A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Nekem csak kétszer volt szerencsém a zöldhöz, de mindkétszer nagyon fimom volt. Az a jellegzetes édes-gyümölcsös Segafredo aroma sokkal jobban ott van benne, mint a pirosban. Mondjuk én a piros Segát is szeretem. Ha éppen nincs elégetve, akkor egy firssen bontott Sega.E.Casa-ban is megvan ez az aroma, de pár nap alatt elszáll belőle.
Enyhe savanykás íz. Első körtynál nem érted miért jó ez. Aztán elkezd kinyilni valami virágos íz benne. És végül, utóízként valami csodálatos mazsolaszerü édeskés íz jelenik meg. Na igy kiteljesedésében értettem meg azt, amiről H_G akkor már rég áradozott, a virágos gyümölcsös ízeket. És innét értem, mért lehet szeretni a Kenyai francia vonalat. ~ :D
Meséljetek a zöld Segáról ! Ha H_G meg SiD annyira oda van, az már jelent valamit ! :) Máshol a piros zacsis Strong változatot látom jobbnak ítélni, persze lehet hogy ez ízlés függvénye igazából.
Az expolygon.hu oldalon nézz Saeco alkatrészeket. A piros kazántömítés "Family kazántömítés" néven rajta van a honlapjukon, de lehet, fejtömítésük is van. Egy telefont megér. Ha bp-i vagy el tudsz menni érte, ha nem postán is elküldik. Ha ott nincs a "Saeco márkaszerviz"-re rákeresve lesz olyan szerviz ahol van minden tömítés ami kell, és ot tis megoldható a posta.
A gép alap kéziszerszámokkal szédszedhető, egyszerű masina. Tömítései könnyen cserélhetők. Előfordulhat, hogy a kazán mechanikus tisztítást is igényel és a fej kicsavarható szelep része is. Én műszaki analfabéta létemre könnyen boldogultam vele, ezért nem fizetnék egy szerelőnek. Főleg ha annyit ért hozzá, és olyan megbízható mint...
Én is Saecó Cremát vettem tizenegy vagy tizenhárom ezerért (már nem emlékszem) és kifogástalan. 35 dekás bronz (réz?) kar, makulátlan, karcmentes burkolat, bojlert, mindent szétszedtem, makulátlan volt.
A bojler kis méretén magam is meghökkentem, írtam is annakidején. Sebaj, gyorsabban átmelegszik:-) Igyekeztem is kicserélni bronzöntvényre, ellátni OPV-vel, nyomásmérővel. Mások azon hökkentek meg, hogy ugyanaz az Ulka pumpa dolgozik benne ami a kategóriákkal drágább gépekben is.
A szerkezet annyira egyszerű, hogy nem sok minden tud benne elromlani. Vízkőtlenítés, pár olcsó, könnyen beszerezhető tömítés cseréje nem jelenthet gondot.
Használt gép, nyilván ki kell fogni egy jó állapotút, lutri a dolog. Én az enyémmel úgy érzem nagyon jól jártam. A gép a költségtakarékos építést le sem tagadhatná, ha a fődarabok le vanak strapálva akkor nem érdemes ebbe ölni a nyugdíjas évenikre félretett pénzecskénket. A kar lepusztítása -ha olyan mint SiD írja- már gyárilag megtörtént.
A tanúság: nem holmi hozzánemértő, lelkiismeretlen kávégépszerelőktől kell használt gépet vásárolni, hanem SiD-től;-)
Nehéz kérdés, mert nagyon sok - egymással NEM csereszabatos:-(( - rendszer fut (Nespresso, Lavazza, Italfaffe, stb). Például csak a Mokarabiának két különböző kapszulás változata van...
A rendszeres citromsavas vízkőoldás és a felső szűrő mögötti részek időnkénti (talán féléventi) elpucolása elegendő kell legyen. Ez utóbbihoz a Tersonet nevű tisztítóport használjuk itt legtöbben, kapható az Expolygonnál. Ugyanez a szer alkalmas a szűrőtartó, szűrők és minden kávéval érintkező felület tisztítására is. Műanyaggal vigyázni kell, azt megtámadhatja, tehát ne érjen bele például a szűrőtartó nyele.
