Keresés

Részletes keresés

endrepp Creative Commons License 2018.02.09 0 0 146814

Akárhonnan közelítesz, ezeket az ellentmondásokat illene feloldani:

 

A gázokhoz kötődő vegyi szagingereket a halak nem képesek érzékelni.

A szaglás a levegőben oldott anyagok észlelését jelenti

ízcsoportot viszont olyan hígításban is megérzik, amire az ember ízlelőszervei messze nem reagálnak

 

Orrhoz hasonlítja vizuális szempontból, abban a pillanatban, amikor bele megy a részletekbe ízekről beszél. A víz szaga a víz alatt nem értelmezhető fogalom, csak azon kívül, ahol tud párologni.

 

Előzmény: Jocó0423 (146812)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.02.09 0 0 146813

Ez kb olyan, mintha azt írnánk, hogy nem hallanak :)

Fülük egyáltalán nincs és mégis elég jól hallanak, bár messze nem olyan jól mint az emberek.

Előzmény: Jocó0423 (146812)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.02.09 0 0 146812

Így van.

A lényeg az érzékelés típusa, nem a közvetítő közeg, szerintem!

Előzmény: endrepp (146810)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.02.09 0 0 146811

Bakker, néne ne bosszants!

Endrep kolléga is onnan idézett!

Miért a közvetítő anyag a fontos, miért nem a receptor típusa?

Kéremszépen ha a halnak van elkülönített szerve arra, hogy az oldott molekulákat érzékelje és nem ízlelőbimbóról beszélünk, akkor az miért nem szaglás?

Előzmény: öreg_néne_b (146809)
endrepp Creative Commons License 2018.02.09 0 0 146810

A hivatkozásodból:

 

A gázokhoz kötődő vegyi szagingereket a halak nem képesek érzékelni

 

Megállapodás kérdése is lehet, hogy minek hívjuk azt a műveletet, amit a hal a fején lévő üregekben végez.

Hívhatjuk szaglásnak, ha ezek az üregek éppen a mi orrunkra emlékeztetnek, a lényeg, hogy ott receptorok vannak, amik a vízben oldott anyagokról küldenek információt az agynak, a mi orrunkban lévő receptorok a levegőben lévő vegyi anyagokat érzékelik. :)

Előzmény: Jocó0423 (146808)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.02.09 0 0 146809

A wiki nem Biblia...
Ismeretterjesztő szinten használható, de ott sem biztos.

Előzmény: Jocó0423 (146808)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.02.09 0 0 146808

Én is Wikit idéztem :) Akkor hogyan van ez??

Előzmény: endrepp (146807)
endrepp Creative Commons License 2018.02.09 0 0 146807

Ismeretterjesztés szintjén biztos szagolnak, egyébként pedig érzékelnek.

A szaglás a levegőben oldott anyagok észlelését jelenti.

Előzmény: Jocó0423 (146805)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.02.09 0 0 146806

https://hu.wikipedia.org/wiki/Halak#Szag-_%C3%A9s_%C3%ADz%C3%A9rz%C3%A9kel%C3%A9s

 

Szóval a konklúzió az, hogy bizony szagolnak, hiszen van ilyen szervük! Csak folyadékban és nem levegőben, ennyi!

Előzmény: Jocó0423 (146805)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.02.09 0 0 146805
Előzmény: öreg_néne_b (146803)
mili70 Creative Commons License 2018.02.09 0 0 146804

Nagyjából így:

Előzmény: körtés 01 (146785)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.02.09 0 0 146803

A halaknál nem lehet elkülöníteni, hogy szagolnak vagy kóstolnak. Mi a levegőben terjedő molekulák érzékelését szaglásnak nevezzük, de ilyen a halaknál nincs.

Előzmény: Jocó0423 (146799)
endrepp Creative Commons License 2018.02.09 0 0 146802

Időben megkezdi a marinálást. :)

Előzmény: körtés 01 (146801)
körtés 01 Creative Commons License 2018.02.09 0 0 146801

Egy barátom az ecetes körte cefrére esküszik amúrra.

Előzmény: Jolida (146798)
körtés 01 Creative Commons License 2018.02.09 0 0 146800

 A keresett házipálinkát Pannónia határain túlról érkező, Brillante CÍVIS BORAQUA vizes palackot kérdéses, milyen megtisztelés érné az átpalackozásnál. 

