Keresés

Részletes keresés

krilin Creative Commons License 2015.11.04 0 0 171719

"de amikor vmi baj van, akkor 90%-ban ez fogja okozni"

 

Erre vonatkozóan esetleg valami kutatásról van linked? Vagy valami hitelesebb cikk?

 

Ha már bármiről lehet találni, találj már egy ilyet, hogy a több évnyi sérülésmentes sarokra érkezés után bekövetkező sérülések 90%-át a sarokra érkezés okozta.

Előzmény: rrroka (171717)
krilin Creative Commons License 2015.11.04 0 0 171718

Miért egyértelmű neked hogy a sarokra érkezés rossz? Ezt honnan veszed?

Előzmény: rrroka (171717)
rrroka Creative Commons License 2015.11.04 0 0 171717

Nyilván mindenre és az ellenkezőjére is van ezer cikk a neten. :) rengeteg jó futó és ultrás fut sarokra érkezéssel és dőlés nélkül, de ők még jobb futók lehetnének szerintem.

 

A dolog teljesen egyértelmű, a cigi rossz, a sarokra érkezés rossz, a nagy lépések rosszak. mindegyikkel el lehet lenni évekig gond nélkül, de amikor vmi baj van, akkor 90%-ban ez fogja okozni, megelőzhető lett volna. Ettől függetlenül, akinek nincs épp baja az ne kezdjen el azonnal változtatni, de mindenkinek tudnia kell róla, hogy hosszú távon csak előnye lehet.

Előzmény: krilin (171715)
krilin Creative Commons License 2015.11.04 0 0 171716

"Ezzel megy ugye más problémák vannak de ez más téma...    "

Te írtad, hogy fáj a talpad külső oldalán és a cipőre gyanakszol?  :)

Nekem is van hasonló tünetem. Valami nem stimmel ott a külső metatarzális csontokban, vagy az őket körülvevő ízületekben. Neutrális cipők alatt nem volt ilyen gondom. Persze ettől még bármitől lehet, annyi minden változott az évek során.

Előzmény: kk831228 (171708)
krilin Creative Commons License 2015.11.04 0 0 171715

Érdekes ha az ember ráguglizik mondjuk a 'heel strike vs midfoot strike' szavakra, akkor nem olyan egyértelmű a leányzó fekvése, ahogy te állítod.

 

Néhány találat:

http://www.runnersworld.com/sweat-science/heel-strike-uses-less-energy-than-midfoot-strike

http://www.theguardian.com/lifeandstyle/the-running-blog/2014/oct/09/is-heel-striking-the-enemy-of-good-running-form

http://breakingmuscle.com/endurance-sports/forefoot-midfoot-or-heel-strike-surprising-trends-in-ultrarunners

 

Érdemes olvasgatni mielőtt bárki sérüléstől való félelmében áttér egyikről másikra.

Előzmény: rrroka (171712)
krilin Creative Commons License 2015.11.04 0 0 171714

Szerintem sem való mindenkinek a minimalista (talán nem véletlenül nem tudott szélesebb körben elterjedni), de számomra teljesen hihető az az érv is, hogy egy jól párnázott cipőben hajlamos az ember pl jobban odaverni magát a talajhoz, és nem annyira használni a természetes csillapító rendszerét. Mert a cipő úgyis elnyeli a becsapódást.

Egy minimálban azt mondják rögtön érzed ha például túlságosan odavered magad, és korrigálsz.

Valószínűleg felhasználástól és alkattól függ, ahogy mondod.

 

A hagyományos támaszos cipő ellen még az egyik érv, hogy elvesz a boka természetes csillapításából, ami gyakorlatilag maga a pronálás.

Az egész egy rendszert alkot, az egyensúly fejlesztéssel együtt. A cipő csak egyik eleme.

Újra kell majd olvasnom, mert már a felére nem emlékszem :)

 

Én is folyamatosan ezekkel az ellentmondásokkal szembesülök a különböző futó könyvekben, amit a végén írsz. Néhány alap dologban egyeznek a módszerek, de sokszor minden másban már eltérnek.

Sok szerző pl a könnyű hosszú futás híve, tehát pl 70-75% max hr között csináld, ne intenzívebben.

