Keresés

Részletes keresés

olahtamas Creative Commons License 5 napja 0 0 61717

Most is ki tudja hagyni, hiszen kettőt nyomni semmivel sem több, mint egyet nyomni.

Előzmény: jzp2107 (61714)
hadidoki Creative Commons License 5 napja -1 0 61716

Teljese egyetértek Hörpölinnel: "Változtat ez valamit is a mi kéktúrázási szokásainkon?" Nem. Eddig is lazán vettem a szoros útvonalkövetést, ezután sem teszek másként. :-)

           Ki így, ki úgy de a legtöbbünknek kialakul a maga stílusa. Hörpölin ortodox módon érzi a túrát teljesnek, én pedig a laza útvonalkövetéssel. De egy dologban egyetértünk: ha el akarjuk fogadtatni a teljesítésünket, betartjuk a kiírás szabályait. Nem a látszat kedvéért, hanem a becsületünkért. Ez pedig komoly dolog, mert magunkon kívül ki a csudát csapnánk be, amúgy meg szakállat kellene növeszteni. (Nehéz úgy borotválkozni, hogy folyton szemen akarjuk köpni tükörképünket.)

Előzmény: hörpölin (61712)
hobo-bobo Creative Commons License 5 napja -1 1 61715

Kár hogy nem lett az írásból semmi, mert jó az alaptéma.

A Zempléni-hegység katlanjában álló Füzéri vár hálás célpontja a fotósoknak, az Országos Kéktúra útvonaláról is több helyről látszik, a Rákóczi-túra útvonala teljesen más, de ezen a túrán is adódik két szép panoráma a vár felé.

 

Az Országos Kéktúra útjáról nyugatról kelet felé jellegzetesebb pontok:

 

1. a Nagy-Péter Mennykőről

2. Nagybózsva feletti szántókról

3. Füzérkomlós után, az Akasztó-hegy aljából (ma már bicikliút...)

4. a Nagy-Milic alól, a Kis-Milic oldalából, itt ma már egy kilátó is van

 

A Rákóczi-túra útvonalán Hollóháza felé, egyből az Akasztó-hegy "másik" oldalából, és ha jól meresztjük a szemünket akkor Amadévárból is látszódhat a Füzéri vár.

 

 

 

Előzmény: Güsziológus (61679)
jzp2107 Creative Commons License 5 napja -1 0 61714

szerintem akinek nem nem tetszik, az pont hogy nem a saját kéktúrázását tartja szem előtt, ők (mi) valószínűleg ezután is kettőt nyomnak

"Az újak így fogják megszokni"

hát ezaz

Nem kell nekik sok ész rájönni, hogy ha befejezed X faluban, akkor legközelebb folytathatod X+1-től

 

Amúgy ez kb olyan érvelés mintha eltörölnék a sebességkorlátozást lakott területen (vagy autópályán, tök mindegy) de neked mindegy, mert te továbbra is betartod, nem változik ettől semmi. Hát, de :-)

Előzmény: hörpölin (61712)
HEV Creative Commons License 5 napja 0 2 61713

Ezek szerint félreérthető voltam. Ha valaki kizárólag kéktúrás füzettel túrázik és nem használ papír térképet vagy esetleg digitális térképet szerintem kevésbé tud információt szerezni arról, hogy mi az amit érdemes kitérőkkel megnézni.

A megközelítés lehetséges útvonalait, adatait, a kéktúra füzetek nem tartalmazták.  Az esetleges rendkívüli eseményekre gondoltam azzal, hogy ha eltévednek vagy baj történik akkor majd a rendőröket hívják és azok lehozzák őket mert a füzet a kéktúrának egy keskeny környezetét tartalmazza és abból sokszor nem látszik, hogy esetleg a közelben van egy falu.

Ha színes térkép lesz feltételezhető, hogy legalább 50.000 léptékű és az egyéb kiágazó utakat is pontosan jelöli, azzal nyilván könnyebb lesz a tájékozódás is de nem gondolom, hogy nagyobb területet fedne le mint eddig. 

Meglátjuk. Ha nem is fogom már használni azért beszerzek majd egy sorozatot, hogy tudjam miről is beszélünk.

