahol a "kiserö" jelensegek exponencialisan valtoznak ... ahol a megujulok költsegei zuhannak ... miközben a zatomenergia termelesi költsege emelkedik ...

Előzmény: Rangun (313370)
_Berci Creative Commons License 26 órája 0 0 313371

 

A VW egy könnyed 40 milliard $-os programot indit az EV/PHEV területen ...

 

Volkswagen accelerates push into electric cars with $40 billion spending plan

 

WOLFSBURG/HAMBURG (Reuters) - Volkswagen (VOWG_p.DE) approved a 34 billion euro ($40 bln) spending plan on Friday that accelerates its efforts to become a global leader in electric cars.

 

https://www.reuters.com/article/us-volkswagen-investment-electric/volkswagen-accelerates-push-into-electric-cars-with-40-billion-spending-plan-idUSKBN1DH1M8

 

Rangun Creative Commons License 26 órája 0 0 313370

10 év alatt az európai atomerőművek annyi energiát termeltek, mint a világ összes napeleme termelne 50 év alatt.

Előzmény: szilvatövis (313359)
_Berci Creative Commons License 27 órája 0 0 313369

Amikor a mobiltelefonalas elterjedt (mondjuk evente >1 milliard db) akkor komolyan felvetödött, hogy mi ertelme van 1000 különbözö tapegyseget, dugaszt, töltöegyseget hasznalni. Aztan eleg jol sikerült az USB egisze alatt minidezt összehozni. Vagyis a kimenet egyseges lett ... a bemeneteket meg olyanra csinaltak, hogy ne kelljen sok különbözö hw ... oszt (valamennyire) az is egyseges ...

(Az egyeb, mint pl. a PC-k darabszama ennel sokkal kisebb ... az egyik db-szamban milliardos, mig a masik ~100 millios kategoria.)

Előzmény: manta-z (313368)
manta-z Creative Commons License 28 órája 0 0 313368

A Consumer szektorban a kapcsolóüzemű tápok elterjedésének az volt a lényege illetve oka, hogy sokat fejlődött a félvezetőtechnika ami itt elsősorban érdekes a nagyobb teljesítményű és feszültségű tranzisztorok, de inkább Mosfetek ezek olcsón elérhetőek lettek illetve a gyors/schottky egyenirányító diódák ehhez hozzájöttek a LowESR kondenzátorok.  Ezzel lehetővé vált olcsó kapcsolóüzemű tápokat készíteni amivel viszont nagyon sok rézvezetéket meg vasat, vasmagot tudtak spórolni a tápok tömegéről nem is beszélve. (Az élettartam meg a hatásfok a consumer szektorban másodlagos :) Illetve a céláramkörök megjelenésével lehetőség nyílt olyan szabályozások megvalósítására is mint az extrém széles bemenő feszültségtartomány. Egy kapcsolóüzemű táp elvi működése szempontjából lehet vagy 12-15 féle, hogy melyik elvet alkalmazzák az az elvárt üzemeltetési paraméterektől függ. Tehát olyan lesz amilyenre építik. Amúgy az való igaz, hogy túlnyomó részük egyenirányított szűrt egyenfeszültségből (DC) dolgozik.

Előzmény: _Berci (313364)
_Berci Creative Commons License 28 órája 0 0 313367

 

Sőt ebből a szempontból a majdani fűziós erőmű egy igazi katasztrófa, tízszeres hulladékhővel számolhatunk legalább a termelt villany arányában, ami koncentráltan szabadul fel.