 

Ezzel szemben viszont pl a Pfitzinger könyvekben az összes hosszú futás egy aerob 'fokozó' futás.

A félmaratonhoz pl a céltempóhoz képest 29%-kal lassabban kell kezdeni és fokozatos gyorsulás mellett a végét 17%-kal lassabb tempóval befejezni. (Max pulzus százalékában kifejezve a 70-84% között kell futni.)

Tehát pl ha valaki -reális célként- egy 1:30-as félmaratont tervez, ami 4:16-os ezreket jelent, akkor 5:30-as ezrekkel kell kezdeni a hétvégi hosszú futást, és fokozatosan gyorsulva 4:59-es tempóval befejezni.

Azt mondja ez jobban lemeríti a glikogén raktárakat az LSD-nél, ami többlet raktározást vált ki, jobban modellezi a verseny közbeni anyagcsere folyamatokat is, és a tempó is közelebb áll a versenyhez az LSD-nél. És nem nevel kiváló lassú hosszú futókat.

 

Szerintem ki kell próbálni mindkettőt, és amelyikkel jobban fejlődsz, vagy kevésbé sérülsz le, vagy egyszerűen jobban tetszik, azt kell utána használni.

Előzmény: budai10 (171710)
Pyrandus Creative Commons License 2015.11.04 0 0 171713

Üdv. Pár nap után visszatérek a seniorok futási lehetőségeihez. A 75 éves korosztály érdekel. NWm hosszútáv. 100 és 1200 között.

rrroka Creative Commons License 2015.11.04 0 0 171712

Nem értek egyet, a sarokra érkezős technika mindenkinek sokkal nagyobb sérülésveszélyt jelent. A futásban ez a dohányzás-piálás kombó. El lehet vele lenni évekig gond nélkül, de a legnagyobb sérülésforrás, főleg azért, mert a legtöbb futónak fogalma sincs róla, hogy bajt okozhat.

Előzmény: kk831228 (171708)
rrroka Creative Commons License 2015.11.04 0 0 171711

Makkosmária után az egyik sorompós-betonutas kereszteződésben. A sorompón végig gyertyák, meg előtte-utána kifutópálya szerűen. :)

Előzmény: Pinyo (171707)
budai10 Creative Commons License 2015.11.03 0 0 171710

1 Sok ember fut aszfalton(valami úton módon rákényszerül) vagy tulajjal minimalista cipő nem a legjobb választás nekik szerintem.

2 Sok embernek van erősen befelé dőlő bokája (még szinte nézni is rossz olyan szinten) nem hiszem,hogy a támasztott cipő több kárt tenne mint a normál cipő ami szabad utat enged minden beérkezésnél.

Összeírnak mindenfélét akár ismert tapasztalt emberek is. pl vannak akik nem hisznek a zsírégető zónában,vannak akik nem hisznek a hosszú lassú tempójú edzésekben,van aki azt mondja,hogy a pulzusmérés haszontalan stb. Most akkor melyik után menjünk?Vagy menjünk a józan eszünk után úgy,hogy előtte tájékozódtunk?

Előzmény: krilin (171706)
kk831228 Creative Commons License 2015.11.03 0 0 171709

Ja még azt akartam írni hogy ha alacsonyabbak lennének a cipők, lehet én is biztonsaágosabbnak éreznék egy neutrális cipőt is laza bokával is... 

Előzmény: krilin (171706)
kk831228 Creative Commons License 2015.11.03 0 0 171708

Biztos van benne igazság... ;)  

 

Nekem nagyon gyengék a bokaszalagok 3 évig neutrális cipőbe futottam és mindig bizonytalan volt, féltem hogy mikor fordul ki a bokám...  Sajnos nem erősödött meg...  Most stabilt vettem ami olyan jól tartja a bokám hogy eszembe se jut hogy megbicsaklik a bokám...  Ezzel megy ugye más problémák vannak de ez más téma...    