Előzmény: hobo-bobo (61709)
hörpölin Creative Commons License 5 napja -1 3 61712

Lehet hogy bennem van a hiba, de nem értem, mi ez a nagy felhördülés itt a fórumon pro és kontra a dupla pecsételés miatt! Változtat ez valamit is a mi kéktúrázási szokásainkon? Az enyémen ugyan egy dekányit sem! Eddig is ortodox voltam, ezután is az leszek. Ha ezentúl csak egy stemplit kell benyomni a túráim határain, hát akkor csak egyet nyomok. De lehet, hogy rutinszerűen ezután is benyomok kettőt nekije. Azok pedig, akik most vágnak bele a kéktúrázásba, azok pedig már így fogják megszokni. Szerintem még az ellenőröknek is könnyebb dolguk lesz ezután.

 

Azért kíváncsi leszek az új kiírásra. Mennyire nyúltak bele, mi változott benne a pecsételési előírásokon kívül. Az MTSZ úgy döntött most is a változásokról, hogy meg sem kérdezett bennünket erről. Nem azért, hogy hazabeszéljek, de mi a túrónak van/volt a Kéktúra Bizottság (akiknek ugye a kéktúrázókat kellene reprezentálni), ha nem erre, hogy ilyen kérdésekben hallathassa a hangját! A kéktúrázók társadalmának ilyen mértékű negligálása számomra már azt is kérdéssé teszi, hogy egyáltalán számítunk-e mi és a véleményünk valamit is ebben a folyamatban? Attól tartok, hogy NEM!

 

Így jártunk.

hobo-bobo Creative Commons License 5 napja -1 0 61711

Tamás, az a kilátó teljesen felesleges volt, igazuk van.

Tihany tele van szebbnél szebb kilátópontokkal, ráadásul amit ebből a kilátóból látni lehet azt talán 150 méterrel lejjebb, az Apáti-hegy csodás kilátást nyújtó szikláiról eddig is látni lehetett, kilátó nélkül is.

 

 

 az új kilátó panorámája picit lentebbről, az Apáti-hegyről

 Akasztó-hegy, Óvár...stb

 

Csak egy kósza gondolat... afféle álmodozás...

Mi lett volna ha ezt az itt teljesen  felesleges kilátót inkább az Ökör-hegyen építették volna fel... újra. Ott ahol tényleg nagyon kellene, és volt is egykoron. Na, ott lett is volna értelme!

Persze ez tudom hogy nem függ össze és nem is lehetséges.

 

Ökör-hegy 541m

 itt

 

"Az 1990-es évek elejéig egy hatalmas, ötemeletes, az erdő fölé magasodó fa kilátó állt a hegy csúcsán, ahonnan az Északnyugati-Kárpátok csodálatos körpanorámája tárult elénk egykor. Most az erdő borította tetőről kilátás egy irtáson keresztül csak déli irányban van."

 

Katona Csaba: Vajdavár homokkővidék

 

 

Előzmény: olahtamas (61707)
hobo-bobo Creative Commons License 5 napja -1 0 61710

Korosde véleményével értek egyet, meg azzal aki a dupla bélyegzést támogatja, de el kell ismerni hogy neked is van igazságod.

Egyébként a kéktúrán kívül más egyéb mozgalmaknál ez itthon sem jellemző, elfogadnak bármilyen bélyegzőt, fényképet, stb, sokkal rugalmasabb az ügymenet.

 

A Kohász Kéken meg szinte mindent elfogadnak, még a biciklis teljesítést is! :-)

Pedig aki ezt a túrát biciklivel nyomja az maximum néha itt-ott beköszön a kék jelzésnek, oszt jó napot! :-)

 

Előzmény: V43 1279 (61702)
hobo-bobo Creative Commons License 5 napja -1 1 61709

Általában egyetértek a kéktúra hagyományait, pecsételési szabályait illetőleg veled. (meg mindenkivel aki tiszteli a hagyományokat)

Éppen ezért ezt most nem annyira értem amit írtál, ugyanis a kéktúra közel 70 éve alatt a legnagyobb részben, kb bő 50 évig füzettel járták az utat, a papírtérképek pedig alig voltak használhatóbbak a füzetnél.

