Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

Spenót okt. 20. Creative Commons License 167834

Köszi! :)

Ez a váltótagság főpróbája volt. Tökre nem tudtam, hogy mennyi idő alatt tudok ilyet, ezért kellett. Ha az elején nem sietek, akkor a futás alatt még sok időt megspórolhatok. Főleg, ha nem tévedek el annyiszor, mint most...

Tök tehetséges vagyok, hogy a jelzéseket nézve és a GPS-t használva is képes vagyok bénázni :)

Szóval, a 4 órát még lehetségesnek tartom a jelenlegi szintemen is. Jobbat sajna még nem...

Előzmény: Pinyo (167833)
Pinyo okt. 20. Creative Commons License 167833

Az indokot elfogadom :)

 

Szépet mentél hétvégén, először azt hittem, hogy ez már a váltótagság volt, de annak durva lett volna.

Előzmény: Spenót (167831)
Alg okt. 20. Creative Commons License 167832

Nekem nagyon bejött, igaz én már eleve úgy kezdtem, illetve a vádlim alapból elég... izé... combos :D

 

Most egy Merrell Bare Access-ben futok, ez egy közepesen párnázott 0 drop-os, de a laza, regeneráló, hosszúakra azért felveszem a Sauc. Jazz-t inkább.

 

És ami jó: még izmosab lett a vádlim :D illetve a korábban sérülékenyebb bal bokám sokat erősödött (annyira nem volt veszélyes a helyzet, csak kisebb, utána 1-2 hétig érződő húzódások voltak jellemzőek)

Előzmény: rrroka (167817)
Spenót okt. 20. Creative Commons License 167831

Engem igazából tökre hidegen hagy, hogy melyik izmom dolgozik és melyik nem, amíg nem sérülök le miattuk. Mivel különbözőek vagyunk, valszeg nagy egyéni különbségek is kialakulhatnak stílus, testsúly és még ki tudja mi fene miatt. Szeretnék szétkopásig használni egy cipőt és sérülésmentesen futni. Amit tudok, megteszek ezért...

Előzmény: Pinyo (167829)
Spenót okt. 20. Creative Commons License 167830

Na, ezen átsiklottam valahogy, ha már írtad. Köszi! Megnézem!

Előzmény: Alg (167828)
Pinyo okt. 20. Creative Commons License 167829

Ha váltásról van szó, azt elismerem, hogy tényleg nem megy egyből, szoktatni kell. De ha kompletten megtörténik a váltás, akkor meg nem a régi futáshoz szokott izmok szorulnak háttérbe? (Véleményem szerint ezeket a kérdéseket "drop váltás után az x izom gyarapodásnak indult" nem lehet rendesen kimutatni és statisztikázni. Ha valaki ettől gyorsult, és megszűnt vagy éppen megnőtt a sérüléseinek száma, arról majd beszámol, de tapasztalatából nem vonnék le különösebb következtetést)

Előzmény: Spenót (167824)
Alg okt. 20. Creative Commons License 167828

Már említettem szerintem, Over Irregular, Katona József utca, a nyugatinál (webshop nincs, facebook profil van, google elsőre az overlandet dobja de ez nem az)

 

Merrell glove-ok (bare access, road, trail, ascend...) 12-15 ezres árakon voltak még pár hete, talán van még belőlük.

Előzmény: Spenót (167827)
Spenót okt. 20. Creative Commons License 167827

Egy ilyen ajánlatra vadászok, csak ez női és nem 42.5-es... Más baja nincs :)

 

Előzmény: Spenót (167825)
krilin okt. 20. Creative Commons License 167826

Nekem is úgy hangzik logikusan. Egy párnázottabb cipő többet elnyel a becsapódásból, mint egy kevésbé párnázott. Utóbbinál nagyobb feladat hárul a saját anyagra. Boka, talp minden kicsit jobban kell dolgozzon.

Az átlag futócipőben ezen kívül elrugaszkodást segítő műanyag merevítések is futnak a saroktól a talp felé, ami elég látványos pl a középtalp alatt.

A minimalista típusokban meg gondolom az ilyen merevítésből is kevesebb van, vagy egy az egyben hiányzik.

 

Én egyébként vennék ilyen cipőt, vagy futnék mezítláb pályán/fűben/homokban, de csak erősítésnek, sérülések megelőzésére, heti 1 max 2 rövid futásra, nem állandóra.