 

Az érkezés témához saját tapasztalatom:    Sarkas futással kezdtem elég jól ment,  viszont térdem, bokám néha  megfájdult.  A térd volt jobban zavaró...  Ez mondjuk lehet túleröltetéstől is, nem tudom.  Utána elkezdtem előre érkezést gyakorolni és , mint ha  kevesebb fájdalom lenne...  Viszont 2 hete futottam 3 napon egymás után és beszart a bokám... :) 

 

Annyi hogy belülről fájdult meg a bokám, sarok 3rkezéskor meg mindig  kívülről... 

 

Teljesen egyetértek hogy mindkettő okozhat sérülést, ami egyénenként eltérő, kinek melyik okoz kevesebbet azt kell csinálni. 

 

Én úgy vettem észre hogy kicsit kevesebb fájdalmat érzek a térdembe futás után, előre érkezéskor így inkább azt folytatom... ;) 

Előzmény: krilin (171706)
Pinyo Creative Commons License 2015.11.03 0 0 171707

Az melyik emelkedő volt, az aminek a vége ilyen bal-jobb S kanyar?

Előzmény: rrroka (171697)
krilin Creative Commons License 2015.11.03 0 0 171706

A Jay Dicharry fizikoterapeuta, akinek a könyvét (Anatomy for runners) itt nemrég reklámoztam, sok minden más mellett pl meg van győződve róla, hogy a támaszos cipők ördögtől valók. Legalábbis a hagyományos elven működők, amiknél egy merev talprész biztosítja a stabilitást. Szerinte ez növeli a csípőnktől a talpunkig tartó erőkar természetes hosszát. Ha pedig ebbe belenyúlunk az sérüléshez vezethet. Talán mondanom sem kell , hogy a minimalista vonalat képviseli. Azt nyilatkozta, hogy a kisiskolás gyerekeinek nem enged olyan cipőt venni , aminek a talpát nem tudja két ujjal meghajlítani :) Tehát kb minden hagyományos ortopéd (utcai) cipő nála tabu.

 

A túl párnázott cipőktől is óva int. Nem működnek olyan jól a talp szenzorai, amik a helyes testtartásban segítenek. Egyébként kutatja a témát, elég jó laborja van, talán két olyan spéci futópad van Ámerikában ami az ő munkahelyén van. Youtube-on is vannak videói, érdemes megnézni.

Ő egyébként többnyire minimalista cipőkben fut, kivéve ha kemény edzést akar csinálni, pl résztávokat, akkor kicsit párnázottabbra vált. A minimált tartja sérülés elkerülése céljából a legjobbnak, de egyébként állítólag kimutathatóan nagyobb a szervezetre rótt energiaigénye, ha az ember abban fut. Na mindegy, bővebben a témában a könyvből.

 

Tehát amit ő javasol pl a stabil cipők helyett és úgy általában a sérülés megelőzésére, az a stabilitás fejlesztése. Egyszerű teszttel nyit a könyv. Álljunk egy lábra 30 másodpercre, és figyeljük a tükörben magunkat. Hány korrekciós mozdulatot végzünk, jegyezzük meg, mennyire voltunk stabilak. Majd ugyanezt ismételjük meg csukott szemmel. Valószínűleg mindenki rosszabbul teljesít, hiszen kikapcsoltunk egy szenzort a 3 közül, ami az egyensúlyt befolyásolja. Már csak a középfül és a talp szenzorai működnek, és a legtöbb ember összevissza csapkod, próbálva talpon maradni.

 

Majd a könyv többi részében ezt az egy lábon állás közben tapasztalható stabilitást, instabilitást húzza rá a futásra, a futólépés közben a másodperc törtrészéig tartó egy lábon állásra. Ha valaki tehát álló helyzetben egy lábon rosszul tartja magát, az valószínűleg futás közben is rosszul tartja magát, és előbb utóbb lesérül. Állás közben ez lehet a térd befelé dőlése, az egyik váll döntése, az egyik oldali csípő lejjebb kerül, stb, stb. Minden típusra megvan a megfelelő korrekciós torna.

 

A könyv nagyon meggyőző, de egyelőre sajnos semmilyen gyakorlatot nem követek belőle :)

Viszont jöjjön egy saját példa ami kicsit összecseng a könyvben állítottakkal.

