Keresés

Részletes keresés

Tharkus Creative Commons License 6 napja 0 0 155161

oké. könnyítsék akkor meg. óráim elmentek már arra, hogy kiderítsem, hogy egyáltalán melyik rész kihez tartozik. és fent van az időpontok listája, a lezárásokkal járóké mind. de aztán ott a joker mondat, hogy "ezek, de egyébként bármikor". de ez csak a vadászat, nem is ez az igazán sarkallatos nekem, inkább a be nem teheted a lábad részek...

Előzmény: morel_whisperer (155159)
Tharkus Creative Commons License 6 napja 0 0 155160

az ilyesmit (szarvasbőgés idején lezárt területek) természetesen megértem és betartom, rá is szoktam keresni az erdészet honlapján. a vadászoknak is mondtam, hogy ha utána tudok nézni indulás előtt, megteszem, nem kerül semmibe. az a része sokkal kevésbé tetszik, hogy a fokvédettség szigorúsága miatt a fél erdőségünkben tilosban járnék, de közben fel van jelölve ott is egy csomó fa, már kitermelt egy csomó terület. azt meg nem kommentálom, hogy nekem kizárólag a turistaúton lehetne bohóckodni ezredmagammal, és ezzel le van tudva az állampolgár felé a "kikapcsolódási lehetőség". ahhoz tényleg illene olyan erdőségeket fenntartani.

Előzmény: morel_whisperer (155158)
morel_whisperer Creative Commons License 6 napja 0 0 155159

"remélem azt azért nem várják, hogy a vh-ban tevékenykedő összes erdészetet felhívjam indulás előtt, hogy lesz-e vadászat"

 

Pedig ezt kell tenned. Érdeklődni. Erdészetnél, rendőrségnél.

Előzmény: Tharkus (155156)
morel_whisperer Creative Commons License 6 napja 0 0 155158

Érdemes elolvasni, hogy mire hatályos az erdőtörvény. Sok mindenre igen, amire nem is gondolná az ember, és ez fordítva is igaz. A kerítést én úgy kezelem, ha azért van, hogy a vad ne jöjjön ki, akkor nem megyek be. Ha azért, hogy ne menjen be, akkor bemegyek, ha érdemes.

 

A vadgazdálkodáshoz annyit, hogy lehetnek spontán esetek, amikor a gombász, kiránduló zavaró körülmény. És lehetnek előre eltervezettek is természetesen. Továbbá bizonyos időszakokban, ha az a szubjektív megítélése a hivatásos vadásznak, akkor elküldhet az adott területről. Mert pl. tavasz van, malacozás. Vagy ősszel bőgés, ugye. De nagyon ritka madárfajoknál a fészket sem közelítheted meg 500 m-re például. Nyilván ennél az extrém esetnél elsőre csak elküldenek, de ha visszamész és rajta kapnak, valószínűleg agyon büntetnek.

Előzmény: Bencuc (155155)
Boarhunter Creative Commons License 6 napja -2 1 155157

Aztán ha valaki véletlenűl beveri a pofádat akkor majd te hápogsz te büdös gyökér.

Előzmény: Bencuc (155155)
Tharkus Creative Commons License 6 napja 0 0 155156

jó kérdés egyébként, hogy ők lehetnek-e fokvédett területen. mert ott voltak. lada nivával. és azzal kezdték, hogy én mégis milyen jelölt turistaúton jutottam ide. leszereltem őket egyébként, és megértem, hogy miért nem örültek nekem és sajnáltam is, hogy esetleg elrontottam a vadászatukat.

 

meg is kérdeztem, hogy honnan kellett volna tudnom, hogy ők itt lesznek, hát ők felírták magukat az erdészetnél. megnéztem a honlapjukat, valóban vannak időpontok vadászatra, meg az is, hogy de hát ez olyan spontán szerveződik, hogy nem lehet ott minden mindig. nem is volt. remélem azt azért nem várják, hogy a vh-ban tevékenykedő összes erdészetet felhívjam indulás előtt, hogy lesz-e vadászat... :D

 

mindenesetre valóban igyekszem kerülni a napfelkelte/naplemente időpontokat az erdőben. a zenés tippet köszi, én fennhangon fütyörészni szoktam, ha úgy érzem, ugyanilyen okokból.

