Keresés

Részletes keresés

Fezmin* Creative Commons License 2019.10.25 0 0 10485

Ardbeg Corryvreckan  - 57,1% 

 

Nagyon rég találkoztam már vele is, itt az ideje. :)

 

Illat: mentás-kakaós füst. Diszkófüst. Picit poros jellegű, de fincsi! Vízzel:a markán fűszeres füst mellett megjelenik egy kis kámfor és kávé aroma is. 

 

Íz: ízes, fűszeres, édes tőzegesség. Étcsokoládés mazsola, és rengeteg kakaó. Vízzel: ó, sokkal szebb, nyitottabb, mély, kakaós-tőzeges ízvilág, benne egy kis sós karamell, citromhéj, karamellizált alma, barnacukor, nugát.

 

Fűszeres csokoládé jól átfüstölve. 

 

Ó, hát ez igen tetszetős...ha belegondolok, hogy éveken át ignoráltam az tőzeges palackozásokat...:D

Fezmin* Creative Commons License 2019.10.25 0 0 10484

Springbank 15 éves Rum Wood (2003-2019) - 51%

 

15 éven át rumos hordóban pihent. Eddig sok rumos nem jött be. 

 

Illat: édes, cukros, karamellás popcorn és kóla. Enyhe menta és vanília. Vízzel: felszabadul a füst, érdekes, ez eddig úgy tűnik el volt zárva. Különben elég visszafogott az aroma-világa. 

 

Íz: édes-citrusos ízvilág, kólás gumicukor, mentolos csokoládé, narancshéj. Vízzel: vaníliás fűszeresség, fehérbors, narancs és mangó, karamellás kóla, sült alma. Rengeteg édesség lapul itt, csokis és vaníliás puding, citromos pillecukor, mézes körte, borsos kalács, teavaj, citromos kóla (ebből rengeteg van).

 

Mentalevekkel behintett cukrászda.

 

Érdekes, egy igen könnyed Springbank, a füst nagyon vissza lett fogva, sok édes holmit találni. Nem lett a kedvencem, de jó kis cucc, szépen el lehet kortyolgatni. 

Fezmin* Creative Commons License 2019.10.20 0 0 10483

Highland Park 30 éves - 48,1%

 

2007 előtti palackozás.

 

Illat: sherry-s, enyhe füstös jegyek, mézes, vajas aromák. És nem tehetek róla, de nekem egy, a fürdőből épp kilépő nő friss illata ugrik be. :D Szexi, na! :) Parázsló faforgács, de valamilyen illatosabb fából, gyufafej, karamell. Picike vízzel: mélyül, a sherry és a füstösség kettőse mesés táncot lejt, kicselezve a többi aromát. Minimális gumi, finom fűszeresség, méhviasz, egy csöndes szoba illatos fabúrorokkal és szőnyeggel. 

 

Íz: gyönyörűen selymes, mély sherrys ízvilág. Érett, fás, enyhén tőzeges jegyek, karamellás tej, minőségi kakaópor. Picike vízzel: mmmmm...csodásan kinyílt...nagyon nehéz leírni, ebben tényleg minden benne van: vaníliafagylalt, mandula és mazsola, tejcsokoládé (rengeteg), narancs és aszalt füge, szilvalekvár szilvapálinkával, sós karamella, egy szelet fűszeresen füstölt sonka,  bors és chili, ezek nagyon szépen irányítják az édesebb ízeket. Meglepő módon a füstösség igen markáns, a háttérből azért igencsak odafigyel a többiekre. 

 

A Nektár.

 

Pazar, csodálatos whisky, az egyik legjobb, amit eddig kóstoltam. 

Fezmin* Creative Commons License 2019.10.19 0 0 10482

Bowmore 17 éves (1996-2013) - 58,1%  /A.D.Rattray - Genuss Edition/

 

Illat: igen szégyenlős, valami kis gyümölcs, valami kis tőzeg...adjunk neki vizet!Fura, mert ezzel sem tudok sokkal többet kihozni belőle. Ritka, hogy egy whisky többet nyújtson ízben, mint illatban, de itt ez a helyzet. 