 

Az előző cipőm egy Saucony Guide volt, stabil cipő, enyhén pronáló lábra (mert ilyen a lábam).

Imádtam, könnyű mégis kellemes csillapítású, edzőcipőhöz képest is viszonylag gyors.

 

Vettem utódnak egy Nike Pega 31-et, ami bár neutrális de tettem egy próbát, mert nagyon akciós volt. Sajnos 'nyeklett nyaklott' benne a bokám a legkisebb úthibánál, keskeny is volt, és a sarka is kellemetlenül magas a Sauconyhoz képest. Nem volt vészes, de bizonytalan volt benne a futás. Fel is tettem az apróhirdetést 110 km használat után.

 

Nem kellett senkinek a kínált áron, úgyhogy elkezdtem újra használni. Most kb 500 van benne. A boka bizonytalanság pedig egyszerűen eltűnt, nem érzem, nincs a kellemetlen érzés. Talán amiért a Nike Pega neutrális cipő ezért a bokát stabilizáló izmoknak a Sauconyhoz képest jobban kellett dolgozniuk, megerősödtek? Nem tudom bizonyítani :), de ez a tippem.

 

Azért ez a Nike sem tökéletes, mert nincs vagy nem olyan erős benne a középtalp merevítés, ezért a talpi bőnyémet azért érzem néha néha. Erre mondaná a minimalista, hogy nem a cipőben van a hiba, hanem a talpam nem elég strapabíró. Talán egyszer felveszem a listára, hogy ezt a részt is erősítsem.

Az egy lábon egyensúlyozás egyébként erősíti a talp izmait.

 

Ennyi, vége. Egy heti mennyiséget most kiírtam magamból azt hiszem.

krilin Creative Commons License 2015.11.03 0 0 171705

Szia!

 

Hol érzed a szorítást? Midet nyomja a cipő?

 

Vannak kifejezetten keskeny felépítésű cipők (narrow toebox), amiket nyilván a keskeny lábfejűek szeretnek. Az Asics Cumulus nem tudom ilyen-e. (Nike-k közül pl sok modell ilyen) El kell olvasni egy review-t róla.

De az Asics-nél vannak szélesebb lábfejre való változatok adott modellen belül. Tehát Cumulusból is van talán 3-4 féle szélességű.

Ha keskenynek érzed a felépítését, magyarul széltében nem érzel elég helyet a lábujjadnak, akkor a boltban biztos becserélik neked egy szélesebb változatra.

 

Ha pedig hosszában szorít akkor a többiek által javasolt módszerekkel nézd meg mennyi hely marad.

 

Nekem szokta még nyomni a kisujjamat az Asics cipők egy 'csíkja', megerősítése, illetve ennek varrása., ami pont rossz helyre esik.

Vékonyabb technikai zokni egyébként segíthet ezen is, meg úgy általában minden szorításon.

Manapság egyre több a varrás nélküli (ragasztott) felsőrész, ezeknél nincs belül szerencsére ilyen betüremkedő rész.

Ha erről van szó, ilyen cipőket érdemes nézni.

Bár gyanítom nem erről van szó.

 

Szóval első körben talán egy vékonyabb technikai zoknival felpróbálhatnád, ha esetleg túl vastag lenne a zoknid. Decathlonban kapni 1000-ért 3 párt. Teljesen megfelel a célnak.

 

Szerintem nem érdemes azzal foglalkoznod, hogy a talpadon mi ér le előbb. Ez kicsit szerintem 'túl van hypeolva'.

Mindkettő megterhelő a szervezetnek, csak a hangsúlyok mások. Más részek kicsit máshogy veszik fel a becsapódás erejét, ezért eltérő területeken okoz sérülést egyik vagy másik. Mindkét technikával léteznek sérülésmentes futók.

Még a megrögzött mezítlábas futók között is vannak sérülésmentes sarokra érkezők, igaz arányuk sokkal kisebb a nem sarokra érkező mezítlábasokhoz képest. Talán 15% ha jól emlékszem.