Hogy jön ide a butítás meg a rendőr? Ez demagógia.

 

Ráadásul a példa, Szádvár minden füzetben benne is volt lehetséges látnivalóként.

 2007-es és a'82-es füzetem

Előzmény: HEV (61693)
jzp2107 Creative Commons License 5 napja 0 1 61708

Keszthelyen nekem a vasutas hölgy mielőtt levegőt vettem volna hogy neeee, már be is ütötte nagy svunggal a dátumost mindkét helyre

legközelebb tettem mellé cégeset, de szó mi szó, hülyén néz ki

 

Tavaszi Széll: én mindig megkérdezem mikor AK bicajozásra hívnak, hogy érintőpontos vagy útvonalkövető? kb. a kétharmada vagy több is, érintőpontost ért alatta (persze nem mindig így kell kérdezni, aszfalton menős? és akkor bólogatnak)

Előzmény: Mr. Long (61706)
olahtamas Creative Commons License 5 napja -1 0 61707

A helyieket zavarta a megnőtt forgalom, meg hogy kevés a parkolóhely, így mindent megragadnak, hogy az emberek ne menjenek arra.

Persze lehet, hogy igazuk van természetvédelmi szempontból.

Ilyenkor persze megnézném, hogy akik ilyen nagy környezetvédők, azok közül hányan engedik be az emésztőjüket a talajvízbe...

Előzmény: AttHunter (61701)
Mr. Long Creative Commons License 5 napja -1 0 61706

Masfel eve csinaltam a zalaszanto-keszthely szakaszt. keszthelyen ketszer pecseteltem, mivel ugy volt par nap mulva megyek onnan tapolcara tovabb es nagyon hajnali indulasnal bem biztos a kocsma nyitvatartasa. Ha legkozelebb arra turazok megnezem a pecset lenyomatat es ha valtozott ujat nyomok. Akkor viszont latni fogjak korabban duplan pecseteltem es siman megkerdezhetik, hogy na es atobbit tisztesseggel lejartam-e. Jo, azota mar futok turazason es az oram rogziti a tracket, mutogathatom is akar hogy tenyleg megcsinaltam, de rosszindulatu ellenor siman feltetelezheti, hogy masik szakaszokon is "csaltam".

Előzmény: jzp2107 (61703)
Tavaszi Széll Creative Commons License 5 napja 0 2 61705

Ha már érintőpontossá degradált túra, akkor megér egy misét az Alföldi Kéktúrát kerékpárral teljesítők egy része is.

 

Idézet a ttt.tr.hu-ról (a helyesírási hibákat/elütéseket javítottam):

"Nyírlugastól Nyírmihálydi felé kerekeztünk Nyírbogátig, Istvántanyára, aztán Nyírbátorba. A 471-es utat teljesen felújították, mellette pazar kerékpárúttal. Ajánlom a kerékpárosoknak!"

Aki ismeri ezt a szakaszt, annak nem kell magyaráznom, hogy legfeljebb a lakott területeken érintették az Alföldi Kéktúra nyomvonalát. Tartok tőle, hogy ez nem kirívó példa. Legfeljebb a nyilvánossággal való megosztása.

Mr. Long Creative Commons License 5 napja -1 0 61704

Ott a pont!

Az artatlansag velelme helyett biztos csalni akar. Par hete vettem eshre, hogy egy evekkel ezelotti szakasznal nem irtam datumot, de tudtam mikor voltunk ott. Beirtam, majd rajottem, hogy egy nappal kesobb volt a dolog, igy atjavitottam jo csunyan, alig olvashato. Siman belekothet az ellenor, nekem meg se fotom, se gps trackem rola, hogy bizonygassam. Francnak lelkiismeretes az ember utolag.

Előzmény: V43 1279 (61702)
jzp2107 Creative Commons License 5 napja -1 0 61703

sikerült elkerülni?

bennem meg pont az fogalmazódott meg talán korosde kérdésére hogy mit lovagolunk ennyit ezen a pecsételésen, hogy azért fáj ez kívülről nézve átlagon felül, mert ezzel az útvonalkövető mozgalmat ledegradálták érintőpontossá.

