Keresés

Részletes keresés

bysz Creative Commons License 2013.06.07 0 0 8481

Szokták mondani, hogy a sok kicsikő nem azonos, és nem helyettesíti a méretes sziklákat. Kisebb méretű kövekkel sokkal nehezebb dolgozni, és kívánt hatást elérni.

 Egy impozáns sziklánál inkább az a kérdés, melyik oldalról nézed a legtöbbet. Természetesen, ha kőcsoportról beszélgetünk, akkor a szikláknak együtt kell futniuk, természetes hatást kell elérniük.

Akkor örülök a legjobban, ha azt kérdezik, hogy a sziklák itt voltak?:) Annál nagyobb elismerésre nincs szükség. Persze én is helyezgettem őket többször, talán már nem kell bolygatni, a végleges helyükre kerültek. Bár ezt már sokszor mondtam, aztán szétszedtük...:)

Előzmény: Hörpi (8475)
venetoi Creative Commons License 2013.06.06 0 0 8480

Bvsz-nek:

Lehet kertednek olyan koncepcióeleme, miszerint érdekes köveket akarsz egy kertrészletben bemutatni (lehetne az egész kertednek ez a koncepciója, de már a tóval és környékével más funkciók alapjait teremtetted meg).

Eben az esetben ( kiállításszerűen jelenik meg a kő) midennek a kőről, ill. annak szelleméről kell szólnia. Lehetsz hű a természethez, a geológiához, de mesevilággal, vagy más történettel is tematizálhatod. Lényeg a harmonikus, hatásos megjelenés. Az 1960-as években volt divat a terészetben talált képződményeket (kő, kavics, uszadék fa,...)posztamensre helyezni. Ezt a műfajt hívták neokonkrétizmusnak.

Előzmény: Hörpi (8478)
venetoi Creative Commons License 2013.06.06 0 0 8479

Bvsz-nek írt soraimban utaltam arra, hogy a zen-szellemű kertekbe nem nagyon fér bele a bizarr kő (kínaiak annál szívesebben használták), de egy szabadtéri kertprogramban egy ilyen aranzsman nem sokban különbözik a bonsaitól (Muraszaki, ha most kikéred magadnak, igazad van). A japánok természet iránti tisztelete egyedülálló és sokat lehet belőle tanulni. A kertépítésben a világ tájain ettől eltérően a legkülönbözőbb bizarr, kreatív ötltek jelennek meg (az építészethez hasonlóan). Bvsz-nek ajánlott második könyvem edényes virágösszeállításokról szól (nem kertépítés, mint Eric Borja könyve), de pont a hasonló összeállításokra mutat be számtalan példát. Ha valaki "szobrokból" akar kiállítást csinálni kertjében (bonsaikhoz hasonlóan), miért ne tegye?

Előzmény: Hörpi (8478)
Hörpi Creative Commons License 2013.06.06 0 0 8478

Például a kép, amit bysz a 8470-es hozzászólásban feltöltött, nekem nagyon mű, a kő is olyan élettelenül meredezik a maga lyukaival, és bár ízlések és pofonok, de én még ilyet japánkertes képek között nem láttam.

Előzmény: murasake (8476)
Hörpi Creative Commons License 2013.06.06 0 0 8477

Csak olyan nehéz elképzelni, hogy egy bobcat-es kolléga nem nyírna ki rövid távon egy ilyen procedúra után :) Én nagyon szeretem a köveket, de még egyet sem mertem álló pozícióba helyezni (és igen, még mindig sziklát rakunk :)), mert némelyik teljesen életidegen lett, míg a japánkertek álló sziklái olyanok, mintha tényleg akkor bújtak volna ki a földből.

Előzmény: murasake (8476)
murasake Creative Commons License 2013.06.05 0 0 8476

ezt nem is lehet másképp csinálni... hiába képzeli el az ember, hogy milyen lesz ott és úgy, a valóságban mégis másként alakul...

 

"Nyomunk egy újratöltést."

 

még mindig a kőpakolásról van szó?? :D

Előzmény: Hörpi (8475)
Hörpi Creative Commons License 2013.06.05 0 0 8475

Hehe, még az jutott eszembe, amikor az ezekhez képest homokszemnyi köveimet pakolgatom. Mondjuk a tízből egyet. Amihez talicska kell, az már többemberes mutatvány. Szóval leteszem, beforgatom. Aztán odébb húzom 5 centit, és fordítok rajta 20 fokot. Aztán vissza ötöt. Aztán kicsit beásom az egyik felét, majd túl mélyre sikerül, ezért inkább alátöltök. Minden művelet végén perceken át vizsgálom a ház ablakai felől. Ami nem egyszerű, mert a kő is kicsi, meg a szemem se jó. Aztán jön férj, és felhívja figyelmemet a praktikumra is. Nyomunk egy újratöltést. Nálatok hogy megy ez? Mármint hogy nézed be minden oldalról, minden állásból, hogy jó lesz-e majd ott, a tényleges helyén :)?