 

Lényeg a lényeg, ezer dolog okozhat sérülést. A teljesség igénye nélkül (nem fontossági sorrendben):

-túlságosan előre érkezés - overstride. Tévhit, hogy ezt csak sarokra érkezőkkel fordul elő. Forefoot, midfoot, bármelyikkel lehetséges.

-túl alacsony lábfordulat

-rossz tartás

-izom egyensúlytalanságok  (fejleszthető)

-túl merev izmok, nem kellő mozgástartományú ízületek (javítható)

-egyéb alkati tényezők, pl gyenge csontozat

-nem megfelelő táplálkozás

-nem megfelelő cipő

-túledzés, vagy kevés pihenés

-a terhelés túl hirtelen emelése

-túlsúly

-túl kemény borítás

-túl hasonló terhelés (minden alkalommal ugyanazt, ugyanazon a borításon, ugyanabban a cipőben, ugyanazon a sebességen futod)

-stb, a lehetőségek tárháza végtelen

 

 

Ha sportos vagy, neked különösen érdemes vigyáznod az első fél évben, amíg az adaptáció nem kielégítő minden területen. A futás nagyon alattomos :)

Előzmény: Nokinian (171701)
budai10 Creative Commons License 2015.11.03 0 0 171704

Mezítláb rövid terpeszállás  kb 10cm távolságban a lábak párhuzamosan állnak és leguggolsz úgy,hogy a térdek párhuzamosak maradnak látszani fogy,hogy a bokádnál befelé dől a lábad vagy normál a lábtartásod.

Cipő nehéz kérdés mert a nagy lábujj valakinél hosszabb  a többinél valakinek egyenlő valakinél meg rövidebb és a hüvelykujj szélességek sem egyformák (0,5cm eltérés simán lehet).

Mikor megvettem az első cipőmet hüvelykujj szélességgel nagyobbat vettem mert tapasztalt futók ezeket írták ajánlottál.(egyik lábamon hosszabb a nagylábujjam másikon meg nem a hüvelykujj szélességem 2,5cm)Hazavittem a cipőt és rájöttem,hogy fa@ság  volt mert a sarkam jár benne nem fogja (tudom van erre is  fűzés technika de nem ez az ideális megoldás) visszavittem és kicseréltettem fél számmal kisebbre így már tökéletes.

A cipőben rendesen küldd hátra a lábad és ha az az érzésed lehet,hogy kicsi a cipő inkább vegyél egy félszámmal nagyobbat mint,hogy  kicsi legyen.

 

Előzmény: Nokinian (171701)
Tompus999 Creative Commons License 2015.11.03 0 0 171703

Ha a cipő orra és a leghosszabb lábujjad között egy hüvelykujj szélességnyi rész van, akkor nagy baj nem lehet. De nagyon nehéz ez a kérdés, mert minden láb és cipő más. Nekem 43as lábam van, A Saucony Phoenix 7-esem 44-es, de a Guide 8-som 44,5-es.

Előzmény: Nokinian (171701)
rrroka Creative Commons License 2015.11.03 0 0 171702

A sarokra érkezés veszélyes, a középtalp nem. A nikenak van cipőpróbás kamionja, azokat el lehetett volna vinni egy kört futni, de ez mostmár nem nagy segítség azt hiszem. :)

A cipők idomulnak a lábadhoz szélességben, ha az orránál nem éri a körmöd, akkor nem lesz gond. Nem kell túlaagyalni ezt.

Előzmény: Nokinian (171701)
Nokinian Creative Commons License 2015.11.03 0 0 171701

Sziasztok!