Jó, be kell írni mégegyszer a dátumot, dehát azt ki nem tudja mégegyszer beírni?

És jó, lehetett eddig is kétszer pecsételni az első ottjáráskor és másodikra el se menni, de ott volt benne a "lebukás" veszélye, hogy közben változik esetleg a pecsét lenyomata.

Vagy másképpen fogalmazva: eddig a tisztességes teljesítő annak is látszott a kétszeri pecsételéssel, tkp. papírja volt róla, most meg max bízni lehet benne hogy a 2. dátum beírásakor ténylegesen ott is volt

Előzmény: Kéktúra ellenőrök (61699)
V43 1279 Creative Commons License 5 napja -1 1 61702

Én a magam részéről felesleges sz*rrágásnak tartom a duplán pecsételést meg a dátumozást is. Külföldön (az általam ismert komolyabb mozgalmaknál) a bármelyik kéknél hosszabb és nehezebb túrákon sincsen ekkora szigor. A megadott pontokon pecsételni kell egyszer, még ha megszakítás is van, a dátum meg teljesen érdektelen, itthon sem értem ennek mi szerepe van, szerintem az égvilágon semmi. A duplán pecsételés sem igazol semmivel sem többet mint egy lenyomat.

A történet másik fele fele, hogy ott nem azt nézik hogy ki hogy akarja őket/magát átverni, de ez már mentalitásbeli (magyarok vs más nép) kérdés. Tehát nem azt kell bizonyítani hogy nem "bűnös" valaki.

Előzmény: korosde (61697)
AttHunter Creative Commons License 5 napja -1 0 61701

Hogy mik vannak!

 

http://index.hu/belfold/2017/03/23/pokoli_toronynak_hivjak_a_helyiek_a_tihanyi_kilatot/

 

Egy kis sétával szerintem is minden látható volt enélkül is. Késő bánat, eb gondolat.

korosde Creative Commons License 5 napja 0 1 61700

Mivel a szervezet működésébe nem látok bele, ezért ezt nem tudtam. :) Nyilván a csalókkal kell kezdeni valamit. A dupla dátum szerintem jó megoldás. De akár a dupla pecsét is jó, csak legyen hozzá hely a füzetben ha már a "rendről" beszélünk. De ez a túrázás örömeihez képest apró kérdés. Nem is lovagolok rajta tovább :) Jó túrázást mindenkinek. :)

Előzmény: csg65 (61698)
Kéktúra ellenőrök Creative Commons License 5 napja 0 1 61699

Egyet kell értsek. A cél ez volt és legalább az érintőpontossá alakítást sikerült elkerülni. Legalább a két dátum kell a jövőben is az útmegszakításkor.

Előzmény: csg65 (61698)
csg65 Creative Commons License 5 napja 0 2 61698

Erősnek érzed a szöveget? Én úgy tudom a második bekezdés első körben az MTSZ vezetőinek szólt az új OKT füzet igazolási elveinek kapcsán (majd az ellenőrök megerősítenek vagy nem). Az a helyzet, hogy pár "túratárs"-ról kiderült (az MTSZ-ben jó eséllyel csak utólag), hogy bizony kispistáztak. Nem arról volt szó, hogy na jó, ő is megkapja, pedig tudjuk, mit (nem) tettél tavaly nyáron, hogy pl. a Nagy-Milicen sem jártál. Most csak azt erősítették meg, hogy meg kívánják tartani a mozgalom értékét, mert azt hiszik egyes "teljesítők", hogy az is elég lesz lassan, hogy betelefonálnak, hogy hétvégén megnézték a Másfélmillió lépést és kérik a jelvényt. Valahol írták is, hogy egyre több a problémás füzet és muszáj lenne erre felhívni a figyelmet. Hát megtörtént. Sajnos ilyen központi tájékoztató cikk nem jelent meg sehol, pedig szerintem is hasznos lenne.

