A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Nehéz kérdés, mert nagyon sok - egymással NEM csereszabatos:-(( - rendszer fut (Nespresso, Lavazza, Italfaffe, stb). Például csak a Mokarabiának két különböző kapszulás változata van...
A rendszeres citromsavas vízkőoldás és a felső szűrő mögötti részek időnkénti (talán féléventi) elpucolása elegendő kell legyen. Ez utóbbihoz a Tersonet nevű tisztítóport használjuk itt legtöbben, kapható az Expolygonnál. Ugyanez a szer alkalmas a szűrőtartó, szűrők és minden kávéval érintkező felület tisztítására is. Műanyaggal vigyázni kell, azt megtámadhatja, tehát ne érjen bele például a szűrőtartó nyele.
A szűrőt mindenképpen érdemes lenne leszedned, alighanem sok lerakódást fogsz ott találni, de akkor már a tömítést is jó lenne kicserélni, bizony.
Kedves Yeahhh, az alapos karbantartás nálad mit takar? Én is boldogan megcsínálnám, de kezdőként ez még nem tiszta. Fejtömítést hol vettél?Természtesen darálóra(Iberital) spórólás előreirányozva, de már nagyon nem bírtam magammal és ugyhoyg megvettem ezt.Szerencsére ezt a gépet elég olcsón vettem ( még 10 ezer sem volt), viszont akkor most indul a spórólás egy tiszteséges gépre is. Délután kicist bütyköltem most kezd javulni, de még messze a vége ahogy látom, sebaj egyszer akkor is jó kávét fogok itthon inni:) Köszönöm a segítséget, üdv.: SP
"...Viszont Yeahhh sokáig használt ilyet teljes megelégedéssel..." - így van, egy fejtömítéscserétől eltekintve semmi bajom nem volt vele. Igaz, nálam a rendszeres, és alapos karbantartás magától értetődő, ezért - bő 2 év használat után - gyakorlatilag újszerű állapotban adtam át egy barátomnak. Ott...szóval ott már mostohább sorsa van, de még mindig teszi a dolgát.
A karosok magasabb csapolási hőfoka és hőstabilitása csodákat tud tenni ezekkel a kényesebb keverékekkel. A magasabb robusztás keverékek, mint a Bristot Bar Espresso pedig általában jobban ízlenek a kis pumpás gépeken elkészítve.
Mondjuk még tudok finomhangolni rajta, DE... az ízében sok érdemi már nem fog történni. Az is tény, ez a KV kapta eddig itthon a legnagyobb hendikepet az összes eddigi közül. A Bristot Bar Espresso után kóstolva kevés KVnak lenne esélye (Mokambonak talán). Talán a végén majd darálok egy 50-50es keveréket ebből és Bristotból, a kiváncsi leszek rá. Csak el ne felejtsem.
És a tegnapi nap jóhíre: volt az a német kávés oldal, ahol 18,9 volt a Mokambo. Meg volt zöld-kék... Sega is.
Nos, beszéltem ismerőssel, augusztus 15én jön legközelebb haza, és ha átküldöm neki a linket, meg hogy miből mennyi kell, vállalja, hogy megrendeli, hazahozza. (ok, sanszosan X pénz fölött előre kell utalnom neki, de nyugodt szívvel fogom megtenni)
Ezt csak megerősíteni tudom. A Gran Crema is ugyanez a szűrőtartós szerkezet. Viszont Yeahhh sokáig használt ilyet teljes megelégedéssel, azért annira mégsem lehet tré mint látszik.
Ezek a Saeco Cremák notórius szivárgók lehetnek, most is árulnak egyet a vaterán, aminél írják, hogy orrán-száján folyik és a múltkor én is vettem egyet alkatrésznek (2000Ft-ért), az is gyakorlatilag mindenhol szivárgott.
Sajnos ez a Saeco legalapabb gépe, így amit lehetett, kispóroltak belőle. A szűrőtartó, mely más Saecókon krómozott réz, itt aluminium. A kar aljában lévő labirintusos részben (nyomásfokozós kar) szépen megreked a kávé és lassan eszi az aluminiumot. A gép bojlere rozsdamentes acél, de olyan pici, hogy ennél kisebbre már nem tudták volna tervezni (az általam szétszerelt masina bojlere is szivárgott).
A felújítás helyett én inkább elkezdenék gyűjteni egy tisztességes alkatrészekből építkező használt gépre.
Könnyen lehet hogy túltömöríted, ezért is nem jön a kv rendesen (az előre darált tégla őrlése biztos nem az igazi, úgyhogy ha jól megtömöríted akkor is csak befullasztod). Mondjuk a vízkőtelenítés nem árt. Szétszedést bízd SiD mesterre. A gépről próbáld leszedni a tampert vagy keress valamit ami jó átmérőben (nálam egy pohár alja volt egy ideig a tamper), mérleget vedd elő, és csinálj mindent előírás szerint. No meg gyűjts egy darálóra...
Igen, az első lépés az, hogy tisztítsd ki belőle a vízkövet. Semmit nem kell szétszedned, legalábbis első körben nem, amíg ki nem derül, hogy annyira tele van, mint amiket itt Luigi és SiD mutatott. Citromsav a sarki ábécéből, a leírás ott van a weboldalunkon.
Ami a tamper illeti, persze, szerezzél, de nem lehet azt kivenni a helyéről? Csak mert például a De'Longhinál lehet, könnyedén. Akkor sem lesz belőle a világ legjobb tampere, de rendesen, kézben tartva, felülről nyomva, tanulási időszakban konyhai mérlegen azért használható.
Utána az új tömítés sem rossz ötlet, meg ha nem jön teljesen rendbe, akkor, persze, amúgy is szét kell szedni, de ezzel indíts, ez a legegyszerűbb, és lehet, hogy rögtön meg is oldja a problémát.
Sziasztok, Szeretnék egy kis segítséget kérni. Pár hete megvettem életem első mondhatni tisztességes kávégépét, egy saeco crema-t(használtan, vaterán, szervízes sráctól aki állítólag átnézte), az elején még sikerült néha egészen tisztességes ávékat főznöm, de lehet csak az újdonság varázsa miatt volt oan jó ízű. De azóta valahogy egyre rosszabbul sikerülnek, és mintha a lányka sem volna a régi. Néha orrán száján jön a víz/kávé, és a főzett is elég hamar lejön(max 10-15 sec) és eléggé vízizű, és crema is elég ritkán van, illetve a víz is cseppenként, de kb állandóan jön belőle. Mondjuk biztosan én is ludas vagyok benne, mert még nncs tisztességes tamper itthon, csak ami a gépből lóg lefelé, ehhez probálom lehetőségemhez képest jó erőssen odanyomni, de ugye az meg mégsem az igazi. Eddig segafredo emozioni és espresso casa téglákból főztem. Kérdésem az volna, hogy mi tévő legyek kapjam szét a gépet és vízkőtlenítsek, szerezzek új tömitéseket, vagy nézzem át a kart, vagy csak üljek le erőssen gondolkodjam el hogy mit is csínálok rosszul. Minden segítséget, és tippet előre is köszönök. üdv.: SP