Keresés

Részletes keresés

BZoltan Creative Commons License 2017.10.07 0 1 62733

Elolvastam a hozzászólásodat, de felesleges volt. Semmi érdemit és konkrétumot nem írtál. Küld el valamelyik bulvárlapnak, ők biztos lehozzák örömmel.

Viszont!!!

 

"ha egy borász szívnyugalommal tartja öt évekig a borát egy műanyagedényben, akkor ez a mentalitás mikben nyilvánulhat még meg. A devecseri lomin vette a tartályát? Mindegy is, mi volt benne, hiszen kimosta jó forró ultrás vízzel?"

 

 

Na, ez konkrétan egy gyomorforgatóan gusztustalan megnyilvánulás. Sunyi, csúsztatás, nettó bunkóság. Szégyelld magad.


"A karbonlábnyom meg egy vicc. A sírva röhögős fajtából."Aki a karbonlábynomot egy viccnek tartja az pusztán a saját butaságáról tesz bizonyságot.

Kérlek szépen, hogy a jövőben nagy ívben kerüld el a hozzászólásaimat.

Előzmény: m-s-m (62732)
m-s-m Creative Commons License 2017.10.07 -1 0 62732

Tudod, passzióból gyűjtöm azokat a rövid írásokat, ahol a szerző bár fogalmatlan egy szakterületen, mégis, innen-onnan összeszedett szakkifejezésekből összerak magának egy építményt, valamilyen véleményt megtámogatandó. Ez mindig így van, először van egy vélemény, aztán ahhoz kerítenek magyarázatot.  És akkor jobban érzik magukat. (Többnyire férfiak, nyilván.)

Mutatok két ilyet: 1, 2.

A kémia topikban is született a napokban egy díszpéldány, de ultragáz volt és sajnos kitörölték.

Leginkább az érdekel ezekben a történetekben, hogy milyen séma mentén magyarázza a szerző a sületlenséget. Szép kis utazások ezek az emberi elménk titkos kis géptermébe. Nagyon érdekes! Például a linkelt ember nem tudja, hogyan működik a gyomor, ezért kerít gyorsan egy mintát a mindennapi életből: a mosónőét. Nyilván a gyomornak is meg kell tisztítania a "piszkos" (ásványi anyagokat tartalmazó) vizet, mielőtt felszívódhatna (nem).

És akkor az ember elgondolkodhat, hogy ő maga vajon a saját élete mely területein viselkedik így - és mit tehetne, hogy ezeket időben felismerje és elhagyja. Igazából ez lenne a lényeg.

Ezeket a kis elmentett szösszeneteket azért a tanítványaimnak is meg szoktam mutatni, szakmailag átbeszélni, megkeresni a szakmai és pszichológiai félrecsúszásokat.

Hát, örömmel üdvözöllek a szöveggyűjteményben.

 

Ebből talán az is kiderül, hogy mindez teljesen személytelen, nem ellened irányul.

 

 

Oké. Nézzük, mit mond a gyakorlat. Mondjuk ezeket leírtam már egyszer.

 

Nyugdíjas vegyészmérnök, egész életét az üzemvezetéssel töltötte. Nyugdíjaskorára allergiás lett a mosószerekre. Csak gumikesztyűben tud mosóport adagolni. Utánamegy a történetnek, kiderül, hogy fémekre allergiás. Na de a mosóporokban nincs analitikai módszerekkel kimutatható mennyiségben fém. Ez igaz. Az is igaz viszont, hogy a mosószergyártó reaktorok idővel elfogynak. Elvékonyodnak, cserélni kell őket. Hová lett a sok-sok mázsa saválló acél? A cica vitte el? Bent van a mosóporokban értelemszerűen.

 

Másik nyugdíjas vegyészmérnök. Elmegy nyaralni az Adriára. Nyaralás után kijön rajta egy furunkulus. Orvos, hümmögés.. idővel elmúlik. Nyolc év múlva Norvégiába megy nyaralni. Hazajövetel után ismét egy ugyanolyan furunkulus támad rajta. Doki, hümmögés, majd ez is elmúlik. Tíz év után Japánban tölt pár hetet. Hazajövetel után újra ugyanaz a probléma. Ekkor már komolyabban összedugják a fejüket az orvossal. Klasszikus oknyomozás. Arra jutnak, a három esetben az a közös, hogy tengerparti országokban járt és ott a helyi konyha ételeit ette. Amik az adott helyzetben főleg tengeri halakból álltak. Végkövetkeztetésként azt hozták ki, hogy a halak annyi nehézfémet összegyűjtöttek a szennyezett tengerből, hogy arra besokallt a vegyész szervezete és a furunkulussal próbálta kezelni a terhelést.

