Keresés

Részletes keresés

KARVALY Creative Commons License 2002.10.15 0 0 488
cica méled ment
Előzmény: KARVALY (487)
KARVALY Creative Commons License 2002.10.15 0 0 487
szia, meg van a két telefonszám, csak a primem baszakszik valami miatt. de ma megkapod!

Érdekesek az állatvásárok, bár végülis a túlzsúfoltság az általános, légyen kisállatokról, vagy nagyokról szó. Igazán én nem is tudom, hogy állatszállításhoz és vásáron való megjelenéshez mi a hatósági előírás, vagy az EU-é. Azt tudom, hogy kutya szállításához olyan boxot kell biztosítani, ami másfélszer hosszabb az állatnál, kényelmesen fel tud benne állni, és a mellkasánál minimum kétszer szélesebb. Lehet fémből és műanyagból, mely sérülésmentesen van kiképezve, benne az állat biztonságban van, és nem tud önerőből kiszabadulni. Itató edény is előírás.
Ha ezt veszem egy utánfutón szállított 8-10 kiskutya szuperul szállítódik, de a többszáz baromfi, vagy papagáj már nem olyan biztos.
Most is lesz novemberben a Pecsában hüllő kiállítás, vagy hüllő és dísznövény. Általában ezek elég korrektek szoktak lenni, mivel a hatósági ellenőrzés szinte tuti. érdekes a szakhatóság szakemberei túlnyomó többségében vagy hüllőket és kétéltűeket tart otthonába, vagy rovarokat... Az is érdekes, hogy madárpókokat és skorpiókat szabadon lehet vásárolni. Ha CITES-es akkor kap az ember hozzá passzust is (jobb helyen ugye). És ennyi. Pedig veszélyes állatoknak minősülnek, és így egy sor különböző elvárásnak és engedélyeknek kéne meglenni. Nem nagyon tévedek, ha a hazai pókosk 80%-a nem regisztrált. Már nem a CITES-nél, mert oda a solymászokkal ellentétben, elég ha bejelenti, hogy x-y fajai vannak és szaporítani kívánja, majd papírt "ígényel" a szaporulathoz. Viszont az önkormányzatnál kíváncsi vagyok hányan kértek engedélyt veszélyes állat tartásához. tudod milyen előírások vannak? Ha betartanák, akkor sokkal kevesebben tartanának "mérges" rovarokat. Most divat és mivel ugye nem hazai fauna, nem foglalkoznak vele. Kíváncsi volnék, hogy a hőn imádott tigriseimből ha kívánnék tartani, és mivel nem hazai fajról van szó ugye, bár CITES I.-es függelékű, mint a ritkább arák (játszint) ezt is csak jeleznem kell a CITES-nek, hogy van egy ilyen és ilyen CITES papírosos szibériai, vagy amúri tigrisem, mikrochippszámmal, miegyébbel, önkormányzati engedéllyel, stb. Sega barátunk gondolom erre majd azt mondja, mint hivatal, hogy a tigrincs az más... Mindig vannak kivételek!
Nem hiszem, hogy egy macska kiállításon, mást látnál, mint egy kutya kiállításon. Szerintem mindkét helyen korrektek a kiállítok, hiszen saját kedvenceiket, vagy szaporulatukat hozzák bemutatni, bíráltatni. egy miss macsek:) vagy kutty kiállításra ugye nem lehet csövesen megjelenni:)
Ilyenek a díszmadár kiállítások is. Az utóbbi években igen színvonalasok, már nem csak kiállító kalitkákban lehet madarat látni, hanem szépen berendezett minivolierekben is. Ezekre mindig is szívesen mentem, ha felkértek, akkor "görbecsőrüimmel":) Igaz minden évben hívnak, amióta egy igen látványos és szép solymász sarkot készítettünk barátommal. állítom hogy nézzetségünk verte a legszebben éneklő, vagy pompázó madarak területeit:) No ja, a solymászat nem csak misztikum, hanem reális csodaország:)
Persze ott nem görbecsőrüztek, ahogy a zsinagógában sem illik:)P
Novemberben ismét lesz egy szép kiállítása a klubbomban, már mint a díszmadaras vonatkozásomban (minden őrültségben benne vagyok:)). ha nem üti a szervezett vadászatainkat, akkor megígértem, ismét ott leszünk madaraimmal. Azért érdekes. Ahol eddig demonstrálási, oktatási céllal megjelentem madaraimmal, ott később is igénylik, illetve szájhagyomány útján terjed a hír és több helyről hívnak. Megmondom őszintén korábban sok helyre elmentem, ma már ritka, ha egy felkérésnek eleget teszek. Ez egyrészt azért van, mert a solymászoknak megtiltották a solymászati és ragadozó madár ismertető bemutatókat, ami profit célú. ha meg az útiköltségedre fizetnek, az már profitnak számít!!!!
Ezért én már nem megyek csak néhány helyre. ilyen régi szeretett gimnáziumom, ahol már jó néhány alkalommal tartottam órákat, vagy olyan helyre, ahová barátság köt, így a klubom díszmadárkiállítására, vagy egyes helyiségek különféle reprezentatív ünnepségi alkalmából.
Bürgermejszteremnek is felajánlottam a segítségemet, ő persze hú, meg ha. oszt semmi. egy alkalommal egy rendezvényen megjelentem két fiammal és madaraimmal spontán. Nem szóltunk mi semmit, csak a díszsorfalban beálltunk. Azóta eltel három év és nem vittem a madarakat, de minden alkalommal hiányolnak. Mosoly költözik az arcomra, amikor előttem a magyar népviseletben beöltözött idős bácsika, sederint a bajuszán és kérdi a mellette állótól, hogy hol van a "solymászbácsi" fiaival:)))) Látod ő miattuk talán ismét elmegyek a madaraimmal, főleg ha sikerül kimozdítani az önkormányzati kiskirályt:) (csak zárójelben, mert azt hiszed, hogy mindenkivel elégedetlen vagyok. Miért van az, hogy ha van az iskolákban egy komoly tétű verseny, pl. egy bringát lehet nyerni, akkor a bürgermejszter négy gyerekéből az egyik kapja? vagy az autószerelőm meséli, lévén én hitetlen vagyok és nem járok templomba. Hogy amikor elsőáldozás vagy mi volt, mindenkitől 4 ezret szedtek be koponyánként, a bürgermejszter aszonta, hogy ő három gyereket hozott, és 2ezret fizet... összeszes!, meg ilyenek, valahogy a fuxmanokat nem szeretem!)
szí karvaly

Előzmény: CICA (486)
CICA Creative Commons License 2002.10.15 0 0 486
Karvaly: oksi, várom! :)))
Őszintén szólva soha életemben nem voltammég sem állatvásáron, sem állatkiállításon. Illetve hazudok, mert egyszer a gimiben, több, mint egy évtizede voltam hüllőkiállításon valahol Kispesten. :) Szerencsére ott nem voltak igazán elítélendő körülmények, sőt, nagyon élveztem. De azóta sem visz rá a lélek, hogy elmenjek egy ilyenre; valszeg egy szimpla macskakiállítástól is sokkot kapnék. :)
Nem is tudom igazán, hogy ezeket hol meg ki rendezi. Ráadásul nem vagyok egy szaki, valszeg meg sem tudnám ítélni rendesen, hogy milyen állapotban van egy-egy egzotikus állat... de még egy szarvasmarháról sem. (ez utóbbi akkor derült ki, amikor az állatorvosunk majd szívrohamot kapott, hogy néz ki az a két szerencsétlen szürkemarha a világnapi felvonuláson, én meg észre sem vettem, hogy valami gond vóna velük.)
Szóval nem lennék igazán szakavatott a témában cikket írni, azé gondoltam, hogy hátha neked van kedved kidühöngni magadat. :) olvasnak ám minket a hatóságiak is! :) meg néhány önkormányzat árgus szemekkel figyel, már be is lettem fenyegteve múlkor egy perrel, meg ilyesmik. :) Pedig aztán tényleg távol álljon tőlem, hogy bárkinek borsot törjek az orra alá, csak hát ha az ember valakinek segíteni akar, akkor az azt jelenti, hogy más valakinek árt..vagy mi. :(

Jaj, írtad vmelyik kórházat lejjebb, a TBC kapcsán, csak elfelejtettem reagálni rá: nem mi ivartalanítottunk ott! Nekünk eddig a max az kb. 30 macska volt; nagyobb állománynál még nem voltunk; nem is lenne rá kapacitásunk valszeg, hacsak meg nem támogat valaki, mert ennyi állatnak már az oltása is csak annyiba kerül, mint az egész csapat egy havi keresete. :)

Más: ki látta a Vándormadarakat? :)) Én a hétvégén vagy ötször megnéztem itthon; vannak benne olyan gyönyörű részek,hogy csak na. :)
Van egy nagy kedvencem, amikor egy papagáj kinyitja az állatszállítók ketrecét és meglóg. :))