Előzmény: korosde (61697)
korosde Creative Commons License 5 napja 0 2 61697

Értem. És igazad van fontosak a hagyományok. Nyilván azért csinálom én is a kékeket, mert számomra is ez a hazai túrázás csúcsa. Talán azért foglalkoztat ez a pecsételés dolog annyit mert, egy ideig én sem jól csináltam. De leginkább az zavart, ahogy figyelmeztettek erre.

 

"Mivel a füzetek kiértékelésekor kénytelenek vagyunk az érvényben lévő kiíráshoz tartanunk magunkat és mindketten vagyunk annyira vaskalaposak, hogy ezt természetesnek is vegyük, már több teljesítés igazolását nem tettük meg. Az ezek feletti végső döntést az MTSZ-re bíztuk. Úgy gondoljuk, mindenki járja úgy a kéktúráját, ahogy akarja, de ha jelvényt is szeretne érte, akkor teljesítenie kell a kiírásban megfogalmazott előírásokat.

 

Szeretnénk minél több fórumon a teljesítők tudomására hozni, hogy aki nem vette eddig a fáradtságot, hogy elolvassa és megjegyezze az igazolás szabályos módját, az még időben észbe kaphasson. Úgy gondoljuk, ha nem várnánk el a dupla pecsételést a túrák határán, akkor bizony sokan lelkiismeret-furdalás nélkül kihagynának szakaszokat. Ettől válna egy útvonalkövető mozgalom félig-meddig (vagy akár teljesen?) érintőpontossá és a jelvénye akár pár száz kilométer teljesítésével megszerezhetővé. És ettől vesztené el az értékét minden új teljesítés, mert mindenki tudná, hogy ezt már simán le lehet szakasz kihagyásokkal is nyomni, igazolás szempontjából teljesen szabályosan. Persze mindenki magának csinálja, ezzel nem szúr ki mással és most is vannak csalók, de ezen még enyhíteni nem lenne kívánatos a kéktúrák jövője szempontjából. Az igazi kéktúrázók kedélyét – a miénket is – igenis borzolja, ha olyanok is megkapják az elismerést, akik (el)ismerten nem teljesítették a teljes távot vagy akiktől már nem is lett megkövetelve a túra kiírás szerinti végigjárása!"

 

Ez az "eddig elnézték mások de mi aztán nem fogjuk" zavart kissé. De természetesen igazuk van a szabál az szabál . :). De azt feltételezni, hogy valaki majd azért nem hagy ki szakaszt mer kell a két pecsét szerintem tévedés. Ha szakaszt akar kihagyni valaki úgy is megoldja. De mondom megértem a szigort.

Előzmény: HEV (61692)
Mr. Long Creative Commons License 5 napja -1 0 61696

En szivesen gyujtenem a kektura atlaszomba a pecseteket, azt ugyis viszem magammal. Mondjuk az atlszba siman elfertek volna a pecsetelo helyek kozti szakaszadatok, akkor meg jobb lenne.

Előzmény: Tevemadár (61684)
Kéktúra ellenőrök Creative Commons License 5 napja 0 0 61695

Igen, azokra is lesz új füzet, várhatóan ugyanazokkal a feltételekkel.

Előzmény: HEV (61692)
HEV Creative Commons License 5 napja 0 1 61694

Most érdemes belépni az Országos Erdészeti Egyesületbe (vagy közelebb ülni a húsos fazékhoz) lesz itt turisztikai támogatás ezután is csak az erdészetek osztják.

Az már csak hab a tortán, hogy a visszavont határozatban eredetileg az MTSZ volt megnevezve mint a támogatási szerződés gazdája. 

 

HEV Creative Commons License 5 napja 0 1 61693

Igen van ilyen és egyre több. De azért megkérdezném tőlük, hogy tettek e kitérőt Szádvárra, vagy bármi más nem a vonalon lévő nagyon látványos helyre. Nyilván nem mert nem is tudnak róla. Ez is egy módja az emberek lebutításának. Ha meg mégis eltévednek majd a rendőrök megkeresik őket.