 

Saját történetek. Néha újságpapírba csomagolok dolgokat, naphosszat. Pár óra után a számban érzem a nyomdafesték ízét. A kezem persze szutykos a festéktől. Néha fémtárgyakkal dolgozom pár napig. A második napon már fémízű a szám. Egyszer lefújtam glialkával egy gyomos területet. Másfél hónappal és pár záporral később kihúztam tíz darab túlélő gyomot. Utána a számban érzem a vegyszer ízét.

Hát mekkora mennyiségek ezek? Mikrogrammok. És mennek át a bőrön, és bekerülnek a vérbe és választódnak ki a nyállal. Az egész testen átmentek eddigre.

 

A fenti esetekben az a közös, hogy a két öreg vegyész és az én testemben semmilyen analitikai módszerrel nem lett volna kimutatható az az anyagmennyiség, ami mégis életre szóló allergiát, ismétlődő sebeket vagy csupán nyilvánvaló érzékeléseket okozott. Milyen alapon tesszük akkor az analitikai eredményeket mindent eldöntő bíróvá? (Tudom, milyen alapon: lusta vagyok a munkakörömön kívül eső tényekkel foglalkozni alapon.)

 

A különböző allergiákon is érdemes elgondolkodni. Kimutathatatlan anyagmennyiségek okoznak durva tüneteket.

És a kialakulásukon is - olykor évekig halmozódnak apró hatások, aztán a test egyszer besokall, és onnantól kissé nyűgös lesz a hátralévő élet.

 

Régi kémiatanárunknak volt kedvenc szövege, kérem, nincsen oldhatatlan anyag. Vegyünk egy üres sörösüveget. Tegyük bele az óceánba és kezdjük el lötybölni. Lötyböljük, lötyböljük... majd menjünk vissza egymillió év múltán, és sehol se fogjuk találni a sörösüvegünket.

 

Különböző szaguk van a réznek, vasnak, ezüstnek. Mekkora mennyiségek ezek? És érezhetőek.

 

A hivatalos szabályozás kicsit skizofrén. Például a nikkel, allergizáló hatása miatt egy ideje már maga az antikrisztus. Aszondja: Az EU 1994-es 94/27/EK (később 2004/96/EK-val módosítva), úgynevezett nikkel irányelve, 0,05%-ban maximalizálja az emberek bőrével érintkezésbe kerülő termékekben a megengedhető nikkel koncentrációt. Itt.

Hát jó.. de mi van azzal a párszázezer pénztárossal, akik a 4-25% nikkeltartalmú eurókat és forintosokat taperolják egy életen át? És mi van az élelmiszeriparral? Minden modern edény rozsdamentes/saválló acél. Még elvileg sem lehet nikkelmentesen gyártani őket, mert az acélgyártás az ócskavasra épül, egy méhtelepen meg ugye van döglött macskától nikkel szamovárig minden. Évekig állnak élelmiszerek, köztük savas folyadékok króm és nikkel tartalmú acélötvözetekben. Hát... mindenesetre van szabályozásunk, ez is valami.

 

Érdemes abba is belegondolni, hogy minden [szennyezőanyag-] határérték gazdasági érdekből van ott, ahol. Mert a terméket mégiscsak el szeretnék adni. 

A határértékeknek nincs felelősük. Valami bizottság megállapítja őket.

Az erőviszonyok változásával, a közhangulat fordulásával aztán változnak a határértékek is.

 

Szóval, látod, ezek ilyen mindennapos dolgok. Nincsenek benne az iskolás könyvekben, meg a bizottságok se igen ismerik őket. Csak belehalni, meg megbetegedni szoktunk tőlük.

 

Jocó lehet, hogy nem ért az üvegpoharak finomságaihoz, de a józan paraszti esze óvatosságra inti mégis. Mert a felmenői(nk) túl sokszor megszívták már a hivatalos álláspontot.

 

Őszintén szólva csodálkozok is kicsit, hogy amennyire rokonszenves a te természettel harmóniában lévő bortermelési felfogásod, miért ragadsz bele mégis ebbe az analitikai műszerek - táblázatok - kortárs tudomány szentháromságba.

 

 

Abba kellemetlen még belegondolni, hogy ha egy borász szívnyugalommal tartja öt évekig a borát egy műanyagedényben, akkor ez a mentalitás mikben nyilvánulhat még meg. A devecseri lomin vette a tartályát? Mindegy is, mi volt benne, hiszen kimosta jó forró ultrás vízzel? Inkább mégse gondolok bele.