 

Íz: fűszeres gyümölcsök vaníliafagylalt-ágyon. Vízzel: kirobbanó gyümölcsösség, szinte elnyomja a tőzeget. Szinte! De aztán az is erőre kap, és gyönyörű nászra kelnek. Borsozott trópusi gyümölcsök, mandula és szeder, mézes dohány. Még így is erősnek érzem, szóval kell egy második dram, több vízzel. Hát jó, legyen! :D Ok, maradtak ezek a dolgok, csak kellő egyensúlyban. Ezt el tudnám ma estig iszogatni. :)

 

Fűszeres-füstölt kagyló gyümölcságyon.

 

Nem egy könnyed whisky, és mégis behízelgi magát, töltsél csak szépen...

Fezmin* Creative Commons License 2019.10.19 0 0 10481

Laphroaig 10 éves Cask Strength - 58,6%  (batch 11-2019)

 

Illat: elsőre semmi durvaság, kellemes füstösség, fűszeres jegyek, a háttérben határozott gyümölcsösség. Vízzel: a hamu és a füst igen markáns formát ölt, de azt kell mondjam, igen szép így. 

 

Íz: ahh..erőserőserős...de jó! :D Vaníliás füst, kötszer itt is. Vízzel: krémes tőzegesség, citrombors, sült szalonna, feketeribizlis étcsokoládé, méz. Mindent beborít a füst. Talán krémesebb, édeseb, mint a régebbi kiadások. 

 

Citromos-sós hamu. 

 

Ej, hát ez jobb, mint a Cairdeas. De nem olyan jó, mint egy Laga 12. ;)  Határozott jellem, semmi sallang. 

Fezmin* Creative Commons License 2019.10.19 0 0 10480

Laphroaig Cairdeas - Triple Wood   (Feis Ile 2019) - 59,9%

 

A régi triple wood (bourbon,quarter cask, oloroso) erősen felturbósított verziója. Legalábbis hirtelen csak annak tűnik.

 

Illat: füstös, hamus, sós aromák, édes-fémes felhangokkal. Vízzel: szürke tőzegesség, enyhe gyógyszeres jegyek, kötszer, de alant mintha málna is lapulna. Mentolos cigi-füst, égő bőrdarab. 

 

Íz: perzselő hamu, cukros támadas (nem negatívum), aloe vera, hirtelen ennyi. Vízzel: sózott füstölt sonka, marmalade, őszibarack, medvecukor, pirított tökmag, odakapott banán, gyógynövények. 

 

 

Marmalade-hamu.

 

Végülis tetszik, könnyen lehet iszogatni, dacára a magas alkoholfoknak (ja igen, kevés víz kell csak bele, gyorsan gyengíti az erejét!), de nem kívánnám minden nap.

Fezmin* Creative Commons License 2019.10.03 0 0 10479

Születésnapkor páran szeretünk olyat italt inni, amit a születési évünkben pároltak le, vagy pedig velünk egykorú. Most ez utóbbi játszik. :) 

 

Dobpergés!!!!!

 

Port Ellen 37 éves (1979-2017) - 44,8%   /Goren's Whisky - bottled for Whisky Live - Tel-Aviv/

 

Illat: száraz gyógynövények elfüstölve, némi benzin, fura módon, mintha Highland, és nem Islay-peat lenne. Nem egy arconb*szós monster, az biztos. Idővel poros szőnyeg, wunderbaum, gépolaj, pipadohány, egy darabka kecskesajt, 

 

Íz: víz nélkül is selymesen csúszik, lágy tőzegesség, citromkarika, enyhe kámfor, igazán krémes textúra. Egy csepp víz+ idő: puha tőzegesség, de azért egyre jobban, kortyról-kortyra beterít odabenn mindent, most már picit odapörkölt jelleggel is, a végén enyhe borsossággal. Nem igazán hasonílt a mostani maltokra, ez tény, és picit nehéz körülírni. Lecsengése nagyon száraz. 