Előzmény: bysz (8464)
venetoi Creative Commons License 2013.06.05 0 0 8474

Egyszere nem lehet mindent megvalósítani. Az én gyakorlatom szerint egy vagy több bázisból( ház, terrasz, pihenő, pavilon,...) érdemes kiindulni és fokozatosan oldani meg a részleteket egyre távolabbra merészkedve (természetesen az egészt is szem előtt tartva).

Jó izlés mellett nem kell félni a stílusok keveredésétől sem (ez nem vonatkozik a zen szellemű kertekre). Lásd még a francia lakásokat.

Az érdekes, bizarr formájú köveket a kínaiak kedvelték (a japánoknál ez a kínai barokkosság inkább klasszcizmus).

Ez a fórum nem alkalmas egy nagy kert koncepciójának a végig elemzésére (az előbb terjedelmi okok miatt eltűnt egy hosszúra sikerült szövegem).

A kő-növény kompozíciód szép és egyáltalán nem kicsi. A környezettől függ, hogyan ítéljük meg arányait.

Természetesen,mint nyugdíjas minden elenszolgáltatás nélkül személyesen is segíthetek végig gondolni kerted "lelkét". (Ez utóbbi fontos.)

Két jól illusztrált könyvet ajánlok:

Érik Borja:: A kert harmoniája

Malcolm Hiller: Kertek kertje

 

Előzmény: bysz (8470)
venetoi Creative Commons License 2013.06.05 0 0 8473

Néhány korábbi és frissen felrakott képed alapján látom, hogy igen nagy elhatározással és nem kis áldozatvállalással építed kerted, amin látszik, hogy a helyszín jóadottságú és elég nagy kiterjedésű is. Ahol ilyen kedvezőek a területi adottságok és főleg a tulajdonos abíciói érdemes egy jó kertet csinálni.

Én mindig az egészből indulok ki és évtizedes programokat fogalmazok meg, ami esetenként módosulhat. Ez nem jelenti azt, hogy nem örülök naponta a kert változásainak Egy nagy kert esetében nem lehet olyan "játékokat" csinálni, mint egy japán hangultú kertrészletben, ahol növények, a kövek kiválasztásával, mohatelepítéssel egy öreg kert hatását modellezzük.

Egy megfelelő térben ültetett kis fácska, szabad állásban évtized/ek alatt százszoros méretű, gyönyörű habitusú fává válhat. Ha türelmetlenül összeülteted más növényekkel, hogy többnek látsszon egy torz bozót az eredmény. (Ez millió szempont közül egy.)

Előzmény: bysz (8470)
Hörpi Creative Commons License 2013.06.05 0 0 8472

Vagy pár eleve nagyobb fa... ami persze gyorsan is nő :)

Előzmény: bysz (8471)
bysz Creative Commons License 2013.06.04 0 0 8471

2-3m-esek tényleg csemeteként mutatnak.:)

Mit javasolsz? Valami gyorsan növő?

Előzmény: murasake (8466)
bysz Creative Commons License 2013.06.04 0 0 8470

Valóban örülök, hogy megismerhetek személyedben egy szakembert, és türelmetlenül várom őszínte véleményedet, tanácsodat. Teljesen igazad van, mint ahogy Murasake is észrevételezte, növénykompozíciók jöhetnek.

Ilyesmikre gondolok:

Előzmény: venetoi (8469)
venetoi Creative Commons License 2013.06.03 0 0 8469

bvsz! bvsz! Már korábban is figyeltem gigászi munkádat, s kerted szép küldetését...Mintha azt is olvastam volna, hogy  kaptál segítséget szakembertől is...

Nem nagyon látszik a koncepció. Ennyi energiával csodákat lehetne művelni. Ne áltasd magad azzal, hogy néhány érdekes kőtől szobrászati műalkotás lesz kerted. Abban igazad van, hogy nem kell az egésznek japánkertnek lennie...

A jó kertépítő többet gondolkodik, mint cselekszik (attól lesz harmonikus a kert /ez egy kicsit zen-es megközelítés). Ha nem tudod lassítani alkotási késztetésed, kérj meg valakit, hogy "gondolkodjon helyetted". Hidd el, hogy ugyanaz a jó szándék mondatja ezt velem, mint korábban a kertépítő kollegináé. Nem akarok tolakodó lenni, de néhány tanáccsal én is segíthetek.