 

 

A karbonlábnyom meg egy vicc. A sírva röhögős fajtából.

Előzmény: BZoltan (62723)
zsorsz Creative Commons License 2017.10.06 0 0 62731

Ja,közben megtudtam hogy parafinos,storno.

Előzmény: naivkezdo (62730)
naivkezdo Creative Commons License 2017.10.06 0 0 62730

A tartalyt ertem, a tablettara kerdeztem.

Előzmény: zsorsz (62727)
zsorsz Creative Commons License 2017.10.06 0 0 62729

Köszi,ez jól esett.:)

Előzmény: Jocó0423 (62728)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.10.06 0 0 62728

Ne hallgass senkire, csak a megérzésedre :)

Nem nyúlsz mellé a műanyaggal se, én csak leírtam a saját szempontjaimat.

Örülök ha lesz itt még hobbi borásztárs :) Ha tudok segíteni valamiben nyugodtan írj :)

Előzmény: zsorsz (62727)
zsorsz Creative Commons License 2017.10.06 0 0 62727

Van egy kis szőlőm,2-3q termést eddig pálinkának használtam fel.A borászkodás egyre jobban érekel,jövőre 1-2hektóval próbálkoznék.

Előzmény: naivkezdo (62726)
naivkezdo Creative Commons License 2017.10.06 0 0 62726

De ez mire kell Neked? Azert veszel uszofedeleset, hogy mindig tele legyen, nem all darabon a bor. Ezt fahordoknal szoktak, ha nincs tele, mar aki.

Szerintem tulizgulod:) de hamar igy alakult, savallonal azt is nezd mennyire merev, hanyas anyag, es a varratok hogy neznek ki. Van tobb magyar ceg, aki nagyon igenyesen kesziti el, na az dragabb lesz, mint a szloven import.

Előzmény: zsorsz (62720)
naivkezdo Creative Commons License 2017.10.06 0 0 62725

En nem beszeltem az ararol, csak a sulyarol.

Megneztem az arlistat, tenyleg ennyi, en mondjuk ettol olcsobban veszem. Osszehasonlitasnak ilyen szempontbol akkor van ertelme, ha minoseget ismeri az ember mindkettonek. Ezt csak azert, mert a turk kivalo, savallobol azt hiszem nem a linkelt a top. En vittem vissza savallot, mert nem volt igenyes szamomra.

De megegyszer, en csak sulyrol beszeltem.

Előzmény: Jocó0423 (62688)
BZoltan Creative Commons License 2017.10.06 0 0 62724

Kétlem... aki egy témában kétszer is egy nagy üres lufit szól hozzá, retorikai és személyeskedő elemekkel megfűszerezve az nem fog egyszercsak hirtelen érdemi és szakmai konkrétumokat írni.

Az olvtárstól mondjuk sajnos nem az első alkalom :(

Előzmény: kifli (62722)
BZoltan Creative Commons License 2017.10.06 0 0 62723

Te nem mondtál semmit. Ha mondasz valami konkrétumot akkor majd lesz miről beszélgetni.

Előzmény: m-s-m (62721)
kifli Creative Commons License 2017.10.05 0 0 62722

erőlmég lesz szó asszem:)

 

Előzmény: m-s-m (62721)
m-s-m Creative Commons License 2017.10.05 0 0 62721

Amit te mondasz, az hit. Az elemi iskolás szintre leegyszerűsített kémiára és az aztmondtákatudósok vakhitre támaszkodik.

Amit én mondok, az gyakorlat, akár mindennapi gyakorlat. Tudok mondani konkrét történeteket is.

Előzmény: BZoltan (62682)
zsorsz Creative Commons License 2017.10.05 0 0 62720

Megtaláltam" Az antiflor tabletta borban elhelyezését követően gáz képződik, amely nehezebb a levegőnél, így a bor felületére a gáz kiül, és kb. 6 hónapig a bort a borvirágosodástól megvédi. (1tabletta 1m2 felületre ajánlott, a gáz a borral nem vegyül.)"

 

De kiderült hogy parafinos:(

Előzmény: Jocó0423 (62716)
kifli Creative Commons License 2017.10.05 0 0 62719

többen vannak így sok szakmából...

Előzmény: Hepci (62718)
Hepci Creative Commons License 2017.10.05 0 2 62718

A szakma által kiközösített pszichológusból lett paleo-áltudós Szendi komplett dilinyós - viszont valószínűleg jól megél belőle.