Ez kéne annak a szerencsétlennek is a Westendben az állatboltban.. csak az 3 lakattal le van lakatolva. :((( Állítólag hamarosan kész lesz neki a szép nagy luxusketrece, nem eladó, ő a reklámtáblája a boltnak... a hatalmas röptető másfél*másfél*két méteres lesz. :((

Előzmény: KARVALY (485)
KARVALY Creative Commons License 2002.10.14 0 0 485
Én is olvastam a bemutatkozódat és majd persze a szerkesztősdire küldöm. Csak a telefonnal valami bibi van, most üzentem egy közös barátunknak, hogy az új telefont kérem, vagy jól van e nékem a régi. Türelem, ahogy jön a telefonszám áttranszferálom a holmit:)

Piac. Szóval ez a monori börze március, május, augusztus és októberben szokot müxeni.
remélem az állatorvosi kötelezőség némileg javít a dolgon. Tényleg akartam képet csinálni, de tökre eláztam, mert elösször is mentem egy kört, ami minima egy óra volt, pedig "rohantam", képzelheted mennyi állatvolt. Persze mint szűrke eminenciást, minden sorban megállított egy barát, vagy ismerős, akivel konzultáltam:) mert lehet, hogy már évek óta nem láttam, vagy csak pár napja:)
Foglyot akartam venni, két helyen is árultak, de olyan elgyötört állapotban, hogy igazán nem mertem megvenni. Ahol még a kakas okés lett volna, ott a tyúk lábán himlő volt, így mindjárt sztornóztam a vásárlást. Nekem bizonygathatta, hogy a másik csípte ki, vagyok néhány évtizede madaras...
Na mentem egy kört, és közben egy dísznövényes barátommal beszéltem, és alsógatyáig, a szószoros értelembe eláztam, a most kapott digitkamerát is féltettem, pedig tokban a belső zsebemben volt.
Se zacskóm:), se esernyőm nem volt. Pedig volt érdemes sztorinak való, gondoltam is rád erősen, talán itt vagytok, bár a leközölt fotód alapján nem valószínű, hogy megismertelek volna. Röhej de a börzén én kevésbé figyelem az embereket, jobban lekötnek az állatok és mindig úgy találnak rám az ismerőseim. Talán ciki, hogy úgy el tudok menni a legjobb barátom mellett is, hogy nem veszem észre.
Gáz, de ez van. Lényeg ők meglátnak és kajabálnak:) Tegnap is utánam szaladtak, pedig rámköszöntek... Örexem vagy mi:)
És persze azt is reméltem, hogy a törvénytudó és betartó Sega is ott lesz. Talán ott is volt és ír nektek róla egy jó kis cikket.
Tudod érdekes és gyilkos üzlet ez. Emlékszem két éve augusztus, monor és börze. 40 fok árnyékban és a szűk kutricákban százszám döglenek az állatok. Tévé kinnt és hallom este a hiradóban, hogy ilyen sikeres, meg nemtudomhányszázadik...
És a Kistermelők lapjában dettó a felmagasztalás. Akkor én miért is akarnék cikket írni, amikor évtizedek óta ez megy és nem szúr szemet senkinek. ki vagyok én? No ja, az akit a hatóság basztat, mert regisztrálva vagyok, mint védett állat tartó. A többiek meg körön kívüliek, meg mint olvashattuk, nem hazai védetteket tartanak, nem érdekesek...
Ha arról nem írtam, anno, hogy oda mentem egy helyre és vettem egy biankóban kiállított original CITES-t, aláírva, mélynyomású béllyegzővel ellátva, adott állathoz... csak a nevemet kellett ráírni. megvan még! csak ki kellett húznom a fiókot és választani a sok okmány között, akkor most minek?
Most komolyan gondolod, hogy cikket akarok éééén, amikor a szakhatóság sem?
Gondolom érted fásultságomat, ilyen harcban én nem akarok senkinek sem gesztenyét kaparni (nem rád céloztam), volt pár esetem önfeláldozó segítségemre. nem volt vonzata, köszönete és különösebb eredménye. Akkor úgy határoztam, ezzel foglalkozzon az, aki ezért kapja a fizetését, gépkocsiját, mobiltelefonját, stb. Hiszen az én adómból van, így tulajdonképpen támogatom is a dolgot, nem? De a saját pénzemen, és szabadidőmben másnak nem segítek. A mást itt nem magán emberre értem. Hisz még olyan ember nem született, aki ha valamire megkért, és kiderült, csak én segíthetek neki, ne tettem volna.
Tudod, sokszor vortam "csalánosban"... talán ezért is vagyok ilyen edzett és egészséges:)
:)))tsók karvaly

Előzmény: CICA (483)
amarok0 Creative Commons License 2002.10.14 0 0 484
Olvasni és okulni jó, de a mindennapi életben csak a tehetetlenség érzése marad!
Ha azért mersz szólni vkinek, hogy bánik a "saját" állatával, a legjobb esetben azt a választ kapod, hogy "magánügy", ha a pampákat járva látod a rendszámtalan autókkal járó csapdázókat, mit csinálsz? Ha a gyönyörü holt-ágadból, ahol szárcsa, róka stb. - volt, a szomszéd földet megvásárló igenpénzes szeméttelepet csinált (csak betömte épitkezési sittel, azóta csak értéktelen fü nő rajta, s az emberek leküzdhetetlen vágyat éreznek odahordani a szemetüket), - pereskedhetsz vele, ha van időd és pénzed. Ha tilalmi időben engedélyes vadász kocsijából vemhes suta-hullák szedődnek elő...?
És igy tovább.
CICA Creative Commons License 2002.10.14 0 0 483
Karvaly: jujj, arra ne küldj semmit, mert az 3-4 éve nem él már, csak nem cserélték le, hiába kértem. :( az adatokba tudtam csak beleírni, hogy nem az az emilcímem. :((( szóval a foszerkeszto@zoldmagazin.com-ra küldd el lécci!!

Más: az alábbi esetet nincs kedved egy kis cikk formájában megírni? Szívesen kiraknám. Mikor lesz egyébként legközelebb ilyen? gyakran van? Mi már mindenhova géppel járunk és esőben is fotózunk vagy ernyő alól vagy műanyagzacsiból :)) mindig megbántuk, ha valahol nem fotóztunk, úgyhogy már nem hagyjuk magunkat eltántorítani. :)) Meg ugye a módosítatlan képek bizonyító erejűek a bíróságon is. :)

Előzmény: KARVALY (481)
Rianna Creative Commons License 2002.10.14 0 0 482
Az ilyeneken nagyon ki tudok akadni! :(((((
Útálom a tehetetlenség érzését!
Előzmény: KARVALY (481)
KARVALY Creative Commons License 2002.10.14 0 0 481
Szia, jó az itteni cicás méledre küldök egy nevet és telefonszámot.

Szonbaton a hiradó zengett az állatvédők követeléséről, hogy a BTK büntesse az állatkínzókat...
Tegnap voltam a monori kisállat börzén. Remélem SEGA kartács is jelen volt, mint enszmegfigyelő...
Ezt csak a védett madarak tömegei miatt írom...
Állatvédelmileg nemtom mennyire elfogadható, hogy szűk kutricákban kihozott állatok egymás hegyén hátán, egymást véresre kopasztva, marva várták jobbra érdemesült sorukat. Az illuminált gazdákról nem is szólva, amint összekötözött lábánál fogva hadonászott récével, pulykával és különféle csirkákkel "társalogtak" lendületesen. A román csávó sem volt kutya, ahogy végigvonszolta szarvánál fogva a kecskebakot a vásáron és kollegája erős rugásokkal noszogatta az állatot. Ha nem szakad volna az eső és nem ázom totál el, azért a digitkamerámmal nyomultam volna, így a zsebembe maradt, mert ő többet ér nekem, mint ezek a büdösbunkók tettei.
Érdekes fel volt háborodva a tömeg, amikor a bejáratnál a tiszti állatorvos minden állattal érkezőtől kérte a lakóhelye szerinti orvosi igazolást. Már majdnem tetlegeségig fajult a dolog, sztrájk, meg úttorlasz, meg ilyenek. Végül a doki engedett, mindenkivel közölte, hogy márciustól kötelezőnek vegye az orvosi igazolást. Jobb híjján a neveket és lakókörzetet írta fel, meg milyen állattal érkezett. Környező országokból is jöttek szépen. Azért egy ilyen esős napon akármilyen kórt úgy szét lehet nyomni, hogy csuda. Pl. egy baromfipestis most kaszált volna. illetve nem tudni, hogy volt é ilyen "baleset" majd kiderül. Borzalom, mibe rakták embertársaink kedvenceiket. Kedvenceik??????
Sega barátom ugye jól tudom, három papagáj faj nem CITES-es, a hullámos, a nimfa, és a kissándor.
Na itt volt minden a kakadutól a jákóig. És persze mindenféle kisebb; a szikla papagájtól a verébpapagályig. Szúrópróba szerűen a "nagyágyúkat" szondáztam, hogy van é a "tenyésztett" madárhoz CITES. Lincselési válaszok jöttek... Nagyágyú= néhányszáz madár hozott. Azért nemtudom, hogy a citesz referencia ennyi papagájra hogy adott behozatali engedélyt. Képzeljétek el, amikor utánfutónyi papagájt rakott ki a manus úgy, hogy, egy közepes tesű papagájra 5x10x15cm box jutott!!!!!!!!!
Mivel néhány év óta járok erre a börzére, azt mondhatom, hogy ez az általános és megszokott szállítás és tárolás és felhozatal. tehát nem most volt elősször!!!!!! Igy a hatóság sem tudja azt mondani, hogy nem tudott róla, ahogy ez a struccoknál ugye szokott lenni. Igaz vasárnaponként van, akkor meg a hivatal bezár...
Ráadásul minden szakmai lapban is benne van már jól erőle bezengve...
Mosó medve egy görény csapdában kucorgott, nyulak baronfiak, hűtőszekrényből kölcsönbe vett rácsok összetákolmányában összezsúfolva, egy lábukkal madzagon kikötve, egymást véresre verő kakasok... nagydarab barátom rá is szólt az egyik eladóra, hogy vegye már külön őket, mert az egyik kakasnak már csupa vér volt a feje a többiek ütlegétől. Elzavarta a P..ba, hogy az ő dolga. éppen beszélgettünk az EU csatlakozásról, a fűtött disznó ólak és hasonló követelmény rendszerről. Ugye milyen messze vagyunk európától, szemléletbe fényévekre...
És persze szakadt az eső és áztatta a legtöbb állatot...
Éljen a természet és állatvédelem, a maga gazdaságpolitikájára épülő elveivel és törvényeivel!
Miért nem alakítanak közös pártot. pl. STRUCC-PÁRT