Én abban hiszek, hogy a tartós használatához kell a megfelelő lábfelépítés, nem elég a technikán változtatni.

Előzmény: Pinyo (167820)
Spenót okt. 20. Creative Commons License 167825

Sajna nekem ezek a nagy, recés talpuk miatt nem tűnnek annyira jónak. A talpnak a chi futáshoz is hajlékonynak kell lennie.

Én valami ilyesmire vágyom...

Előzmény: rrroka (167823)
Spenót okt. 20. Creative Commons License 167824

Miért nem logikus, hogy egy hosszú évek alatt x szögben álló láb y szögben máshogy terhelődik futás közben?

Rengeteg izom van a lábfejben (ráadásul ez a felsőbb részekre is kihat) és idő kell nekik, amíg átszoknak egy másik stílusra, másmilyen irányú terhelésre.

Én nem érvelek sem a mezítlábas cipők mellett és ellen sem. A Hokával is ez a helyzet. Mindenki olyanban fut, amilyenben akar. A váltás viszont valószínű, hogy megterhelő lehet, emiatt érdemes fokozatosan csinálni.

 

Én azért igyexem a kevésbé csillapított cipők irányába menni, mert nem tetszik, hogy kidobjak egy olyan cipőt, ami még tök használhatónak tűnik, de már nem csillapít eléggé. Baromi nehéz ezt korrektül megállapítani. Szívesen kivenném ezt az ismeretlent az egyenletből.

Előzmény: Pinyo (167820)
rrroka okt. 20. Creative Commons License 167823

a futocipok.hu -n van pár 4 és 0 mm-es saucony virrata és kinvara akciósan...

Előzmény: Spenót (167818)
rrroka okt. 20. Creative Commons License 167822

Igazad van, inkább a tapasztalatok érdekelnének. :)

pillanatnyilag ot tartok, hogy ha most nincs bajom, akkor nem érdemes váltani, de érdemes a kevesebb dropos cipők felé haladni. az omni 12 pl már csak 8mm-es, de semmi különbséget nem vettem észre. vannak viszont 4mm és 0mm-es sauconyk 20 rongy alatt, így elgondolkodtam, hogy megérné-e ilyet venni, hiszen az irány jó, bajom nem lesz, az ár meg olcsóbb. :)

Előzmény: Levus55 (167821)
Levus55 okt. 20. Creative Commons License 167821

Szia rrroka!

 

Mire fogsz menni a véleményekkel?  ;)

 

A mezítlábas futás híveinek az a véleménye, hogy jó a mezítlábas futótechnika és a minimalista cipő. A modern cipőben futás hívei szerint pedig jó a nyújtott lépéses futótechnika és a párnázott cipő. Esetleg az egyedi tapasztalatok segíthetnek (hogy, mit kerülj el) de ezek is csak "anecdotal evidence"-k lennének. Ami valakinek bejött lehet, hogy neked nem fog működni. Igazán tudományos alaposságú vizsgálat (emennyire én tudom) talán még nincs, hogy a mezítlábas (minimalista) vagy a modern futócipőben való futás a hatékonyabb vagy, hogy melyikkel kisebb a sérülés kockázata.

 

Én minimalista cipőben futok (korábbi hozzászólás), ennek ellenére csak a saját tapasztalatim alapján nem mernék senkinek ez ügyben ajánlani semmit. Az biztos, hogy ha valaki a megszokott technikájával (változtatás nélkül) és hirtelen vált minimalista cipőre az le fog sérülni (minimum a talpa fájni fog).

 

Nagyon sok infó elérhető mindkét stílusról ezeknek gondolom utánanéztél. Ezek alapján szerintem lehet dönteni, de még ez sem jelent semmit. Én például az elérhető információk alapján biztos vagyok benne, hogy a finomított cukor fogyasztása egészségtelen, mégsem tudom megállni, hogy ne egyek csokit :)

Ugyanígy lehet, hogy valaki "elhiszi" hogy a mezítlábas stílus és a minimalista cipő az egészséges de nem tud/akar lemondani a párnázott, kényelmes cipőről. 