 

 

Igazán könnyed, légies darab, semmi túlzó nincs benne, néhol talán még halk is picit, de mindenképpen nagyon finom kis whisky. 

 

Selyemfüst.

 

Köszönet a mintáért.! ;)

_MrB_ Creative Commons License 2019.09.30 0 1 10478

Nagyjából annyit, mi a képen látszik. Német vagy osztrák részre lett palackozva. Feje teljesen viaszba volt mártva, olyan békebeli pecsétviaszba, ami szilárdulás után üvegként törik. Dugója nem meglepő módon mállott szét, mint a Renault Carte noire-é is.

Alkoholtartalmát, aromáit szépen megőrizte.

Valószínűleg friss limusine tölgy hordóban érett.

Könnyedebb, mazsolás-fügés-vaníliás-borsos vonal, de ugyanolyan komplex, egyben lévő cucc, mint a Renault-ok.

Illatában tömény vanília, mazsola, aszalt füge, ízében vaníliaáradatban szultánmazsola, késői szüretelésű hárslevelű, erre nyit rá a markáns fehérborsos fűszeresség. Lecsengésében sokára pedig sörretek íze.

Nem egész 45 font +P&P volt vámmal, jutalékkal... Üvege miatt brahiból megvéve. Árát röhögve megérte.

Előzmény: lviz (10476)
Bamberg58 Creative Commons License 2019.09.29 -1 0 10477

1839-es cognac? Drágább az aranynál. Saját? Nem kell segítség, hogy ne károsodjon nagyon a májad? Hol szerezted?

Előzmény: _MrB_ (10467)
lviz Creative Commons License 2019.09.29 0 0 10476

Azta..antik cuccnak néz ki. Mit lehet róla tudni?

Előzmény: _MrB_ (10467)
_MrB_ Creative Commons License 2019.09.27 0 0 10467

OFF.

Kiszabadult a palackból. :D

lviz Creative Commons License 2019.09.14 0 0 10474

Fettercairn 2009 CA

https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/131522/fettercairn-2009-ca



Egy fiatal, jó erőben levő Fettercairn. Nem túl sokat kóstolhattunk ebből sem, eddig talán 4 fajtát ha kóstoltam. Talán...

Illat : konyakmeggy.

Íz : meglepően lágy, selymes, citrusokkal, savakkal, olajossággal, meggy ízzel, enyhe kakaóval talán. A korát érezni, fiatal még, nincs nagy testesség, de könnyen iható és finom. Az olajossága pedig egészen remek.

Lecsengésében kis keleti fűszeresség és datolya meg meggy.

Nagyon rendben van ez.

 

Girvan 2009 CA

https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/134656/girvan-2009-ca

 

Illat : gyümölcsös és karamelles. Egyszerre édes és gyümölcsös! Egészen kellemesen fedi a hordó a ragasztós jegyeket. Illatra még nem biztos,hogy vakon grainnek tippeltem volna. Kellemesen olajos, érezni a bort, de ezeknek a fiatal graineknek nem árt az aktív hordó,sőt..igazából kellemes, meglepően szórakoztató és kellemesebb mint sok sok koros társa. Mostanság nem vagyok kibékülve a boros finishekkel érlelésekkel,de itt jót tett. Mindenképpen az élvezetesebb grainek közé tartozik,ami azért ennél a kornál szép teljesítmény.

