Keresés

Részletes keresés

9:3-at tippeltem Creative Commons License 2 napja 0 0 175541

Te jó Isten, inkább vitatkozzunk/beszélgessünk futóedzésekről, mert ez már kezd masszívan átmenni tudnodkell infóba és antalvaliba 

Előzmény: pom-pom57 (175540)
pom-pom57 Creative Commons License 2 napja 0 0 175540

 Annyit tennék  még hozzá,hogy miből tudja megállapítani a doki,hogy vírus,vagy bakteriális fertőzésege van a betegnek.A nyelvnyújtásból biztos nem.Van valamilyen (talán vércsepp az ujjból )  1 perces  teszt,az viszont pénzbe kerülne.Tuti ami tuti,hadd kapja meg a az antibiotikumot.Kibicnek semmi sem drága.Nem a doki  rongálja saját egészségét. Viszont kapja érte a gyártóktól a százalékot,a bankszámlájára.Ezt konkrétan tudom,mert a barátnőm bankban dolgozott.

 

Szeretném  tudni,hogy például az influenza védőoltásban mennyi a higanytartalom.És vajon ez mennyi idő alatt ürül ki a szervezetből?Elég hozzá egy emberöltő?

 

Amikor volt a H1N1 vírus hisztéria (szerintem laborban állították elő) érdekes módon szinte egy időben megvolt az ellenanyag is.

 

Elmesélek egy példát. Bementem egy patikába venni valamit,csupán kíváncsiságból érdeklődtem,hogy hadd nézem meg az összetételét.A gyógyszerész mosolyogva mondta,hogy nincs feltüntetve.Olvastam valahol,hogy mennyi higanyt tartalmaz,nem emlékszem már  pontosan mennyi idő alatt bomlott volna le,de ijesztő volt az összehasonlítási adat . Azt  hiszem,hogy a mennyiség,egy víziló számára is hosszú idő lett volna lebontani.

 

 

 

Egy virológus  azt nyilatkozta,hogy a madárinfluenza vírus akkor lehetett volna ,ha egy influenzás madár átrepül Amerikából Európába (influenzás madárról beszélünk) megfertőz egy adott sertést,majd vár 2 hetet. Visszarepül az általa megfertőzött sertéshez,és a disznó visszafertőzi  a madarunkat.

 

"Amíg van lószar addig madár is van"

Előzmény: Csempa (175534)
Csempa Creative Commons License 3 napja 0 0 175539

Biztos nem ezért mondtad, de a hsz-odon keresztül remekül lehet példázni a babonák keletkezését, és a "népi bölcsességek" rettenetesen kártékony jellegét:

 

Valakinek van egy ismerőse, akivel kapcsolatban összekapcsol pl az elbeszélő két eseményt, és ezt igazságként állítja be az emberek többségére vonatkozólag. Az esetek egy részében igaz is lehet az adott alany esetében az összefüggés, az esetek egy másik (jelentős) részében) pedig semmi köze a kettőnek egymáshoz, de remekül lehet vele példálózni.

 

2 példa, ami jól szemlélteti ennek illogikusságát:

- van egy ismerősöm, aki egy egészen kicsi darab mogyorótól is meghalhat (vagyis nem szabad többé mogyorót ennünk, mert az halálos méreg, csak eddig nem tudtunk róla(?))

- volt egy ismerősöm, akit megcsípett egy méh, és pár nap múlva meghalt (de amúgy egészen más okból), miközben van olyan ismerősöm, aki valószínűleg meghalna, ha megcsípné egy méh és nem kapna segítséget közvetlenül utána (akkor most mit kell gondolni a méh csípés halálos voltáról?)

 

Visszatérve az oltáshoz: megint felütötték a fejüket fertőző betegségek Európában, amiket korábban már oltások révén sikerült visszaszorítani, és történt (történik) ez azért, mert egyesek pl autizmussal riogatják a szülőket mindenféle megalapozott bizonyíték nélkül, csupán mások félelmeit kihasználva. De persze ez messzire vezet, és olyan alternatív valóságokhoz, ahol pl Európa hanyatlik, miközben Oroszország a jólét, a béke és a boldogság birodalma... Amit elégszer hall az ember, azt egy idő után nem képes már figyelmen kívül hagyni, és ezt pontosan tudják azok is, akik ebből kovácsolnak valamilyen hasznot maguknak!