Előzmény: Bencuc (155155)
Bencuc Creative Commons License 6 napja -3 0 155155

A vadászokkal ne foglalkozz, mert az erdőtörvény szerint te neked 0-24 ugyanúgy jogod van az erdőben lenni mint nekik. Vannak kivételes esetek, de ennek a törvényi kereteit az ő részükről még nem láttam, hogy valaki betartotta volna, tehát hiába hápognak, ha betévedsz a területükre az az ő saruk. Magánerdőben is, ebben a tekintetben ugyanis nem tesz különbséget a törvény. (Ebből a szempontból egy érdekes kérdés a lekerített erdő, amit szerintem az erdőtörvény mint fogalmat nem ismer.) Egyébként a legjobb ellenszer ellenük, ha bekapcsolsz telefonról rádiót vagy zenét, azt bömbölteted, hogy ha a borsónyi agyuk nem elég rá hogy megnézzék mire lőnek mielőtt elsütik a fegyvert, az csak leesik nekik, hogy nem a szarvas énekel, hanem valaki zenét hallgat. Mi szoktunk menni hajnalban fotózni is a hegyekbe eldugott helyekre, a sötétben mikor megyünk mindig ezt csinálom. Ami a medve ellen is hasznos amúgy. 

Előzmény: Tharkus (155149)
Bencuc Creative Commons License 6 napja -3 2 155154

Vannak amúgy ritka kivételek, nálunk 25 év erdőjárás után akadtam össze nem rég egy fiatal gyerekkel, aki gondolom forró fejjel eltökélte hogy majd ő változtat a hazai viszonyokon, és kitessékelt a kismotorommal az erdőből. Gondoltam magamban nem vitatkozom vele, főleg mert majd megtapasztalja, hogy hálistennek ha az erdészeknek lehet akkor amúgy a környékbelieknek is, azok meg mind a főnök falusi haverjai. Meg mostmár tudom mikor járja az erdőt a srác azt olyankor a másik úton megyek.

 

Nagy szerencse a szerencsétlenségben, hogy idehaza nem nagyon nézik ezt. Ami amúgy így fair, mert teljesen szétkaszabolja meg larabolja az erdészet az erdőket, a vadászok kiskirálykodnak, a népnek is legyen már akkor egy kis lehetősége. Teljesen más lenne a helyzet, ha maradtak volna erdők nem csak eldugva az isten hátha mögött, hanem a falvak meg városok közelében, akkor azt mondaná az ember jó, nagyon a dzsungelbe nem megy, az legyen a természeté, ő marad a szélén. Na meg ha a szakma nem kiskirálykodna az erdőn, ami amúgy a köztulajdon. Nagy baj lenne hogyha a nyugati szigor lenne, de a keleti lopkodás meg dőzsölés a szakma részéről. Ha már nincs igazi természetvédelem legalább a népet ne szivassuk. Most itt megint modnhatnám Szlovákia példáját, ott a Magastátra fokozottan védett, ha ott ugrálsz, azt tényleg komolyan kiszámlázzák, cserébe van sok más hely ahova mehetsz, még magánerdőbe is, és akkor így a természet is védve van meg te is jól jársz. Idehaza egyenlőre nincs gond, de az a sejtésem a jövőbeli hazai képlet majd úgy fog módosulni idővel hogy a "te is jól jársz" marad ki belőle. Pedig érdekes honnan indultunk anno: aki 1989-ben gombászott még komletten köztulajdonon gázolt mindenhol, és nem a fatüzelés dívott, úgyhogy volt is hova menni. Onnan jutottunk el ide ahol most vagyunk. Ez valahogy szégyen és töketlenség. 

 

 

Előzmény: edula2 (155152)
Tharkus Creative Commons License 6 napja 0 0 155153

mármint fokozottan védett helyről? a térkép szerint leányfalu felett gyakorlatilag a komplett erdő az, például. egy icipici rész a csíkos tó és a település között nem az, minden más hosszan (bőven a vörös kőn túl is) az.

Előzmény: edula2 (155152)
edula2 Creative Commons License 6 napja 0 0 155152

Es ha pisilned kell? Na ja, a ferfiaknak konnyu, de nekunk vacakabb nemnek csak illik lehuzodnunk az utrol valami takartabb reszre. 

En ilyen helyrol a VH-ban meg nem hallottam. Termeszetvedelmi ort pedig egesz biztosan nem lattam. Erdeszeket neha, szigoruan kocsiban ulve. (Egyszer nagyon regen elment mellettunk gyalog egy srac, akin egyenruha volt, talan o termeszetor volt, de meg a kutya miatt sem szolt.) 

Előzmény: Tharkus (155123)
MCA-001 Creative Commons License 6 napja 0 0 155151

Nem csodálom.

