Mennyibe került? Időnként a piacokon lehet kapni hatalmas spanyol "édeshagymát", de annak darabját adják 100 ft körül. :-(
Ez már egy kicsit OFF lesz, de kapcsolódik: egyszer vettem fehér hagymát, viszonylag kisebb méretű volt. Talán ezüsthagymának hívták??? Azt mondta az árus, hogy ez is enyhe. Háááát.... lehet, hogy pechem volt, de az átlag makóinál kb. 2x annyira csípte a szemem. Elhasználtam főzéshez, mert nyersen nem lett volna társaságképes. :-)
Ha tejfölt+mustárt is teszel hozzá, az már a tartármártás. A majonéz másik neve az "olajvaj". Csak tojássárga + olaj van benne, esetleg pici só, cukor.
Segítség, tud e valaki receptet (nagyon ismert, csak én nem vagyok benne jártas) , hogy hogyan készíthetünk majonézest mártást olajból sóból, és tojásból: Tehát a hozzávalók meglennének, csak nem tudom hogyan kell "összepoerálni". Választ várok, köszönöm, G.
Hát rég nem jártam erre, de főleg azért mert egyszerűen elkevertem a jelszavam, újjal nem hagyott feliratkozni, új nevet nem engedett regisztrálni a már meglévő címeimre, és sehol nem lehet lekérni a már regisztrált jelszavat. Őrület! Ezen a legnagyobb fórumon a legpocsékabb a segítség:((
Na de végül itt vagyok, előkerült a cetli valami régi papírok közül:)
Szóval reggeli.
A görögöknél általános az, hogy nem reggeliznek, hanem kávét isznak csak. A munkahelyeken már kávé után vagy azzal párhuzamosan péksüteményeket esznek vagy kulurákit, ez az általunk teasüteményként ismert dolognak felel meg. A gyerekek nagyrésze is csak egy pohár tejjel indul, majd a tízórait a suliban eszi, ami általában meleg szendvics, kis kalács, pár kuluráki, keksz, ilyesmi. Hétvégén mikor együtt van a család sincs európai reggeli, azt nem bírja a görög gyomor, főleg az éghajlat miatt gondolom. A sonka, tojás, stb. itt ebéd vagy vacsorának számít. Reggelre legfenebb valami édes péksüti, gyereknek vajas-mézes, vaajs-lekváros kenyér, kifli, joghurt és müzli, narancslé, ilyesmik, de a legtöbb ember hétvégén is kávéval kezd csak.
Bogyó!
Tudom, nem tudod mit ettem a Kréta talin, de nagyon kéne az a recept, tudom, te pörfikt vagy ebben. Nincs rajta az online étlapjukon, de úgy nézet ki, hogy a marhahusi paradicsomos szószban volt egy csomó hagymával, köretnek tepsiskrumpli. Valami K betűs, de most nem jut eszembe, és szombaton olyannal szeretném meglepni Norbit, de a receptjét előbb meg kéne találnom... :( Lécci-lécci-lécci- ha tudsz, segíts!
Bekopiztam a Kréta topicba is. Hátha...
THX
Erika
Rég nem jártam erre. Vezeklésül írok nektek egy receptet.
Octapus fasírt
Hozzavalok
1 kg polip
3 tojas
2 kozepes hagyma
marek aprora vagott petrezselyemzold
annyi morzsa amennyit felvesz
so, bors
A polipot ha fagyasztott hagyom hogy kiengedjen, majd egy nagy talban bo vizben jol atmosom. Kuktaban fel orat fozom annyi vizben hogy ellepje. Kiveszem szurobe, miutan jol lefolyt rola a viz es megfoghatora:) hult, szepen lekanyaritom a labakat es lehuzom a tapadokat tartalmazo kulso boret. Ezt egy kessel szoktam csinalni, ugy hamozasforman, vigyazva hogy a borrtel ne a finom husbol dobaljak ki. Ezutan a
visszamarado testreszet megtisztitom, vagyis kidobom a kozepebol a fejet a szemekkel, viszont a kerek hasat felhasznalom, onnan is levakargatva a bort es esetleges mas koszt, aminek nem kell lennie ha jol megmostuk azelott a polipot.
Az igy kapott feher husit darabokra vagom, mixerben feldaralom.
Osszedolgozom a 3 felvert tojassal, a ket felmixelt hagymaval, aprora vagott petrezselyemmel, soval, borssal es annyi morszaval amennyi ahhoz kell hogy lagy de formalhato fasirtokat gyurhassak belole.
Forro olajban kisutom pont ugy mint a "rendes"
fasirtot. Gorog salataval, tzazikivel remek uzo
kisero:)
Szerintem az ízhatást megközelíthetitek a következőképp:
Kagylóval írom le, mert az csináltam már:
Kevés, nagyon apróra vágott hagyma dinsztelve,1-2 jó közepes érett paradicsom héja nélkül, 2-3 szelet csípős zöldpaprika,hozzáadva kagyló,pici bors, só, mikor felfőtt, feta sajtot adok hozzá és egy kevés nagyon apróra vágott friss, petrezselym zöldet, ezzel is összefőzöm egy pillanatra, és kész!