 

Dalaruan Classic 43%

https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/95181/dalaruan-nas-tldc

Ezek a Lost cuccok nekem bejöttek, mindegyik rendben volt, volt pár,ami különösen ízlett is. Nézzük most ezt a Campbeltown remake-et! Szín szép sötét a 43%-hoz képest, ez némi sherryt feltételez. Illata is, van benne némi gumi, gyümölcs, tornacipő, teniszlabda, kis kénes valami és sós pára. Eddig klassz és eléggé intenzív a 43%-hoz képest. Ó, majd kimaradt : füst.

Íz : sherrys, sós, kevéske füst, amolyan Springbank mennyiségben. A 43% többnek tűnik. Piros gyümölcsök, édes ízek, aki szereti ezt az ízvilágot, nem fog csalódni. Kellemes, behízelgő és nagyon nagyon itatja magát. Lecsengése csokoládés némi piros bogyós gyümikkel. Jó ez, nagyon is. Okosan megcsinált whisky.

lviz Creative Commons License 2019.09.14 0 0 10473

Old Pulteney 25

https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/101829/old-pulteney-25-year-old

 

Illat : kellemes, markáns, érett illat, almával, malátával, kevés naranccsal és szegfűszeggel.

Íz : ízes, kellemes savasság, minimális só, van benne gyümölcsösség is rendesen, ugyanakkor sok sok fűszer, érezni itt a kort és a fát. Finom malt, nagyon is rendben van, ugyanakkor ezt az árat már nem éri meg szerintem. Hordó erősség kellene,hogy nagyobbat szóljon. Megérdemelné.

 

Blair Athol 21 Adelphi 57,2%

https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/136666/blair-athol-1997-ad

 

Szín : kávé, cola

Őrületesen aktív hordó, ennek megfelelően az illat sem túl visszahúzódó. Étcsokoládé, konyakos meggy, kakaópor.

Íz : természetesen erősen sherrys, de nem teljesen úgy,mint számítottam. Valami savanykásabb erdei gyümölcsös vonalat hoz, kellemes lágy, selymes, később jönnek kávés beütések, vagy inkább  natúr kakaóporosak? Ribizlit még nem éreztem whiskyben, de most ennek is eljött az ideje. Igen, van benne ribizli íz. Az illatában meg némi dohány. Pár csepp víztől még lágyabb lesz, gyakorlatilag selyemként csúszik le a torkon. Kicsit jobban kijön a tanninosság, de nagyon szépen egyben van, mint sherry monster. Bírom az ilyet.

 

Aultmore 21 CA 52,1%

https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/117905/aultmore-1997-ca

 

Egyszer már szemeztem vele Bécsben, de végül otthagytam. Nézzük hiba volt e..

illat : klasszikus malátawhisky és legnagyobb kedvenc a SZOTYI! Meg persze némi vanília,de alapvetően magvas az illata a la Craigellachie 23!

Íz : édes, kellően savas is és itt is szotyi meg citrusos. Selymes, érett ízek, kellő intenzitással. Egres, kiwi és magok. Víz nélkül is tökéletes. Vízzel lágyabb, de ugyanolyan intenzív ízélményt ad.

Egy klasszikus, naturális érett malt whisky. Csodás.

 

Fezmin* Creative Commons License 2019.09.08 0 0 10472

Bunnahabhain Clay Pot Cooked Seafood 1997(2018) - 55,3%  /Wemyss/

 

Illat: erőteljesen fűszeres, füstös aroma. Összeaszott narancs és citromhéj, a háttérben ingerlő mézes gyümölcsök. Vízzel: füstös narancsos csokiszelet, mentolos méz, öreg bőrdarab (nem túl illatos:D. Nagyon szép, kerek füstösség uralja az egészet. 

 

Íz: a kezdeti gyümölcsös ízeket gyorsan beteríti egy vékony tőzeg/hamulepel. Érdekes, hol a megszokott mazsolás Bunna? :) Vízzel: só, bors, parázson sült gyümölcsök és zöldségek, kandírozott narancshéj, csípős fűszerek, tojáslikőr, citromos keksz, mentalevélkék. 