 

Nagyon ugy erzem, hogy mire a csodalatos fuzios erömü (elvileg) elkeszül, gyarthato lesz, nehany ipari darab elindul (evszazad masodik fele) ... addig a megujulok remenytelenül lefutjak (ugyanugy nem lesz hasznalhato, mint ma pl. a gözmozdonyok, vagy a nagyvarosok vilagitasa 100 evvel ezelött a szenböl keszitett varosi gazzal) ... es az egesz ertelmetlenne valik (legalabbis addig, amig az emberiseg energiaigenye egy nagysagrenddel meg nem nö, ... de az nem holnap lesz ... vagyis a fuziozas egyelöre nem mas, mint az emberiseg hobbija. Hobbi volt a kivancsiskodas, hogy mi van a Hold-on, egyelöre hobbi a Mars "megszallasa" is ... nomeg az is, hogy a zemberiseg hagyja el a Földet, mert az veszelyes ...).

 

Előzmény: szilvatövis (313356)
_Berci Creative Commons License 28 órája 0 0 313366

 

EU tíz év alatt kettő reaktor építését sem tudta tető alá hozni, nempiaci alapon sem.

 

A "felpörgetett" nemet atomerömüepitö ipar csucs idöszakaban 2 db/ev (igaz eleg nagy meretü) reaktor epitesere volt kepes (a ´80-as evekben). Azota szinte minden feledesbe merült (ha valami nagyobb kovacsolt darabra van szükseg, azt altalaban Del-Koreabol rendelik).

 

Előzmény: szilvatövis (313359)
_Berci Creative Commons License 28 órája -1 0 313365

Thetanak hiaba küldesz angol nyelvü linkeket ... nem tudja elolvasni.

Előzmény: szilvatövis (313353)
_Berci Creative Commons License 28 órája 0 0 313364

 

A kapcsoloüzemü tapegysegek kidolgozasanak pont az volt a lenyege, hogys a vilag barmelyik dugaszaba (valtoztatas nelkül) csatlakoztatni lehessen azokat.

 

(Pl. nehany honapja egy mobiltelefon ugy erkezett, hogy új-zeland-i Android verzio volt rajta (szinten ottani idöjarasjelentessel) ... Europaba pedig egy US töltö tapegyseggel (az 110 V-os) es egy standard nemet dugoval (az 220 V-os, csak adapter) szallitottak ki ...)

 

Előzmény: GPS (313352)
_Berci Creative Commons License 28 órája 0 0 313363

 

Ja, közbn 4 gázvezeték épül Oroszországba, hogy legyen mivel áramot termelni.

 

Mese habbal. :-(

 

A gazvezetek NEM csak Nemetorszagnak epül, hanem Europanak (Magyarorszag azert görcsölt a Deli-Aramlattal, hogy legyen Magyaroszagon hasznalhato gaz?). Abban pedig az egvilagon semmi csoda nincs, hogy az elkövetkezö 2-3 evtized a gaz evtizedei lesznek. Ez közismert (te talan, mint hobbienergetikus meg nem hallottal volna rola?). Ez az egyik feltetele annak, hogy be lehessen zarni a szenerömüveket ... ugyanis szabalyozasra egyelöre szükseges lesz (a gyönyörü kek, vonalzoval huzhato zsinoraramok vilagaban is). Aztan, hogy 20-30 ev mulva mi eri meg, mit akarunk, mi lesz gazdasagos ... hat az majd elvalik. Metant tudunk többfele modon is gyartani... biomasszabol, syngas-bol ... pl. az Audi mar elkötelezte magat, hogy bizonyos autoszegmensek üzemanyaganak fedezesere megujulokbol keszitett üzemanyaggal fedezi az igenyt ...

 

Előzmény: Rangun (313349)
shadowbull Creative Commons License 28 órája -1 0 313362

"az hogy a német autóipar bajban van, abból derül ki, ahogy fújolsz a Tesla-ra, és ez nagyon zsigeri dolog, a gondolkodásmódod legmélyéről jön"

 

Óbazdmeg.

 

"azt lehet látni hogy a vezetés kezd pánikolni és kapkodni"

 

Semmi ilyesmi nem tortenik. 

