Keresés

Részletes keresés

Gyöngyi59 Creative Commons License 2013.07.12 0 0 6575

Szia !! Ha boltban veszel gyömbér gumót/ amin pici rügykezdemény is van/ elültetve szépen kihajt. Tavaly nem nőtt valami nagyra, de az éven már jó 2  arasznyi /az egyiket megette a csiga / még nem használtam belőle, egyenlőre csak dísznek növöget.

Előzmény: baby-lon (6548)
zildi Creative Commons License 2013.07.12 0 0 6574

https://app.box.com/s/3n7k93xsawlajejf6bey

Elajándékozom a fenti képen látható /remélem sikerült/ babérlevél fámat, sok éve nevelem. A budai Vár környékén lakunk, az elszállításban  nem tudok segíteni.

további kellemes napot

-cc- Creative Commons License 2013.07.11 0 0 6573

Talan most sikerult... 

Előzmény: -cc- (6572)
-cc- Creative Commons License 2013.07.11 0 0 6572

Igaz ez nem fűszer, "csak" balkonparadicsom, de szetintetek miert van az, hogy a levelei halvanyzold szinuve kezdenek valni? Ontozve van, tragyazva is. (Remelem a kepfeltoltes is sikerult)

Iszka Creative Commons License 2013.07.09 0 0 6571

Ez a bálázás jól hangzik! ;)

 

Előzmény: lordhimself (6570)
lordhimself Creative Commons License 2013.07.09 0 0 6570

nekem télen is van mindig pár fajta frissen az ablakban, az úgy meggyőzőbb :O) a citromfűből viszont egész bálákat teázok el szárítva.

Előzmény: Iszka (6569)
Iszka Creative Commons License 2013.07.09 0 0 6569

Bazsalikomot próbálj meg egyben, aztán felhasználni a levelét, jó az! ;)

 

Vágva mondjuk kicsit feketedik.

Előzmény: lordhimself (6567)
baby-lon Creative Commons License 2013.07.09 0 0 6568
Mi szinte mindent frissen használunk, szárítva csak azt, amit télire elteszünk. Oregano, majoranna, lestyán, tárkony, bazsalikom, rozmaring, babér, kakukkfű, curry...
Előzmény: -cc- (6565)
lordhimself Creative Commons License 2013.07.09 0 0 6567

ez ízlés kérdése is...kísérletezni kell. bazsalikomot sohasem szárítanék, de a zsálya, kakukkfű, organo, citromfű, macskamenta nagyon jók. tárkonyt olajban szoktam eltenni.

Előzmény: -cc- (6565)
Iszka Creative Commons License 2013.07.09 0 0 6566

1-1 fűszernövény szárítva illatosabb! Nem mind.

Viszont ami ehető azt lehet és érdemes szárítani, nem kell nagy bohockodásra gondolni. Fogsz egy csokorravalót, összekötöd a szárát és akár a radiátor csövén lógatva megszárad pár nap alatt, télre meg nagyon jók!

 

Szerintem ami nagyon aromás azokból frissen is lehet teát készíteni, vagy limonádét ízesíteni.

Frissen a citromfű, menta nagyon jó!

Húsokra a friss kakukkfű is! De szárítva még illatosabb!

 

Próbálkozz, mindenkinek más és más az izlése.

 

Más: bohóc paprika, mint csípős vagy édes (zölden) paradicsom, húsok mellé.

 

http://zoldsziget.blog.hu/2013/07/09/bohoc_paprika

Előzmény: -cc- (6565)
-cc- Creative Commons License 2013.07.09 0 0 6565

sziasztok!

ha bárhol rákeresek fűszertémára előbb-utóbb felhasználási javaslatként az szerepel, hogy "szárított". ez csak "praktikusság" miatt van így, vagy ténylegesen szárítottan jobb felhasználni a még zöld helyett?