 

Lecsengése igen sós. 

 

Hamuban sült gyümölcsök.

 

Nekem kicsit extrém, de lédús Bunna, de nagyon ott van! Tüzes, vad, izgalmas, ugyanakkor nincs benne a fiatalság "zöldje". 

Fezmin* Creative Commons License 2019.09.07 0 0 10471

Glen Scotia 2003(2019) - 51,3%  (Campbeltown Malts Festival 2019)

 

Peated/rum cask finish.

 

Illat: intenzív fűszeresség, némi sós karamell, édes alap. Vízzel: citrusos füst, frissen gyalult bútor, némi eperzselés sütemény. Összességében jóféle az egész egyben.  

 

Íz: ahh...furafurafura malt! :D Nem rossz, csak nagyon nem egy megszokott cucc. Grapefruit, citrom, narancshéj, bors, őszi gyümölcsök..sajt? Vízzel: picit kormos sült hús, valószínűleg a fűszerek kaptak oda rajta, pörkölt dió, chili, sós karamell itt is, határozottan. 

 

Sós karamellital és fűszeres füst.

 

Roppant érdekes dram, nem egy kezdőnek való, az biztos. Igazából finom, de nem sűrűn kívánnám meg. 

Fezmin* Creative Commons License 2019.09.07 0 0 10470

Borongós szombat délelőtt, tökéletes egy régi ismerőshöz.

 

Longrow 18 éves, 46% (2019)

 

75% sherry - 25% bourbon az érlelési arány.

 

Illat: fura, idegen édesség, enyhe füst, cukrozott hal, majd idővel a kormozott oldala kezd felerősödni. Vízzel: éppen kihúnyó gyufavég, szép! Füstösebb, mint a legutóbbi, amit kóstoltam. 

 

Íz: édes tőzegesség, legbelül valami érdekes (élesztős) íz. Vízzel: a krémes tőzegesség mindent átjár, nem durva, de igazából nehéz alá látni. Kormos alma és narancs, kakaós keksz cukor nélkül, kávé szintén cukor nélkül, sült mogyoró, pár csepp citromlé, sült ananász, erős barna sör. 

 

Fanyarkeser lecsengés.

 

Campbeltown sötét oldala.

 

Ez most meglepett, minden tekintetben több benne a "dark" érzet, mint a régiekben, azok valahogy könnyedebbek voltak, éteribbek, ez valahogy közelebb áll a nagy kedvenc, a zöld dobozos 14-hez, de még szoknom kell a nagyon tözegességet, a teltebb karaktert. 

Fezmin* Creative Commons License 2019.09.06 0 0 10469

Glen Elgin - Peppery Pear Pie 1995(2018) - 55,9%    /Wemyss/

 

Illat: finom, fűszeres, gyümölcsös, és tényleg körte, baszki! Vajon mennyire befolyásol a név? :D 

 

Íz: kirobbanó gyümölcsösség itt is, késői szüretelésű borral kísérve. VÍzzel: lágy, selymes, ugyanakkor csipkelődő fűszerek, zöld alma, béka gumicukor, lime, menta, borsossság, ruccola. 

 

Mentás lime-limonádé. 

 

Az eredeti név is ritka találó, igen korrekt, komoly whisky. 

 

 

 

Fezmin* Creative Commons License 2019.09.06 0 1 10468

Benriach 10 éves (2008-2019) - 56%  /Cadenhead's Wood Range - Wine Cask/

 

2017-től Madeira hordóban érlelve. Ez egyébként a halvány barack-színén is látszik. :)

 

Illat: erős, ugyanakkor intenzív illatok, virágos, mustos, gyümölcsös. Vízzel kb ugyanez marad, minimális kámfor kíséretében. Egy kis kormos fadarab? 