Előzmény: padisah (313360)
padisah Creative Commons License 29 órája 0 0 313361

nem kevesebb, hanem kb ugyanannyi

Előzmény: Rangun (313350)
padisah Creative Commons License 29 órája 0 0 313360

az hogy a német autóipar bajban van, abból derül ki, ahogy fújolsz a Tesla-ra, és ez nagyon zsigeri dolog, a gondolkodásmódod legmélyéről jön

 

ez egy olyan változás, ahol a piac régi birtokosai elveszítik az előnyüket, újraosztják a lapokat, és nem úgy tűnik hogy a hagyományos gyártásra berendezkedett, szervezetileg és technikailag egyaránt oda kötődő német autógyártás a helyzet győztese lesz

 

inkább azt lehet látni hogy a vezetés kezd pánikolni és kapkodni, hogyan tudna időben váltani és alkalmazkodni - ami helyes, de nem feltétlen elegendő

Előzmény: shadowbull (313332)
szilvatövis Creative Commons License 29 órája 0 0 313359

ezért kell még sokkal többet építeni.

A kell nem konform a piacgazdaságban.

 

Az atomenergia nem versenyképes, most nem épülnek atomerőművek. Mitől válik versenyképessé?

EU tíz év alatt kettő reaktor építését sem tudta tető alá hozni, nempiaci alapon sem.

A megújulók ekézése kontraprodukív (kutyaugatkaravánhalad) a riogatást megszoktuk,  kevés ahhoz, hogy atomerőművek épüljenek.

Hol, mikor, mennyi,  atomerőmű fog épülni mennyiért, ki építi, miből, ami megoldja majd az emberiség energiagondjait?

Tehát a jelenleg sehogy-ból, hogyan és mikor lesz a jövőben így.

Előzmény: Platon (313357)
Platon Creative Commons License 30 órája 0 0 313358

Izé 30% víz, mert annál többet nem lehet onnan fedezni.

Előzmény: Platon (313357)
Platon Creative Commons License 30 órája 0 0 313357

globális szinten az évi elenyésző számú atomerőmű építés  hogyan menti meg a Földet a végpusztulástól!

 

Jelenleg sehogy ezért kell még sokkal többet építeni. Szerencsére örvendetes a tendencia. Mert atomerőműből korlátlan számút be tud fogadni a VER, bár 50-60% felett már kezd megdrágulni a vissza terhelés miatt, de ugyanakkor nap szélből már a 20% is sokszor drágább mint a 100% atom.

 

Praktikusan Európában a 60% atom, 40% víz és 10% nap csúcserőmű az amivel legolcsóbban megvalósítható a karbon semleges elektromos energia termelés.

Előzmény: szilvatövis (313342)
szilvatövis Creative Commons License 30 órája 0 0 313356

Sőt ebből a szempontból a majdani fűziós erőmű egy igazi katasztrófa, tízszeres hulladékhővel számolhatunk legalább a termelt villany arányában, ami koncentráltan szabadul fel.

Előzmény: szilvatövis (313354)
szilvatövis Creative Commons License 30 órája 0 0 313355

Off.

Be lett szerelve az állófűtés mellé a  szellőzőventilátorhoz is a táp, fújja szépen a meleget, nejemnél szereztem vele egy jó pontot. Még egyszer kösz a linket. :-)

Előzmény: kzdiesel (313351)
szilvatövis Creative Commons License 1 napja 0 0 313354

Tanulmányozd a Föld légkörének energia eyensúlyát!

Látni fogod, hogy folyamatosan éri a Földet egy bizonyos energia áramlás, fluxus.

Ez az energia maradéktalanul el is távozik a világűrbe. (Majdnem maradéktalanul.)

Ami tehát jön, az megy is, gyakorlatilag azonnal, tehát van egy befelé és egy kifelé tartó energiafluxus, ami nagyjából megegyezik SWin=LWout.