Én 30 éves, 185cm, 80kg, sportos testalkatú vagyok. Nagy lelkesedéssel döntöttem el, hogy a súlyzós edzéseim mellett elkezdek heti 3-4 alkalommal futni. Célom fokozatosan 10km-ig eljutni. Mivel nem kezdek el minden tudás nélkül szaladgálni, ezért sokat olvastam a futásról, technikákról cikkeket, fórumokat, stb. stb.. Eljött a cipővásárlás ideje. Mivel kezdő vagyok és nincs semmi futó múltam (nem szoktam meg a sarokra érkezést), úgy gondoltam megpróbálom elsajátítani rögtön a középtalpra érkezés technikáját. Erről le is beszélt egy sokat tapasztalt maraton futó férfi. Két nagy múltú üzletbe voltam, neveket nem szeretnék említeni, ahol az egyik eladó valamilyen géppel megnézte a futóstílusomat és azt mondta, hogy enyhén befelé dőlő lábboltozatom van. Mondtam neki, hogy az utcai cipőm külső része kopik, azt mondta az lényegtelen mert gördülésnél viszont befelé dől a lábfejem. A másik üzletbe viszont neutrális cipőt ajánlottak. Neki jobban hittem és ott több cipő felpróbálása után megvettem az Asics Cumulus 17-et. Akkor azt hittem, hogy tökéletes választás, mostanra viszont teljesen elbizonytalanodtam. A lakásba járkálva nem tudom eldönteni, hogy kicsi-e a cipő vagy pont jó futáshoz. Mindenhol azt olvasni, hogy ne szorítson de laza se legyen, fél, egy vagy akár két számmal legyen nagyobb... azért ez nem nagy segítség. Ha kint kipróbálnám pár km-re, hogy kb. érezzem nekem való-e ez a cipő akkor a csere lehetőségét bukom mert az a minimális kopás ugye látszódni fog. Másik cipőre nincs pénzem, el kell döntenem mit csináljak. Elkeseredésemben arra is gondoltam, hogyha visszaadnák az árát, lehet lemondok az egész futásról. Mindenkinek más a véleménye a technikáról is és a cipőkről is. Valaki azt mondja a sarokra érkezés, más meg azt, hogy a középtalpra érkezés sérülésveszélyes. Egy-két hónap információgyűjtés után úgy érzem teljesen a nullán vagyok. Ha esetleg bővebben tudnátok írni azzal kapcsolatba, hogy a cipőt, hogy kell érezni a lábfejen azt megköszönném.

Bozótkutya Creative Commons License 2015.11.02 0 0 171700

Király!

Előzmény: rrroka (171693)
Bozótkutya Creative Commons License 2015.11.02 0 0 171699

A 100-as OB se nagyon körözős, csak oda-visszás :) Vagy választasz egy kis szintemelkedésű 100-as túrát

Előzmény: rrroka (171696)
Pinyo Creative Commons License 2015.11.02 0 0 171698

Azért kellett fény. Azelőtt nem sokkal kapcsoltam lámpát, ahonnan már csak lefelé kellett gurulni.

Előzmény: rrroka (171697)
rrroka Creative Commons License 2015.11.02 0 0 171697

Most nézem, még világosban beértél? :D az elég szép, gratulálok! bár így kimaradtál a gyertyásorral megvilágított részből Budaörs felé az utolsó emelkedőn. :)

Előzmény: Pinyo (171694)
rrroka Creative Commons License 2015.11.02 0 0 171696

Köszi! :) Egyelőre úgy vagyok vele, hogy ilyen nagy távot nem megyek, bár az első maraton után is ezt mondtam, azt mi lett belőle.
Egyszer szeretnék 100 kirit síkon egybe, de nem körözgetős versenyen, csak ilyenből ugye elég kevés van, kb csak az UB, ha a táv többi részét lefutja a váltó többi tagja.

emillesz Creative Commons License 2015.11.01 0 0 171695

Bizony nagyszerü teljesítmény, gratulálok :)

 

Előzmény: rrroka (171693)
Pinyo Creative Commons License 2015.11.01 0 0 171694

Sőt. Elsőre a végigmenetel is kérdéses. Grat. Lesz mèg?

Előzmény: rrroka (171693)
rrroka Creative Commons License 2015.11.01 0 0 171693

8:46 p/km :) 12 óra 48 lett. elsőre nem rossz azt hiszem. :)

Előzmény: Pinyo (171692)
Pinyo Creative Commons License 2015.11.01 0 0 171692

Nos?

Előzmény: rrroka (171691)
rrroka Creative Commons License 2015.10.31 0 0 171691

holnap megmondom!

Előzmény: Pinyo (171690)
Pinyo Creative Commons License 2015.10.30 0 0 171690

Mi a helyzet a 85 km-es tempóval? :)

Előzmény: rrroka (171675)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!