 

Íz: perzselő gyümölcsösség, édes orgia. Vízzel: ó, jóval barátságosabb, kóla, gumicukor, szőlő és barack, vaníliás keksz, tejcsokoládé, intenzív fás jegyek, mogyoró, pisztácia és puncs fagylalt, mandarin, málna, és egy kis savas fűszeresség. Tök fasza, ízes dram! 

 

Bormonster light.

 

Nagyon jó kis nyári dram! Oké, télen is melegít. ;)

Fezmin* Creative Commons License 2019.09.02 0 0 10467

Ardbeg Drum, 46%

 

Remélhetőleg az utolsó meleg nap idén, búcsúztassuk méltón, egy kis rumos Ardbeggel! Őszintén nem kívánok még egy ilyen ocsmány nyarat! :D

 

Illat: mmm....édes-füstös, medvecukros illat. Földes, enyhe citrommal.  Vízzel egy hihetetlen éles zöldalmás ívet kap, nagyon érdekes! Füstölt hal:P

 

Íz: borsos, chilis, citrusos, tőzeges, barbecue-fűszerek. Vízzel: a mindent beborító tőzeg alatt méz, savanyúcukor, almás, a borsosság továbbra is itt ropog, szén, lime, fenyőtoboz.

 

A vége fanyar szárazságban csendesült el.

 

Füstölt zöldalma és lime.

 

Érdekes csavar a 10 évesen, nekem kb ezt jelenti ez a palacozás. Finom, no problem, bár nagy mélységet nem találtam. Ha mellé teszem mondjuk az Ardbog-ot....hát igen.. :)

Fezmin* Creative Commons License 2019.08.24 0 0 10466

Glenfarclas Private Cask (2008-2018) - 50,2% 

Single cask, 354 palack. Kár, hogy nem hagyták eredeit hordó erősségen, de azért remélem így is jó lesz.

Illat: édes, érett, kerek gyümölcsösség, rengeteg dió és mogyoró, kis kávé, füge, csokoládé. Szép indítás! Illatozó virágok, mézes sütemények...vízzel a sherry, erdei gyümölcsös ízek bátorodnak fel. Továbbra is remek.

Íz: víz nélkül markáns konyakos jelenlét, érdekes, de finom. Vízzel: lédús déligyümölcsök, tiramisu, áfonya, narancslekvár, répatorta, finom csonthéjasok. Pazar desszert-dram.

Áfonyás tiramisu.

Nagyon jó palackozás lett, de vízzel óvatosan, gyengíti! ;)

Fezmin* Creative Commons License 2019.08.22 0 0 10465

Bunnahabhain 12 éves - 46,3%

 

Ez már az új csomagolás, ezzel csak kicsit vagyok lemaradva. :) A régit igen szerettem a finom mazsolás ízei miatt.

 

Illat: finoman cizellált édesség, érett alma és meggy. Mandula, marcipán, vajas zabkeksz, roppant kellemes aromák. A háttérben enyhe fafüst. 

 

Íz: testes, érett édesség. Édes vörösbor, meggyszósz, karamellizállt alma, mézes mazsola, érett narancs. A háttérben enyhe kekszes, és mintha minimális füst is meglapolna a meggy és cseresznyefront mögött. 

 

Mézmazsola és meggyes csokoládé. 

 

Szinte jobb, mint az előző kiadások, nagyon finom malt! Nem túl komplikált, de amit hoz, azt kb tökéletesen teszi. Lever igen sok 10-12 éves alapmaltot. 

Fezmin* Creative Commons License 2019.08.22 0 0 10464

Dalmore Cigar Malt Reserve, 44%

 

Bourbon, Matusalem Sherry és Cabernet Savignon érlelés.

 

Érdekes, éretten édes illat. Lédús narancs, enyhe füstösség, pirított napraforgó, kifacsart citromhéj. Elég jó! Vízzel egy rafinált fűszeres ívet kap helyet kap egy kiürült boroshordó, komolyan nagyon jó az illata! 