Bennünket a saját erdőnkből akartak elzavarni a hajtók, mert ők vadásznak.
Mi meg mondtuk nekik, hogy legalább a tulajdonosokat illene értesíteniük, hogy ők mikor méltóztatnak vadászi.
Erre elhallgattak és egy szó nélkül átmásztak a vadkerítésen...

Előzmény: Tharkus (155149)
morel_whisperer Creative Commons License 6 napja 0 0 155150

Nem-e? :D Göröngyös, egykor makadám út egyik oldala kiváló fkg/hkg-s hely. Mászok ki. Út túloldala hasonló, de nem terem (és pluszban az még naturás is), nagyon sűrű. Furcsa volt az aljnövényzet, az útról látva "világított" a kopárság, amire nem emlékeztem korábbról. Én ide benézek. Kb. 3 m bozóton kellett csak átverekednem magamat. Sok mindenre számítottam, pl. láp foltra, ami addig elkerülte a figyelmemet, meg némi jellemző növénytársulásra - eleve azért másztam be -, de semmi ilyesmi. Ellenben macsétásunk akkora győzelmet aratott a bokrok felett, hogy még a Holdról, izé, műholdról is látszik. Szívesen tennék be egy képet, de ahhoz túl jó gombász hely a túloldal. :) Csak úgy poénból szoktam böngészgetni a nádasokat a Google Earth-ben, figyelemre méltó hely (2021-2022 környékén): 46°46'31.4"N 20°07'52.9"E (Rákeresve a településre, lehet is találni videót az ipiapacsról.) Igazi IQ fighter, aki nádasban, kukoricásban csinál ilyesmit, 2024-ben, amikor még a lakosság jelentős része is rendelkezik drónnal...

Előzmény: öreg_néne_b (155148)
Tharkus Creative Commons License 6 napja 0 0 155149

egyelőre csak vadászokkal volt konfrontációm, éppen hajnal/napnyugta időszakban. amúgy érthető volt, hogy nem örültek, hogy összefutottunk és igyekszem nem is elrontani az esélyeiket/munkájukat. az erdész is kint van hajnalban is szerintem.

Előzmény: Bencuc (155147)
öreg_néne_b Creative Commons License 6 napja 0 0 155148

De azok nem az út mellett. :)

Előzmény: morel_whisperer (155145)
Bencuc Creative Commons License 6 napja -1 0 155147

Az a baj, hogy nem hajnalban mész gombászni, akkor nem kéne félned ettől. Nap közben nagyobb a mozgolódás. 

Előzmény: Tharkus (155137)
Bencuc Creative Commons License 6 napja -2 1 155146

Arról nem is beszélve mikor ki van rakva a Fokozottan védett terület tábla, de mögötte tarra van vágva az erdő, vagy épp rétnél van kitéve, ami tele van hányva a kitermelt fák rönkjeivel, valamint felszántva a nehéz munkagépek nyomvájúival. Az eleve ad egy alaphangot ahhoz, mennyire kell idehaza ezeket a táblákat komolyan venni. 

Előzmény: BX-60-72 (155141)
morel_whisperer Creative Commons License 6 napja 0 0 155145

Meg a wannabe Bob Marley-k. :)

Előzmény: öreg_néne_b (155144)
öreg_néne_b Creative Commons License 6 napja 0 0 155144

Galagonyást csak az irt, akinek az a munkája.

Előzmény: gold71 (155143)
gold71 Creative Commons License 6 napja 0 0 155143

A Fóti somlyó oldalán egy nagyobb részen az út menti galagonyást egyszerűen kiirtották,mivel sorompóval védett rész illetéktelenek nem tudnak be se menni.

Előzmény: BX-60-72 (155141)
Tharkus Creative Commons License 2024.03.11 0 0 155142

köszi a fejtágítást!

Előzmény: BX-60-72 (155141)
BX-60-72 Creative Commons License 2024.03.11 0 0 155141