Előzmény: pom-pom57 (175535)
pom-pom57 Creative Commons License 3 napja 0 0 175538

Antibiotikum - A leggyakoribb tévhitek Szerző: WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos szakorvosjelölt A legáltalánosabb téves elképzelés, hogy az antibiotikumok vírusok ellen is hatásosak. Ezeket a készítményeket ugyanis sokáig vírusos megbetegedésekre is felírták az orvosok. Bár a vírusok és baktériumok mikroszkopikus méretű mikrobák, köztük számos alapvető különbség van, emiatt az ellenük alkalmazott terápiáknak is különbözőknek kell lenniük. Mégis rengeteg a tévhit ezzel kapcsolatban. A legáltalánosabb téves elképzelés, hogy az antibiotikumok vírusok ellen .A  közhiedelemre az elmúlt időszakig jellemző általános gyógyszerrendelési hiba adhat alapot. Az antibiotikumokat sokáig vírusos megbetegedésekre is felírták az orvosok félve az esetleges bakteriális felülfertőződéstől abból kiindulva, hogy a vírusos alapbetegség gyengíti az immunrendszert, így megnő az esélye a bakteriális fertőzések kialakulásának. Ez súlyos betegeknél, immundeficiens állapotokban így van, de a hétköznapi nátha antibiotikumos kezelése ma már elítélendő egyrészt a hatástalanság miatt, másrészt a rezisztencia terjedése és a mellékhatás

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/5536/antibiotikum-a-leggyakoribb-tevhitek

Spenót Creative Commons License 3 napja 0 0 175537

Én évekig jártam dokik nyakára, mert mindenféle gyulladásom volt. A talpi bőnyével kezdődött, ami miatt a futást is abbahagytam.

Nem ragozom... torokmandula kivétel segített kissé, de igazi megoldást egy arcüregműtét jelentette. Szerencsémre közben feltalálták a CT-t. :-) Ott volt a góc, de CTre is csak magándokitól jutottam el...

Előzmény: Csempa (175534)
Spenót Creative Commons License 3 napja 0 0 175536

Azért is nehéz okosnak lenni, mert olyan ez, mint a pulzuszónák megállapítása a 220-életkor alapján. Az átlagnak bejön, de nagy eltérések is vannak. 

Én nem vagyok védőoltásellenes és a doki sem az. Egyszerűen veszélyesebbnek tartja az oltást statisztikai alapon, mint az influenzát. (Nincs idő ezeknek a normális tesztjére és esélyes, hogy pont nem az a vírus terjed abban az évben, amire elkészítik ) Fontos, hogy egészséges emberekről beszélünk.

Én egy ideig oltattam magam. Egyik alkalommal valszeg már bennem lehetett a bugi, mert oltás utáni napon majdnem elpusztultam egy munkatársammal együtt, aki szintén így járt.

Szóval, én senkit sem beszélek le róla, csak leírtam, hogy én hogy csinálom.

 

Ettől függetlenül Pompomnak egy jó fél évig 80%-ban alacsony pulzussal kellene edzenie, hogy fejlődjön és hülyére verjen szinte mindenkit 35 év fölött. :-) 

pom-pom57 Creative Commons License 3 napja 0 0 175535

Barátom már legalább 10 éve  beadatja magának. Azóta Minden évben többször is szenved valamilyen  megfázástól. Nem gondolja,hogy attól lenne,annak ellenére,hogy csak azóta van állandó torok problémája. 

Csempa Creative Commons License 3 napja 0 0 175534

Dokik:

- a betegségemre nem jöttek rá 1 év alatt sem, nekem kellett rájönnöm, laborral igazolnom. Persze ez egyetlen kiragadott eset, nem mérvadó.

- vannak dokik, akik mindenre antibiotikumot adnak, és vannak akik csak végszükség esetén. Az olvasmányaim alapján úgy tűnik, hogy túl gyakran adnak indokolatlanul antibiotikumot, ráadásul a páciensek túl gyakran nem tartják be az ahhoz csatolt előírást...

 

Nagyon nehéz okosan dönteni. Meg ahogy mondják, "aki orvost választ magának, az betegséget is választ magának".