 

Íz: édes kezdet, tölgyes szárazság. Vízzel: narancsos, karamelles, nugátos csokis ízvilág. Erdei gyümölcsök, szőlő és piszke, mályvacukor, medvecukor, enyhén csípős fás jegyek és fel-felbukkanó fűszeresség. 

 

Narancsos-szőlős nugátos csokoládé.

 

Sztem igen jó kortyolnivaló. ;)

Fezmin* Creative Commons License 2019.08.21 0 0 10463

Auchentoshan Blood Oak, 46%

 

Bourbon+vörösboros hordó az Alföldről.

 

Illat: hmmm.elég fura elsőre: pezsgős, cukros...nem is tudom, annyira nem hízelgő. :) Wunderbaum, talán egy kis öblítő, és ez így is marad, de hozzá lehet szokni. :) Vízzel gumis aromák bukkannak fel...hát...

 

Íz: édes, szőlős, cukorkás. Enyhe savasság hátul. Vízzel: krémes, de itt van a fura, gumis, pezsgős íz, a boroshordóktól ugye, ami tud nagyon jó lenni, de itt azt hiszem nem sikerült túl jól. Furcsa gyümölcsösség, túltolt édességek, hiányzik a harmónia.

 

Fura bor és gumi.

 

Talán nem a legjobb boroshordókat választották ki ehhez a palackozáshoz. 

Fezmin* Creative Commons License 2019.08.21 0 0 10462

Aberlour 10 éves, 40%

 

2009-ben ittam ilyet utoljára...hmm..a sok újdonság hátránya :D Az biztos, hogy akkor nagyon ízlett.

 

Illat: visszafogott, de határozott sherry-s jegyek, rózsa, barack, sütemények, enyhe parfümösség. Vízzel a csonthéjas aromák elevenednek meg, 

 

Íz: diós, csokis meggyes kezdet. Nem magas az alkoholfok, de én ebbe is szoktam vizet tenni, a kíváncsiság okán. Fás, dohányos jegyek, az édesség szerencsére jól ellensúlyozza őket. Egy darabka narancshéj, egy kanálka melba-fagyi, barackmag, kis lekváros íz (ez is barackos), erdei méz, szamóca, szedres mascarpone. Igen ízletesnek hangzik, de azért vegyük figyelembe, egyikük sem túl harsány íz. 

 

Barackos dohány.

 

Még mindig elég jó, az árához képest pedig egy teljesen korrekt single malt. 

Fezmin* Creative Commons License 2019.08.19 0 0 10461

Old Pulteney 2002(2017) - 57,1%

 

Single bourbon barrel, 240 palack.

 

Illat: tiszta citrus, vanília, kandírozott gyümölcsdarabkák. Vízzel szép, tiszta, krémes aromavilágot kapunk. Barack és marcipán, tavaszi virágok. 

 

Íz: édes és erős:) Zárt, szóval víz kell hozzá. Az édes oldal továbbra is dominál, vanília, sós földimogyoró, egy pici karamell, fehérbors, narancsos marcipán, grapefruit, banán és kókusz. Tejszínkrém, benne a már említett kandírozott gyümölcsök és a földimogyoró.

 

Vaníliabors és lédús grapefuit.

 

Kb így néz ki egy fasza, tiszta, ízes Pulteney, még ha én jobb kedvelem a sherrysebb, "mocskosabb" verziókat. Jóféle! :)

Fezmin* Creative Commons License 2019.08.18 0 0 10460

Glenfarclas Family Casks 2001(2017 winter) - 58,8%

 

Refill sherry butt, 638 palack.

 

Édes, málnás illat, az alkohol is köszönget, kis citrusos ív. Vízzel szép, markáns édesség, méz, marcipán, dió, lime, kávé. 