 

Ha érdekel, és kipróbálnád szerintem érdemes előtte elolvasni ezt a könyvet "The Barefoot Running Book Second Edition by Jason Robillard"

Előzmény: rrroka (167817)
Pinyo okt. 20. Creative Commons License 167820

Nekem egyáltalán nem hangzik logikusan. Miért kell erősíteni azokat? Elsenyvedtek? Elgyengültek? Nem hiszem. Nem gondolom, hogy aki egy ultrabrutál hokában fut, annak bármilyen izomproblémái lennének. Ez szerintem ugyanúgy csak egy divatirányzat, ami vagy megtetszik, vagy nem.

Előzmény: Spenót (167818)
Spenót okt. 20. Creative Commons License 167819

Tegnap megtörtént az első igazinak mondható TT futásom. :) 25km. 1012m szinttel.

Hoztam a homokkal töltött nyuszilufi formámat. Lassan ment, de élveztem. Reggelre kiderült, hogy a térdem is bírta, pedig a gördülő köveken lefelé jelezte finoman, hogy ez nem a kedvenc időtöltése.

Asszem, csinálok még ilyeneket... :)

 

Spenót okt. 20. Creative Commons License 167818

Nekem mindenhol azt tanácsolták, hogy fokozatosan váltsak 0 droppos cipőre, mert erősíteni kell azokat az izmokat, amik eddig nem annyira dolgoztak a cipő miatt.

Logikusnak hangzik. Az is megoldás, hogy veszel egy mezítlábas cipőt és egyre hosszabbakat futsz benne. Én most a fokozatosság jegyében vettem meg a Saucony Ride 7-et a 8mm-es dropjával. A következőt kisebbre tervezem, de még nem tudom mi lesz.

Ha esetleg egy Inov-8 vagy NB Minimus vagy valami hasonló jóárasítva a közelembe kerülne, akkor megvenném és rövideket abban futnám...

Előzmény: rrroka (167817)
rrroka okt. 20. Creative Commons License 167817

Pajtások, mia véleményetek a minimalista cipőkről, és a mezítlábas futótechnikáról? Éppen olvasom a Futni születtünk könyvet, ami kifejezetten futócipő ellenes, és értem is amit írnak, azonban én nem tapasztalom se magamon, sem a környezetemben azt a nagy sérüléscunamit, amiről a könyvben írnak.
Nekem - lekopogom - 2010 óta nem volt futósérülésem, igaz váltott cipőkben futok, chi futás technikájára odafigyelve, de nem erőltetve, és az akkor sérült It szalagomat nyújtom erősítem. két erősen stablizált saucony powergrid omnim van, egyikben 1300 km, másikban 500, de elgondolkodtam egy nulla dropos cipőn. van értelme?

barefootman okt. 19. Creative Commons License 167816

Szia, próbáld meg ezt a mennyiséget még most, -amig nem jön be a lehülés- fokozatosan, minél inkább szabadba, (ne adj Isten erdöbe, de legalábbis rekortánra, vagy) puha talajra áttenni. Ugy, hogy mikor már megszoktad és szinte unod is (a köreid cserélgesd!), akkor a végét nyomd meg a futásaidnak. Elöször csak az utolsó száz méterét, majd egyre többet gyorsits! Bemelegiteni nem szükséges, csak némi nyak-, kar-, ill. törzskörzést végezni -mivel a futás lassu inditásával az megtehetö. Levezetni viszont szükséges. A leglényegesebb persze, hogy az egészet csak akkor csináld és akkor is indulj el, ha jólesik és ne kényszerböl menjen. De pl. csaj(ok) jó motiváció.

 

Előzmény: lacciko (167792)
Bozótkutya okt. 18. Creative Commons License 167815

Nem is vagy olyan öreg :P

 

Átlagos szint? Definiáld :)  Én is csak játszottam, gyerekbicajon tekertem a környéken, fáramásztam, népitáncon bohóckodtam....a labdát nem látom, féltem ha felém dobták, husis voltam és alacsony...ennyit erről :)  Most meg csak futkosok össze-vissza. 

 

 

Előzmény: Spenót (167814)
Spenót okt. 18. Creative Commons License 167814

A C64 biztos sok tehetséges sportolótól fosztotta meg az országot.