üdv karvaly:)))))

Előzmény: CICA (480)
CICA Creative Commons License 2002.10.14 0 0 480
Karvaly: nya. Még nem tudni, lesz-e valami az egészből, de annyi kiderült, hogy
1. baromi kevés (kb 5) rókáról van szó
2. az illetékes önkormányzat semmivel nem támogatja az akciót és az ÁNTSZ sem adna hozzá semmit, mert ugye ez nem az ő dolguk
3. egyelőre nincs hely, ahova el lehetne helyezni az állatokat, csak olyan, ahol aztán jól kilövik majd őket, akkor meg cseberből vederbe...

Szóval momentán úgy látom a helyzetet, hogy bele sem lehet kezdeni, hiába lenne ember, meg idő, meg lelkesedés, meg minden. :(

TBC és társaik: hát, vannak az állatbefogásnak hátrányai, az biztos. :) Mindenesetre én valszeg több TBCt kapok el a metrón rámköhögő hajléktalantól, meg a kocsi ablakából a fedélnélkültvegyenekes bacilusköpködőbácsitól, mint a macskáktól :)
Egyébként ma kezdtünk el csapdázni Óbudán egy gyártelepen; (kb. egy óra alatt megtelt az összes ketrec :))) és mi pont a galambok miatt döntöttünk úgy, hogy chlamydiás oltóanyaggal oltunk. Mindig ezzel szoktuk a kóbor cicceket, de most felmerült, hogy adjuk a sima kombináltat altatásban, mert amellé rögtön be lehet nyomni a veszettséget is, mert elölt vírusos mindkettő, de aztán úgy döntöttünk, hogy azért ez nem annyira külterület és sokkal kevesebb a cicc esélye, hogy érintkezen egy veszett állattal, minthogy elkapjon egy galambot... :))

királynős dolog: hurrá! :))) ezt kéne nálunk is! :))) egyébként az is klassz, ami Amcsiban van; nincs szabályozva, hogy mekkora kutyát tarthatsz a városban, de csak egyszer ugasson rá a kutyád egy gyerekre, aki elpityergi magát és úgy beperel az apja, hogy életed végéig fizethetsz :) Ennek is megvan a maga hátulütője, de elég klasszul müxik. :))

megadod a hidegkúti emberke elérhetőségét? mi nem őt ismerjük! :)

Előzmény: KARVALY (472)
Rianna Creative Commons License 2002.10.12 0 0 479
Majd meséld el feltétlen! Itten kíváncsivá tett, hogy a te edzett idegeide mi volt képes így feldúlni...
Előzmény: KARVALY (478)
KARVALY Creative Commons License 2002.10.11 0 0 478
Húúúúúúúúúúúúú, majd szét robbanok!!!!!!!
Még hogy nincs diszkrimináció...
Na most nem írom ide, mi történt, mert azért látom, hogy van olyan, aki próbál javítani a szemétségeken. illetve megvárom az eredményt.
Utánna publikus lesz és sega barátunk szakvéleményét is kérni fogom itt nyilvánosan...
Kibaszott ideges lettem egy perc alatt.
És ezek az én adómból kapják a fizetésüket!!!!!:(
Előzmény: Rianna (477)
Rianna Creative Commons License 2002.10.11 0 0 477
"...már hogy jó barátosném topikját pörgessük egy kicsit:)"

Köszi! :)))

Egyébként írtam neked a Zsibongóba... ugyanez a téma - a fehér kígyó - köszi a pedigrét! :))
Továbbítom óhaj-kérdésedet illetékes-hozzáértő-elvtársamnak (nekem tényleg elvtárs, társ, stb..) :))

Előzmény: KARVALY (476)
KARVALY Creative Commons License 2002.10.11 0 0 476
Javulás nem lesz az tuti:(

Mégegyszer köszi a fehér kígyót, szívességedre adtam hozzá elveszett CITES papírt, ala karvaly expozéban:) Bár nem eredeti, de jó hamisítvány:)
És persze a másik korongod is vár már rád.

Szal nagyon kéne nekem SAXON. Másodsorban Boston érdekel.

köszi üdv karvaly

Előzmény: Rianna (475)
Rianna Creative Commons License 2002.10.11 0 0 475
KARVALY Creative Commons License 2002.10.11 0 0 474
Szia, mit szólsz CICA, hogy az angol hercegnő kutyája megtámadott gyerekeket. Ezért 5.000 Font!!! büntetést, vagy 1.5 év börtönt ítéltek neki a hatóságok:) Ráadásul ilyen esetben az állatok tartási jogát megvonják.
Hogy meg is harapta a gyereket(ket) arról nem szólt a hír, csak hogy rátámadott. Meg az sem milyen kutya volt, mert más egy csivava ugye és egy argentin dog...
Igaz az angol bírák szigorúak és nem valószínű, hogy különbséget tesznek...
Remélem vaskalaposságukat itt sohasem veszik át a mi hatóságaink, bár a rosszat azt valahogy vonzák és egyből a tollhegyre tűzik. (jogalkotásukkor:))
szí karvaly
Előzmény: CICA (471)
KARVALY Creative Commons License 2002.10.10 0 0 473
szia:))
már tegnap próbáltam reagálni, csak itt behalt a net, vagy mi, de most...:)
mint te is láthatod, nem offolunk nagyot, ha kettőnk párbeszédét a többiek is figyelemmel kísérik és persze tanulnak a dologból. Én is tanulok belőle, akkor meg eleve nem lehet off nick, hiszen Rianna topikanyánk már rámszólt volna, vagy rám csörgött volna, hogy vegyek egy kontrát:)
Nekem több ismerősöm olvassa ezt a topikot, a témája és miattam is. - (Amióta fut a topik én is olvasom, de csak azóta írok ide, amióta Riannával találkoztam.:)))))) - Ők nem fognak ide írni, hivatali "összeférhetetlénségük":) vag egyszerűen azért, mert tartanak attól, hogy kilétük nyilvánvalóra válása esetén, problémájuk adódthana a hatósággal, lévén eléggé nyitott egy ablak ez az index, még ha személytelenek is vagyunk ugye:D Én vállalni szoktam a konfrontálódásokat, igaz nem is szoktam feladni, és nem feledkezem meg senkiről, jó és rossz értelemben "bosszúálló" vagyok:) Elvem, ha így nem megy, marad a farkastörvény, mert adósa senkinek sem maradok:) csak idő kérdése, és a karvaly lecsap:)
Szóval nyugodtan üssük a labdát, talán többen be fognak szállni, ha mással nem kérdésekkel, abból ugyen baj nem lehet...;)
Sántítás. Igen igazad van. Te neked tökéletesen igazad van és abban hiszel, én a sajátommal vagyok így és ebben hiszek. Én a jobb lábbal lépek, Te a ballal. Egyszerre ugye nem tudunk elmozdulni:) Én mindig előre engedem a bal lábat, mert nem tudok mást tenni, de próbálok utánna lépni én is. A bal viszont mindig nagyobbat lép, én eleve kicsit tudok ugye, mert az én cipőm nem Salamander, mert nem én választottam, a két számmal kisebbet úgy húzták a lábamra, ezért aprók a léptek, mert fáj...
De próbálok tovább lépni és persze előre.
Ez a lépésváltás így tényleg a kivülálónak sántikálást mutat...
:))) ééééééérted?:)