Előzmény: dezso (62711)
zsorsz Creative Commons License 2017.10.05 0 0 62717

Vmi tartály hirdetésnél egy kiegészítő cucc volt és nem találom.Azt írta"a borra nézve teljesen semleges".

Előzmény: Jocó0423 (62716)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.10.05 0 0 62716

Én még ilyet nem hallottam de biztos, hogy nem szívesen tennék be a boromba bármilyen tablettát :)

Előzmény: zsorsz (62715)
zsorsz Creative Commons License 2017.10.05 0 0 62715

Még valami fölakadt,valami tabletta(nem jut eszembe a neve),borba téve gázt fejleszt és az védi a bort.Erről vélemény?

Előzmény: zsorsz (62714)
zsorsz Creative Commons License 2017.10.05 0 0 62714

Parafin elvetve,köszi Mindenki!

BZoltan Creative Commons License 2017.10.05 0 0 62713

Az a paleo szó nekem is szemet szúrt :) hogy a refluxot gyógyítaná... proton-pumpa-paleo :)

Előzmény: dezso (62711)
dezso Creative Commons License 2017.10.05 0 0 62712

beszamithatonak tartanad, akartam volna mondani.

Előzmény: dezso (62711)
dezso Creative Commons License 2017.10.05 0 0 62711

Roviden osszefoglalva: hulyeseg.  Szendi Gabor neve garancia arra, hogy marhasagot olvasol.  Az ok-okozati viszonyok teljesen ismeretlenek, azonkivul nehany adat erosen kerdeses.  Ha Sz. G. beszamithatosagaban ketelkednel, akkor keresd meg a cikkben a paleo szocskat.

Előzmény: zsorsz (62683)
csite Creative Commons License 2017.10.05 0 0 62710

macerás, legalábbis a tömlős fedélhez képest (amúgy BZoli írta, ha jól rémlik)

Előzmény: zsorsz (62708)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.10.05 0 0 62709

Nincs vele gond csak rusnya ahogy a tetején úszik és elég sok lét elveszítünk vele.

Előzmény: zsorsz (62708)
zsorsz Creative Commons License 2017.10.05 0 0 62708

Valaki írta hogy a parafint inkább nem használja.Tényleg,a parafinnal mi a gond?

Előzmény: Maci_P (62699)
BZoltan Creative Commons License 2017.10.05 0 0 62707

Már ez is migránsozással kezdi :D :D 

Előzmény: Jocó0423 (62706)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.10.05 0 0 62706
Előzmény: BZoltan (62705)
BZoltan Creative Commons License 2017.10.05 0 0 62705

"Persze van egy alap csoport, ami nem változik..."

Én erről beszélek csak. Az élelmiszertároló műanyag edények anyaga nem egy ilyen vitatott terület.

"A műanyagokból van kioldódás ezt senki nem tagadja..."

 

Én nem tagadom, csak szkeptikus vagyok és szeretnék egy hiteles forrást erre. Tudtommal ugyanis nem oldódik ki semmi az élelmiszeriparban használatos és ott engedélyezett, szabványos tartályokból.

Igen, én is tudom, hogy vannak olyam műanyagok amikből oldódnak ki dolgok. Tudtommal ezek pontosan emiatt nem használhatók az élelmiszeriparban.

Előzmény: Jocó0423 (62704)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.10.05 0 0 62704

Drága fórumtársam most pont te csúszol arra a bizonyos kétes terepre :)

A toxikológia is olyan tudományág ami állandóan fejlődik változik.

Ha édesapád ott van vezető beosztásban, akkor talán megerősíti amit most mondok.

Állandóan változnak a veszélyesnek ítélt anyagok köre és azok nagysága!

Ezt úgy értem, hogy xy eddig 0,5 mg/l-ig volt megengedve, az új kutatások szerint viszont csak 0,005 mg az engedélyezett. Aztán lehet, hogy jövőre teljesen betiltják, vagy csökkentik a veszélyességi fokozatot.

Persze van egy alap csoport, ami nem változik, nyilván a hipó mindig mérgező marad, nem erről beszélek, jól tudod. De a saját példámnál maradva az aszpartám édesítőszer 40mg/kg-ig jelenleg elfogadott mennyiség, viszont sok kutatási eredmény ennek ellentmond.

A műanyagokból van kioldódás ezt senki nem tagadja, de jelenleg az élelmiszeripari szabványok szerinti szint alatt van. Kérdés változnak e ezek a szabványok :)

Előzmény: BZoltan (62702)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!