Előzmény: Tevemadár (61684)
HEV Creative Commons License 5 napja 0 1 61692

A kéktúrának sok-sok évtizede megvolt a maga stílusa, hangulata. A szabályokat nyilván az diktálja aki a játékot fenntartja, és ez az MTSZ illetve a mindenkori vezetője. A dupla pecséthely mindenhova teljesen felesleges, hiszen mindenki a saját kéktúráját saját logisztikával és szakaszolással járja.  Aki tisztességesen akarja csinálni ezután is duplázni fog, ott ahol kell és gond nélkül bele pecsétel a térképbe, főleg ha már több száz km-en igy csinálta. Igen csalni lehet és tudjuk, hogy ki kit csap be ezzel. A kéktúra a természetjárás csúcsa volt lassan 70 éven keresztül  végül is nem muszáj ezután is a csúcsnak lennie. Lehet a teljesítést könnyíteni, hígítani de azért lássuk be az MTSZ berkeiben is elég gyakoriak a személyi változások, és ha két év múlva vissza csinálják a dupla pecsét szabályt akkor mi van?  Nem hiszem, hogy én vagyok az egyetlen aki sok év alatt tudta csak teljesíteni.

 

Akkor sem szólhatnánk egy szót sem ha csak a két végén lenne kötelező a pecsételés közben meg csak a dátumozás. A két végponti pecsétet is ki lehetne váltani egy Felcsúti pecséttel, vagy kisvasúti jeggyel :-)  Szóval bármit megtehet az aki a kiírója a mozgalomnak.

 

Az AK-ra és az RP-DDK-ra is lesz új füzet, új szabályokkal vagy ott maradnak a feltételek?

Előzmény: korosde (61691)
korosde Creative Commons License 5 napja -1 1 61691

Kedves túratársak!

 

Tényleg olyan sokan akarnak "csalni", hogy ilyen neuralgikus kérdés lett a pecsételés kérdése? Aki csal az kit csap be magán kívül? Mit ér el vele? Megveheti a füzetet, elkölt egy csomó pénzt, hogy körbeautózza az országot, nekem nem túl életszerű. Felkerül egy listára a neve, lesz egy jelvénye, hát ha ezért megéri neki a befektetést az egy hülye. :). / Mondjuk az is vicces volt, amikor a két fiamnak leigazolták a tájegységi túrákat, és átvettük a 7-7 db jelvényt fizettem valami 4800Ft ot érte./  Volt, hogy nekem is más hozott pecsétet, mert nem értem volna el a buszt, ha még ezzel is időt töltök. De ott voltam, megcsináltam. Nem a kitűzőért túrázunk mint említettem a heyjoe.hu oldalon. Ha egy-két kimaradt dupla pecsét miatt nem lesz jelvényem túlélem. Szerintem a füzetet kell, úgy megcsinálni hogy egyértelmű legyen mi a teendő, és összhangban legyen a kiírással is. ha két pecsét kel akkor két hely legyen , ha egy akkor egy. Ha két dátum kell akkor.....stb. Uff! 

hadidoki Creative Commons License 5 napja -1 1 61690

A Füzéri-vár. Ez biztos.

Előzmény: Tevemadár (61671)
Váratlan Vendég Creative Commons License 5 napja -1 2 61689

Olvasgatva a témát kezdem azt érezni, hogy én vagyok az egyetlen, aki még mindig papírtérképpel és iránytűvel a zsákjában járkál az erdőkben, bár gondolatban kissé elkanyarodtam a sajnos túl gyakran változó Kéktúra-útvonaltól...

Van igen jó mobileszközöm, szintén kiváló offline térképalkalmazással, ami megbízhatóan működik akár térerő hiányában is, de mégis mennyivel egyszerűbb és áttekinthetőbb pl. egy jóféle Szarvas-térkép!

Uff.

donjuan1984 Creative Commons License 5 napja 0 2 61688

Persze, tudom, csak azt mondom azok alapján legalább el lehetett indulni valamerre :) Anno csak a leírásod alapján mentem, főleg az elején és a Pest környéki szakaszokat, de azokat a leírásokat jó volt olvasni, mert érződött, hogy olyan írja akit érdekel is a dolog :)

Előzmény: hörpölin (61687)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!