próbáljunk tovább lépegetni az önös dolgaimon, és nézzük, a másokat is érinthatő dolgokat. Maradjunk honi vizeken, mert ugye, mint írtad, a védelmi paragrafusok a hazai faunára írodott, mert mi nem kacsingatunk a határokon túlra:) Éljenek a struccok!:)
Ugye védett lett több állat és növény.
Ragadjunk ki néhány példát, amire a közvélemény még nem is reagált. Itt van a házi veréb, a vetési varjú és a hörcsög.
Kérlek írd meg, hogy ők miért lettek védettek. (persze én jól tudom, de a többség itt nem)
Ez után kérlek részletesen írd meg, hogy természetvédelmi károkozásnál mi a teendő. hogy mindenki értese. Ez olyan mint a vadkár. ha pl. a vaddisznó bemegy a kukoricásomba, vagy a szarvas tőre rágja a fiatal gyümölcsösömet, bejelentem az FM hivatalba, kiküldenek egy vadkárbecslőt, megállapítják a kárt és ennek arányában fizetnek a vadászatra jogosultak. Ugyan ez érvényes a védett állatok által okozott javakra is. Nnnnna erre vagyok kíváncsi, a fenti védetté nyílvánítás ürügyén:)))))
Amikor megválaszoltad, majd megírom miért kérdeztem:) Nincs beugratás most kivételesen, és asszem a végén egyetértésed is lesz velem.
Bár nem mondod magad törvényalkotónak, ezzel nem háríthatod el a rossz törvény és intézkedési rendet magadttól. Ha jogállamban élünk, akkor minden honi állampolgárnak joga van törvényjavaslat megtételére, persze különféle közvetítők, vagy hivatalos eljárások keretében. De akkor is részt vehet a törvénykezésbe!
Én próbáltam mást,
nem csak belenyugvást:)

Másik a védett területté nyílvánítás. Erről is hallanék szakmai oladlról. A törvényt ismerem, de az olyan kétértelmű mint én:) A gyakorlati oldaláról, tapasztalatokról.
Volt egy alkalom, hogy hamvas rétihéja fészkelésre bukkantam egy lakott területen. Mivel az öreg madarak költési időben állandó jelenlétükkel fémjelezték költési revírüket, nem volt kétséges, hogy ritka fészkelőnk olyan helyen is felbukkant, ahol korábban nem volt. telefonáltam, szinte azonnal jöttek is a kollegák. Terepszemle. Persze a fészek felkutatására ember nem volt, nekem meg időm, hogy a nagyobb kiterjedésű gabonát lekeressem. A lényeg, a területen számos kis tó volt. Olyan ami főldkiemelés révén keletkezett, volt olyan amit a bulgár kertészek használtak öntözésre. Hihetetlen ökológiai együttessel. Amikor hirtelen egy erdei és egy gyepi békát is megfogva mutattam a szakembernek, hogy itt ilyen és más kététltű és hüllő is jelen van, a halak és növények orgiáját már nem is számolva. (csodás réticsíkok és lápipócok voltak.) Meglepődött, hogy egy fapados madarász meg tudja külömböztetni a két béka fajt és még ismeri a többit is. Teljesen felvillanyózódni látszott, amikor egy teknős bemászott az egyik tóba, törpegém repült a szemközti nádasba, vagy a kisvöcsök pici hallal a csőrében jött a vízfelszínre. Védetté kell nyílvánítanunk a területet! volt az elhatározás. Én nagyon örültem a dolognak, mert gyerek korom óta csak a terület pusztulását és elszemetesedését láttam. oszt nem történt semmi. Azazaz igen. Médiákból jól ismert zűrös vállalkozó megvette a terület nagy részét. A tavakat betöltötte szeméttel és sittel, elpusztítva mindent. Én már nem is járok ki...
Ilyen csoda volt anno az Újpalotai lakótelep helye is, aholy a sok bulgárföld között csatornák és tavacskák ontották élővilágukat. Itt gyerek koromban rengeteget halásztam, lovagoltam. Talán akkor te nem is éltél még...
Káposztás megyer dettó, még gimis koromban is szép csíkok (kövi, réti, vágó), óriási viziskorpiók, stb. voltak a helyén lévő tőzegtavakban. Hmm, ma meg egy zajos kőfalanszter.
Másik, ép a minap beszéltem egy barátommal. Meséli, hogy a rendszerváltozás után a gyarmatosított földjeikből vissza kaptak egy darabot, "kárpótlásban". Választási lehetősége is volt, így egy szép legelőt választott, talán 6 hektárt, lévén lótartó. Ez egy ősgyep volt, ahol mindig is a falú jószágait legeltették. Na ez most hipp hopp védett területnek nyílvánították, mert "kankalinok és biribiris virágok teremnek ott" meséli:) Már ott tartunk meséli, hogy a saját földjére sem mehet ki, el ne taposson valami növényt, kaszálni és legeltetni is szerinte csak illegálba tud. Hát hogy is van ez?
Igen ismerjük, rendszer változás után sokan vissza kapták a földjüket, vagy valamilyen más területet, aranykoronájuk arányában. oszt jött megint egy új csapat és ismét területeket vettek el, természetvédelem gyarmatosítása ürügyén...
Azért érdekes, ott ahol mindig is legeltetés volt, ott később miért lehet baj. Hortobágyon is bebizonyosodott, hogy az ősi legeltetés kell az adott fauna szimbiózisának megőrzése érdekében. De a kamilla az védett!!!!! és így hiába szedték azóta, hogy a Hortobágy helyén lévő hatalmas kocsányos tölgyest kivágták és puszta lett, most tilos. Hmm érdekes minden esetre.
Igaz a veréb is madár...
Na várom a válaszodat (más is) kedves barátom, oszt osztok ismét új lapokat, már hogy jó barátosném topikját pörgessük egy kicsit:)
szí karvaly