 

Előzmény: Spenót (175531)
Tompus999 Creative Commons License 3 napja 0 0 175533

Én soha

Előzmény: Csempa (175520)
Tompus999 Creative Commons License 3 napja 0 0 175532

Megnyugtattál hogy akkor nem csinálom teljesen hülyén :) 

Előzmény: rrroka (175518)
Spenót Creative Commons License 3 napja 0 0 175531

Mivel nem értek hozzá és nem a neten kialakult hisztiből akartam véleményt kialakítani, a dokival beszéltem meg. Ő azt mondta, hogy beadja, ha kérem, de egészséges embernek inkább nem. Lehet, hogy rácseszek, de bízom benne. 

Előzmény: Csempa (175530)
Csempa Creative Commons License 3 napja 0 0 175530

Mérési eredmények alapján tartasz tőle vagy a körülötte kialakult laikus pánik miatt?

Előzmény: Spenót (175528)
9:3-at tippeltem Creative Commons License 3 napja 0 0 175529

Ne tedd. Beadatni nem muszáj (max. ha nem akarsz kimaradni munkából vagy a gyerekek az iskolából), de bizonyosan kisebb a veszélye, mint egy esetleges influenza-szövődménynek. 

Előzmény: Spenót (175528)
Spenót Creative Commons License 3 napja 0 0 175528

Persze, nem egy diadalmenet a dolog, de én jobban tartok az oltástól.

Előzmény: Csempa (175527)
Csempa Creative Commons License 3 napja 0 0 175527

Egy kollégám kb december 20. óta szenved vele, és még nem jött rendbe teljesen. Elég riasztó hanghatásokat produkált az elmúlt hetekben, hogy a közérzetéről és az erőnlétéről ne is beszéljek. Persze nem ez az általános lefolyása a dolognak, úgy tudom.

Előzmény: Spenót (175526)
Spenót Creative Commons License 3 napja 0 0 175526

Én akkor adattam be, amikor az asszony itthon volt a kicsikkel, kert ciki lett volna, ha én fertőzöm meg őket. A dokinkkal egyeztetve most már nem oltatjuk be magunkat, mert szerinte egészséges embernél nincs különösebb kockázata az influenzának. Az oltásank lehet, meg ráadásul nem biztos, hogy eltalálják, hogy mi pusztít az adott évben.

Előzmény: Csempa (175520)
Spenót Creative Commons License 3 napja 0 0 175525

Én egyszer egymást követő hónapokban kipróbáltam a Dömös-Kopárcsárda közötti Piros 85 szakaszt. Először sietni próbáltam, utána emelkedőkön sétáltam. Másodikra kb. 40 perccel lett gyorsabb.

Előzmény: rrroka (175518)
Csempa Creative Commons License 3 napja 0 0 175524

8-10 éve én is beadattam magamnak, de mivel nem lettem influenzás, ezért semmi említésre méltó hatását nem éreztem, így azóta nem is jutott az eszembe újra beadatni :) Majd talán idén kiderül, hogy milyen nélküle, mert tavaly szerintem nem kaptam el.

Előzmény: rrroka (175522)
Csempa Creative Commons License 3 napja 0 0 175523

OK, lassan, de megértettem:

 

Te versenyekre készülsz a futásaiddal, vagyis a futásaid annak vannak alárendelve, azt szolgálják, hogy meglegyen az erőnléted a következő versenyre való felkészüléshez, majd azt végigcsinálva a versenyhez.

 

Én viszont a hétvégi terep futásimra készülök, az a célom, hogy ott jól érezzem magam.

A hét közbeni futásaim azt szolgálják, hogy gond nélkül és vigyorogva elfussak hétvégén oda, ahová tervezem.

A versenyekre meg úgy tekintek, mint mérföldkövekre, vagyis akkor indulok el egy versenyen, ha már azt a távot és szintet örömfutásként le tudom futni bármikor. (Meg még esetleg arra is kíváncsi vagyok, hogy mennyivel tudok többet kihozni magamból, ha mások is futnak a nyomomban, a Phoenix-en ez nagyon jó időt eredményezett az utolsó 3-4 km-en, köszönet érte a nyomomban loholónak, aki végül nem tudott megelőzni:)

 

Ez persze csak addig lesz tartható, amíg ezek a távok hétvégenként gond nélkül futhatóak. Azokon túl majd át kell gondolnom a dolgokat. De szeretek az ilyen jellegű problémákon gondolkodni.

