Keresés

Részletes keresés

lalá Creative Commons License 2012.09.13 0 0 12485

- Ha penészes , rothadt akkor igen. Az egészségeset a cefrén kell macerálni.

Előzmény: imkerei (12482)
lalá Creative Commons License 2012.09.13 0 0 12484

- Mert három féle bor van. A jó bor, a jobb bor, meg az én borom. Egyébként három litertől mindenkinek fáj a feje.;-)

Előzmény: imkerei (12481)
lalá Creative Commons License 2012.09.13 0 0 12483

- Gondolod Te. Nincs olyan, hogy kicsi vagy nagy. Én kimérek 20 g fajélesztőt is, egy Hl musthoz, ha úgy hozza a sors.

Előzmény: csabi_felvidek (12480)
imkerei Creative Commons License 2012.09.13 0 0 12482

Egyébként, ha vörösszőlőből (ugyanis arról volt szó) villámgyorsan kinyered a levet, milyen vörösborod lesz?

Esetleg jóféle szinezőanyagot is lehet hozzá tenni?

Előzmény: lalá (12475)
imkerei Creative Commons License 2012.09.13 0 0 12481

Mondtam, hogy nem vagyok profi! :-)

Egyetlen célom van: egészséges szőlőből egészségre ártalmatlan bort készíteni(mennyiség függően)!

Érdekes, hogy a nagy termelők borától mindig megfájdul a fejem, a sajátomtól soha....

Előzmény: lalá (12475)
csabi_felvidek Creative Commons License 2012.09.12 0 0 12480

nem, de ajándékba már kaptam onnét jófajta weinhaust... miért kell itt a kicsiket a sok xarra rászedni (enzimbontók, meg miegymás)... de asszem ezt már egy párszor átrágtuk it...

Előzmény: lalá (12479)
lalá Creative Commons License 2012.09.12 0 0 12479

- De jól tudod! Talán oda jársz bort vásárolni? (hihi)

Előzmény: csabi_felvidek (12478)
csabi_felvidek Creative Commons License 2012.09.12 0 0 12478

és ha mindezt végígcsináljátok akkor lehet hogy nektek is lesz olyan jó borotok, amit a teszkóban kapni 500-ért...

lalá Creative Commons License 2012.09.12 0 0 12477

- Én a 4. pontot választom. 15-20 g/q kénpor vagy AST, vagy 1,5-2,0 dl/q 5%-os törzsoldat, és az ajánlott mennyiségű pektinbontó enzim. A kén az idén nagyon fontos mert nem csak a maceráló, íz és zamatképző hatása lényeges hanem az oxidáció elleni és baktericid hatása is. 

Előzmény: medvegyu (12469)
lalá Creative Commons License 2012.09.12 0 0 12476

- Nem a kénnel van a baj. ;-)

Előzmény: alfi13 (12471)
lalá Creative Commons License 2012.09.12 0 0 12475

- A kérdés a cefrekénezés volt. Csak az egészséges szőlőből származó cefrét szabad erősen kénezni! Pektinbontó enzimet se használjunk.A beteg szőlőből a levet villámgyorsan ki kell nyerni és azt kénezni, bentonittal stb nyálkázni. A sima kénpor helyett jobb a tannint és aszkorbinsavat is tartalmazó szer. (Pl.: AST, Assotan, Aromax)

Előzmény: imkerei (12472)
lalá Creative Commons License 2012.09.12 0 0 12474

- Igen, a magas cukor miatt minden úgy néz ki mintha érett lenne. Közben az érési folyamat megállt, relatív cukor és savnövekedés az eredmény. Meg alacsony lékihozatal. Meg sok minden más.

Előzmény: Cirfandlia (12455)
imkerei Creative Commons License 2012.09.12 0 0 12473

Vas megye egy különleges hely(én is az Őrségből származom). Nem igazán alkalmas a szőlőtermesztésre.

Nem véletlenül terjedtek el ott a direkttermők!

A levelek és a vessző alapján az alany könnyen megkülönböztethető a nemestől.

Előzmény: kisannar (12470)
imkerei Creative Commons License 2012.09.12 0 0 12472

Egészséges szőlő esetén feleslegesnek tartom.

Tavaly sem kellett és idén sem kap ként, csak letisztulás után. Rothadt szőlő esetén már indokolt a használata.

Ja! Én nem vagyok profi! :-)

Előzmény: medvegyu (12469)
alfi13 Creative Commons License 2012.09.12 0 0 12471

Kb 10 éve nem használok ként előtte mikor használtam karácsony környékén mindig záptojás szagú lett a bor, lehet hogy túladagoltam. Azóta semi baj a boral szép a szine jól eláll a következő szüretig barátaim szerint nagyon jó bor.

Előzmény: medvegyu (12469)
kisannar Creative Commons License 2012.09.12 0 0 12470

Sziasztok!

 

Új vagyok itt ezen a topikon, s néhány kérdésben a Ti segítségeteket szeretném kérni!

Tavaly ősszel kertészetben, /szerintem drága pénzért/ vettem 6db csemegeszőlő oltványt /pannóni kincsét, pölöskei muskotályt és favoritot 2-2db-ot/.

Jól megműveltem a helyét, jól beöntöztem, de sajnos tavasszal csak 2 szőlő / 2 egyforma típúsú/hajtott ki.

A nyáron nevelgettem, öntöztem folyamatosan, de most ott tartok, hogy az egyik lehet, hogy az alanyból is hozott hajtásokat...

Ha teszek fel képet róla, akkor Ti, hozzáértők megtudnátok nézni, hogy jól gondolom -e ezt?