Előzmény: bysz (8464)
lychnis Creative Commons License 2013.06.03 0 0 8468

Egy kiállításon fényképeztem

bonsaimi. Creative Commons License 2013.06.02 0 0 8467
Ezt jól megkaptam, de biztosan igazad van!                                                                                                                                 Viszont köszönöm az elismerést!                                                                                                                                                  Nem vagyok túl beszédes típus, inkább azt vallom, hogy a képek mindent elmondanak helyettünk. Ezért is próbáltam feltenni néhány képet - de mivel nem engedte úgy mint régebben - a kedvemet szegte.                                                                          Ettől függetlenül, ha bárkinek bármilyen kérdése van nagyon szívesen válaszolok amennyiben tudom rá a választ.           Nagyon sokat kellene tanulnom ahhoz, hogy valamit is megértsek a kertekkel kapcsolatos, japánok által belevitt szemléletből.                                                                                                                                                                                 Ezért is vagyok háttérből szemlélője a fórumnak.
Előzmény: murasake (8422)
murasake Creative Commons License 2013.06.01 0 0 8466

Ezen a nagy telken mindenképpen kéne "pár" (szóval jópár) olyan méretes fa vagy liget ami a területen belül tartja a szemet és a legfontosabb ÁRNYÉKOT vet, ahol is kellemes egy leterített pokrócon hűsölni, szemlélődni...

De tényleg méreteseket, mert a kisebb fák belevesznek, bedarálja a nagy tér. hársfa? vagy nagy juharféle (hegyi, korai, ezüst)

Előzmény: bysz (8464)
murasake Creative Commons License 2013.06.01 0 0 8465

Monumentálisak! Tök izgalmas lehet ekkora kövekkel "játszadozni". :)

Sok növényt köréjük, hogy helyreálljon az élő és élettelen közötti egyensúly.

A tiszafát nem kell félteni, hogy kifordítja a szél, úgy látszik... :)

Előzmény: bysz (8464)
bysz Creative Commons License 2013.05.31 0 0 8464

Murasake!

 

Megkésve, de hoztam egy kis ízelítőt a kőrakásból. Vannak darabok, amik félig beásva, néhány pedig merészen felálltva helyezkednek el. A parképítő (szobrász) szemléletét tükrözik a hangsúlyos darabok.:)

wieder Creative Commons License 2013.05.27 0 0 8463

Biztos, hogy szép lehetett, ha 1 ekkora növényért kiadtál annyi pénzt.

Van, hogy szerelem első látásra :).

Előzmény: Blondy3 (8461)
Törölt nick Creative Commons License 2013.05.26 0 0 8462
Hát nem adták olcsón... ! :-)
Előzmény: Blondy3 (8461)
Blondy3 Creative Commons License 2013.05.25 0 0 8461

Szia! Ez nagyon jó hír! Köszönöm! Szegény full napon lesz, dél - délnyugati oldal,nem tudtunk neki ellenállni, a napsütésben olyan szép vöröses levélszíne volt. Az M7-es pálya mellett a New Garden-ben vettük, sokat gondolkodtunk , hogy  a bloongood és közte, mert a bloongood már szép nagy volt, de ennek a levélszíne kicsit jobban tetszett. kb. 120-130 cm és 25000 Ft.

Előzmény: Törölt nick (8460)
Törölt nick Creative Commons License 2013.05.25 0 0 8460

azzal jól jártál. A Red Flash olasz nemesítés, kifejezetten melegre és napra edzett változat. Rakhatod a napra. Hol találtál ilyet, és főleg mennyiért? :-)

Előzmény: Blondy3 (8458)
venetoi Creative Commons License 2013.05.25 0 0 8459

Acer campestre volt, én is meglepődtem. Ma ugyanott egy kb.120 cm-re oltott fehértarka campestrét láttam 16.000Ft-ért. Biztos kényesebb az alapfajnál, de szép a levélformája.

Előzmény: Törölt nick (8457)
Blondy3 Creative Commons License 2013.05.25 0 0 8458

Sziasztok! Ma vettem egy gyönyörű Red Flash japán juhart, valaki akinek már van ilyen. Alig lehet róla olvasni. Juharok közül melyek bírják jobban a napot, a zöldek vagy inkább a bordó változatok?

Törölt nick Creative Commons License 2013.05.24 0 0 8457

fehér/rózsaszín? akkor az nem Acer Negundo Flamingo volt? én RED flamingot keresnék.

Előzmény: venetoi (8456)
venetoi Creative Commons License 2013.05.24 0 0 8456

180cm körüli magasságú volt,relatíve kis lombbal. Én most láttam először campestrében tarkalevelűt(fehér/rózsaszín). Biztos szép fácska lesz belőle, és ha olyan igénytelen, mint az alapfaj érdemes vele foglalkozni.

Előzmény: Törölt nick (8454)
Hörpi Creative Commons License 2013.05.24 0 0 8455

Én is New Garden-ben láttam, arról írtam le facebook-on a tapasztalatokat :)

Előzmény: Törölt nick (8454)
Törölt nick Creative Commons License 2013.05.23 0 0 8454

és szép volt? vagy nem annyira...?

Előzmény: venetoi (8453)
venetoi Creative Commons License 2013.05.22 0 0 8453

Múlt héten láttam az Őrs vezér téri Newgardenben egyet. Valakinek félre tették, tizen valahányezer volt.

Előzmény: Törölt nick (8452)
Törölt nick Creative Commons License 2013.05.22 0 0 8452

Red Flamingo juharfája van vkinek?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!