Előzmény: rrroka (175521)
rrroka Creative Commons License 3 napja 0 0 175522

persze, december közepén megkapta az egész család a védőoltást.

Előzmény: Csempa (175520)
rrroka Creative Commons License 3 napja 0 0 175521

nem, mert csak felviszi a pulzust, amúgy nem sok értelme van. ha a dombfutás erősítő hatása kell, akkor kimegyek tényleg dombozni, van itt a közelben egy tök jó kis aszfaltos emelkedő, felmegyek 10x intenzív tempóban.

Előzmény: Csempa (175519)
Csempa Creative Commons License 3 napja 0 0 175520

Ezen a hétvégén nagy terveim voltak, de közbeszólt az időjárás is, és valahogy fáradtabb is vagyok a szokottnál. 

Pénteken már úgy ébredtem, hogy talán influenzás vagyok. Körülöttem az irodában sokan betegek december közepe óta, ezért logikusnak tűnt. Gyengének is éreztem magam, és a fejem is fájt halványan, pedig szinte soha nem szokott. Gondoltam, hogy szombatra majd lebetegszem; de semmi.

Most csak fáradtnak érzem magam. Aludtam egy órát ebéd után, pedig nagyon ritkán szoktam. Nem vagyok influenzás, meg más nyavalya sem jött ki rajtam. Talán a tegnapi jégen egyensúlyozott 2 kör vagy tavaszi fáradtság...

 

Szokott itt valaki beadatni magának influenza elleni védőoltást?

Csempa Creative Commons License 3 napja 0 0 175519

Még edzésen sem?

Épp ezen a hétvégén akartam bevezetni, hogy a HHh tetejére menet az utolsó 100m szintet kétszer fogom megfutni, és csak utána megyek tovább. Ez a Feketesalak - csúcs szakasz az útvonalamon egy 2 km-es plusz kört jelentene, nem túl enyhe, nem is túl meredek, és távol van már a város zajától. 

Előzmény: rrroka (175518)
rrroka Creative Commons License 3 napja 0 1 175518

a terepfutás elsöszámú szabâlya: ha nem látod a tetejét, ne fuss. :)

ha látom, akkor az intenzitás megtartàsàval megyek, amig tudok, utána séta. jó esetben elöbb felérek. nekem így vidámabb, mert a tetejére érve tudok simán továbbfutni, és általában lazán visszaelözöm azt aki a dombot megfutva elment mellettem felfele.

Előzmény: Tompus999 (175513)
9:3-at tippeltem Creative Commons License 3 napja 0 1 175517

én is: farizmokat seggre esés, arcizmokat pofára esés alkalmával

Előzmény: Tompus999 (175514)
Spenót Creative Commons License 3 napja 0 0 175516

Engem a kutya is rángatott közben nehezítésként. Egyébként állati könnyen kimegy a bokám, úgyhogy óvatos vagyok.

Előzmény: Tompus999 (175514)
Spenót Creative Commons License 3 napja 0 0 175515

Nemtom, hogy ott hány kg. voltam. Mikor készült a kép? Már azt sem tudom.  Ha megmondod, megnézem  A Nagy Excel Táblázatban. :-) 

Előzmény: amatőr (175507)
Tompus999 Creative Commons License 3 napja 0 0 175514

Hm, nekem ezen a fagyott latyakon tök jól ment. Nem csúszkáltam, tudtam futni rendesen. Amikor viszont kisütött a nap, és elkezdett olvadni... na akkor kezdtem a korcsolyázást. Ahogy Csempa is írta, oylan izmokat használtam ma is amilyeneknek a létezéséről sem tudtam eddig :-)

Előzmény: Spenót (175505)
Tompus999 Creative Commons License 3 napja 0 0 175513

A terepfutásokon én nem futom meg az emelkedőket,

 

Semmiylen emelkedőt nem futsz meg? Vagy ahogy érzed, ahog ymenne föl a pulzusod, inkább gyaloglásra váltassz.? Vagy hogy?

Előzmény: rrroka (175509)
Csempa Creative Commons License 3 napja 0 0 175512

Akkor már értem (nagyjából).

Megnyugtató, hogy nem jutottam teljesen más következtetésre.

Előzmény: rrroka (175511)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!