 

Továbbá idén is tervezem a csemegeszőlő telepítést, kb. 10 oltványt szeretnék beszerezni, de nem onnan, ahonnan ezek származtak...

Valaki nem tud valami jó web shop-ot, vagy akár valami termelőt vas megyében?

 

Segítségetek előre is köszönöm!

medvegyu Creative Commons License 2012.09.12 0 0 12469

Köszönöm! Ez a 0 nagyon szimpatikus, ahol lehet mértéktartó volnék a kénnel, a következő vörös tételemnél lehet, hogy kipróbálom.

 

Viszont eddigi infók alapján úgy értettem, hogy  a kénnek szerepe van abban, hogy az ízek, festékanyagok jobban kioldódjanak a héjból, még fontosabb, hogy csökkenti a káros oxidáció, ecetesedés esélyét.

Az eltérő infók után továbbra is érdekel a kérdés, ill. hogy milyen esetben mennyi az alkalmazandó kén mennyisége.

 

Feltennék egy szavazást, hátha úgy többen válaszolnak a profik küzül :-):

 

Mikor, miért, mennyi kén kell héjon érlelés előtt kékszőlő cefrébe /100l

 

1. ha egészséges 0, nem szükséges

2. kiskanál (4g)

2. 5-15g

3. 20-40g

4. egyéb

 

Előre is köszi!

 

 

Előzmény: alfi13 (12465)
vlacko Creative Commons License 2012.09.12 0 0 12468

Ilyen volt nagyanyám otelló befőttjében is. Gondolom borkő. Nem kell különösebb jelentőséget tulajdonítani neki, nem mérgező.

Előzmény: korgan (12467)
korgan Creative Commons License 2012.09.12 0 0 12467

Ez is abszolut bioszőlőből készült, a kristály talán nem a legjobb kifejezés a kicsapódó anyagra, mindenesetre az fekete, tűszerű kinövésekkel, 1-5 mm nagyságban.

Előzmény: Jbori (12464)
vlacko Creative Commons License 2012.09.12 0 0 12466

Mit nekünk fagykár, mit nekünk aszály, jó volt a szőlőtermés!

alfi13 Creative Commons License 2012.09.12 0 0 12465

Nézd én nem vagyok profi csak egy műkedvelő amatőr a borkészítésben de azért adnák egy két tanácsot. Ha teljessen egészséges a szőlő nincsenek benne rothadt szemek akkor ne tegyél a nustba semmit nem lessz anak baja. Én is a héjon tartom 6-7 napig egy szunyoghálót teszek és arra egy deszka lapot amit lenyomatok hogy a szemek ne jöjenek föl. A hordót alapossan mosd ki száritsd meg és utána 100 literenként fél kénlapot égess el. Kb 1-2 hónap múlva fejtsd meg.

Előzmény: medvegyu (12462)
Jbori Creative Commons License 2012.09.12 0 0 12464

Itt bioszőlő van, csak locsoltuk, és szép egészséges.  A kristályoknak meg tudok jó helyet. :)

Előzmény: korgan (12460)
medvegyu Creative Commons License 2012.09.12 0 0 12463

Köszönöm a tippet, a napi négy keverés kicsit extrém munka mellett, így raktam a kádra nejlont, rá egy inox zárófedelet, ami pont jó méretben, majd présfákon ott ül 20l víz kannában, ez remélem lenyomja a törkölykalapot, ha nem, akkor rakok még egy kannát.

A nejlonra nem mertem vizet önteni, ha kilyukadna, és befolyna a víz a borba, szomorú lennék.

 

 

Előzmény: imkerei (12452)
medvegyu Creative Commons License 2012.09.12 0 0 12462

Borkénből újabb adat, hogy a csomagoláson 5-15g/100l ajánlott, a cefre állapotától függően.

Mindenesetre raktam még 4g-t a kádba, nehjogy gond legyen, így valahol az alsó határ közelében (9g/160l) vagyok.

 

Előzmény: Zalancelot (12449)
medvegyu Creative Commons License 2012.09.12 0 0 12461

Köszönöm!

Az édes vörösbor eddig még nem jutott eszembe, maradok a minimum egy hetes héjon erjesztésnél.

Előzmény: Zalancelot (12450)
korgan Creative Commons License 2012.09.11 0 0 12460

Én is csináltam, tavaly is othellóból.

Valami kicsapódik benne (borkősav?) fura kristályalakban, az íze savanyú ha beleharapsz.

Ez kissé kellemetlenné teszi a fogyasztását.

Idén kipróbáltam zselésítő nélkül, de így is érzett már egy hét múlva, hogy elkezdődött a kellemetlen kicsapódás a lekvárban, még egész apró szemcsékkel.

Előzmény: borsika79 (12458)
borsika79 Creative Commons License 2012.09.10 0 0 12459
Ez fordítva is igaz. :-) Sőtt,amiböl lehet pálinkát és lekvárt,abbol lehet bort is! A borbol meg lehet zselét,ami valójában lekvár. Hihi.
Előzmény: lalá (12454)
borsika79 Creative Commons License 2012.09.10 0 0 12458
Én is szombaton csináltam otellóbol. Mennyei lett. Még pár kilóbol csinálok. Ajánlom mindenkinek.
Előzmény: Jbori (12453)
Jbori Creative Commons License 2012.09.10 0 0 12457

Szendvicshez az is jó, de a gyereknek csak lekvárt tegyé rá, nehogy megint éhezzen. :)

Előzmény: lalá (12454)
Falusi1 Creative Commons License 2012.09.10 0 0 12456

Én sem.

Előzmény: Zalancelot (12442)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!