A bioszféra ennek tized százalékát sem hasznosítja, és néhány százaléka is elég az emberiség energiaigényének fedezésére. Ez sosem fogy el, de ha nem használjuk, számunkra elvész, ahogy a vad folyó potenciális energiája is ugyanúgy enyészik el ha az erőművön keresztül zúdul le, mint vízesés formájában.

Bármennyit csapolunk is ki napelemekkel az érkező energiából, az végül hűvé alakul, mint ha csak a cserepeket melegítené a háztetőn és ugyanúgy kisugárzódik a világűrbe.

 

Ezzel tehát.... egyedül és kizárólag ezen a módon kvázi korlátlan energiához juthatunk, anélkül, hogy drasztikus módon beavatkoznánk a Föld energiaháztartásába és csakis ezen a módon zárhatjuk is ennek az anyagkörforgását is a végtelenségig.

Erre a fúziós energiatermelés sem képes, az is hatalmas mennyiségű hulladékhőt termel, ami helyi spotokat, a magaslégkörig eljutó feláramlásokat hoz létre, megzavarva a légköri áramlásokat, csapadékviszonyokat, széljárást.... ahogyan a többi hűtőtornyos hűerőmű is.

Előzmény: zöldkomcsi. (313344)
szilvatövis Creative Commons License 1 napja 0 0 313353

A statikus gondolkodás korlátjának mintapéldája. Ha most nem gazdaságos újrahasznosítani a lítiumot, akkor soha nem lesz az. Dehogynem.

https://www.reuters.com/article/us-batteries-recycling-analysis/metal-recyclers-prepare-for-electric-car-revolution-idUSKBN1DH1DS

Előzmény: zöldkomcsi. (313343)
GPS Creative Commons License 1 napja 0 0 313352

 

A kapcsolóüzemű táp konkrétan az első tranziensre megdöglik sajnos.

 

Hát ez meg milyen városi legenda megint? Pont hogy kapcsüzemű táp szarik rá arra, hogy mit kap a bemenetén. Vagyis nem érdekli azt sem a hullámforma, sem a fesz, sem a frekvencia, sem a felharmonikusok - ugyanis már a bejáratnál EGYENIRÁNYÍT.

 

A létező legbutább módon DC-t csinál a bemenő feszből, aztán azt szűri rendesen, annyira, hogy pufferként pont a bazinagy ólom-aksit használja. 

Így hát jöhet abba bármilyen tranziens - az inverterig nem jut már abból semmi - mert az már a csak szép, sima, lapos egyenáramot látja az egészből.

 

Ez annyira így van, hogy még a számítógépek belső villámvédelemére is használható (tehát nem a külső villámhárító helyett, hanem az ellen, ami a hálózati vezetéken befuthat az épületbe).

 

Ugyanis ha ilyen előfordul, akkor a UPS saját túlfeszvédelme már a bemenetén blokkolja azt - így lórúgás nem juthat el PC-kig, szerverekig, stb.

Nagyon rossz, kirívó esetben, a villám-incidenst egy 100 Ft-os varisztor bánja a tápban - de megvéd százezres gépeket úgy, hogy még ő maga sem megy tönkre, nem hogy a rákapcsolt gépek.

Jaa, és ráadásul ez még olcsóbb megoldás is, mint ha spéci villámvédelmet vettek volna a számítógépekhez, amit aranyárban mérnek.

 

Tehát rohadt-jól bírják a tranzienseket :-))))

.

Előzmény: Platon (313345)
kzdiesel Creative Commons License 1 napja 0 0 313351

"10 év múlva a személyautók akkorák lennének mint most egy nyerges vontató és fűtött úszómedencék gőzölögnének -20 ban minden tanya udvarán.

Túl sok, feleslegesen sok energiát használtok már most is."

 

Ja meg túl sokat zabálunk feleslegesen. Ha még olcsóbb lenne az energia (kaja) akkor még nagyobb lenne a nők segge.

Előzmény: zöldkomcsi. (313324)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!