Előzmény: szega (465)
KARVALY Creative Commons License 2002.10.10 0 0 472
szeretem ezeket a hatósági felkéréseket...
Már néhányszor megkerestek különféle befogási, riasztási okból. Róka, nyest, macskák, galambok...
Ez utóbbival eléggé profi szinten foglalkoztam.
Tudod a fővárosban sok idős ember utolsó dilije a galambok és a macskák etetése maradt, mert "szegény koborló állatokkal nem foglalkozik senki". Persze nem értik meg, hogy ezzel több rosszat tesznek, mint jót. Kis nyugdíjukat szegényes kajára költik és ezt szórják, helyezik ki az utcán, pinceablakokba, tereken...
A belváros több száz padlásán voltam állattalanítás okán, közegészségügyi felkérés alapján. Persze pénz óne, mert a hatóságnak erre nincsen finanszírozási mellékese, de mint solymász gondolták, a galambokat tudom hasznosítani és ez lesz a honoráriumom:( Mivel tényleg több barátomnak is kellett galamb, még most is mindig galambhiányunk van, így nagyon lelkes ki csapatot verbuváltam. Csináltunk egy két jó sztorit, meg épületvédelmet, stb.:) Könyv kijönne belőle az ebből befolyó élményekről. Volt itt iskola párkányán való függés, malomipari galambtalanitás (azóta nem eszem abból a lisztből, mert ennyi csótányt nem láttam még életemben malomban, és a darálójukban...) Hadügyminisztériumi védelmi bunker szellőző aknájának macskátlanítása... Volt sztori bőven:)
Azután egy alkalommal a tüdőszűrésen kiszürtek. Szerencsémre időben. Azóta nem voltam sem padláson, sem pincében, már mint a belvárosban, és magát a belvárost is gyűlölöm a maga mocskával, és bilológiai bombájával, amit a padlásain, és pincéiben tartogat. A tüdőszűrésen a fődokinővel beszélgetve elmondtam, hogy juthattam a TBC-hez, na ja mondta, a Korányiban nem rég volt egy macskafogási akció, az állatok bevizygálása végett. 80 feletti macskabefogás volt (talán pont ti végeztétek, lehet) hmm?), szal a befogott macskák 100%-a TBC fertőzött és mint ilyen fertöző köztigazda grasszált a betegek között, simulva dorombolva adta át a gyilkos kórt. A doki nő szerint a belvárosi pincékben elszaporodott macskáknál 60-80%-os a TBC fertőzési arány, mivel ide nem ér az UV TBC-re ható semlegesítő hatása ( és a padlástérbe sem), így igen klassz melegágya a kórnak. Én elmeséltem neki a galambos tapasztalataimat. Itt azért még nem volt (10 éve) ekkora a baj. 100 galambból 4-5 volt TBC-s, a nagyobb részt cokcival és trichomonas-szal volt fertőzve, úgy a 30%-a. Bár pusztult el értékes madaram ilyen belvárosi padlásról származó galambtól, micobakteriális fertőzéstől, ami ugye TBC kettő:(
Ehhez képest a róka elenyésző fertőzési góc, ha a veszettséget leszámítjuk. Hiszen a galambok és macskák állandóan jelen vannak és igen nagy tömegben a városban, ráadásul az ürülékükkel elárasztanak minket, mint potenciális fertőzési objektumok.
Ha a héten nem jutsz zöld ágra, akkor megadom a hidegkúti befogó elérhetőségét, ha nem őt ismered. Ő tuti profi, bár az árai is ennek arányában fut. Igaz, a méhektől az elefántig, mindent be tud fogni élve és szállítását is megoldja a kitűzött objektumba.
szí karvaly
Előzmény: CICA (470)
CICA Creative Commons License 2002.10.10 0 0 471
na tessék..kellett nekünk rókákat emlegetni. :(( 20 ezer róka pusztult el a hétvégén a finneknél ételmérgezésben. :(((( nem, mintha szegényeknek akkora változás lett volna, hogy áram helyett így... :((((
Előzmény: CICA (470)
CICA Creative Commons License 2002.10.09 0 0 470
KARVALY: félreértettél. Minket az ÁNTSZtől kerestek meg, egyelőre nem hivatalosan, őket meg egy önkormányzat, azzal a dicséretes törekvéssel, hogy nem szeretnék kiirtani a rókákat, de el kék rakni őket láb alól; az engedélyeket és a többit ők intézik, ez a része minket nem érint.
Emberkapacitásuk nincsen erre - ehhez kérik a segítségünket. Ha mi nem, akkor csak simán kilövetik valszeg a rókákat. Az elhelyezést sem mi intézzük, hanem ők, nekünk csak a befogásban kell segíteni. Van már egy félig szakemberünk, de nem 100%ig megbízható, bár van tapasztalata. Ő jó ismerősöm, ha megkérem, segít, de ha nem muszáj, nem szeretném bevonni. Nekünk egy olyan ember kell, aki előre felkészíti a csapatot a gyakorlati munkára, mert ennek fényében tudjuk egyáltalán megmondnai, hogy mit és mennyit tudunk bevállalni, mennyi ember alkalmas és pontosan milyen munkára.
Tudjuk mivel jár pl. egy róka szállítása, milyen engedélyek kellenek, stb. mert csináltunk már ilyet, de ezt a részét most nem mi fogjuk intézni.
Nekem nagyob gondom, hogy nem látom az értelmét ennek a helyzetnek, mert ugyanaz van, mint a kóbor macskáknál - hiába irtják ki őket, jönnek újak a helyükre és ugyanazok a gondok merülnek fel. Mindenesetre meglátjuk, mennyi anyagi ráfordítást igényel a dolog, mit tudnak biztosítani a hatóságiak, ki tud minket felkészíteni, stb; egyelőre a tájékozódás periódusában vagyunk és utána adunk választ. Ezért érdekelne olyan, akinek van tapasztalata; gondoltam, hátha itt van valaki. Ha nincs, akkor felkajtatjuk az ezzel foglalkozó szakikat.
Jövő hét keddig kell választ adnunk.

Egyébként egyszer adtam interjút úgy, hogy egy róka üldögélt az ölemben. hát mit mondjak. :) Még a szájamban is rókaíz volt egy napig, meg 3szor zuhanyoztam utána. :DDD De nagyon kis nyuszi volt szegénykém; öreg rókica már, 10 éves. Olyan volt, mint egy kismacska. :))

