Nem akarok dögmadárnak tűnni, de érdeklődnék hogy mennyi és milyen kecskéitek vannak?? és hogy van e rá már vevő? Mert én tavaly kezdtem el velük foglalkozni (előtte csak tehenek voltak), és szép lassan építem fel az állományom, de ha úgy van szívesen megveszem tőletek, mert idén elég sok takarmányt takarítottunk be és ha minden jól megy okt.15 után még pénzem is akadhat rá :) és itt jó helyen lesznek :) és nem vágóba mennek :) ha aktuális lesz még akkor akkor kérlek jelezz vissza. üdv.
TÜSKÉSVIRÁG! Nem kell bocsánatot kérned. Én is csak tanuló vagyok:-) Igen a kecsketej az erősebb mint a tehéntej. De mondom,hogy én is gyerekcipőben járok a sajtkészítésben. Vannak itt profik is:-) Azért kíváncsi vagyok majd a sajtodra is:-)
Szia Május16,bocsánat amiért nem írtam de nem tehén tejből,csinálom a sajtot hanem KECSKE tejből!És remélem nem sokára tudok csinálni,sajtot és mi előtt elfogyna teszek fel képet.
Ismét próbálkoztam. Szerintem most is finom lett. Az egyik szalámis sajt a másik pritaminpaprikás. Megkóstoltuk nemrég,de előtte most nem is mértem le. Olvastam,hogy 80 dkg sajt jött ki 4 liter tejből./hát nem is tudom:-0/ Ez is 4 literből van,de nincs annyi. Végül is nem is az a lényeg hanem az,hogy az enyém a miénk:-)) Azt kell még kitalálnom,hogy mit tegyek rá nehezéknek,mert ma 1-1 üveg lekvárt tetem rá és a közepe kicsit behorpad és laposabb mit a széle. Valami egyforma nagyságú kör kellene,amivel lenyomatom.
Mivel csinálod, és hogyan a sajtot, hogy 4 liter tejből ennyi lesz? Légyszi írd le, engem is érdekelne.
Én oltóval készítem (azaz készítettem, mert a csajok nagyon leapasztották a tejhozamot), és általában 10 liter tejből van egy kiló sajt. Nekem azt mondták, ez kb. reális , 1 liter tej kb. 10 deka sajt.
Szia és bocsánat amiért,most válaszolok!De pontosan ez a recept szerint csinálom,és volt már hogy lett nekem,4-liter tejből 80-dk sajt. Csak mostanában nem sikerül.
Bocs, hogy ezt ide küldöm be, de valahová be kell. A kecskés topikban nem vagyok jelen, hát nektek mondom...
Már egészen biztos, hogy eladjuk a kecskenyájacskát, édesanyám így határozott. Megunta a legeltetést, meg hogy sosem tud itthonról kimozdulni. Való igaz, hogy egy tucat kecske (de néhány darab is, amit már legeltetni kell) már annyira leköt két embert, hogy nemigen jut idő, pontosabban nem jut elég egybefüggő idő arra, hogy érdemben kimozduljon. Nekem is mikor néhány havonta elmegyek itthonról a városba, komoly lelkiismeret-furdalásom van, amiért nem segítek neki. És jövőre pedig remélhetőleg egyetemre megyek... Bár vannak testvéreim, egyik sem mutat hajlandóságot az iránt, hogy átvállalja tőlem azokat a teendőket, amikre nem lesz időm.
Az utolsó csepp a pohárban talán az volt, hogy az egyik környékbeli erdő tulaja igen durva hangnemben perrel fenyegette meg édesanyámat, amiért a kecskék többször betévedtek a sarjerdőjébe. Nem tudjuk, végül mit fog lépni, sem azt, miféle összeget találnak ki kárnak. Azon kívül a szomszéddal is állandó ütközési pont a kecske, a másik szomszéddal a legyek. És a veteményesre sem jut így elegendő időm... És az igazat megvallva, miután apám nem küldi a tartásdíj harmadát sem, kell a pénz is, amit az eladásukkal szerezhetünk. A téli takarmányukat még nem tudtuk megvenni, pedig igen sok lesz. Egy féltonnás ló fél kis bála szénát eszik egy nap, egy alig félmázsás kecske egy harmad bálát is, ha elé raknak annyit!