 

van otthon zsálya, meg mondjuk kakukkfű. ha ezekből teát akarok csinálni, akkor kezdjek el a kiszárítással bohóckodni, vagy zölden is lehet használni frissiben? logikusan/laikusan azt gondolnám, hogy zölden több benne az "anyag", mint szárítottan, így még kevesebb is kell belőle (ill. azonos mennyiségnél intenzívebb lesz az íze)

 

köszi

Iszka Creative Commons License 2013.07.08 0 0 6564

Kakukkfűvek mostani részei is nagyon jók fűszernek.

Szárítva pedig még illatosabb, én nem jegelném. ;)

Branta Creative Commons License 2013.06.05 0 0 6563

Egyszer ??? Minden második kertben van boróka, csak lehet, hogy nem tűnik fel :). Bár nem ez a vad boróka :). Felénk sok van, de még sosem szedtem bogyót.

Előzmény: monyesz (6561)
Branta Creative Commons License 2013.06.05 0 0 6562

Szedtem egy szatyor kakukkot, most csepeg. Befagyasztom, mert ez az idő szárításra nem az igazi, esetleg komposztot tudnék készíteni belőle :))).

Előzmény: Zitka (6560)
monyesz Creative Commons License 2013.06.04 0 0 6561

Szia !

Egyszer láttam borókát, egy őszi túra során, akkor megnéztem mi is ez (elsőre a borókapálinka ugrott be, de ez engem ez nemigen izgatott): http://terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/boroka.html

Előzmény: Branta (6559)
Zitka Creative Commons License 2013.06.04 0 0 6560

Szerintem a kakukfű nagyon jól megőrzi az aromáját szárítva. Most könnyebben látod, mert virágzik. Amúgy jobban "beleolvad" a gazok közé. Bár, négykézláb szaglászva :-D biztosan megtalálod virágzás után is.

 

A borókára sajnos nincs tippem.

Előzmény: Branta (6559)
Branta Creative Commons License 2013.06.04 0 0 6559

Üdv mindenkinek!

Kakukkfűről kérdeznék pár dolgot. Ma találtam bringázás közben egy rakat kakukkfüvet vadon, kint a pusztában. Tele van vele a mező. Most virágzik, érdemes ilyenkor gyűjteni belőle? Szárítva jobb vagy fagyasztva? És még a borókabogyó gyűjtési ideje érdekelne. Köszönöm a segítséget.

baby-lon Creative Commons License 2013.06.03 0 0 6558

Nekem egy nagyon kicsit más a tapsztalatom, de hozzáteszem, nem mélyek az ismereteim, mivel tavaly volt először, és most foglalkozok vele elsőként komolyan.

 

A nyers, zöld levélnek szerintem van mellékíze rendesen, bár hozzáteszem, hogy én szeretem. Viszont nagyon nem gazdaságos, elég sokat kell aratni egy kis édesítéshez.

 

Én csípkedem a közepét, hogy bokrosodjon, és júliustól tervezem aratni, az alsó leveleket fogom. Ezt megszárítom, és utána megfőzök egy csészével 2 dl vízben sziruposra. Ezt tervezem majd használni, 6 hónapig eltartható hűtőben, tudomásom szerint.

 

Szóval ez a tervem, de sok tapasztalatot még nem tudok mondani, mert még nincs...

Előzmény: peoplex31 (6556)
foltosvirág Creative Commons License 2013.06.03 0 0 6557
Előzmény: peoplex31 (6556)
peoplex31 Creative Commons License 2013.06.03 0 0 6556

Szia!

 

A stevia felhasználásáról írj néhány szót légyszíves! Te milyen módon használod?

Előzmény: baby-lon (6554)
mgy Creative Commons License 2013.06.03 0 0 6555

Köszönöm!

Előzmény: baby-lon (6551)
baby-lon Creative Commons License 2013.06.03 0 0 6554

Szia!

 

Köszönöm!