A szűrőt mindenképpen érdemes lenne leszedned, alighanem sok lerakódást fogsz ott találni, de akkor már a tömítést is jó lenne kicserélni, bizony.
Kedves Yeahhh, az alapos karbantartás nálad mit takar? Én is boldogan megcsínálnám, de kezdőként ez még nem tiszta. Fejtömítést hol vettél?Természtesen darálóra(Iberital) spórólás előreirányozva, de már nagyon nem bírtam magammal és ugyhoyg megvettem ezt.Szerencsére ezt a gépet elég olcsón vettem ( még 10 ezer sem volt), viszont akkor most indul a spórólás egy tiszteséges gépre is. Délután kicist bütyköltem most kezd javulni, de még messze a vége ahogy látom, sebaj egyszer akkor is jó kávét fogok itthon inni:) Köszönöm a segítséget, üdv.: SP
"...Viszont Yeahhh sokáig használt ilyet teljes megelégedéssel..." - így van, egy fejtömítéscserétől eltekintve semmi bajom nem volt vele. Igaz, nálam a rendszeres, és alapos karbantartás magától értetődő, ezért - bő 2 év használat után - gyakorlatilag újszerű állapotban adtam át egy barátomnak. Ott...szóval ott már mostohább sorsa van, de még mindig teszi a dolgát.
A karosok magasabb csapolási hőfoka és hőstabilitása csodákat tud tenni ezekkel a kényesebb keverékekkel. A magasabb robusztás keverékek, mint a Bristot Bar Espresso pedig általában jobban ízlenek a kis pumpás gépeken elkészítve.
Mondjuk még tudok finomhangolni rajta, DE... az ízében sok érdemi már nem fog történni. Az is tény, ez a KV kapta eddig itthon a legnagyobb hendikepet az összes eddigi közül. A Bristot Bar Espresso után kóstolva kevés KVnak lenne esélye (Mokambonak talán). Talán a végén majd darálok egy 50-50es keveréket ebből és Bristotból, a kiváncsi leszek rá. Csak el ne felejtsem.
És a tegnapi nap jóhíre: volt az a német kávés oldal, ahol 18,9 volt a Mokambo. Meg volt zöld-kék... Sega is.
Nos, beszéltem ismerőssel, augusztus 15én jön legközelebb haza, és ha átküldöm neki a linket, meg hogy miből mennyi kell, vállalja, hogy megrendeli, hazahozza. (ok, sanszosan X pénz fölött előre kell utalnom neki, de nyugodt szívvel fogom megtenni)
Ezt csak megerősíteni tudom. A Gran Crema is ugyanez a szűrőtartós szerkezet. Viszont Yeahhh sokáig használt ilyet teljes megelégedéssel, azért annira mégsem lehet tré mint látszik.
Ezek a Saeco Cremák notórius szivárgók lehetnek, most is árulnak egyet a vaterán, aminél írják, hogy orrán-száján folyik és a múltkor én is vettem egyet alkatrésznek (2000Ft-ért), az is gyakorlatilag mindenhol szivárgott.
Sajnos ez a Saeco legalapabb gépe, így amit lehetett, kispóroltak belőle. A szűrőtartó, mely más Saecókon krómozott réz, itt aluminium. A kar aljában lévő labirintusos részben (nyomásfokozós kar) szépen megreked a kávé és lassan eszi az aluminiumot. A gép bojlere rozsdamentes acél, de olyan pici, hogy ennél kisebbre már nem tudták volna tervezni (az általam szétszerelt masina bojlere is szivárgott).
A felújítás helyett én inkább elkezdenék gyűjteni egy tisztességes alkatrészekből építkező használt gépre.
Könnyen lehet hogy túltömöríted, ezért is nem jön a kv rendesen (az előre darált tégla őrlése biztos nem az igazi, úgyhogy ha jól megtömöríted akkor is csak befullasztod). Mondjuk a vízkőtelenítés nem árt. Szétszedést bízd SiD mesterre. A gépről próbáld leszedni a tampert vagy keress valamit ami jó átmérőben (nálam egy pohár alja volt egy ideig a tamper), mérleget vedd elő, és csinálj mindent előírás szerint. No meg gyűjts egy darálóra...