 

Íz: víz tuti kell bele, hogy jobban megismerjük. Anélkül igen erős, ugyanakkor ízes, sherrys karakter. No, két-három kanálka víz: máris tisztább, narancshéj, mandula, mézeskalács, málnás étcsokoládé, kevés borsosság, grillfűszer. Egy kesernyés mandulás, majd savanyúcukros íz végig elkísér mindent. 

 

Lecsengése picit vizes, nem az erőssége. 

 

Narancshéj borsozva.

 

Finom, ízes malt, bár picit feszesre húzottnak érzékelem, modernnek. Ez nem negatívum, csupán tulajdonság. Azért az idősebbek eddig jobban megfogtak. :) De persze korrekt palackozás ez is, mind eddig mindegyik Family Cask. 

Mercutio_ Creative Commons License 2019.07.10 0 0 10459

Igen, azt olvastam, hogy tetszett:-))) de nyaralás végén....

Előzmény: Fezmin* (10458)
Fezmin* Creative Commons License 2019.07.10 0 0 10458

Pedig pont a Glenfiddich 21-et akartam javasolni, finom is. :)

Előzmény: Mercutio_ (10457)
Mercutio_ Creative Commons License 2019.07.09 0 0 10457

Ha már GoT: dutyfreeben az alábbi afelhozatal van 1 literes kiszerelésben, érdemes--e valamelyiket hazafelé bezsákolni?

 

Johnny Walker - White Walker 1L 46€ (túlárazott)

Bushmils - Blackbush 1L 27€ (esélyes, hogy jön)

Aberfeldy - 12y 1L 41€ (irtátok, hogy kellemes, de gondolom van jobb ebben a kategóriában)

Ardbeg - Ten (years) 1L 41€ (túl füstös nekem)

Talisker - Dark Storm 1L 51€ (füstös)

Glenfiddich Reserve Cask – Sherry Casks (Solera Vat No 2) 1L 57€

Glenfiddich 21y Reserva Rum Cask Finish 0,7L 119€ (most nem fér bele:( )

 

Előzmény: Fezmin* (10456)
Fezmin* Creative Commons License 2019.07.08 0 0 10456

Egy kis Trónok Harca :)

 

Cardhu Gold Reserve - House Targaryen - 40%

 

Illat: édes, gyümölcsös, mellette enyhén fűszeres, citrusos aromák. Eddig egész jó!

 

Íz: élénk, friss gyümölcsösség, tejes, karamellás és fás jegyek. Elsőre azért picit harapós a "sárkány". Vízzel szelídítjük: így ni, máris jóvak kezelhetőbb a dolog. Finom őszi gyümölcsök, becsatlakoznak a csonthéjasok, jelentős mennyiségű narancshéj, majd tejkaramella, egy kis kakaó  majd nagy fás szárazság. 

 

Narancshéjas és fa.

 

Jól el lehet iszogatni, de egy idő után talán túl sok fás dolgot véltem benne felfedezni, és szerintem semmiképp nem passzol a Targaryen-házhoz (még ha értem is, miért a kapcsolat).

 

 

 

 

Dalwhinnie Winter's Frost - House Stark - 43%

 

Illat: érdekes, kb 20 perce pihen a pohárban, és mintha semmi nem lenne benne. Ennyire zárkózott, vagy csak az elején volt aktív, amíg nem figyeltem rá...vízzel: minimális citrom, avar, betakarítás utáni pince...de tényleg nagyon halk. 

 

Íz: lágy, enyhén citromos, tejes karamellás ízvilág. Vízzel: puha, abszolút csendes malt. De! Nagyon jól lehet kortyolgatni, még ha nehéz is izeket kiemelni: alma, méz, kevés porcukor, kenyérhéj, rántotta a fehérjéből, citromos-kekszes joghurt.

 

Skót reggeli.

 

Ez valamiért tetszik, még ha nem is kimagasló. És lehet ugyanaz van benne, mint a Winter's Gold-ban. Monduk az is bejött, szeretem a csendes Dalwhinnie-t. Ez itt egy szelíd farkas...

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!