 

A mentát hagyom legyökerezni (máramelyik akar...), és áttelepítem, a többit nyírbálom, de már látszik, hogy kell egy külön mentakert majd :-). Nálunk a nyáron minden nap mentás limonádé az innivaló sztíviával :-)

 

A rozmaringnak sajnos nálam nincs esélye túlélni a telet... Minden évben újat nevelünk. Nincs fagyvédett helyem.

Előzmény: foltosvirág (6553)
foltosvirág Creative Commons License 2013.06.03 0 0 6553

Nagyon szép a fűszerkerted!

 

Hogyan akadályozod meg, hogy a menta ne terjedjen el? Nekem tele lett vele az egész kert.

 

Nem tudom mikori a rozmaringod, fagyvédett helyet szereti. Az enyém már 6 éves, jó nagy bokor.

Előzmény: baby-lon (6548)
baby-lon Creative Commons License 2013.06.03 0 0 6552

Kedves vagy, kívánom, hogy sikerüljön olyat, amilyet szeretnél...

 

Én ezt évekkel ezelőtt álmodtam meg magunknak (a páromnak készítettem szeretetből), és már látszik, hogy a 20 négyzetméter kevés lesz. A felét vetettem, a felét palántáztam. Minden palánta 370 ft-ba fájt, de megérte, gyönyörűen fejlődnek...

Előzmény: Törölt nick (6549)
baby-lon Creative Commons License 2013.06.03 0 0 6551

Szia!

 

A lestyánról én leveleket török le, a tárkonyról szintén. Hoz helyette új hajtásokat. Az oregano, majoranna, petrezselyem, bazsalikom, kakukkfű szereti, ha kicsípem a friss hajtásait, mert bokrosodik, így én ezt használom. A babért én mindig közvetlenül a fáról tépem, mert sokkal aromásabb, ha frissen használjuk, mintha szárítva.

 

Általánosságban elmondható, hogy nem szabad sajnálni őket, nyugadtan lehet csipkedni róluk. Én egyedül a rozmaringgal, és a curryvel vagyok óvatos, mert ők nehezebben maradnak meg, így amíg kicsik, addig nem nyúlok hozzájuk.

Előzmény: mgy (6550)
mgy Creative Commons License 2013.06.03 0 0 6550

Nagyon kezdőként kérdezem, hogyan, honnan vágjam a fűszernövényeim, ha szükségem van a levelükre? Kakukkfű, lestyán, bazsalikom, tárkony, oregáno, petrezselyem, majoranna van gyakran használatban. Csak a hajtás végét, épp a leveleket, vagy egészen a tövétől?

Egyedül a babérral vagyok könnyen, mindig mikor visszavágom, felakasztom a "leeső" részeket száradni, aztán abból csipegetek. ;)

Kösz a segítséget!

Törölt nick Creative Commons License 2013.06.03 0 0 6549

Irigylésre méltó!

Szeretnék egy hasonló szépet, gondozottat ilyen növényekkel!

Előzmény: baby-lon (6548)
baby-lon Creative Commons License 2013.06.03 0 0 6548

Sziasztok! (hátha jár még erre valaki...)

 

Itt az én fűszernövénykertem:

 

 

Az alábbi fűszernövények vannak benne:

 

Curry, rozmaring, kakukkfű (2 fajta), 6 féle menta, bazsalikom, citromfű, sztívia, körömvirág, mohafodrozatú és metélőpetrezselyem, koriander, zamatos turbolya, édeskömény, ánizs, kömény, levendula, lestyán, tárkony, oregáno, majoranna.

 

Most szeretnék gyömbért, ha van valakinek tapasztalata vele, szívesen fogadnám...

 

Üdv: baby-lon

Iszka Creative Commons License 2013.05.21 0 0 6547

Nem esetleg egy másik növény virágszirma, egyebe?

Ha a levél fonákján van, akkor passz.

Mike0088 Creative Commons License 2013.05.21 0 0 6546

Van valakinek tipje arra mi lehet a Jalapeno levelén lévő barna cucc? Nem folt, a levélre tapad és le lehet venni, olyan mint a csokireszelék.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!