Létezik olyan, hogy természetvédelmi őr, de nagyon kevesen vannak, a valamilyen szempontból nagyon kiemelten védett területeket nézik néha, talán az illegális vadászat pl. ragadozó madarak, vagy költési időszakban zavarás pl. kerecsensólyom a Gerecsében jobban érdekli őket. A Hortobágy NP területén pl. egész sokat járőrözgetnek. ÉK-re költözött topictársunk (lilapereszke) is írt a fok.véd. Keleméri-mohos környékén előforduló ellenőrzésről. A fóti somlyót is megnézik nagy nagy ritkán, de csak mert pont ilyenkor nyílik a domb lábánál valamelyik kökörcsin faj elég nagy számban, látványos is. Elég frekventált kiránduló és kutayasétáltató hely amúgy. De nincs ilyen kontroll pl. sajna Nagykovácsi mellett a szénások fok.véd területén, vagy ha van is, nagyon csökkentett módban. Nagykovácsi benépesülésével viszont az utóbbi 10 évben iszonyat mód megnőtt pl. a Nagy-Szénás emberterhelése (és akkor az opportunista, haszonleső vadbarom politikusok ottani egyéni akcióit nem is számoltam). De itt-ott ahol kell, ott nem is a jól leépített természetvédelmi intézményrendszer embereitől kell tartani, hanem az ilyen-olyan tótumfaktum alakoktól, akikről ott helyben hirtelen el se tudod dönteni, hogy valóban az, akinek előadja magát, és valóban van-e bármiféle jogalapja annak amit ott ő előad (vadásznak, erdésznek kinéző akárki, aki csak nem akarja, hogy a köreiket zavarja ott épp valami hívatlan alak). Vagy csak egy sima fatolvaj társa, aki távol tartja a kíváncsi szemeket a meló helyszínétől. Szerintem ilyenre több példa van, de talán Bp-től távolabb, nem a VH-ban.

Előzmény: Tharkus (155125)
BX-60-72 Creative Commons License 2024.03.11 0 0 155140

"Kucsma ügyben ne beszéljünk micéliumról, lévén nem gyökérkapcsolt."

A micéliumnak semmi köze a gyökérkapcsoltsághoz, és az, hogy a Morchellák gyökérkapcsoltak-e (néha/bizonyos fajok stb.) manapság már tudományos körökben is vita tárgyává vált.

Előzmény: nagypapi51 (155131)
morel_whisperer Creative Commons License 2024.03.11 0 0 155138

Biztos, hogy elkobozza, esetleg a helyszínen megsemmisíti. Úgyhogy nem tudsz venni rossz esetben 5000-ért x kiló kucsmát. :D

Előzmény: Tharkus (155137)
Tharkus Creative Commons License 2024.03.11 0 0 155137

jaj, a lényegre nem is kérdeztem rá! szóval nem emlékszel, elkobozta a kucsmákat? :))

(aztán elengedem ezt a témát, csak kíváncsi vagyok a "gyakorlatra")

Előzmény: nagypapi51 (155124)
nagypapi51 Creative Commons License 2024.03.11 0 0 155136

Igaz.

Előzmény: cc (155135)
cc Creative Commons License 2024.03.11 0 1 155135

ha azt mondod, hogy az élesztő gombák esetén nem beszélhetünk micéliumról, akkor egyetértünk, de a micélium nem egyenértékű a gyökérkapcsolttal.

az ascusos gombáknak is van micéliuma.

Előzmény: nagypapi51 (155131)
Bencuc Creative Commons License 2024.03.11 -1 0 155134

"van a topikveteránoknak tapasztalata fokozottan védett erdőben jelenléti bűnözés tényállásának megvalósítása nyomán" idehaza ezen nem kell agyalni

Előzmény: Tharkus (155115)
Bencuc Creative Commons License 2024.03.11 -1 0 155133

Nekem ez a növényzeti összetétel teljesen ismeretlen arra amerre én mozgok. De ezek szerint akkor elég nagy különbségek lehetnek az ország hegyi erdejei között. 

Előzmény: Tharkus (155114)
morel_whisperer Creative Commons License 2024.03.11 0 1 155132

Szerintem a micélium szó használható szaprotróf gombák esetében is. Illetve pl. íkg-k esetében a gyökérkapcsoltság többé-kevésbé igazoltnak tűnik az életciklus bizonyos szakaszában (bár ezt a témát nem hoztam fel). Ha jól értem. Ettől függetlenül is érdemes elolvasni, sok érdekesség van benne: https://www.researchgate.net/publication/225351395_Mycorrhiza-like_interaction_by_Morchellawith_species_of_the_Pinaceae_in_pure_culture_synthesis

Előzmény: nagypapi51 (155131)
nagypapi51 Creative Commons License 2024.03.11 0 0 155131

Kucsma ügyben ne beszéljünk micéliumról, lévén nem gyökérkapcsolt.

Ha nem is klasszikus ártér, de jó vízjárású területek/csatornák környéke

jó vadászterület cskg-hoz.

Előzmény: morel_whisperer (155129)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!