Sziasztok! Tud valaki saganaki-receptet? Eddig csak itthon ettem ilyet, sajtos, padlizsános, valamint csirkés változatokat, ezek érdekelnének elsősorban.
SZiasztok!
Nyáron ettem Sartiban kagyló sahanaki szószban című valamit és nagyon jó volt,nem tudja véletlenül valaki hogy mit takar a Sahanaki szósz vagy hogy lehetne elkészíteni?
Persze az ilyesmit az ember édesanyja mindig jobban tudja:)) De azért egyedül is megpróbálhatod, legfenebb néhány nyomdafestéket nem tűrő kijelentés után az egész hóbelevancot átcipeled édesanyádhoz:))
Szóval a levél közepébe teszel egy kis halmot kávéskanállal, felcsavarod amilyen szorosan csak sikerül a levelet és a két végét bedugosgatod az ujaddal a töltelék belseje fele, hogy szorosan álljon a kis csomag. Ne tegyél sok cuccot rá hogy könnyen csomagolhasd. Anyósóm egész vékony kicsi ízléses töltikéket csinál, nem olyan nagyokat mint az éttermekben. Különben ez egy hétig is eláll a hütőben és minden nap lehet picit mazsolázgatni belőle. Érdemes jó savanykásra csinálni.
...azt hiszem én is nekiállok a hétvégén..
Kép az megvan, imádom, he tehetem (török büfé, görög étterem) mind azt eszem. Még egy dolog: mivel nem vagyok nôböl, nem tudom ösztönszinten :-) hogyan kell töltikét hajtogatni? Van valami trükkje, technikája, vagy csak úgy? Vagy hagyjalak békén ilyenekkel, és kérdezzem édesanyámat :-) ?
Persze nyers. Ezért a 20 perc főzés. De vigyázz a fövés minimális fokon legyen, a rízs amúgyis csak párolódik és a levél szétesik ha nagyon lobog. Tehát szépen lehúzod a legalacsonyabb fokra ahol még szépen elrotyog csendben, magában.
Ha akarsz képet, a tegnapelőtt említett honlapon van szőlőlevél töltike kép.
Hozzávalók:
60-65 szőlőlevél
1/2 kg rízs
1/2 kg friss zöld hagyma
1 vörös hagyma
1/2 kötés friss ánizs vagy kapor
1/2 marék vadmenta (diózmo)
só, bors, olívaolaj
Elkészítés:
A hozzávalókat összekavarjuk és megtöltjük vele a szőlőleveleket, felcsavarjuk és szoros kis töltikéket formálunk. Egy nagy fazék aljába leteszünk pár szőlőlevelet, rátesszük szorosan egymás mellé a töltött szőlőleveleket, föltöltjük forró vízzel, sózzuk, borsozzuk és még teszünk hozzá bőven olívaolajat, majd a tetejükre egy tányért helyezünk és arra egy követ vagy más súlyos tárgyat. Felfövés után még körülbelül 20 percig főzzük nagyon lassú tűznél. Ezalatt meg kell igya majdnem teljesen a levét. Mikor kész levesszük a tányért és a súlyt a tetejükről, ráöntünk még 2-3 közepes citrom levét és még egy kicsit összerottyintjuk hogy beigyák a töltikék a citromlevet.
Bogyó őszintén megmondva én sosem csináltam konzerv szőlőlevélből de miért ne lenne jó? Sokkal jobban lehet bügyürgetni, szerintem nyugodtan kipróbálhatod, nincs mit veszíteni.
Itt van a fokhagymás krumplipüré receptje.
SZKORDÁLIA
(FOKHAGYMÁS PÜRÉ)
Hozzávalók:
5 db közepes krumpli
1 fej fokhagyma (passzírozott)
4 dl (2 pohár) olívaolaj
2 db citrom leve
kevés ecet, só
Elkészítés:
A krumplit héjában megfőzzük, meghántjuk és összedolgozzuk a mixerben egy fej passzírozott fokhagymával, az olajjal, a citromlével egy kevés ecettel és sóval. Nagyon ízletessé teszi ha az egészhez hozzádolgozunk egy marék hámozott, sótalan, darált mandulabelet. Ha diót adunk hozzá, az is ízesiti de megbarnítja.
A szkordália tulajdonképpen fohagymás olajos krumplipüre ami elmaradhatatlan kisérője a tepsiben kisütött panírozott tőkehalnak, valamint a főtt "kukiá" - nak ami egy fajta disznóbab. De mindenféle panírozott hal kitűnő kisérője.