Előzmény: foxrudi (146786)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.02.09 0 0 146799

Ez így speciel nem igaz :)

A cápa (tudom nem hal) pl. megérez ezer liter vízben 1 vérmolekulát.

A harcsák is kitűnően érzékelnek minden eltérő dolgot a vízben.

És mielőtt kötözködne valaki, a szaglás is molekulákra épül.

Előzmény: Jolida (146798)
Jolida Creative Commons License 2018.02.09 0 0 146798

A halaknak nincs szaglásuk. :-p

Előzmény: endrepp (146797)
endrepp Creative Commons License 2018.02.09 0 0 146797

Erjesztett ananászt használják valahol halászathoz, szóval nem kéne még feladni..:)

Előzmény: Jolida (146796)
Jolida Creative Commons License 2018.02.09 0 0 146796

Hajrá!

Nekem elég volt egyszer. :-)

Előzmény: Csikky (146795)
Csikky Creative Commons License 2018.02.09 0 0 146795

Szerintem meg elég a frizuráját lecsapni és összeszecskázni mosás után!

Előzmény: Jolida (146735)
vasbogre Creative Commons License 2018.02.09 0 0 146794

Köszi!

Előzmény: Horvistvan (146715)
raczno Creative Commons License 2018.02.09 0 0 146793

Én nem töltöm bele az ablakmosóba, ezért nem tudom. 

Van egy cimborám, ő visz belőle, hobby műszerész. Mi is 

tisztításra használjuk így töményen....

Előzmény: körtés 01 (146785)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.02.09 0 0 146792

Pár csepp mosogatószer is kell bele.

Előzmény: Green Corner (146791)
Green Corner Creative Commons License 2018.02.09 0 0 146791

Valamikor használtam én is ablakmosónak, de hidegben kicsapódik az olaj belőle és maszatol. Viszont nagy parkolókban, mikor nem tudod hol hagytad az autót, szag után is megtalálod.:)

Előzmény: öreg_néne_b (146790)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.02.09 0 0 146790

Én olyan 20%-osra hígítanám, figyelembe véve, hogy nem Szibériában élünk. Ha esetleg mégis rendkívüli hidegre készülsz, akkor 40.

Előzmény: körtés 01 (146785)
sogi01 Creative Commons License 2018.02.09 0 0 146789

           vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsa

Előzmény: sogi01 (146753)
altatospray Creative Commons License 2018.02.09 0 0 146788

50literes fatüzelésu felfutesehez, mekkora térfogatú tüzelötèr ajanlott?Van erröl valami info?

rézműves1 Creative Commons License 2018.02.08 0 2 146787

Csak figyelem, hogy mennyiféle "jó" tanácsot kapsz, pedig már ezt is kitárgyaltuk egy párszor...

Nem dobunk ki semmit, se előt, sem utópárlatot, ha jó cefréből, jó páleszokat főztünk. Én az év végéig összegyűjtöm mindet, még a rézelejét sem dobom ki, még az is benne van...hiszen újra lesz finomítva az egész.

De ahogy szilvakukc is megmondta, csak akkor lesz belőle jó anyag, ha az utópárlat is benne van.

És ez így is van...én többször is kipróbáltam és nagyon kellemes vegyes lett belőle. Persze először én is aggódtam, hogy mennyit kell majd elvenni az elején meg a végén, de az az érdekes, hogy csak kicsivel többet, mint szoktunk.

Eleinte azt gondoltam, hogy majd valami likőr lesz belőle, de meglepő módon, önmagában is remek lett.

Persze sűrűn kóstolni és illatolni kell a finomításkor, de ez nem komplikált. Minél többféle anyagból van, annál érdekesebb...szerintem megér egy próbát, csak rakjatok bele mindent...elejét és a végét is...meg fogtok lepődni.

Előzmény: naivkezdo (146768)
foxrudi Creative Commons License 2018.02.08 0 0 146786

Hát törni nem törik! :-)

 De nem jön a válasz látod! :-)

Előzmény: körtés 01 (146783)
körtés 01 Creative Commons License 2018.02.08 0 0 146785

A téli szélvédő mosónak, hány fokosra kellene beállítani a töménységét?

Előzmény: raczno (146782)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!