Előzmény: KARVALY (469)
KARVALY Creative Commons License 2002.10.09 0 0 469
szia,
meleg talaj amit szeretnél, csak akkor járható, ha ezt te végzed, és persze megfelelő engedélyek birtokában. Miért mondom? A te oldalad abban nyilvánulna meg, hogy te végzed a befogást, és így a befogott állatot te helyeznéd el. Ez miért fognos? mert egy rókabőr minima 10ezer a piacon, magáért a lődíjáért (orr, vagy farokvég) 2 ezret ad bármelyik hivatásos vadász és akkor még ott van a gereznája is. Egy trapper sem fogja kitelepíteni valami jó helyre a befogott komát így... Ráadásul jogilag tilos is. Tudok hivatásos vadbefogót, jól ismerem. De azt nem garantálom, hogy a befogott állat gereznájából nem bunda fog készülni.
A másik oldal. A róka vadászható vadfaj, ráadásul egész évben befogható, lőhető. Ez miért lenne neked probléma? Éppen azért mert vadászható vadfaj, így a befogás helyén illetékes vadászatra jogosulttól kell engedélyt kérned, mert vadászatnak minősül a vad elejtésére, befogására irányuló közvetlen tevékenység. Ha a helyi vadgazdával nem tudsz dűlőre jutni, akkor még ott van a megyei vadászati felügyelő, aki kiadhatja számodta az engedélyt. Kiadhatja! De nem fogja, ha meghallja, hogy te a befogott állatot valahol máshol szabadon akarod engedni. Mindjárt írom miért.
A szabadon engedéshez is hatósági engedélyeztetés szükséges, ha vadászható és hazai faunába illő egyedről van szó, akkor a megyei FM hivatal vadászati-halászati felügyelőségén kell megkérvényezni (mint a befogást). Itt egy sor dolgot meg kell indokolnod és okolnod. Azt mondanom sem kell, hogy a felebaráti szeretet és állatvédelem, üres patronnak számít. Ha védett az állatka és nem hazai faunába tartozik, akkor a KTM az illetékes, ha vadgazdasági jelkentőséggel is bír akkor + az FM. Jó mi? A faunaidegen dolgok ele nemlegesek, mivel az új KTM irányzat, hogy ezeket az állatokat likvidálni kell az országból. Így a muflontól a szikáig, a pézsmától a mosómedvéig itt mindennek menni kell. A népgazdasági érdeket nem lehet a természetvédelem elé állítani. Itt semmit nem lehet tenni ugye:)))
(csak zárójelben jegyzem meg, hogy ugye a fácán az ázsiai faj, nem a mi faunánké:) Ezt valahogy senki sem akarta, vagy merte kirekeszteni, valjon miért?:))
Hogy a faunába illő rókát miért nem lehet szabdon engedni, mondjuk egy nemzeti park területén, erre egyszerű a válasz. A felmérések szerint a róka a túlszaporodott, köszönhető alkalmazkodó életmódjának, és ebből fakadó megnehezített vadászhatóságával (lakott terület-ipari területek, stb.), valamint az immunizálásából adodó erősebb vitalitásának is.
A hétvégén beszéltem néhány überrangú vadásszal. Meglepődve hallottam, hogy pl. Gemencen idén ezer róka elejtését ÍRTÁK elő! tehát nem irányozták, hanem írták elő, ha kevesebb kerül a terítékre büntetést szab ki a hatóság. Nem hittem a fülemnek. Ha ott ez van, akkor máshol sem kívánatos, egy nemzeti park területén, ahol pl. többszázezer földön fészkelő madár él, ott meg pláne. A vaddisznóval is hasonló a baj, már mint természetvédelmi oldalról. Vadászoknál csak akkor, ha számla kerül az asztalra, vadkárokozásért:)
Egy dolgot tudok javasolni. A befogott róka, csak valami állatkert, vagy hasonló működési engedéllyel rendelkező társadalmi (magán) cégnél lehetne olyan biztonságba elhelyezni, ahogy te szeretnéd. Ha ez megvan és igazolható, akkor jön a befogási engedélyeztetés.
A befogásban meg gyakorlati tapasztalataimmal segíteni tudok neked:) Idő hiányában gyakorlatban nem valószínű.
üdv karvaly
Előzmény: CICA (468)
CICA Creative Commons License 2002.10.09 0 0 468
Szijasztok!
Lenne egy kérdésem: van-e valakinek rókabefogásban tapasztalata? Nagy tételről van szó, nem egy-két példányról és néhány hét múlva valószínűleg segítségre lenne szükségünk e téren. Akár terepi munkára, akár csak betanítás szintjén. Gondoltam, itt is bepróbálkozom, hátha valaki véletlenül profi a dologban. :) Mi teljesen tapasztalatlanok vagyunk még ezen a téren és komoly segítség kéne egy terület rókamentesítéséhez (nem kilövéssel), már amennyiben valóban le tudják szervezni, hogy fogadják vhol a kitelepített rókucikat.
Előzmény: amarok0 (466)
Rianna Creative Commons License 2002.10.08 0 0 467
Nem rossz... még a végén megszületik a vitakönyv műfaja, ami nem uncsi, több perspektívából is láttatja a dolgokat, sokat lehet tanulni belőle! :))
amarok0 Creative Commons License 2002.10.08 0 0 466
Szega,
nehogy elnézést kérj,
kettőtök vitájából sokkal többet okul az ember (és jobban élvezi is), mint az akárhány hivatalos természetvédelmi, vadászati lapból!
Karvalynak meg igazán örülök, sőt, euro-boldog vagyok attól, hogy van még ember, aki a természethez igy viszonyul.
Karakékat véletlenül rántottam elő - tudtommal amig nem vakcinázták őket és iszonyu számban kerültek az éves teritékre - nos, akkor is remekül tartották magukat, - megérdemlik vagy se, hál'Isten, a legnagyobb tulélők. (Nem véletlenül!)
Nem akarom kéjesen idézni a versikét: "Nincs győzelem, csak részvétel - Figyelem őket részvéttel", Karvaly mindennapos terepküzdelmei kontra a Te konkrét ismereteid hatalom meg törvényesdi terén akár egy könyv anyagát is kitennék.
szega Creative Commons License 2002.10.08 0 0 465
Üdv KARVALY!
Lassan a mi társalgónkká válik a topic... a többiektől elnézést kérek!
Értem az álláspontodat, de asszem nem tudjuk egymást meggyőzni. Persze nem is kell, mert én nem vagyok döntési pozícióban, úgyhogy a KTM-vonal kissé sántít... :))
Az Egyesület önszabályozó tevékenysége egyértelmű, de én nem vetnék követ a döntéshozókra, amiért nem merik "szabadjára engedni a lovakat". Ez lehet megalapozatlan félelem, óvatosság, bizalmatlanság. Mindenki annak nevezi, aminek akarja.
Amúgy a túlszabályozásra szerintem jobb példa a veszélyes állatokról szóló rendelet (már említettem), aminek értelmében szinte senki nem tarthat manapság pl. óriáskígyókat, pláne mérgeskígyót. Hangsúlyozom, nincs érdekképviseleti szerv, nincs vizsga, csak egy drákói rendelet, ami az illegalitásba küld szinte mindenkit. Ehhez képest mondom én, hogy a solymászok jobb helyzetben vannak, mivel pl. van egy követelményrendszer. Bár Téged ez nem vigasztal, mondhatod, hogy a terraristák miért voltak évtizedeken át balf@szok?
A nem védett-védett állatokkal kapcsolatos bánásmód: Tudod, ha rajtam múlna, az állattartók 50%-ától elszedném a jószágát. Hihetetlen, hogy sokszor milyen taplók az emberek, de az állatvédelmi törvény betartatása az önkormányzatok részéről elég gyenge lábakon áll, de ezt talán nem lehet felróni nekik. A védett állatok tartását lehet valamilyen szinten szabályozni és számonkérni, egyszerűen azért, mert kevesebben vannak... :(((
Előzmény: KARVALY (464)
KARVALY Creative Commons License 2002.10.07 0 0 464
Drága "KTM-es" barátom:D
:) a "felhígulási" sznindróma, megint egyfajta állandóan visszatérő hivatali vessző paripa, ami igen gyönge gebe:)
Igen nagyon minimális teret biztosít nekünk a törvénykezés, a korábbiakkal szemben, nem csak a vadász és tenyészmadarainkat csökkentették le drasztikusan, hanem a solymászatra használható fajokat is. Ha annyira védik a hazai fanuát és keveredését, akkor miért nem lehet a külhoni fauna, zárttéréből sorozatgyártás során kikerült fiókkákkal vadásznunk? A hazai fauna keveredést, ne hozd elő, mert ez szakmailag teljesen megalapozatlan, és csak üres frázisok.
Fehigulásról. Tudod ez sohasem a törvényi szankció, vagy szigor eredménye tartotta kordában, már mint a magyar solymászokat,( de az európaiakat is ide vehetjük). Korábban szankcionálták, hogy csak 50 fő lehet, majd 70 fő. Persze ezt egy jogállamban ugye nonszensz, hogy egy "közérdeket" szolgáló dologtól bárkit is elzárjanak limitált tagsági meghatározással. Több, mint 15 éve már nincsen tagsági korlátorzás, már történelem az az idő, amikor még én jelentkeztem, várva, hogy a 70-es "elitbe", bekerüljek, és akkor még évente max. 5 fő volt a felvehető létszám. Szal azóta nincsen limit. Évente mint egy 80 fő jelentkezik, "hirtelen felindulásból". Ebből általában 2-3 ember válik solymássszá. Tudod, nekünk is van egyfajta szigorú házi rendünk, amit egy többször módosított SZMSZ-ünk, melyet kénytelenek vagyunk a törvények változásával, valamint a solymászat fejlődésével, új irányzatainak megjelenésével Korrigálnunk.
Az egyesület, felszaporodott 110-120 főre, talán 5 év alatt, és ezt a létszámot tartja 10 év óta. Hol volt még akkor a jelzett szígorúbb törvények? nem kedves barátom, a solymászat nem egyszerű állat tartás, hanem elhivatottság, csodálatos terep sport, ami teljes embert kíván úgy, hogy mellette ledolgozza a maga 8-10 órás munkáját és minden mástól elvonva a szabad idejét és pénzét, a madaraira koncentrál. Ez barátom az önszabályozás ereje és nem a törvények! Ez tart minket "kordában" és véd meg a szélsőségektől és általatok állandóan rijogatott "felhigulástól". (csak zárójelben jegyzem meg, hogy kevés az olyan szervezet és hobby lobbi hazánkban, ahol a válások aránya olyan magas volna mint a solymászoknál. Ez nem a mi fenegyerekségünk miatt van, hanem azért, mert kevés nő tudja tollerálni hosszú távon a madár dilinket:)) Tudod nálunk is vannak olyan új tagok, akikről már szinte a felvételüknél lerí, hogy 5 év múlva nem velünk tapossák majd a sarat. Ugye még a szemed előtt van, hogy évente átlagosan 80 fő jelentkezik az egyesületbe... Még sem duzzad a létszám! Persze kívülről minden szép és egyszerű, amikor benne van, rádöbben, hogy ő még sem ezt a szépet akarta, mert rengeteg idővel, pénz ráfordítással, fáradsággal és lemondással jár, ami számára már nincs arányban a kapott széppel. Ő belőlük sohasem lesz az én fogalmaim szerint SOLYMÁSZ, csak olyan sarlatán, amit te is megemlítettél. Ilyen minden állattartónál előfordul. Gondolj csak bele, hogy hobby célra évente hány százezer vörösfülű ékszerteknős vesznek és pusztítanak el hozzánemértésükből adódóan. Persze erre megint mondhatod, hogy nem CITESes, mint a leopárdjaid:)
Számomra nem mentség, hogy védett, vagy nem védett állatot pusztít el valaki csak azért, mert önös célból tetszik neki, és lustaság, hozzánemértés, stb. miatt elpusztulnak az állatai, még ha nem is védettek, és mivel van rá pénze, majd vesz másikat... No ja, ezekkel nem is kell foglalkozni...
Persze ez nálad nem játszik hiszen már évtizednyi távból gondozod kedvenceidet.
Nálunk már akkor elvérzik a belépő, az alatt a két éves próba idő alatt (vagy három, ha az első kettőben nem felelet meg), amit kötelező solymász tanulóként írunk neki elő. Ekkor nagy a lelkesedés, bigbrhaderes mutogatási vágy, stb. Fél éven belül rájön, hogy ő más lovat akart és csá. nekünk és a madaraknak is jó, ha egy életre sikerült elriasztani a delikvenset.
Ebből kiindulva, a liberalizáció már nem is olyan ördöngös. persze tudom, mindenki számára jó és megnyugtató törvény nem létezik, de kompromisszumos igen. Eddig mindig csak mi hajoltunk, mert a felsőbb vezetés "csak"!!! válaszaira, inkorrekt eljárásaira, erősebb kutya b.. alapon elveire nem tudtunk hathatósan előre rukkolni. Miért? mert eleve az elmúlt 20 évben blokkolva volt minden fajta solymászat propagáló tevékenység! Ki ne derüljön, hogy milyenek vagyunk, mert akkor a közvéleményt nem lehet hangzatos dumákkal elkábítani...
Nem üresen puffogok, illetve általad említett vélt sérelmeket hozok elő. bírósági végzéseink vannak, ahol a KTM és ezen belül is néhány vezető törvénytelen, diszkriminatív és súlyos hivatali és beosztásában elkövetett visszaélés és túlkapást degraláltak. Mindezt úgy, hogy az én adófizetésemből, az én illetékkötelezettségemből, tehát az én pénzemen pereskedett ellenem, ellenünk, és nem a saját zsebükből. érted a sebeket? Nem a felhígulási félsz miatt lett így kreálva a törvény, hanem a "csak" miatt:(
Persze, ahogy kezd ebből a 40 éves tapasztalatokkal teli baloldali dologból az ország a világ felé nyitni, így nekünk is nagyobb terünk és esélyünk van arra, hogy szép lassan, vissza folaljuk az "államosított" tulajdonainkat és megillető tiszteletet és törvényeket, ami ma egy Magyar Solymásznak kijár. Én sem látom még a háború végét, de közelebb van, mint ahogy elkezdtük. Tudod, változott az álláspontunk, nyerőbb a dolog, ha az ellenség taktikáját alkalmazzuk viszont:) Mivel ő találta ki, nehezen mondhatja, hogy ez unfrankó:)
A lécek egyre magasabbra kerülnek, ahonnan csak egyszer lehet lezuhanni, de akkor nagyot...
Nekem szárnyaim van, nem tudok akkorát tanyálni...:)
Te is belátod, hogy a hazai védett állatok és a CITES előírások között nincsen harmonizáció. Sok ország pl. ezért is nem lehetett tagállam. Ez mindig egy picit elgondolkoztat...
Hogy a közel jövőben változni fog, mérget vehetsz rá. Ha máskor nem, amikor becsatlakozunk az EUba, bár ez még odébb van. Akkor viszont, már az itteni okostojások sem igen tudnak kapálózni, viszont szépen festeni fogják a bizonyítványukat, ebben bíztos vagyok:) Ehhez nagyon ért a honi politika:)
üdv karvaly
(persze, hogy dili volt a gekkó, nekem is olyan CITES listám van, mint neked:))
Előzmény: szega (463)
szega Creative Commons License 2002.10.04 0 0 463
Na, ideértem. Tudom, Te csak hétfőn leszel, de majd akkor is dumálunk.
Szerintem kissé félreértesz. Nem vagyok jogalkotó (hálistennek), és egyetértek azzal, hogy a jogszabályok gyakran nehézkesek, és pl. a 8/1998 szerintem is zűrös a tenyésztett sólymokkal kapcsolatban (magántulajdon kontra állami tulajdon). Azonban a jelenlegi szabályozás drasztikus liberalizálását nehezen tudnám elképzelni, és talán nem is lenne szerencsés. Mi magyarok nagyon ügyesen tudunk bújkálni a paragrafusok között, valszeg ezért lett kissé brutális a 9/1999 is (veszélyes állatok, gondolom ismered).
Én mindazonáltal nehezen tudom elképzelni, mivel nem vagyok solymász, hogy mi módon lehetne úgy liberalizálni, hogy ne szabaduljom el a pokol. Szerintem marha sok dilettáns akarna ragadozót tartani, pénz nem számít, egy "sas" olyan cool! Sajnos, mint a példák mutatják, egy barom is képes ideig-óráig madarat tartani, aztán vagy elszúrja a takarmányozást, vagy kifekszik a naptól, stb. A mostani legális solymászok nagy része elhivatott, és ez nem utolsósorban az erős jogszabályi présnek köszönhető. Szerintem egy laza jogszabály felhígitaná a társaságot. Ha nem értesz ebben egyet, akkor mivel magyarázható mindez?
Azzal is egyetértek, hogy a solymászok összetartásának (és kitartásának) köszönhetőek az eddigi eredmények, amiket Te kevésnek tartasz. Viszont akkor mi tartja vissza az Egyesületet, hogy erős NGO-ként nyomuljon, és a jogszabály finomítását szorgalmazza. Hangsúlyozom, én nem vagyok ellenetek, csak épp a magam módján próbálom magyarázni a jelenlegi szabályozást. A max. 6 madár persze lehetne több is, de mi alapján lehetne elbírálni, hogy kinek mennyi lehet?
Továbbra is fenntartom, hogy jelenleg a CITES és a hazai védett fajok elbírálásában óriási a különbség, bár ez a közeljövőben változhat is.
A leopárdgekkókról. Mindkettő nőstény, és már öregasszonyok (14 és 13 éve vannak nálam), így szaporulat kizárva. :((( Viszont a leopárdgekkó nem CITES-es. Szabadon tenyészthető, és a szaporulattal úgy kereskedhetnék, ahogy jólesik. Vagy csak szopatásból írtad? :)))))
KARVALY Creative Commons License 2002.10.03 0 0 462
Ezt még lereagálom. Nem vesztek oda a tojások, hiszen én nem akartam, én vettem ki a tojó alól! ha a természetvédelmet nem értékeli, hogy saját pénzemből és munkámmal produkálok védett állatot, ahogy ők értékelik, hazai faunát:) akkor minek. Eladni külföldre nem engedik, itthoni kereslet meg a 80 fővel minimális. A tavalyi három fiókából is kettő megmaradt.
Érted mire célzok?
Gekkó kicsinyeidet nem adhatod el, és ha 6 db-nál többet nem tarthatnál, gondolom a lerakott tojás keltetését sem végeznéd oly féltőn, ahogy gondolom teszed.
Előzmény: szega (457)
KARVALY Creative Commons License 2002.10.03 0 0 461
YOOOOOOO:) nem sértődtem +!:-)
De te se, mert én csak már hétfőn leszek.
Tood, első a madár, második az FTC...:)
Különben van egy eladó nílusi varánuszom, CITES-el:) Engem már sajna kinőtt, a 160-170cm-es nagyságával.