Nem tudtam nem észrevenni enyhén szarkasztikus megjegyzésedet... :) Asszem 8.-os voltam, amikor megkaptam a C64-et és utána mentem rögbizni. Mondjuk, velem nem vesztett volna az ország sokat, ha soha nem jutok el rögbizni. Hihetetlen eredményeket értem el. Egyszer pl. egy meccsen becseréltek a csapatba, mert az egyik srácról letépték a gatyát, rajtam meg volt... Énnek ellenére beváltatlan ígéret maradtam :)

0 azaz nulla olyan sport van, ahol meg tudtam ütni az átlagos szintet, de nagyon kitartóan keresem a kivételt :)

Előzmény: Bozótkutya (167813)
Bozótkutya okt. 18. Creative Commons License 167813

Én nem sportoltam szervezett keretek közt, de egész nap kint lógtunk, bringáztunk, fáramásztunk. Még akkor is rengeteget amikor volt már C64  :)  

(mert az én időmben már volt :))

Előzmény: Spenót (167810)
Bozótkutya okt. 18. Creative Commons License 167812

Persze lehet ragozni

 

Azért van ott a szmájli, mert szerintem sem ennyi, de azért ez a lényeg. 

Előzmény: Lassú Nyíl (167811)
Lassú Nyíl okt. 18. Creative Commons License 167811

Ennél azért több: az ő személyisége, az életszemlélete, mindennek a kialakulása, a körülményekkel együtt... hogy mitől ér el valaki többet (ez meg mi a fene?) még hasonló adottságok mellett is.

Előzmény: Bozótkutya (167808)
Spenót okt. 18. Creative Commons License 167810

Igazad lehet. Régen tök természetes volt, hogy judozom, kajakozom, stb. Nem is tudom, hogy a mai cigizős térenülősnek mi az akkori megfelelője. Szinte mindenki sportolt valamit. Tényleg bazinehéz lehet őket kirobbantani a nullaságból...

Előzmény: Bozótkutya (167807)
Bozótkutya okt. 18. Creative Commons License 167809

Kajaügyben:  az internyet feneketlen kút, de el is lehet rendesen tévedni benne :P  Volt egyszer egy olyan könyv, hogy Teljesítményfokozó sporttáplálkozás, ha kell át tudom küldeni pdf-ben, ez sem hülyeség, bár nem egészen mai. Kindl Gábor előadásai a videómegosztón elérhetőek, egészen máshogy áll hozzá a dolgokhoz, de nagyon érdekes.  Aztán van n+x angol nyelvű irodalom a témában, meglepően sok letölthető a netről ha elég ügyesen kutakodik az ember :)

 

(btw, épp a minap találtam meg Noakes igencsak pálfordulást jelentő könyvét, a Waterlogged-t. Még odáig nem jutottam, hogy el is olvassam, sajnos)

Előzmény: --Pierre-- (167781)
Bozótkutya okt. 18. Creative Commons License 167808

A rövid és tömör annyi, hogy menj és csináld :)

Előzmény: Lassú Nyíl (167805)
Bozótkutya okt. 18. Creative Commons License 167807

Én nem hiszem, hogy ő feltétlen alkalmas volna erre....Akiben már alapból meg van a sport, teljesítmény et cetera iránti igény és drive annak mondhat valamit, de a téren cigiző meg a gép előtt görnyedő ifjúság számára sztem teljesen semmitmondó. De tévedhetek, persze :)

 

Volt vitám másokkal a Mindenfutás Egyeteme beszélgetéssel kapcsolatban is kb hasonlóról, én ott úgy éreztem, Andrást és Simonyi Balázst kb úgy tekintette a közönség, mintha a kardnyelővel beszélgetnének a gasztroműsorban...

 

Természetesen tényleg kellenének példák, de ahogy te is mondod, aki már nagyon távol van, nagyon elérhetetlennek tűnő dolgokról beszél az - bár talán motiváló valamelyest - kevésbé tud megmozgatni az átlag emberkében valamit.

Előzmény: Spenót (167801)
Spenót okt. 18. Creative Commons License 167806

Én bírnék egy egész estéset is, de jelenleg engem nem kell motiválni. :-) 

Előzmény: Lassú Nyíl (167805)
Lassú Nyíl okt. 18. Creative Commons License 167805

"rövid és tömör anyagot..." :-)

Előzmény: Spenót (167801)