Szóval inkább nem eszünk tejterméket, mint hogy ezt tovább csináljuk. Sajnos blokkolja az előrelépést az élet minden területén, de kiváltképp a továbbtanulásban. Csak azt még mindig nem tudom, hogy hogyan leszek meg sajt nélkül, joghurt nélkül...? Majdnem az összes étel, amit készíteni szoktam, az ezekkel készül, vagy legalábbis sajttal sokkal jobb. (A sajtos-krumpliról is lemondhatok, sőt, a töltött krumpliról is...) Épp csak rájöttem idén, hogyan kell príma sajtot készíteni, ami szinte mindenkinek ízlik, és még nekem is, és most eladjuk őket. Ráadásul kénytelen leszek annyi tyúkot tartani, amennyit csak lehet, amennyi elfér - ez nem sok, sajnos, alig van szabad hely a kifutójukra, pedig 4 m2/állat kell -, mert így, hogy vegetáriánusok vagyunk, valamiből kell rendes mennyiségű fehérjét meg zsírt szerezni. Csak a tojás marad. Édesanyám pedig nem hajlandó tehéntejet vásárolni, amiből olcsóbban tudnék joghurtot, vagy néha-néha egy kis sajtot készíteni, mert a tehéntej szerinte méreg, meg minden, ami belőle készül. Kecsketejre meg nincs pénzünk, azért tartottuk őket... Bár lehet, hogy így tehéntejre sem volna, ahogy lisztre sincs.
Nehéz is lesz megválni a kis lököttektől. Ismerem az összes rigolyájukat, a szokásaikat, melyik nézésük vagy mekegésük mit mond, és hiányozni fog, ahogy odafurakszanak és tartják a fejüket a simogatásért. Hiányozni fognak, bármilyen rosszaságok is. Nem lehetek majd ott velük minden nap, nem ismerhetem az egészségüket, hogy mi van velük, élnek-e még... És a kisgidák... Elmondhatatlanul édesek mindig. És egyáltalán a tudat, hogy nincs is nagy haszonállatom, elkeserítő. Egy egész életszakasz ér most véget...
Szia! Éppen a napokban mentettem valahonnan. Bocsánat, de a nevét nem jegyeztem meg:
Egyszerű sajt (panír) Régi, ősi recept alapján csináltam tegnap kecsketejből sajtot. 2 l tejet felforraltam 1 kávéskanál sóval, mikor felforrt beleöntöttem 10 ml 20 %-os ecetet. Kihűtöttem kézmelegre, szűrőtálba raktam egy nagyobb méretű gézt, leszűrtem, a gézt összetekertem, kinyomkodtam a levélt, vissza a szűrőkanálba, nehezék rá, éjszakára a hűtőbe. reggelre egy 20 dkg-os kemény, vágható sajtot kaptam. Üdv.: Marika
Szia! Elkészítem a tésztát, kifőzöm. Szalonnát apró kockára vágok, kipirítom, a pörcöt kiszedem. A kifőtt tésztát először a zsírral, majd a túróval összekeverem s megszórom a pörccel. Üdv.: Marika
Szia Tejszíhabos csokoládé.Lehet hogy igazad van,mert javába mén nálam az üzekedés.És a tej is vissza eset a,felére remélem hamarosan tudok sajtot csinálni,mert ugyan is van rá vevőm.
Olvastam én szorgalmasan. :) Na de nem is kell nekem mindig megszólalnom :):)
Nem még nem költöztünk...két hely között vacilálunk, de nagyon. Az egyik egy isteni kisfalu, nagy házzal, ugyanekkora területtel, mint a mostani, de sík elosztásban. A másik egy olcsó tanya, kis házzal, áram nélkül, több hektárral. Kezdésnek remek lenne mindkettő.. Csak éppen szülök. No, hát csak ennyi a dilemma...
El sem tudom képzelni, mit mondhattál...mert olvasok én sok topikot, és néha azért fogom a fejem... Mindegy. A Tejszínhabos csokoládé is remek, főleg mert olyan kedves dologhoz kapcsolódik :)
Rendben vagy már? Na jó, mondjuk úgy, hogy nagyjából?
Sziasztok kedves mindenki,lenne egy kérdésem!Én is szoktam sajtot csinálni,egyszerű és gyors .Igaz a tejet fel forralom és teszek bele sót,meg ecetet .A kérdésem a következő, múlt heten Vasárnap csináltam sajtot, azóta nem tudok csinálni!Pedig mindig úgy csináltam mint eddig,szépen meg vártam míg kihűlt bele a zsákba és le csőpóktetem,utána pedig bele a sajt présbe meg rá a sújt, és másnapra készen is volt.A válaszotokat előre is köszönöm.
Szia! Íme a recept. Egy nénitől kaptam, de én még nem készítettem. Állítólag finom.
Túróból készült sajt:
1 liter tejet felfőzünk, s 1 kg túrót elkavarunk benne. Ezután lecsöpögtetjük, és gőzfürdő felett addig kavargatjuk, míg sima nem lesz. Kevés vajat és egy kávéskanál szódabikarbónát is keverünk hozzá. Üdv: Marika
(Töredelmesen bevallom, hogy én csak készítője vagyok, de még meg sem kóstoltam. Még mindig csak "barátkozom" a gondolattal.) Ma viszont túrós sztrapacskát készítettem, azért abból már ettem.