(azért majd folytassuk jó?, szeretem a méltó ellenfeleket, mert mindig van számomra tanulság, és tanulni való. A könnyen meggyőzhető emberekkel nem lehet tovább lépni:)))

üdv és jó hétvégét neked és mindenkinek!
karvaly

cica,
tudod, amikor az első vizslám babéziósiban elpusztult, pedig be volt oltva, de harmadszor kapta el és valószínűleg oltári robbanással szaporodott benne a féreg, nagyon oda voltunk, hiszen nálunk minden állat család tag. Gondolom megérted. Az első volt, hogy új vizslát kerítettem. És nagy szerencsémre, pont kedvenc elpusztult kanomnak volt egy alma, ahonnan kiválasztottam egy kölyköt a barátomnak. Ezt tartottam meg, mert a tenyésztő barátom a másik kant a barátomnak ajándékozta, a hír hallatán.
Tudom, lesz még néhány ilyen tragédiátok, mert az a munka, amit ti végeztek ezzel is jár...:( De mindig jönnek újjak és aranyosak, ők meg megmaradnak emléknek. örökre.
Egy festő barátommal megfestettem ezt a kutyámat úgy, hogy a fiát is rápingáltattam:)
Így képileg is mindig velünk marad:)
Az élet ilyen, van egy halál oldala is, és bármennyire is természetes, mindig fájó.
üdv karvaly

Előzmény: szega (458)
KARVALY Creative Commons License 2002.10.03 0 0 460
Na akkor újra. Nem a feltétel rendszerrel van bajom. hanem azzal hogy csak a solymászokra vonatkozik. Ahogy te is felhoztál egy "solymásznak" nevezett "állattartót", aki mint a leírtadból is kilátszik, hogy dillettáns és feketéző, így mint hüllős, te is tisztában vagy azzal, hogy mennyi "terrarista" tart hazai kétéltűt és hüllőt. Mivel ebben a témában is utazom és van ismeretségem is bőven, "nálatok" hozzán képest tömegekről beszélhetünk. csak ugye nem tudtátok realizálni eddig!
Az egy másik kérdés, hogy 72' óta nem kis harc árán sikerült elérni , és nem kevés kompromisszum árán, hogy a solymászat közérdek lett. Az, hogy a magyar terraristák próbáltak ugyan némi szervezettségre törekedni, de az egyéni féltékenységi szféra ezt nem tette lehetővé, nem tudott ebben az irányban semmit elérni. Most is tudok olyan emberről, aki hazai védett kétéltű, hüllőt, sőt madarakat is tart, engedéllyel, mert ő tanulmányozza őket... A parlagi vipera projekt is valami olyat sejtet nekem, hogy zártéri tenyésztésből kikerülve menthető meg a populáció, stb.
A befogott héja és karvaly, amire eseti és korlátozott engedélyt kapunk ÉL hazánkban:) A Washingtoni egyezmény és a CITES által leírtakban is a kategória besorolásnál, mindjárt egy kategóríát esik az adott védett állat, ha bizonyítottan zárt téri tenyésztésből származik. Sólymaink 100%-a ilyen madár. Vadászhatnánk mi afrikai fekete héjával, ausztrál ékfarkú sassal, délamerikai narancsmellű sólyommal, vagy harris hawkkal, csak mint ekzóta tiltja számunkra a törvény és alkotói:)
Igaz tartahtunk északi sólymot, mert ez is hazánkban élő faj, vagy a lanner, khmm:) hmm?
Hibridek. A nemzetközileg a hibridek (tenyésztett) solymászati alkalmazását javasolják, egyrészt szelektív tovább szaporodási képességük folytán, másrészt, nehezebb párbaállási motivációjuk miatt, bár ismerünk cáfolatot is.
hazai egyedekkel való hibridizációs félelem:))))))) asszem valami KTM-es vagy, totál ismerős a duma:)))))
Szóval, ez is strucpolitika! Ha azt mondom, hogy OK. igazad van, csak tegyünk MO-ra egy védőhálót, hogy a szomszédos országokból egy madár se tudjon átrepülni, mert ugye nem pingvinek. Gondolom ismered a külhoni viszonyokat, igazából nem is tudom van e a kondoron és a hárpián kívül olyan faj, amit nem tarthatnak pl. az EU-ban és a britt szigeteken élő solymászok, vagy madárkedvelők. Ezek meg ugye röpítés során lepattanhatnak. Angliában, aki híres állat és természetvédelméről, hasonló kritériumok alapján tarthat bárki, állampolgári jogon ragadozó madarat. ott is hasonló előírások és vizsgakötelezettségek vannak. Viszont a magántulajdon az magántulajdon, nincsenek éves szankciók, felülbírálatok, limitálások és faji korlátozások., stb. stb. Tudom nem illő külhonnal példálózni. csak azt akartam ezzel kifejezni, hogy ez a hazai fauna, meg az idegen faj itt "megpetézi" (szó szerinti szakember vélemény volt) a hazai erős populációt, nevetséges védekezés, amíg a madaraknak szárnya van és környező országokban tarthatóak.
Nem kis kutató munka eredményét publikálták németországban. DNS vizsgálattal kimutatták, hogy minnél északabbra megyünk, a vándorsólyomban megtalálható az északi sólyom DNS-e, és minnél keletebre ott már a kerecsen is bejátszik, orosztájt pedig a kerecsenben az északi gén. És ehhez nem kellett solymászok kereskedelmi útvonala. Barátom, a solymászat több mint 2000 éves! Gondolod, hogy e kis idő alatt nem történt volna spontán hibridizáció? De történ nem is egy, de az erős és domináns géneket nem tudta lenyomni.
Nem a solymászok madaraitól kell félni, hiszen mi ezt jobban féltjük, ezért is repítünk adó-vevő készülékkel, hogy az elvesztést, (és az általatok féltett hibridizációt:)) leredukáljuk minimálisra.
Ugye mivel te is jártas vagy a dolgokban, azt nem verték nagy dobra, hogy a keletről terjeszkedő pusztai őlyv jó néhány éve a hortobágyon párba állt a kerecseneknek kitett műfészekre építve:) hazai egerész ölyvvel és életképes hibrideket produkált, most már mondhatni szériában. Vagy a balkáni gerle, aki évtizedek óta "petézi" a vadgelénket, stb. stb. stb. Hibridek mindig is voltak, vannak, lesznek, nem kell belőlle világvégét kikiáltani és főleg nem a solymászat korlátozása révén.
Soha nem hallottam, a legnívósabb szaklapomban a Peregrine Fund hasábjain sem olvastam olyat, hogy solymászoktól megszökött idegen faunából származó madár, a helyi populációval természetes párbaállást produkált és még fiókákat is. Viszont olyanról tudok, ahol az adott populácóból származó hibrid, az egyik faj vad példányával állt párba és szaporított is életképes utódokat. Egy ilyen esetről biztosan tudunk. De ez egy faunából való volt, nem idegen kontinensé. Tudod vannak ebben elmélyült emberek. Az ő véleményük (pedig nem solymászok, csak ornitológusok), hogy egy fauna idegen madár, igen nehezen tud beilleszkedni tartósan az adott ökolögiai szisztémába. ha tud elvándorol inkább. A legtöbb esetbem viszont elpusztul.
Nálunk a solymászatban többségében imprint madarakat használunk, mert kezesebbek és tenyészthetőségük is sokkal könnyebb. Ugye azt te is belátod, hogy egy emberre imprintált madár elvesztése esetén, a természetes fajjal történő párba állás, vagy a hibridizáció kizárt.
Totál egyet értünk, hogy nem engedhető meg, hogy dilettánsok kezébe nem csak védett, hanem eleve élő állat kerüljön. Kell és szükséges a szűrő rendszer, de az oktalan gátak és strucpolitikás vélemények minden esetben megkülömböztetést szülnek:)
És egyet értek, ha hasonló szűrőn átesett lelkes herpetológusok, zárttérben tenyésztéssel próbálkoznak, mert a szabadban ejtett megfigyelések kevés egy adott faj megismeréséhez!
Konrád Lorenz is ha csak a távcsövén keresztül kukkolta volna a vadlibákat, vagy csókákat, nem biztos, hogy Nobel-díjat kapott volna:)
A solymászok technológiájának köszönhető zárttéri ragadozó madár tenyésztés nélkül a DDT-től szinte megsemmisül vándor sólymot sem lehetett volna megmenteni, vagy pl. a kondort. Ezt én is náluk olvastam:)(Peregrine Fund)
Szakirányú végzetség:) kertészmérnök...:))))))))))
ez hogy került oda? (persze tudom:)))))))
Visszatérve a Washington és CITES passzusokra. Érdekes a világon mindenhol úgy fogják fel, ahogy én alább írtam. Tehát a védett kategóriás állat az védett, és lehetnek helyi szigorítási eltérések, enyhítők nem.
Miért van bennem mindig ez a megkülömböztetés?:))))) Hmmm...CITES kongresszus. javaslat. többgenerációból származó ragadozó madarak útlevelét miért csak magyarország nem támogatta egyedül?:))))))
Jajajaj OK. tudom, saját pici sérelmem...
Hogy szabályoznám? rugalmasabban, a bevált és jól működő világi példák alapján! Ha lekoppintjuk az EU-t állandóan, akkor a hasznos dolgokat miért nem? Különben alkotmányjogász már megleste az általad ajánlott "irodalmat":) alkotmányellenes és diszkriminált, magántulajdon sértő stb. a véleménye szerint is.
Tudod, az a védett állat amit igazol a CITES okmánya és az valaki magántulajdonába kerül, ahogy te is írtad, az vacsorája is lehet aznap. És ez fauna és elterjedéstől független.:))))))
Persze tudom ez túlzás.
Na ha már itt vagyunk mert jártas vagy, és itt volt belinkelve a CITES is. Ottan az olvasható, hogy a CITES kategóriába tartozó egyed elidegenítése úgy történhet, hogy a tulajdonosnak meg kell gyöződni arról, hogy az általa átadott CITES-es egyed élete, szaporodási képessége a továbbiakaban, az új tulajdonosnál is biztosítva van. Ezért ő felel!!
Gondolom leopárd szaporulataidat hasonló elvek alapján viszed a kereskedőnek:)))))))
És ez nem levegőbe dobott holmi, ezt feketén fehéren előírja a CITES.
Ja és a 8/1998-as már módosítva volt...
A hobbyval meg egyet értek, hiszen aki kötelezőleg tart állatot, annak nem is való. Bár nálunk ez solymászoknál elhivatottság, nem egy akváriumba bezárt hal nézegetéséről és tartásáról szól az életünk. Ezt tudom kevés ember tudja csinálni, mert MI vagyunk a madaraink rabszolgái és nem fordítva, hiszen ők szabadon repülnek:)
Persze idomíthatunk halakat is vagy mást, otthon négy fal között, csak hiányozna a szabadság érzete. Én speciel nem elégszem meg a képeskönyvek és tv csatornák által szolgáltatott infóval:) Valahogy késztetésem van, hogy menjek és lássam repülni a madaramat.
Üdv:)) elrepültem, vagy szálltam?:))))))))))
Előzmény: szega (456)
CICA Creative Commons License 2002.10.03 0 0 459
Karvaly: köszi a gratulát. :)) Most épp nagyon szomorúak vagyunk; meghalt az egyik cicánk. Tök váratlanul. :( Kóbor cicc volt, ötöt hoztunk el első körben, hogy ivartalanítjuk és a kicsiket gadihoz adjuk. Már több, mint 2 hete nálunk volt, betartottuk a karantént, kétszer látta orvos, oltva volt, parazitamentesítve, meg minden; egy tüneményes cicc.. És egyszer csak fogta magát és elpusztult. Reggel bement a srác a szobába és furcsán feküdt. :((((((( Most teljesen ki vagyunk akadva, annyira borzasztó az ilyen. :((( Még soha nem pusztult el ílyen nagy cica nálunk, csak az a 3 kis angyalka. :(( Most ráadásul a másik négy cicót sem merjük gazdihoz adni, akiket ugyanonnan hoztunk, mert ennek nem tehetek ki senkit, hogy elvisz tőlünk egy cicát, az meg elpusztul. :((( Úgyhogy most újabb karantén, meg minden. :(((

Parvós tyuli: az cifra lehetett, amit meséltél!! A svédcseppes tyuliról nem tom, mennyire volt halálán, csakhogy a doki azt mondta, hogy nem éri meg a reggelt. Úgy tudom, a csaj egy sima szuriba adta be neki a cuccost; fogalmam sincs, hogy találta meg a vénát. De kinézek belőle bármit. :))) Na ez az, amit én nem bírnék csinálni; aki ilyesmikre képes, az nagyon erős ember. :)

A róka tényleg csodálatos állat. :))) Én ismerek olyan rókát, akinek a kedvence a csokis croissant (biztos nicns elrontva :)) és gurgulázva könyörög érte. :DDDD Persze ő nem szabad állat, hanem emberek mellett nőtt fel szegénykém; el sem lehet engedni, mert visszajön, vagy odamegy az első emberhez, aztán jól lelövik, hogy veszett. :((

Előzmény: KARVALY (445)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!